-
To κρασι τοσο καιρο ειναι φυλαγμενο στο υπογειο οπου η θερμοκρασια κυμαίνεται απο τους 5 μεχρι τους 18 βαθμους.
-
Ο χρήστης thanasis_leo έγραψε:
To κρασι τοσο καιρο ειναι φυλαγμενο στο υπογειο οπου η θερμοκρασια κυμαίνεται απο τους 5 μεχρι τους 18 βαθμους.Αυτο δεν εχει σημασια ,κοιταξε τι ποικιλια γραφει η εττικετα ,αν ειναι αγιωργιτικο μπορει να εισαι τυχερος .
-
Νομιζω δεν γραφει,αλλα ρε παιδια ειναι του 79?
Ειχαν απο τοτε καλα και οχι κρασια?
Το εχω στο υπογειο . Οταν ξαναπαω θα το βγαλω μια φωτο να την ανεβασω.
Το μπουκαλι δεν ειναι σαν τα σημερινα παντως.
Γραφει απο ο,τι θυμαμαι Οινοποιείο Μπουτάρη Στενήμαχο Νάουσης
-
Νομιζω δεν γραφει,αλλα ρε παιδια ειναι του 79?Ειχαν απο τοτε καλα και οχι κρασια?
Μπορεις να μας πεις αν το μπουκαλι ειναι μαυρο η οχι κ αν γραφει ξινομαυρο ,σε διαφανες μπουκαλι μπορεις να διακρινεις αν το περιεχομενο ειναι θολο κ εχει σχηματισει ιζημα ,τοτε ειναι για πεταμα .
Καποιοι συνεταιρισμοι εφτιαχναν κ τοτε καλα κρασια . -
Νομιζω δεν γραφει,αλλα ρε παιδια ειναι του 79?Ειχαν απο τοτε καλα και οχι κρασια?
Αν πας στο οινοποιείο του Μπουτάρη στην Νάουσα θα δεις τις τιμούλες στα 79 - 80 και θα το ανοίξεις σε γιορτή... αν έχει διατηρηθεί βεβαίως
-
Ποσο πανε αυτα?
Κατι επιλεγμενες Ραψανες που εχω δει του Τσανταλη, χρονολογιες '93, '95 νομιζω οτι κανουν γυρω στα 300€ .
Αυτο ποσο να κανει?
-
Από Νάουσα περιμένουμε να είναι ξινόμαυρο, που δεν μας πειράζει (προσωπικά μου αρέσει πολύ το ξινόμαυρο) ή κάποιος συνδυασμός αυτού.
Οι συνθήκες μάλλον ήταν πολύ καλές που μας δίνει ελπίδες.(αν και θα προτιμούσα 10-18°C)
Υποτίθεται ότι καθώς παλιώνουν τα κρασιά οι τανίνες (που μεταξύ των άλλων βοηθάνε/προστατεύουν τα προς παλαίωση κρασιά) μετατρέπονται σε ίζημα. Οπότε το ίζημα από μόνο του δεν σημαίνει κάτι κακό. Αν το κρασί είναι αφιλτράριστο (για να μην χάσει αρώματα) μπορεί να έχει ίζημα και καινούργιο.
Βασικά φρόντισε να το ανοίξεις σε κάποια σπέσιαλ ευκαιρία αλλά αν σου βγει μάπα έχε και κάτι άλλο αξιοπρεπές καβάτζα. Αν έχει πολύ ίζημα φιλτράρισέ το. Επίσης να έχεις το νού σου γιατί τόσο παλιό ίσως να μην αντέξει πολύ ώρα ανοιχτό (ίσως να είναι ασθενή τα αρώματά του και να μην θέλει πολύ αερισμό για να μην χαθούν). -
Αν το κρατησω καμια 20αρια χρονια ακομα πειραζει?
Γιατι δεν νομιζω να εχω καμια σπεσιαλ στιγμη μεχρι τοτε....
-
Αν το κρατησω καμια 20αρια χρονια ακομα πειραζει?Γιατι δεν νομιζω να εχω καμια σπεσιαλ στιγμη μεχρι τοτε....
IMO τα ελληνικά παλαίωσης είναι δύσκολη κατάσταση...
Επειδή έχω περάσει μια βδομάδα στην Γαλλία σε exclusive wine tour... υπάρχει οινοποιείο στο Μπορντώ που έχει στο κάτω κελαρι (150μ έκαστο) από ένα μπουκάλι από όλους τους ανταγωνιστές από το 1920 και μετά -
Αν πραγματικα το κρασι ειναι καλο δεν νομιζω να βρω καποια σπεσιαλ στιγμη με καποιο σπεσιαλ ατομο το οποιο θα το εκτιμήσει για να το πιω μαζι του.
Αυτο που ισως κανω ειναι, οταν με το χρονο μαθω απο κρασια, να το παρω και να το πιω μονος μου!!
χαχα!
Για ενα τετοιο κρασι δεν νομιζω να βρω μια τοσο ανταξια σπεσιαλ στιγμη. -
Σκέψου όμως την πιθανότητα να είναι χαλασμένο (που μάλλον είναι το πιθανότερο)....
Αν θέλεις να μάθεις λίγο πρώτα δοκίμασε μερικά στάνταρ καλά ερυθρά κρασιά σε λογικές τιμές (από σούπερ μάρκετ, 7-13ευρώ το μπουκάλι πχ Τσάνταλη Ραψάνη, Μπουτάρη Reserve ή Grand Reserve (το λατρεύω αυτό) κανά αγιωργίτικο από Παπαιωάννου) και μετά δοκίμασέ το. Πάντως άνοιξέ το γρήγορα, μην το περιμένεις άλλο, ακόμα κι αν δεν έχει χαλάσει ακόμα τελείως θα χαλάσει στα επόμενα χρόνια. Κάνε μια ωραία κατάσταση με καλό κοκκινιστό κρεατάκι και ωραία τυράκια και χτύπα το.
Όπως είπε και ο cpp τα ελληνικά κρασιά δεν φημίζονται για τις ικανότητες μακράς παλαίωσής τους.
Επίσης στο μεταξύ έχει υπάρξει πρόοδος στους φελλούς που μπορεί να κάνει διαφορά. Κανονικά αν είναι κάτι καλό και θέλεις να το κρατήσεις ίσως πρέπει να του αλλάξεις φελλό! Το ανοίγεις, σιγουρεύεσαι ότι δεν είναι μάπα και του βάζεις ένα νέο σύγχρονο φελλό! -
Αν πραγματικα το κρασι ειναι καλο δεν νομιζω να βρω καποια σπεσιαλ στιγμη με καποιο σπεσιαλ ατομο το οποιο θα το εκτιμήσει για να το πιω μαζι του.Αυτο που ισως κανω ειναι, οταν με το χρονο μαθω απο κρασια, να το παρω και να το πιω μονος μου!!
χαχα!
Για ενα τετοιο κρασι δεν νομιζω να βρω μια τοσο ανταξια σπεσιαλ στιγμη.Δεν μας λες αν προκειται για λευκο η κοκκινο ,στην πρωτη περιπτωση ειναι για πεταμα σιγουρα ,για την δευτερη διαβασε το παρακατω κειμενο .
Η ωρίμανση και η παλαίωση είναι διαδικασίες που δεν εφαρμόζονται σε όλους τους οίνους. Τα λευκά, τα ροζέ και τα ελαφρά ερυθρά κρασιά, συνήθως καταναλώνονται άμεσα, χωρίς παλαίωση, προκειμένου να απολαύσουμε την φρεσκάδα των πρωτογενών αρωμάτων και τη γεύση της ποικιλίας. Αντίθετα τα ονομαστά λευκά κρασιά και τα περισσότερα ερυθρά απαιτούν παλαίωση προκειμένου να απαλυνθεί η έντονη οξύτητα τους και να εξευγενιστούν οι επιθετικές τανίνες τους. Κατά την παλαίωση του κρασιού λαμβάνουν χώρα ένα σύνολο πολύπλοκων αντιδράσεων που αποτελούν τη οξειδωτική παλαίωση. Από τους πόρους του βαρελιού επιτρέπεται η είσοδος μικρών ποσοτήτων οξυγόνου, το οποίο αντιδρά με τις ουσίες του οίνου με αποτέλεσμα ο οίνος να χάνει με την πάροδο του χρόνου τον άγριο και επιθετικό του χαρακτήρα. Παράλληλα, από το βαρέλι μεταφέρονται στο κρασί ορισμένες ουσίες, οι οποίες εμπλουτίζουν την αρωματική του σύνθεση Η παλαίωση του κρασιού συνεχίζεται και στη φιάλη, πρόκειται για αναγωγική παλαίωση, αφού ο φελλός εξασφαλίζει την απουσία του οξυγόνου. Σε αυτή τη φάση, που μπορεί να διαρκέσει από μήνες έως πολλά χρόνια, αναπτύσσεται το μπουκέτο του κρασιού.
Η εμφιάλωση που ακολουθεί είναι ένα κρίσιμο στάδιο, το οποίο απαιτεί πολύ μεγάλη προσοχή. Για το λόγο αυτό θα πρέπει να εξασφαλίζεται η αποστείρωση της εμφιαλωτικής γραμμής, έτσι ώστε να αποφεύγονται τυχόν μολύνσεις του οίνου. Μετά την πλήρωση των φιαλών, τοποθετείται ο φελλός. Υπάρχουν διάφορα είδη φελλού, για τους οίνους παλαίωσης, όμως, ο καλύτερος είναι ο φυσικός φελλός, που προέρχεται από το φλοιό των φελλόδεντρων.
Ακολουθεί τοποθέτηση του καψυλίου και της ετικέτας στη φιάλη. Κατόπιν οι φιάλες μπαίνουν σε χαρτοκιβώτια και οδηγούνται σε ειδικά διαμορφωμένους αποθηκευτικούς χώρους, απ’ όπου θα ταξιδέψουν για να φτάσουν στον καταναλωτή.
Ο οίνος προσομοιάζει με ζωντανό οργανισμό. Έρευνες έχουν δείξει ότι ο οίνος κατά την ωρίμανση και παλαίωση του ΄δεν πρέπει να ακούει και δεν πρέπει να βλέπει΄, έτσι ώστε να εξελιχθεί και να αποδώσει τα μέγιστα από το δυναμικό του, με ήπιο και ομαλό τρόπο. Ως εκ τούτου πρέπει να αποφεύγονται οι κραδασμοί που διαταράσσουν την ηρεμία του οίνου, αλλά και το φως, που μεταβάλει το χρώμα του.
Παράλληλα, πολύ σημαντικοί παράγοντες είναι η θερμοκρασία και η σχετική υγρασία του χώρου που αποθηκεύονται οι φιάλες. Η θερμοκρασία θα πρέπει να είναι σταθερή στους 15°C, ενώ η σχετική υγρασία σε επίπεδα τέτοια που να αποφεύγεται η ξήρανση των φελλών, αλλά και η αλλοίωση των ετικετών, 70-75% σχετικής ατμοσφαιρικής υγρασίας.
Τέλος, η κάβα δεν πρέπει να περιέχει προϊόντα με οσμές έντονες, που μπορεί να επηρεάσουν το άρωμα και την γεύση του κρασιού.
-
Mπορούμε να βάλουμε στοίχημα για το αν θα έχει γίνει ξύδι.
Το παίζω με 10 προς ένα
-
Ο χρήστης rx8_drifter έγραψε:
Mπορούμε να βάλουμε στοίχημα για το αν θα έχει γίνει ξύδι.Το παίζω με 10 προς ένα
Ειναι σαν να κλεβω εκκλησια . Μυθος ειναι .
-
Πρόσφατα δοκίμασα το Πορφυρή Γη από το κατώγι Αβέρωφ και διαπίστωσα ότι συνοδεύει άψογα , τηγανιτά μπακαλιαράκια . Ένα από τα ελάχιστα χαρμάνια που συνδυάζουν τις δύο βασικές Ελληνικές ερυθρές ποικιλίες, το Αγιωργίτικο και το Ξινόμαυρο .
Τον τελευταία μήνα αγοράζω Ξινόμαυρο Χρυσοχόου ( Νάουσα) . Ένα καλό καθημερινό κρασί που στην τιμή των 7e περίπου δε βλέπω να έχει αντίπαλο αφού προσωπικά το θεωρώ καλύτερο από όλα τα Ξινόμαυρα του Μπουτάρι, ακόμα κι απ'αυτό το Grand Reserve των 12e που τόσο αρέσει στον Ανδρέα-Hunter.
-
Κι εμένα μου αρέσει το Gr Reserve Μπουτάρη, πάρα πολύ! Το έχω για σαφώς ανώτερο από του Χρυσοχόου (τον Πετρίτη που έχω δοκιμάσει) που είναι επίσης ευχάριστο. Για την κατηγορία των 7 ευρώ το Ραψάνη του Τσάνταλη το βρίσκω την καλύτερη επιλογή.
-
Στην 11η θέση η Ρουμανία στη παγκόσμια παραγωγή κρασιού
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Διεθνούς Οργανισμού Κρασιού, η Ρουμανία κατέχει την 11η θέση διεθνώς. Εξάλλου, η ρουμανική παραγωγή φτάνει στα 6,8 εκατομμύρια σε 100λιτρα.
Πρόθεση της Ρουμανίας είναι η ενίσχυση των εξαγωγών του ρουμανικού κρασιού, σε συνδυασμό με την υλοποίηση συγκεκριμένων τουριστικών δράσεων.
Τη πρώτη θέση στη διεθνή λίστα παραγωγής κρασιού, έχει η Ιταλία
-
Ο χρήστης rx8_drifter έγραψε:
Στην 11η θέση η Ρουμανία στη παγκόσμια παραγωγή κρασιούΣύμφωνα με τα στοιχεία του Διεθνούς Οργανισμού Κρασιού, η Ρουμανία κατέχει την 11η θέση διεθνώς. Εξάλλου, η ρουμανική παραγωγή φτάνει στα 6,8 εκατομμύρια σε 100λιτρα.
Πρόθεση της Ρουμανίας είναι η ενίσχυση των εξαγωγών του ρουμανικού κρασιού, σε συνδυασμό με την υλοποίηση συγκεκριμένων τουριστικών δράσεων.
Τη πρώτη θέση στη διεθνή λίστα παραγωγής κρασιού, έχει η Ιταλία
Ήπια στο Βουκουρέστι ένα τοπικό κόκκινο στα 60Euro το μπουκάλι που θεωρείται top για εκεί και μπορώ να πώ ότι μου θύμισε Γαλλία. Πάρα πολύ καλο!!
-
Εγώ ούτε καν το είχα ακούσει ότι στην ρουμανία φτιάχνουν κρασί, πολλώ δε μαλλον καλό
-
Ωπ ωραιο θεμα εγω τωρα το πηρα ''μυρωδια'' υπολογιζω μεχρι αυριο να εχω διαβασει ολες τις σελιδες
Λοιπον κατα συμπτωση σημερα ειχα παει στο ΙΚΕΑ και στο τμημα με τα φαγητα πουλαγανε και Σουηδικο κρασι , ειχανε ενα λευκο και ενα κοκκινο στα 5 ευρω το μπουκαλι.
Ειχαν μια ταμπελα που εγραφε πληροφοριες για τα κρασια και ελεγε οτι το κοκκινο μπορεις να το ζεστανεις και να ριξεις μεσα σταφιδες και αμυγδαλο , ειχαν φτιαξει λιγο και κερναγανε τον κοσμο, εγω επιασα κουβεντα με την κοπελα που τα σερβιρε και με κερασε 3 ποτηρια μου θυμισε περισσοτερο λικερ παρα κρασι δεν μπορω να πω οτι ετσι οπως το ειχαν κανει μου αρεσε ιδιαιτερα, παντως πηρα ενα μπουκαλι κοκκινο και θα το δοκιμασω αυτες τις ημερες με ποικιλια τυριων να δω πως ειναι
Το κρασι ειναι αυτο
Κρασιά