-
Αναρωτιέμαι που να είναι όλοι εκείνοι που ευαγγελίζονται την 'ελεύθερη' αγορά τώρα, μετά την Κρατική στήριξη στις δύο 'ιδιωτικές', πρώην κρατικές, ασφαλιστικές εταιρείες στις ΗΠΑ.
'Κανονικά' δεν πρέπει να αφεθούν να κλείσουν? Αφού απέτυχαν στην αγορά?
Γιατί επεμβαίνει το μισητό Κράτος?
-
Αναρωτιέμαι που να είναι όλοι εκείνοι που ευαγγελίζονται την 'ελεύθερη' αγορά τώρα, μετά την Κρατική στήριξη στις δύο 'ιδιωτικές', πρώην κρατικές, ασφαλιστικές εταιρείες στις ΗΠΑ.
'Κανονικά' δεν πρέπει να αφεθούν να κλείσουν? Αφού απέτυχαν στην αγορά?
Γιατί επεμβαίνει το μισητό Κράτος?
-
Αναρωτιέμαι που να είναι όλοι εκείνοι που ευαγγελίζονται την 'ελεύθερη' αγορά τώρα, μετά την Κρατική στήριξη στις δύο 'ιδιωτικές', πρώην κρατικές, ασφαλιστικές εταιρείες στις ΗΠΑ.
'Κανονικά' δεν πρέπει να αφεθούν να κλείσουν? Αφού απέτυχαν στην αγορά?
Γιατί επεμβαίνει το μισητό Κράτος?
-
Έρχονται εκλογές.
Ο δε 'κυβερνητικός' Μακ Κέιν δεν τα πάει τόσο καλά.
ΥΓ: Θα ήταν ενδιαφέρουσα πάντως μια υπερατλαντική απάντηση με ορθό way of thinking.
-
Σώπα ρε συ! Δεν γίνονται αυτά στο Καπιταλιστικό Σύστημα. Η αγορά αυτορυθμίζεται!
-
Ο χρήστης kouk έγραψε:
Αναρωτιέμαι που να είναι όλοι εκείνοι που ευαγγελίζονται την 'ελεύθερη' αγορά τώρα, μετά την Κρατική στήριξη στις δύο 'ιδιωτικές', πρώην κρατικές, ασφαλιστικές εταιρείες στις ΗΠΑ.'Κανονικά' δεν πρέπει να αφεθούν να κλείσουν? Αφού απέτυχαν στην αγορά?
Γιατί επεμβαίνει το μισητό Κράτος?
σε λίγο θα γίνει κομμουνιστική η ΗΠΑ και φιλελεύθερη η USSR και η κίνα !!!!!
κύκλους .... κάνει ... η ζωή και η οικονομία ....
-
Κύκλους κάνουν μόνο τα γεράκια!
Δεν υπάρχει ελεύθερη αγορά. Και είναι μια ευκαιρία να παρατηρήσουμε την πραγματικότητα της ελεύθερα ελεγχόμενης από την Κυβέρνηση αγοράς.
-
Ο χρήστης kouk έγραψε:
:lipsealed:
Σώπα ρε συ! Δεν γίνονται αυτά στο Καπιταλιστικό Σύστημα. Η αγορά αυτορυθμίζεται!Ο Μπους είναι κρατιστής καπιταλιστής. Για όσους δεν το έχουν παρατηρήσει, είναι υπέρ του καπιταλιστικού συστήματος μεν (όπως το 99% των ΗΠΑμερικάνων), αλλά υπέρ του κρατικού προστατευτισμού και της κρατικής αβάντας ΗΠΑμερικανικών εταιρειών, όπως πχ στο Ιράκ. Προβάδισμα βέβαια έχουν όσες εταιρείες ανήκουν ή συνεργάζονται με τους Γκρούεζες των Ρεπουμπλικάνων.
-
Γιατί υπάρχει κανείς που να μην είναι κρατιστής, Μάνο?
-
Ελεύθερη αγορά δεν σημαίνει ασυδοσία και απουσία κρατικού ελέγχου. Το να βάζεις διατίμηση σε προϊόντα και να μην αφήνεις την αγορά να ρυθμίσει τις τιμές οδηγεί σε μεγαλύτερες τιμές.
Όταν είχε διατιμηθεί η βενζίνη στις ΗΠΑ, οι τιμές ανέβηκαν. Ελεύθερη αγορά και δυνατή επιτροπή ανταγωνισμού για να μη δημιουργούνται καρτέλ, κατεβαζουν τις τιμές.
Άλλο παράδειγμα, το ταξί δεν είναι ελεύθερο επάγγελμα και οι άδειες έφτασαν να στοιχίζουν 200-300.000 (Θεσ/νίκη). Πως λοιπόν να μην κάνουν αθλιότητες οι ταξιτζήδες για να βγάλουν το κόστος της άδειας;
-
Δεν υπάρχει σωστό ή λάθος οικονομικό σύστημα.
Υπάρχει αυτό που εκφράζει κάθε κοινωνία.
Το να προσπαθέί κάποιος να μιμηθεί οικονομικά και κοινωνικά τους αμερικάνους είναι σα να παίζει ποδόσφαιρο το Σαν Μαρίνο με το σύστημα π.χ της Ολλανδίας.
Τι να το κάνεις το 3-4-3 ή το 4-4-2 αν έχεις μάπα παίχτες ή στην περίπτωσή μας απατεώνες και τεμπέληδες .
Ό,τι και να εφαρμόσεις θα αποτύχει. -
Αν αφήσουν αυτούς του 2 να πέσουν έτσι όπως είναι το σύστημα σήμερα θα έχουμε αυτοκτονίες ακόμα και στο Καρπενήσι.
Το domino πλέον είναι μεγαλύτερο από ποτέ!Υπάρχει η θεωρεία ότι το σύστημα ξαναγενιέται από τις στάχτες του, αλλά αν γίνει αυτό τώρα και αφεθούμε στο κραχ θα είναι πολύ βίαιη η αλλαγή πλούτου.
Το θέμα είναι.... με την μία ή σιγά - σιγά?Τέλος δεν παραβλέπουμε το γεγονός ότι όσο κάποιοι καταρέουν κάποιοι άλλοι πλουτίζουν
Τα λεφτά στο τραπέζι αυτή την στιγμή τα έχουν μαζέψει oι longακηδες σε εμπορευματα/ πετρέλαιο και οι shortάκηδες σε μετοχές.
ΌΤΑΝ ΞΑΝΑΜΟΙΡΑΣΕΙ Η ΤΡΑΠΟΥΛΑ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ ΛΕΦΤΑ ΝΑ ΠΟΝΤΑΡΟΥΜΕ
-
I live for the day που η Αμερική θα χρεοκοπήσει, θα τους καταδιώξουν απο κάθε χώρα που έχουν βάσεις με ξύλα και τσουγκράνες. Ευρώπη, Ρωσσια και Ασία να αγοράσουμε τα πάντα μεγάλες εταιρίες, τράπεζες, πανεπιστήμια, χρηματιστήριο και η χώρα να μετατραπεί σε έναν τεράστιο καταναλωτή για τα προϊόντα που εμείς παράγουμε...χωρίς όμως να το μάθουν οι πολίτες της..
-
Το θεώρημα της ελεύθερης αυτορυθμιζόμενης αγοράς δε δημιουργήθηκε με βάση τον Homo Sapiens, ο οποίος έχει αισθήματα, προλήψεις, προκαταλήψεις, συμπάθειες και μίση. Προϋποθέτει ένα άλλο είδος ανθρώπου (καταναλωτή και παραγωγού), ο οποίος γνωρίζει τα πάντα για την αγορά, το πως παράγονται όλα τα προϊόντα και τι αξία έχουν, και παίρνει αποφάσεις με βάση αυστηρώς οικονομικά κριτήρια.
Επίσης, προϋποθέτει ομοιογενή προϊόντα, όπως γάλα, σιτηρά και τέτοια.Κάτι τέτοιο είναι προφανές ότι δεν πρόκειται να υπάρξει ποτέ σε μεγάλη κλίμακα.
Το πως μπορεί να τροποποιηθεί ή να επεκταθεί η παραπάνω περιγραφόμενη αγορά ώστε να μοιάσει με τον πραγματικό κόσμο είναι κάτι που συζητείται τα τελευταία 300 χρόνια περίπου και συμπέρασμα δεν έχει βγει ακόμα -
Ο χρήστης ladokrator έγραψε:
I live for the day που η Αμερική θα χρεοκοπήσει, θα τους καταδιώξουν απο κάθε χώρα που έχουν βάσεις με ξύλα και τσουγκράνες. Ευρώπη, Ρωσσια και Ασία να αγοράσουμε τα πάντα μεγάλες εταιρίες, τράπεζες, πανεπιστήμια, χρηματιστήριο και η χώρα να μετατραπεί σε έναν τεράστιο καταναλωτή για τα προϊόντα που εμείς παράγουμε...χωρίς όμως να το μάθουν οι πολίτες της..Προτιμώ να καταναλώνω και ας μην παράγω (αν με κάποιο μαγικό τρόπο μπορώ να το κάνω αυτό).
Η αγορά αυτορυθμίζεται εντός κάποιων ορίων χωρίς ιδιαίτερες κοινωνικές επιπτώσεις. Κάποιες φορές όμως τα όρια αυτά ξεπερνούνται και για να ισορροπήσει η αγορά θα πρέπει κάποιοι να εξαφανιστούν, που ίσως να έχει κάποια έννοια από οικονομική άποψη, δεν υπάρχει όμως ως έννοια από κοινωνική άποψη.
...και επειδή η κοινωνία είναι πάνω από όλα το κράτος πάντα θα παρεμβαίνει όταν τα οικονομικά τεκταινόμενα παύουν να είναι προς όφελος της κοινωνίας. -
Ο χρήστης kouk έγραψε:
Κύκλους κάνουν μόνο τα γεράκια!Δεν υπάρχει ελεύθερη αγορά. Και είναι μια ευκαιρία να παρατηρήσουμε την πραγματικότητα της ελεύθερα ελεγχόμενης από την Κυβέρνηση αγοράς.
Πάντως, οι περιπτώσεις αυτές που η αμερικανική κυβέρνηση επεμβαίνει για να σώσει κλυδωνιζόμενες επιχειρήσεις (προσπάθησε να κάνει κάτι αντίστοιχο και με τις αυτοκινητοβιομηχανίες, αλλά και με βιομηχανίες χάλυβα) δεν πολυταιριάζουν με τα όσα προτείνουν οι (στην πράξη) ελεγχόμενοι από τις ΗΠΑ οργανισμοί, όπως το ΔΝΤ... Και φυσικά δίνουν τροφή στο επιχείρημα, ότι η πολιτική των ελεύθερων αγορών που ευαγγελίζονται τελευταία οι δυτικοί γενικά είναι ουσιαστικά η φράση 'τα δικά μου δικά μου και τα δικά σου δικά μας...'
Κρίμα από τη χώρα του new deal που ουσιαστικά δίδαξε στον κόσμο τον τρόπο αντιμετώπισης των οικονομικών κρίσεων (αύξηση δημοσίων επενδύσεων, κατασκευή υποδομών μεταξύ άλλων)
Πάντως, για όσους περιμένουν την Αμερική να χρεκοπήσει, μάλλον θα περιμένουν πάρα πολύ...
-
Ο χρήστης kouk έγραψε:
Γιατί υπάρχει κανείς που να μην είναι κρατιστής, Μάνο?Φυσικά. Ο Ανδριανόπουλος.
Επειδή συχνά μπερδευόμαστε σχετικά με το τι είναι κράτος και κρατισμός (δεν υπάρχουν άλλωστε στεγανά στις θεωρίες και, ακόμα περισσότερο, στην εφαρμογή τους), να πούμε 2 πραγματάκια.
Ένα καπιταλιστικό κράτος μπορεί να ενισχύει εθνικών συμφερόντων επιχειρήσεις χωρίς να περάσει στο επίπεδο του 'κρατισμού', εφόσον στόχος είναι η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας προς όφελος των καταναλωτών, η μεγαλύτερη κίνηση κεφαλαίων στην αγορά, η αποφυγή της οικονομικής δυσπραγίας των καταναλωτών, η μείωση της ανεργίας, η αποφυγή κοινωνικών αναταράξεων.
Έχεις πχ τον ΟΤΕ, την Ολυμπιακή, την Πειραϊκή Πατραϊκή, τα κλωστήρια της Νάουσας, τον ΟΛΠ, τον ΟΣΕ, την ΠΥΡΚΑΛ και το ΜΙΝΙΟΝ.
Επιλέγεις να ενισχύσεις τον ΟΤΕ (για να κρατάς χαμηλά τις τιμές των τηλεπικοινωνιών), την Ολυμπιακή (για να έχουν αεροπλάνα όλο το χρόνο όλες οι περιοχές της χώρας), τον ΟΣΕ (για να έχει ένα οικονομικό μέσο μεταφοράς σε μεγάλες αποστάσεις ο κοσμάκης), τον ΟΛΠ (για να μην παραλύσει η μισή χώρα λόγω στάσης εμπορίου), την ΠΥΡΚΑΛ (για λόγους εθνικού συμφέροντος απτόμενου της εθνικής ασφάλειας). Αυτά βέβαια υπό την απαραίτητη προϋπόθεση ότι τα λειτουργικά έξοδα θα είναι ανάλογα οποιασδήποτε δημόσιας αρχής και ότι θα υπάρχει ευελιξία αντίστοιχη αυτής του ιδιωτικού τομέα.
Επιλέγεις να σουτάρεις το ΜΙΝΙΟΝ γιατί δεν συντρέχει σοβαρός λόγος ύπαρξης ενός ακόμα πολυκαταστήματος, την Πειραϊκή Πατραϊκή γιατί αργά ή γρήγορα θα μείνει χωρίς αγοραστές για τα εμπορεύματά της και τα κλωστήρια της Νάουσας για τον ίδιο λόγο. Τους εργαζόμενους τους χρηματοδοτείς-ενισχύεις-επιδοτείς για να βρουν άλλη δουλειά ή να μπορέσουν να συνταξιοδοτηθούν εφόσον είναι μεγάλοι σε ηλικία και έχουν μαζέψει κάμποσα ένσημα με 2-3 δεκαετίες εργασίας.
ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΡΑΤΙΣΜΟΣ, είναι υγιής κρατική αρωγή.Τί είναι κρατισμός; Αυτό που έγινε τις τελευταίες 3 δεκαετίες στην Ελλάδα.
-
Σωστά, Μάνο.
Ο λόγος, όμως, που άνοιξα το θέμα αυτό είναι, ότι ο περισσότερος κόσμος συγχέει την έννοια του Κράτους με απαράδεκτες τακτικές, και ζητάει το εξοβελισμό του από κάθε τι! Αγνοώντας ότι το Κράτος, σε όλες τις χώρες, είναι ο βασικός πελάτης των βιομηχανιών, και ο, κατ' εξοχήν, αρωγός της Οικονομίας.
Παρασυρόμενοι απο τα λαμόγια που επικαλούνται την απόσυρση του Κράτους στους τομείς που τους συμφέρει και για όσο χρονικό διάστημα τους συμφέρει. Να μην ασχολείται π.χ. το Κράτος με Αερομεταφορές, αλλά να μου διασφαλίζει δουλειές και εισόδημα/οικονομικά κίνητρα για να μπορώ εγώ να βγάζω κέρδη.
Να μην ασχολείται το Κράτος με Τηλεπικοινωνίες, για να μπορέσω εγώ να αποκτήσω εύκολα μερίδιο αγοράς, και να βγάλω κέρδη.
Να αφήσει το Κράτος ελεύθερη την αγορά ακτοπλοϊας ώστε να εξαγοράσω τον ανταγωνιστή μου, να ανεβάσω τις τιμές, και να ζητήσω μετά επιδότηση καυσίμων και αλλάγή του Κανονισμού Πρόσληψης Προσωπικού, με τρόπο που να με συμφέρει. Στο τελευταίο, και για του λόγου το αληθές, βρείτε πόσο κόστιζε το εισητήριο για Χανιά τον Φεβρουάριο, με 2 εταιρείες στο δρομολόγιο, και πόσο κοστίζει σήμερα που ο Βαρδινογιάννης εξαγόρασε την άλλη εταιρεία!
Αυτό ήταν η ουσία που ήθελα να θίξω. Το γεγονός ότι οδηγούμαστε σε ακραίες αντιλήψεις εξυπηρετώντας κάποιους, υποστηρίζοντας πράγματα που, απλά, δεν ισχύουν και είναι εναντίον μας!
-
Καλα ειδικα στην ελληνικη ακτοπλοϊα γινονται απιστευτα πραγματα,εχει παραδοθει στα χερια πειρατων.
Αληθεια το ξερετε οτι το ελικοπτερο που πηρε τον Παλαιόκωστα ανηκει στον Βαρδινογιαννη και εκτελεί πειρατικες διαδρομες; (ανευ ΦΠΑ κτλ).Λες και εχει αναγκη να κλεψει τον ΦΠΑ και να κανει δρομολόγια για να βγαλει το κόστος,ενδεικτικο της νοοτροπιας τους. -
Ο χρήστης kouk έγραψε:
Αυτό ήταν η ουσία που ήθελα να θίξω. Το γεγονός ότι οδηγούμαστε σε ακραίες αντιλήψεις εξυπηρετώντας κάποιους, υποστηρίζοντας πράγματα που, απλά, δεν ισχύουν και είναι εναντίον μας!
Όταν ακούω από δημοσιογράφους κυρίως, αλλά όχι μόνο, να υποστηρίζουν πράγματα που ξέρω (λόγω σπουδών ή ειδικότερων γνώσεων σε κάποιο θέμα) ότι δεν ισχύουν μου ανάβουν όλα τα λαμπάκια...
Συν το ότι στην ουσία (και τον τελευταίο καιρό αυτό συμβαίνει κατά κόρον) νόμοι, απελευθερώσεις αγορών και αποκρατικοποιήσεις γίνονται κομμένες και ραμμένες στα μέτρα 'κάποιων'. Άσχετα με το ότι τα περισσότερα από αυτά θα έπρεπε ούτως ή άλλως να γίνουν, με τον τρόπο που γίνονται καταστρατηγούν τον ίδιο τον λόγο ύπαρξής τους.
Ερώτηση (ρητορική): όταν από τους '300', τουλάχιστον οι 200+ αποδεδειγμένα ήταν είτε οι ίδιοι είτε τα κόμματά τους σε λίστες αποδεκτών 'μαύρου χρήματος' από γνωστές πολυεθνικές εταιρείες (μιλάω για πράγματα που τα έχουν παραδεχθεί και οι ίδιοι δημοσίως) και λαμβάνοντας υπόψη ότι συνήθως ότι βγαίνει στη δημοσιότητα είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου, πιστεύετε ότι υπάρχει περίπτωση να αλλάξει κάτι;;;
Είναι τυχαίο ότι σιγά σιγά με τις αποκαλύψεις για τις Μίζενς πλέον αρχίζουν να λένε χαζομαρούλες περί δήθεν κατάρρευσης του πολιτικού συστήματος και λοιπές αηδίες;;; Αν το πολιτικό μας σύστημα βασίζεται στην παρανομία να καταρρεύσει! Αν, όπως υποστηρίζουν, αυτά είναι κάποιες εξαιρέσεις, τότε τι φοβούνται;;; (πολλές οι ρητορικές ερωτήσεις... )
Περί Οικονομικών Συστημάτων