-
Στη σελίδα κάθε προϊόντος κάνεις κλικ στο 'Anleitungen/Hinweise' και σου βγάζει μια λίστα με ό,τι κείμενα υπάρχουν διαθέσιμα. Συνήθως είναι σε pdf οι ίδιες οδηγίες που έχεις τυπωμένες. Καμιά φορά και τίποτα. Το κακό όμως είναι ότι συνήθως στα pdf έχουν κλειδωμένο το copy και δεν μπορείς να το μεταφράσεις στα γρήγορα με τα αυτόματα μεταφραστήρια (systran, google translate κλπ).
Το ροπόκλειδο πάντως είναι πολύ απλό στη χρήση (έχει ένας φίλος το μεγάλο), μόνο ένας μάστορας δεν θα τα έβγαζε πέρα.
-
Καλοδούλευτα τα εργαλεία, να μην ξεχνάς μετά από κάθε δουλειά να λασκάρεις τελείως το ελατήριο γιατί πέφτει ( κάθεται ) και αλλοιώνονται οι δυνάμεις.
-
Ο χρήστης bit έγραψε:
θα βάλεις ροπόκλειδο για τα μπουζί; :SΚαι εγώ έτσι έκανα μέχρι που μια φορά έκοψα ένα μπουζόνι για τα καβαλέτα του εκκεντροφόρου. Πλεόν με ροπόκλειδο μόνο τη κυλινδροκεφαλή, τις μπιέλες, κτλπ
Το τεχνικό εγχειρίδιο του κατασκευαστή αυτοκινήτου
συνιστά στον συγκεκριμένο κωδικό κινητήρα του δικού μου
ροπή σύσφιξης των μπουζί 30 Nm.Τελικά πόσο ασφαλές είναι να ακολουθήσω την οδηγία του κατασκευαστή
με τη συγκεκριμένη (ή έστω λίγο μικρότερη) ροπή στο δυναμόκλειδο;Να σημειώσω πως η NGK, ο ένας κατασκευαστής των μπουζί (και τρίτος προμηθευτής του κατασκευαστή αυτοκινήτου)
δίνει για το συγκεκριμένο δικό του μοντέλο μπουζί
maximum ροπή σύσφιξης περίπου 21-25 Nm αναλόγως του αυτοκινήτου.Ο δεύτερος κατασκευαστής των μπουζί (και επίσης τρίτος προμηθευτής του κατασκευαστή αυτοκινήτου)
η BERU δίνει για τον κινητήρα του αυτοκινήτου μου μπουζί με ροπή στα 25 Nm.Τελικά ποιός τα λέει σωστά για να μην πάρω τα σπειρώματα στο χέρι;
Μάλλον με βλέπω να χρησιμοποιώ μεν το ροπόκλειδο,
αλλά να σφίγγω τα μπουζί κάπου ανάμεσα στα 25-30 Nm που συνιστούν οι μεν και οι δε. -
Να σε μπερδεψω λιγο ακομα λεγοντας σου ότι παιζει ρολο και αν είναι ζεστος ή κρυος ο κινητήρας και αν το σπειρωμα εχει λαδιλα ή μη?
Εγω εχω ένα ψευτικο μπουζοκλειδο των 5Ε και παντα βαζω βγαζω με αρκετα ζεστο κιητηρα.Εχω παρατηρησει ότι και να θελω ποτε με αυτό το μπουζοκλειδακι δεν γινεται να σφιξω παραπανω αν και εχω χερια ταναλιες.Το μονο που με ανησυχει είναι να μην σπασει το μπουζοκλειδο και δεν εχω βαλει σφιξει τελειως το μπουζι.
Περα από την πλακα με ζεστο κινητηρα σε μενα για να ξεσφιξει θελει 10-15 μοιρες περιπου και μετα ξεβιδωνει ευκολα...και κατά το βιδωμα μεχρι 10-15 μοιρες μπορω να το τσιτωσω.Σε άλλο αυτοκινητο ΚΑΜΠΟΣΕΣ στροφες τις εκανα με αρκετη δυναμη στο ξεβιδωμα βιδωμα.
Τα 25 Νm είναι ασφαλες αφου το λενε οι εταιριες των μπουζι.... παραπανω αν σου κατσει καμια στραβη=$$$$
Τα νουμερα αυτά αναφέρονται κατά 99% σε κρυο κινητηρα.Αν βιδωσεις ετσι σε ζεστο...όταν κρυωσεις η κεφαλη πιθανον να ραγισει. -
Ο χρήστης W202 AMG έγραψε:
Να σε μπερδεψω λιγο ακομα λεγοντας σου ότι παιζει ρολο και αν είναι ζεστος ή κρυος ο κινητήρας και αν το σπειρωμα εχει λαδιλα ή μη?
Εγω εχω ένα ψευτικο μπουζοκλειδο των 5Ε και παντα βαζω βγαζω με αρκετα ζεστο κιητηρα.Εχω παρατηρησει ότι και να θελω ποτε με αυτό το μπουζοκλειδακι δεν γινεται να σφιξω παραπανω αν και εχω χερια ταναλιες.Το μονο που με ανησυχει είναι να μην σπασει το μπουζοκλειδο και δεν εχω βαλει σφιξει τελειως το μπουζι.
Περα από την πλακα με ζεστο κινητηρα σε μενα για να ξεσφιξει θελει 10-15 μοιρες περιπου και μετα ξεβιδωνει ευκολα...και κατά το βιδωμα μεχρι 10-15 μοιρες μπορω να το τσιτωσω.Σε άλλο αυτοκινητο ΚΑΜΠΟΣΕΣ στροφες τις εκανα με αρκετη δυναμη στο ξεβιδωμα βιδωμα.
Τα 25 Νm είναι ασφαλες....αν σου κατσει καμια στραβη=$$$$Μπράβο και αυτά που λες στην αρχή.
Προφανώς και εγώ το ερώτημα δεν το κάνω γιατί το παίζω nerd ή ψείρας,
απλά μου κάνει λίγη εντύπωση όλη η δηθενιά με τις ακριβείς τιμές των ροπών κλπ.Προφανώς και τα 25 Nm θα είναι ασφαλή, κακό δεν είναι να κρατάς μια απόσταση από τα ακρότατα όρια
(το δικό μου ροπόκλειδο μια φορά ξεκινά την κλίμακα πάντως από τα 28 και βλέπω να αφαιρώ με το μάτι )
Αλλά από την άλλη μου έχει τύχει εμπειρία που χαλάρωσε και πέταξε το μπουζί στη μέση ταξιδιού,
αυτά είναι όταν δεν κάνεις ο ίδιος και το αφήνεις στο μάστορα. -
Ο χρήστης inertia έγραψε:
Τα 25 Νm είναι ασφαλες....αν σου κατσει καμια στραβη=$$$$Μπράβο και αυτά που λες στην αρχή.
απλά μου κάνει λίγη εντύπωση όλη η δηθενιά με τις ακριβείς τιμές των ροπών κλπ.Προφανώς και τα 25 Nm θα είναι ασφαλή, κακό δεν είναι να κρατάς μια απόσταση από τα ακρότατα όρια
(το δικό μου ροπόκλειδο μια φορά ξεκινά την κλίμακα πάντως από τα 28 και βλέπω να αφαιρώ με το μάτι )
Αλλά από την άλλη μου έχει τύχει εμπειρία που χαλάρωσε και πέταξε το μπουζί στη μέση ταξιδιού,
αυτά είναι όταν δεν κάνεις ο ίδιος και το αφήνεις στο μάστορα.Καλα κανεις δεν εισαι ψειρας...όλα πρεπει να σφιγγονται με ροπες κανονικα.Π.χ. πας σε βουλκανιζατέρ και όταν χρειαζεται να βγαλεις μπουλονια χοροπηδάς πανω στο κλειδι μπας και γυρισει
-
αυτά είναι όταν δεν κάνεις ο ίδιος και το αφήνεις στο μάστορα.Καλα κανεις δεν εισαι ψειρας...όλα πρεπει να σφιγγονται με ροπες κανονικα.Π.χ. πας σε βουλκανιζατέρ και όταν χρειαζεται να βγαλεις μπουλονια χοροπηδάς πανω στο κλειδι μπας και γυρισει
Τώρα μιλάς για τον τρόπο που αλλάζουμε λάστιχα από παλαιοτάτων χρόνων
...και τα ανατρέπεις όλα !
Ενημερωτικά μια και το φέρνει η κουβέντα και αν χρειαστεί κανείς μια ενδεικτική τιμή
τα μπουλόνια στα λάστιχα στο δικό μου σφίγγουν εκεί γύρω στα 120 Nm.
Μια ιδέα ενδεικτικά για κανέναν που θα διαβάσει-συμβουλευθεί αργότερα το θέμα για τις τιμές των ροπών που παίζουν.ΥΓ: Ανακαλύπτοντας το τεχνικό εγχειρίδιο, διαβάζω αλλαγή μπουζί στα 60.000 km.
Μα είναι δυνατόν;
Στο owner's manual έλεγε στα μισά ήτοι 30.000 km
και στο επίσημο τεχνικό εγχειρίδιο αναφέρει τα διπλάσια.
Τελικά οι εγχώριοι αντιπρόσωποι μας δουλεύουν πολύ χοντρά. -
Εξαρτάται από τον τυπο του μπουζι.Εμενα μπροστα στον κινητηρα εχει τυπους μπουζι από 4 εταιριες.Αν ένα πο αυτά είναι πλατινας κτλ θα βγαλει περισσοτερα χιλιόμετρα.
-
Εξαρτάται από τον τυπο του μπουζι.Εμενα μπροστα στον κινητηρα εχει τυπους μπουζι από 4 εταιριες.Αν ένα πο αυτά είναι πλατινας κτλ θα βγαλει περισσοτερα χιλιόμετρα.Ναι προβλέπεται μάλιστα στο τεχνικό εγχειρίδιο αυτό που λες για τους διαφορετικούς τύπους.
Και πάλι όμως βγάζεις μαργαριτάρια,
ας πούμε στο επίσημο τεχνικό εγχειρίδιο μιλάει για αλλαγή λαδιών στα 15.000 km
και στο εγχειρίδιο συντήρησης που δίνουν στον πελάτη μιλάνε για 7.500 km.Πέφτει πολλή εκμετάλλευση.
-
Δεν σφίγγουμε μπουζί με ζεστό κινητήρα αν δεν θέλουμε να πάρουμε τα σπειρώματα στο χέρι, τα 25nm είναι υπερκετά, αν δεν έχουμε ροπόκλειδο μόλις πατήσει το μπουζί 1/4 της στροφής του ακόμα σφίξιμο και είναι οκ.
-
Αφού το φέρνει η κουβέντα φαντάζομαι το ίδιο συμβαίνει και με το κάρτερ
δηλαδή με ζεστό κινητήρα δε σφίγγεις ούτε τη βίδα του κάρτερ. -
Ο χρήστης 21 Quadra έγραψε:
Δεν σφίγγουμε μπουζί με ζεστό κινητήρα αν δεν θέλουμε να πάρουμε τα σπειρώματα στο χέρι, τα 25nm είναι υπερκετά, αν δεν έχουμε ροπόκλειδο μόλις πατήσει το μπουζί 1/4 της στροφής του ακόμα σφίξιμο και είναι οκ.Στην περιπτωση την δικη μου δεν επιτρεπεται με ζεστο κινητηρα?αφου η λαβη είναι ουσιαστικα για μια παλαμη και δεν μπορω να σφιγγω 90 μοιρες με το ζορι 10-15.Κρυο με αυτό το μπουζοκλειδακι δεν μπορω να τα ξεβιδωσω...νιωθω το μπουζοκλειδο να είναι ετοιμο να σκορπισει.
Για την ιστορια... δεν είμαι καρμυρης και πηρα ένα τετοιο για να λεω ότι πηρα μπουζοκλειδο(ουσιαστικα για μηχανάκια είναι) αλλα σε πολη των 20.000 κατοικων δεν ειχε κανεις να πουλησει ένα καρυδακι μακρυ με πλαστικη τσιμουχα μεσα για μπουζι -
Βαλε κανονικο καρυδακι και κοψε 30 ποντους λαστιχο ποτισματος για να βγαζεις / βαζεις το μπουζι.
-
Δεν σφίγγουμε μπουζί με ζεστό κινητήρα αν δεν θέλουμε να πάρουμε τα σπειρώματα στο χέρι, τα 25nm είναι υπερκετά, αν δεν έχουμε ροπόκλειδο μόλις πατήσει το μπουζί 1/4 της στροφής του ακόμα σφίξιμο και είναι οκ.
Στην περιπτωση την δικη μου δεν επιτρεπεται με ζεστο κινητηρα?αφου η λαβη είναι ουσιαστικα για μια παλαμη και δεν μπορω να σφιγγω 90 μοιρες με το ζορι 10-15.Κρυο με αυτό το μπουζοκλειδακι δεν μπορω να τα ξεβιδωσω...νιωθω το μπουζοκλειδο να είναι ετοιμο να σκορπισει.
Για την ιστορια... δεν είμαι καρμυρης και πηρα ένα τετοιο για να λεω ότι πηρα μπουζοκλειδο(ουσιαστικα για μηχανάκια είναι) αλλα σε πολη των 20.000 κατοικων δεν ειχε κανεις να πουλησει ένα καρυδακι μακρυ με πλαστικη τσιμουχα μεσα για μπουζιΔεν έχει να κάνει με τίποτα από όσα λές, έχει να κάνει με το αλουμίνιο του καπακιού και την αντοχή των σπειρωμάτων στο αλουμίνιο ζεστό - κρύο.
2.5 ή 3.0 kg σε ζεστό αλουμίνιο παραμορφώνει τα σπειρώματα είτε μας αρέσει είτε όχι, αν γίνει αυτό 2-3 φορές το πιθανότερο είναι ότι τα σπειρώματα κάποια στιγμή θα μας αφήσουν χρόνους αν τώρα εσύ θέλεις να δοκιμάσεις την ποιότητα και την αντοχή του χυτού αλουμινένιου καπακιού του αυτοκινήτου σου εγώ δεν θα σου σταθώ εμπόδιο.
Το ίδιο συμβαίνει και με την τάπα του αλουμινένιου κάρτερ, θέλει προσοχή ειδικά όταν είναι ζεστό, αλλά στα βενζινάδικα ή στα συνεργεία που βάζουν τους πιτσιρικάδες δεν γνωρίζουν πβς και πόσο πρέπει να σφίξουν την τάπα ή πως θα στεγανοποιήσει και κάνουν μονόζυγο επάνω της οπότε γίνεται η ζημιά.
Η χάλκινη ροδέλα για να στεγανοποιήσει πρέπει να ξεπυρωθεί για να μαλακώση αλλιώς είναι σκληρή και για να μη δακρύζει σπίγγουν περισσότερο από την αντοχή των σπειρωμάτων, έτσι έχουν τα πράγματα δυστυχώς, όλοι ορμάνε επάνω στα σίδερα και όποιον πάρει ο χάρος γιατί έχουν μυς στα μπράτσα τους και όχι στο κεφάλι τους, αυτή είναι η σκληρή πραγματικότητα που δεν μας αρέσει όταν μας την λένε. -
Ο χρήστης trident1971 έγραψε:
Βαλε κανονικο καρυδακι και κοψε 30 ποντους λαστιχο ποτισματος για να βγαζεις / βαζεις το μπουζι.Τα καρυδάκια μου είναι όλα κοντα και δεν χωραει την πορσελανη.Πρεπει να επενδυσω σε ένα δυναμοκλειδο γιατι εχει δικιο ο Quadra 21 και εχω σφιξει-ξεσφιξει πολύ περισσοτερες από 2-3 φορες και μετα θα κλαιω το καπακι...
-
Βαλε κανονικο καρυδακι και κοψε 30 ποντους λαστιχο ποτισματος για να βγαζεις / βαζεις το μπουζι.
Τα καρυδάκια μου είναι όλα κοντα και δεν χωραει την πορσελανη.Πρεπει να επενδυσω σε ένα δυναμοκλειδο γιατι εχει δικιο ο Quadra 21 και εχω σφιξει-ξεσφιξει πολύ περισσοτερες από 2-3 φορες και μετα θα κλαιω το καπακι...
κανονικο εννοουσα μακρυ καρυδακι
Ενα Πρακτικερ δεν εχει καπου σε καποια πολη κοντα? -
Τα καρυδάκια μου είναι όλα κοντα και δεν χωραει την πορσελανη.Πρεπει να επενδυσω σε ένα δυναμοκλειδο γιατι εχει δικιο ο Quadra 21 και εχω σφιξει-ξεσφιξει πολύ περισσοτερες από 2-3 φορες και μετα θα κλαιω το καπακι...
Και με το δυναμόκλειδο θα το κλαίς αν το σφίγγεις ζεστό, εγώ έχω 2 δυναμόκλειδα και τα σφίγγω με το χέρι με κρύο μοτέρ.
-
Ο χρήστης 21 Quadra έγραψε:
Και με το δυναμόκλειδο θα το κλαίς αν το σφίγγεις ζεστό, εγώ έχω 2 δυναμόκλειδα και τα σφίγγω με το χέρι με κρύο μοτέρ.
Εννοείται κρυο!Τωρα το εκανα ζεστο γτ κρυο θελει πολύ δυναμη που με αυτό το μπουζοκλειδο δεν γινεται.
-
Ο χρήστης trident1971 έγραψε:
Ενα Πρακτικερ δεν εχει καπου σε καποια πολη κοντα?Εχει Λαρισα!Οποτε θα παρω καρυδακι και θα δοκιμασω κομματια λστχ.Ευχαριστω!
-
Ενα Πρακτικερ δεν εχει καπου σε καποια πολη κοντα?Εχει Λαρισα!Οποτε θα παρω καρυδακι και θα δοκιμασω κομματια λστχ.Ευχαριστω!
Μαστορα αν η Λαρισα ειναι κοντα και μπορεις να πας, εχουν στο πρακτικερ καρυδακι ετοιμο για μπουζι, με λαστιχο μεσα. Πριν το χρησιμοποιησεις, βαλε βγαλε το μπουζι στο λαστιχο του καρυδακιου καμμια 50ρια φορες να χαλαρωσει λιγο (γιατι εγω βιδωσα το μπουζι και μετα επειδη ηταν σφιχτο το λαστιχο εμενε το καρυδακι μεσα και οι παναγιες πηγαν συννεφο)
Εν τω μεταξυ βλακειες συζηταμε, μπες σε ενα καταστημα ιντερνετικο να στο στειλει στην πορτα σου πχ
Καρυδακι μπουζι 3,5€
https://www.toolstore.gr/καρυδακι-proxxon-για-μπουζι-16mm-1-2-ιντσα-p-6748.html#.VieHaG7hB30
Ροπόκλειδο