-
Ο χρήστης pjathan έγραψε:
Μη με κοιτάς περίεργα εμείς έχουμε 1.200 στρέμματα.(καλαμπόκια,τριφύλια,βρώμες κ.λ.π.).Αν δεν το κατάλαβες, παραπάνω σε είπανε τσιφλικά με κολλίγους.
-
Ο χρήστης ililias έγραψε:
Μη με κοιτάς περίεργα εμείς έχουμε 1.200 στρέμματα.(καλαμπόκια,τριφύλια,βρώμες κ.λ.π.).
Αν δεν το κατάλαβες, παραπάνω σε είπανε τσιφλικά με κολλίγους.
Και τι πρέπει να πω; Ευχαριστώ;
-
Θα μπορούσες, πχ, να εξηγήσεις ότι για την κατάντια των Ελλήνων αγροτών σήμερα φταίει ΠΟΛΥ ο συνταξιούχος μπάρμπας ή ΔΥ ή ΕΕ, που κρατάει κ 5 - 6 στρέμματα περιουσία για τις επιδοτήσεις, δίχως να ενδιαφέρεται για την ποιότητα της παραγωγής του ή για την τιμή των προϊόντων. Το ΜΟΝΟ που τον νοιάζει είναι να πάρει την επιδότηση...
Δεν μπορώ να το χωνέψω γμτ, ρε νέοι άνθρωποι εμείς, πολίτες της 2ης ΜΧ χιλιετίας, να θέλουμε 'αγρότες' με κάτω από 10 στρέμματα καλλιέργεια;
-
Θα μπορούσες, πχ, να εξηγήσεις ότι για την κατάντια των Ελλήνων αγροτών σήμερα φταίει ΠΟΛΥ ο συνταξιούχος μπάρμπας ή ΔΥ ή ΕΕ, που κρατάει κ 5 - 6 στρέμματα περιουσία για τις επιδοτήσεις, δίχως να ενδιαφέρεται για την ποιότητα της παραγωγής του ή για την τιμή των προϊόντων. Το ΜΟΝΟ που τον νοιάζει είναι να πάρει την επιδότηση...Δεν μπορώ να το χωνέψω γμτ, ρε νέοι άνθρωποι εμείς, πολίτες της 2ης ΜΧ χιλιετίας, να θέλουμε 'αγρότες' με κάτω από 10 στρέμματα καλλιέργεια;
Όλως περιέργως,συμφωνώ απολύτως μαζί σου.
Απλά βαριέμαι να κάθομαι να εξηγώ σε κάποιον,που επιμένει στις δικές του απόψεις τι είναι το σωστό.(και αν το κάνω,θα μου πει ότι μιλάω υποκειμενικά και ότι γράφω αυτό που με συμφέρει).
Βλέπω Δ.Υ. να λένε κάθε χρόνο ότι θα πάρουν επιδοτήσεις και να συζητάνε με άλλους ''ομοιοπαθείς'' Δ.Υ. πως θα τις ξοδέψουν.
Ένας μάλιστα έλεγε ότι είναι και λίγα τα χρήματα που δίνουν!(έχει εντρυφήσει στο αγροτικό ζήτημα αυτός,δίνει και συμβουλές σε άλλους τι να καλλιεργούν,μιλάμε για βαρεμένο όσο δεν πάει). -
Έτσι, ναι...
Και τα 10 στρέμματα λίγα είναι εδώ που τα λέμε αλλά πρέπει να μπει ένα όριο σε κάποιο σημείο. -
Σβήνει» η αγροτιά
Υποχώρησε για πρώτη φορά κάτω των 500.000 ο αριθμός του αγροτικού πληθυσμού. Μείωση κατά 30% την τελευταία δεκαετία. Μόλις το 10,9% των εργαζομένων ασχολείται με τη γεωργία «E» 11/1«Είδος προς εξαφάνιση» τείνουν να καταστούν οι Ελληνες αγρότες, ο αριθμός των οποίων υποχώρησε για πρώτη φορά κάτω των 500.000:
Ο αγροτικός πληθυσμός της χώρας περιορίστηκε πλέον σε 496.700 άτομα το 2007 έναντι 710.200 του 1998 και 515.000 ατόμων το 2006.
ΥΠΟΛΟΙΠΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ερχονται νέοι φόροι και αύξηση του ΦΠΑ
Ανοιχτό το ενδεχόμενο αναθεώρησης των στόχων του προϋπολογισμού
«Καλπάζουν» οι τιμές
Προτάσεις για την ακρίβεια
Μείωση τζίρου κατά 54% στις γιορτές
Πρόταση για εφαρμογή κλιμακούμενων συντελεστών
Μονογραφή συμφωνίας για δημιουργία εταιρείας
Περισσότερα άρθρα...Στην ευθεία για διαπραγμάτευσηΤριγμοί από «πόλεμο» αναλυτώνΜπαράζ από πωλήσειςΑπώλειες στις ευρωπαϊκές αγορέςΑνίκητη η ακρίβειαΠετρέλαιο ανάλογα με τα τετραγωνικά«Αλμυρά» τα δάνεια«Αμυδρό» το ενδεχόμενο εξαγοράς ελληνικής τράπεζας από ξένηΔιακοπή στην παροχή αερίου από την ΤουρκίαΑνοίγει η «ψαλίδα»SΟS για τον Οργανισμό Ασφάλισης Ελευθέρων ΕπαγγελματιώνΔεξίωση από το Ξενοδοχειακό ΕπιμελητήριοΚύμα ρευστοποιήσεωνΡευστοποιήσεις μετοχώνΜετοχές 5,1 δισ. ευρώ αγόρασαν οι ξένοι«Καμπανάκι» για ύφεση στην οικονομία των ΗΠΑΚόντρα στη Βουλή για ΟΤΕ, ΔΕΗ8 παγίδες στον γρίφο του Ε9Ανατιμήσεις - φωτιάΦέρνει νέα μέτρα το ράλι πετρελαίου«Καμπανάκι» για την εξομοίωση του φόρου πετρελαίουΤριετή λιτότητα προανήγγειλε ο Γ. Αλογοσκούφης
Στην τελευταία δεκαετία δηλαδή ο ενεργός αγροτικός πληθυσμός μειώθηκε κατά 30% με 213.500 άτομα να εγκαταλείπουν τα χωράφια.Η δυσάρεστη αυτή εξέλιξη καταγράφεται στην έρευνα εργατικού δυναμικού της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας για το 2007.
Η αλιεία
Με εξαίρεση τον τομέα της αλιείας, διαπιστώνεται μείωση του αγροτικού πληθυσμού κατά 3,7% πέρυσι καθώς 19.100 άτομα εγκατέλειψαν την απασχόλησή τους στον πρωτογενή τομέα της οικονομίας.
Εκτός των άλλων, λόγω της εξέλιξης αυτής, διογκώνεται και το θέμα της ανεργίας στα μεγάλα αστικά κέντρα, στα οποία και καταφεύγουν όσοι εγκαταλείπουν τις γεωργικές δραστηριότητες.
Παρατηρητές ανέφεραν σχετικά πως στην επιτάχυνση του ρυθμού εξόδου των απασχολουμένων στη γεωργία και την κτηνοτροφία, που για τη διετία 2006-07 ανέρχονται σε 35.000 άτομα, συνέβαλε και η νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική που εφαρμόζεται.
Αποτέλεσμα όλων αυτών είναι:
Στην ελληνική γεωργία να απασχολείται σήμερα μόλις το 10,9% του συνολικού αριθμού εργαζομένων της χώρας έναντι του 17,5% που ήταν στις αρχές της τελευταίας δεκαετίας.
Οι αγρότες στο πλαίσιο της νέας ΚΑΠ πιέζονται συνεχώς και από το καθεστώς που ισχύει τόσο στις ελεύθερες εισαγωγές γεωργικών - κτηνοτροφικών προϊόντων τα οποία διατίθενται σε αρκετές περιπτώσεις, και ιδιαίτερα σε περιόδους αιχμής στη ζήτησή τους, ως «ελληνικά».
Οι μεσάζοντες
Πρόσθετο πρόβλημα το γεγονός πως οι παραγωγοί πληρώνονται σε χαμηλές τιμές τα προϊόντα τους, τα οποία το κύκλωμα των μεσαζόντων προωθεί στον καταναλωτή σε τριπλάσιες και τετραπλάσιες τιμές.ΧΑΡΗΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΕΙΣ
-
Ο χρήστης AFONOS έγραψε:
...Οι μεσάζοντες
Πρόσθετο πρόβλημα το γεγονός πως οι παραγωγοί πληρώνονται σε χαμηλές τιμές τα προϊόντα τους, τα οποία το κύκλωμα των μεσαζόντων προωθεί στον καταναλωτή σε τριπλάσιες και τετραπλάσιες τιμές.Fantasmata, fantasmata...
-
Ούτε ένας των δικαιούχων επιδοτήσεων που καλλιεργούν κάτω από 10 στρέμματα, ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΑ ΚΥΡΙΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ ΑΓΡΟΤΗΣ.
Αγρότη με κάτω από 10 στρέμματα περιουσία εγώ προσωπικά δεν γνωρίζω, αλλά εσείς είμαι βέβαιος πως γνωρίζετε καλύτερα. Άλλωστε εγώ έχω μόνον 1.645 αγρότες προμηθευτές.όπως σας είπα δεν είμαι αγρότης, οπότε εσείς γνωρίζετε τα πραγματα καλύτερα από εμένα. Επιτρέψτε μου όμως να μπορώ να κάνω κάποιες παρατηρήσεις, που δεν θέλουν τίποτα παραπάνω από κοινό νου.
Δεν αναφέρθηκα σε κανένα κατώτατο όριο έκτασης. Ούτε φυσικά αναφέρομαι σε αυτούς που έχουν ένα χωραφάκι για το λάδι της χρονιάς ή 'για την επιδότηση' (νοοτροπία που δεν υιοθετώ).
Αναφέρθηκα γενικά σε κατόχους μικρού ή μεσαίου αγροτικού πλουτου (χωράφια ή ζώα, για να μη ξεχνάμε τους κτηνοτρόφους), χωρίς να πω αν αυτοί έχουν 10, 50, 500 ή 5000 στρ.
Γνωρίζουν επίσης οι παροικούντες την Ιερουσαλήμ ότι το μεγαλύτερο κομάτι των επιδοτήσεων έχει χρησιμοποιηθεί με λάθος τρόπο.
Μιλάω λοιπόν για τους κατ' επαγγελμα μικρο-μεσαίους αγρότες. Αυτοί οι άνθρωποι, χωρίς ουσιαστική καθοδήγηση, οδηγούνται σε μαρασμό, διότι ούτε όλοι έχουν σύγχρονο επιχειρηματικό πνεύμα, ούτε διαθέτουν επαρκή μόρφωση και, εν τέλει, είναι ποτισμένοι με νοοτροπία τουλάχιστον αναχρονιστική (χωρίς να φταίνε απαραίτητα ΜΟΝΟΝ αυτοί).
Σε μια τέτοια στρεβλή κατάσταση (όπως και στους περισσότερους τομείς της ελληνικής οικονομίας) μεσο- και μακροπρόθεσμα θα επιβιώσουν είτε οι ήδη ισχυροί (τα 'τζάκια') ή οι έχοντες τις κατάλληλες 'διασυνδέσεις', καθως και οι ελάχιστοι ταλαντούχοι, ριψοκίνδυνοι και τυχεροι επιχειρηματίες.
Το κράτος που σέβεται τους πολίτες του, τους παρέχει δυνατότητες και ευκαιρίες να προκόψουν. Δεν αρκείται στη διανομή 'επιδοτήσεων', 'αποζημιώσεων' και λοιπών τινών.
Αλλά επειδή κάτι τέτοιο δε συμβαίνει, γι' αυτό το λόγο μίλησα για αφανισμό των μικρών. Δεν είναι ο αφανισμός που με ενοχλεί. Με ενοχλεί το ΠΩΣ οδηγούμαστε σε αυτόν. Αν ήταν το αποτέλεσμα μιας φυσικής, εξελικτικής πορείας, όλα καλά και όλα ωραία. Αλλά όταν κάτι τέτοιο συντελείται σε ένα στρεβλο και διαβρωμένο σύστημα, τότε να με συγχωρείτε, δε θα με βρείτε σύμφωνο.Υ.Γ. Εκτός και αν μπορείτε να ισχυριστείτε ότι στη χώρα μας έχουμε μια υγιή, σωστά δομημένη και σύγχρονη αγροτική οικονομία.
-
dirtoulios
- Όταν λες 'κατόχους μικρού ή μεσαίου αγροτικού πλούτου' τι εννοείς ακριβώς;
- Αν κάνεις τον κόπο να διαβάσεις το θέμα από την αρχή, δυο σελίδες είναι, θα βρεις κ την πρώτη μου απάντηση. Εκεί (θεωρώ ότι) έχω απαντήσει εν μέρει σε αυτά που λες πιο πάνω.
- Η απάντησή μου με παράθεση της δικής σου δημοσίευσης ΔΕΝ είχε σαν αποδέκτη μόνον εσένα (εξ ου και ο πληθυντικός) αλλά όλους όσους σχολίασαν με ξύλινη κομματική γλώσσα την (παντελώς άγνωστή τους) πολιτική της ΕΕ για τις αγροτικές επιδοτήσεις.
- Η δημοσίευση που σχολιαζόταν ήταν αυτή που μιλούσε για ... ξεκλήρισμα της μικρομεσαίας αγροτιάς με την αύξηση του ορίου για να δικαιούται κάποιος ενισχύσεις στα ... 10 στρέμματα (σήμερα είναι ... 3). Αυτό σχολίασες φίλε, σ' αυτό πήρες (**κι **εσύ, όχι μόνον εσύ) απάντηση.
Φιλικά (πάντα κ προς όλους)
-
Καλημέρα και σε ευχαριστώ για τις διευκρινίσεις.
Συμφωνώ, σε γενικές γραμμές, με τις τοποθετήσεις σου. Δεν είμαι, βεβαια, σε θέση να σου προσδιορίσω ποσοτικά το 'μικρο έως μεσαίο' , αφού δεν ανήκω στο χώρο αυτό. Απλά εννοούσα αυτούς τους επαγγελματίες που έχουν ένα απλά ικανοιητικό εισόδημα από τις αγροτικές δραστηριότητες.
Και πάλι καλή σου μέρα. -
Πίστεψε με με 3 στρέμματα **ΑΠΟΚΛΕΙΕΤΑΙ **να έχει κάποιος ικανοποιητικό εισόδημα.Εδω με πολλά περισσότερα στρέμματα,βγαίνουν ίσα ίσα,γιατί παίζει μεγάλο ρόλο και ο καιρός.Όταν θέλεις να βρέξει π.χ. δεν βρέχει ή όταν πας να μαζέψεις την καλλιέργεια, σου ρίχνει ένα χαλάζι και μένεις μπουκάλα!
Και οι τιμές στα λιπάσματα κ.λ.π. τραβάνε την ανηφόρα.
-
Ο χρήστης elisa έγραψε:
...Οι μεσάζοντες
Πρόσθετο πρόβλημα το γεγονός πως οι παραγωγοί πληρώνονται σε χαμηλές τιμές τα προϊόντα τους, τα οποία το κύκλωμα των μεσαζόντων προωθεί στον καταναλωτή σε τριπλάσιες και τετραπλάσιες τιμές.Fantasmata, fantasmata...
μάλλον θα συμφωνήσω ως προς τα φαντάσματα...
Από τη μια οι συνεταιρισμοί που 'εμείς γι αλλού κινήσαμε κι αλλού η ζωή μας πάει...' από την άλλη οι αγρότες που στην πλειοψηφία τους διαμορφώνουν μια σχέση με τον συνεταιρισμό όπως ο πόντιος με τη μπανανόφλουδα ('γαμώτο, πάλι θα πέσω'), έχεις και τους καταναλωτές που απορούν και εξίστανται με τις ακριβές ντομάτες τον Ιανουάριο... βρίσκουν και τα κάνουν
-
Ο χρήστης hrdoukas έγραψε:
...Οι μεσάζοντες
μάλλον θα συμφωνήσω ως προς τα φαντάσματα...
Από τη μια οι συνεταιρισμοί που 'εμείς γι αλλού κινήσαμε κι αλλού η ζωή μας πάει...' από την άλλη οι αγρότες που στην πλειοψηφία τους διαμορφώνουν μια σχέση με τον συνεταιρισμό όπως ο πόντιος με τη μπανανόφλουδα ('γαμώτο, πάλι θα πέσω'), έχεις και τους καταναλωτές που απορούν και εξίστανται με τις ακριβές ντομάτες τον Ιανουάριο... βρίσκουν και τα κάνουν
+οο
Εις επίρρωσιν:
10 Ε + Φ.Π.Α., λέει, 'συμβολικό τίμημα'.
16.000 παραγωγούς έχει μια μικρή ΕΑΣ, θα εισπράξει 160.000 Ε + Φ.Π.Α. 'συμβολικά', για μια δουλειά που έπρεπε να κάνει δωρεάν... -
Εγω (ερασιτεχνης αγροτης), με καπου 18 στρεματα σε ελιες, ειμαι καλα αν βαλουμε ολα τα εξοδα που εχουν. Βγαζω το λαδι της χρονιας και μου μενουν και κατι 'ψιλα' για να περναω τους μηνες του χειμωνα.
Πριν λιγο τελειωσαμε για φετος.
Εβγαλα 2100 κιλα λαδι με 4 γραμμες και γυρω στο 5 με 1 αναλογια ελιες/λαδι.Αντε και του χρονου!!!
-
ποσο πουλησες 2100κιλα λαδι για να μεινουν και τα ψιλα να περνας το χειμωνα? τι ελιες εχεις (ποικιλια)? γιατι εχω αρχισει και αγχωνομαι. με διχτυ μαζευεις ετσι?
-
Ο χρήστης nikodoc_z4 έγραψε:
ποσο πουλησες 2100κιλα λαδι για να μεινουν και τα ψιλα να περνας το χειμωνα? τι ελιες εχεις (ποικιλια)? γιατι εχω αρχισει και αγχωνομαι. με διχτυ μαζευεις ετσι?Δεν το πουλαω ολο φυσικα. Περιπου 200 κιλα κραταει το ελαιουργειο για την αμοιβη του. Εγω θα κρατησω γυρω στα 500-600 κιλα για δικη μου ετησια καταναλωση - βλεπε προσωπικη, γονεις, αδερφια, γνωστοι κλπ και το υπολοιπο παει για πουλημα. Γυρω στα 1200 κιλα θα πουληθει, βαλε περιπου 3 ευρω το κιλο, βαλε και την επιδοτηση ετσι βγαζω το χειμωνα.
-
Ο χρήστης Megane98hp έγραψε:
ποσο πουλησες 2100κιλα λαδι για να μεινουν και τα ψιλα να περνας το χειμωνα? τι ελιες εχεις (ποικιλια)? γιατι εχω αρχισει και αγχωνομαι. με διχτυ μαζευεις ετσι?
Δεν το πουλαω ολο φυσικα. Περιπου 200 κιλα κραταει το ελαιουργειο για την αμοιβη του. Εγω θα κρατησω γυρω στα 500-600 κιλα για δικη μου ετησια καταναλωση -
Ρε εσυ μας δουλευεις γιατι δεν λες οτι το θελεις για λαδωμα
-
-
Ο χρήστης Megane98hp έγραψε:
Εγω (ερασιτεχνης αγροτης), με καπου 18 στρεματα σε ελιες, ειμαι καλα αν βαλουμε ολα τα εξοδα που εχουν. Βγαζω το λαδι της χρονιας και μου μενουν και κατι 'ψιλα' για να περναω τους μηνες του χειμωνα.Πριν λιγο τελειωσαμε για φετος.
Εβγαλα 2100 κιλα λαδι με 4 γραμμες και γυρω στο 5 με 1 αναλογια ελιες/λαδι.Αντε και του χρονου!!!
Εσύ είχες και ελιές να μαζέψεις.Εμάς από 600 ρίζες μας έμειναν περίπου 60,οι υπόλοιπες κάηκαν.
Θα ξαναδούμε λάδι μετά από χρόνια.
-
Ο χρήστης pjathan έγραψε:
Εσύ είχες και ελιές να μαζέψεις.Εμάς από 600 ρίζες μας έμειναν περίπου 60,οι υπόλοιπες κάηκαν.Θα ξαναδούμε λάδι μετά από χρόνια.
Τα σπείρατε τπτ τα λιοστάσια, ή τα παρατήσατε κι εσείς;
FORUM Αγροτων