-
Εxtra σύστημα λίπανσης έχουνε μόνο οι ακριβοί μεγάλοι ντήζελ, και μόνο για την εκκίνηση.
Υπάρχει μια ηλεκτρική αντλία λαδιού η οποία ενεργοποιείται πρίν εκκινήσει ο κινητήρας, σηκώνοντας πίεση στο λάδι, στην συνέχεια έχουμε την εκκίνηση του κινητήρα, αυτό γίνεται για να προστατευθεί ο κινητήρας από πρόωρες φθορές στα κουζινέτα επειδή έχει στραγγίξει όλο το λάδι και τα οποία κουζινέτα είναι από λευκό μέταλλο το οποίο είναι αρκετά μαλακό, και τα εξαρτήματα ( έμβολο, μπιέλα ) έχουν μεγάλο βάρος, έτσι αποφεύγεται η επαφή μέταλλο με μέταλλο μέχρι να πάρει μπροστά ο κινητήρας και να σηκώσει την πίεση του λαδιού.
Η μεγαλύτερη φθορά σε όλους γενικά τους κινητήρες ανεξαρτήτως μεγέθους, ποιότητας, βενζίνης, Ντήζελ, ατμοσφαιρικούς, τουρμπάτους κλπ, γίνεται το πρωί που βάζουμε εμπρός και όλα τα λάδια είναι στραγγιγμένα στην διάρκεια της νύχτας, και μέχρι να σηκώσει πίεση η αντλία λαδιού, όλα τρίβονται στεγνά μεταξύ τους, ασχέτως αν αυτό διαρκεί 1-3' μόνο. -
@adis4gr
Στο πρώτο μου Post περιγράφω εν πολλοίς τα μοντέλα που έχω στο νου μου. (golf, a3, 116i, c30, bravo, auris, civic, impreza(;) ).
Δε θέλω να μπω σε εξαντλητικές λεπτομέρειες για το αυτοκίνητο γιατί μάλλον θα βγω off topic από τα 'τεχνικά θέματα - βελτιώσεις' του forum.
Βασικά αυτό που με απασχολεί σημαντικά είναι η αξιοπιστία του αυτοκινήτου μιας και θα το κρατήσω για τουλάχιστον 5-6 χρόνια και είμαι μάλλον επιφυλακτικός για τους νέους turbo κινητήρες χαμηλού κυβισμού χωρίς να δω τα πρώτα δείγματα γραφής. Με ιαπωνικό παρελθόν στην οικογένεια η αντιπροσωπεία σήμαινε 'μόνο service'. -
Εχεις ακουσει να.....ατμοσφαιριζει κανεις το αμαξι του?
Παρε τουρμπο,αλλα προς θεου οχι το γκολφ! -
Όντως. Όλα τα TSI σπασμένα είναι. Και τα λίγα που κυκλοφορούν στους δρόμους χωρίς το τούρμπο κινούνται. Ισα-ίσα για να πάνε στο σέρβις για αλλαγή τουρμπίνας (δις ετησίως) ή στην ανακύκλωση... Άλλο ρώτησε ο άνθρωπος και υπήρχανε πολύ κατατοπιστικές απαντήσεις .
Να προσθέσω και μια δικιά μου (αν και το θέμα είναι αρκετά παλιότερο). Για την αντοχή νομίζω δεν υφίσταται θέμα αρκεί να είσαι σχετικά προσεκτικός. Για το 'κρύωμα' το γράφουν και οι οδηγίες αλλά όχι για 5-10 λεπτά που γράφεις αλλά για 2-3. Εγώ να σου πω την αλήθεια και σε ατμόσφαιρα όταν είμαι πλακωμένος στην εθνική και χρειαστώ βενζίνη πριν φτάσω στην μάνικα δίπλα βγάζω αλάρμ για να μην ενοχλώ και το αφήνω 1-2-3 λεπτά να 'ηρεμήσει'. Ιδια ιστορία και με το τούρμπο. Δεν είναι κάτι τραγικό 1-2 λεπτά. Άλλωστε στο τέρμα του όποιου ταξιδιού πάντοτε σε όλα τα αυτοκίνητα πηγαίνω πιο ρολαριστά για να κρυώσουν όλα του τα περιφερειακά σταδιακά (φρένα, κιβώτιο,διαφορικό κ.α.) και όχι μόνο ο κινητήρας. Μαζί με αυτά χαλαρώνει και το τουρμπάκι.
Το ΘΕΜΑ όμως δεν είναι η αντοχή αλλά η κατανάλωση. Όσα δηλώνουν πάντοτε είναι πιο συγκρατημένα σε σχέση με την πραγματικότητα (είτε τούρμπο, είτε ατμόσφαιρα) αλλά αυτό που έχω παρατηρήσει στα τούρμπο είναι ότι πραγματικά μπορεί να ξεφύγει πολύ η κατανάλωση αν το πατήσεις το ρημάδι το δεξί πεντάλ. Αν πας χαλαρά βέβαια νομίζω ότι μπορείς να ελπίζεις σε 1-2 λίτρα μόνο παραπάνω από τη δηλωθείσα κατανάλωση.
Σοβαρά προβλήματα πιστεύω δεν θα αντιμετωπίσει κάποιος σε ένα τούρμπο, τουλάχιστον όχι περισσότερα από ατμόσφαιρα και ας φαίνεται πιο 'σύνθετος' ο κινητήρας. Με την προϋπόθεση φυσικά ότι μιλάμε για το ΤΩΡΑ γιατί για πριν 10-15 χρόνια ήταν αλλιώς νομίζω τα πράγματα.
-
Kαλησπερίζω εγω κ η 'Τερατώδης' Ατμόσφαιρά μου τους αγαπητούς συμΦορουμίτες..
Ομολογουμένως.. Το θεματάκι που άνοιξε είναι ιδιαιτέρως ενδιαφέρον κ σίγουρα απασχολεί πολλούς υποψήφιους αγοραστές.. (ειδικά της μικρομεσσαίας κατηγορίας).Απο τις ερωτήσεις του tonimer είμαι σίγουρος οτι μάθαμε κ μαθαίνουμε πολλά για τις καινούργιες τεχνολογίες που έχουν κατακλύσει την ΕυρωπαΪκή αγορά αυτοκινήτου..
Απο συμβουλές συντήρησης.. Μέχρι προσωπικές εμπειρίες αξιοπιστιάς κ κατανάλωσης...
Κάτι που όσο κ να θέλει ένας πωλητής ή ένας μηχανικός δεν θα καταφέρει να μας πει τίμια,
είτε επειδή δεν ξέρει έιτε επειδή θέλει να πράξει προς τα συμφέροντα που εξυπηρετεί.Όμως, πέρα απο τις πολύ σημαντικές πληροφορίες που πήραμε, η ουσιαστική απάντηση στο αγοραστικό σαφάρι του Φίλου μας ήταν πιο απλή απ όσο τελικά νομίζαμε κ δώθηκε απο τον ίδιο..
Είναι αυτό που λέμε οτι πολλές ξέρουμε τις απαντήσεις απλώς δεν τολμούμε να τις ξεστομίσουμε..Ο χρήστης tonimer έγραψε:
@adis4gr
Στο πρώτο μου Post περιγράφω εν πολλοίς τα μοντέλα που έχω στο νου μου. (golf, a3, 116i, c30, bravo, auris, civic, impreza(;) ).
Δε θέλω να μπω σε εξαντλητικές λεπτομέρειες για το αυτοκίνητο γιατί μάλλον θα βγω off topic από τα 'τεχνικά θέματα - βελτιώσεις' του forum.
Βασικά αυτό που με απασχολεί σημαντικά είναι η αξιοπιστία του αυτοκινήτου μιας και θα το κρατήσω για τουλάχιστον 5-6 χρόνια και είμαι μάλλον επιφυλακτικός για τους νέους turbo κινητήρες χαμηλού κυβισμού χωρίς να δω τα πρώτα δείγματα γραφής. Με ιαπωνικό παρελθόν στην οικογένεια η αντιπροσωπεία σήμαινε 'μόνο service'.Λοιπόν αγαπήτε tonimer... Τα είπες όλα...
Κρατώντας όλα τα μοντέλα που έγραψες...
Κρατώντας την επιφυλακτικότητα σου (λογική) για τους μικρούς Turbo..
Έχοντας υπ' όψη κ το ιστορικό της φαμίλιας ως προς τα αξιοπιστα ιαπώνικα....Είσαι σε ένα δίλλημα.. Ή το ένα.. Ή το άλλο...
Ποτέ δεν γούσταρα τα νομίσματα με 2 όψεις στη ζωή μου...
Ποτε δεν γούσταρα το άσπρο ή το μάυρο...Γι αυτό απέφευγα τα κέρματα κ επέλεγα το γκρί...
Κάτι που να τα έχει κ τα 2...
Subaru Impreza WRX.
Έλα τώρα που δεν σου αρέσει... Αφού κατά βάθος αυτό είναι που θέλεις...
Ήταν μια πιο extreme άποψη, μη με παρεξηγείτε οι υπόλοιποι..
Με ελαχίστη δόση χιούμορ, αλλά με ειλικρινείς βάσεις. -
Για να επαναφέρουμε λίγο το θέμα
Έχει περάσει σχεδόν ένα 6μηνό από τότε που άνοιξε το θέμα και ίσως κάποιοι από εσάς πλέον να έχουν μεγαλύτερη πέιρα...
Τελικά βγάζουν προβλήματα οι τουρμπο; η συντήρηση είναι πολύ ακριβότερη;
Κάποιος φίλος είπε μακρυά από το golf αλλά όχι μακρυά από τουρμπο; Γιατί λοιπόν μακρυά από golf?
-
οχι δε βγαζουν προβληματα τα τουρμπο...και απορω γιατι δινεις σημασια σε ενα ατομο που στο nickname του μιλαει garrett σε uno
αν μαλιστα σε ενδιαφερει τουρμπο και οσο το δυνατον πιο πολιτισμενη λειτουργια, θα κοιταξεις αρχικα στα golf και λοιπους συγγενεις
-
- Αναφέρετε αυτήν την δημοσίευση
- Απάντηση με παράθεση
Re: Turbo απορίες/διευκρινήσεις
Δημοσίευσηαπό kacey » 07/04/08 9:13
tonimer έγραψε:Καλημέρα σε όλους!.... τώρα ξεκινούν οι απορίες:
-Με ,ας το πούμε, νόμιμη οδήγηση, ποιος καταναλώνει περισσότερο; Θα ρωτούσα και ποιος ρυπαίνει λιγότερο αλλά ας ξεκινήσω από αυτό.
Με απλα λογια, οταν εισαι ξετουρμπιστος, δεν καις. Κανενας απο αυτους τους κινητηρες δεν σηκωνει πιεση με τετοιες ταχυτητες γιατι δεν ειναι σοβαρο φορτιο για το μοτερ.
νομιζω οτι οταν εισαι ξετουρμπιστος εισαι σε χειροτερη μοιρα απο εναν αντιστοιχο ατμοσφαιρικο γιατι εχεις σαφως χαμηλοτερη σχεση συμπιεσης (αν και αυτο στους αμεσου ψεκασμου τεινει να μειωθει)
τα πλεονεκτηματα ειναι ο συνδιασμος ροπης, μακριας μεταδοσης και δυνατοτητας καυσης πολυ φτωχου μιγματος(φυσικα εφοσον εισαι εντος της περιοχης λειτουργειας του υπερτροφοδοτη) -
Γενικότερα σε ποιες στροφές δουλεύει το τούρμπο; (περισσότερο με ενδιαφέρουν τα παράγωγα του golf...)
-
Αυτά που λες (κινητήρες VAG) καθώς και τα περισσότερα που έχουν εμφανιστεί τελευταία στα ευρωπαϊκά αυτοκίνητα δουλεύουν από πολύ χαμηλά (πχ 1500 στροφές), πρακτικά χωρίς καθυστέρηση (turbo lag), χωρίς να κάνουν σκαλοπάτια, σχεδόν εντελώς γραμμικά από τις 1500 μέχρι τις στροφές της μέγιστης ισχύος κάπου στις 5-5500. Στην πράξη αν δεν σου το πούνε δεν πρόκειται να καταλάβεις κάτι παρά μόνο ότι το αυτοκίνητο τραβάει πολύ καλά από πολύ χαμηλά. Μπορεί όμως παρά τις πολύ καλές επιδόσεις να σε απογοητεύσει η γραμμικότητα, δεν έχει το ξέσπασμα που είχαν τα παλιότερα turbo ή η αλλαγή χρονισμού ενός σταδίου ή το άνοιγμα της δεύτερης πεταλούδας στα καρμπυρατέρ ενώ μπορεί να σε ενοχλήσει και το σφυριγματάκι της φτερωτής αν το ακούσεις.... περί γούστου όμως...
-
Με λίγα λόγια το τούρμπο δουελεύει συνέχεια!!!
Είναι καλό αυτό για το κινητήρα?? -
Και οι παλιοί diesel είχαν συμπίεση 22 και βάλε και δουλεύανε με τόση συμπίεση συνέχεια και είχαν αξιοπιστία και άπειρη διάρκεια.... Ήταν όμως φτιαγμένοι κατάλληλα! Εδώ και αρκετά χρόνια μάλιστα εκτός από μεγάλη συμπίεση φέρουν και υπερσυμπιεστές!
Όπως και οι diesel έτσι και ο κάθε κινητήρας παραγωγής σχεδιάζεται και κατασκευάζεται με τρόπο τέτοιο που να μπορεί να λειτουργήσει αξιόπιστα και αποδοτικά για ένα εύλογο χρονικό διάστημα. Προφανώς και αν πάρεις έναν κινητήρα φτιαγμένο για 10 συμπίεση και τον υπερτροφοδοτήσεις δεν θα του αρέσει και πολύ. Αν όμως σχεδιάσεις από την αρχή ή βελτιώσεις σωστά έναν κινητήρα για να λειτουργήσει με συγκεκριμένα υπολογίσιμα φορτία τότε δεν έχεις λόγο να ανησυχείς. Εκτός αν τους υπολογισμούς τους έχει κάνει ο κάθε μαστρο-Μήτσος που παλιά άλλαζε καρμπυρατέρ κι εκκεντροφόρους και τώρα βάζει κι ένα δυό τούρμπα(sic) όπου του ζητήσουν... -
Το εύλογο διάστημα πόσα χλμ ή χρόνια είναι;
Και πιο είναι το πιθανό κόστος για μια επισκευή ή αλλάγή? -
Φιλε Tonimer ,αν θες να αγορασεις τουρμπο γνωμη μου ειναι να προτιμησεις ενα ιταλικο η ενα γαλλικο αυτοκινητο και να αφησεις την αγωνια της αξιοπιστιας.Ενα tsi με 122 ιππους 1,4 ειναι σαφως πιο αξιοπιστο και κοιμασαι ησυχος.Επισης το 1,6 το 1,8 και γενικα οτι εχει να κανει με κυβικα και κλασικο τουρμπο. Δεδομενου οτι τουρμπο +κομπρεσσορας = υπερβολικη πιεση και απο χαμηλα και στο μεγαλυτερο φασμα στροφων.Σου υπενθυμιζω οτι τα gt δεν 'βγαινουν' πια λογο ζημιων!.Και οτι αλλο ακουγεται ειναι δικαιολογιες κατ' εμε !
Σαφως εχουν αποδοση αλλα προσωπικα προτιμω τις κλασικες και σιγουρες κατασκευες! -
Ο χρήστης coupeas έγραψε:
Σου υπενθυμιζω οτι τα gt δεν 'βγαινουν' πια λογο ζημιων!.Και οτι αλλο ακουγεται ειναι δικαιολογιες κατ' εμε !Σαφώς και βγαίνουν, απλώς πλέον ανακοινώνονται 160 ίπποι (για το Golf), 150 ίπποι (για το Tiguan) και σύντομα 180 ίπποι (για το Ibiza Cupra, αλλά μάλλον και για το αντίστοιχο Polo).
Μια χαρά αξιόπιστο βγήκε το μοτέρ, το πρόβλημα το είχαν μερικά κιβώτια... -
Εννοουσα τα 185 ρια!
-
Ο χρήστης coupeas έγραψε:
Εννοουσα τα 185 ρια!Ποια είναι τα 185άρια;
Το Golf GT είχε 170 ίππους και ήταν μια χαρά αξιόπιστο, όποια προβλήματα παρουσιάστηκαν, ήταν και λίγα και συνήθως άσχετα με τον κινητήρα. Γι'αυτό το λόγω το εν λόγω μοτέρ, συνεχίζει και σήμερα ακάθεκτο την εμπορική του πορεία και επιπλέον, ετοιμάζονται και για δυνατότερες εκδόσεις. -
Λαθος φιλε μου .Στο δυναμομετρο ειχε χαλαρα 183 αλλογα .Ετσι ειναι δυστιχως και πλεον δεν υπαρχει στην παραγωγη! .Με μειωμενη αποδοση ναι .Αλλωστε ειναι προφανες οτι η εταιρια επρεπε να προστατεψει την αξιοπιστια της !
Και εκανε το αυτονοητο.Κατεβασε την ισχυ! Οποτε ολοι νομιζουν οτι δεν τρεχει τιποτα και το μοντελο προχωρα στην παραγωγη!.
Αν επιμενεις μπορω να σου φερω ιδιοκτητη που του 'εφυγε' το καπακι μαζι με τις βαλβιδες και πηγαν για πικ νικ!
Τα 170 αρια ΗΤΑΝ πολυ τσιτωμενα ! Ολα φαινονται στο δυναμομετρο! -
Μέχρι και στρόφαλος βρέθηκε χωρίς thrust ( το ρομπότ που μοντάριζε έκανε απεργία διεκδικώντας καλύτερο ρεύμα γιατί έκανε διακοπές ) και όταν ο ιδιοκτήτης διαμαρτυρήθηκε για τον θόρυβο που έκανε το μοτέρ του λέγανε στην αντιπροσωπεία ότι θα σταματήσει όταν στρώσει το μοτέρ.
-
Ο χρήστης johnaudi έγραψε:
εγω εχω ενα A3 2.0 TFSI QUATTRO 9 μηνες και με 16000χμ.κατω απο 10 λιτρα ανα 100χμ αδυνατο να πεσω στον ανοιχτο δρομο.το καλοκαιρι με 40-45 βαθμους παρατηρειται σαφεστατα μειωση της αποδοσης(οχι σε τραγικο βαθμο).περιμενω σχεδον παντα 2-3 λεπτα οταν το ανοιγω να ζεσταθει λιγο.περιμενω παντα 2-3 λεπτα να κρυωσει λιγο πριν το σβησω(πιο σημαντικο αυτο).βαζω παντα 100σταρα βενζινη.λαδια αλλαζω καθε 7500χμ και οχι καθε 15000χμ που λεει η αντιπροσωπεια.σιγουρα ενας τουρμπο κινητηρας θελει ειδικη μεταχειριση.αλλα η ροπη της τουρμπινας με αποζημιωνει...για να μην περιμενεισ στο σβησιμο ενα turbo timer θα σε σωση
Turbo απορίες/διευκρινήσεις