-
Αν δε θες να ρισκάρεις, υποχρεωτικά πρέπει να έχει την προδιαγραφή της εταιρείας και μάλιστα ότι έχει περάσει το τεστ και έχει την έγκριση της Ford. Kάνοντάς το αυτό έχεις το πλεονέκτημα ότι μπορείς να κρατήσεις το λιπαντικό με ασφάλεια πολύ παραπάνω από τα 5.000χλμ. που τα κρατούσες έως τώρα. Τελικά κερδίζεις πολύ και σε χρόνο και χρήμα.
-
Ο χρήστης maik79 έγραψε:
Με ολη αυτη την κουβεντα μου διμιουργιθικε η εξης απορια :στο εμποριο υπαρχουν δεκαδες μαρκες λιπαντικων ιδιου ιξοδες πχ 5W30 ή και ακομη πολες εκδοσης συγκεκριμενου ιξοδες απο μια ετερια με 4 τυπους 5W30 οπου αλαζουν οι προδιαγραφες
πρεπει αποκλιστικα να αναγραφει επανω την προδιαγραφη της αυτοκινιτοβιομιχανιας για να το χρισιμο ποιησουμε;;;;;;
πχ τωρα εγω αν παρω ενα 5W30 που δεν γραφει επανω το WSS-M2C913-Β αλλα γραφει τα : VW 504,507 (και όλες τις προγενέστερες)
δεν κανει για των κινητηρα μου ;;όχι ..... μοτέρ φορντ που λέει 5-30 913β, εναλλακτικά μπορείς να βάλεις
5-30 ACEA A1
5-30 ACEA A5 (εδώ μπορείς να βρεις και 100% συνθετικά, motul/mobil1)τίποτα άλλο ....
-
Ο χρήστης maik79 έγραψε:
Με ολη αυτη την κουβεντα μου διμιουργιθικε η εξης απορια :στο εμποριο υπαρχουν δεκαδες μαρκες λιπαντικων ιδιου ιξοδες πχ 5W30 ή και ακομη πολες εκδοσης συγκεκριμενου ιξοδες απο μια ετερια με 4 τυπους 5W30 οπου αλαζουν οι προδιαγραφες
πρεπει αποκλιστικα να αναγραφει επανω την προδιαγραφη της αυτοκινιτοβιομιχανιας για να το χρισιμο ποιησουμε;;;;;;
πχ τωρα εγω αν παρω ενα 5W30 που δεν γραφει επανω το WSS-M2C913-Β αλλα γραφει τα : VW 504,507 (και όλες τις προγενέστερες)
δεν κανει για των κινητηρα μου ;;η **Μotul **στο site της , για τον κινητηρα σου προτεινει
ως better, το: 8100 Eco-nergy 5W-30
και ως best, το : Specific 913C 5W-30
κανε κι ενα τηλ. στην τηλ. υποστηριξη της Motul στα κεντρικα τους για να σου πουν τη γνωμη τους -
Ο χρήστης driver01 έγραψε:
Με ολη αυτη την κουβεντα μου διμιουργιθικε η εξης απορια :
στο εμποριο υπαρχουν δεκαδες μαρκες λιπαντικων ιδιου ιξοδες πχ 5W30 ή και ακομη πολες εκδοσης συγκεκριμενου ιξοδες απο μια ετερια με 4 τυπους 5W30 οπου αλαζουν οι προδιαγραφες
δεν κανει για των κινητηρα μου ;;η **Μotul **στο site της , για τον κινητηρα σου προτεινει
κανε κι ενα τηλ. στην τηλ. υποστηριξη της Motul στα κεντρικα τους για να σου πουν τη γνωμη τουςΑς αφυσουμε τις μαρκες απο εξω και ας ποιασουμε την ουσια του λιπαντικου
Εξακολουθω να εχω την απορια : πρεπει να βλεπουμε μονο την προδιαγραφη API & ACEA ή την εγγριση της αυτοκινητοβιομηχανιας ή και τα διο μαζι ;;;;;
δηλαδη : πχ τωρα εγω αν παρω ενα 5W30 που γραφει επανω ΑPI SM/CF & ACEA A3-B3 /B4 αλλα δεν γραφει επανω το ford WSS-M2C913-Β αλλα γραφει τα : VW 504,507 (και όλες τις προγενέστερες) δε θα ειναι καταλιλο για τον κινητηρα μου;; -
Βλέπεις μόνο την έγκριση της αυτοκινητοβιομηχανίας. Δεν έχει την έγκριση? Δεν είναι κατάλληλο για το μοτέρ σου. Αν όμως δεν μπορείς να βρεις λιπαντικό με έγκριση, πας με βάση τις ACEA προδιαγραφές ώστε να μην βάλεις κάτι που θα καταστρέψει τον κινητήρα σου.
-
Ο χρήστης maik79 έγραψε:
στο εμποριο υπαρχουν δεκαδες μαρκες λιπαντικων ιδιου ιξοδες πχ 5W30 ή και ακομη πολες εκδοσης συγκεκριμενου ιξοδες απο μια ετερια με 4 τυπους 5W30 οπου αλαζουν οι προδιαγραφες
κανε κι ενα τηλ. στην τηλ. υποστηριξη της Motul στα κεντρικα τους για να σου πουν τη γνωμη τουςΑς αφυσουμε τις μαρκες απο εξω και ας ποιασουμε την ουσια του λιπαντικου
Εξακολουθω να εχω την απορια : πρεπει να βλεπουμε μονο την προδιαγραφη API & ACEA ή την εγγριση της αυτοκινητοβιομηχανιας ή και τα διο μαζι ;;;;;
δηλαδη : πχ τωρα εγω αν παρω ενα 5W30 που γραφει επανω ΑPI SM/CF & ACEA A3-B3 /B4 αλλα δεν γραφει επανω το ford WSS-M2C913-Β αλλα γραφει τα : VW 504,507 (και όλες τις προγενέστερες) δε θα ειναι καταλιλο για τον κινητηρα μου;;Οι προδιαγραφές API και ACEA είναι γενικές προδιαγραφές για Αμερική και Ευρώπη αντίστοιχα.
Αρκετές αυτοκινητοβιομηχανίες δεν καλύπτονται από αυτές τις προδιαγραφές και έχουν βγάλει τις δικές τους.
Εάν το λιπαντικό δεν αναφέρει την ford WSS-M2C913-Β αλλά το Εγχειρίδιο Κατόχου του αυτοκινήτου το αναφέρει τότε απλά δεν κάνει.
-
Ο χρήστης IOANNISTSA έγραψε:
δηλαδη : πχ τωρα εγω αν παρω ενα 5W30 που γραφει επανω ΑPI SM/CF & ACEA A3-B3 /B4 αλλα δεν γραφει επανω το ford WSS-M2C913-Β αλλα γραφει τα : VW 504,507 (και όλες τις προγενέστερες) δε θα ειναι καταλιλο για τον κινητηρα μου;;Οι προδιαγραφές API και ACEA είναι γενικές προδιαγραφές για Αμερική και Ευρώπη αντίστοιχα.
Αρκετές αυτοκινητοβιομηχανίες δεν καλύπτονται από αυτές τις προδιαγραφές και έχουν βγάλει τις δικές τους.
Εάν το λιπαντικό δεν αναφέρει την ford WSS-M2C913-Β αλλά Εγχειρίδιο Κατόχου του αυτοκινήτου το αναφέρει τότε απλά δεν κάνει.
Παιδια οι Αντηπροσοπιες της Ford στην περιοχη μου αλλα και στην θεσ/νικη ειναι καθετοι στο οτι Αν στον κινητηρα μου ΕΝDURA 1.8 DI (75HP) με 300,000χλμ που εχει του βαλουμε το αρχικο λαδι 5W30 με την προδιαγραφη WSS-M2C-913_B (υποψην οτι την προδιαφραφη WSS-M2C-913_B την εχουν μονο καποια λαδια 5W30 και κανενα αλλο) θα το πιει -καψει σαν νερο και οι δυο αντηπροσοπιες λενε μετα τις 200.000χλμ λαδι 10W40.
Λεω να τους ακουσω και μαλλων θα βαλλω και εενα προσθετο λαδιου προστατευτικο κινητηρα ( απο αυτα που τα βαζεις μια φορα σε καθα 50,000χλμ.) τι λετε;;;; -
Ακόμα και να σου τα κάψει, δεν πρόκειται να βλάψουν τον κινητήρα σου. Αντίθετα ένα λάδι πιο χοντρό θα σου προκαλέσει αυξημένες φθορές και κατανάλωση. Αν το οποίο πρόβλημα σου δεν φτιάξει με τα κατάλληλα λάδια ( πιθανότατα μετα απο λίγο να πάψει να σου τα καίει παρα το ότι είναι πιο λεπτά) ίσως να έχει προκληθεί απο τη χρήση λαθος λαδιων. Εγω αν είχα φθορές/βλάβη στον κινητήρα μου και χαρτί που να δείχνει ότι έστω και μια φορά μου έβαλαν λαθος λάδι σε αντιπροσωπεία θα ζητούσα επισκευή και 100% δικό τους το κόστος.
-
Βάλε τα 10W40 , δεν θα έχεις πρόβλημα αν τα αλλάζεις σχετικά νωρίς.
-
Ειδικά με τα 5-30 μπορεί να γίνουν μεγάλα λάθη επειδή υπάρχουν άλλα που έχουν HTHS >3,5 και άλλα με κάτω από 3,5. Η παρεξήγηση αυτή δύσκολα να γίνει με 40άρα και πάνω που πρακτικά πάντα θα έχει >3,5 ή 20άρι
-
Ο χρήστης mousatos έγραψε:
Βάλε τα 10W40 , δεν θα έχεις πρόβλημα αν τα αλλάζεις σχετικά νωρίς.Απο που προκύπτει ότι δε θα έχει πρόβλημα ´´αν τα αλλάζει σχετικά νωρις´´;
-
Από το γεγονός οτι η προδιαγραφή της ford είναι long life.
Εξάλλου τα 10W40 μετά από λίγες χιλιάδες χιλιόμετρα θα έχουν γίνει 30άρια άσχετα με το αν λένε stay in grade. -
Ο χρήστης nickolas έγραψε:
Ακόμα και να σου τα κάψει, δεν πρόκειται να βλάψουν τον κινητήρα σου. Αντίθετα ένα λάδι πιο χοντρό θα σου προκαλέσει αυξημένες φθορές και κατανάλωση. Αν το οποίο πρόβλημα σου δεν φτιάξει με τα κατάλληλα λάδια ( πιθανότατα μετα απο λίγο να πάψει να σου τα καίει παρα το ότι είναι πιο λεπτά) ίσως να έχει προκληθεί απο τη χρήση λαθος λαδιων. Εγω αν είχα φθορές/βλάβη στον κινητήρα μου και χαρτί που να δείχνει ότι έστω και μια φορά μου έβαλαν λαθος λάδι σε αντιπροσωπεία θα ζητούσα επισκευή και 100% δικό τους το κόστος.δηλαδη το επισημο service** και των δυο** αντηπροσοπιων της Ford που ρωτησα κανει λαθος;;;;
και οι δυο μου απαντησαν οτι σε αυτον το κινητηρα μετα τις 200,000 χλμ βαζουν 10W40 που ειναι η δευτερη επιλογη της αυτοκινητοβιομηχανιας το λεει στο manual . -
Από το γεγονός οτι η προδιαγραφή της ford είναι long life.
Εξάλλου τα 10W40 μετά από λίγες χιλιάδες χιλιόμετρα θα έχουν γίνει 30άρια άσχετα με το αν λένε stay in grade.Μα το λάδι που βάζει είναι εκτός προδιαγραφών! Και θα είναι εκτός προδιαγραφών όσο συχνά και να το αλλάζει! Το ´´βαρος´´ του λαδιού είναι ένα μόνο απο τα χαρακτηριστικά του. Σε καμία περίπτωση το ότι το 40αρι ίσως εκφυλιστει σε 30αρι δεν το κάνει κατάλληλο.
-
Ο χρήστης maik79 έγραψε:
Ακόμα και να σου τα κάψει, δεν πρόκειται να βλάψουν τον κινητήρα σου. Αντίθετα ένα λάδι πιο χοντρό θα σου προκαλέσει αυξημένες φθορές και κατανάλωση. Αν το οποίο πρόβλημα σου δεν φτιάξει με τα κατάλληλα λάδια ( πιθανότατα μετα απο λίγο να πάψει να σου τα καίει παρα το ότι είναι πιο λεπτά) ίσως να έχει προκληθεί απο τη χρήση λαθος λαδιων. Εγω αν είχα φθορές/βλάβη στον κινητήρα μου και χαρτί που να δείχνει ότι έστω και μια φορά μου έβαλαν λαθος λάδι σε αντιπροσωπεία θα ζητούσα επισκευή και 100% δικό τους το κόστος.
δηλαδη το επισημο service** και των δυο** αντηπροσοπιων της Ford που ρωτησα κανει λαθος;;;;
και οι δυο μου απαντησαν οτι σε αυτον το κινητηρα μετα τις 200,000 χλμ βαζουν 10W40 που ειναι η δευτερη επιλογη της αυτοκινητοβιομηχανιας το λεει στο manual .Το λαθος αγαπητέ είναι λαθος, ακόμα και αν το λέει ο Παππας. Οι αντιπροσωπειες σπανια λενε λαθος πραγματα, δεν εχουν ομως το αλαθητο. Εγραψες εδώ γιατι διατείνεσαι πως έχεις πρόβλημα με τον κινητήρα σου. Αν το πρόβλημα σου είναι απο το ACEA A3/B3 λάδι που κακώς βάζεις τόσο καιρό, και όντως στο πρότειναν η έβαλαν Έλληνες αντιπρόσωποι, στέλνεις ένα γράμμα στη Ford Ευρώπης και κερδίζεις έναν καινούργιο κινητήρα. Διάβασε πάλι το manual σου για να δεις ότι δεν λέει πουθενά για ACEA A3/B3 λάδι.
-
@maik79 πες μου σε παρακαλώ τι κινητήρα έχεις, πόσα χλμ έχει, μια προϊστορία γενικώς και τι χρήση κάνεις στο αμάξι σου...μόνο έτσι θα μπορέσω να σε βοηθήσω στην επιλογή του λιπαντικού που πρέπει να χρησιμοποιήσεις...
-
Ο χρήστης nickolas έγραψε:
δηλαδη το επισημο service** και των δυο** αντηπροσοπιων της Ford που ρωτησα κανει λαθος;;;;
και οι δυο μου απαντησαν οτι σε αυτον το κινητηρα μετα τις 200,000 χλμ βαζουν 10W40 που ειναι η δευτερη επιλογη της αυτοκινητοβιομηχανιας το λεει στο manual .Το λαθος αγαπητέ είναι λαθος, ακόμα και αν το λέει ο Παππας. Οι αντιπροσωπειες σπανια λενε λαθος πραγματα, δεν εχουν ομως το αλαθητο. Εγραψες εδώ γιατι διατείνεσαι πως έχεις πρόβλημα με τον κινητήρα σου. Αν το πρόβλημα σου είναι απο το ACEA A3/B3 λάδι που κακώς βάζεις τόσο καιρό, και όντως στο πρότειναν η έβαλαν Έλληνες αντιπρόσωποι, στέλνεις ένα γράμμα στη Ford Ευρώπης και κερδίζεις έναν καινούργιο κινητήρα. Διάβασε πάλι το manual σου για να δεις ότι δεν λέει πουθενά για ACEA A3/B3 λάδι.
Λεει ως δευτερη επιλογη για 10W40 ΑCEA Α1-Β1 .
Ομως η Α3-Β3 δεν υπερκαλιπτει την προιγουμενη;;;
παραρτιμα απο αλλο forum :
pateras_vtec
23-09-10, 19:07
Καποιες πληροφοριες που ισως κανουν τον πινακα κατανοητο. Copy/paste απο τοπικ μου στο hondaclub.grΒρηκα ενα πολυ σημαντικο αρθρο σε ενα φορουμ του εξωτερικου, απο ενα μελος ο οποιος εχει εταιρια που πουλαει λιπαντικα. το μετεφρασα καθως εχει πολλες σημαντικες πληροφοριες. Το κομματι για το diesel το παρελειψα.
Στο ζήτημα επιλογής λαδιού για το αυτοκίνητο, αυτό το ποστ μπορεί να φαντάζει ως επιστροφή στις ρίζες αλλά εμείς στην http://www.opieoils.co.uk/
μένουμε έκπληκτοι συχνά από το ποσοστό των ατόμων που δεν καταλαβαίνουν τι αναγράφεται σε ένα δοχείο λαδιού και συνεπώς δεν έχουν ιδέα τι αγοράζουν ή χρησιμοποιούν.Αυτό το άρθρο θα πρέπει να αποτελέσει έναν βασικό οδηγό για τους πιο πολλούς ιδιοκτήτες αυτοκινήτων, για περισσότερη ενημέρωση μπορείτε να στείλετε ένα e-mail στο http://www.opieoils.co.uk/ και θα σας βοηθήσουμε ευχαρίστως.
Για να είμαι ευθύς σχετικά με το θέμα, αν ένα δοχείο λαδιού δεν αναγράφει τις παρακάτω βασικές πληροφορίες τότε ΜΗΝ ΑΓΟΡΑΣΕΤΕ το προϊόν και αναζητήστε κάποιο που τις αναγράφει!
- Ο σκοπός για τον οποίο προορίζεται (λάδια κινητήρα, λάδια σασμάν, κτλ)
2)το ιξώδες (0w-40, 5w-30 κτλ για λάδια κινητήρα και 80w-90, 75w-90 για λάδια σασμάν και διαφορικών)
3)Οι προδιαγραφές που πλήρη (θα πρέπει να αναγράφει API και/ή ACEA προδιαγραφές)
4)Τις εργοστασιακές εγκρίσεις που έχει και τους κωδικούς ( MB229.5, VW504.00, FORD 913A, BMW LL04 κοκ)
Αγνοήστε τα διαφημιστικά φούμαρα στην ετικέτα καθώς συνήθως είναι ανούσια και θα εξηγήσουμε παρακάτω τι θα πρέπει να διαβάσετε προσεκτικά.
Λοιπόν, τι νόημα έχουν οι παραπάνω πληροφορίες και γιατί είναι σημαντικές;
ΤΑ ΒΑΣΙΚΑ
Όλα τα λιπαντικά είναι για μια εφαρμογή και δεν είναι πασπαρτού. Για παράδειγμα δεν βάζεις λάδια για αυτόματο σασμάν στον κινητήρα σου! Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε για τι προορίζεται το λιπαντικό.
ΙΞΩΔΕΣ
Τα πιο πολλά λιπαντικά σήμερα είναι 'multigrades' που σημαίνει πως το λιπαντικό πέφτει σε 2 βαθμούς ιξώδους. (Πχ 10w-40 κοκ)
τα 'multigrades' πρωτοεξελίχθησαν πριν 50 χρόνια περίπου για να αποφευχθεί η ρουτίνα της αλλαγής σε παχύτερο λαδί το καλοκαίρι και λεπτότερο το χειμώνα.Σε ένα 10W-40 για παράδειγμα το 10W (W=winter ούτε weight=βαρος ούτε watt) άπλα σημαίνει πως το λαδί πρέπει να έχει συγκριμένο μέγιστο ιξώδες/ροη σε χαμηλή θερμοκρασία. Όσο μικρότερο είναι το W τόσο καλυτέρα συμπεριφέρεται το λαδί σε εκκίνηση με χαμηλή θερμοκρασία. πχ το 5W είναι καλύτερο από το 10W κοκ.
το 40 σε ένα 10W-40 σημαίνει πως το λαδί βρίσκεται σε συγκεκριμένα πλαίσια ιξώδους στους 100 βαθμούς κελσίου. Αυτό είναι ένα στάνταρ όριο και όλα τα λάδια που τελειώνουν σε 40 πρέπει να τηρούν αυτά τα όρια. Ξανά, όσο μικρότερος ο αριθμός τόσο λεπτότερο είναι το λαδί. Το 30 είναι λεπτότερο από το 40 στους 100 βαθμούς. Το βιβλίο κατασκευαστή γραφεί εάν χρειάζεστε 30,40 ή 50.ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ
Οι προδιαγραφές είναι σημαντικές καθώς μας δείχνουν τις επιδόσεις ενός λιπαντικού και εάν έτυχε στους ποιο προσφάτους ελέγχους ή αν η σύνθεση του είναι παλιά και ξεπερασμένη. Υπάρχουν 2 προδιαγραφές που θα πρέπει να αναζητείτε σε ένα δοχείο και αυτές είναι οι API (American Petroleum Institute) και ACEA (Association des Constructeurs Europeens d’Automobiles). Όλα τα καλά λιπαντικά πρέπει να αναγράφουν και τις δυο και οι κατανόηση τους είναι σημαντική.
API
Αυτή είναι η ποιο βασική από τις 2 καθώς είναι διαχωρισμένη για τα επιβατικά σε 2 κατηγορίες,
S= βενζίνη και C= πετρέλαιο. Τα ποιο πολλά λιπαντικά πληρούν και τις 2, 'S' και 'C'Ο παρακάτω πινάκας λέει τις προδιαγραφές μέχρι σήμερα:
ΒΕΝΖΙΝΗ
SG-Εισήχθη το 1989 και έχει πολύ παραπάνω διαλυτικό για να καταπολεμήσει τη μούργα.
SH-εισήχθη το 1993 έχει περάσει τους ίδιους ελέγχους με το SG, αλλά περιέχει φωσφόρο με όριο το 0,12%, μαζί με έλεγχο για τον αφρό, αστάθεια και σταθερότητα κουράς.
SJ-εισήχθη το 1996 έχει περάσει τους ίδιους ελέγχους με τα SG/SH, αλλά με όριο φώσφορου στο 0,10% με ποικιλία στα όρια αστάθειας.
SL-Εισήχθη το 2001, έχει περάσει από ελέγχους με συγχρόνους κινητήρες και ικανοποιεί τη σύγχρονη νομοθεσία ρύπων.
SM-Εισήχθη το 2004, με βελτιωμένη αντίσταση στην οξείδωση, προστασία κατά της φθοράς και απόθεσης καταλοίπων, επίσης καλύτερες επιδόσεις στις χαμηλές θερμοκρασίες για μεγαλύτερη ζωή του λιπαντικού σε σχέση με τις προηγούμενες κατηγορίες.Σημείωση: Όλες οι προδιαγραφές πριν την SL είναι πλέον ξεπερασμένες και αν και είναι κατάλληλες για κινητήρες περάν της 10ετιας δεν προστατεύουν όσο οι ποιο σύγχρονες SL και SM , όποτε εάν έχετε καινούριο αυτοκίνητο μην ασχοληθείτε καν.
ACEA
Είναι ο αντίστοιχος ευρωπαϊκός του API και είναι ποιο συγκεκριμένος στο ποιες είναι οι επιδόσεις του λαδιού. Α= βενζίνη, Β= πετρέλαιο C= συμβατο με καταλύτη ή χαμηλά SAPS (θειαμίνη τέφρα, φώσφορος και θειάφι). Αυτές οι προδιαγραφές συναντώνται σε ευρωπαϊκά λάδια και είναι σημαντικότερες από πολλές απόψεις σε σχέση με τις API για τους Ευρωπαίους κατασκευαστές.Αντίθετα από τις API οι ACEA προδιαγραφές χωρίζονται σε κατηγορίες επιδόσεων/εφαρμογής ακολούθως:
Α1 Οικονομία καύσιμου, βενζίνη
Α2 Κανονικών επιδόσεων (πλέον ξεπερασμένο)
Α3 Υψηλών επιδόσεων και/ή παρατεταμένης έλλειψης λιπαντικού
Α4 Για μελλοντική χρήση σε συγκεκριμένου τύπου άμεσου ψεκασμού κινητήρες
Α5 συνδυάζει οικονομία καύσιμου Α1 με επιδόσεις Α3Β1 Οικονομία καύσιμου, πετρέλαιο
Β2Κανονικων επιδόσεων (πλέον ξεπερασμένο)
Β3 Υψηλών επιδόσεων και/ή παρατεταμένης έλλειψης λιπαντικού
Β4 Για άμεσου ψεκασμού πετρελαιοκινητήρες
Β5 συνδυάζει οικονομία καύσιμου Β1 με επιδόσεις Β3/Β4Για να το θέσουμε άπλα λάδια κατάταξης Α3/Β3 και Α5/Β5 είναι τα καλύτερα σε ποιότητα.
ΕΓΚΡΙΣΕΙΣ
Πολλά λιπαντικά αναγράφουν στην ετικέτα τους κάποιους κατασκευαστές, οι ποιο κοινοί στο Η.Β. είναι οι VW, MB, BMW, FORD αλλά μην νομίζετε πως αγοράζετε λάδια αρίστης ποιότητας εξ αιτίας αυτού.Οι εταιρίες λιπαντικών στέλνουν κάποια δείγματα σε OEM (original equipment from manufacturer) για έγκριση ωστόσο κάποιες παλιότερες προδιαγραφές πληρούνται εύκολα με τα φθηνότερε ορυκτέλαια. Οι καινούριες προδιαγραφές είναι ποιο ενημερωμένες και ανώτερες σε επιδόσεις και ποιότητα από τις παλιές.
κάποιες από τις παλιότερες ΟΕΜ προδιαγραφές αναφέρονται παρακάτω και αναλόγως του αυτοκινήτου σας καλό θα είναι να τις αγνοήσετε αν ψάχνετε για λάδια επιδόσεων.
VW – 500.00, 501.00 και 505.00
ύστερες προδιαγραφές όπως οι 503.00, 503.01, 506.00 είναι ανώτερων επιδόσεων και ποιο σύγχρονα λιπαντικά αλλά για τη VW έχουν ξεπεραστεί από τις τελευταίες VW504.00 και VW507.00 προδιαγραφές.
MB – 229.1, 229.30
Ύστερες προδιαγραφές 229.31, 229.5, και 229.51 είναι ποιο σύγχρονες και λάδια επιδόσεων.
BMW – LL98
Ύστερες προδιαγραφές LL01 και η ποιο πρόσφατη LL04 είναι ότι καλύτερο υπάρχει αυτή τη στιγμή.
- Ο σκοπός για τον οποίο προορίζεται (λάδια κινητήρα, λάδια σασμάν, κτλ)
-
Οι προδιαγραφές της ford στηρίζονται κατά ένα μεγάλο ποσοστό σε αυτές της ACEA , δεν υπάρχει ασυμβατότητα .
Και 15W40 να βάλει πάλι δεν θα έχει πρόβλημα. Ούτε ο πρώτος θα είναι ούτε ο τελευταίος που το κάνει.
Δεν είναι καμιά εξεζητημένη προδιαγραφή (ford) . -
Ο χρήστης maik79 έγραψε:
Λεει ως δευτερη επιλογη για 10W40 ΑCEA Α1-Β1 .
Ομως η Α3-Β3 δεν υπερκαλιπτει την προιγουμενη;;;
Η απάντηση είναι Ο Χ Ι. Η Α1/Β1 είναι άλλη προδιαγραφή από την Α3/Β3 και νομίζω πως είναι τόσο ασύμβατες μεταξύ τους που δεν πρέπει να υπάρχει λάδι που να καλύπτει και τις δύο!
Ο ACEA βέβαια τακτικά 'αναβαθμίζει' τις προδιαγραφές, για αυτό κάπου δίπλα στο Α1 μπορεί να δεις και μια ημερομηνία.
Η Α1 του 2006 υπερκαλύπτει την Α1 του 2000 (τυχαίες οι χρονιές). -
Οι προδιαγραφές της ford στηρίζονται κατά ένα μεγάλο ποσοστό σε αυτές της ACEA , δεν υπάρχει ασυμβατότητα .
Και 15W40 να βάλει πάλι δεν θα έχει πρόβλημα. Ούτε ο πρώτος θα είναι ούτε ο τελευταίος που το κάνει.
Δεν είναι καμιά εξεζητημένη προδιαγραφή (ford) .Το βάρος όντως δεν παίζει τόσο ρόλο, και πράγματι δε θα έχει πρόβλημα με το 10W-40 ως βάρος, άλλωστε είναι σε αυτά που επιτρέπει η Ford. Όμως πρέπει το λάδι του να είναι εντός των προδιαγραφών!
Αν ένα λάδι καλύπτει την προδιαγραφή της Ford, θα του είναι κατάλληλο ακόμα και αν είναι 0W-20.
Οι προδιαγραφές της Ford και γενικότερα των 'Ευρωπαικών' εταιρειών όντως στηρίζονται στις ACEA (άλλωστε δικιά τους ένωση είναι που τις βγάζει) + κάποιες λεπτομέρειες ειδικά για τη Ford.
Δυστυχώς δεν έχω δει πουθενά λεπτομέρειες για το τι εξειδικευμένο απαιτούν οι προδιαγραφές των Ford, Opel κλπ. συγκριτικά με τις ACEA.
Περι λιπαντικών γενικώς [#2]