-
Eπιστροφή με ubuntu
Ενα πράγμα έχω να πω..........ποτέ ξανά windowsTo mepis ήταν σχετικά παλιό λειτουργικό και έπασχε τόσο σε υποστήριξη όσο και σε νέες αναβαθμισμένες εκδόσεις.
Το ubuntu έχει πλούσια ηλεκτρονική βιβλιογραφία,τρομερά αναβαθμισμένο και υποστήριξη.
θΑ του πιώ το αίμα -
Ο χρήστης G60 έγραψε:
Eπιστροφή με ubuntu
Ενα πράγμα έχω να πω..........ποτέ ξανά windowsTo mepis ήταν σχετικά παλιό λειτουργικό και έπασχε τόσο σε υποστήριξη όσο και σε νέες αναβαθμισμένες εκδόσεις.
Το ubuntu έχει πλούσια ηλεκτρονική βιβλιογραφία,τρομερά αναβαθμισμένο και υποστήριξη.
θΑ του πιώ το αίμαΣε βλέπω ορεξάτο - θα χάσεις τα μπάνια!!!
Κατέβασε και το Kubuntu, δες το σε LiveCd ... Πάρε μία ιδέα... -
Ο χρήστης iant έγραψε:
Eπιστροφή με ubuntu
Κατέβασε και το Kubuntu, δες το σε LiveCd ... Πάρε μία ιδέα...Δε μου λες?
Θα βάλω linux και στη δουλειά.
1.Εχω κανά δυό/τρία προγράμματα που δουλεύουν με windows.
Τι μαγκιά μπορούμε να κάνουμε να τα μεταφέρω στο linux και να απεγκαταστήσψ τελείως τα wind?
2.Αν τελικά δε γίνετε πως θα διαμοιράσω τον σκληρό κατά την εγκατάσταση?
Απ το cd του ubuntu γίνετε? -
Ο χρήστης G60 έγραψε:
Δε μου λες?
Τι μαγκιά μπορούμε να κάνουμε να τα μεταφέρω στο linux και να απεγκαταστήσψ τελείως τα wind?
Απ το cd του ubuntu γίνετε?Όπα-όπα-όπα!!!! Είπαμε, όχι βιαστικές κινήσεις! Βάλε πρώτα στο σπίτι, παίξε κανένα μήνα, δες το καλά-καλά και μετά βλέπουμε.
Για το 1. Τι προγράμματα είναι αυτά; Μήπως υπάρχουν ανάλογα και στο linux;
Αν όχι μία από τις λύσης είναι το WINE.
Για το 2. Αυτό δεν το κατάλαβα καλά; Για το PC της δουλείας λες; Η για το dual boot λες; -
Το CD του Ubuntu παρέχει εργαλείο για την κατάτμηση σκληρού δίσκου.
Προσωπικά προτίμησα το Acronis Disk Director ή το Norton Partition Magic (ΔΕΝ δουλεύει στα Vista, για XP είναι ΟΚ) για να δημιουργήσω ένα partition Ext3 για το Ubuntu και (απαραιτήτως) ένα partiton swap (αν δεν κάνω λάθος) ως 1GB από πριν για να έχω το κεφάλι μου ήσυχο. -
Ο χρήστης iant έγραψε:
Όπα-όπα-όπα!!!! Είπαμε, όχι βιαστικές κινήσεις! Βάλε πρώτα στο σπίτι, παίξε κανένα μήνα, δες το καλά-καλά και μετά βλέπουμε.
Για το 1. Τι προγράμματα είναι αυτά; Μήπως υπάρχουν ανάλογα και στο linux;
Αν όχι μία από τις λύσης είναι το WINE.
Για το 2. Αυτό δεν το κατάλαβα καλά; Για το PC της δουλείας λες; Η για το dual boot λες;1.Δωσε info για το wine.
2.Για το pc της δουλειάς αλλά και για dual boot γενικώς να ξέρω. -
Ο χρήστης manosk έγραψε:
ένα partiton swap (αν δεν κάνω λάθος) ως 1GB από πριν για να έχω το κεφάλι μου ήσυχο.Οταν έκανα εγκατάσταση χθες το ubuntu δεν κράτησα στην κατάτμιση 1gb.
Μπερδεύτηκα και δεν μπορούσα και το άφησα.Θα έχω πρόβλημα?
-
Λογικά αυτό το partition δημιουργήθηκε μόνο του, δεν νομίζω να γίνεται διαφορετικά.
-
Δωσε info για το wine.
Για να βάλεις το wine :
Ανοίγεις την κονσόλα και κάνεις copy-paste τις παρακάτω εντολές και μετά την κάθε εντολή enter.
Μπορεί να σου ζητήσει το password σου.Then add the repository's key to your system's list of trusted APT keys by copy and pasting the following
wget -q http://wine.budgetdedicated.com/apt/387EE263.gpg -O- | sudo apt-key add -
Add WineHQ Repository
sudo wget http://wine.budgetdedicated.com/apt/sources.list.d/hardy.list -O /etc/apt/sources.list.d/winehq.list
*edit: είναι ΜΙΑ γραμμή....
sudo apt-get update
Μετά από το synaptic βάζεις το wine.
Οταν έκανα εγκατάσταση χθες το ubuntu δεν κράτησα στην κατάτμιση 1gb.
Ψάξε σε άλλα σχετικά φόρουμ και θα βρεις την απάντηση. Εγώ θα έλεγα παίξε λίγο με το wine και κ τλ και μετά κάνε φορμάτ και εγκατάσταση από την αρχή σωστή. Οι λινουξάδες θα με κράξουν (λένε πως δεν πρέπει να κάνουμε με το παραμικρό φορμάτ!) αλλά οι διαδικασία εγκατάστασης διαρκεί περίπου 20 λεπτά. Επομένως πιο γρήγορα θα λύσης το ζήτημά σου.
Προσωπικά προτείνω εξής κατανομή:- Περίπου 14-20 G '/' - root ext3
- Περίπου 1-1.5 G swap
- και όσο δες για το '/home' - Home ext3 .
Στο root θα μπαίνουν προγράμματα, στο Home τα Data σου και ρυθμίσεις/παράμετροι των προγραμμάτων.
-
Ο χρήστης G60 έγραψε:
βοήθεια δεν βλέπω από λινουξάδες και έχω την εντύπωση ότι οι εξπέρ είναι μια ομάδα (γενικώς και στα φόρα) που σου δίνουν την εντύπωση του γκέτο.
Κατά τα άλλα διαδώστε το linuxε 'αμα τους πεις μετά άι γ@μηθείτε θα παραξηγηθούν κι από πάνω.
θα αναπτύξουν τις θεωριες του στυλ 'κανείς δεν επέβαλε σε κανέναν να γυρίσει σε linux' αλλά απ την άλλη διαδώστε το λινουξ κλπ κλπ.
Κρίμα γιατί όντως είναι καλό το λειτουργικό,κρίμα και πάλι.Eπιστροφή με ubuntu
θΑ του πιώ το αίμαΔε μου λες?
Απ το cd του ubuntu γίνετε?Τι γίνεται εδώ βρε παιδιά;
Τελικά G60 to ξύλωσες το linux; Θα το κρατήσεις; Δεν έχω καταλάβει τι γίνεται με την πάρτη σου;
Εγώ θα σε συμβούλευα, κυρίως μην παρασύρεσαι και μην υπερβάλεις, δες το λίγο παίξε με αυτό, στήσε ξέστησε προγράμματα δες κατά πόσο σε ικανοποιεί και αν σε ικανοποιεί και αν ναι μετά κάνε το βασικό λειτουργικό.
Η γνώμη μου είναι ότι βιάζεσαι να το βάλεις παντού και μετά να τρέχεις π.χ. επειδή δεν κάνει μια λεπτομέρεια που όμως την έκανες πρίν με τα W$.
Εγώ προσωπικά έχω γίνει οπαδός του kubuntu και το συστήνω ανεπιφύλακτα αλλά το έχω σε δεύτερο μηχάνημα και έχω και ένα άλλο με W$ καλού κακού για να κάνω κάποιες εργασίες που δεν κάνει το kubuntu άσχετα αν τελευταία έχω να το ανοίξω πολύ καιρό.
Η αλήθεια είναι ότι τόσα χρόνια με τα W$ έχουμε 'εθιστεί' κατά κάποιο τρόπο και στον τρόπο σκέψης και σε πράγματα που, πλεον, κάνουμε μηχανικά με τα W$ και μετά μας ξενίζει που είναι διαφορετικά στο linux. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα όταν θέλεις να κάνεις μια δουλειά και ψάχνεσαι στο linux να λες W$ και πάλι W$, όταν όμως δείς πως γίνεται στο linux, και πολλές φορές γίνεται καλύτερα και πιο γρήγορα, τότε χρησιμοποιείς αυτό και ξεχνάς τα W$
Αν δεν έχεις χρόνο να ψάχνεσαι και να googlareis τότε το Linux δεν είναι για σένα εκτός αν σου το στήσει κάποιος και σου δώσει και ένα manual με το τι θα κάνεις και πως. Ότι ακριβώς θα έκανε κάποιος με έναν νέο χρήστη W$. Aν όμως έχεις όρεξη, και χρόνο, να ψάχνεσαι τότε θα πορωθείς με το linux. -
Θέλεις να βάλεις το GoogleEarth, Skype;
Λοιπόν, άνοιξε πάλι την κονσόλα και πάμε! (Medibuntu Repositories)sudo wget http://www.medibuntu.org/sources.list.d/hardy.list -O /etc/apt/sources.list.d/medibuntu.list
sudo apt-get update && sudo apt-get install medibuntu-keyring && sudo apt-get update
Άμα σε ρωτήσει κάτι απαντα 'y' (yes) ή όταν '[more]' πάτα enter...
Μετά από το Add/Remove ή από το synaptic βάζεις ....
-
Ο χρήστης G60 έγραψε:
Eπιστροφή με ubuntu
Κατέβασε και το Kubuntu, δες το σε LiveCd ... Πάρε μία ιδέα...Δε μου λες?
Απ το cd του ubuntu γίνετε?Μπορείς να στήσεις Linux , VMware και να τρέχεις Windows κανονικά.
-
Ο χρήστης klong έγραψε:
Τι γίνεται εδώ βρε παιδιά;
Τελικά G60 to ξύλωσες το linux; Θα το κρατήσεις; Δεν έχω καταλάβει τι γίνεται με την πάρτη σου;
Εγώ θα σε συμβούλευα, κυρίως μην παρασύρεσαι και μην υπερβάλεις, δες το λίγο παίξε με αυτό, στήσε ξέστησε προγράμματα δες κατά πόσο σε ικανοποιεί και αν σε ικανοποιεί και αν ναι μετά κάνε το βασικό λειτουργικό.
Η γνώμη μου είναι ότι βιάζεσαι να το βάλεις παντού και μετά να τρέχεις π.χ. επειδή δεν κάνει μια λεπτομέρεια που όμως την έκανες πρίν με τα W$.
Εγώ προσωπικά έχω γίνει οπαδός του kubuntu και το συστήνω ανεπιφύλακτα αλλά το έχω σε δεύτερο μηχάνημα και έχω και ένα άλλο με W$ καλού κακού για να κάνω κάποιες εργασίες που δεν κάνει το kubuntu άσχετα αν τελευταία έχω να το ανοίξω πολύ καιρό.
Η αλήθεια είναι ότι τόσα χρόνια με τα W$ έχουμε 'εθιστεί' κατά κάποιο τρόπο και στον τρόπο σκέψης και σε πράγματα που, πλεον, κάνουμε μηχανικά με τα W$ και μετά μας ξενίζει που είναι διαφορετικά στο linux. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα όταν θέλεις να κάνεις μια δουλειά και ψάχνεσαι στο linux να λες W$ και πάλι W$, όταν όμως δείς πως γίνεται στο linux, και πολλές φορές γίνεται καλύτερα και πιο γρήγορα, τότε χρησιμοποιείς αυτό και ξεχνάς τα W$
Αν δεν έχεις χρόνο να ψάχνεσαι και να googlareis τότε το Linux δεν είναι για σένα εκτός αν σου το στήσει κάποιος και σου δώσει και ένα manual με το τι θα κάνεις και πως. Ότι ακριβώς θα έκανε κάποιος με έναν νέο χρήστη W$. Aν όμως έχεις όρεξη, και χρόνο, να ψάχνεσαι τότε θα πορωθείς με το linux.Eβαλα το mepis και λόγω παλιών προγραμμάτων και ελλειπούς υποστήριξης (συν το γεγονός ότι είμαι νιάτο στο linoyx=μπαρούτι) το έβγαλα και έβαλα το ubuntu.
Πολύ καλύτερο σε σαφήνεια το δεύτερο.
Κατα τα άλλα συμφωνώ απολύτως.
Το έψαξα (τουλάχιστον σε θεωρητικό επίπεδο) πριν αποφασίσω να ασχοληθώ με το εν λόγω λειτουργικό και κατάλαβα τη φιλοσοφία του και τους λόγους που γίνετε αγαπητό στο κοινό του.
Απ τη δική μου πλευρά μόνο που νιώθω ασφαλής στο ιντερνετ (έχω πληρώσει και για καινούριο αντιβάιρους,σε ένα μήνα κλείδωσε και ήθελε όλο μαλακίες,αι σιχτίρ ρε)και δεν κολλάει το λειτουργικό(άσε στο μαγαζί ότι θέλει κάνει και δεν δεν έχει ιό) δείγμα της σωστής κατασκευής του πυρήνα μου φτάνει και μου περισεύει.
Στο σπίτι θα κάνω εκ νέου επανεγκατάσταση να εκμεταλευτώ όλο τον σκληρό,δηλ τα windows θα φάνε πόρτα και δεν υπάρχει λόγος να τα έχω μιας και τα επαγγελματικά προγράμματα τα έχω εδώ στο μαγαζί.
Στη συνέχεια θα εγκατασταθεί το ubuntu κι εδώ μαζί με τα windows για αρκετό καιρό και αφού πειραματιστώ με το wine και δω ότι όλα βαίνουν καλώς θα φάνε πόρτα κι από δω.Για τα υπόλοιπα αργότερα......
-
Ο χρήστης iant έγραψε:
Δωσε info για το wine.
Για να βάλεις το wine :
Ανοίγεις την κονσόλα και κάνεις copy-paste τις παρακάτω εντολές και μετά την κάθε εντολή enter.
Μπορεί να σου ζητήσει το password σου.Then add the repository's key to your system's list of trusted APT keys by copy and pasting the following
wget -q http://wine.budgetdedicated.com/apt/387EE263.gpg -O- | sudo apt-key add -
> >Add WineHQ Repository >``` sudo wget http://wine.budgetdedicated.com/apt/sources.list.d/hardy.list -O /etc/apt/sources.list.d/winehq.list
*edit: είναι ΜΙΑ γραμμή....
sudo apt-get update
> >Μετά από το synaptic βάζεις το wine. > Aπ την κονσόλα ΟΚ,κατέβηκε. Στο synaptic πας αρχείο---->προσθήκη ληφθέντων πακέτων ------>βγάζει παράθυρο 'επιλογή καταλόγου' και αριστερά έχει το WinHD. Klik πάνω του βγάζει αριστερά φακέλους users,windows,boot κλπ. Μετά? Υπ όψιν το εικονίδιο του WinHD εγκαταστάθηκε στην επιφάνεια εργασίας και ανοίγοντάς το ανοίγει WinHD-περιηγητής αρχείων και έχει φακέλους. Είναι οκ το πρόγραμμα από θέμα εγκατάστασης? > >Ψάξε σε άλλα σχετικά φόρουμ και θα βρεις την απάντηση. Εγώ θα έλεγα παίξε λίγο με το wine και κ τλ και μετά κάνε φορμάτ και εγκατάσταση από την αρχή σωστή. Οι λινουξάδες θα με κράξουν (λένε πως δεν πρέπει να κάνουμε με το παραμικρό φορμάτ!) αλλά οι διαδικασία εγκατάστασης διαρκεί περίπου 20 λεπτά. Επομένως πιο γρήγορα θα λύσης το ζήτημά σου. >Προσωπικά προτείνω εξής κατανομή: >- Περίπου 14-20 G '/' - root ext3 >- Περίπου 1-1.5 G swap >- και όσο δες για το '/home' - Home ext3 . >Στο root θα μπαίνουν προγράμματα, στο Home τα Data σου και ρυθμίσεις/παράμετροι των προγραμμάτων. Ο δίσκος είναι χωρισμένος 100GB για τα Vista και 50GB για τα Linux. 1-1,2 GB swap όπως λες δεν άφησα Φορματ να μην κάνουμε,ωραία (χαλάει ο σκληρός? ),εγκατάσταση από πάνω? Τα windows μπορώ να τα σβήσω τελείως όπως είναι να μην κάνω επανεγκατάσταση?
-
Στο synaptic πας αρχείο---->προσθήκη ληφθέντων πακέτων ------>βγάζει παράθυρο 'επιλογή καταλόγου' και αριστερά έχει το WinHD
Με μπέρδεψες λιγάκι... Τι είναι το 'WinHD' ; Εγώ κάνω από τον synaptic αναζήτηση 'wine' και βγάζει το πακέτο ! Check και Apply! Μετά εμφανίζει επιλογή στο μενού 'Wine'...
Φορματ να μην κάνουμε,ωραία (χαλάει ο σκληρός? ),εγκατάσταση από πάνω?
Τα windows μπορώ να τα σβήσω τελείως όπως είναι να μην κάνω επανεγκατάσταση?Μην πειράξεις το partition των Vista! Αν θέλεις να έχεις το dual boot.
Κάνοντας νέα εγκατάσταση επίλεξε το manual και θα φορμάρεις την παλιά και να δώσεις τα δικά σου...Δεν είμαι καλός δάσκαλος - ας πούνε κάτι οι γνώστες !
-
Ο χρήστης iant έγραψε:
Στο synaptic πας αρχείο---->προσθήκη ληφθέντων πακέτων ------>βγάζει παράθυρο 'επιλογή καταλόγου' και αριστερά έχει το WinHD
Με μπέρδεψες λιγάκι... Τι είναι το 'WinHD' ; Εγώ κάνω από τον synaptic αναζήτηση 'wine' και βγάζει το πακέτο ! Check και Apply! Μετά εμφανίζει επιλογή στο μενού 'Wine'...
Πρέπει να είναι ο σκληρός.
Το wine το βρήκα στο synaptic.
Αν προυπήρχε δεν ξέρω.
Tσεκάρω και τα τρία και πατάω ανανέωση? -
ΟΧΙ, αρκεί μόνο το wine. Τα άλλα πακέτα δες τι λένε στην περιγραφή τους.
και πατάω ανανέωση?
To APPLY πατάς!
-
WinHD εννοεί το partition με τα Windows.
G60
Αν έχεις Vista πάντως, καλό είναι να μην παίξεις με Partition Magic και τέτοιου είδους εφαρμογές, γιατί μπορεί να έχεις προβλήματα. ΓΕΝΙΚΑ, θα έλεγα, άφησε το partition table ως έχει, κι αν επιμένεις για χωριστό swap file partition, κάνε format και στήσε ξανά το μηχάνημα. Δεν παθαίνει κάτι ο δίσκος με ένα format, απλά είναι μεγάλη βαβούρα να το κάνεις και γι'αυτό προσπαθούμε πάντα να το αποφύγουμε.Όσο για διανομή, κι εμένα από όλα μου αρέσει το Kubuntu, αλλά αυτά είναι γούστα...
-
Ο χρήστης iant έγραψε:
Μην πειράξεις το partition των Vista! Αν θέλεις να έχεις το dual boot.
Κάνοντας νέα εγκατάσταση επίλεξε το manual και θα φορμάρεις την παλιά και να δώσεις τα δικά σου...Δεν είμαι καλός δάσκαλος - ας πούνε κάτι οι γνώστες !
Ε απ το manual αναγκαστικά θα πρέπει να επιλέγω ή απ την πλευρά των vista ή των linux.
Eγω θέλω να σβήσω τελείως τα windows και να χρησιμοποιήσω τον σκληρό ως εννιαίο όπως παλιά -
Ο χρήστης HighFidelity έγραψε:
WinHD εννοεί το partition με τα Windows.Και πω το έβγαλε στην επιφάνεις εργασίας ρε γ@μ@ την τύχη μου?
Το είπα εγώ να βγεί?Βγήκε μετά που πέρασα τις εντολές στην κονσόλα
Linux vs Windows