-
παράνθεση ΚΑΔΕΝΑ κλείνει η παρένθεση.
-
Ο χρήστης swift b.p.m έγραψε:
παράνθεση ΚΑΔΕΝΑ κλείνει η παρένθεση.Αλλη μλκία αυτή.
Ειδικά ΣΗΜΕΡΑ,στα σημερινά μοτερ να παρακαλάς μη χαλάσει η καδένα (μιας και είναι όλα τόσα αξιόπιστα ) γιατί αμα χαλάσει εκτός του ότι στα περισσότερα θέλει το μισό μοτερ λύσιμο καλύτερα πούλατο ή πέτατο στη θάλλασα και πάρε ένα 2CV -
Ο χρήστης G60 έγραψε:
όλα τα 16βαλβιδα μοτερ 1,4l και 1,6l (Golf,octavia,leon,ibiza,cordoba,polo,fabia) xρήζουν άμεσης αντικατάστασης του σετ χρονισμού στα 60000km ...Και στο Passat 1,6 (μοντέλο 99) μου έλεγε η αντιπροσωπία υποχρεωτικά κάθε 60.000 χλμ. Το ίδιο ανέφερε ρητά και η Renault για τα μοντέλα της και το ακολουθούσα κατα γράμμα παρόλο που το κόστος αλλαγής μαζί με το αντίστοιχο σέρβις των χιλιομέτρων προκαλούσε ... συγκοπή.
Και στα 2 πάντως (Passat/Megane) την ύπαρξη ιμάντα την θεωρούσα 'εφιάλτη' λόγω κόστους (ιδίως στη Renault) και τώρα πλέον προυποθέτω 'καδένα' (πιστευοντας ότι είναι καλύτερη).
-
Kαλά και η καδένα έχει τα μειονεκτήματά της....
-
Ο χρήστης cosneo έγραψε:
όλα τα 16βαλβιδα μοτερ 1,4l και 1,6l (Golf,octavia,leon,ibiza,cordoba,polo,fabia) xρήζουν άμεσης αντικατάστασης του σετ χρονισμού στα 60000km ...
Και στο Passat 1,6 (μοντέλο 99) μου έλεγε η αντιπροσωπία υποχρεωτικά κάθε 60.000 χλμ. Το ίδιο ανέφερε ρητά και η Renault για τα μοντέλα της και το ακολουθούσα κατα γράμμα παρόλο που το κόστος αλλαγής μαζί με το αντίστοιχο σέρβις των χιλιομέτρων προκαλούσε ... συγκοπή.
Και στα 2 πάντως (Passat/Megane) την ύπαρξη ιμάντα την θεωρούσα 'εφιάλτη' λόγω κόστους (ιδίως στη Renault) και τώρα πλέον προυποθέτω 'καδένα' (πιστευοντας ότι είναι καλύτερη).
Το passat φοράει τον 8βαλβιδο ΜΕ ΤΟ ΕΝΑ ΚΑΙ ΜΕΤΑΛΛΙΚΟ ΡΟΥΛΕΜΑΝ ΤΕΝΤΩΤΗΡΑ όπως τα παλιά με τη διαφορά ότι έχει αυτόματο τεντωτήρα
Οπότε τα 60κ που σου είπαν ήταν για να τα αρπάξουν -
Ο χρήστης cosneo έγραψε:
όλα τα 16βαλβιδα μοτερ 1,4l και 1,6l (Golf,octavia,leon,ibiza,cordoba,polo,fabia) xρήζουν άμεσης αντικατάστασης του σετ χρονισμού στα 60000km ...
Και στο Passat 1,6 (μοντέλο 99) μου έλεγε η αντιπροσωπία υποχρεωτικά κάθε 60.000 χλμ. Το ίδιο ανέφερε ρητά και η Renault για τα μοντέλα της και το ακολουθούσα κατα γράμμα παρόλο που το κόστος αλλαγής μαζί με το αντίστοιχο σέρβις των χιλιομέτρων προκαλούσε ... συγκοπή.
Το ότι η Ρενώ έχει βρεί το μήνα που τρέφει τους έντεκα με τα σέρβις, ή το ότι σε κάποια πασσάτ πρέπει να βγάλεις προφυλακτήρα για να αλλάξεις λουριά, δεν σημαίνει ότι όλες οι εταιρίες με ιμάντα είναι έτσι.
Στο αβένσις πχ(το πρώτο, γιατι μετά βάλαν καδένα) το όλο σέρβις πήγαινε κάτω απο 300. Δεν το λές και τραγικό για 2 άντε τρείς φορές που θα αλλάξει στη ζωή του.
Τώρα, η καδενα δεν ξέρω τί κάνει στα καινούργια αυτοκίνητα, αλλά στα παλιά αν μαζεύονταν τα χλμ κροτάλιζε και σου σπαγε τα νεύρα ο θόρυβος (στο τέλος την άλλαζες και αυτή) -
Ένα σφίξιμο σε κάτι τεντωτήρες νομίζω ότι χρειάζεται η καδένα κι αυτό μετά από πολλά χλμ.
-
Επισης θελω να πω οτι μια διαρροη απο μια τσιμουχα των εκκεντροφορων του 'καθρεπτη' κοινος μπορει να προκαλεσει γλυστριμα του ιμαντα με τα παραπανω αποτελεσματα.Οταν λεω διαρροη εννοω μια διαρροη σοβαρη που το λαδι με την μεγαλη θερμοκρασια θα καλυψει τον ιμαντα και τις επιφανειες επαφης του και σε ενα αποτομο γκαζι να 'καβαλησει' και καλα κρασια!
-
Ο χρήστης manosk έγραψε:
Ένα σφίξιμο σε κάτι τεντωτήρες νομίζω ότι χρειάζεται η καδένα κι αυτό μετά από πολλά χλμ.Αυτο δεν προυποθετει ανοιγμα του κινητηρα;
-
Ο χρήστης coupeas έγραψε:
Επισης θελω να πω οτι μια διαρροη απο μια τσιμουχα των εκκεντροφορων του 'καθρεπτη' κοινος μπορει να προκαλεσει γλυστριμα του ιμαντα με τα παραπανω αποτελεσματα.Αυτό ακριβώς μου είπαν στο συνεργείο ότι έπαθα εγώ σε Punto 60άρι MK1. Βέβαια, μετά είδα τον ιμάντα και είχε αρκετά κουρεμένα δόντια. Το αστείο είναι ότι το έπαθα μετά από επιστροφή από Αγ. Κωσταντίνο, όπου το ξεπάτωσα (μόνιμα 4-5.500σαλ) και δεν έκανε κιχ. Και ξαφνικά, έχοντας φτάσει στο Παγκράτι πια, κι ενώ περιμένω σε φανάρι στο ρελαντί, σβήνει! Αν είναι δυνατόν!
Ευτυχώς το μοτέρ είναι αυτό που λέτε non interference, και δεν έπαθε ζημιά.
Τον ιμάντα τον είχα αλλάξει 4,5 χρόνια πριν και είχα κάνει γύρω στα 30.000χλμ., με σχετικά μεγάλα διαστήματα ακινησίας. -
Ο χρήστης manosk έγραψε:
Ένα σφίξιμο σε κάτι τεντωτήρες νομίζω ότι χρειάζεται η καδένα κι αυτό μετά από πολλά χλμ.Στα αμάξια που είχα με καδένα χρειάστηκε να την αλλάξω (πολλά χιλιόμετρα). Στο ένα είχε χαλαρώσει και στο άλλο είχε πλαστικά δόντια (επικάλυψη) στα γρανάζια και φαγώθηκε το πλαστικό (το οποίο μάλλον το ρούφηξε η αντλία λαδιού).
Είναι ΑΚΡΙΒΗ δουλειά η καδένα.
Επισης θελω να πω οτι μια διαρροη απο μια τσιμουχα των εκκεντροφορων του 'καθρεπτη' κοινος μπορει να προκαλεσει γλυστριμα του ιμαντα με τα παραπανω αποτελεσματα.Οταν λεω διαρροη εννοω μια διαρροη σοβαρη που το λαδι με την μεγαλη θερμοκρασια θα καλυψει τον ιμαντα και τις επιφανειες επαφης του και σε ενα αποτομο γκαζι να 'καβαλησει' και καλα κρασια!
Ο ιμάντας δεν γλιστράει με το λάδι αλλά καταστρέφεται. Αν δεις λαδωμένο ιμάντα τον αλλάζεις το συντομότερο (και φτιάχνεις τη διαρροή λαδιού).
Έχω την εντύπωση ότι το μεγαλύτερο ζόρι το τρώει ο ιμάντας στο ρελαντί. Όταν τραντάζει ο κινητήρας (και ανεβοκατεβάζει απότομα στροφές) ο ιμάντας πρέπει να αλλάξει (με τράνταγμα) τις στροφές του εκκεντροφόρου.
-
Ο χρήστης G60 έγραψε:
Ποιά η διαφορά το να μην υπήρχε η πλαστική μαλακία και να πατούσε ο ιμάντας απ ευθείας στο ρουλεμάν?
Θέμα πρόσφυσης του ιμάντα?
Μη χ@σω!!
Αναλώσιμα τα κάναν επίτηδες για να ξεπαραδιάζεται ο κόσμος,αλλά βλέπεις ο καταναλωτής βλέπει το σχέδιο,τη μούρη,τα ηλεκτρικά κι όλες τις αηδίες που τον κάνουν να νομίζει ότι έφτασε στο βάθρο των απαιτήσεών του και της ματαιοδοξίας του μέχρι φυσικά...........να βγει το επόμενο λιφτ σε δυο χρόνια κι άιντε πάλι απ την αρχήΚάπως έτσι πάει.
Πάντως όσο κι αν δεν είναι rocket science είναι τρομερά σημαντικό αυτός που κάνει την αλλαγή του ιμάντα να ξέρει ακριβώς τι πρέπει να κάνει στο συγκεκριμένο αμάξι και να μην την κάνει στα τυφλά. Μπορεί να πας για καλύτερα και να βγεις χειρότερα αν π.χ. δεν τον έχει τεντώσει σωστά, όπως ο κατασκευαστής. Στης φίλης που τον άλλαξε πρόσφατα σε μη-εξουσιοδοτημένο (της ήρθε σχεδόν 100 Ευρώ φθηνότερα απ' όσο θα της ερχόταν αλλιώς) έχω την εντύπωση ότι κάνει θόρυβο...
Να κι άλλη μια φωτο του ιμάντα από το 1600άρι Megane II μαζί με έναν από 1400άρι Ibiza - του Renault έχει φάρδος 27mm ενώ του Seat 17mm. Τα δόντια του πρώτου είναι στρογγυλεμένα, ενώ του δεύτερου τραπεζοειδή και πιο πυκνά σε διάταξη.
Θα είχε ενδιαφέρον να δούμε και καμιά φωτό από κουρεμένο ιμάντα, αν τυχόν έχει κανείς.
-
Δεν ειναι μονο το τεντωμα αλλα και να ξερει να χρονισει σωστα τον κινητηρα,αν ξεφυγει ενα δοντακι μπορει να μην κανει ζημια αλλα δεν δουλευει και σωστα.
-
Στα Clio 172 -182 όλα τα στοιχεία είναι μεταλικά και η αλλαγή είναι στα 120.000 χλμ, όπως και στον F7P.
Τώρα στα μικρότερα μοντέλα η αλλαγή έγινε στα 60.000 χλμ και στο πακέτο περιλαμβάνεται και η αντλία νερού, οι κατασκευαστές αγοράζουν από τους προμηθευτές τους υποκατασκευαστές τα εξαρτήματα αυτά της 1ης τοποθέτησης μαζικά για ένα κομμάτι ψωμί πιέζοντας τους για ακόμα μεγαλύτερη μείωση του κόστους και έχοντας εξαντλήσει όλες τις οικονομίες κλίμακας, και βέβαια για να κρατάνε και την ισορροπία με τους προμηθευτές τους, μείωσαν τα χλμ των Service κατά 50% κάνοντας τους δωράκι ώστε να πουλάνε στην αγορά τα ίδια εξαρτήματα σε υψηλότερη τιμή για εξισορρόπηση της χασούρας τους από τα ίδια εξαρτήματα 1ης τοποθέτησης που έδωσαν στο εργοστάσιο.
Ακόμα και τα γνήσια που αγοράζουν τα εργοστάσια για τα Service τα αγοράζουν από τους ίδιους προμηθευτές σε άλλη υψηλότερη τιμή από αυτή που προμηθεύονται τα ίδια εξαρτήματα για την κατασκευή του αυτοκινήτου. Τον κατασκευαστή τον ενδιαφέρει να έχει χαμηλή τιμή κατά την κατασκευή του αυτοκινήτου, το μετέπειτα κόστος της συντήρησης το χειρίζεται διαφορετικά και πολύ πιο εύκολα γιατί τον πελάτη τον έβαλε στο μαγαζί από την στιγμή που αγόρασε το αυτοκίνητο, μετά ας ζοριστεί και λίγο.
-
Στα ρενω Quadra, που έχεις αλλάξει λουριά, σε τί κατάσταση ήταν? Έπαιρνε αναβολή η αντικατάσταση?
-
Ο χρήστης 21 Quadra έγραψε:
Στα Clio 172 -182 όλα τα στοιχεία είναι μεταλικά και η αλλαγή είναι στα 120.000 χλμ, όπως και στον F7P.Εντυπωσιακό -συγκριτικά με άλλα πάντα- αν σκεφτείς το σκίσιμο που προβλέπεται να τρώνε αυτά τα Clio κατά καιρούς. Και για το δικό μου με τα ίδια περίπου άλογα επίσης από 2λιτρο ατμοσφαιρικό τόσα χλμ δίνει η Peugeot για 'νορμάλ' συνθήκες [ή 90.000 για δυσμενείς].
Σε χρόνια, btw, τι δίνει η Renault για τους 2λιτρους της στην Ελλάδα?
-
Οι ιμάντες μου ήταν και στα 4 αυτοκίνητα μου σε άριστη κατάσταση, θυμάμαι πριν 3 χρόνια που άνοιξα τον F7P στα 150.000 χλμ και ήταν καινούργιος, λυπήθηκα που τον πέταξα, και ειδικά το μοτέρ αυτό είναι όλη μέρα στους κόφτες ( 7.100 ) ακόμα και σήμερα που έχει 297.000 χλμ και το καλοκαίρι θα το ανοίξω για rebild.
Bέβαια όλα τα μοτέρ μου ( F7P - J7R 740 - J7R 760 - J7R 752 ) έχουν μεταλικούς εντατήρες, αλλά και πλαστικοί να ήταν θα τους άλλαζα με μεταλλικούς για να έχω το κεφάλι μου ήσυχο.
Τώρα έχω ανοιχτό το μοτέρ του 21 ΤΧΙ ( J7R 740 - 2.0L 12V ) έχει και αυτό 320.000 χλμ και του άλλαξα τα εμβολοχιτώνια και μέταλλα, οι μπιέλες δεν έχουν οβάλ, ο στρόφαλος καμμία φθορά, και ο ιμάντας με τους εντατήρες είχαν 95.000 χλμ και ήταν σαν καινούργια, απλά θα τα αλλάξω μια και είναι το μοτέρ όλο ανοιχτό.
-
Ο χρήστης 21 Quadra έγραψε:
Οι ιμάντες μου ήταν και στα 4 αυτοκίνητα μου σε άριστη κατάσταση, θυμάμαι πριν 3 χρόνια που άνοιξα τον F7P στα 150.000 χλμ και ήταν καινούργιος, λυπήθηκα που τον πέταξα,Σορρυ που επεμβαίνω αλλά δεν μπορείς να υπολογίσεις με το μάτι την κατάσταση του ιμάντα χρονισμού.
Τα δόντια τα κουρεύει στο απίκο κι όταν αυτό είναι εμφανές τη στιγμή της αντικατάστασης είναι στην ώρα παρα πέντε πριν κοπεί κι εχει αλλαχθεί.
Τα 90K km που ανέφερα ήταν προληπτικά γιατί ΟΛΟΙ σχεδόν οι κατασκευστές συμπεριλαμβανομένης και της renault ορίζουν αλλαγές στα 120K km.
Kι εδώ παίζει σημαντικό ρόλο το πως οδηγεί ο καθένας μας.
Αν δηλ κάποιος κάνει τις αλλαγές ταχυτήτων και την αποσύμπλεξη/ΣΥΜΠΛΕΞΗ άτσαλα ο ιμάντας καταπονείτε τα μέγιστα άσχετα το πόσο γρήγορα οδηγεί.
Αν ξέρει κάποιος πως να αποσυμπλέξει και να εμπλέξει ακόμα και στι 5000rpm ίσως ο ιμάντας να πάει και 160K km αλλά το ρισκάρει κανείς?
Οπότε θεωρώ ότι τα 90Κ km είναι το ασφαλές όριο για κάθε είδους οδηγό -
Ο χρήστης G60 έγραψε:
Οι ιμάντες μου ήταν και στα 4 αυτοκίνητα μου σε άριστη κατάσταση, θυμάμαι πριν 3 χρόνια που άνοιξα τον F7P στα 150.000 χλμ και ήταν καινούργιος, λυπήθηκα που τον πέταξα,
Σορρυ που επεμβαίνω αλλά δεν μπορείς να υπολογίσεις με το μάτι την κατάσταση του ιμάντα χρονισμού.
Τα δόντια τα κουρεύει στο απίκο κι όταν αυτό είναι εμφανές τη στιγμή της αντικατάστασης είναι στην ώρα παρα πέντε πριν κοπεί κι εχει αλλαχθεί.
Τα 90K km που ανέφερα ήταν προληπτικά γιατί ΟΛΟΙ σχεδόν οι κατασκευστές συμπεριλαμβανομένης και της renault ορίζουν αλλαγές στα 120K km.
Kι εδώ παίζει σημαντικό ρόλο το πως οδηγεί ο καθένας μας.
Αν δηλ κάποιος κάνει τις αλλαγές ταχυτήτων και την αποσύμπλεξη/ΣΥΜΠΛΕΞΗ άτσαλα ο ιμάντας καταπονείτε τα μέγιστα άσχετα το πόσο γρήγορα οδηγεί.
Αν ξέρει κάποιος πως να αποσυμπλέξει και να εμπλέξει ακόμα και στι 5000rpm ίσως ο ιμάντας να πάει και 160K km αλλά το ρισκάρει κανείς?
Οπότε θεωρώ ότι τα 90Κ km είναι το ασφαλές όριο για κάθε είδους οδηγόγιατί σε αρκετά μοντέλα ανάμεσά τους και η Σιτροέν το έχουν στα 60k ή 4 χρόνια τότε;
-
Sorry φιλαράκι, αλλά η κατάσταση του ιμάντα φαίνεται και με το μάτι όταν τον έχεις στο χέρι και έχεις και κάποια εμπειρία.
Κατ΄αρχή ελέγχεις την ευλυγισία του, μετά τον τσακίζεις ανάποδα και αν είναι σε κακό χάλι φαίνονται τα εγκάρσια σκισίματα, σαν μικρορωγμές, ε! δεν είναι δύσκολο να τον ελέγξεις, αλλά είναι μικρό το έξοδο να πάρεις το ρίσκο της μη αλλαγής του αφού τον έχεις στο χέρι γιατί δεν είναι το ίδιο απλό με την αλλαγή των υπόλοιπων λουριών, αλλά λέω το πρόβλημα προέρχεται κυρίως από την κατάρρευση των υπόλοιπων συνοδών εξαρτημάτων του Valve train και όχι από τον ιμάντα αυτόν καθ' αυτόν, μετά από 45 χρόνια μάχιμος μηχανικός, όχι στα γραφεία, αλλά στη μουτζούρα με τα manual και τα σχέδια στους πάγκους και στο πάτωμα, τουλάχιστον εγώ μπορώ να εκτιμήσω την κατάσταση των υλικών που με αφορούν και ενδιαφέρουν προσωπικά.
Και αν με παρακολουθείς συχνά, ποτέ δεν προτρέπω κανέναν για τίποτα, αλλά λέω τη γνώμη μου με βάσει τις γνώσει και την εμπειρία μου, απλά γιατί τα λεφτά του άλλου δεν είναι δικά μου, και το μόνο που μπορώ να κάνω είναι να επισημάνω κάποια πράγματα και ο καθένας να πράξει ανάλογα με την θέληση του και τα χρήματα του, με τους κολλητούς μου έχω άλλη συμπεριφορά και άποψη.
Επίσης δεν προτρέπω κανέναν να υπερβαίνει τα χλμ που δίνει ο κατασκευαστής για το εκάστοτε μοντέλο, ΠΟΤΕ δεν υπερβαίνουμε τα όρια αυτά, έτσι λέμε, και λέω, άσχετα τι κάνω εγώ σε προσωπικό επίπεδο στα δικά μου αμάξια.
Ιμάντας χρονισμού εκκεντροφόρων: Απόψεις & εμπειρίες