-
Ο χρήστης italakias έγραψε:
το 0-40 ειναι πολυ λεπτο λαδι.θα περναει απτα ελατηρια και θα το καιει η μηχανη.το 0w40 δηλαδή σε ποια θερμοκρασία έιναι πολύ λεπτό για στο καίει, γιατί στους 100C συμπεριφέρεται όπως κι ένα 5-40, 10-40, 15-40, έχει δηλαδή την ίδια ρευστότητα.
-
τα πρωινα ειδικα οταν κανει κρυο θα το καιει .
αλλα τα ελατηρια λαδιου αλλες ανοχες στις βαλβιδες.
παλια βαζανε 30αρι ,τωρα αμα το βαλεις σε καινουριο αμαξι το πρωι με το κρυο θα αργησει να τραβηξει η αντλια γιατι θα ειναι χοντρο,λεπτες οι τρυπες που περναει το λαδι στον στροφαλο και τα λοιπα.το 0-40 δεν ειναι κακο λαδι απο μονο του, απλως δεν κανει για ολες τις μηχανες.
με λιγα λογια ο κατασκευαστης δεν ειναι μαλακας,ξερει τις προδιαγραφες του καθε κινητηρα και πρατει αναλογα.
Υ.Γ μπορειτε να πειραματιζεστε με τα δικα σας αυτοκινητα αλλα οχι με τα ξενα.
το να προτεινετε λαδια εκτος προδιαγραφων κατασκευαστη το βλεπω λιγακι αστειο και οσοι ακουνε εσας και οχι τον κατασκευαστη ειναι αξιοι της μοιρας τους. -
παλια βαζανε 30αρι ,τωρα αμα το βαλεις σε καινουριο αμαξι το πρωι με το κρυο θα αργησει να τραβηξει η αντλια γιατι θα ειναι χοντρο,λεπτες οι τρυπες που περναει το λαδι στον στροφαλο και τα λοιπα.το 0-40 δεν ειναι κακο λαδι απο μονο του, απλως δεν κανει για ολες τις μηχανες.
με λιγα λογια ο κατασκευαστης δεν ειναι μαλακας,ξερει τις προδιαγραφες του καθε κινητηρα και πρατει αναλογα.
το να προτεινετε λαδια εκτος προδιαγραφων κατασκευαστη το βλεπω λιγακι αστειο και οσοι ακουνε εσας και οχι τον κατασκευαστη ειναι αξιοι της μοιρας τους.Ιταλάκια ... άλλο οι προδιαγραφές πχ ACEA,API κτλ κι άλλο το ιξώδες.
Θα σε παρακαλούσα επίσης να μην παραπληροφορείς τον κόσμο, γράφοντας ότι το 0w40 λάδι θα καεί τα κρύα πρωινά, γιατί είναι λεπτό. Το ίδιο λάδι στους 0C είναι δεκάδες φορές πιο χοντρό από το ότι είναι στους 100C, που έχει το ίδιο ιξώδες με όλα τα Xw40 στους 100C -
Ο χρήστης mariost έγραψε:
Σωστός italakia. Για να το θέσω πιο απλά, όσον αφορά τα δύο νούμερα του ιξώδους ενός λιπαντικού. Το πρώτο νούμερο με το w έχει σχέση περισσότερο με την θερμοκρασία περιβάλλοντος και το δεύτερο με τις θερμοκρασίες που αναπτύσσει ο κινητήρας όταν ζεσταθεί. Το 0w/5w/10w όσο παράξενο και αντίθετο μας φαίνεται είναι παχύτερο από τον δεύτερο δείκτη 30/40/50.Aυτό δεν το κατάλαβα...
-
Ο χρήστης Slowmotion έγραψε:
Σωστός italakia. Για να το θέσω πιο απλά, όσον αφορά τα δύο νούμερα του ιξώδους ενός λιπαντικού. Το πρώτο νούμερο με το w έχει σχέση περισσότερο με την θερμοκρασία περιβάλλοντος και το δεύτερο με τις θερμοκρασίες που αναπτύσσει ο κινητήρας όταν ζεσταθεί. Το 0w/5w/10w όσο παράξενο και αντίθετο μας φαίνεται είναι παχύτερο από τον δεύτερο δείκτη 30/40/50.
Aυτό δεν το κατάλαβα...
Για παράδειγμα ένα λάδι 5w-40. Το 5w (όπου w=winter) μας δείχνει πόσο λεπτορευστο (ή παχύρευστο) είναι το λάδι στις πολύ χαμηλές θερμοκρασίες (-30C cold cranking simulator). To δεύτερο νούμερο δηλ. το 40 μας δείχνει πόσο παχύ ή λεπτό είναι το λάδι στους 210 βαθμούς Φαρενάιτ (~100 βαθμοί Κελσίου). Επειδή όμως όλα τα υγρά μεταβάλλουν την πυκνότητά τους με την αλλαγή της θερμοκρασίας μπορούμε να πούμε ότι το ίδιο λάδι στις χαμηλές θερμοκρασίες (5w) θα είναι παχύτερο από ότι στους 100c (40w). Αυτό εννούσα.
-
το να προτεινετε λαδια εκτος προδιαγραφων κατασκευαστη το βλεπω λιγακι αστειο και οσοι ακουνε εσας και οχι τον κατασκευαστη ειναι αξιοι της μοιρας τους.Μα...πιστεύω ότι δεν παραπληροφορούμε κανένα
-
Το ίδιο λάδι αλλάζει σημαντικά τη ρευστότητά του με τη θερμοκρασία. Τόσο πολύ που το ίδιο λάδι δεν μπορεί να καλύψει σωστά την κρύα εκκίνηση στους πχ 4 βαθμούς και τη φυσιολογική λειτουργία γύρω στους 100 βαθμούς.
Ένα απλό λάδι, πχ σκέτο 0 είναι σχετικά παχύ στο κρύο αλλά πολύ λεπτό μόλις ζεσταθεί. Ή ένα απλό 40 θα είναι πολύ παχύ στο κρύο που είναι ακόμα χειρότερο (στην αρχή στο κρύο γίνονται οι περισσότερες φθορές).
Για αυτό του βάζουμε ότι χρειάζεται έτσι ώστε το ίδιο λάδι να συμπεριφέρεται σαν σχετικά λεπτό στο κρύο (που θέλουμε να κυλάει) και σαν πιο ισχυρό, παχύ στη ζέστη (που δεν θέλουμε να παρακυλάει).
Η διαφορά 0-40 δεν είναι 40% όπως ίσως μοιάζει αλλά πάρα πολλές φορές διαφορά.
Ένα 0-40 είναι σαν 0 στο κρύο (δηλαδή όσο ρευστό θα ήταν ένα λάδι 0) και ταυτόχρονα όσο ρευστό θα ήταν ένα λάδι 40 στους 100 βαθμούς. Ακόμα και το 0 λάδι στο κρύο είναι πολύ (πολλές φορές) πιο παχύ από ένα 40 στους 100. Για αυτό και δεν πρόκειται να κυλήσει και να φύγει όταν είναι κρύο. Και καθώς ζεσταίνεται παύει να συμπεριφέρεται σαν 0 που στη ζέστη θα γινότανε άχρηστο και γίνεται 40 που είναι μια χαρά. -
Πιο απλά, το πρώτο νούμερο στο λάδι είναι το ιξώδες του βασικού λαδιού στο οποίο μπαίνουν τα πρόσθετα που το καθιστούν πολύτυπο ( Μultigrade ), τι πρόσθετα είναι αυτά, τι ιξώδες προσδίδουν στο λάδι στους 100c, τι καθαριστικά περιέχουν κλπ, είναι άλλο θέμα από το βασικό λάδι που το ιξώδες του είναι αυτό που περιγράφει το πρώτο νούμετο πχ. 0w ή 5w ή 10w.
Επίσης να πω εδώ ότι όταν υπάρχει στενή συνεργασία κατασκευαστή αυτοκινήτου με κατασκευαστή λαδιών πχ Renault / Elf - Peugeot / Total και άλλες συνεργασίες που υπάρχουν, πρέπει να ακολουθούμε τις οδηγίες του κατασκευαστή γιατί ναι μεν ένα λάδι μπορεί να καλύπτει τις τυποποιημένες προδιαγραφές SAE, API κλπ, αλλά ο κατασκευαστής Renault όταν λέει 5-30 Elf ξέρει ότι πχ τα κουζινέτα του χρειάζονται λίγο περισσότερο στάχτη, ή φώσφορο, ή τσίγκο ( Zink κατά το Ελληνικότερο ) και λέει στην Elf τις παρατηρήσεις του και βελτιώνουν το συγκεκριμένο πρόσθετο προσθέτοντα ή αφαιρώντας ή αλλάζοντας την κοκομετρία του.
Αυτές τις επί μέρους λεπτομέρειες δεν τις καλύπτει καμμία τυποποιημένη προδιαγραφή, οπότε όταν υπάρχει πρόταση του κατασκευαστή για συγκεκριμένο λάδι την ακολουθούμε αν θέλουμε να έχουμε ήσυχο το κεφάλι μας, βέβαια οι λεπτομέρειες ενός λαδιού σε φθορά δεν φαίνονται αμέσως, χρειάζεται πάνω από 100.000 χλμ για να φανεί ένα ακατάλληλο σχετικά λάδι, εκτός ειδικών περιπτώσεων μεγάλης απόκλισης από τις προδιαγραφές, ανηλεές και συνεχές σκίσιμο του μοτέρ κλπ. -
Ο χρήστης onyx ! έγραψε:
Το ίδιο λάδι αλλάζει σημαντικά τη ρευστότητά του με τη θερμοκρασία. Τόσο πολύ που το ίδιο λάδι δεν μπορεί να καλύψει σωστά την κρύα εκκίνηση στους πχ 4 βαθμούς και τη φυσιολογική λειτουργία γύρω στους 100 βαθμούς.
Ένα απλό λάδι, πχ σκέτο 0 είναι σχετικά παχύ στο κρύο αλλά πολύ λεπτό μόλις ζεσταθεί. Ή ένα απλό 40 θα είναι πολύ παχύ στο κρύο που είναι ακόμα χειρότερο (στην αρχή στο κρύο γίνονται οι περισσότερες φθορές).
Για αυτό του βάζουμε ότι χρειάζεται έτσι ώστε το ίδιο λάδι να συμπεριφέρεται σαν σχετικά λεπτό στο κρύο (που θέλουμε να κυλάει) και σαν πιο ισχυρό, παχύ στη ζέστη (που δεν θέλουμε να παρακυλάει).
Η διαφορά 0-40 δεν είναι 40% όπως ίσως μοιάζει αλλά πάρα πολλές φορές διαφορά.
Ένα 0-40 είναι σαν 0 στο κρύο (δηλαδή όσο ρευστό θα ήταν ένα λάδι 0) και ταυτόχρονα όσο ρευστό θα ήταν ένα λάδι 40 στους 100 βαθμούς. Ακόμα και το 0 λάδι στο κρύο είναι πολύ (πολλές φορές) πιο παχύ από ένα 40 στους 100. Για αυτό και δεν πρόκειται να κυλήσει και να φύγει όταν είναι κρύο. Και καθώς ζεσταίνεται παύει να συμπεριφέρεται σαν 0 που στη ζέστη θα γινότανε άχρηστο και γίνεται 40 που είναι μια χαρά.Φίλε μου ήσουν σαφής....
βέβαια και το άλλο το παιδί όταν λέει ότι καλό είναι να ακολουθούμε τον κατασκευαστή έχει δίκιο...
απλά έλεγα να δοκίμαζα εγώ ένα 0W40 το θέμα είναι, ότι σύμφωνα και με αυτά που γράφεις, πιο 0W40 είναι το ''πιο χοντρό'' στο κρύο σύμφωνα με τους πίνακες με τα viscosity κ.λ.π.
έχουμε κανα link με τέτοιους πίνακες?
Πάντως ο TS μου με 5W40 που έχω τώρα δεν καίει σταγόνα βέβαια σε ανοιχτό δρόμο ως επί των πλείστων και λίγα 10-15 λεπτα σκισίματα με 4η και 5η... μέχρι τα 12-13χιλ ΚΜ άντε να έχω προσθέσει 50ml ζήτημα....
κάποιοι θα πούν ότι τα κρατάω πολύ και ήσουν έχουν δίκιο αλλά πάντα επιλέγω full synthetic... -
Λαμπάκι πίεσης λαδιού μόνο όταν έχει ζεσταθεί καλά το λάδι μπορεί να ανάψει!
Ο χρήστης onyx ! έγραψε:
Ας θυμηθούμε ότι η μέτρηση του πρώτου αριθμού δεν είναι απόλυτη αλλά σχετική. Για αυτό και υπάρχουν 5-30 που στους 4°C το 5 τους είναι πιο παχύ από το μηδέν του 0-40. No worries λοιπόν για το 0-40.Έτσι είναι αλλά μήπως το παράδειγμά σου κατα λάθος σου σου βγήκε ανάποδα;
Ας δουμε για παράδειγμα εδώ : http://www.redlineoil.com/content/files ... 20Data.pdf απλά και μόνο επειδή τα έχει ολα μαζεμένα και είναι ιδιαίτερα εύκολο.[list:12k8gm9n]
Το 0w30 & 0w40 είναι παχύτερα κρύα από το 5w20
To 0w40 από το 5w30 & 10w30[/list:u:12k8gm9n]
Φυσικά οι παραπάνω παρατηρήσεις δεν ισχύουν για άλλα 0w30,0w40,5w20 άλλων.
Η καλύτερη λύση λοιπόν είναι να βλέπουμε τους πίνακες/χαρακτηριστικά που δίνει ο κατασκευαστής.Ερώτηση κρίσεως: Ποιό λάδι είναι παχύτερο στους 120, ένα 0w40 ή ένα 10w40 [υποθέτουμε ότι η ρευστότητα είναι ακριβώς η ίδια στους 100βαθμούς, δεν παίζει ρόλο πόσα cSt αλλά ας πούμε π.χ. 14.6].
-
Ο χρήστης mesastou έγραψε:
Ερώτηση κρίσεως: Ποιό λάδι είναι παχύτερο στους 120, ένα 0w40 ή ένα 10w40 [υποθέτουμε ότι η ρευστότητα είναι ακριβώς η ίδια στους 100βαθμούς, δεν παίζει ρόλο πόσα cSt αλλά ας πούμε π.χ. 14.6].
Λογικά το 10-40 θα είναι λίγο παχύτερο... Στην πράξη παίζει ρόλο και η βάση του λιπαντικού, το Viscosity Index και το HTHS.
-
προς mariost: υποθέτουμε ίδια βάση λιπαντικού & ας μην μπλέξουμε το HTHS.
Tο VI στο δίνω έμμεσαΟ χρήστης Slowmotion έγραψε:
...
βέβαια και το άλλο το παιδί όταν λέει ότι καλό είναι να ακολουθούμε τον κατασκευαστή έχει δίκιο...Όταν ο κασκευαστής μου μου λέει ότι π.χ. μπορώ να βάλω μόνο 5w30 & 10w40 μπορώ να βάλω π.χ. 5w40 ή 0w40 ή 10w30 ή 0w30;
απλά έλεγα να δοκίμαζα εγώ ένα 0W40 το θέμα είναι, ότι σύμφωνα και με αυτά που γράφεις, πιο 0W40 είναι το ''πιο χοντρό'' στο κρύο σύμφωνα με τους πίνακες με τα viscosity κ.λ.π.
έχουμε κανα link με τέτοιους πίνακες?http://www.prcclub.gr/Topics/Lubricants/Lubricants.htm
τι θερμοκρασίες ανεβάζει το λάδι σου; -
Ο χρήστης Slowmotion έγραψε:
έχουμε κανα link με τέτοιους πίνακες?http://www.prcclub.gr/Topics/Lubricants/Lubricants.htm
τι θερμοκρασίες ανεβάζει το λάδι σου;[/quote]σε 15λεπτο σκίσιμο μέχρι το πολύ 105C και σε παρατεταμένο μποτιλιάρισμα το ίδιο
σε παρατεταμένο σκίσιμο δεν ξέρω περιμένω να παω κανα ταξιδάκι για να το τσεκάρω...
θα τσεκάρω και το λινκ που έβαλες ευχαριστω! -
Ο χρήστης antonis-team έγραψε:
τι θερμοκρασίες ανεβάζει το λάδι σου;σε 15λεπτο σκίσιμο μέχρι το πολύ 105C και σε παρατεταμένο μποτιλιάρισμα το ίδιο
σε παρατεταμένο σκίσιμο δεν ξέρω περιμένω να παω κανα ταξιδάκι για να το τσεκάρω...
θα τσεκάρω και το λινκ που έβαλες ευχαριστω!
Σου εύχομαι καλά ταξίδια, «χωρείς παράπλευρες απόλυες». Παντός υπάρχουν και πίστες που εργάζονται και όταν δεν υπάρχουν αγώνες!.
Φιλικά ΑΝΤΩΝΗΣ.[/quote]φίλε μου με παρεξήγησες κάνω τέστ μόνο σε ''απολύτως ασφαλή σημεία'' όσο και αν ακούγεται άτοπο αυτό που λέω για τους Ελληνικούς δρόμους..δηλαδή σε ευθείες εθνικών οδών με όριο τα 140χιλ/ωρα κ.λ.π.....
δεν είμαι από τους τύπους που τρέχουν στην Κορίνθου-Πατρών με 160 και 180 και στην ευθεία της Θήβας με 200 στο σημείο που έχει το 10-πόντων καγκελάκι ανάμεσα....Όσο για την πίστα που λες πέρα του ότι δεν είναι και όλα τα αυτοκίνητα για εκεί πρέπει να έχεις και την πόρωση και τον χρόνο αν θες.....
-
mesastura προσ εσενα η ερωτηση και αν μπορεις μου απαντας. εχω ενα ιμπρεζα 1600 150 αλογα φτιαγμενο στην LORINGER χωρις προβληματα ωπος τα περισσοτερα μαμισια made in kalfas.θα μπορουσα να βαλω τα amsoil hdd 5w30 σαν σκληροτερο λαδι μιασ και το πλακωνω αρκετα και να φυγω απο το αγαπημενο ΑΜΟ;
-
Θα μπορούσες να κάνεις αυτό που λες αρκεί να ελέγχεις συχνά την στάθμη του λαδιού. Αν με τον τρόπο που το οδηγείς δεν έχεις ιδιαίτερη κατανάλωση τότε θα είσαι κερδισμένος σε ευστροφία και όχι μόνο. Εξαρτάται και από τα χλμ που έχεις, δεν έχεις να χάσεις αρκεί να προσέχεις την στάθμη μην πέσει κάτω απο το ελάχιστο. Εγώ με το δικό μου subaru δεν είχα θέμα με το 5w20 που βάζω εδώ και 3+ χρόνια αλλά είναι ατμοσφαιρικό και σαν 2λιτρο πιέζεται λιγότερο.
Το HDD έχει πολλούς ικανοποιημένους γκαζάκιδες να το υποστηρίζουν.ΥΓ
Σκληρότερο είναι το AMO από το HDD
Αν το πλακώνεις σε χαμηλομεσαίες στροφές προτίμησε το ΑΜΟ από το HDD
Αν κάνεις αρκετές μικρές διαδρομές (κάτω απο 15λεπτά) προτίμησε το HDD για λιγότερες φθορές όσο είναι κρύο.
Το πλακωμα/στροφάρισμα καλό είναι να γίνεται μετά από 20+ λεπτά χρήσης. -
mesastu σε ευχαριστω για την απαντηση. επειδη εχω ακρη και τα περνω φτηνα θα μπορουσα τα ιδια λιπαντικα να τα βαλω και σε ενα opel astra sw 1.4 βενζινα με 50000χμ κινηση μεσα στην πολη με πολλα σταματα ξεκινα; ta hdd τα λεω σκληρωτερα επειδη τα χρεισιμοποιουν και για DIESEL.
-
Ο χρήστης onyx ! έγραψε:
Ας θυμηθούμε ότι η μέτρηση του πρώτου αριθμού δεν είναι απόλυτη αλλά σχετική. Για αυτό και υπάρχουν 5-30 που στους 4°C το 5 τους είναι πιο παχύ από το μηδέν του 0-40. No worries λοιπόν για το 0-40.Έτσι είναι αλλά μήπως το παράδειγμά σου κατα λάθος σου σου βγήκε ανάποδα;....
Ωχ ναι, ανάποδα βγήκε γιατί το έγραφα αλλιώς και άλλαξα τα νούμερα χωρίς να αλλάξω το παχύ σε λεπτό... Θα το διορθώσω. Ευχαριστώ.... και συγνώμη!
-
Ενας φιλος μου πηρε για το Punto του μοντ. 2001 λαδια Mannol 10W-40 , τι λαδια ειναι αυτα?
-
Ο χρήστης Thomas_C200K έγραψε:
Ενας φιλος μου πηρε για το Punto του μοντ. 2001 λαδια Mannol 10W-40 , τι λαδια ειναι αυτα?
Περι λιπαντικών γενικώς [#2]