-
Ο χρήστης stubos έγραψε:
Στα regularite επιτρέπεται το tripmaster που πρόκειται για ένα φωτοκύτταρο που 'διαβάζει' την ντίζα του κοντέρ αλλά απαγορεύεται να φτιάξει κάποιος ένα φωτοκύτταρο και να μετράει πως κινείται η ρόδα ας πούμε.
Δεν είναι λίγο παράξενο?
Απ΄ότι ξέρω, δεν πρόκειται για φωτοκύτταρο... Ο αισθητήρας διαβάζει τις περιστροφές της ντίζας, ηλεκτρομαγνητικά. Για τον λόγο αυτόν επηρεάζεται από κάθε είδους η/μ παρεμβολές.
Φυσικά και εξακολουθεί να είναι παράξενο...Γιατί είναι περίεργο? Επιτρέπεται ότι πουλάει η ΝΑΜΛΑ ΣΠΟΡΤ. (το πιασες το υπονοούμενο) Αν πουλουσαν και λαπτοπ με GPS θα επιτρεπότανκαι αυτό. Αλλά αν πας εσύ να βάλεις ένα κοντεράκι ποδηλάτου, θα σου πουν ότι σύμφωνα με το κανονισμο δεν επιτρέπεται
Στην τελική όμως είναι ένα παιχνίδι. Και τους όρους τους φτιάχνουν άλλοι και όχι εγώ κι εσύ. Οπότε η μόνη επιλογή που μας απομένει είναι να πάιξουμς το παιχνίδι ή όχι...
-
Νάσο, δεν συμφωνώ απόλυτα μαζί σου.
Προφανώς και τους κανόνες τους βάζουν άλλοι, αλλά υπό την εποπτεία της FIA.
Δεν είναι αλήθεια, οτι η μόνη μας επιλογή είναι : συμμετέχω ή δεν συμμετέχω.
Ειδικά οταν εχεις πρόσβαση σε club που διοργανώνει αγώνες, οφείλεις να το παλεύεις το πράγμα.
Και για να μην θεωρηθεί προσωπικό καρφί αυτό που λέω (για όσους δεν ξέρουν για την σχέση αγάπης και μίσους που μας ενώνει ), πιστεύω οτι όλοι όσοι συμμετέχουμε στις εν λόγω εκδηλώσεις οφείλουμε να προβάλλουμε τις αντιρρήσεις μας.
Πάντως γενικά, από την στιγμή που θα ξεφύγεις από τα πλήρως μηχανικά βοηθήματα, ειναί δύσκολο να κατηγοριοποιήσεις τα υπόλοιπα σε λίγο ή πολύ ηλεκτρονικά, παράτυπα ή μή... -
Ο χρήστης stubos έγραψε:
Πάντως γενικά, από την στιγμή που θα ξεφύγεις από τα πλήρως μηχανικά βοηθήματα, ειναί δύσκολο να κατηγοριοποιήσεις τα υπόλοιπα σε λίγο ή πολύ ηλεκτρονικά, παράτυπα ή μή...Θα μπορούσα να έχω φτιάξει μια ιδιοκατασκευή όργανο και να τρέξω;
Ακόμα και αν είναι πλήρως μηχανικό, έχοντας ένα σταθερό κύκλο (πχ μηχανικό ρολόι) μπορώ να σου υπολογίσω της Παναγιάς τα Μάτια.
Κατά τη γνώμη μου, είτε γίνονται όλα ελεύθερα (και αυξάνεται η ακρίβεια μέτρησης των κριτών) ή απαγορεύονται όλα, απλουστεύονται οι ειδικές και πας με το κοντεράκι...
Είναι αστείο να λες να μην υπολογίζονται μέσες ταχύτητες την ίδια στιγμή που σου αφήνουν οδόμετρο+χρονόμετρο και κομπιουτεράκι...Δεν είναι αγώνας δεξιοτεχνίας οδήγησης αλλα ποιος συνοδηγός πατάει πιο γρήγορα τα κουμπιά! -
το θέμα είναι ότι πρέπει ακριβώς να ξέρουμε τι επιτρέπεται και τι όχι.
τι επιτρέπεται απο πλευράς κατασκευής και όχι μάρκας!!!
από τη στιγμή που αυτό που έχεις Νάσο, έχει και το παραμικρό κύκλωμα μέσα, είναι ηλεκτρονικό όργανο και όχι μηχανικό!
Δηλαδή το ρολόι στο χέρι είναι μηχανικό όργανο επειδή βλέπω τους δείκτες να κουνιούνται ακόμα και αν δουλεύει με μπαταρία?
-
-
Ο χρήστης SPITFIRE έγραψε:
Στην τελική όμως είναι ένα παιχνίδι. Και τους όρους τους φτιάχνουν άλλοι και όχι εγώ κι εσύ. Οπότε η μόνη επιλογή που μας απομένει είναι να πάιξουμς το παιχνίδι ή όχι...
Καλά δεν είναι λογική αυτό.
αν σηκώνει και διορθώσεις γιατί όχι.
απλά είναι αυτό που είπες...φαντάσου να επιτρέψουν τα φωτοκύτταρα ποδηλάτων που κοστίζουν 10 ευρώ...
ακρίβεια 100% και κόστος ασήμαντο...
-
http://www.youtube.com/watch?v=hYx_gqQt ... er&search=
-
-
Ο χρήστης D-Jet έγραψε:
Θα μπορούσα να έχω φτιάξει μια ιδιοκατασκευή όργανο και να τρέξω;
Ακόμα και αν είναι πλήρως μηχανικό, έχοντας ένα σταθερό κύκλο (πχ μηχανικό ρολόι) μπορώ να σου υπολογίσω της Παναγιάς τα Μάτια.για πες...
-
Ο χρήστης SirGus έγραψε:
για πες...
Πώς; Υπάρχουν αρκετοί τρόποι με διαφορετική προσέγγιση (π.χ. συνεχής ή διακριτή μέτρηση). Λίγο δύσκολο να στο περιγράψω αυτό που έχω σκεφτεί αλλά γίνεται με έναν σχετικά απλό πλανητικό μηχανισμό και ένα σπειροειδές ελατήριο που μετά από μια καλή βαθμονόμηση είσαι ελέυθερος απο ηλεκτρονικά...
Χονδρικά σκέψου το εξής:Με το πλανητικό σύστημα μετατρέπεις σε γωνιακή ταχύτητα τη διαφορά μεταξύ της επιθυμητής γωνιακής ταχύτητας
(λέγε με του ρολογιού που αντιστοιχεί λαμβάνοντας υπόψιν τη σχέση μετάδοσης_στην ταχύτητα κίνησης που θέλεις να έχεις ενώ με κατάλληλη μείωση στροφών μπορείς να έχεις παραπάνω από από μια επιλογές μέσων ταχυτήτων_με ένα απλό κιβωτιάκι δλδ)
και της γωνιακής ταχύτητας που έχεις (ανάλογη της ταχύτητας του οχήματος).
Φορτίζεις με την ταχύτητα αυτή το σπειροειδές ελατήριο το οποίο συνδέεις με ένα σύστημα μέτρησης ροπής (μπορεί να είναι π.χ. με μαγνητάκια ή με ένα απλό ελατήριο με αρκετά μεγαλύτερο Κ και ένα δείκτη επιμήκυνσης!). Η ροπή θα μηδενιστεί όχι όταν οι δύο αρχικές γωνιακές ταχύτητες 'εξισωθούν' (δεν είναι ίσες στην πραγματικότητα αλλά η διαφορά τους που αντιστοιχεί στη διαφορά γραμμικής ταχύτητας του αυτοκινήτου από την επιθυμητή είναι μηδέν στο μηχανισμό) αλλά όταν η συνολική φόρτιση του ελατηρίου μηδενιστεί (δλδ επιστρέψει στη φυσική του θέση-με άλλα λόγια όταν κάνει τόσες περιστροφές από τη μια όσες και από την άλλη και μετά εξισωθούν οι ταχύτητες!)
Απλό!
ΥΓ Είναι καλό θέμα εργασίας για στοιχεία μηχανων ΙΙ !
ΥΓ2 Μόλις σου είπα την τρελή πατέντα, τώρα που το διαβάζω! Μήπως καλύτερα να πάω να δω 'ντηλόραση';
ΥΓ3 Μπορεί και να κάνω λάθος (έχει κανείς καμιά ιδέα; ) αλλά είμαι σίγουρος οτι γίνεται!
-
ε?
πως?
τι?Μου φαίνεται ότι θα πρέπει να κουβαλάω μαζί μου και ένα τρέιλερ με αυτό που περιγράφεις
Κάτι σαν τον 1ο υπολογιστή
-
Ο χρήστης SirGus έγραψε:
Μου φαίνεται ότι θα πρέπει να κουβαλάω μαζί μου και ένα τρέιλερ με αυτό που περιγράφεις
Κάτι σαν τον 1ο υπολογιστήΕίναι εντελώς μηχανικό οπότε μπορείς να το κάνεις όσο μικρό γουστάρεις!
Έχεις ακούσει για νανομηχανισμούς και κατασκευή γραναζιών με φωτολιθογραφική μέθοδο; Εντάξει, τα παραλέω ίσως, αλλά πιστεύω ότι όλος ο μηχανισμός μπορεί να γίνει μικρότερος σε μέγεθος από το οδόμετρο του Νάσου, μαζί με το κιβώτιο για τις διαφορετικές ταχύτητες. -
σαν ιδέα οκ...αλλά στην πράξη σίγουρα θα κολλήσει κάπου.
σαν ιδέα της Citroen μου ακούγεται. Έξυπνη ιδέα αλλά σίγουρα δεν θα πετύχει για πολύ (DS-SM)
-
Ο χρήστης SirGus έγραψε:
σαν ιδέα οκ...αλλά στην πράξη σίγουρα θα κολλήσει κάπου.σαν ιδέα της Citroen μου ακούγεται. Έξυπνη ιδέα αλλά σίγουρα δεν θα πετύχει για πολύ (DS-SM)
Εγώ, αντίθετα πιστεύω ότι θα δουλέψει γιατι σχεδιαστικά είναι πάναπλος μηχανισμός (το πλανητικό σύστημα είναι 100% robust) με μόνο πρόβλημα ίσως στο ελατήριο... Υπάρχουν μαγνητικά κοντέρ, όμως, που δουλεύουν δεκαετίες με παρόμοιο τρόπο!*
Υπάρχει και άλλη δυνατότητα με διακριτή κίνηση (με σκανδάλη ή σφήνα) που θέλουμε, όμως, χαρτί και μολύβι για να τη συζητήσουμε.
Και είναι και διακριτή η μέτρηση(μπλιάχ!).
Γίνεται και με υδραυλικό σύστημα, πάντως, αν είσαι γαλλόφιλος (χμμμμ, καλή ιδέα! Με δυο αντλίες από τις αντίθετες κατευθύνσεις, μια για την επιθυμητή και μια για την πραγματική ταχύτητα και ένα διπλής ενεργείας έμβολο!)
Τα υδραυλικά οδόμετρα επιτρέπονται άραγε, Νάσο;Φαντάζεσαι να το πας στην ΕΛΠΑ για τον τεχνικό έλεγχο;
- τώρα που το σκέφτομαι, αν δε θέλεις σώνει και καλά δεικτάκι αρκεί ένας μετρητής σαν οδόμετρο που να μπορεί να 'γυρίσει' προς τις δύο πλευρές... αρκεί, λοιπόν, να το φέρεις και να το διατηρήσεις στην αρχική του θέση (π.χ. στο 0 ). Αν γκαζώνεις περισσότερο θα αρχίσει σιγά σιγά να μετράει, αν κόβεις θα αρχίσει να επιβραδύνει το 'ανέβασμα', θα μηδενιστεί το ανέβασμα και θα αρχίσει να μετράει ανάποδα μέχρι να το ισορροπήσεις στην αρχική του θέση!
Αυτό γιατί να σπάσει;
Επίσης, αν θέλεις να αποφύγεις το πλανητικό μπορείς να κάνει το εξής απλό κατασκεύασμα:
Δυο γρανάζια που συνεργάζονται μεταξύ τους, το ένα με σταθερό κέντρο και το άλλο με ελέυθερο (έτσι ώστε το κέντρο του να μπορεί να περιστρέφεται ελεύθερα γύρω από το πρώτο γρανάζι), συζευγμένα με ένα σύνδεσμο διακεντρικά.
Η διαφορά σε γραμική ταχύτητα στο σημείο συνεργασίας των γραναζιών είναι ανάλογη της γωνιακής ταχύτητας του συνδέσμου!Η μία ταχύτητα (π.χ. αυτή του ρολογιού) μπαίνει στο σταθερό γρανάζι και η άλλη στο ελεύθερο, οπότε αν συνδεθεί ένα τρίτο, εξωτερικό γρανάζι στο σύνδεσμο μπορεί εύκολα αυτό να οδηγεί το 'οδόμετρο', το οποίο απαιτούμε να έρθει στην αρχική του θέση και να ισορροπήσει!
Πως σου φαίνεται τώρα; Μηχανικότατο, χωρίς ελατήρια και ιστορίες! - τώρα που το σκέφτομαι, αν δε θέλεις σώνει και καλά δεικτάκι αρκεί ένας μετρητής σαν οδόμετρο που να μπορεί να 'γυρίσει' προς τις δύο πλευρές... αρκεί, λοιπόν, να το φέρεις και να το διατηρήσεις στην αρχική του θέση (π.χ. στο 0 ). Αν γκαζώνεις περισσότερο θα αρχίσει σιγά σιγά να μετράει, αν κόβεις θα αρχίσει να επιβραδύνει το 'ανέβασμα', θα μηδενιστεί το ανέβασμα και θα αρχίσει να μετράει ανάποδα μέχρι να το ισορροπήσεις στην αρχική του θέση!
-
Ο χρήστης SirGus έγραψε:
σαν ιδέα οκ...αλλά στην πράξη σίγουρα θα κολλήσει κάπου.σαν ιδέα της Citroen μου ακούγεται. Έξυπνη ιδέα αλλά σίγουρα δεν θα πετύχει για πολύ (DS-SM)
ΚΟΡΥΦΑΙΟ!!!!
Τελικά έχεις humour...
*ΥΓ: Γέλασα τόσο πολύ, ίσως γιατί κι εγώ είμαι κάτοχος Citroen και σε καταλαβαίνω απόλυτα *
-
-
Ο χρήστης SirGus έγραψε:
ε?
πως?
τι?Μου φαίνεται ότι θα πρέπει να κουβαλάω μαζί μου και ένα τρέιλερ με αυτό που περιγράφεις
Κάτι σαν τον 1ο υπολογιστή
-
Ο SirGus κι εγώ υπολογίζουμε μέση ταχύτητα με το μάτι....
Είμαστε ηλεκτρονικά ή μηχανικά βοηθήματα ??? -
Ο χρήστης stubos έγραψε:
Ο SirGus κι εγώ υπολογίζουμε μέση ταχύτητα με το μάτι....
Είμαστε ηλεκτρονικά ή μηχανικά βοηθήματα ???άσε που υπολογίζεις κι εσύ με το μάτι
εσύ έχεις τα τελειοτερα ηλεκτρονικα συστηματα GPS, SMS, MMS, RMS, KMS και τα λοιπά...
Απλά δεν κάνουμε ένσταση γιατί ... είσαι φιλαράκι
-
Δεν περίμενα ποτέ ότι μέσω νετ και μόνο θα μπορούσε να αναπτυχθεί μια τέτοια φιλία.
Και εκτιμάς κάτι ως γνωστόν όταν το χάσεις.
Είμαι συγκλονισμένος από το νέο που διάβασα πριν 1 λεπτό στο 2CV forum του yahoo list.
“Guys, I just received a message on the Dutch 2cv list.
Yesterday Jeroen Cats died during a head-on collision with a lorry.
He will be dearly missed within the world wide Citroen Comunity.
Sorry, that's all the info I have.”'Coming home from work(?), with his Ami 8, he must have fallen asleep.
Right behind him, there was a police-car who could not understand why he changed
lanes...'Το πρώτο μου email του το έστειλα στις 6/8/2000. Τότε περίπου που έπρεπε να αναλάβω,μόνος μου χωρίς καμιά βοήθεια το ami στα σοβαρά. Πολλές φορές του είχα πει ότι χωρίς την βοήθεια του μάλλον δεν θα μπορούσα να κρατήσω το ami και πραγματικά έτσι είναι ακόμα και αν ακούγεται υπερβολή σε μερικούς.
1525 emails μετράω στο inbox μου μετά από τόσα χρόνια... και δεν ξέρω αν υπάρχει άλλος στον κόσμο (και το εννοώ) που να ξέρει τόσο καλά τα 2cv κλπ.Δεν τον είχα δει ποτέ από κοντά κιόμως νιώθω απίστευτο κενό.
Μέρα παρά μέρα υπήρχε ένα email μου με μια απορία,ερώτηση,απλό χαιρετισμό κλπ.
Το πάθος του για τα Citroen ? Τι να λέμε τώρα... Είχε καμιά 20αριά Citroen...
Όχι σαν πλούσιος συλλέκτης αλλά σαν λάτρης με μηχανικές γνώσεις άλλης κλάσης...Θαυμάστε εδώ… http://www.cats-citroen.net/
http://www.cats-citroen.net/citroen_museum/museum.php
Πραγματικά θα μου λείψει πάρα πολύ.
ΚΛΑΣΣΙΚΑ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ [#4]