-
Ο χρήστης koutsan έγραψε:
Μωρέ για το δικό μου ανησυχώ εγώ που 'όλοι' (του manual συμπεριλαμβανομένου) λένε 2.8 και αυτός μου είχε βάλει κάπου 3.3-3.5
Πάντως κάποιο σύμπτωμα δεν είδα, αν και γενικώς μου καίει λίγο λαδάκι ..Δείγμα υγείας είναι, όπως δικαιολογούνται και οι χοντροί για να τρώνε τον άμπακο
Πάντα!
Κι εγώ λέω πως λίγο αλκοολ καλό κάνει, ενώ και λίγα τσιγάρα κακό δεν κάνουν! -
Ιδια μηχανη στην μπαρκετα και στο πουντο (1,8 VFD) και στην πρωτη θελει 4 λιτρα( ή 3,9 δεν θυμαμαι ακριβως) και στο δευτερο 4,1 λιτρα παντα με αλλαγη φιλτρου.Εχουν και διαφορετικη βεργα για τα λαδια,στο πουντο εχει πιο μεγαλο μηκος.
Ο tjet 1,4 καπου διαβασα οτι θελει κατω απο 3 λιτρα λαδι.
Εγω εμπιστευομαι την βεργα,παντα βαζω κατα τι λιγοτερο και το ελενχω στο σπιτι με την ησυχια μου. -
το εψαξα λίγο στο forum και στα webzz αλλα δεν βρήκα κάτι
γιατί στην ελλάδα εχει επικρατήσει η γαλλική ορολογία σε οτι αφορά το αυτοκινητο?
(βλ. βολαν, αμορτισερ κλπ) -
Οταν ακουγα εναν του χωρου στην τηλεοραση, για το θεμα, ελεγε οτι ιστορικα, λογω γαλλικων κατασκευων στο αυτοκινητο.
Σε τι ηταν πρωτοποροι οι Γαλλοι ;Δεν το θυμαμαι καλα.
-
Νομίζω ότι έγινε, γιατί όταν επικράτησε η ορολογία, η γλώσσα της μόδας γενικά ήταν τα γαλλικά.
Από τις λίγες εξαιρέσεις που δεν προέρχονται από τα γαλλικά ειναι το παρτικόφ , δε μου έρχεται καμιά άλλη τώρα
-
Ο χρήστης HighFidelity έγραψε:
Ξέρεις μήπως αν ένα κιλό θα μου φτάσει για ν' αλλάξω τα υγρά στο Υ;
Lancia Y Capacities:
Kαι σε περιπτωση που δεν εχεις το manual, θα το βρεις EΔΩ
-
Αν έχει κάποιος την καλοσύνη ας παραθέσει τη σωστή διαδικασία για να κάνει κάποιος εξαέρωση στα φρένα του. Μιλάμε για αμάξι χωρίς ABS αν παίζει κανένα ρόλο αυτό.
-
Ο χρήστης piii έγραψε:
Αν έχει κάποιος την καλοσύνη ας παραθέσει τη σωστή διαδικασία για να κάνει κάποιος εξαέρωση στα φρένα του. Μιλάμε για αμάξι χωρίς ABS αν παίζει κανένα ρόλο αυτό.http://www.popularmechanics.com/automot ... 13448.html
http://www.zeckhausen.com/bleeding_brakes.htm
http://en.wikipedia.org/wiki/Brake_bleeding
http://www.carbasics.co.uk/how_to_bleed_car_brakes.htm -
Ο χρήστης BILL33 έγραψε:
Αν έχει κάποιος την καλοσύνη ας παραθέσει τη σωστή διαδικασία για να κάνει κάποιος εξαέρωση στα φρένα του. Μιλάμε για αμάξι χωρίς ABS αν παίζει κανένα ρόλο αυτό.
http://www.popularmechanics.com/automot ... 13448.html
http://www.zeckhausen.com/bleeding_brakes.htm
http://en.wikipedia.org/wiki/Brake_bleeding
http://www.carbasics.co.uk/how_to_bleed_car_brakes.htmΕυχαριστώ.
-
Σου έγραψα λίγες οδηγίες, σε συνδυασμό με αυτά που σου έβαλαν τα παιδιά και τις φωτό νομίζω ότι δεν θα έχεις πρόβλημα.
• Χρειάζονται 2 άτομα για την εξαέρωση
• Γεμίζεις το δοχείο μέχρι την ανώτερη στάθμη
• Πηγαίνεις στον πιο απομακρυσμένο τροχό ( πίσω δεξιά )
• Βάζεις το φίλο σου να πατήσει απανωτά το φρένο αρκετές φορές και μετά να το κρατήσει πατημένο.
• Λύνεις τον εξαερωτήρα, θα πεταχτεί υγρό φρένων με πίεση, αμέσως τον κλείνεις, πρεσάρει άλλη μία φορά ο φίλος απανωτά αρκετές φορές και κρατάει το φρένο πατημένο, λασκάρεις λίγο και ξανασφίγγεις παρακολουθώντας αν βγαίνει υγρό με στρωτή ροή ή αν έχει και φυσαλίδες, πρέπει να έχεις στρωτή ροή. Κάθε φορά που εξαερώνεις, το πεντάλ του φρένου που κρατάει συνεχώς πατημένο ο φίλος κατεβαίνει μέχρι το πάτωμα, πρέπει να ξαναπρεσάρει μόνο όταν έχεις κλείσει τον εξαερωτήρα αλλιώς θα πάρει αέρα το κύκλωμα.
• Επαναλαμβάνεις την διαδικασία σε όλους τους τροχούς παρακολουθώντας και τη στάθμη του δοχείου και αν χρειάζεται συμπληρώνειςTips
• Τα υγρά των φρένων είναι εξαιρετικά διαβρωτικά, δεν πρέπει να πάνε στο χρώμα του αυτοκινήτου και κυρίως στα μάτια σου.
• Να έχεις ένα μικρό δοχείο ώστε τα υγρά από τον εξαερωτήρα να πέφτουν μέσα στο δοχείο.
• Δεν χρειάζεται πανικός, να οδηγείς εσύ τον φίλο με εντολές όπως, πρεσάρισε, πατημένος, κλπ.
• Αν εξαερώσεις και έχεις φαγωμένα τακάκια μη γεμίσεις το δοχείο πάνω από την μέση γιατί όταν βάλεις καινούργια τακάκια και τραβήξεις τα έμβολα πίσω θα ανέβει η στάθμη τους και αν είναι πολλά τα υγρά θα χυθούν έξω.
• Αν δεν έχεις διαρροή στο κύκλωμα των φρένων όταν φαγώνονται τα τακάκια κατεβαίνει και η στάθμη, δεν συμπληρώνεις ποτέ αν δεν υπάρχει διαρροή, την επισκευάζεις και απλά αλλάζεις τακάκια με καινούργια.
• Αν έχεις πίσω ταμπούρα χρειάζεται εμπειρία για την ρύθμιση τους, καλό είναι αν δεν ξέρεις τι κάνεις να μην πειράξεις τίποτα από ρύθμιση γιατί μπορεί να σφίξουν ή να σφίγγουν κάθε φορά που ανεβοκατεβαίνει το αμάξωμα και να έχεις φθορές, υπερθέρμανση, μέχρι και φωτιά.
• Η εξαέρωση σε δισκόφρενα και ταμπούρα είναι ακριβώς ίδια.
• Οι εξαερωτήρες δεν λύνουν με γερμανικό κλειδί γιατί μπορεί καταστραφούν, πιο κατάλληλο είναι ένα πολύγωνο. -
Ο χρήστης 21 Quadra έγραψε:
Σου έγραψα λίγες οδηγίες, σε συνδυασμό με αυτά που σου έβαλαν τα παιδιά και τις φωτό νομίζω ότι δεν θα έχεις πρόβλημα.• Χρειάζονται 2 άτομα για την εξαέρωση
• Γεμίζεις το δοχείο μέχρι την ανώτερη στάθμη
• Πηγαίνεις στον πιο απομακρυσμένο τροχό ( πίσω δεξιά )
• Βάζεις το φίλο σου να πατήσει απανωτά το φρένο αρκετές φορές και μετά να το κρατήσει πατημένο.
• Λύνεις τον εξαερωτήρα, θα πεταχτεί υγρό φρένων με πίεση, αμέσως τον κλείνεις, πρεσάρει άλλη μία φορά ο φίλος απανωτά αρκετές φορές και κρατάει το φρένο πατημένο, λασκάρεις λίγο και ξανασφίγγεις παρακολουθώντας αν βγαίνει υγρό με στρωτή ροή ή αν έχει και φυσαλίδες, πρέπει να έχεις στρωτή ροή. Κάθε φορά που εξαερώνεις, το πεντάλ του φρένου που κρατάει συνεχώς πατημένο ο φίλος κατεβαίνει μέχρι το πάτωμα, πρέπει να ξαναπρεσάρει μόνο όταν έχεις κλείσει τον εξαερωτήρα αλλιώς θα πάρει αέρα το κύκλωμα.
• Επαναλαμβάνεις την διαδικασία σε όλους τους τροχούς παρακολουθώντας και τη στάθμη του δοχείου και αν χρειάζεται συμπληρώνειςTips
• Τα υγρά των φρένων είναι εξαιρετικά διαβρωτικά, δεν πρέπει να πάνε στο χρώμα του αυτοκινήτου και κυρίως στα μάτια σου.
• Να έχεις ένα μικρό δοχείο ώστε τα υγρά από τον εξαερωτήρα να πέφτουν μέσα στο δοχείο.
• Δεν χρειάζεται πανικός, να οδηγείς εσύ τον φίλο με εντολές όπως, πρεσάρισε, πατημένος, κλπ.
• Αν εξαερώσεις και έχεις φαγωμένα τακάκια μη γεμίσεις το δοχείο πάνω από την μέση γιατί όταν βάλεις καινούργια τακάκια και τραβήξεις τα έμβολα πίσω θα ανέβει η στάθμη τους και αν είναι πολλά τα υγρά θα χυθούν έξω.
• Αν δεν έχεις διαρροή στο κύκλωμα των φρένων όταν φαγώνονται τα τακάκια κατεβαίνει και η στάθμη, δεν συμπληρώνεις ποτέ αν δεν υπάρχει διαρροή, την επισκευάζεις και απλά αλλάζεις τακάκια με καινούργια.
• Αν έχεις πίσω ταμπούρα χρειάζεται εμπειρία για την ρύθμιση τους, καλό είναι αν δεν ξέρεις τι κάνεις να μην πειράξεις τίποτα από ρύθμιση γιατί μπορεί να σφίξουν ή να σφίγγουν κάθε φορά που ανεβοκατεβαίνει το αμάξωμα και να έχεις φθορές, υπερθέρμανση, μέχρι και φωτιά.
• Η εξαέρωση σε δισκόφρενα και ταμπούρα είναι ακριβώς ίδια.
• Οι εξαερωτήρες δεν λύνουν με γερμανικό κλειδί γιατί μπορεί καταστραφούν, πιο κατάλληλο είναι ένα πολύγωνο.Σε ευχαριστώ φίλε Quadra για το κατατοπιστική σου απάντηση.
Μιας και το έθεσες έτσι ας πω λίγα πράγματα παραπάνω.
Το αμάξι του οποίου τα φρένα θέλω να κάνω εξαέρωση είναι ένα corsa του 90.
Eχω παραδώσει τις πινακίδες εδώ και 4,5 χρόνια περίπου, και που και που προσπαθώ να το κάνω
μια βόλτα στο χωριουδάκι μέσα(το αμάξι βρίσκεται στο υπόστεγο του πεθερού μου) για να μην 'σκουριάσει'.
Δυστυχώς η μία δαγκάνα στο αμάξι μας άφησε χρόνους. Εχει κολλήσει το έμβολο πάνω στο τακάκι και δεν ξεκολλάει με τίποτα(δεν μπαίνει το έμβολο προς τα μέσα με ότι και αν έχω προσπαθήσει), και λόγω του ότι ένα τζιμάνι φιλαράκι που είχα παλιά κατάφερε να σπάσει τον εξαερωτήρα δεν έχω τρόπο να κάνω εξαέρωση.
Ετσι θα την αλλάξω, και μετά την αλλαγή θα χρειαστεί να κάνω εξαέρωση.
Για τα ταμπούρα που αναφέρεις δυστυχώς δεν έχω εμπειρία.
Να τα αφήσω καλύτερα όπως είναι; Η να δοκιμάσω την τύχη μου.Ευχαριστώ και πάλι προκαταβολικά.
-
Όπως έχει πεί ο leonp πολλές φορές και δυστυχώς έχω διαπιστώσει και εγώ στην πράξη, σε αρχαίο αυτοκίνητο κακοσυντηρημένο όπως το δικό σου δέν κάνουμε ποτέ εξαέρωση με τρομπάρισμα του πεντάλ γιατί θα πάρουμε την τρόμπα του φρένου στα χέρια.
Καλύτερα πήγαινέ το σε φρενά να κάνει εξαέρωση με εργαλείο που ρουφάει απο τις δαγκάνες ή πρεσάρει το δοχείο του υγρού.
-
Ο χρήστης dog80 έγραψε:
Όπως έχει πεί ο leonp πολλές φορές και δυστυχώς έχω διαπιστώσει και εγώ στην πράξη, σε αρχαίο αυτοκίνητο κακοσυντηρημένο όπως το δικό σου δέν κάνουμε ποτέ εξαέρωση με τρομπάρισμα του πεντάλ γιατί θα πάρουμε την τρόμπα του φρένου στα χέρια.Καλύτερα πήγαινέ το σε φρενά να κάνει εξαέρωση με εργαλείο που ρουφάει απο τις δαγκάνες ή πρεσάρει το δοχείο του υγρού.
Εξηγούμαι για να μην παρεξηγούμαι. Το αμάξι είναι μεν αρχαίο, αν μπορείς να πεις αρχαίο 19 χρονών αμάξι, αλλά δεν είναι κακοσυντηρημένο, και αυτό γιατί μέχρι και το 2005 το πρόσεχα με ευλάβια.
Ούτε και στην περίοδο της παράδοσης των πινακίδων το έχω αφήσει στο έλεος του θεού.
Κάθε μήνα περίπου κάνει βόλτα 2-3χλμ, αλλάζει λάδια και φίλτρο, μπουζί κάθε χρόνο. Το μόνο που ελαφρώς αμέλησα ήταν τα φρένα.
Και απο την στιγμή κιόλας που δεν έχω πινακίδες,άδεια,ασφάλεια, δεν πρόκειτε να το μετακινήσω εκτός ορίων του χωριού.
Θα δοκιμάσω την τύχη μου το σαββάτο, αφού βέβαια βρω την πολυπόθητη δαγκάνα για την αντικατάσταση. -
Το κακοσυντηρημένο πήγαινε στις αλλαγές των υγρών φρένων. Αν αδειάζεις όλο το κύκλωμα και τα αλλάζεις κάθε 2 χρόνια δέν θα έχεις πρόβλημα, αλλά κανένας δέν το κάνει αυτό.
Το αποτέλεσμα είναι οτι πιάνει σκουριές το έμβολο στα σημεία που δέν δουλεύεται. Όταν μετά πας να κάνεις την εξαέρωση και το πεντάλ πιάνει πάτωμα, οι σκουριές γδέρνουν τα τσιμουχάκια και το υγρό φρένων αρχίζει να διαρρέει μέσα στο σερβο.
Πάντως το κόστος ενός καινούριου εμβόλου πρέπει να είναι πολύ χαμηλό για αυτό το αυτοκίνητο οπότε δέν θα ήταν κακή ιδέα μιας και μπαίνεις σε όλη αυτή τη διαδικασία να το άλλαζες και αυτό προληπτικά.
-
Ο χρήστης dog80 έγραψε:
Το κακοσυντηρημένο πήγαινε στις αλλαγές των υγρών φρένων. Αν αδειάζεις όλο το κύκλωμα και τα αλλάζεις κάθε 2 χρόνια δέν θα έχεις πρόβλημα, αλλά κανένας δέν το κάνει αυτό.Το αποτέλεσμα είναι οτι πιάνει σκουριές το έμβολο στα σημεία που δέν δουλεύεται. Όταν μετά πας να κάνεις την εξαέρωση και το πεντάλ πιάνει πάτωμα, οι σκουριές γδέρνουν τα τσιμουχάκια και το υγρό φρένων αρχίζει να διαρρέει μέσα στο σερβο.
Πάντως το κόστος ενός καινούριου εμβόλου πρέπει να είναι πολύ χαμηλό για αυτό το αυτοκίνητο οπότε δέν θα ήταν κακή ιδέα μιας και μπαίνεις σε όλη αυτή τη διαδικασία να το άλλαζες και αυτό προληπτικά.
Πάσο τότε για τα φρένα.
Οσον αφορα για το έμβολο, αυτό έγραψα παραπάνω, ότι επειδή έχει σπάσει ο εξαερωτήρας θα αναγκαστώ να αλλάξω δαγκάνα οπότε μαζί και το έμβολο.
Ευχαριστώ πάντως για το χρόνο σου.
-
Εννοεί το έμβολο της αντλίας και όχι της δαγκάνας (για το οποίο αναγκαστικά θα κάνεις κάτι).
-
Ο χρήστης onyx ! έγραψε:
Εννοεί το έμβολο της αντλίας και όχι της δαγκάνας (για το οποίο αναγκαστικά θα κάνεις κάτι).Για ποιό λόγο;;
Αφού η δαγκάνα της άλλης πλευράς(συνοδηγού) λειτουργεί κανονικότατα.
Φαντάζομαι αυτό σημαίνει ότι η τρόμπα(σερβόφρενο ονομάζεται αν δεν κάνω λάθος) και το έμβολο λειτουργούν κανονικά.
Χάσατε μου φαίνεται κάτι ζωτικό απο αυτά που είπα. Ο εξαερωτήρας έσπασε το 1998 αν θυμάμαι καλά.
Εκτοτε δεν έχει γίνει εξαέρωση στην συγκεκριμένη δαγκάνα. Εγώ υποθέτω ότι η δαγκάνα(έμβολο) χάλασε για αυτό το λόγο.
Αφού τα ταμπούρα πίσω και η δεξιά δαγκάνα μπροστά λειτουργούν κανονικά. -
Ο χρήστης piii έγραψε:
Εννοεί το έμβολο της αντλίας και όχι της δαγκάνας (για το οποίο αναγκαστικά θα κάνεις κάτι).
Για ποιό λόγο;;
Αφού η δαγκάνα της άλλης πλευράς(συνοδηγού) λειτουργεί κανονικότατα.
Φαντάζομαι αυτό σημαίνει ότι η τρόμπα(σερβόφρενο ονομάζεται αν δεν κάνω λάθος) και το έμβολο λειτουργούν κανονικά.
Χάσατε μου φαίνεται κάτι ζωτικό απο αυτά που είπα. Ο εξαερωτήρας έσπασε το 1998 αν θυμάμαι καλά.
Εκτοτε δεν έχει γίνει εξαέρωση στην συγκεκριμένη δαγκάνα. Εγώ υποθέτω ότι η δαγκάνα(έμβολο) χάλασε για αυτό το λόγο.
Αφού τα ταμπούρα πίσω και η δεξιά δαγκάνα μπροστά λειτουργούν κανονικά.Αν κανεις εξαερωση με τον 'πατα-ασε-ξαναπατα' τροπο το εμβολο της αντλιας φτανει σε σημεια που δεν εφτανε πριν και φθειρει το λαστιχακι του με αποτέλεσμα να εχεις απωλεια υγρου.Θελει αλλο τροπο εξαερωσης.
-
Σε σχετικά καινούριο αμάξι 3 χρόνων (εκτός εγγύησης πια) τρύπησε το ψυγείο και χύθηκε όλο το ψυκτικό υγρό σε μισή μέρα Τι μπορεί να προκαλέσει μια τέτοια ζημιά; Μπορεί να ήταν ελαττωματικό το ψυγείο εξ αρχής;
-
Ο χρήστης Neos έγραψε:
Σε σχετικά καινούριο αμάξι 3 χρόνων (εκτός εγγύησης πια) τρύπησε το ψυγείο και χύθηκε όλο το ψυκτικό υγρό σε μισή μέρα Τι μπορεί να προκαλέσει μια τέτοια ζημιά; Μπορεί να ήταν ελαττωματικό το ψυγείο εξ αρχής;Nαί είναι πιθανόν να ήτανε ελλατωματικό, εκτός και αν ζορίστηκε από κάποιο χτύπημα. Άλλωστε 3 χρόνια δεν είναι και πολύ καινούργιο, έχει φάει τη μισή ζωή του σαν εξάρτημα.
Τα σημερινά ψυγεία είναι από αλουμίνιο με πλαστικά τα πλαϊνά καπάκια τα οποία είναι κολλημένα στο αλουμίνιο, σε κάποιο ζόρι δεν είναι απίθανο σε κάποιο σημείο να έσπασε η κόλλα και να είχε διαρροή, ή σε κάποιο ζόρι να ράγισε κάποια βάση πλαστική του ψυγείου που είναι μονοκόμματη με τα καπάκια και να ήρθε η στιγμή να ανοίξει, το ψυγείο είναι ένα εξάρτημα που διαστέλεται και συστέλεται συνέχεια, είναι πιθανόν να είχε κάποιο μικρό πρόβλημα και να ήρθε η ώρα του.
Διάφορες Τεχνικές απορίες..........