-
gabyy7 πρώτον δεν νευριάζει κανείς ! Εκτός ίσως από τον Σήφη που τον βλέπω λίγο αγριεμένο τελευταία!!
Δεύτερον, αυτά που σκέφτεσαι να κάνεις μου φαίνονται πολύ τραβηγμένα ιδιαίτερα για κάποιον που δεν έχει γνώσεις πάνω στην τέχνη αυτή (δεν το λέω μόνο για σένα βάζω και τον εαυτό μου μέσα). Γιατί θέλεις να βγάλεις τα φτερά; πιστεύεις ότι έχουν σάπια από μέσα; Τα φτερά είναι βιδωτά; πώς θα τα βγάλεις και θα τα ξαναβάλεις; Εγώ θα σου έλεγα αν υπάρχουν επιφανειακές σκουριές και δεν σκοπεύεις να το βάψεις άμεσα σε βαφείο, να τις περάσεις με ένα deruster ή rust converter που θα σταματήσει και θα παγώσει τη σκουριά. Έχει διαρκή αποτελέσματα. Επίσης πέρασε όλο τα αυτοκίνητο με την αλοιφή που σου έχουμε πει για να δεις αν σωζεται το χρώμα ή όχι και βλέπεις μετά για τα επόμενα βήματά σου. Αν το χρώμα συνέλθει και γυαλίσει πάει καλά, αν σου μένει όλο στο πανί και δεν γυαλίζει τότε δεν γίνεται τίποτα και θέλει βάψιμο εξαρχής. Κάνε κι ένα καλό καθάρισμα, βγάλε και τις μοκέττες να δεις αν έχει το πατωμα σάπια. Κοίταξε κι αυτό το θέμα με τη φλάντζα που ρωτούσες παλιότερα. Νομίζω ότι αυτά καλά για αρχή.
-
Καλή τύχη και καλό κουράγιο... Βασικά το πρώτο πράγμα που θα σου πω είναι να μην ανοιγεις δουλειές τις οποίες θα αφήσεις μισοτελειωμένες γιατί τότε και δεν θα τις τελειώσεις ποτέ και γιατί ίσως θα κάνεις τα πράγματα χειρότερα.
Τα μπροστινά φτερά ναι είναι όντας αφαιρούμενα αλλά ανάλογα το μοντέλο και πιθανες προηγουμενες επεμβάσεις από μάστορες μπροει να ειναι κολλημέα ή και συγκολημένα. Άρα θες γνώση , εργαλεία και εμπειρία για κάνεις κάτι τετοιο και χωρίς να προκαλέσεις ζημιά. Το καλύτερο που έχεις να κάνεις ειναι να το καθαρίσεις καλά καλά με ένα πιεστικό ίσως να φύγει η λάσπη από παντού και να εμφανιστεί το μέταλο απο κάτω να δεις που πραγματικά έχεις πρόβλημα.
Ιδανικά θα σου έλεγα αν μπορεις να βρεις ή να αγοράσεις ένα μικρό κομπρεσοράκι και με ένα φτηνό σέτ πιστόλια μπορεις να κάνεις ακόμα καλύτερο καθαρισμό με πετρέλαιο , σαπουνι ή ακόμα και αμοβολή στα δυσκολα σημεία. Όπου βρεις σκουριά καθαρίζεις καλά , τρίψημο και μετά πέρασμα ουδετοροποιητή σκουριάς , αστάρι και αν θες προσωρινά στόκο για να μην αφήσεις τρύπες που στην τελική θα μαζέψουν σκουπίδα και υγρασία μεγαλώνοντας το πρόβλημα. Μάλιστα , αν οντως αγοράσεις κομπρεσοράκι , με ένα φτηνό μικρό πιστόλι βαψίματος θα σου έρθει και πιο φτηνα το να περάσεις αστάρι στα μεταλικά μέρη .
Τα πίσω φτερά δεν ειναι αφαιρούμενα , συνήθως είναι ολοκληρα κομμάτια που ξεκινάνε από τις κολώνες και θέλουν κόψιμο ραψιμο κλπ , κοινώς φαναρτζη. Επίσης μαγαζί , αν δεν έχεις κολλητό , ξαδερφό ή αλλο κοντινο πρόσωπό δύσκολα θα δεχτεί να του πιάσεις ένα δικώλονο για να κάνεις εσύ δουλειά , χωρίς τουλάχιστον να σε χρεώσει.
-
Κατ αρχας να σιγουρεψεις οτι ο παππους σου δεν θα χρειαστει το αυτοκινητο,γιατι δεν νομιζω να δεχτει να κυκλοφορει χωρις φτερα..
Απο εκει και περα,τα φτερα ειναι πολυ πιθανον εκτος απο βιδωτα,να εχουν και κολληματα σε καποια σημεια(πχ εμπρος ποδια),και αυτο δυσκολευει καπως τα πραγματα.Συν οτι μπορει να εχουν καποια μυστικα στη συναρμολογηση τους(πχ καταλληλη στεγανωση ωστε να μην σκουριαζουν),τα οποια πρεπει να πληροφορηθεις απο καποιον γνωστη προτου ξεκινησεις.
Θα σου ελεγα να ξεκινησεις απο πιο απλα πραγματα,πχ να καθαρισεις τους θολους και το κατω μερος,να εντοπισεις τις σκουριες και να τις περασεις με κατι οπως ο μετατροπεας σκουριας(rust converter).Το ιδιο φυσικα μπορεις να κανεις και γυρω γυρω απο τα λαστιχα της πορτας,βγαζοντας τα και ψαχνοντας για σκουριες.Γνωμη μου ειναι να μην προχωρησεις σε πολυ βαθια νερα με ενα αυτοκινητο που χρησιμοποιειται καθημερινα,αλλωστε καλο ειναι να ξεκινησεις απο τα ευκολα για να αποκτησεις εμπειρια
ΟΙ πορτες ειναι σαγρε απο μεσα,πιθανοτατα γιατι εργοστασιακα εχουν περαστει με καποιο κερι η πισσα για προστασια.Αν αποφασισεις να τις ανοιξεις παντως,φροντισε κυριως να καθαρισεις και να ξεβουλωσεις τις τρυπες αποστραγγισης του νερου,ειναι μια συχνη αιτια σαπισματος.
Αυτα μπορω να σκεφτω μεχρι στιγμης,πιθανον οι μεγαλυτεροι εδω μεσα ξερουν και περισσοτερα. -
Εγώ πάλι θα πρότεινα να ξεκινήσεις με διάβασμα. Βρες ένα workshop manual του αυτοκινήτου, ή ότι άλλη τεχνική βιβλιογραφία μπορείς να εντοπίσεις, έτσι ώστε να μάθεις πως είναι φτιαγμένο και πως δουλεύει.
Μάλιστα θα έλεγα να εκμεταλλευτείς την ευκαιρία αυτή για να μάθεις και Γαλλικά.
Το να ρωτάς εμάς που μπορεί να έχουμε καλή διάθεση, αλλά σχεδόν όλοι είμαστε άσχετοι με 304, δεν θα σε βοηθήσει και πολύ.
Επί του πρακτέου θα συμφωνήσω με τους υπόλλειπους. Μην ανοίγεις ιστορίες. Δοκίμασε να γυαλίσεις το χρώμα και να καθαρίσεις το εσωτερικό. Αφού θα έχεις χρόνο ασχολήσου με κάποιες εμφανισιακές λεπτομέρειες που θα δώσουν εύκολα αποτελέσματα. Π.χ. βγάλε τη μάσκα και γυάλισέ την. Βγάλε τα φανάρια, καθάρισέ τα, τα πίσω πλαστικά των φαναριών μπορείς να τα γυαλίσεις να φύγει η θαμπάδα με ειδική αλοιφή. Αν νομίζεις ότι τα καταφέρνεις και αφού διαβάσεις πρώτα, μπορείς για παράδειγμα να βγάλεις το ψυγείο, να το ξεπλύνεις από μέσα, να βάψεις τα καζανάκια του και να το ξαναβάλεις γεμίζοντας το σύστημα με παραφλού. Αν σου αρέσει η διαδικασία θα βρεις το δρόμο σου να επεκταθείς και σε άλλα πράγματα, όμως πρώτα διάβασε για καταλάβεις τι κάνεις. -
ευχαριστω πολυ για τις απαντησεις! τα μπροστα φτερα ειναι με βιδες απλα δεν ξερω αν ειναι πουθενα κολημενα μπροστα οπως ειπατε! παντως θα γινεται δουλεια στους θολους και χωρις να τα βγαλω!!! η σειρα ειναι πρωτα βαζω τον σταθεροποιητη σκουριας μετα το ασταρι και μετα τον στοκο??? μινειο χρειαζεται καπου ενδιαμεσα?! το deruster ή rust converter ειναι ακριβως το ιδιο δηλαδη σταθεροποιητης??? αυτο που θα κανω σιγουρα ειναι να βγαλω μοκετες να ξυσω λιγο το πατωμα αφου περυσι το καλοκαιρι που ειχα βαλει στοκο σε καποια σημεια το ειχα βαψει κιολας! και μετα θα βαλω τον σταθεροποιητη και το ασταρι!
εσεις τι προτεινεται να βαλω μαλακη αλοιφη η πολυ σκληρη? το λεω για να μην γινει χειροτερα!??? -
Πλύσιμο , καθάρισμα , ουδερτεροποιητής, , αστάρι ( όχι μίνει , ειναι για κάγκελα ) , χρώμα , κερί υγρό στα κλειστ΄ακομμάτι αγια προστασία.
Το χοντρό ειναι για προστασία , το ψιλό για γυαλισμα για τις εξωτερικές επιφάνειες χρώμα.....
Στα παλιά οχήματα ναι ειναι βιδωτά αλλά , ειδικές με φαναρτζήδες που έχουν δουλεψει αργότερα στα αυτόκίνητα , παιζει να έχουν γίνει και πόντες ή σίγουρα κόλλα.
-
Ο χρήστης Greek έγραψε:
Πλύσιμο , καθάρισμα , ουδερτεροποιητής, , αστάρι ( όχι μίνει , ειναι για κάγκελα ) , χρώμα , κερί υγρό στα κλειστ΄ακομμάτι αγια προστασία.Το χοντρό ειναι για προστασία , το ψιλό για γυαλισμα για τις εξωτερικές επιφάνειες χρώμα.....
Στα παλιά οχήματα ναι ειναι βιδωτά αλλά , ειδικές με φαναρτζήδες που έχουν δουλεψει αργότερα στα αυτόκίνητα , παιζει να έχουν γίνει και πόντες ή σίγουρα κόλλα.
greek για τα πατωματα και για τα κοματια κατω απο το αυτοκινητο οπως αξονες! πρεπει να βαλω και χρωμα η μονο μεχρι ασταρι! και στα ημιαξονια κτπ θελει ασταρι?
-
Και υπόστρωμα να αφήσεις εντάξει εισαι , απλά ειναι αισθητικοί οι λόγοι.....
Αν εχουν σκουριά τα ημιαξόνια , ναι καθάρισμα , αστάρι και μαυρο ή οτι αλλο χρώμα θες.
-
για που λες για το υποστρωμα? μου ειπε ο Αγγελος να βαλω απο κατω απο το αυτοκινητο σασικοτ!
-
Μπορεις να το βάλεις μετά το υποστρωμα... Καλό ειναι να προστατέψεις πρώτα το μέταλο με αντισκουριακό και μετά προστασία με αυτό.
-
Ο χρήστης Greek έγραψε:
Μπορεις να το βάλεις μετά το υποστρωμα... Καλό ειναι να προστατέψεις πρώτα το μέταλο με αντισκουριακό και μετά προστασία με αυτό.επειδη αγχωνομαι αν τα κανω καλα αυτο που μου ειπατε για το υποστρωμα αφορα το κατω μερος του αυτοκινητου? δηλαδη και κατω πρεπει να βαλω σταθεροποιητη ασταρι και μετα σασικοτ η απο κατω μονο σασικοτ? αν γινομαι λιγο εκνευριστηκος ειναι γιατι θα το κανω μονος μου ολο αυτο και θελω να ειμαι σιγουρος!!
-
Κοιτα, απο κάτω θα του συμπεριφερθεις όπως και το από πάνω. Απλά το σασικοτ προσφέρει έξτρα αντοχή και μόνωση καθώς ειναι αυτό που τρώει όλη την λάσπη , πέτρες και γενικά μεγάλη κακουχία. Στην ουσία μετά την μόνωση βάζεις την 'πισσα'. Ειναι αυτό το σαγρέ που λές σε κάποια σημεία.
-
καταλαβα! αρα απο κατω βαζω και σασικοτ και μετα πισσα η δεν ειναι αναγκαιο!???
-
ενα μεγαλο ευχαριστω σε ολο το forum για την βοηθεια και για KP61 που μου τα εξηγησε αναλυτικοτατα απο κοντα!!!!!!!! απο την αλλη βδομαδα ξεκιναω τις εργασιες! θα δειτε φωτογραφιες αλλα μαλλον παλι ερωτησεις!
-
Καλησπερα! Λιγο η απεργεια που θα ηταν την τριτη και την τεταρτη και λιγο η αλοιφη που ειχα στα χερια μου που μου εδωσε ο KP61αυτην την στιγμη σας μιλαω απο καλαμπακα! ! την δοκιμασα την αλοιφη στον μισο ουρανο
τα αποτελεσματα ειναι εμφανη!! αλλα αυτο που με τρελανε ηταν η μια πορτα που το δοκιμασα μετα αν και ηταν πολυ πιο ματ απο τον ουρανο τα αποτελεσματα:επισης πηγα να βαλω τον καθρεφτη που ειχα αγορασει απο τον Αγγελο αλλα εφειγε μεσα στην πορτα ο πειρος με το μαξιμαδι και για να μην το δεσω μονο με μια βιδα και παθει κατι εβαλα παλι τον παλιο που δεν με νοιαζει και οταν ερθω αθηνα την πεμπτη και παρω σταθεροποιητη και σασικοτ θα την ανοιξω μια και καλη την πορτα και θα τον βαλω και το καθρευτη! μια και εβγαλα ομως τον παλιο ειπα να δοκιμασω και εκει λιγο την αλοιφη και:
δεν θα συνεχισω αλλο με την αλλοιφη για να μην την τελειωσω οταν αναιβω αθηνα και παρω δικο μου μπουκαλι θα συνεχισω! και παλι σας ευχαριστω πολυ ολους και παρα πολυ τον KP61 για τη αλλοιφη και τις γνωσεις αλλα και το οφθαλμολουτρο στο γκαραζ του απο τα θηρια που υπηρχαν εκει μεσα!!! οπως μου ειπε και ο KP61 ειναι λογικο να εχει καποια ασπρακια σαν σημαδια σε καποια σημεια αυτο βεβαια εγινε μονο στον ουρανο που ειναι και ποιο ταλαιπωρημενος απο τον ηλιο! (Ο παππους μου δε του αρεσε τοσο πολυ που ειδε το αυτοκινητο ετσι που μου ειπε να παμε να το βαψουμε την αλλη βδομαδα) περιμενω τις γνωμες σας!!!!!!!!!!!
-
στον ουρανο ειναι μονο η δεξια λοριδα η αλλη ετσι γυαλιζει απο μονη της λιγο που φαινεται! και κατω απο τον καθρεφτη αυτο το ασπρο ειναι αντανακλαση!
-
Ωραίος!!! Αν ο παππούς βάζει τα λεφτά για το βάψιμο γιατί όχι!!!!! Αλλά αν όχι εσύ συνέχισε το γυάλισμα με την αλοιφή όλο τα αυτοκίνητο, Έχω κάνει τρία αυτοκίνητα έτσι!!! Μετά αν θέλεις το περνάς κι ένα κερί για πιο εντυπωσιακό εφέ (αν και δεν κρατάει πολύ).
-
θα το κανω και το υπολοιπο αλλα μολις παρω την δικια μου αλλοιφη γιατι δεν θελω να την τελειωσω αυτην!!!!! οι υπολοιποι τι εχετε να πειτε φανηκε λιγο η διαφορα?
-
Λοιπόν, κοιτα να δεις ποιο ειναι το θέμα....
Ενα κλασικό (ιστορικό) αυτοκίνητο φρεσκοβαμμένο μετράει πολύ. Μετράει όπως περισσότερο αν εχει το αρχικό του χρώμα και πλησιάζει το peak αν το χρώμα ειναι καλοδιατηρημένο.
Αν λοιπον μπορεις να γλιτώσεις το βάψιμο και αφησεις το αρχικό χρώμα και απλά φτιάξεις από κάτω ή σε κρυφά σημεία τις οποιες σκουριές και απλά τονώσεις το χρώμα τότε θα έχεις κάνει την καλύτερη δουλεια.
-
το ξερω αυτο με το χρωμα απλα το θεμα ειναι οτι εχει βαφτει μια φορα! αλλα θελω και εγω να το γλειτωσω το βαψιμο για ενα δυο χρονια ωστε μεσα απο το forum και γενικα απο τα ατομα να μαθω καποια πραγματα περισσοτερα πριν το βαψω ωστε να γινει σωστη δουλεια! βεβαια το ξερω οτι πινακιδες αντικας μαλλον δεν μπορει να βγαλει και να γυαλισει περισσοτερο αφου σε καποια σημεια ο παππους μου για να μην σκουριασει το εχει βαψει με πινελο και το χρωμα ηταν σαν πορτοκαλι και φενεται!
Αναπαλαίωση - Συντήρηση - Επισκευή παλαιών αυτοκινήτων