Navigation

• ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
    • ΑΓΩΝΕΣ
    • ΔΟΚΙΜΕΣ
    • CLASSIC
    • ΤΙΜΕΣ
    • VIDEO
    • 4ΤΡΟΧΟΙ
    • Register
    • Login
    • Search
    • Unread
    • Recent
    • Popular
    WRC 2007 - 8ος Γύρος Ράλλυ ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ
    1. Home
    2. Ράλι Ακρόπολις
    3. WRC 2007 - 8ος Γύρος Ράλλυ ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ
    • 1
    • 2
    • 3
    • 4
    • 5
    • 2 / 5
    Ράλι Ακρόπολις
    32
    85
    350
    Loading More Posts
    • Oldest to Newest
    • Newest to Oldest
    • Most Votes
    Reply
    • Reply as topic
    Log in to reply
    This topic has been deleted. Only users with topic management privileges can see it.
    • C
      cmarin last edited by

O ψηλός πέρασε εμπρος στην SS7 τώρα που πατάει στα καθαρά και πραγματικά η πρώτη μέρα (μέχρι τώρα) δείχνει πολύ καλές μάχες. Οι 6 πρώτοι έιναι μέσα σε 11 δευτ. Μακάρι να τελειώσουν έτσι την ημέρα για να δούμε και αύριο συνέχεια...(που θα είμαι και παρών )

1 Reply Last reply Reply Quote 2
      • O
        og2002gr last edited by

Οπως ηταν αναμενομενο, με το 2ο περασμα των ειδικων, άρχισε η αποκατασταση της ταξης, γρηγορα γρηγορα...
        Εκπληκτικος ο Sordo!

1 Reply Last reply Reply Quote 0
        • C
          cmarin last edited by

Στην SS8 έχουν ήδη τερματίσει 4 στο ίδιο δευτ!!!!!

1 Reply Last reply Reply Quote 3
          • O
            og2002gr last edited by

Τέλος του 1ου σκέλους, και πραγματικά δεν θυμάμαι σε ποιον αγώνα έγινε τελευταία φορά η βαθμολογούμενη 8αδα να βρισκεται στο ίδιο λεπτό!

Όλοι μεσα στο παιχνίδι της νικης λοιπόν, θεωρητικά όμως, καθώς Gronholm και Loeb αρχισαν να βρίσκουν ρυθμο και αυριο θα εχουμε μαχη στα ισα!!

Ο Βωβος τελευταιο WRC...

1 Reply Last reply Reply Quote 3
            • C
              cdl last edited by

02/06/2007 ωρα 13:05
              Στο επίσημο site στο τμήμα των online αποτελεσμάτων,
              η ΕΔ 10 Αγιοι Θεόδωροι 1 εμφανίζεται με κόκκινο σαν complete με 55 διελεύσεις και η αμέσως επόμενη ΕΔ11 Λουτράκι 1 εμφανίζεται επίσης με κόκκινο σαν complete με 56 διελεύσεις !!!

????????????

• G
                gatony last edited by

Ο Γκρονχολμ που πήγε? γιατί δεν τον βλέπω στην γενική κατάταξη?

• C
                  cdl last edited by

Εντύπωση μου κάνει...

Να μή μπορεί κανείς να πάρει εκτύπωση απο τα αποτελέσματα online των ΕΔ και σε αρχείο pdf για αποθήκευση απο το ΕΠΙΣΗΜΟ SITE του Ακρόπολις !

Ούτε κάν απο τις 'completed' ειδικές....

Ενώ στα παλιότερα Ακρόπολις (πχ 2004) υπήρχε η δυνατότητα αυτή...

Η Infomega δηλαδή πώς το κάνει στους Ελληνικούς αγώνες ?

• F
                    fotis-84 last edited by

Ο χρήστης CDL έγραψε:
                    Εντύπωση μου κάνει...

Να μή μπορεί κανείς να πάρει εκτύπωση απο τα αποτελέσματα online των ΕΔ και σε αρχείο pdf για αποθήκευση απο το ΕΠΙΣΗΜΟ SITE του Ακρόπολις !

Ούτε κάν απο τις 'completed' ειδικές....

Ενώ στα παλιότερα Ακρόπολις (πχ 2004) υπήρχε η δυνατότητα αυτή...

Η Infomega δηλαδή πώς το κάνει στους Ελληνικούς αγώνες ?

εγω τα μαρκαρω ,τα κανω copy paste και τα περναω σε excel...

• C
                      cdl last edited by

Ο χρήστης fotis-84 έγραψε:
                      εγω τα μαρκαρω ,τα κανω copy paste και τα περναω σε excel...

Αν γυρίσουμε στο Ακρόπολις του 1975 θα βρούμε και πολύγραφο να τα βγάλουμε κόπιες....

Αυτοματοποιημένα γίνονται όλα, την starting list δηλαδή πώς την βγάζουν;
                      Προφανώς ξέχασαν να προσθέσουν αυτή τη δυνατότητα για τα αποτελέσματα...

• C
                        cmarin last edited by

Η πρώτη μέρα του αγώνα ήταν συναρπαστική από άποψη χρόνων. Όλοι ήταν πολύ κοντά αφού οι πρώτοι καθάριζαν τις πολλές πέτρες.
                        Την 2η μέρα οι 2πλή 50άρα ειδική έκανε την διαφορά και όποιος βγήκε από εκεί καθαρός είχε και το πλεονέκτημα. Ο Μάρκος δεν έκανε το λάθος και μετά το τέλος της ημέρας, η νίκη ήταν πλέον γεγονός. Την τρίτη μέρα δεν συνέβη απολύτως τίποτα ενώ οι περισσότεροι πέρασαν τουριστικά.
                        Στη βαθμολογία τα πράγματα γίνονται σοβαρότερα αφού ακολουθεί αγώνας στη γειτονιά του ψηλού. Μετά από αυτόν θα δούμε και την αντίδραση του ΠΠ στα ασφάλτινα.
                        Τα Σουμπαρού σίγουρα αναβαθμισμένα και μεγάλο μπράβο για το βάθρο του Πετράν. Ελπίζουμε σε ακόμη καλύτερους αγώνες, να δουν τουλάχιστον τα λεφτά τους να πιάνουν τόπο και να θεωρούμε σίγουρη τη μελλοντική εμπλοκή τους.
                        Από εκεί και μετά ο τρελό-Miko έχει σοβαρευτεί και είναι έτοιμος για πολλές νίκες τα επόμενα χρόνια. Το ίδια και για τον Latvala που χρειάζεται ένα εργοστασιακό μπάκετ για να δείξει και βαθμολογικά τα δοντια του. Μπράβο και στον Κopecky που έφερε το Φάμπια εκεί. Ο έταιρος Solbe σταθερότατος, όπως και ο Stohl που φέτος τον δέρνει η ατυχία (ή η Xsara?).
                        Για τον Βωβό τι να πούμε.... Πάντα προσφέρει απλόχερα θέαμα, αυτό το παραπάνω γλίστρημα που αναζητά ο θεατής. Παντού χειροκροτήθηκε και αν δεν ήταν το καθάρισμα της 2ης μέρας ίσως τον βλέπαμε ψηλότερα. Πάντως ήμουν σχεδόν σίγουρος ότι τους Wilks, Perez Companc και Wilson θα τους 'είχε' ο Βωβός στον αγώνα μας.

Στο PWRC πολύ καλοί οιο Arai (ως συνήθως), Hanninen, Aiger. Ενώ από τα περάσματα του ξεχώρισε (κοινή άποψη σε όλη την παρέα) ο VERTUNOV.

Για τους Έλληνες ας τα γράψουμε στο άλλο θέμα...

• T
                          thvarveris last edited by

Πάνω απ’ όλα το Ακρόπολις είναι αγώνας ραλλυ οπότε ας τα πούμε και για τα αγωνιστικά.

Πριν απ’ όλα θέλω να πω κάτι που έγραψα και σε άλλο σημείο του φορουμ.
                          Το WRC νομίζω ότι πάσχει από πολλά και η χλωμάδα του είναι πλέον παραπάνω από εμφανής. Όχι μόνο σε τεχνικό επίπεδο, μηχανές και οργανωτικά αλλά κυρίως σε πρόσωπα.
                          Δεν υπάρχουν προσωπικότητες στο WRC πλέον δυστυχώς.
                          Τα τελευταία χρόνια αποχώρησαν για διαφόρους λόγους, οι Οριολ, Μάκινεν, ΜακΡει, Μπέρνς, Σαινθ, Μαρτιν, Ντελεκούρ και σίγουρα κάποιον ξεχνάω.
                          Αυτοί που ήρθαν και που είναι άξιοι λόγου, είναι σίγουρα φυσιογνωμίες, που δεν μπορούν τουλάχιστον μέχρι τώρα να αντικαταστήσουν τους αποχωρήσαντες.
                          Κακά τα ψέματα τουλάχιστον εγώ ζορίζομαι πολύ να δω στα πρόσωπα του Χίρβονεν του Λάτβαλα του Γκάλι του Γουίλσον (αν είναι δυνατόν!!!) του αντικαταστάτες των περισσοτέρων οδηγών από αυτούς που αποχώρησαν.
                          Όχι ότι δεν είναι καλοί οδηγοί. Πρωταθλητές θα γίνουν, αλλά του επιπέδου των περισσοτέρων από αυτούς που αποχώρησαν δεν είναι σαν προσωπικότητες και ήδη άρχισαν να περνάνε σε δεύτερη ζήτηση (Ντιβάλ).

Επίσης έχω την αίσθηση ότι υπάρχει μία συμφωνία κυρίων μεταξύ οδηγών και εργοστασίων που λέει ότι όποιος είναι μπροστά την δεύτερη μέρα, μένει εκεί εκτός απροόπτου που θα δημιουργήσει μόνος του, δηλαδή εδώ και πολύ καιρό δεν έχουμε δει αγώνα που να μην «τελειώνει» την δεύτερη μέρα του, δηλαδή κανένας δεν ρισκάρει το κάτι παραπάνω την τελευταία μέρα. Έχει αρχίσει και μας κουράζει το γεγονός.
                          Έχουμε να δούμε πολύ καιρό αγώνα να «τελειώνει» στο τέλος του και όχι μία μέρα πριν

Απ’ εκεί και πέρα στον αγώνα
                          Όταν νομίζω έχεις να κάνεις με ένα μεγάλο εχθρό (LOEB) και δεν μπορείς να τον κερδίσεις, νομίζω ότι το καλύτερο που έχεις να κάνεις είναι να το μιμηθείς και λίγο.
                          Νομίζω δηλαδή ότι αυτό έκανε ο GRONHOLM. Μιμήθηκε το πιο στεγνό στυλ οδήγησης του LOEB τσιγκουνεύτηκε τις γωνίες και στηριζόμενος σε ένα άψογο αυτοκίνητο καθάρισε τον αγώνα χτυπώντας εκεί που έπρεπε, έχοντας και την τύχη με το μέρος του αλλά αυτό μέσα στο πρόγραμμα είναι.
                          Ο LOEB από την άλλη στα μάτια μου έδειχνε να μην είχε βρεί την κατάληλη ρύθμιση για τον αγώνα. Το διαφορετικό στυλ οδήγησης από μέρα σε μέρα μάλλον έδειχνε ότι άλλαζαν το setup του αυτοκινήτου για να βρούν την χρυσή τομή. Αλλον LOEB είδα την Παρασκευή άλλο τον Σάββατο και την Κυριακή. Τα ίδια και για τον SORDO αλλά ο Γάλλος είναι πιο καλός και ανταπεξήλθε καλύτερα.
                          Ο SOLBERG προσπάθησε αλλά δεν ξέρω πότε θα προσπαθήσουν και στην SUBARU λίγο παραπάνω γιατί νομίζω ότι η υπομονή του Νορβηγού έχει φτάσει στα όρια του.
                          Ο Άτκισον έπαιξε καλά τον ρόλο του την Παρασκευή.
                          Από εκεί και πέρα, το να μας σκονίσουν (να μας χαρίσουν θέαμα δηλαδή) είχαν αναλάβει οι Χίρβονεν, Λατβαλα, και Χ.Σολμπερκ.

Θέλω να γράψω εδώ για το Βωβό και όχι στο κεφάλαιο Έλληνες γιατί η συμμετοχή είναι επιπέδου γενικής. Το θέαμα δεδομένο. Στο κομμάτι του Λουτρακίου που τελειώνει η άσφαλτος και ξαναρχίζει το χώμα πραγματικά μπορεί και να ήταν η πιο θεαματική στιγμή που είδα από όλο τον αγώνα και από όλους τους οδηγούς. Αλλά από την άλλη βλέπω να υπολείπεται σε χρόνους, και καμία φορά πολύ, από πληρώματα που στο δρόμο δείχνουν να ψάχνονται περισσότερο και που δεν έχουν και την ίδια γνώση του δρόμου με αυτούς, καθώς και «επίσημα» στην εκπομπή του Φωτεινέλη ο Λώρης είπε ότι έκαναν και «παράνομες» δοκιμές εδώ και καιρό.
                          Δεν είμαι μέσα και δεν μπορώ να ξέρω λεπτομέρειες αλλά δεν μπορώ να καταλάβω γιατί γίνεται αυτό.

.

Για την κατηγορία N (ή όπως αλλιώς λέγεται )
                          Ο Αραϊ μου φαίνεται ότι έχει εξελιχθεί σε βασιλιά της κατηγορίας και η οδήγηση του σε πολλά σημεία είναι επιπέδου WRC. Στο ίδιο επίπεδο Χανινεν αλλά και σχεδόν οι περισσότεροι από αυτούς που ακολουθούν το πρωτάθλημα, ενώ θέλω να κάνω μία ειδική αναφορά στον Krιstian SOHLBERG που στην Αγία Σωτήρα 1 έμεινε από τιμόνι και άλλαξε μπροστά μας σε 15 περίπου λεπτά ημίμπαρο-ακρόμπαρο ενώ πίσω περνούσαν τα υπόλοιπα αγωνιστικά και ο πέτρες καταπάνω τους έρχονταν βροχή.
                          Επίσης μου έκανε εντύπωση ο PAVLIDES όχι για την εμπνευσμένη του οδήγηση αλλά για τον συνοδηγό του. Denis GIRAUDET παρακαλώ!

Για τους Έλληνες θα γράψω αργότερα.

• T

Επίσης θέλω να προσθέσω ότι από εδώ και πέρα για την εξέλιξη του πρωταθλήματος θα παίξουν μεγάλο ρόλο οι «δεύτεροτριτοι» αλλά και ο SOLBERG.
                            Έχουμε 8 αγώνες. 3 στην άσφαλτο και 5 στο χώμα.
                            Ας πούμε ότι έχει μία προπορεία στο χώμα ο GRONHOLM και στην άσφαλτο ο LOEB.Θεωρητικά πάντα.
                            Πόσο όμως θα απέχει (σε θέσεις) ο GRONHOLM από τον LOEB σε κάθε αγώνα;
                            Θα είναι πάντα ένα-δύο ή θα χώνονται ανάμεσα τους στο μεν χώμα οι συμπαθούντες το χώμα (HΙRVONEN-LATVALA-αφοί SOLBERG κλπ.) στην δε άσφαλτο ο SORDO και όποιος άλλος ασφαλτάκιας θα επιστρατευθεί από την CITROEN, για να κόψει όσους πόντους μπορεί από τον GRONHOLM;

Θεωρητικά ο GRONHOLM είναι σε πιο πλεονεκτική θέση καθώς υπάρχουν περισσότεροι σολίστες χώματος και περισσότεροι αγώνες για αυτούς.

Εκτός αν όλα λυθούν σε μία καθαρή μονομαχία του ψηλού με τον κοντό και όλοι οι υπόλοιποι μείνουν να παρακολουθούν.

Πάντως πιθανή απόχώρηση του GRONHOLM στο τέλος του πρωταθλήματος θα είναι μεγάλο πλήγμα για το σπορ.

Θα δούμε.

• T

Ο χρήστης thvarveris έγραψε:
                              Επίσης θέλω να προσθέσω ότι από εδώ και πέρα για την εξέλιξη του πρωταθλήματος θα παίξουν μεγάλο ρόλο οι «δεύτεροτριτοι» αλλά και ο SOLBERG.
                              Έχουμε 8 αγώνες. 3 στην άσφαλτο και 5 στο χώμα.
                              Ας πούμε ότι έχει μία προπορεία στο χώμα ο GRONHOLM και στην άσφαλτο ο LOEB.Θεωρητικά πάντα.
                              Πόσο όμως θα απέχει (σε θέσεις) ο GRONHOLM από τον LOEB σε κάθε αγώνα;
                              Θα είναι πάντα ένα-δύο ή θα χώνονται ανάμεσα τους στο μεν χώμα οι συμπαθούντες το χώμα (HΙRVONEN-LATVALA-αφοί SOLBERG κλπ.) στην δε άσφαλτο ο SORDO και όποιος άλλος ασφαλτάκιας θα επιστρατευθεί από την CITROEN, για να κόψει όσους πόντους μπορεί από τον GRONHOLM;

Θεωρητικά ο GRONHOLM είναι σε πιο πλεονεκτική θέση καθώς υπάρχουν περισσότεροι σολίστες χώματος και περισσότεροι αγώνες για αυτούς.

Εκτός αν όλα λυθούν σε μία καθαρή μονομαχία του ψηλού με τον κοντό και όλοι οι υπόλοιποι μείνουν να παρακολουθούν.

Πάντως πιθανή απόχώρηση του GRONHOLM στο τέλος του πρωταθλήματος θα είναι μεγάλο πλήγμα για το σπορ.

Θα δούμε.

Εχω κάνει λάθος και ο αγώνας της Ιρλανδίας είναι ασφάλτινος, οπότε 4 αγώνες και από τα δύο είδη επιφάνειας.Τα υπόλοιπα ως έχουν

• G
                                garfli last edited by

ΤΕΛΙΚΑ ΖΗΣΑΜΕ ΕΝΑ ΣΧΕΤΙΚΑ 'ΖΕΣΤΟ' ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ.

• G
                                  garfli last edited by

Πάνω απ’ όλα το Ακρόπολις είναι αγώνας ραλλυ οπότε ας τα πούμε και για τα αγωνιστικά.

Πριν απ’ όλα θέλω να πω κάτι που έγραψα και σε άλλο σημείο του φορουμ.
                                  Το WRC νομίζω ότι πάσχει από πολλά και η χλωμάδα του είναι πλέον παραπάνω από εμφανής. Όχι μόνο σε τεχνικό επίπεδο, μηχανές και οργανωτικά αλλά κυρίως σε πρόσωπα.
                                  Δεν υπάρχουν προσωπικότητες στο WRC πλέον δυστυχώς.
                                  Τα τελευταία χρόνια αποχώρησαν για διαφόρους λόγους, οι Οριολ, Μάκινεν, ΜακΡει, Μπέρνς, Σαινθ, Μαρτιν, Ντελεκούρ και σίγουρα κάποιον ξεχνάω.
                                  Αυτοί που ήρθαν και που είναι άξιοι λόγου, είναι σίγουρα φυσιογνωμίες, που δεν μπορούν τουλάχιστον μέχρι τώρα να αντικαταστήσουν τους αποχωρήσαντες.
                                  Κακά τα ψέματα τουλάχιστον εγώ ζορίζομαι πολύ να δω στα πρόσωπα του Χίρβονεν του Λάτβαλα του Γκάλι του Γουίλσον (αν είναι δυνατόν!!!) του αντικαταστάτες των περισσοτέρων οδηγών από αυτούς που αποχώρησαν.
                                  Όχι ότι δεν είναι καλοί οδηγοί. Πρωταθλητές θα γίνουν, αλλά του επιπέδου των περισσοτέρων από αυτούς που αποχώρησαν δεν είναι σαν προσωπικότητες και ήδη άρχισαν να περνάνε σε δεύτερη ζήτηση (Ντιβάλ).

.....

ΣΥΜΦΩΝΩ...
                                  ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ WRC ΤΕΤΡΑΚΙΝΗΤΑ ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΙΚΑ ΝΑ ΓΥΡΙΖΟΥΝ ΣΤΙΣ 10000 ΣΤΡΟΦΕΣ ΜΕ ΠΑΝΤΕΛΗ ΕΛΕΙΨΗ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΘΑ ΔΕΙΣ ΘΕΑΜΑ ΚΑΙ ΤΙ ΕΣΤΙ ΒΕΡΥΚΟΚΟ ΚΑΙ ΠΩΣ ΣΤΕΚΟΝΤΑΙ ΣΤΟΝ ΔΡΟΜΟ OI ΟΔΗΓΟΙ ΠΟΥ ΑΝΕΦΕΡΕΣ ΠΙΟ ΠΑΝΩ ΚΑΙ ΟΙ ΧΕΙΡΙΣΤΕΣ PLAYSTASION !! ΤΟ ΕΙΧΕΙ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ Ο ΜΑΚΡΕΙ [ΠΡΙΝ ΠΡΟΚΑΛΕΣΕΙ ΤΟΝ ΣΟΥΜΑΧΕΡ ΣΕ ΚΟΝΤΡΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΔΙΩΞΟΥΝ ΑΠΟ ΤΟ WRC ] ΑΛΛΑ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΘΑ ΚΑΝΟΥΝ ΖΗΜΙΑ ΣΤΟ ΜΑΓΑΖΙ ΤΗΣ FIA ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ Η F1.

• G
                                    garfli last edited by

Τα τελευταία χρόνια αποχώρησαν για διαφόρους λόγους, οι Οριολ, Μάκινεν, ΜακΡει, Μπέρνς, Σαινθ, Μαρτιν, Ντελεκούρ και σίγουρα κάποιον ξεχνάω....

TON ΓΙΟΥΧΑ ΡΕ ΓΜΤ!!

• O
                                      og2002gr last edited by

Aπό τους πιο ενδιαφέροντες αγωνες που θυμαμαι τα τελευταια χρόνια.

Μικρές διαφορές (οχι 1-2 λεπτα διαφορα απο τις πρωτες ειδικες), 7 διαφορετικοι νικητές ειδικών, μαχη για την νίκη για 1,5 σκέλος, και ενδιαφερον για όλες τις θέσεις, πολλοί τερματισμοί WRC. Όλοι οι οδηγοί γεμισαν τα στατιστικα τους.

Κανενα παράπανο εκτός από τα λαθη-ατυχιες των Sordo - Latvala - Atkinson που ήταν για ψηλότερα.

Κρίμα και για Βωβο να χανει από τον γεννημένο τελευταιο Wilson, τον Villagra (οσο ηταν μέσα) μόλις στο 2ο αγώνα του με WRC και σε μερικες ειδικές να ειναι πιο αργός και από τον Arai. Δε λέω, ερασιτεχνικα ασχολείται, και κάνει το χόμπυ του αλλά σαν κορυφαιος Ελληνας οδηγός θες να σε πάει πιο ψηλά..

• T

Ο χρήστης garfli έγραψε:

Τα τελευταία χρόνια αποχώρησαν για διαφόρους λόγους, οι Οριολ, Μάκινεν, ΜακΡει, Μπέρνς, Σαινθ, Μαρτιν, Ντελεκούρ και σίγουρα κάποιον ξεχνάω....

TON ΓΙΟΥΧΑ ΡΕ ΓΜΤ!!

Τον θυμήθηκα αλλά τον θεώρησα μια γενιά πίσω για αυτό και δεν τον έβαλα. Ο Κανκουνεν από το 2001 και μετά είχε «χαλαρώσει» λίγο.
                                        Εξάλου είμαι μεγάλος θαυμαστής του!

• D
                                          dap last edited by

TON ΓΙΟΥΧΑ ΡΕ ΓΜΤ!!

Τον θυμήθηκα αλλά τον θεώρησα μια γενιά πίσω για αυτό και δεν τον έβαλα. Ο Κανκουνεν από το 2001 και μετά είχε «χαλαρώσει» λίγο.

Εξάλου είμαι μεγάλος θαυμαστής του!

Αντιγραφο εσταλη εις D.A.

• K
                                            kouk last edited by

Οχι μην του κάνεις τέτοια ζημιά του Θοδωρή!!!

• First post
                                              Last post
                                            • 1
                                            • 2
                                            • 3
                                            • 4
                                            • 5
                                            • 2 / 5
                                            • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
                                              • ΕΛΛΑΔΑ
                                              • ΚΟΣΜΟΣ