-
Αν υποθέσουμε ότι τα βρίσκω τα χιλιοστά, τον μαθηματικό τύπο για τον τελικό υπολογισμό μήπως τον γνωρίζεις?
-
Ο χρήστης Professeur έγραψε:
Αν υποθέσουμε ότι τα βρίσκω τα χιλιοστά, τον μαθηματικό τύπο για τον τελικό υπολογισμό μήπως τον γνωρίζεις?Εάν η οικοδομή είναι μετά το 1985, εφαρμόζεις τον Κανονισμό Κατανομής Δαπανών Κεντρικής Θέρμανσης, Π.Δ. 27-9 (7-11-85), ΦΕΚ-631 Δ'.
Οπότε βρες από τη Μηχανολογική Μελέτη τα fi και εi καθώς και τους συντελεστές (χιλιοστά) των λοιπών κοινόχρηστων δαπανών.
Μετά, για να κάνεις παιχνιδάκι το πρόβλημά σου, κατέβασε το ερασιτεχνικό πρόγραμμα που έκανα σε Excel για Υπολογισμό & Εκτύπωση Κοινοχρήστων Πολυκατοικιών μέσω της διεύθυνσης: http://dorean-free.blogspot.com -
επειδη εχω τρελαθει με τα κοινοχρηστα και τελειωνει ο μηνας μαρτης και δεν τα εχω εκδοσει ακομα
γιατι γίνονται συνεχεια λάθη.λοιπον για τον υπολογισμο των κοινοχρηστων θερμανσης. βρισκω ποσα ευρω εχουμε κάψει(βρισκω πρωτα τα εκατοστα πετρελαιου και μετα τα υπολογιζω με βαση το κοστος του λιτρου καθε φορα) μετα τις ωρες του καθε διαμερισματος και μετα τα χιλιοστα του καθε διαμερισματος (που ειναι ηδη αποθεκευμενα).
και βρισκω το κοστος θερμανσης του καθενος. ειναι σωστο αυτο?αλλαξαμε εταιρεια κοινοχρηστων και παλαιοτερα που τα εδιναν αλλου έλεγαν μονο τις ωρες και εβγαινε η χρεωση του καθενος (με βαση παντα και τα χιλιοστα) ευρω ομως καμμενου πετρελαιου δεν έδιναν.
-
To θέμα είναι ποιος είναι ο μαθηματικός τύπος που συνδυάζει αυτά τα δεδομένα (ώρες κάθε διαμερίσματος, χιλιοστά διαμερίσματος, κόστος πετρελαίου) !
Λες και είναι κρατικό μυστικό αυτός ο τύπος. Τον ψάχνω καιρό. Μόνο τον τύπο θέλω !
-
Υπολογισμός Αυτόνομης Θέρμανσης
Ο υπολογισμός της αυτόνομης θέρμανσης γίνεται με τον ακόλουθο τύπο:
πi={fiεi+[(Ωiεi)/Σ(Ωiεi)][1-Σ(fi*εi)]}100 %
Όπου:
πi: η συμμετοχή του κάθε διαμερίσματος εκφρασμένη σε ποσοστό επί της εκατό
fi: συντελεστής που προκύπτει από την μελέτη και αναφέρεται στον πίνακα δαπανών για κάθε διαμέρισμα (Συντελεστής Παραμένουσας Επιφανείας)
εi: συντελεστής που προκύπτει από την μελέτη και αναφέρεται στον πίνακα δαπανών για κάθε διαμέρισμα (Συντελεστής Επιβάρυνσης Ιδιοκτησίας)
Ωi: H διαφορά της τελευταίας ένδειξης του μετρητή του διαμερίσματος από την προηγούμενηΤο σύνολο των πi είναι ίσο με 100
αυτο ξερω σαν τυπο. αν βγαλεις ακρη πες μου και μενα.
-
Ο χρήστης kristosFM έγραψε:
Υπολογισμός Αυτόνομης ΘέρμανσηςΟ υπολογισμός της αυτόνομης θέρμανσης γίνεται με τον ακόλουθο τύπο:
πi={fiεi+[(Ωiεi)/Σ(Ωiεi)][1-Σ(fi*εi)]}100 %
Όπου:
πi: η συμμετοχή του κάθε διαμερίσματος εκφρασμένη σε ποσοστό επί της εκατό
fi: συντελεστής που προκύπτει από την μελέτη και αναφέρεται στον πίνακα δαπανών για κάθε διαμέρισμα (Συντελεστής Παραμένουσας Επιφανείας)
εi: συντελεστής που προκύπτει από την μελέτη και αναφέρεται στον πίνακα δαπανών για κάθε διαμέρισμα (Συντελεστής Επιβάρυνσης Ιδιοκτησίας)
Ωi: H διαφορά της τελευταίας ένδειξης του μετρητή του διαμερίσματος από την προηγούμενηΤο σύνολο των πi είναι ίσο με 100
αυτο ξερω σαν τυπο. αν βγαλεις ακρη πες μου και μενα.
Αυτό θέλει μελέτη μιλάμε (όχι την πρωινή με το ωραίο... χαμόγελο , την άλλη που θέλει ώρες και πονάει ο πισινός από την καρέκλα) !
Θα καθήσω να κάνω κανένα παράδειγμα και θα αναφέρω. Απλά δεν έχω πρόχειρα ρε γμτ τα στοιχεία από τα διαμερίσματα. Ίσως κάνω κανένα εικονικό παράδειγμα.
Ευχαριστώ.
-
η απορια μου στον τυπο αυτο το καμμενο πετρελαιο που στο δι@ολο το βαζουμε?!! χρειαζεται?!!
μου φαινεται θα κανω γενικη συνελευση και θα τους πω ή αλλαζουμε ή βουλιάζουμε
-
Το Ωi δε δείχνει πόσες ώρες δούλεψε το κάθε διαμέρισμα? Αυτό δίνει μια εικόνα για την προηγούμενη εικόνα και επομένως για το κόστος που αναλογεί στον καθένα για το επόμενο γέμισμα. Το ερώτημα μου είναι αν τα κοινόχρηστα σε μια πολυκατοικία αναφέρονται στην προηγούμενη κατανάλωση. Σε όποια όμως και να αναφέρονται στην ουσία η όλη διαδικασία εξομαλύνεται με το δεύτερο γέμισμα.
Αλλά ούτως ή αλλως όμως ο τύπος αυτός δείχνει το τι πρέπει να πληρώσει το κάθε διαμέρισμα για το πετρέλαιο που ΘΑ μπει.
Π.χ. τώρα τον Απρίλιο θέλουμε πετρέλαιο. 31 Μάρτη θα πάρω τις ενδείξεις και θα βγάλω την αναλογία. Αν υποθέσουμε ότι είμαστε τρία διαμερίσματα και ο τύπος βγάλει για τον καθένα Α'= 45%, Β'=35%, Γ'= 20% και ότι το πετρέλαιο που θα βάλουμε κάνει 1000 ευρώ. Τότε ο καθένας θα πληρώσει :
Α' = 450 ευρώ
Β' = 350 ευρώ
Γ' = 200 ευρώΣύνολο = 1000 ευρώ.
Στο επόμενο γέμισμα ανάλογα με την κατανάλωση που θα έχουμε δημιουργείται ανάλογη κατάσταση.
Το 'αλλάζουμε η βουλιάζουμε' θα είναι μια πολύ καλή εισαγωγή σε συνέλευση πολυκατοικίας !
-
...
Αλλά ούτως ή αλλως όμως ο τύπος αυτός δείχνει το τι πρέπει να πληρώσει το κάθε διαμέρισμα για το πετρέλαιο που ΘΑ μπει.
...Malakia έγραψα σε αυτό το σημείο. Ο τύπος σαφώς και δείχνει πόσο πετρέλαιο έκαψε το μήνα που πέρασε το καθε διαμέρισμα. Αυτό που εννοούσα είναι ότι προφανώς (πέρα από τη χρέωση για τον επόμενο μήνα) εφόσον ο διαχειριστής μπορεί να δει πόσα λίτρα κάηκαν το μήνα που πέρασε μπορεί να κάνει μια αναγωγή στον καθένα ιδιοκτήτη. Αλλά νομίζω ότι η αναγωγή μπορεί να γίνει στο επόμενο γέμισμα. Απλά δεν το έγραψα σωστά καθώς σε πολυκατοικίες τα κοινόχρηστα είναι κάθε μήνα ενώ εγώ είχα στο νου μου για αναγωγή μόνο σε θέρμανση οπότε η χρέωση για τον καθένα θα βγει μόλις γεμίσει ...
-
Το Ωi δε δείχνει πόσες ώρες δούλεψε το κάθε διαμέρισμα? Αυτό δίνει μια εικόνα για την προηγούμενη εικόνα και επομένως για το κόστος που αναλογεί στον καθένα για το επόμενο γέμισμα. Το ερώτημα μου είναι αν τα κοινόχρηστα σε μια πολυκατοικία αναφέρονται στην προηγούμενη κατανάλωση. Σε όποια όμως και να αναφέρονται στην ουσία η όλη διαδικασία εξομαλύνεται με το δεύτερο γέμισμα. καταγραφεις τελη γενάρη τιε ωρες και τελη φλεβάρη και με αφαιρεση εχεις τις ωρεςΑλλά ούτως ή αλλως όμως ο τύπος αυτός δείχνει το τι πρέπει να πληρώσει το κάθε διαμέρισμα για το πετρέλαιο που ΘΑ μπει.
Π.χ. τώρα τον Απρίλιο θέλουμε πετρέλαιο. 31 Μάρτη θα πάρω τις ενδείξεις και θα βγάλω την αναλογία. Αν υποθέσουμε ότι είμαστε τρία διαμερίσματα και ο τύπος βγάλει για τον καθένα Α'= 45%, Β'=35%, Γ'= 20% και ότι το πετρέλαιο που θα βάλουμε κάνει 1000 ευρώ. Τότε ο καθένας θα πληρώσει :
Α' = 450 ευρώ
Β' = 350 ευρώ
Γ' = 200 ευρώΣύνολο = 1000 ευρώ.
Στο επόμενο γέμισμα ανάλογα με την κατανάλωση που θα έχουμε δημιουργείται ανάλογη κατάσταση.
Το 'αλλάζουμε η βουλιάζουμε' θα είναι μια πολύ καλή εισαγωγή σε συνέλευση πολυκατοικίας !
τωρα για το πετρελαιο που βάζουμε, κανονικα πρεπει να μπαίνει απο το αποθεματικο. και σιγα σιγα το αποθεματικο το ξαναφτιαχνεις συγκεντρώνοντας τα ποσα απο το καμμενο πετρελαιο κάθε μήνα. (αρα πρεπει να εχεις ενα σεβαστο ποσο αποθεματικου σε περιπτωση που κανεις δυο γεμισματα σε διαστημα δυο μηνων)
το αποθεματικο εμεις το βαζουμε δια τον αριθμο των διαμερισματων και οχι με βαση χιλιοστων. αρα και το πετρελαιο.
πιστευω αμα μπλεχτεις με χιλιοστα και για το πετρελαιο που βαζεις θα μπλεχτεις ακομη περισσότερο.στα 1000 ευρω που λες αν δεν εχεις αποθεματικο βάζεις στα κοινοχρηστα απο 333ευρω και μετα ο
Α το αναψε 50 ωρες ---> 80 ευρω
Β το αναψε 70 ωρες---> 100ευρω
Γ το αναψε 10 ωρες ---> 20 ευρωκαι το χιλιαρικο που αγορασες πετρελαιο, μαζευεται μεσω των καμμενων (80+100+20=200ευρω) που ο καθενας πληρωνει τα ποσοστα του. εδω σου μενουν αλλα 800ευρω για να παρεις πισω το 1000αρικο π εδωσες.
δεν ξερω κατα ποσο ευστοχο ειναι το παραδειγμα...
αλλα για να εισαι σιγουρος διαβασε το καταστατικο της πολυκατοικιας σου να δεις πως ορίζεται.
-
Νομίζω ότι τα λες πολύ σωστά. Δεν έχω εμπειρία βέβαια αλλά τώρα το ψάχνω.
Για το καταστατικό που λες ... δεν υπάρχει ! Άλλωστε είναι στην ουσία δύο ανεξάρτητα διαμερίσματα που απλά έχουν κοινή εγκατάσταση θέρμανσης. Θα ψάξω να βρω τους πίνακες και θα φτιάξω ένα υποθετικό παράδειγμα (θα ξαναγυρίσω στα φοιτητικά χρόνια! Καφεδάκι στις 10και το βράδυ, χαλαρή μουσικούλα, σημειώσεις/βιβλία ανοικτά μπροστά και διάβασμα μέχρι τα χαράματα! ) και να το συζητήσουμε.
¨Οπως τα γράφεις πρέπει να είναι για το αποθεματικό αλλά δεν έχω τύχει και σε καινούρια πολυκατοικία για να δω πως επιμερίζεται το πρώτο 'γέμισμα'. Πάντως όπως τα γράφεις φαντάζομαι ότι είναι.
Κανένας ιδιοκτήτης πολυκατοικίας που να μένει στην πολυκατοικία του υπάρχει στο φόρουμ να μας δώσει φώτα και λεπτομερές παράδειγμα ?!
-
Αν δεν κάνετε πλάκα, απορώ γιατί κάθε φορά και ο καθένας μας να ανακαλύπτει εξ' αρχής τον τροχό ;
Είδατε το ερασιτεχνικό προγραμματάκι που έκανα για Κοινόχρηστα Πολυκατοικίας, με μέχρι 10 διαμερίσματα (http://dorean-free.blogspot.com) και δεν σας καλύπτει;
Εκεί υπάρχει και ο τύπος για την Αυτόνομη Θέρμανση (υπολογισμένος αναλυτικά, στην καρτέλα 'Θέρμανση') και οι απαντήσεις στις άλλες ερωτήσεις που διάβασα (όπως π.χ. για τις ώρες και το πετρέλαιο, στις αντίστοιχες καρτέλες).
Για τον υπολογισμό του κόστους που αναλογεί σε ένα διαμέρισμα, (για μια δαπάνη, π.χ. Καθαριότητα και για το πετρέλαιο που κάηκε), χρησιμοποιούμε απλούς τύπους σύμφωνα με το σχετικό νόμο, (με συνολικά 8 Πολλαπλασιασμούς και από 3 Προσθέσεις-Αφαιρέσεις-Διαιρέσεις).
Οπότε, μπορεί πιστεύω ο κάθε ένοικος, (ακόμη και αν έχει τελειώσει μόνο το Δημοτικό Σχολείο), να τσεκάρει τις σχετικές πράξεις.
Ιδού ένα παράδειγμα (απόσπασμα από το ερασιτεχνικο ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ μου): -
φιλε φωτη νομιζω εχεις παει την διαχειρηση ενα βημα παραπερα..
πολυ χρήσιμα και ενδιαφεροντα ολα αυτα, απαιτουν καποιο χρονο για ενημερωση και προσαρμογή.
θα περιμένω να ανοιξεις το πσ οπως μου λεει για να κατεβασω το προγραμμα και να το δουλεψω.
βεβαια απο τον πίνακα που παρεθεσες λιγα πραγματα μπορεσα να καταλαβω
-
Φώτη, το είχα δει το πρόγραμμα σου και σου είχα δώσει και τα μπράβο. Απλά έψαχνα και τον τύπο που ανάφερε ο φίλος από πάνω ούτως ώστε σε περίπτωση που βρεθεί κάποιος μυστηρίος και ενδεχομένως 'αμφισβητήσει' τα αποτελέσματα του εξελ να του δώσω και τον τύπο σε ένα χαρτί για να το κάνει και μόνος του. Αυτόν τον τύπο δεν χρησιμοποιείς και εσύ για το εξέλ ?
-
@kristosFM
Αν περάσεις μια φορά τις διαστάσεις της δεξαμενής σου και τα στοιχεία των διαμερισμάτων της πολυκατοικίας σου (Ονόματα, τμ, fi & ει, χιλιοστά κλπ), μετά θα γράφεις μόνο τις ώρες, το πετρέλαιο (αν έβαλες), το ύψος του πετρελαίου στη δεξαμενή, τις δαπάνες του μήνα και ΕΚΤΥΠΩΣΗ.
Το πρόγραμμα το ενημέρωσα τώρα και στο Skydrive.
Τον πίνακα τον έβαλα για να δει όποιος θέλει, αναλυτικά και βήμα-βήμα τις πράξεις που γίνονται, σύμφωνα με τον τύπο που προβλέπει ο νόμος.
Στο προγραμματάκι, (αν το κατεβάσεις), θα δεις ότι κλείδωσα τα κελιά που έχουν τύπους, μόνο για να μην γίνουν αλλαγές κατά λάθος, αλλά φαίνονται οι τύποι-συναρτήσεις, αν θέλεις να τσεκάρεις κάτι.
@Professeur
Ναι, είναι ο ίδιος τύπος και φαίνεται αναλυτικά η σύνθεσή του, από τα μονώνυμα που τον αποτελούν.Ευχαριστώ και τους δυο για τα καλά σας λόγια.
-
Φωτη, λοιπον το προγραμματακι ειναι πολυ εξυπηρετικο και τα εχει ολα
κατι ομως ανακαλυψα. στην καρτελα 'μελέτη' εβαλα τις τιμες (μονο στα λευκά κουτακια οπως εχεις αναφερει) απο τον πινακα κατανομης δαπανων της πολυκατοικιας μου που εχει την σφραγιδα μηχανικου. η παρατηρηση που εκανα ειναι οτι τα στοιχεια του χαρτιου εχουν μια αποκλιση. στην στήλη fi (T στο εξελ) το τελευταιο διαμερισμα βγαζει συμφωνα με το προγραμμα σου 0,35 και το χαρτι 0,25
προγραμμα χαρτι
0,21 0,21
0,21 0,21
0,21 0,31
0,31 0,31
0,35 0,35
0,35 0,25με αποτελεσμα να αλλάζει και η στήλη (Χ στο εξελ) και το Σfi*ei= 0,2865 αντί για 0,2778 που λεει η μελετη του μηχανικου του διαμερισματος.
ολα τα υπολοιπα ειναι σωστα οπως και το qB και QBολ κτλ....
ειναι κατι το σοβαρο? πρεπει να ενημερωθούν και οι άλλοι ιδιοκτήτες?
-
...πολυ εξυπηρετικο και τα εχει ολα...
...στην καρτελα 'μελέτη'...αποκλιση. στην στήλη fi (T στο εξελ)...-Ευχαριστώ πολύ.
-Αυτό θα πει ερασιτεχνικό. Παράλειψή μου, η τελευταία στήλη 26 (συμπληρώνεται αρχικά με π ή δ ή κενό, ανάλογα: πυλωτή ή δώμα ή τίποτα από τα 2), επηρεάζει τη στήλη 13 και αυτή επηρεάζει τη στήλη 19 που αναφέρεις. Νομίζω εκεί θα είναι το πρόβλημα. Αν όχι τα ξαναλέμε. -
κι ομως δεν φταιει αυτο.εχει γινει λαθος στην μελέτη του μηχανικου. ποσο σημαντικος ειναι αυτος ο συντελεστής? γιατι θα πρεπει να το επισημάνω και στα αλλα διαμερισματα!!
-
...εχει γινει λαθος στην μελέτη του μηχανικου...
...ποσο σημαντικος ειναι αυτος ο συντελεστής?...-Μη βιαστείς. Κατέβασε από http://www.diaxeiristis.com/phpBB2/viewtopic.php?t=2022&postdays=0&postorder=asc&start=0&sid=ba50467c0465f7f41c559db40e48f2b3 ένα αντίστοιχο Excel του @gtsoukn και διάβασε και τα σχόλια στις κεφαλίδες των στηλών.
-Όσο μεγαλύτερος, τόσο περισσότερα θα πληρώνει για πετρέλαιο το αντίστοιχο διαμέρισμα και αντιστρόφως. -
.
Κοινόχρηστα πολυκατοικίας