-
Πινακίδες βγάζει ακόμα και αν εχει τέτοιες ατέλειες... Ναι με κερι μπορεις να κρατήσεις το χρώμα 'ζωντανό' μέχρι να μαζέψεις ότι αλλα ειναι σε εκκρεμμότητα .
-
εγω θα κανω οτι καλυτερο μπορω για να το σωσω το χρωμα!! greek εσυ εχεις ιστορικα? στειλε μου pm αμα θες!
-
Ιστορικό παρολίγον να έχω , έχασα για ένα μηνα τις πινακίδες και πρέπει να περιμένω 4 , πλέον , χρόναι για να βγάλω. Είναι μια Alfaromeo Sprint και την οποία έχω σαν καθημερινό αυτοκίνητο και την λατρέυω και κάνω και πολλές δουλειές μόνος μου ( σχεδόν ) . Α και 2-3 μηχανές ίδιας ηλικίας αν και τις έχω αφημένες στο ελεος από τοτε που γεννηθηκε ο μικρός μου εδώ και 5 χρόνια.
-
πω ελεος για τις πινακιδες! εγω πιστευω οτι σιγουρα αν κανει καποιος κατι μονος του γλειτωνει και λεφτα αλλα κανει και καλυτερη δουλεια απο αποψη αγαπης για το αυτοκινητο!
-
καποιες φωτογραφιες που ξεχασα αναιβασω!
εδω ειναι ο πισω δεξης θολος εχει σκουρια αλλα οχι πολυ
By gabyyiii at 2011-07-04ο μπροστα δεξης που ειναι καθαρος
By gabyyiii at 2011-07-04και το σημειο με ανυσηχει παρα πολυ ειναι το δεξη σιδερο που δενεται με την μηχανη απο κατω το ενα ακρο και το αλλο περιπου στο πατωμα απο κατω! εκει στο πατωμα εχει σκουριαει τελειως γυρω απο την βιδα δηλαδη αμα το χτυπησω με κατι θα φυγει! τι να κανω ειναι πολυ επικυνδυνο σε συνδιασμο με την βαση της μηχανης που ειναικαιαυτη σαπια?! βεβαια η μηχανη δενεται και απο πανω!
By gabyyiii at 2011-07-04επισης θα ηθελα να ρωτησω κατι ακομη! πανω απο το λαστιχο του μπροστα παρμπριζ εχει φυγει το χρωμα εκει για να μην σκουριασει ο παππους μου το ειχε περασει με ενα αλο χρωμα πορτοκαλι αλλα για να σιγουρεψει οτι δεν θα βαλει νερο μεσα επειδη ειχε κιτρινισει λιγο η ταπετσαρια απο τον ουρανο εβαλε και κερι σε αυτο το σημειο υπαρχει περιπτωση να μαζευει υγρασια η οχι???? (το κιτρινισμα δεν πρεπει να ειναι απο νερο γιατι ειναι χρονια ετσι και δεν μεγαλωνει)!
-
Στον κόσμο του κλασικού και ιστορικού οχήματος, η συντήρηση ενός αυτοκινήτου ή μιας μοτοσυκλέτας είναι μια πολύ διαφορετική διαδικασία από την ανακατασκευή και αποκατάστασή του.
Η συντήρηση ενός κλασικού οχήματος σε καμιά περίπτωση δε συνεπάγεται ότι πρέπει να καλύπτει κάποιος τα καθίσματα με καλύμματα, ώστε να μην φαίνεται η φυσική τους φθορά. Η πιο απλή περιγραφή αυτής της διαδικασίας είναι να αφήνει κάποιος το όχημα με την πρώτη του βαφή, τα πρώτα του καθίσματα, ακόμη και τα εργοστασιακά πατάκια.
Ενώ λοιπόν οι περισσότεροι λάτρεις των αυτοκινήτων προτιμούν τα φανταχτερά νίκελ και τα γυαλιστερά καπό, τα ιστορικά και κλασικά αυτοκίνητα (αντίστοιχα και οι μοτοσυκλέτες), που παρέμειναν ανέγγιχτα, χωρίς την ψεύτικη λάμψη του καινούργιου, αποπνέουν μια αρχαϊκή αύρα που πολλές φορές φτάνει στον βαθμό μιας ιερότητας και κάποιας λατρείας. Κάτω από τη σκουριά, τη σκόνη, τη βρομιά, τα χτυπήματα δεκαετιών, ένα σωστά διατηρημένο αυτοκίνητο (ακόμη και με τα κάπως φθαρμένα του καθίσματα) θεωρείται έργο τέχνης.
Αυτή είναι η τάση που επικρατεί τα τελευταία χρόνια ανάμεσα στους συλλέκτες διεθνώς. Προτιμούν τα ιστορικά ή κλασικά οχήματα που διατηρούν, να παραμένουν ως έχουν. Το τιμόνι, ο λεβιές των ταχυτήτων, τα πατάκια, όλα με την φυσική τους φθορά. Θέλουν να διατηρούν την εικόνα και τις ιστορίες αυτών των οχημάτων αναλλοίωτα στο χρόνο.
Τα σκισίματα στα καλύμματα των καθισμάτων από τις βιαστικές κινήσεις του παρελθόντος, ο γυαλισμένος λεβιές ταχυτήτων, όπου δεν διακρίνονται πλέον τα χαραγμένα του ανάγλυφα, η ανεμοδαρμένη εξωτερική βαφή, όλα λένε και μια μικρή ξεχωριστή ιστορία του οχήματος.
Σε σύγκριση βέβαια με την άλλη τάση, που θέλει τους συλλέκτες να επαναφέρουν το όχημά τους στην αρχική του κατάσταση (ιδιαίτερα αν αναλογιστεί κανείς, τα ποσά που χρειάζονται για να ξεφορτωθούν τη σκουριά), οι πρώτοι φαντάζουν ως ψυχοπαθείς που αγοράζουν αντίκες και τις αφήνουν όπως είναι.
Διατηρώντας όμως κλασικά αυτοκίνητα με τους κακοποιημένους προφυλακτήρες τους και τις μικρο-φθορές γενικά, είναι γι’ αυτούς η ικανοποίηση ότι τους ανήκει ένα μικρό κομμάτι ιστορίας. Ένα συναίσθημα που έρχεται σε πλήρη αντίθεση με το κενό που υπάρχει πίσω από την συντήρηση ενός κλασικού αυτοκινήτου με σύγχρονα καθίσματα και καινούργιο κινητήρα. Όπως και να’χει, η απαραίτητη αντικατάσταση κάποιων αξεσουάρ και καλυμμάτων καμιά φορά είναι απαραίτητη. Μέχρι που όμως αυτή η αντικατάσταση δεν επηρεάζει την αυθεντικότητα είναι θέμα μιας μεγάλης πολυετούς συζήτησης. Πολλοί συλλέκτες παραδέχονται πάντως πως, ορισμένα οχήματα ιδιαίτερα όταν έχουν ξεπεράσει κάποια όρια, χάριν της διατήρησής τους, πρέπει να ανακαινίζονται.
Ένας γνωστός συλλέκτης από την Αμερική ο Jay Leno διηγείται πως βρήκε μια Duesenberg του 1934, η οποία σκούριαζε σε ένα υπόγειο γκαράζ του Manhattan για 34 χρόνια, αναγκάζοντάς τον να επέμβει δραστικά για να μπορέσει να την κινήσει.
Να το κάνουμε πιο απλό. Φανταστείτε τον ιδιοκτήτη της Citroen DS που δέχτηκε τις σφαίρες κατά την απόπειρα δολοφονίας του De Gaulle το 1962, να κλείσει τις τρύπες και να ξαναβάψει το όχημα.
Να σημειώσουμε, ακόμη, ότι όλα αυτά συνυπολογίζονται στην τελική αξία ενός οχήματος. Όπως πολύ σωστά μπορεί κάποιος να μαντέψει, όσο πιο αυθεντικό, τόσο πιο ακριβό είναι ένα όχημα.
Οι φωτογραφίες που ακολουθούν αφορούν ένα Jaguar ΧΚ150S roadster 3.4 close ratio gearbox, το οποίο ήταν θαμμένο για 41 χρονια. Ο νέος ιδιοκτήτης του ΔΕΝ το αναπαλαίωσε, αλλά το έκανε 100% οδηγήσιμο και τίποτα παραπάνω! Όλα πάνω του ήταν γνήσια. Το εν λόγω αυτοκίνητο επωλήθη σε πλειστηριασμό στο Μονακό, όπου πουλήθηκε ακριβότερα επειδή ΔΕΝ ήταν αναπαλαιωμένο. Σε πολλά αυτοκίνητα μια αναπαλαίωση μειώνει την αξία τους.
Γι’ αυτό άλλωστε, το μεγαλύτερο κρυφό όνειρο ενός συλλέκτη είναι να ανακαλύψει ένα ξεχασμένο σε κάποια παλιά αποθήκη όχημα, όπως το άφησε ο τότε ιδιοκτήτης του. Το όνειρο αυτό συμπεριλαμβάνει βέβαια και ένα νεαρό εγγονό που δεν ασχολείται με παλιά «σαράβαλα» και ως εκ τούτου αισθάνεται πολύ χαρούμενος που κάποιο «κορόϊδο» του έδωσε λεφτά για να του αδειάσει την αποθήκη.
Μπορείτε κάλλιστα να αγοράζετε λαχεία, έχετε περισσότερες πιθανότητες να βγουν τα όνειρά σας. Την επόμενη φορά όμως που θα δείτε ένα παλιό αυτοκίνητο ή μια μοτοσυκλέτα κοιτάξτε καλύτερα, κάπου κρύβεται μια ιστορία.Πηγη Περιοδικό Classic Century - τευχος 6
-
Πάρα πολύ ωραίο το άρθρο! Γιατι ποιος από εδώ μέσα δεν θα ήθελε ένα από τα αυτοκίνητα που βρίσκονται στην νεκρή ζώνη ελλάδας τουρκίας υπήρχε ένα άρθρο εδώ μέσα αλλά δεν το Βρίσκω
-
επειδη χθες ειχα παει σε ενα μαγαζι και μου ειπε οτι ο σταθεροποιητης σκουριας εχει 45 ευρο το κιλο μου φανηκε λιγο ακριβο! ρωτησα και καπου αλου και μου ειπε 11 ευρο αλλα δεν ξερω αν ειναι καλα! μπορειτε να μου πειτε?
το ενα ειναι αυτο
By gabyyiii at 2011-07-13και το αλλο αυτο (kp61 αυτο δεν ειχες και εσυ στο γκαραζ η οχι)
By gabyyiii at 2011-07-13 -
Το ένα ειναι για να αφαιρεί και το αλλο για να μετατρεπει την σκουρια.
-
Ο χρήστης Greek έγραψε:
Το ένα ειναι για να αφαιρεί και το αλλο για να μετατρεπει την σκουρια.αρα εγω θα παρω το δευτερο αφου θα το ξεισω και μετα θα βαλω αυτο για να το παγωσει????
-
Στην ουσία αφαιρείς λίγη σκουριά , το 'φουσκωμα' δηλαδη και μετά το βάφεις για να μετατρέψει την υπόλοιπη σε αδρανή ουσία ωστε να μην επεκταθεί . Ο λόγο για να κανεις κάτι τέτοιο ειναι να αποφυγεις να βγάλεις ολη την σκουριά και να μείνεις με μια τρύπα που θα χρειαστεί μπάλωμα και ηλεκτροκόλληση. Για τον ίδιο λόγο αποφευγουμε να το κάνουμε σε δομικά σημεία γιατί αφενός το αδρανές υλικό δεν έχει την ίδια αντοχή με το καυεαυτό μέταλο , αφετέρου δε καλυπτοντάς στο δεν πρόκειται να το φτιαξεις ποτέ.
Φυσικά μετά το πέρασμα και μετατροπή θα πρέπει να περάσεις και χρώμα απο πανω...
-
Να ρωτησω κι εγω κατι, σε επιφανειακη σκουρια που εχει πιασει απο χτυπηματακι ή σκασιμο στο χρωμα χρειαζεται ο μετατροπεας ή με τριψιμο-ασταρωμα-βαψιμο τοπικα θα ειμαι οκ???
-
Σε επιφανειακή σκουριά τριψιμο , αστάρι και βάψιμο. Ο μετατροπέας ειναι για δύσκολα σημεία , πχ υδροροές , γωνίες το οποίο αν πάς να το καθαρίσεις από πολύ σκουριά θα κάνεις τρύπα και μετά θα πρεπει να κάνεις κοπτοραπτική για να το επαναφέρεις. Με τον μετατροπέα , το τρίβεις λίγο , το περνας και η σκουριά γίνεται αδρανές υλικό και όσο κρατήσει . Πχ στην υδροροή δεν θα έχεις πρόβλημα και δεν θα μεγαλώσει η σκουρια γιατί δεν αφαιρεσες υλικό ...
-
Καταλαβα, ευχαριστω!!
-
Ο χρήστης Greek έγραψε:
Στην ουσία αφαιρείς λίγη σκουριά , το 'φουσκωμα' δηλαδη και μετά το βάφεις για να μετατρέψει την υπόλοιπη σε αδρανή ουσία ωστε να μην επεκταθεί . Ο λόγο για να κανεις κάτι τέτοιο ειναι να αποφυγεις να βγάλεις ολη την σκουριά και να μείνεις με μια τρύπα που θα χρειαστεί μπάλωμα και ηλεκτροκόλληση. Για τον ίδιο λόγο αποφευγουμε να το κάνουμε σε δομικά σημεία γιατί αφενός το αδρανές υλικό δεν έχει την ίδια αντοχή με το καυεαυτό μέταλο , αφετέρου δε καλυπτοντάς στο δεν πρόκειται να το φτιαξεις ποτέ.Φυσικά μετά το πέρασμα και μετατροπή θα πρέπει να περάσεις και χρώμα απο πανω...
ευχαριστω πολυ greek! ναι μετα θα το περασω σασικοτ!
-
Eνδιαφερον προτζεκτ ανακατασκευης Μινι στο Πακισταν , χωρις προσβαση σε ανταλακτικα.
http://www.pakwheels.com/forums/d-i-y-p ... mini-minor -
Φοβερη δουλεια!Εχω μεινει με το στομα ανοιχτο,τι μπορει να φτιαξει ο ανθρωπος οταν θελει και πιανει το χερι του!
Και ειμαι σιγουρος οτι καποιοι εδω μεσα θα ευχονταν να γινονται αυτες οι δουλειες και στην Ελλαδα-σε αντιστοιχες τιμες φυσικα.
Ισως τελικα να μην ηταν τοσο ψευτικη αυτη η διαφημιση με τον Ινδο..ξερετε..Που επαιρνε ενα hindustan Ambassador και το εκανε πεζω 206 με τα ιδια του τα χερια
Απο τις πιο εξιεπαινες-τηρουμενων των αναλογιων-δουλειες.. -
Άλλος κουράζεται να τα χαλάσει, κι άλλος να τα ξαναφτιάξει.
Χαρά στο κουράγιο του.Αλλά κι από την άλλη απορώ τί είχε στο κεφάλι του ο προηγούμενος ιδιοκτήτης - βελτιωτής.
-
Θα ηθελα να κανω μια ερωτηση σε αυτους που κατεχουν το αθλημα,και ειδικοτερα σε οσους εχουν φιατ..
Πως μπορω να βγαλω τον οδηγο του παραθυρου απο το 127;
Ο οδηγος ειναι πλαστικος και στηριζεται με 2 βιδες,οι οποιες ΣΕ ΟΛΑ τα 127 ειναι φρακαρισμενες απο σκουριες κλπ.Οποτε αν επιχειρησεις να τις ξεβιδωσεις..ΚΡΑΚ!σπαει ο οδηγος. Με ενδιαφερει να βρω εναν τροπο,οχι τοσο για να βγαλω τον δικο μου(τον οποιο σπασαμε πριν 15 χρονια ),αλλα κυριως για την εξαγωγη ανταλλακτικων.Την τελευταια φορα εκοψα τις βιδες με σιδεροπριονο,και πρεπει να βρω εναν τροπο να βγαλω τα απομειναρια.
Αντισκωριακα κλπ χρησιμοποιησα αλλα τιποτα(εκτος αν κανω κατι λαθος )
Φλογιστρο αποκλειεται γιατι θα λιωσει ο οδηγος και θα χαλασει το χρωμα(επι αυτοκινητου)
Οποτε;Φυσικα εννοειται πως αν ταιριαζει οδηγος απο αλλο μοντελο χωρις μετατροπες και χωρις τα παραπανω προβληματα,θα τον βαλω και ας μην ειναι αυθεντικος
-
Ισως με θερμοπιστολο ισα ισα για να μπορεσει να παρει βολτες η βιδα χωρις να σπασει το πλαστικο. Βεβαια ετσι θα ανοιξει καπως η διαμετρος που πιανει η βιδα.
Αναπαλαίωση - Συντήρηση - Επισκευή παλαιών αυτοκινήτων