-
Ο χρήστης Evgenios έγραψε:
Εγω θελω να πω σαν τιμη που εμφανιζεται η μεγιστη επιταχυνση οχι σε ποιες στροφες πρεπει να πας το αυτοκινητο για να εχεις την καλυτερη επιταχυνση.Και οπως ειπαμε και παραπανω εμφανιζεται στις στροφες της μεγιστης ροπης.Εκτος εαν εχεις το ιδανικο κιβωτιο(CVT) οπου εμφανιζεται στις στροφες της μεγιστης ιπποδυναμμης.
Έτσι ακριβώς. Εγώ π.χ. έχω μέγιστη ροπή στις 3.000σαλ. Όταν ανεβάζω στροφές από χαμηλά με δευτέρα και τέρμα γκάζι, έχω τη μέγιστη στιγμιαία επιτάχυνση τη στιγμή που 'περνάω' απο τα 40χ.α.ω και τις 3.000σαλ.
Όμως τη μέγιστη στιγμιαία επιτάχυνση που μπορεί να αποδώσει ο κινητήρας στο όχημα σ' αυτη την ταχύτητα (40χαω) θα την είχα αν ένα κιβώτιο CVT μου έδινε μια τέτοια (σαφώς πιο κοντή) σχέση, ώστε τα 40χ.α.ω. να αντιστοιχούν στις 5.500 της μέγιστης ισχύος.
Στην περίπτωση αυτή, θα είχα μειωμένη ροπή στον κινητήρα (5.500σαλ), αλλά αυτό θα αντισταθμιζόταν με το παραπάνω από τον μεγαλύτερο πολλαπλασιασμό της ροπής στους τροχούς λόγω της κοντύτερης σχέσης. Έτσι, τελικά στους τροχούς θα έφτανε μεγαλύτερη ροπή.
-
Ο χρήστης harlek έγραψε:
...Εγώ π.χ. έχω μέγιστη ροπή στις 3.000σαλ. Όταν ανεβάζω στροφές από χαμηλά με δευτέρα και τέρμα γκάζι, έχω τη μέγιστη στιγμιαία επιτάχυνση τη στιγμή που 'περνάω' απο τα 40χ.α.ω και τις 3.000σαλ.
Όμως τη μέγιστη στιγμιαία επιτάχυνση που μπορεί να αποδώσει ο κινητήρας στο όχημα σ' αυτη την ταχύτητα (40χαω) θα την είχα αν ένα κιβώτιο CVT μου έδινε μια τέτοια (σαφώς πιο κοντή) σχέση, ώστε τα 40χ.α.ω. να αντιστοιχούν στις 5.500 της μέγιστης ισχύος.
Στην περίπτωση αυτή, θα είχα μειωμένη ροπή στον κινητήρα (5.500σαλ), αλλά αυτό θα αντισταθμιζόταν με το παραπάνω από τον μεγαλύτερο πολλαπλασιασμό της ροπής στους τροχούς λόγω της κοντύτερης σχέσης. Έτσι, τελικά στους τροχούς θα έφτανε μεγαλύτερη ροπή.Για αυτό που λες δεν είναι απαραίτητο το CVT.... αυτό που θέλεις το έχεις ήδη και το λένε πρώτη!!
Με πρώτη θα είσαι στις 5500 και θα επιταχύνεις πολύ καλύτερα από την δευτέρα στις στροφές της μέγιστης ροπής... δεν σε συμφέρει να αλλάξεις σε 2α όταν από τις πχ 5500 θα πέσεις στις 3000.... Στα περισσότερα αυτοκίνητα σε συμφέρει να κρατήσεις την πρώτη μέχρι τον κόφτη παρά να αλλάξεις πιο πριν. -
Ο χρήστης onyx ! έγραψε:
Για αυτό που λες δεν είναι απαραίτητο το CVT.... αυτό που θέλεις το έχεις ήδη και το λένε πρώτη!!Το παράδειγμα δεν ήταν πρακτικό, απλώς ήθελα να εξηγήσω γιατί με CVT πετυχαίνεις τη μέγιστη επιτάχυνση αν ανεβάσει το μοτέρ στροφές στη μέγιστη ισχύ.
Όσο για το κατέβασμα σε πρώτη... θα πετύχεις το σκοπό σου στιγμιαία, αφενός γιατί οι στροφές θα περάσουν τις 5.500 αμέσως (οπότε βγαίνεις εκτός μέγιστης ισχυος) κι αφετέρου γιατί θα έχεις να κάνεις αμέσως μετά αλλαγή σε δευτέρα.
Γενικά, τη μέγιστη επιτάχυνση την έχεις αν το αμάξι δέχεται ενέργεια από το μοτέρ με το μέγιστο δυνατό ρυθμό. Αυτό γίνεται ΜΟΝΟ στις στροφές μέγιστης ισχύος και έχει διάρκεια μόνο με CVT. Όταν επιταχύνεις με συμβατικό κιβώτιο αλλάζοντας ταχύτητες, 'κινείσαι' στο διάγραμμα ισχύος συνεχώς δεξιά κι αριστερά της κορυφής της καμπύλης. Κι όσο πιο απότομη 'αιχμή' έχει στην περιοχή της μέγιστης ισχύος του ένας κινητήρας, τόσο πιο δύσκολο είναι να εκμεταλλευτείς την ισχύ του. -
Ο χρήστης harlek έγραψε:
Εγω θελω να πω σαν τιμη που εμφανιζεται η μεγιστη επιταχυνση οχι σε ποιες στροφες πρεπει να πας το αυτοκινητο για να εχεις την καλυτερη επιταχυνση.Και οπως ειπαμε και παραπανω εμφανιζεται στις στροφες της μεγιστης ροπης.Εκτος εαν εχεις το ιδανικο κιβωτιο(CVT) οπου εμφανιζεται στις στροφες της μεγιστης ιπποδυναμμης.
Έτσι ακριβώς. Εγώ π.χ. έχω μέγιστη ροπή στις 3.000σαλ. Όταν ανεβάζω στροφές από χαμηλά με δευτέρα και τέρμα γκάζι, έχω τη μέγιστη στιγμιαία επιτάχυνση τη στιγμή που 'περνάω' απο τα 40χ.α.ω και τις 3.000σαλ.
Στην περίπτωση αυτή, θα είχα μειωμένη ροπή στον κινητήρα (5.500σαλ), αλλά αυτό θα αντισταθμιζόταν με το παραπάνω από τον μεγαλύτερο πολλαπλασιασμό της ροπής στους τροχούς λόγω της κοντύτερης σχέσης. Έτσι, τελικά στους τροχούς θα έφτανε μεγαλύτερη ροπή.
+1000
To εξηγησες πολυ καλα. -
Όντως, πολύ καλά τα εξηγεί ο harlek (και στο επόμενο post).
Για να ρωτήσω κι εγώ κάτι τώρα (λίγο food for thought):
Τι είδους διάγραμμα ροπής-στροφών (ή ισχύος-στροφών) θεωρείτε ιδανικό για έναν κινητήρα εσωτερικής καύσης, all things considered, εάν ΔΕΝ υπάρχει δυνατότητα να μπει κιβώτιο CVT? -
Ο χρήστης nidosan έγραψε:
Όντως, πολύ καλά τα εξηγεί ο harlek (και στο επόμενο post).Για να ρωτήσω κι εγώ κάτι τώρα (λίγο food for thought):
Τι είδους διάγραμμα ροπής-στροφών (ή ισχύος-στροφών) θεωρείτε ιδανικό για έναν κινητήρα εσωτερικής καύσης, all things considered, εάν ΔΕΝ υπάρχει δυνατότητα να μπει κιβώτιο CVT?Aυτό που χρειάζεσαι είναι το διάγραμμα ισχύος ως προς τις στροφές. Συνήθως στο ίδιο διάγραμμα βάζουμε και τη ροπή ώς προς τις στροφές μιας και δείχνει πιο γλαφυρά αν κάπου κάνει κοιλιά ή έχει σκαλοπάτι ένας κινητήρας. Αυτά είναι δυνατόν να τα διακρίνει κανείς και στο διάγραμμα της ισχύος αλλά πολύ πιο δύσκολα.
Εάν θες να δεις τα σημεία ιδανικής αλλαγής σχέσης το μόνο που χρειάζεσαι είναι το διάγραμμα ισχύος.Τέλος μια επισήμανση. Στην πράξη το σημείο που νιώθουμε τη μέγιστη ροπή του αυτοκινήτου μας δεν είναι στις στροφές μέγιστης ροπής, αλλά στο φάσμα στροφών που αρχίζει να κορυφώνεται η ροπή.
Σε ένα τούρμπο δηλαδή αυτοκίνητο νιώθουμε τη μεγαλύτερη ροπή όταν αρχίζει να τουρμπίζει και όχι όταν τουρμπίσει πλήρως. Το αίσθημα που κυριαρχεί δηλαδή είναι το 'κολλάμε στο κάθισμα' το σημείο δηλαδή όχι της μέγιστης επιτάχυνσης αλλά της μέγιστης μεταβολής της επιτάχυνσης, και όχι το 'είμαστε κολλημένο στο κάθισμα'.
Αν πατήσετε τέρμα το γκάζι από χαμηλές στροφές και σημειώσετε τις στροφές που νιώθετε τη μαξ ροπή θα δείτε ότι δεν είναι οι στροφές της μαξ ροπής αλλά οι στροφές όπου η ροπή αρχίζει να κορυφώνεται.
Πρόκειται για ένα ενδιαφέρον παιχνίδι των αισθήσεών μας! -
To Ιδανικοτερο για μενα θα ηταν η ροπη να ηταν σταθερη απο την αρχη μεχρι το τελος.Π.χ. Απο τις 1000 εως τις 6000 στροφες να εχει συνεχομενα 200Nm ροπη.Το ξερω οτι ειναι αδυνατο( μονο στους ηλεκτροκινητηρες γινεται αυτο αν θυμαμαι καλα) αλλα για μενα ειναι το ιδανικο.
Ο καλυτερος για μενα βενζινοκινητηρας σε παραγωγη(μεχρι 2000 cc) ειναι ο 1.8Τ του group VAG.Εχει σταθερη τη ροπη στα 26Kgm στους τροχους, απο τις 1500 εως σχεδον τις 5000 σαλ.Μετα βεβαια πεφτει αποτομα , οπως στα πιο πολλα τουρμπο με μικρες τουρμπινες.Επισης πολυ καλοι ειναι και ο 2.0Τ και ο 1.4TSi του group Vag , οπως ο 1.6Τ της BMW-PSA και της Fiat o 1.4T που βγαζει πολυ ροπη για τα κυβικα του αλλα πεφτει γρηγορα και εχει λιγο πιο πολυ Lag απο τα αλλα(θεωρητικα τουλαχιστον , γιατι στην πραξη με διαφορετικα κιβωτια κλπ δεν ξερεις τι συμβαινει).
Πιστευω ομως οτι 0 1.8Τ της VAG θα χασει την πρωτια απο τον 1.8Τ της Fiat...για να δουμε...
Στους ντιζελ με διαφορα οι καλυτεροι ειναι της BMW ο 2.0Τwin T και ο 1.9Twin T της Fiat(o 2.0Twin T ποτε θα ερθει?).Πολυυυυυυ ροπη
-
Ο χρήστης nickolas έγραψε:
Εάν θες να δεις τα σημεία ιδανικής αλλαγής σχέσης το μόνο που χρειάζεσαι είναι το διάγραμμα ισχύος.Και εγω ετσι νομιζα στην αρχη αλλα δεν ειναι ετσι.Χρειαζομαστε το διαγραμμα της ροπης για καθε σχεση(ή της επιταχυνσης , το ιδιο πραγμα ειναι)
Π.χ.
Εδω ξερεις ακριβως που να αλλαξεις σχεσεις.(εκει που τεμνονται)Edit:
Γενικα και με το διαγραμμα της ισχυος να το εκανες δεν θα ειχες προβλημα γιατι τα αποτελεσματα θα ηταν πανω κατω τα ιδια.Εdit2:Βασικα τωρα ξανακοιταξα το παραπανω παραδειγμα και ειδα οτι ειτε κοιταξεις το διαγραμμα της ροπης ειτε της ιπποδυναμης καταληγεις ακριβως στα στα ιδια αποτελεσματα(για το που θα αλλαξεις σχεση).Οποτε διαλεξε και παρε...Της ιπποδυναμης ειναι πιο ευκολο παντως για τους υπολογισμους.
-
δλδ καθε φορα που θελουμε να αλλαξουμε ταχυτητα θα κοιταζουμε το διαγραμμα?
και στις ανηφορες-κατηφορες παλι το ιδιο.
κανετε ΛΑΘΟΣ. -
Ο χρήστης γιωργος2 έγραψε:
δλδ καθε φορα που θελουμε να αλλαξουμε ταχυτητα θα κοιταζουμε το διαγραμμα?
και στις ανηφορες-κατηφορες παλι το ιδιο.
κανετε ΛΑΘΟΣ.Τι σχεση εχει αν ειναι ανηφορα η κατηφορα?
-
ΑΛΛΟ Η ΘΕΩΡΙΑ ΦΙΛΕ ΚΑΙ ΑΛΛΟ Η ΠΡΑΞΗ.
-
Δηλαδη ποια ακριβως ειναι η διαφορα αν ειμαστε σε ανηφορα μεταξυ θεωριας και πραξης?Απλως θα υπαρχει μια σταθερη δυναμη του βαρους που θα ελλατωσει την επιταχυνση(ή θα την αυξανει).Ειναι σαν να μετακινουμε ολες τις καμπυλες μια θεση πιο κατω (ή πιο πανω αν ειναι κατηφορα).
-
αν το διαγραμα λεει οτι πρεπει να αλλαξω στις 3000 π.χ
σε κατηφορα θα αλλαξω στις 2000 ενω σε ανηφορα στις 4000. -
Εδω λεμε για το που θα αλλαξουμε σχεση ωστε να εχουμε την μεγιστη δυνατη επιταχυνση.
Αυτο που λες εσυ ειναι οταν πηγαινεις χαλαρα τη βολτα σου και τοτε ναι πρεπει να αλλαξεις ταχυτητα πιο πανω απο οτι αλλαζεις στο ισωμα για να μην σου κρεμασει. -
Εδω λεμε για το που θα αλλαξουμε σχεση ωστε να εχουμε την μεγιστη δυνατη επιταχυνση.
Αυτο που λες εσυ ειναι οταν πηγαινεις χαλαρα τη βολτα σου και τοτε ναι πρεπει να αλλαξεις ταχυτητα πιο πανω απο οτι αλλαζεις στο ισωμα για να μην σου κρεμασει.λιγο πριν τον κοφτη.
-
αναλογα τον κινητηρα και το κιβωτιο.
-
αν εχεις κοφτη στις 7000 αλλαζεις στις 6500 ωστε με την αλλαγη να πεσουν στις 4500-5000
αν αλλαξεις στις 5000 θα πεσουν με την αλλαγη στις 3500 οποτε αντιο ζωη. -
Και που ξερεις ποσα αλογα βγαζει αυτος ο κινητηρας στις στροφες που λες?Πρεπει η ροπη στους τροχους στις στροφες που θα αλλαξεις την σχεση να ειναι ιση με την ροπη στους τροχους στις στροφες που θα μπει η επομενη σχεση.Γι'αυτο δεν μπορεις να ξερεις που θα αλλαξεις ταχυτητα αν δεν ξερεις τις σχεσεις του κιβωτιου(εκτος αν εχεις CVT)
-
Και που ξερεις ποσα αλογα βγαζει αυτος ο κινητηρας στις στροφες που λες?Πρεπει η ροπη στους τροχους στις στροφες που θα αλλαξεις την σχεση να ειναι ιση με την ροπη στους τροχους στις στροφες που θα μπει η επομενη σχεση.Γι'αυτο δεν μπορεις να ξερεις που θα αλλαξεις ταχυτητα αν δεν ξερεις τις σχεσεις του κιβωτιου(εκτος αν εχεις CVT)ποια ροπη μου λες και πρασινα αλογα.εχεις δει πουθενα στον κοσμο να κανουν κοντρες και να αλλαζουν ταχυτητες νωρις.
ολοι λιγο πριν τιν κοφτη τις αλλαζουν. -
Ο χρήστης γιωργος2 έγραψε:
Και που ξερεις ποσα αλογα βγαζει αυτος ο κινητηρας στις στροφες που λες?Πρεπει η ροπη στους τροχους στις στροφες που θα αλλαξεις την σχεση να ειναι ιση με την ροπη στους τροχους στις στροφες που θα μπει η επομενη σχεση.Γι'αυτο δεν μπορεις να ξερεις που θα αλλαξεις ταχυτητα αν δεν ξερεις τις σχεσεις του κιβωτιου(εκτος αν εχεις CVT)
ποια ροπη μου λες και πρασινα αλογα.εχεις δει πουθενα στον κοσμο να κανουν κοντρες και να αλλαζουν ταχυτητες νωρις.
ολοι λιγο πριν τιν κοφτη τις αλλαζουν.Αν θες διαβασε τις προηγουμενες σελιδες για να καταλαβεις.
ΡΟΠΗ