-
Καταρχήν μη μου απευθύνεσαι στον πληθυντικό (δεν είμαι κόρη στρατηγού)θα με υποχρεώσεις
Μιλάω πάντα για ενδεχόμενο ατυχήματος με ιστορικές πινακίδες.
Κάτι άλλο προβληματικό,το οποίο βέβαια δεν έχω ελέγξει ακόμα,είναι το κατά πόσον με τα ισχύοντα στον ελληνικό ασφαλιστικό χώρο,παρέχεται η δυνατότητα να πας σαν κύριος σε μια ασφαλιστική εταιρεία και προσπαθώντας όχι μόνο να είσαι νομότυπος (εξασφαλίζοντας την κάλυψη περί αστικής ευθύνης κλπ.)αλλά και διαφυλάσσοντας ένα περιουσιακό σου στοιχείο,ζητήσεις να ασφαλιστεί το 'ταπεινό' ιστορικό σου έναντι του ποσού που σου έχει στοιχίσει (κόστος αγοράς+ανακατασκευή κλπ).Στέλεχος μεγάλης ασφαλιστικής είχε υποστηρίξει ότι κάτι τέτοιο δεν είναι δυνατό (το να ασφαλίσεις λόγου χάριν ένα 'ταπεινό' μοντέλο του 1977 ας πούμε έναντι του ποσού των 15.000 ευρώ).Άρα μπλέκουμε πάλι με τα πιστοποιητικά αυθεντικότητας και παλαιότητας των ομοσπονδιών-λεσχών,τα οποία θα πρέπει να λάβει υπόψιν του ο ειρηνοδίκης Κριεκουκίου,για να επιδικάσει το πόσο των 10.000 ευρώ για παθόντα ιδιοκτήτη σκαραβαίου.Παρακαλώ όποιον έχει υπόψιν του σχετική νομολογία να την παραθέσει.Εγώ την αγνοώ.Το ζήτημα του φιλικού διακανονισμού είναι πονενμένη ιστορία.Καταρχήν (τουλάχιστον μέχρι πρότινος)δεν ήσαν ενταγμένες σε αυτόν παρά λίγες εταιρείες.Για να λειτουργήσει πρέπει και οι δυό ασφαλιστικές εταιρείες των εμπλεκομένων να ανήκουν στο σύστημα του φιλικού διακανονισμού.Αν κάνω λάθος διορθώστε με.
Και τέλος πάντων πώς είναι δυνατόν να λειτουργήσει ο φιλικός διακανονισμός,όταν οι ίδιες οι ασφαλσιτικές (με κάποια δικαιολογημένη δόση καχυποψίας λόγω στημένων ατυχημάτων)γράφουν στα παλιά τους τα παπούτσια ακόμα και τη δήλωση υπαιτιότητας του πελάτη τους και αρνούνται να αποζημιώσουν τον παθόντα. -
Ασφαλίζεις ένα αυτοκίνητο για κάποιο ποσό μόνο στην ασφάλεια κλοπής, πυρός, τρομοκρατικών ενεργειών κλπ ή στη μικτή. Στην απλή ασφάλεια ασφαλίζεις σωματικές βλάβες τρίτων 500.000 και υλικές ζημιές επί πραγμάτων τρίτων 100.000 (αυτά τα δύο θα δεκαπλασιαστούν βάση της Ευρωπαϊκής νομοθεσίας). Στην περίπτωση της μικτής ή της κλοπής, πυρός κλπ, ακόμη κι αν ασφαλίσεις το αυτοκίνητο για την αξία που εσύ νομίζεις ότι έχει, δεν πρόκειται να το εκτιμήσουν παραπάνω από τα ψίχουλα που θα θεωρήσουν ότι είναι η εμπορική του αξία με βάση τις τιμές των σαράβαλων που θα δουν στην Χρυση Ευκαιρία. Κι αν η ζημιά σου είναι πάνω από 500 ευρώ θα σου το βγάλουν ολική καταστροφή και θα σου πουν πάρε τα 500. Το θέμα είναι τότε αν μπορείς να στραφείς εναντίον τους και να απαιτήσεις να σου πληρώσουν την αποκατάσταση της ζημιάς όση κι αν είναι αυτή.
-
Απο την εμπειρια μου με συμβατικες πινακιδες αλλα 'ιστορικη ασφαλεια' εχω να αναφερω οτι δεν αντιμετωπισα κανενα προβλημα ουτε οταν επρεπε να αποζημιωθω ουτε οταν εκανα θετικη δηλωση υπαιτιοτητας. Κανεις δεν προσεξε οτι η ασφαλεια ηταν 'ειδικη', δε φαινεται αλλωστε στο συμβολαιο. Ουτε πιστοποιητικο μου ζητησαν.
Βεβαια το κοστος επισκευων ηταν σχετικα χαμηλο και δεν υπηρχε κινδυνος να ξεπερασει την αξια του αυτοκινητου. Εδω ανοιγει αλλο κεφαλαιο. Υποτιθεται πως ενα ατου της ιστορικης ασφαλειας ειναι πως μπορει να δοθει αποζημιωση οσοδηποτε μεγαλο ειναι το υψος των ζημιων (και οχι να βγει 'αντικατασταση'). Ευχομαι να μη βρεθει κανεις στη δυσαρεστη αυτη θεση, νομιζω ομως οτι τοτε θα εχει αρκετο τρεξιμο η ιστορια...
Και κατι αλλο. Στα συμβατικα αυτοκινητα η αξια εκτιμαται απο τις αγγελιες οπως ανεφεραι ο NIGA. (ασχετα αν αυτο ειναι ακρως υποκειμενικο) Οταν ομως προκειται για δυσκολο αυτοκινητο το οποιο δεν βγαινει συχνα για πωληση, γνωριζει κανεις πως γινεται η εκτιμηση της αξιας του? -
H αποζημίωση καθορίζεται βάσει τρέχουσας εμπορικής αξίας του οχήματος βάσει πλαισίου και μόνο. Η δέ υποχρέωση της Ασφαλιστικής βάσει Νόμου περιορίζεται στην επιδιόρθωση των ζημιών του οχήματος τη στιγμή του συμβάντος.
Είναι λυπηρό το γεγονός ότι δεν υφίσταται πρόβλεψη για ασφάλιση αναπαλαιωμένων οχημάτων σημαντικής αξίας. Συνήθως η αίτηση για ασφάλιση προαιρετικών καλύψεων απορρίπτεται.
Τα τελευταία έτη έχουν γίνει προσπάθειες προσέγγισης μέσω διαδικασιών όπως ο προασφαλιστικός έλεγχος αν και πάλι εξαιρούνται τα ιδιαιτέρως παλαιά. Ο κύριος λόγος έχει να κάνει με την έλλειψη υποδομής για το καθορισμό της αξίας του οχήματος καθώς και υπολογισμού της ετήσιας απαξίωσης.
Βέβαια εδώ έχουμε αυτούς που έχουμε και στην Ιταλία για παράδειγμα έχουν την ASI.Ο δε υπολογισμός των τιμών των κλασσικών γίνεται,μετριποπαθώς μεν,αλλά γίνεται βάσει περιοδικών του ειδικού τύπου με τιράζ εκατοντάδων χιλιάδων ,στα οποία δίνονται οι τιμές 5000 κλασσικών μοντέλων.
-
Μετά από 8 χρόνια στο «χώρο», θα εκφράσω την άποψη που έχω σχηματίσει μέσω της εμπειρίας μου
Οι Ασφ.εταιρίες δίνουν την προσφορά του 50άρικου γιατί κάποιος από εμάς τους είχε πείσει ότι:
- Δεν τα κυκλοφορούμε πολύ (ακόμη κι αν φέρουν πινακίδες Υπουργείου)
- όόόόταν τα κυκλοφορούμε, προσέχουμε. Δεν πρόκειται να περάσουμε κάποιο 'ΣΤΟΠ' αέρα-πατέρα που λένε
Με αυτά τα δεδομένα η ασφαλιστική έκρινε ότι ο κίνδυνος να δημιουργήσουμε ζημιά σε τρίτους είναι ελάχιστη, Σαφώς θα κέρδιζε από τα ασφάλιστρα αλλά επίσης θα μπορούσε να ψαρέψει και από μια άλλη δεξαμενή... νέους πελάτες για τα ελκυστικά(?) προϊόντα της
Οι όροι είναι εκείνοι μιας οποιαδήποτε άλλης ασφάλειας. Ας μην την αντιμετωπίζουμε με καχυποψία μόνο και μόνο επειδή είναι των 50€
Ο χρήστης Alba Parietti έγραψε:
Δεν υπάρχει ζήτημα εφαρμογής του ΚΟΚ για παράνομη κυκλοφορία,αφού το αυτοκίνητο είναι εφοδιασμένο με πινακίδες κυκλοφορίας,σχετικό πιστοποιητικό και ασφαλισμένοΝα ρωτήσω κάτι: όταν το ΦΕΚ καθορίζει μια συγκεκριμένη χρήση του οχήματος που φέρει Ι.Π. (=Ιστορικές Πινακίδες) και αποδειχτεί ότι η χρήση του υπερβαίνει ξεκάθαρα αυτά τα πλαίσια... τότε δεν μιλάμε για παράνομη κυκλοφορία? Τελικά τι σημαίνει 'παράνομη κυκλοφορία' και τι 'κατάχρηση'? Μήπως αν σε πιάσει ο στρουμφάκης, γράψει παράνομη κυκλοφορία στην έκθεσή του και πάει και τελείωσε?
Δηλαδή αν εγώ χρησιμοποιώ την κυνηγετική μου Beretta για να χτυπάω τα περιστέρια που κάθονται στο περβάζι του γραφείου μου στον Πειραιά... κάνω 'κατάχρηση' του όπλου ή 'παράνομη χρήση'?Θέλει και πολύ μυαλό για το τί θα γίνει από πλευράς ασφαλστικής εταιρείας,αν ιστορικό όχημα (χτυπάω ξύλο) κτύπησει κάποιο παιδάκι,Τετάρτη απόγευμα στη λεωφόρο Ποσειδώνος;
Συμφωνούμε απόλυτα... όσον αφορά Ι.Π.
Θα προσπαθήσουν να αποδείξουν ότι έκανες κατάχρηση (ή παράνομη χρήση ). Θα αποζημιώσουν το παιδάκι αλλά λογικά θα τα ζητάνε από εσέναΑν και σαν νομικός θα μπορούσε να μας απαντήσεις καλύτερα εσύ. Και για να σε βοηθήσω θα σου δώσω ένα παράδειγμα και με ενδιαφέρει πολύ η γνώμη σου:
Έχεις εταιρία με ανελκυστηρες (άκου σενάριο τώρα )και έχεις ένα επαγγελματικό αυτοκίνητο (φορτηγάκι) ιδ. χρήσης. Η χρήση του λοιπόν περιορίζεται στο να εξυπηρετέις την επιχείρησή σου με αυτό. Μια Κυριακή όμως, αποφασίζεις εσύ να με βοηθήσεις στην μετακόμιση που θέλω να κάνω και να μου μεταφέρεις κάποια πράγματα στο... Σουφλί! Στον δρόμο προς τον προορισμός μας δημιουργείς ατύχημα και είσαι ο υπάιτιος. Ξεκάθαρο ότι παραβαίνεις το νόμο σχετικά με την χρήση του εν λόγω αυτοκινήτου.
Τι κάνεις η ασφαλιστική?Στην περίπτωση πινακίδων υπουργείο με ιστορ.ασφαλ. τί γίνεται όμως? Φαντάζομαι ότι δεν μπορούν να κάνουν κάτι. Οι όροι βλεπεις...
Κάτι άλλο προβληματικό,το οποίο βέβαια δεν έχω ελέγξει ακόμα,είναι το κατά πόσον με τα ισχύοντα στον ελληνικό ασφαλιστικό χώρο,παρέχεται η δυνατότητα να πας σαν κύριος σε μια ασφαλιστική εταιρεία και προσπαθώντας όχι μόνο να είσαι νομότυπος (εξασφαλίζοντας την κάλυψη περί αστικής ευθύνης κλπ.)αλλά και διαφυλάσσοντας ένα περιουσιακό σου στοιχείο,ζητήσεις να ασφαλιστεί το 'ταπεινό' ιστορικό σου έναντι του ποσού που σου έχει στοιχίσει (κόστος αγοράς+ανακατασκευή κλπ).Στέλεχος μεγάλης ασφαλιστικής είχε υποστηρίξει ότι κάτι τέτοιο δεν είναι δυνατό (το να ασφαλίσεις λόγου χάριν ένα 'ταπεινό' μοντέλο του 1977 ας πούμε έναντι του ποσού των 15.000 ευρώ).Άρα μπλέκουμε πάλι με τα πιστοποιητικά αυθεντικότητας και παλαιότητας των ομοσπονδιών-λεσχών,τα οποία θα πρέπει να λάβει υπόψιν του ο ειρηνοδίκης Κριεκουκίου,για να επιδικάσει το πόσο των 10.000 ευρώ για παθόντα ιδιοκτήτη σκαραβαίου.Παρακαλώ όποιον έχει υπόψιν του σχετική νομολογία να την παραθέσει.Εγώ την αγνοώ.
Όταν κάποιοι κοιτούν μόνο πως θα «κλείσουν» ο ένας τον άλλον και πόσο θα κοστολογήσουν την επόμενη εκδρομή/ράλλυ, φυσικό είναι να μην του μένει χρόνος για να σταθούν σε άλλα σοβαρά ζητήματα όπως αυτό που αναφέρεις.
Οι ασφαλιστικές σου λένε ότι δεν υπάρχουν οι απαραίτητοι εκτιμητές. Εγώ θα σου πω ότι και εκτιμητές υπάρχουν (τουλάχιστον όταν είναι να μας τα πάρει το κράτος – βλ. Εισαγωγή από 3η χώρα (εκτός ΕΕ) και φορολόγηση του αυτοκινήτου κατ αυτήν) και τεχνικές επιτροπές Σωματείων που θα μπορούσαν να αναλάβουν αυτό το ρόλο)
Ο Χάρρυ Κλυν είχε πει πολύ σωστά: «Είμαστε η μοναδική Αφρικανική χώρα με... λευκούς κατοίκους» Α, ρε Ελλαδιστάν....
Φυσικά να μην αναφέρουμε αντίστοιχα συμβάντα ατυχημάτων στην Αγγλία που ο κάτοχος αποζημιώθηκε μέχρι και την τελευταία πένα...Το ζήτημα του φιλικού διακανονισμού είναι πονενμένη ιστορία.Καταρχήν (τουλάχιστον μέχρι πρότινος)δεν ήσαν ενταγμένες σε αυτόν παρά λίγες εταιρείες.Για να λειτουργήσει πρέπει και οι δυό ασφαλιστικές εταιρείες των εμπλεκομένων να ανήκουν στο σύστημα του φιλικού διακανονισμού.Αν κάνω λάθος διορθώστε με.
Και τέλος πάντων πώς είναι δυνατόν να λειτουργήσει ο φιλικός διακανονισμός,όταν οι ίδιες οι ασφαλσιτικές (με κάποια δικαιολογημένη δόση καχυποψίας λόγω στημένων ατυχημάτων)γράφουν στα παλιά τους τα παπούτσια ακόμα και τη δήλωση υπαιτιότητας του πελάτη τους και αρνούνται να αποζημιώσουν τον παθόντα.Εγώ όταν είχα ιστορική ασφάλεια ALIANZ με είχαν προμηθεύσει και με έντυπο φιλ. Διακανονισμού.
Απο την εμπειρια μου με συμβατικες πινακιδες αλλα 'ιστορικη ασφαλεια' εχω να αναφερω οτι δεν αντιμετωπισα κανενα προβλημα ουτε οταν επρεπε να αποζημιωθω ουτε οταν εκανα θετικη δηλωση υπαιτιοτητας. Κανεις δεν προσεξε οτι η ασφαλεια ηταν 'ειδικη', δε φαινεται αλλωστε στο συμβολαιο. Ουτε πιστοποιητικο μου ζητησαν
Έχεις δίκοι. Οι όροι είναι ίδιοι. ΚΑΜΜΙΑ ΑΛΛΑΓΗ από ένα συνηθισμένο συμβόλαιο.
Βέβαια στο πεδίο “χρήση” της ALIANZ μόνο, αναφέρεται “EIX ANTIKA” ένώ σε όλες τις άλλες είναι το συνηθισμένο “EIX”
Σε συζήτηση με τον αρμόδιο broker, έλαβα την απάντηση ότι ο λόγος είναι απλά... τιμολογιακός και εφόσον οι όροι δεν αναφέρουν κάτι άλλο, τότε δεν υπάρχει κάποιο θέμα. -
Ο χρήστης 7pas100 έγραψε:
Στα συμβατικα αυτοκινητα η αξια εκτιμαται απο τις αγγελιες οπως ανεφεραι ο NIGA. (ασχετα αν αυτο ειναι ακρως υποκειμενικο) Οταν ομως προκειται για δυσκολο αυτοκινητο το οποιο δεν βγαινει συχνα για πωληση, γνωριζει κανεις πως γινεται η εκτιμηση της αξιας του?Πας με τον φάκελο της ανακατασκευής σου, φωτογραφίες και αποδείξεις στο δικαστήριο, παρέα με τον δικηγόρο σου και προσπαθείς να αποδείξεις την αξία του εν λόγω αυτοκινήτου.
Έχει γίνει πολλές φορές στο παρελθόν και αποζημιώθηκαν μέχρι τελευταίας δραχμής (μιλάμε για κάποιες χιλιάδες ευρώ)Πρόσφατα χτύπησαν τον Τόλη με το Spitfire και η ζημιά που ήταν 1500€ πληρώθηκε μέχρι δεκάρας χωρίς να χρειαστεί δικαστήριο. Με απλά τιμολόγια
-
...θα φανεί εκατό φορές και σε όλο του το μεγαλείο,αν αυτοκίνητο με 'ιστορικές πινακίδες' προκαλέσει σε κάποιον μόνιμη αναπηρία ή θάνατο,ενώ κινείται εκμεταλλευόμενο τα παραθυράκια της υπουργικής απόφασης (από και προς συνεργεία,χιλιόμετρα δοκιμών κλπ).Τότε θα δείτε πώς οι δικηγόροι της ασφαλιστικής εταιρείας θα πετύχουν την έκδοση απαλλακτικής απόφασης για την εταιρεία αφήνοντας ξεκρέμαστο το φουκαρά τον 'ιστορικό'.Ελπίζω να μην συμβεί σε κανέναν αυτό για να βάλουμε μυαλό και οι υπόλοιποι.Το αυτό αποτελεί και την προσωπική μου άποψη στο θέμα.
Όλα καλά και όμορφα όσο κινούμαστε στην περιοχή του πεντοχίλιαρου, όπου οι περισσότεροι μηχανισμοί κοιμούνται μακαρίως. Στην περίπτωση ενός σοβαρού τραυματισμού, το κόστος του οποίου είναι σημαντικότατο (ειδικά για τις μικρές ασφαλιστικές που πριν λίγα χρόνια έδιναν απίστευτες προσφορές στα ιστορικά) πιστεύω ότι θα κινήσουν γη και ουρανό για να αποδείξουν την καταχρηστική κυκλοφορία του αυτοκινήτου εκείνη την ώρα αφήνοντας, όπως πολύ καλά λέει η Alba, ξεκρέμαστο τον 'ιστορικό'.Δυστυχώς αναγκάζομαι να κάνω χρήση τέτοιων πινακίδων,αλλά χρησιμοποιώ το αυτοκίνητο όσο μπορώ λιγότερο.Πρώτα πρώτα για να μην κλείσω το σπίτι μου και δεύτερον για να μην εκθέσω αυτόν που μου της έδωσε.
Η συμβουλή μου είναι,τουλάχιστον για όποιον έχει αυτοκίνητο μέχρι 1800 κυβικά,να μείνει μακριά από αυτό το καραγκιοζιλίκι και να κυκλοφορεί ήσυχος και νόμιμος.Ακριβώς! Μια από τα ίδια και εγώ... και ήδη έχω αρχίσει να το μετανιώνω, με τις σκέψεις που κάνω, ειδικά για το 'μικρό'...
Πολλή προσοχή, κυρίως για να μη βρεθούμε εμείς οι ίδιοι σε δυσάρεστη θέση και από εκεί που πάμε για να περάσουμε καλά και να κάνουμε το χόμπυ μας να πέσουμε σε έναν κυκεώνα προβλημάτων και δυσάρεστων καταστάσεων.
Η τρύπα, κατά τη γνώμη μου, είναι στα αυτοκίνητα με πινακίδες υπουργείου (δλδ αυτοκίνητα που μπορούν να κινούνται νόμιμα πάντα και παντού) με 'ιστορική' ασφάλεια. Προσωπικά, πιστεύω ότι πρόκειται για λάθος (δεν κάνω πλάκα, αλήθεια νομίζω ότι δεν το σκέφτηκαν καλά), το οποίο και θα διορθωθεί κάποια στιγμή αλλά, δυστυχώς, 'the hard way' Αυτά τα αυτοκίνητα, ξέρετε, έχουν και τις περισσότερες πιθανότητες να προξενήσουν ατύχημα διότι πολύ συχνά χρησιμοποιούνται ως κανονικά ΙΧΕ... -
Ο χρήστης D-Jet έγραψε:
Η τρύπα, κατά τη γνώμη μου, είναι στα αυτοκίνητα με πινακίδες υπουργείου (δλδ αυτοκίνητα που μπορούν να κινούνται νόμιμα πάντα και παντού) με 'ιστορική' ασφάλεια. Προσωπικά, πιστεύω ότι πρόκειται για λάθος (δεν κάνω πλάκα, αλήθεια νομίζω ότι δεν το σκέφτηκαν καλά), το οποίο και θα διορθωθεί κάποια στιγμή αλλά, δυστυχώς, 'the hard way' Αυτά τα αυτοκίνητα, ξέρετε, έχουν και τις περισσότερες πιθανότητες να προξενήσουν ατύχημα διότι πολύ συχνά χρησιμοποιούνται ως κανονικά ΙΧΕ...
Για αυτό υπάρχει λύση και την χρησημοποιούν πολύ συχνα στον Αγγλία π.χ. : Limited Mileage
Εγώ είχα περιορισμό 6,000 μίλια το χρόνο. Εύκολο και απλό. Αν έκανα ατύχημα και είχα ξεπεράσει το όριο μου η ασφάλεια δεν θα πλήρωνε τίποτα! -
Ο χρήστης D-Jet έγραψε:
Η τρύπα, κατά τη γνώμη μου, είναι στα αυτοκίνητα με πινακίδες υπουργείου (δλδ αυτοκίνητα που μπορούν να κινούνται νόμιμα πάντα και παντού) με 'ιστορική' ασφάλεια. Προσωπικά, **πιστεύω ότι πρόκειται για λάθος **(δεν κάνω πλάκα, αλήθεια νομίζω ότι δεν το σκέφτηκαν καλά), το οποίο και θα διορθωθεί κάποια στιγμή αλλά, δυστυχώς, 'the hard way' Αυτά τα αυτοκίνητα, ξέρετε, έχουν και τις περισσότερες πιθανότητες να προξενήσουν ατύχημα διότι πολύ συχνά χρησιμοποιούνται ως κανονικά ΙΧΕ...Γιατί πρόκειται για λάθος? Έγραψα παραπάνω γιατί περιλαμβάνονται στην προσφορά και αυτά με τις υπ.πινακίδες. Τι λάθος υπάρχει?
Εμείς τους είχαμε διαβεβαιώσει ότι δεν κινούνται και ότι είναι 'αντίκες'.
Το λάθος το κάνουν όσοι καραγκιόζηδες αποφασίζουν να ασφαλίζουν ένα 120Υ που χρησιμοποιούν για να μεταφέρουν τα μπάζα της οικοδομής τους...
Το λάθος το κάνουν εκείνοι που αναξέλεγκτα ασφαλίζουν αυτοκίνητα με υπ.πινακίδες μόνο και μόνο για να 'κονομήσουν την ετήσια συνδρομή από την άλλη. -
Ο χρήστης Belisarius έγραψε:
Για αυτό υπάρχει λύση και την χρησημοποιούν πολύ συχνα στον Αγγλία π.χ. : Limited Mileage
Εγώ είχα περιορισμό 6,000 μίλια το χρόνο. Εύκολο και απλό. Αν έκανα ατύχημα και είχα ξεπεράσει το όριο μου η ασφάλεια δεν θα πλήρωνε τίποτα!Δηλαδή εξήγησέ μου πως θα ξερει η ασφαλιστική ότι θα είσαι συνεπής και δε θα υπερβείς τα 6000χλμ ετησίως, τη στιγμή που δεν είσαι συνεπής από την 1η στιγμή, όταν δήλωσες ότι το 120Υ είναι 'Αντίκα' και ζήτησες ασφάλεια με 50€?
Αυτός που θέλει απλά και μόνο να επωφεληθεί άπό το 50άρικο, θα βγάλει τη ντίζα του κοντέρ. Κάτι που ο Άγγλος δεν το έχει σκεφτεί καν... -
Δεν είναι και τόσο χαζοί οι Άγγλοι. Σου λέει κάνε ότι θες. Αν όμως γίνει ατύχημα θα το ψάξουν τόσο πολύ που κάπου θα σε πιάσουν ότι έιπες ψέμα και δεν θα πάρεις μία...
Τώρα φαίνεται οτί υπερασπίζομαι τους Άγγλους! I hate that!
-
Δεν είναι και τόσο χαζοί οι Άγγλοι. Σου λέει κάνε ότι θες. Αν όμως γίνει ατύχημα θα το ψάξουν τόσο πολύ που κάπου θα σε πιάσουν ότι έιπες ψέμα και δεν θα πάρεις μία...αν γίνει ατύχημα θα κοιτάξουν το τελευταίο record του MoT. αν πριν 6 μήνες είχες περάσει ΜΟΤ και έγραφε 20000 μίλια και μετά κατέβασες το κοντέρ, ώστε να σε βρουν στο ατύχημα με 19000 μίλια... τοτε ΝΑΙ έχεις πρόβλημα.
Αν ομως είχες βγάλει τη ντίζα, την επανασύνδεσες λίγο πριν το ΜΟΤ και την έβγαλες ΄πάλι μετά... τότε δεν υπάρχει περίπτωση να το αποδείξουν. (Αρκεί να την έχεις συνδέσει όταν θα έχουν έρθει οι εμπειρογνώμονες )
Δεν θα το ψάξει πολύ η ασφαλιστική. Δεν φαντάζονται καν ότι θα το έκανες.Όλοι οι Έλληνες φοιτητές πάνω, αλλάζουν τα κινητά και τα laptop τους για πλάκα, έστω μια φορά... μόνο και μόνο επειδή τα έχουν ασφαλισμένα (εφόσον ήσουν πάνω, μάλλον θα ξέρεις ) Ποιος τους έπιασε?
Τα καραγκιοζηλίκια αυτά τα κάνουμε μόνο εμείς οι Έλληνες και οι Ιταλοί... γιατί έτσι έχουμε μάθει από το σπίτι. Γιατί μεγαλώσαμε με την νοοτροπία ότι 'δε θα σώσουμε εμείς τον κόσμο' γιατί μόλις μας λένε ότι κάτι δεν είναι σωστό... λέμε 'Ωχ αδερφέ...' και 'Γιατί; Εγώ μ@λ@κ@ς είμαι???'
-
Ο χρήστης SPITFIRE έγραψε:
Η τρύπα, κατά τη γνώμη μου, είναι στα αυτοκίνητα με πινακίδες υπουργείου (δλδ αυτοκίνητα που μπορούν να κινούνται νόμιμα πάντα και παντού) με 'ιστορική' ασφάλεια. Προσωπικά, **πιστεύω ότι πρόκειται για λάθος **(δεν κάνω πλάκα, αλήθεια νομίζω ότι δεν το σκέφτηκαν καλά), το οποίο και θα διορθωθεί κάποια στιγμή αλλά, δυστυχώς, 'the hard way' Αυτά τα αυτοκίνητα, ξέρετε, έχουν και τις περισσότερες πιθανότητες να προξενήσουν ατύχημα διότι πολύ συχνά χρησιμοποιούνται ως κανονικά ΙΧΕ...
Γιατί πρόκειται για λάθος? Έγραψα παραπάνω γιατί περιλαμβάνονται στην προσφορά και αυτά με τις υπ.πινακίδες. Τι λάθος υπάρχει?
Εμείς τους είχαμε διαβεβαιώσει ότι δεν κινούνται και ότι είναι 'αντίκες'.
Το λάθος το κάνουν όσοι καραγκιόζηδες αποφασίζουν να ασφαλίζουν ένα 120Υ που χρησιμοποιούν για να μεταφέρουν τα μπάζα της οικοδομής τους...
Το λάθος το κάνουν εκείνοι που αναξέλεγκτα ασφαλίζουν αυτοκίνητα με υπ.πινακίδες μόνο και μόνο για να 'κονομήσουν την ετήσια συνδρομή από την άλλη.Λάθος εκτίμηση των ασφαλιστικών, προφανώς!!
Με άλλα λόγια, κάποιοι (δεν αναφέρομαι σε εσένα προφανώς) έχουν πολλή περισσότερη πειθώ για τη σοβαρότητά τους από όση θα έπρεπε- για το καλό του χώρου, τουλάχιστον-. Η αλήθεια είναι ότι κανένας από τους τρεις φορείς δεν έχει τη δυνατότητα του πλήρους ελέγχου του στόλου που ασφαλίζει ή διαθέτει με ειδικές πινακίδες.Το τραγελαφικό είναι ότι οι ασφαλιστικές δεν εμπιστεύονται τους ασφαλιζόμενους για τη σωστή τήρηση των χιλιομετρικών περιορισμών μέσω του κοντέρ και μεταθέτουν την ευθύνη (και την επιτήρηση) της δέσμευσης αυτής στους 'καραγκιόζηδες' εντός και εκτός των λεσχών, τη στιγμή που αυτά τα αυτοκίνητα δεν έχουν κανένα εξωτερικό χαρακτηριστικό που να φανερώνει το ειδικό καθεστώς ασφάλισής τους! Οι πινακίδες, τουλάχιστον, είναι κράχτες...
Βλέπεις που και πάλι το θέμα της κρατικής πινακίδας ιστορικού, με τον Α ή Β τρόπο είναι μονόδρομος;
Ασφάλιση και κυκλοφορία μόνον μέσω των πινακίδων αυτών, αυστηρός έλεγχος, έστω απο κλιμάκια των λεσχών και ΚΤΕΟ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ! Ας είναι υποχρεωμένοι, οι κάθε λογής καραγκιόζηδες, να περάσουν από πραγματική επιτροπή και τεχνικό έλεγχο το σαραβαλό τους και θα σου πω εγώ αν θα πατήσουν για να ζητήσουν προνόμια ή, αν αξίζει το αυτοκίνητό τους, κατά πόσο θα του κάνουν 5000 μίλια το χρόνο!!!!Έχω υπόψη μου ότι το θέμα 'ιστορική ασφάλιση-πινακίδες υπουργείου' έχει τεθεί προς συζήτηση σε μια (τουλάχιστον) σοβαρή ασφαλιστική, από αυτές που προσφέρουν καλύψεις για ιστορικά και θα εξεταστεί σοβαρά το κατά πόσον η παρούσα κατάσταση θα συνεχιστεί και στο μέλλον. Πολύ φοβάμαι, χωρίς να θέλω να γίνω προάγγελος κακών νέων, ότι σύντομα θα έχουμε εξελίξεις.
-
Τώρα φαίνεται οτί υπερασπίζομαι τους Άγγλους! I hate that!Δεν υπερασπίζεται κανείς του Άγγλους. Σαν λαός έχει πολλά άσχημα στην ιδιοσυγκρασία του. Επίσης, αν θέλεις, είναι αντιπαθές έθνος σ εμάς του Έλληνες μόνο και μόνο από τη στάση που κρατάνε οι κυβερνώντες κατά την εξωτερική τους πολιτική απέναντι στην πατρίδα μας. Σε αυτά θα με βρεις σύμφωνο...
Αλλα η τυπικότητα και η συνέπειά τους είναι παράδειγμα προς μίμηση για τους υπόλοιπους Ευρωπαίους
-
Ο χρήστης D-Jet έγραψε:
Έχω υπόψη μου ότι το θέμα 'ιστορική ασφάλιση-πινακίδες υπουργείου' έχει τεθεί προς συζήτηση σε μια (τουλάχιστον) σοβαρή ασφαλιστική, από αυτές που προσφέρουν καλύψεις για ιστορικά και θα εξεταστεί σοβαρά το κατά πόσον η παρούσα κατάσταση θα συνεχιστεί και στο μέλλον. Πολύ φοβάμαι, χωρίς να θέλω να γίνω προάγγελος κακών νέων, ότι σύντομα θα έχουμε εξελίξεις.Αυτό Αλέξανδρε είναι άσχημο νέο... Βλέπεις, εγώ είμαι της νοοτροπίας 'καλύτερα 10 ένοχοι έξω από τη φυλακή, παρά 1 αθώος μέσα σ αυτή'
-
Γενικά δεν τους πάω καθόλου. Στο θέμα του αυτοκινήτου όμως τους παραδέχομαι. Έχουν οδηγική παιδεία. Λίγα μίλια να κάνεις σε Motorway το καταλαβαίνεις αμέσως...
-
Όλα λοιπόν μας οδηγούν στο συμπέρασμα ότι η υπόθεση και ο χειρισμός του 'ιστορικού οχήματος' πρέπει με τον έναν ή άλο τρόπο να τεθούν υπό κρατική αιγίδα.Διότι παρά τις όποιες προσπάθειες των αγνών και ρομαντικών που ξεκίνησαν την ιστορία του ιστορικού οχήματος,αυτές τελικά πνίγονται ή καλύτερα καπελώνονται από λογής συμφέροντα,άτομα,συμπεριφορές και κλίκες που λυμαίνονται το χώρο.Και αυτό δυστυχώς αφορά και τους τρεις 'φορείς',που αυτή τη στιγμή χορηγούν απαλλακτικά προνόμια στα ιστορικά οχήματα.Ονόματα και περιπτωσιολογία να μην αναφέρουμε για να μην θίξουμε υπολήψεις,αλλά δυστυχώς ο χώρος είναι μικρός και ως εκ τούτου όλα μαθαίνονται γρήγορα.
Το τελευταίο όμως είναι άτοπο ή καλύτερα ουτοπικό,γιατί τα ίδια φαινόμενα θα εμφανιστούν με μεγαλύτερη ευκολία στο εκολαπτήριο της διαφθοράς που λέγεται ελληνικό κράτος.
Εν ολίγοις καταλήγω στο συμπέρασμα ότι την υπόθεση ιστορικό αυτοκίνητο το ελληνικό κράτος δεν μπορεί να την διαχειριστεί,γιατί πολύ απλά δεν κατέχει την έννοια της αυτοκινητιστικής κουλτούρας.Και γι'αυτό το τελευταίο υπάρχουν χιλιάδες παραδείγματα που δεν άπτονται αποκλειστικά του τετράτροχου.Στα του ΚΟΚ τώρα.Καταρχήν πουθενά δεν υπάρχει άρθρο του που να κάνει λόγο περί παράνομης κυκλοφορίας οχήματος.Αυτή προκύπτει συνεκδοχικά και μόνο,αφού τα άρθρα του ΚΟΚ απαιτούν από ένα αυτοκίνητο για να κυκλοφορεί νόμιμα, απλά και μόνο να έχει απογραφεί,ταξινομηθεί,να έχει άδεια και πινακίδες κυκλοφορίας.Συνεπώς το να δημιουργηθεί πρόβλημα σε γενόμενο έλεγχο είναι πρακτικώς αδύνατο (ποίο όργανο της τροχαίας γνωρίζει τί προβλέπει μια πανάρχαια υπουργική απόφαση),αλλά και τυπικώς, αφού τα του ιστορικού οχήματος δεν αναφέρονται καν στον ΚΟΚ,όπου αντιθέτως εξειδικεύονται τα των επαγγελματικών οχημάτων,των πετρελαιοκίνητων,των ρυμουλκούμενων μπλα μπλα.Η μόνη πρόβλεψη που υπάρχει είναι αυτή του άρθρου 88,και αναφέρεται σε αγωνιστικά εντός πίστας και σε πειραματικά εντός κλειστού χώρου,τα σχετικά με τα οποία........ πρέπει να ρυθμίζονται πάλι με υπουργική απόφαση!!!!!!!!!
Γι αυτό και μίλησα περί κατάχρησης ενός δικαιώματος,ενώ το σωστότερο θα ήταν περί παραβάσεως μιας υπουργικής απόφασης,με όλες τις ενδεχόμενες έννομες συνέπειες,για τις οποίες όμως τα αρμόδια όργανα της τροχαίας δεν έχουν καμιά δικαιοδοσία,πλην ίσως της καταγγελιας του παρανομούντος.Στα των ασφαλιστικών τώρα.Το παράδειγμα που ανέφερε ο Spitfire εδράζεται στην ίδια την ασφαλιστική σύμβαση που προβλέπει περιορισμούς στην χρήση ή στον οδηγό του οχήματος (ιδιαίτερα σε περιπτώσεις επαγγελματικών οχημάτων),η παράβαση των οποίων απαλλάσουν την ασφαλσιτική από την συβατική της υποχρέωση.Σε αυτές τις περιπτώσεις αναλαμβάνει δράση το Επικουρικό (εκεί πρέπει να έχεις ιώβειο υπομονή),το οποίο αφού αποζημιώσει τον παθόντα,κατόπιν θα στραφεί αναγωγικά κατά του εναγομένου.Εξάλλου είναι γνωστό ότι η οδήγηση κατά παράβαση των ανωτάτων ορίων αλκόολ στο αίμα απαλλάσει την ασφαλιστική,όπως και ο τραυματισμός σε περίπτωση μη χρήσης ζώνης ασφαλειάς ή κράνους επιμερίζει την υπαιτιότητα νομολογιακά πλέον,με όφελος υπέρ της εναγόμενης ασφαλιστικής.
Κατά τα λοιπά συμφωνώ με τον D-Jet.Όσο οι ζημιές είναι επιπόλαιες όλα καλά (είρησθω εν παρόδω μήπως θα μπορούσαμε να μάθουμε τον αριθμό απόφασης και το δικαστήριο στην υπόθεση του Τόλη;).Όταν το κοστολόγιο ανέβει επικίνδυνα,θα ήθελα να δώ τί θα πει ο δικαστής(που ενδεχομένως θεωρεί την ταχύτητα των 140 χιλιομέτρων στον αυτοκινητόδρομο έγλημα μεγαλύτερης βαρύτητας από το προπατορικό αμάρτημα)για την αποζημίωση και το καλύτερο πώς θα συμπεριφερθεί η ασφαλιστική εταιρεία στον 'ιστορικό' και στη 'λέσχη' του,παρά την μειοδοσία στην οποία κατέφυγε κάνοντας αγώνα δρόμου,προκειμένου να εντάξει κάποια χιλιάδες συμβόλαια στο ενεργητικό της των προηγούμενο χρόνο.
Για το ενδεχόμενο προστασίας από κλοπή ή καταστροφή κλασσικού αυτοκινήτου αξίας 40.000 ευρώ,αρμόδιο είναι το μαντείο των Δελφών.Κάτι τέτοια σκέφτομαι και αφενός βγάζω το αυτοκίνητο βόλτα (σαν το σκυλί που πρέπει να κατουρήσει)μετά φόβου Θεού (και δεν κοστίζει και καμιά περιουσία).Τελικά ίσως θα ήταν καλύτερο και πρακτικότερο να το πουλήσω και να μην ξανασχοληθώ.Θα επενδύσω τα λεφτά μου σε μινιατούρες και βιβλία
Αν ήταν στοιχειωδώς έξυπνο το ελληνικό κράτος έχω πει αλλού τί θα έκανε.Αλλά υπάρχει κανένας υπουργός μεταφορών;Μπα.....
-
Spitfire...
edit: Εγώ είμαι υπέρ της άποψης κανένας ένοχος έξω και κανένας αθώος στη φυλακή, πάντως!
Καλά θα κάνουν να κόψουν λίγους κώλους... -
Το τελευταίο όμως είναι άτοπο ή καλύτερα ουτοπικό,γιατί τα ίδια φαινόμενα θα εμφανιστούν με μεγαλύτερη ευκολία στο εκολαπτήριο της διαφθοράς που λέγεται ελληνικό κράτος.
Εν ολίγοις καταλήγω στο συμπέρασμα ότι την υπόθεση ιστορικό αυτοκίνητο το ελληνικό κράτος δεν μπορεί να την διαχειριστεί,γιατί πολύ απλά δεν κατέχει την έννοια της αυτοκινητιστικής κουλτούρας.Και γι'αυτό το τελευταίο υπάρχουν χιλιάδες παραδείγματα που δεν άπτονται αποκλειστικά του τετράτροχου...ΑΥΤΟ ΑΚΡΙΒΩΣ ΛΕΩ ΚΙ ΕΓΩ
Ίσως να είναι και ο μόνος ενδοιασμός μου (το έχω πει και στον Αλέξανδρο) όσον αφορά τις κρατικές πινακίδες.Θυμάστε την όχι και τόσο παλιά υπόθεση με τον ΙΟΡΔΑΝΗ και της διεκπαιρεώσεις στο υπ της Δ.Αττικής? Κάπως έτσι μας βλέπω να δουλεύουμε και με τα ιστορικά στο μέλλον...
Δυστυχώς...Εκτός και αν το κράτος παίξει το ρόλο του μόνο και μόνο στον τομέα ΕΚΔΟΣΗΣ ΤΩΝ ΠΙΝΑΚΙΔΩΣ και φορολόγησης των Ιστορικών αυτοκινήτων. Και η προετοιμασία/ προέγκριση κλπ γίνονται από κάποιον από τους φορείς με αυστηρά όμως κριτήρια.
Δυστυχώς όμως αν αποφασίσει το κράτος να περάσει σε μια 'νέα εποχή' για το κλασικό όχημα, δεν ελπίζω ότι θα έχει συμβουλευτεί πριν τους φορείς (Ομοσπονδίες κλπ) με αποτέλεσμα ο προγραμματισμός, ο νόμος και γενικότερα η οργάνωση του θέματος να έχει πολλά κενά
-
Όσο οι ζημιές είναι επιπόλαιες όλα καλά (είρησθω εν παρόδω μήπως θα μπορούσαμε να μάθουμε τον αριθμό απόφασης και το δικαστήριο στην υπόθεση του Τόλη;)Ο Τόλης δεν πήγε στο δικαστήριο. Απλά με τα τιμολόγια αποζημιώθηκε για 1500€
Άλλα μέλη έχουν πάει στο δικαστήριο. Δυστυχώς αποφάσεις δεν έχω. Αν όμως είναι αναγκαίο (τις χρειάζεσαι για κάποιο λόγο) μπορούμε εύκολα σχετικά να μάθουμε
ΦΙΛΠΑ, πινακίδες, τέλη κυκλοφορίας κλπ για αντίκες