-
Ο χρήστης REALZEUS έγραψε:
Στα 150 χιλ. δεν προβλέπεται στα Φόκους. 160 εννοείς.
160 ή πόσα χρόνια;
10 χρόνια λέει η Ford Θανάση. Είτε μιλάμε για Σιβηρία, είτε για την Death Valley.
Το φαντάστηκα συνήθως τα 5 είναι 60-90k χλμ,. Well, you do that
-
Ο χρήστης REALZEUS έγραψε:
160 ή πόσα χρόνια;
10 χρόνια λέει η Ford Θανάση. Είτε μιλάμε για Σιβηρία, είτε για την Death Valley.
Δεν θέλω να αντιδικήσω, δεν με συμφέρει επαγγελματικά!!!....
Άλλο να κερδίσεις 20ε + τα εργατικά, και άλλο 250 +τα εργατικά…..
Μα αναρτιέμαι ενόσω ξέρω….. το βιβλιαράκι δεν είναι η ακριβής μετάφραση του γερμανικού?. Κατά συνέπια το στοιχείο που εκλαμβάνετε είναι ‘μπούζι’!!!.
Η απόσταση Πατήσια – Ομόνοια είναι 5 χιλιόμετρα. Μα την πηγαίνεις με 2α το πολύ 3η !!!.... κατά συνέπια για την μηχανή είναι 10 έως 15 πραγματικά χιλιόμετρα….. δεν μετράει αυτό?.
Το αφήνω στην κρίση των υγιή σκεπτόμενων ανθρώπων, όπως άλλωστε είσαι και εσύ.
Α. -
Ετσι όπως τα λες ειναι Αντώνη!
Να προσθέσω εδώ οτι ιμαντας απο φιατ 131 1,6 μπηκε και βγηκε τεσσερις φορές σε αναλογους κινητηρες και εκανε πανω απο 60.000χλμ που ηταν το οριο και δεν επαθε τιποτα.Ιμαντας του εμπορίου με λινο στη δομή του.Σε ολες τις περιπτωσεις ο κινητηρας δουλευε σε σταθερες στροφες κατα γενική χρηση και πολυ λιγο σε εναλλαγές στροφων στη πόλη.
Αντιθετα μου εχει σπάσει ιμαντας σε 124 με 1,6 κινητηρα (μετατροπή) που ειχε αλλαχτεί καινουριος μετα απο 30.000χιλ αφού ομως δουλευε 1η 2ρα 3η κοφτες και απο το σπιτι στο συνεργείο.Παλιοί κινητηρες δε λέω αλλα με ιμαντα και απο το εμπόριο τις περισσοτερες φορές.Αυτος που μου ειχε σπάσει ηταν εμπορίου . -
Ο χρήστης antonis-team έγραψε:
160 ή πόσα χρόνια;
Δεν θέλω να αντιδικήσω, δεν με συμφέρει επαγγελματικά!!!....
Άλλο να κερδίσεις 20ε + τα εργατικά, και άλλο 250 +τα εργατικά…..
Μα αναρτιέμαι ενόσω ξέρω….. το βιβλιαράκι δεν είναι η ακριβής μετάφραση του γερμανικού?. Κατά συνέπια το στοιχείο που εκλαμβάνετε είναι ‘μπούζι’!!!.
Η απόσταση Πατήσια – Ομόνοια είναι 5 χιλιόμετρα. Μα την πηγαίνεις με 2α το πολύ 3η !!!.... κατά συνέπια για την μηχανή είναι 10 έως 15 πραγματικά χιλιόμετρα….. δεν μετράει αυτό?.
Το αφήνω στην κρίση των υγιή σκεπτόμενων ανθρώπων, όπως άλλωστε είσαι και εσύ.
Α.Στην Γερμανία δεν έχουν μποτιλιάρισμα;
Sent from my Atrix using smoke signals.
-
Ο χρήστης nidosan έγραψε:
Αν τυχόν σπάσει μπορεί, ανάλογα με τον τύπο του κινητήρα (interference, όπου οι βαλβίδες και το πιστόνι 'μοιράζονται' ένα μέρος της διαδρομής τους μέσα στον κύλινδρο, ή non-interference, όπου βαλβίδες και πιστόνια δε μπαίνουν ποτέ τα μεν στη διαδρομή των δε - π.χ. Mazda Β-series), από το να προκληθεί σοβαρή ζημιά (στραβωμένες βαλβίδες κλπ) μέχρι απλά να ακινητοποιηθεί το αυτοκίνητο μέχρις ότου αντικατασταθεί ο ιμάντας.Επειδή έχω φάει ατέλειωτες ώρες Googling και δεν έχω καταφέρει πολλά, έχει βρει κανεις μια σχετικά ενημερωμένη λίστα κινητήρων με την αντίστοιχη κατάταξη τους??? Εν πάσει περιπτώσει, έχει κανεις ιδεα για το αν είναι interference ο 1,6 Duratec του S40 με τους 100 ίππους?
Ευχαριστώ!ΥΓ: Καταπληκτικό το εισαγωγικό post από όπου και η σχετική παράθεση! Διαλύει και τον μύθο οτι η κατάταξη σε interference ή non εξαρτάται από το αν ο ιμάντας χρονισμού οδηγεί και την αντλία νερού η οχι, εξηγώντας πως είναι καθαρά θέμα αρχιτεκτονικής σχεδίασης του κινητήρα (γεγονός που δυστυχώς, δυσκολεύει να μάθουμε σε ποια κατηγορία ανήκει η μηχανή του καθενός... )
-
Σε VW Golf GTI 2008 oι οδηγίες λένε αλλαγή ιμάντα (δε βάζανε οι mαλάκες καδένα? ) στα 180.000 χλμ. Οι περισσότεροι κάτοχοι αλλάζουν στα 120.000 μαζί με την αντλία νερού. Λέω να τζογάρω και να πάω στα 160.000+. Θα την βγάλω καθαρή ή θα πάρω στη μασχάλη βαλβίδες και πιστόνια? Τι λέτε?
-
Αν είναι να τζογάρεις, θα ήταν πολύ χρήσιμο να μάθαινες κι εσυ την αρχιτεκτονική του κινητήρα σου, όπως γράφω στο προηγούμενο post. Προφανώς θα είσαι πολύ πιο ήσυχος αν ξέρεις οτι σε περίπτωση στραβής δεν θα διαλυθεί η μηχανή, αλλά απλα θα ακινητοποιηθείς και θα τα αλλάξεις εκ των υστέρων...αν βρεις λοιπον κάτι κι εσύ, μας ενημερώνεις!
-
Ο χρήστης dbalgr έγραψε:
Αν τυχόν σπάσει μπορεί, ανάλογα με τον τύπο του κινητήρα (interference, όπου οι βαλβίδες και το πιστόνι 'μοιράζονται' ένα μέρος της διαδρομής τους μέσα στον κύλινδρο, ή non-interference, όπου βαλβίδες και πιστόνια δε μπαίνουν ποτέ τα μεν στη διαδρομή των δε - π.χ. Mazda Β-series), από το να προκληθεί σοβαρή ζημιά (στραβωμένες βαλβίδες κλπ) μέχρι απλά να ακινητοποιηθεί το αυτοκίνητο μέχρις ότου αντικατασταθεί ο ιμάντας.
Επειδή έχω φάει ατέλειωτες ώρες Googling και δεν έχω καταφέρει πολλά, έχει βρει κανεις μια σχετικά ενημερωμένη λίστα κινητήρων με την αντίστοιχη κατάταξη τους??? Εν πάσει περιπτώσει, έχει κανεις ιδεα για το αν είναι interference ο 1,6 Duratec του S40 με τους 100 ίππους?
Ευχαριστώ!ΥΓ: Καταπληκτικό το εισαγωγικό post από όπου και η σχετική παράθεση! Διαλύει και τον μύθο οτι η κατάταξη σε interference ή non εξαρτάται από το αν ο ιμάντας χρονισμού οδηγεί και την αντλία νερού η οχι, εξηγώντας πως είναι καθαρά θέμα αρχιτεκτονικής σχεδίασης του κινητήρα (γεγονός που δυστυχώς, δυσκολεύει να μάθουμε σε ποια κατηγορία ανήκει η μηχανή του καθενός... )
Έχω το ίδιο μοτέρ σε Focus Mk1 και δεν κατάφερα να μάθω αν είναι interference ή όχι, όσο και να έψαξα!
-
Η αναζήτηση πληροφοριών για το θέμα είναι όντως δύσκολη υπόθεση και για να μην το μάθουμε the...hard way, μάλλον θα είμαστε ιδιαίτερα ευαίσθητοι σε οτι αφορά τον ιμάντα ή τα παρελκόμενά, χωρίς να δίνουμε βάση σε φίλους ή μηχανικούς και σε σχετικές διαβεβαιώσεις οτι 'η μηχανή είναι ταδε ή δείνα τύπου'...εδώ καλά καλά δεν ξέρουν πολλοί τον ακριβή τύπο της μηχανής που έχουν μπροστά τους...
-
Ο χρήστης Professeur έγραψε:
Σε VW Golf GTI 2008 oι οδηγίες λένε αλλαγή ιμάντα (δε βάζανε οι mαλάκες καδένα? ) στα 180.000 χλμ. Οι περισσότεροι κάτοχοι αλλάζουν στα 120.000 μαζί με την αντλία νερού. Λέω να τζογάρω και να πάω στα 160.000+. Θα την βγάλω καθαρή ή θα πάρω στη μασχάλη βαλβίδες και πιστόνια? Τι λέτε?
Όταν τζογάρεις, συνήθως χάνεις……
Ένας ιμάντας πηδάει δόντια στο χαμηλό ρελαντί, και στης υψηλές στροφές.
Ένας ιμάντας δεν ‘κόβετε’, γίνετε φαφούτης!!!!...
Εάν πηδήξει δόντια, και οι βαλβίδες πότε δεν ακουμπάνε στα πιστόνια, δεν υπάρχει πρόβλημα. Μόνον σε πολύ υψηλές στροφές, όταν αδρανούν οι βαλβίδες μπορεί να συμβεί το μοιραίο.
Υπάρχουν όμως και κινητήρες που όταν το πιστόνι είναι στο άνω νεκρό σημείο, ο εκκεντροφόρος εμβολίζει την βαλβίδα στο πιστόνι!. Εκεί το χάσαμε το κορμί πατριώτη!.
Μα έχω μια εύλογη απορία:
Εάν αλλάξεις στα 180000κμ, για να κερδίσεις εάν κερδίσεις….. 50ε όλα καλά. Μα εάν χάσεις…. ποσό κοστίζει να μεταφέρεις το αυτοκίνητο?. Να πας χωρίς ραντεβού στον συνάδελφο και να στο φτιάξει αύριο, αυτό δεν έχει κόστος?. Μάλιστα και στην περίπτωση που δεν θα στραβώσουν βαλβίδες.
Μην αναπολείς την καδένα της παλαιολιθικής περιόδου και σχεδίασης. Έχει άλλα προβλήματα.Απαντώντας στο φίλο drdino απαντώ λέγοντας, ότι της 40 περίπου φόρες που έχω πάει γερμάνια, παρακολουθώντας το ραδιόφωνο, δεν έχω πέσει σε τραφικ πότε. Πάω για καφέ περιμένοντας!….. τώρα ακόμα περισσότερο που υπάρχει το GPS.
Ο ιμάντας έχει λίνα μόνον στο κυρίως σώμα του. Στα δόντια έχει μόνον μια ελαφρά επίστρωση λινών. Η θερμοκρασία που στην Ελλάδα είναι αρκετή, βουλκανιζάρει περισσότερο το λάστιχο, που γίνετε σκληρό και κόβετε. Τα τραφικ είναι στην ημερήσια διάταξη. Η σκόνη που εδώ έχουμε μπόλικη, καταπονά το λάστιχο και το κάνει πορώδες.
Εγώ παραθέτω ότι γνωρίζω. Η απόφαση……
Α. -
Κι εγώ πιστεύω ότι η Ελλάδα δεν είναι ειδική περίπτωση κλίματος/μποτιλιαρίσματος όπως έχει καθιερωθεί να λέγεται. Σε Ρώμη και Παρίσι γίνεται και κει το έλα να δεις, ίδια και χειρότερα με μας. Ούτε αυτούς λαμβάνει υπόψη ο Γερμανός;
Εκτός βέβαια κι αν δεν τον νοιάζει και να σπάσει ο ιμάντας, σου λέει τότε θα είναι εκτός εγγύησης, οπότε άσε να δουλέψουν λίγο και τα συνεργεία μου!!(ψιλοάσχετο: Ένας από τους σχετικά πολυφορεμένους κινητήρες non-interference είναι ο FIRE 1242cc της FIAT, στις 8βάλβιδες εκδόσεις του. Για τον 1108 (που κι αυτός κυκλοφόρησε πολύ) δεν είμαι σίγουρος).
-
Ο χρήστης antonis-team έγραψε:
Μην αναπολείς την καδένα της παλαιολιθικής περιόδου και σχεδίασης. Έχει άλλα προβλήματα.
Τι προβλήματα εχει η καδένα;
-
Απο ιαπωνικα αυτοκινητα που ειχα με καδενα απωλυτως κανενα προβλημα αλλαγη τα λαδια καθε 7.000χλμ για καλη λιπανση
Ο μαστορας προφανως θα αναφερεται σε καποια γερμανικα-ιταλικα
Μην κοιτας κατι εταιριες που κανανε αποπειρα να βαλουν καδενα και προκαλει θορυβο οπως οι πετρελαιοκινητηρες multijet της fiat και οι ατμοσφαιρικοι βενζινοκινητηρες της opel
Ετσι ειναι σε προσπερναει astra 2004< στον αυτοκινητοδρομο και ακους τον καδενα οταν πλησιαζει -
Ρε παιδια ξερει κανεις αν στα ηρωικα Χιουνται Αξεντ πρωτης γενια 1.3(1996-1999) αν κοπει ο ιμαντας τι παιζει?Δηλαδη ειναι interference η non?
-
Ο χρήστης r200 έγραψε:
Ετσι ειναι σε προσπερναει astra 2004< στον αυτοκινητοδρομο και ακους τον καδενα οταν πλησιαζει
Δεν θα το έλεγα. Άντε να κάνει κάποιο ελαφρύ κροτάλισμα σε εκκίνηση από στάση, με χαμηλές στροφές. Για 1-2'.
Το λέω ως κάτοχος. Κι από προβλήματα, μείον 200 ευρώ αντικατάσταση ιμάντα ανά τριετία, που ζητάνε τα άλλα. Να τα ρίξεις στα λάστιχα ή τις βενζίνες, αυτό είναι ένα θέμα.
-
Ο χρήστης nosferatu_gr έγραψε:
Ρε παιδια ξερει κανεις αν στα ηρωικα Χιουνται Αξεντ πρωτης γενια 1.3(1996-1999) αν κοπει ο ιμαντας τι παιζει?Δηλαδη ειναι interference η non?Non interference ειναι ελάχιστα για να μην πω κανένα μονtέρνο όχημα οπότε μην το ψάχνεις είναι interference.....
-
Ο χρήστης harlek έγραψε:
Κι εγώ πιστεύω ότι η Ελλάδα δεν είναι ειδική περίπτωση κλίματος/μποτιλιαρίσματος όπως έχει καθιερωθεί να λέγεται. Σε Ρώμη και Παρίσι γίνεται και κει το έλα να δεις, ίδια και χειρότερα με μας. Ούτε αυτούς λαμβάνει υπόψη ο Γερμανός;
Εκτός βέβαια κι αν δεν τον νοιάζει και να σπάσει ο ιμάντας, σου λέει τότε θα είναι εκτός εγγύησης, οπότε άσε να δουλέψουν λίγο και τα συνεργεία μου!!(ψιλοάσχετο: Ένας από τους σχετικά πολυφορεμένους κινητήρες non-interference είναι ο FIRE 1242cc της FIAT, στις 8βάλβιδες εκδόσεις του. Για τον 1108 (που κι αυτός κυκλοφόρησε πολύ) δεν είμαι σίγουρος).
….όλα παίζοντα!!!....
Α. -
Ο χρήστης r200 έγραψε:
Απο ιαπωνικα αυτοκινητα που ειχα με καδενα απωλυτως κανενα προβλημα αλλαγη τα λαδια καθε 7.000χλμ για καλη λιπανση
Ο μαστορας προφανως θα αναφερεται σε καποια γερμανικα-ιταλικα
Μην κοιτας κατι εταιριες που κανανε αποπειρα να βαλουν καδενα και προκαλει θορυβο οπως οι πετρελαιοκινητηρες multijet της fiat και οι ατμοσφαιρικοι βενζινοκινητηρες της opel
Ετσι ειναι σε προσπερναει astra 2004< στον αυτοκινητοδρομο και ακους τον καδενα οταν πλησιαζει
Και δεν έχεις άδικο.
Μα το άστρα του 2004 έχει ιμάντα χρονισμού, αθόρυβη λειτουργία….
Α. -
Aναφερομαι για το Opel Astra H 1364 90αλογα και επιμενω οτι εχει καδενα
-
Ο χρήστης Greek έγραψε:
Ρε παιδια ξερει κανεις αν στα ηρωικα Χιουνται Αξεντ πρωτης γενια 1.3(1996-1999) αν κοπει ο ιμαντας τι παιζει?Δηλαδη ειναι interference η non?
Non interference ειναι ελάχιστα για να μην πω κανένα μονtέρνο όχημα οπότε μην το ψάχνεις είναι interference.....
Οι κινητήρες της Mazda (για μερικούς που γνωρίζω τουλάχιστον) εκείνης της εποχής αλλά και οι λίγο παλαιότεροι, ήταν non interference πάντως. Οπότε θα μπορούσαν να είναι και άλλων κατασκευαστών.
Ιμάντας χρονισμού εκκεντροφόρων: Απόψεις & εμπειρίες