-
Πολιτικό παιχνίδι στα Ιεροσόλυμα
Του Γιώργου Δελαστίκ
«Η κρίση αυτή έχει βαθύτατο πολιτικό υπόστρωμα, συνδεόμενο με μία από τις πιο κρίσιμες πτυχές του Μεσανατολικού - την τύχη της Ιερουσαλήμ. Το ελληνορθόδοξο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων έχει τεράστια ακίνητη περιουσία στο Ισραήλ και στην Παλαιστίνη και πάνω απ' όλα στην ίδια την Ιερουσαλήμ. Μιλώντας με σχήμα υπερβολής, σχεδόν η μισή γη της κεντρικής Ιερουσαλήμ ανήκει στο Πατριαρχείο! Για να κατανοήσουμε τι εννοούμε αρκεί να αναφέρουμε ότι σε οικόπεδα του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων είναι κτισμένα η... Βουλή του Ισραήλ, το Προεδρικό Μέγαρο, το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας!
Δεδομένου ότι σε μια υποτιθέμενη λύση του Παλαιστινιακού ο εβραϊκός τομέας της Ιερουσαλήμ θα αποτελέσει την πρωτεύουσα του Ισραήλ και ο αραβικός τομέας την πρωτεύουσα της Παλαιστίνης, έχει τεράστια σημασία αν το Πατριαρχείο πωλεί γη και ακίνητη περιουσία σε Αραβες ή σε Εβραίους, αφού ο αραβικός ή ο εβραϊκός χαρακτήρας των τμημάτων της Ιερουσαλήμ θα κριθεί ανά οικοδομικό τετράγωνο.
Καθώς όμως μόνο το Ισραήλ αποτελεί συγκροτημένο κράτος, μόνιμη τακτική των κυβερνήσεων του Τελ Αβίβ είναι να δελεάζει, να εξαναγκάζει ή και να εκβιάζει τον εκάστοτε Πατριάρχη Ιεροσολύμων να εκχωρεί γη μόνο σε Εβραίους και όχι σε Αραβες. Πέρα από τις βρώμικες μεθόδους, το κύριο νομότυπο όπλο των ισραηλινών κυβερνήσεων είναι η άρνησή τους να αναγνωρίσουν κάθε νεοεκλεγόμενο Πατριάρχη, ώστε να τον εξαναγκάσουν να υποκύψει σε απαιτήσεις τους, να τους δώσει 'γη και ύδωρ' πριν λάβει την πολυπόθητη αναγνώριση (...)
Ετσι, όλοι οι επίσκοποι εμφανίζονται εξ ορισμού ως φιλοπαλαιστίνιοι όσο είναι απλώς επίσκοποι. Οσοι όμως από αυτούς κινούνται για να εκλεγούν στον πατριαρχικό θώκο, ρίχνουν γέφυρες προς το Ισραήλ, αυτός δε που εκλέγεται Πατριάρχης αμέσως ξεχνάει τις φιλοαραβικές υποσχέσεις του και αρχίζει τις κρίσιμες συναλλαγές με τους Ισραηλινούς. Αυτά έκανε ο Ειρηναίος και τελικά προκάλεσε εξέγερση των Αράβων εναντίον του. Τα ίδια κάνει τώρα και ο Θεόφιλος, πυροδοτώντας αυτόν τον καινούργιο ξεσηκωμό των Αράβων ορθοδόξων εναντίον του, οι οποίοι χρησιμοποίησαν τις προσβάσεις τους στη βασιλική αυλή της Ιορδανίας για την άρση της αναγνώρισής του.
Το Ισραήλ φυσικά υποδαυλίζει ή εκμεταλλεύεται αυτές τις αραβικές επιθέσεις εναντίον κάθε Πατριάρχη Ιεροσολύμων, καθώς αυτές τους αποδυναμώνουν στο αραβικό ποίμνιο και τους κάνουν πολύ πιο εύκολη λεία για το Τελ Αβίβ, πολύ πιο πρόθυμους να συμβιβαστούν με τους Ισραηλινούς».
(ΑΠΟ ΤΟ «ΕΘΝΟΣ»)
-
Διαδρομές ενός αριστερού
Του Πετρου Παπακωνσταντινου
Ο Νικολά Σαρκοζί ανέβηκε στην εξουσία με την υπόσχεση «να θάψει οριστικά το πνεύμα του Μάη του ’68». Αν αληθεύουν, όμως, οι πληροφορίες του γαλλικού Τύπου, η πρώτη, εντυπωσιακή πολιτική του χειρονομία μετά την ανάληψη των καθηκόντων του θα είναι να δώσει το υπουργείο Εξωτερικών σε έναν εκ των… ακτιβιστών του Γαλλικού Μάη, τον Μπερνάρ Κουσνέρ! Πολιτικός καιροσκοπισμός; Πάντως όχι από την πλευρά του Σαρκοζί.
Η πολιτική διαδρομή του Κουσνέρ ξεκινάει από το Κομμουνιστικό Κόμμα, το οποίο εγκαταλείπει το 1966. Στη διάρκεια του Γαλλικού Μάη, εκλέγεται στην επιτροπή κατάληψης της Ιατρικής Σχολής. Πολύ γρήγορα απογοητεύεται και από τον αριστερισμό. Εκ των ιδρυτών των «Γιατρών Χωρίς Σύνορα», το 1971, και των «Γιατρών του Κόσμου», το 1980, γίνεται ένας από τους πρωτοπόρους μιας διπλής στροφής: Από τον κοινωνικό αγώνα στην «ανθρωπιστική» δράση και από τα πολιτικά κόμματα στις «Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις».
Ωστόσο, κάτω από το κοστούμι του φιλάνθρωπου γιατρού χτυπάει πάντα η καρδιά του παλιού επαναστάτη που πιστεύει στον ένοπλο αγώνα. Το 1987, ο Κουσνέρ γίνεται προφήτης του δόγματος περί «ανθρωπιστικών επεμβάσεων». Οταν το δόγμα του εφαρμόζεται από το ΝΑΤΟ εναντίον της Σερβίας, ο Κουσνέρ ανταμείβεται δεόντως με το πόστο του πολιτικού διοικητή του Κοσσυφοπεδίου. Με τον ίδιο ιεραποστολικό ζήλο, υπερασπίζεται τον πόλεμο του προέδρου Μπους εναντίον του Ιράκ. Χθες, πίστευε ότι, όπως έλεγε ο Μάο, «η ελευθερία έρχεται από την κάνη του όπλου». Σήμερα, η ελευθερία έρχεται κάτω από τις φτερούγες των F- 16. Τα μέσα αλλάζουν, ο σκοπός όχι.
Αλλωστε, ο Μπερνάρ Κουσνέρ παραμένει γνήσιος σοσιαλιστής. Η αίσθηση του πολιτικού καθήκοντος τον υποχρεώνει να κάνει κόμπο την καρδιά και να εγκαταλείψει τον ευγενή κόσμο των «μη κυβερνητικών οργανώσεων» για να υπηρετήσει ως υπουργός σοσιαλιστικών κυβερνήσεων. Μόνιμος θαμώνας των τηλεοπτικών πάνελ, υποστήριξε στις τελευταίες εκλογές τη Σεγκολέν Ρουαγιάλ. Αλλά η υποστήριξή του ήταν τόσο μαχητική όσο και «κριτική». Οπως «κριτική» θα είναι, σύμφωνα με τη χθεσινή «Λιμπερασιόν», και η συμμετοχή του στην κυβέρνηση του αντιπάλου της κ. Ρουαγιάλ, Νικολά Σαρκοζί. Αν νομίζει ο κ. Σαρκοζί ότι θα μας πάρει άκριτα μαζί του, είναι πολύ γελασμένος.
Κάποιοι θα γράψουν ότι η Αριστερά είναι ένα όχημα που μπορεί να σε πάει παντού, αρκεί να το εγκαταλείψεις την κατάλληλη στιγμή. Κάποιοι άλλοι θα θυμηθούν τον αφορισμό που λέει ότι ο Τρίτος Παγκόσμιος Πόλεμος θα γίνει μεταξύ αριστερών και… πρώην αριστερών! Στο εντυπωσιακό γραφείο του Κε Ντ’ Ορσέ, στην αριστερή (ποια άλλη;) όχθη του Σηκουάνα, ο κ. Κουσνέρ θα τα προσπεράσει όλα αυτά με Δαντική μεγαλοψυχία: «Το καραβάνι θα προχωρήσει, τα σκυλιά ας γαβγίζουν»… -
http://www.enet.gr/online/online_text/c=112,id=30764492
Και του το 'πα του ililia οτι θα παμε φυλακη
-
Ο χρήστης Asimov έγραψε:
http://www.enet.gr/online/online_text/c=112,id=30764492Και του το 'πα του ililia οτι θα παμε φυλακη
Kaλά αυτοί είναι εντελώς τρελάρες είχα δει πριν 2-3 χρόνια ένα ρεπορταζ στο βαζελοκάναλο : φοράνε χιτώνες , μανδύες και γω δεν ξέρω τι άλλο και τραβάνε κατά Όλυμπο μεριά και κάνουν chat με το Δία
'άρρωστοιιιιιιιιι'
-
http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_art ... 007_227975
-
Ο χρήστης TRAVELLER έγραψε:
Kaλά αυτοί είναι εντελώς τρελάρες είχα δει πριν 2-3 χρόνια ένα ρεπορταζ στο βαζελοκάναλο : φοράνε χιτώνες , μανδύες και γω δεν ξέρω τι άλλο και τραβάνε κατά Όλυμπο μεριά και κάνουν chat με το ΔίαΕγω ξερω και μερικους Εχει πολλα τετοια φρουτα στο 'χωριο' Ξερω και μια που εγραψε ενα βιβλιο εκδοσεως.... Αδωνι Ηθελε να της κανουμε και ημεριδα
-
Ο χρήστης Asimov έγραψε:
Kaλά αυτοί είναι εντελώς τρελάρες είχα δει πριν 2-3 χρόνια ένα ρεπορταζ στο βαζελοκάναλο : φοράνε χιτώνες , μανδύες και γω δεν ξέρω τι άλλο και τραβάνε κατά Όλυμπο μεριά και κάνουν chat με το Δία
Εγω ξερω και μερικους Εχει πολλα τετοια φρουτα στο 'χωριο' Ξερω και μια που εγραψε ενα βιβλιο εκδοσεως.... Αδωνι Ηθελε να της κανουμε και ημεριδα
Ενω κάποιοι άλλοι που φοράνε χιτώνες (μαύρους), μανδύες (μαύρους και χρυσοποίκιλτους) καλιμαφκια, αφήνουν μούσια και εγώ δεν ξέρω τι άλλο και κάνουν chat με τις τσέπες μας και τις ανασφάλειες μας ειναι καλύτεροι....
Προσωπικά τους θεωρώ όλους -
Ο χρήστης manosk έγραψε:
http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_world_2_23/05/2007_227975Κατέβηκε από την Cadillac, φορώντας τα ΑΡΜΑΝΙ κουρέλια του και πήγε στην ομιλία περί φτώχιας....Κοίταξε το PATEK PHILLIP κουρδιστό (έλεος, ούτε καν αυτόματο) ρολόι του...Είχε αργήσει...
-
Ο χρήστης Lippi έγραψε:
Ενω κάποιοι άλλοι που φοράνε χιτώνες (μαύρους), μανδύες (μαύρους και χρυσοποίκιλτους) καλιμαφκια, αφήνουν μούσια και εγώ δεν ξέρω τι άλλο και κάνουν chat με τις τσέπες μας και τις ανασφάλειες μας ειναι καλύτεροι....
Προσωπικά τους θεωρώ όλουςΔε διαφωνω.
Το περιεργο ειναι, βεβαια, οτι και αυτοι και οι αλλοι συχναζουν στα ιδια 'στεκια' -
Ο χρήστης Asimov έγραψε:
Το περιεργο ειναι, βεβαια, οτι και αυτοι και οι αλλοι συχναζουν στα ιδια 'στεκια'Καθόλου περίεργο....
-
http://www.in.gr/news/article.asp?lngEn ... gDtrID=251
Και είναι ακόμα χειρότερα δυστυχώς....
-
Ο χρήστης Asimov έγραψε:
Το περιεργο ειναι, βεβαια, οτι και αυτοι και οι αλλοι συχναζουν στα ιδια 'στεκια'Oύτε κι εγώ διαφωνώ με αυτό που γράφει ο 'Lippi'. Aπλώς ήρθε η κουβέντα στους συγκεκριμένους χαβαλέδες
Χρηστο : Εκεί τους ξεπετάει η περιοχή
-
Ο χρήστης kouk έγραψε:
http://www.in.gr/news/article.asp?lngEntityID=803906&lngDtrID=251
Και είναι ακόμα χειρότερα δυστυχώς....Τι έχεις Γιάννη, τι είχα πάντα...
Δε βαρέθηκες ακόμα, ρε Νίκο; Γιατί εγώ έχω αρχίσει να σκέπτομαι ότι, τελικά, μπορεί να είμαστε εμείς οι μαλάκες...
-
Οχι, δεν είμαστε εμεις οι μαλάκες ρε Ηλία! Η μειοψηφία είμαστε!!!!Και δυστυχώς αυτά γίνονται από τις πλειοψηφίες!!
Μακάρι να ζω όταν θα γίνει το Νέο Γουδί!
ΥΓ Η ΟΑ παρακαλάει εδω και 8 μήνες για την αγορά/ενοικίαση Α/Φ για την κάλυψη των αναγκών της λόγω δρομολογίων ΚΑΙ ΛΗΞΗΣ ΤΩΝ ΣΥΜΒΑΣΕΩΝ ΕΝΟΙΚΙΑΣΗΣ ΤΩΝ Α/Φ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΤΩΡΑ!!! Κανείς δεν απαντάει! Αμφιβαλει κανείς ότι σε 1 χρόνο θα ακούσουμε για λαμόγια εργαζόμενους που δεν βοηθάνε την εταιρεία και πρεπει να απολυθούν ή να ιδιωτικοποιηθεί η εταιρεία για να πάει καλύτερα!!!???
-
Ο χρήστης kouk έγραψε:
http://www.in.gr/news/article.asp?lngEntityID=803906&lngDtrID=251Και είναι ακόμα χειρότερα δυστυχώς....
Δεν αποκλείεται να προσλάβουν αυτούς που λείπουν τώρα (προεκλογικά) για να μιλήσουν για.. 'επίλυση άλλου ενός διαιωνιζόμενου προβλήματος'..
-
Ο χρήστης ClioDriver έγραψε:
http://www.in.gr/news/article.asp?lngEntityID=803906&lngDtrID=251
Και είναι ακόμα χειρότερα δυστυχώς....
Δεν αποκλείεται να προσλάβουν αυτούς που λείπουν τώρα (προεκλογικά) για να μιλήσουν για.. 'επίλυση άλλου ενός διαιωνιζόμενου προβλήματος'..
Που είναι η κλασική 'καραμέλα' του 'δημόσιου ελέφαντα', των 'υπεράριθμων ξύστηδων' κ.λπ. κ.λπ.;;;
Όταν γράφουμε ότι είναι ΥΠΟΚΡΙΣΙΑ από τον εκάστοτε υπουργό να καταριέται το δημόσιο και την ανικανότητα των υπηρεσιών του, αποκαλούμαστε 'σταλινικά απολιθώματα'. -
Δηλαδή οι εργαζόμενοι της συγκεκριμένης εταιρείας δεν έχουν φταίξει καθόλου σα να λέμε;...
Εύκολα ξεχνάμε σε τούτη τη χώρα... -
Ακόμα σκεπτόμαστε για μια υγιή και ανθηρή Δημόσια Επιχείρηση, έ;
Νίκο, το παίρνω πίσω. Μάλλον μόνος μου έμεινα - ο τελευταίος μαλάκας.
-
Μερικες φορες σας χανω εσας τους παππουδες του φορουμ
-
Ο χρήστης Asimov έγραψε:
Μερικες φορες σας χανω εσας τους παππουδες του φορουμΜερικές (κάτι ελάχιστες, δλδ) φορές μας 'πιάνεις' θέλεις να πεις, αλλά ας μην το κάνουμε θέμα.
ΤΙΣ ΟΙΔΕΝ?... [#3]