-
Συνέχεια από εδώ παίδες: http://www.4troxoi.gr/phpBB2/viewtopic. ... 544#852544
-
Συνέχεια από εδώ παίδες: http://www.4troxoi.gr/phpBB2/viewtopic. ... 544#852544
-
Deutsche Bank: Ελλάδα, η δυστυχής παραλλαγή του καπιταλισμού
Στις χώρες που, παρά την οικονομική τους ευημερία, έχουν αποτύχει μέχρι τώρα να θεμελιώσουν τις βασικές συνθήκες που προάγουν την ανθρώπινη ευτυχία κατατάσσει την Ελλάδα η Deutsche Bank στην έκθεσή της 'Η ευτυχής παραλλαγή του καπιταλισμού', με ημερομηνία 25 Απριλίου.
Όπως αναφέρουν οι αναλυτές της Deutsche Bank, σχεδόν κάθε χώρα του Οργανισμού για την Οικονομική Συνεργασία και Ανάπτυξη (ΟΟΣΑ) έχει επιτύχει ένα υψηλό επίπεδο υλικής ευημερίας. Το ερώτημα που αντιμετωπίζει πλέον το κάθε κράτος μεμονωμένα και οι κοινωνίες, συνεχίζουν οι αναλυτές του Οίκου στην έκθεσή τους, είναι το ποιες προτεραιότητες τίθενται για το μέλλον, ποιους αντικειμενικούς σκοπούς θα στοχεύσουν με τις διαδικασίες μεταρρυθμίσεων και πως θα προωθήσουν την υλοποίηση και την επικοινωνία των μεταρρυθμίσεων τα κράτη - 'ο καπιταλισμός διαφέρει από χώρα σε χώρα', αναφέρουν χαρακτηριστικά οι αναλυτές της γερμανικής τράπεζας.
Η έρευνα ευδαιμονίας που εκπόνησαν οι αναλυτές του οίκου μπορεί να παρέχει κάποιες σημαντικές ενδείξεις απαντήσεων για το ερώτημα. Η ευτυχής παραλλαγή του καπιταλισμού αποτελεί μία από τις τέσσερις ποικιλίες που αναγνωρίσθηκαν από τη συστηματική ανάλυση των 22 πλούσιων κρατών. Οι παραλλαγές είναι οι εξής:
Η ευτυχής παραλλαγή του καπιταλισμού: Αυτή περιλαμβάνει τις Αυστραλία, Ελβετία, Καναδά, Ηνωμένο Βασίλειο, ΗΠΑ, Δανία, Σουηδία, Νορβηγία και Ολλανδία, όπως επίσης (σε μικρότερο βαθμό) και τη Φινλανδία και τη Νέα Ζηλανδία, χώρες, οι οποίες έχουν οργανώσει την κοινωνία και τους θεσμούς με τέτοιο τρόπο ώστε να παρέχονται οι συνθήκες που είναι σημαντικές για την ανθρώπινη ευδαιμονία.Η λιγότερο ευτυχής παραλλαγή του καπιταλισμού: Η Γερμανία, η Ισπανία, η Γαλλία, το Βέλγιο και η Αυστρία ακολουθούν τις 'ευτυχείς' χώρες σ’ έναν αριθμό κοινωνικών και οικονομικών δεικτών και οι πληθυσμοί τους είναι λιγότερο ευτυχείς.
Η δυστυχής παραλλαγή του καπιταλισμού: Η Πορτογαλία, η Ιταλία και η Ελλάδα έχουν, μέχρι τώρα, αποτύχει να θεμελιώσουν τις βασικές συνθήκες που προάγουν την ανθρώπινη ευδαιμονία. Οι κάτοικοι των χωρών αυτών θεωρούν εαυτούς λιγότερο ευτυχείς από τους κατοίκους των χωρών των υπολοίπων κατηγοριών.
Η παραλλαγή της Άπω Ανατολής: Η Ιαπωνία και η Κορέα οργανώνουν τις κοινωνίες και τους θεσμούς τους πολύ διαφορετικά σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες που αναλύονται στη μελέτη.
Όπως σημειώνει η Deutsche Bank, κατά τη διάρκεια των τελευταίων δέκα ετών, οι ιρλανδοί, οι ισπανοί και οι σκανδιναβοί, περισσότερο απ’ όλους τους υπόλοιπους, έχουν επιτύχει την υλοποίηση αξιοσημείωτων αλλαγών που προωθούν και ενισχύουν την ευδαιμονία. Εάν τεθούν οι σωστές προτεραιότητες, επισημαίνουν οι αναλυτές του οίκου, τότε κι άλλες χώρες μπορούν, επίσης, να επιτύχουν ανάλογη πρόοδο προς την επίτευξη του στόχου της ανθρώπινης ευδαιμονίας.
Το αποτέλεσμα της ομαδικής ανάλυσης 22 χωρών οδήγησε τους αναλυτές της Deutsche Bank σε δέκα βασικούς εκτιμητές μιας ευδαιμονικής κοινωνίας:
-
Υψηλός βαθμός εμπιστοσύνης στους συμπολίτες
-
Χαμηλό ποσοστό διαφθοράς
-
Χαμηλή ανεργία
-
Υψηλό επίπεδο εκπαίδευσης
-
Υψηλό εισόδημα
-
Υψηλός δείκτης απασχόλησης των πιο ηλικιωμένων ανθρώπων
-
Περιορισμένη παραοικονομία
-
Εκτενής οικονομική ελευθερία
-
Χαμηλή προστασία της απασχόλησης
-
Υψηλά ποσοστά γεννητικότητας
Οι αναλυτές της Deutsche Bank αναφέρουν ότι ενώ οι χώρες που κρίθηκαν λιγότερο ευδαιμονικές δεν απέχουν, όλες, τόσο πολύ από το στόχο, θα πρέπει, εντούτοις, να επανεξετάσουν πλήρως τις προτεραιότητές τους εάν θέλουν να βαδίσουν στην κατεύθυνση των ευτυχών κοινωνιών. Τόσον η Ελλάδα, όσο και η Πορτογαλία, αλλά και η Ιταλία έχουν χαμηλές βαθμολογίες και στους δέκα εκτιμητές. Αυτό που απαιτείται είναι περισσότερη εκπαίδευση, λιγότερος κρατικός παρεμβατισμός, μεταρρυθμίσεις για την αποτελεσματικότερη αγορά εργασίας και πολλά άλλα συγγενή μέτρα – και μάλιστα όλα αυτά σε μορφή διατηρήσιμη σε μακροχρόνιο ορίζοντα λαμβάνοντας υπόψη τα παραδείγματα των άλλων κρατών, συμπεραίνουν οι αναλυτές του οίκου.
-
-
τελικά δεν μπορώ να καταλάβω ποσο δύσκολο είναι (με αφορμή το αποτέλεσμα στη γαλλία και το άρθρο του lippi) να σεβόμαστε και να σκεφτόμαστε
-
Ο χρήστης Lippi έγραψε:
Η δυστυχής παραλλαγή του καπιταλισμού: Η Πορτογαλία, η Ιταλία και η Ελλάδα έχουν, μέχρι τώρα, αποτύχει να θεμελιώσουν τις βασικές συνθήκες που προάγουν την ανθρώπινη ευδαιμονία. Οι κάτοικοι των χωρών αυτών θεωρούν εαυτούς λιγότερο ευτυχείς από τους κατοίκους των χωρών των υπολοίπων κατηγοριών.
Ρε γμτ....Λες να φταίει η Μεσόγειος..?? Ευτυχώς υπάρχει η Ισπανία που το παλεύει κάπως....!
Σημ.... Η Πορτογαλία δεν είναι Μεσόγειος, αλλα την πιάνει η ...αύρα της!
-
Ο χρήστης j.marr έγραψε:
τελικά δεν μπορώ να καταλάβω ποσο δύσκολο είναι (με αφορμή το αποτέλεσμα στη γαλλία και το άρθρο του lippi) να σεβόμαστε και να σκεφτόμαστεη προσεγγιση στο αρθρο που παραθετει ο lippi, μου φαινεται υπερβολικα εγκαθετη και μονοπλευρη.
πρωτα απ'ολα, ειμαι βεβαιος οτι οι ελληνες και οι ιταλοι ειναι πιο ευτυχισμενοι απο τους αγγλους (υποψιν, εχω ζησει και στις τρεις χωρες). καταλαβαινω πως οταν λες κατι τετοιο, κανονικα πρεπει να αναφερεις πηγες απο ερευνες ή γκαλοπ οταν το λες, ομως δεν εχω κατι υποψιν, κ εξαλλου ουτε το αρθρο παραθετει καποια ερευνα συγκεκριμενα.
δευτερον, στην αγγλια υπαρχει ανεργια (και ας θελει να αποδειξει το αντιθετο το αρθρο), το εγκλημα ειναι πολυ χειροτερο και πιο βιαιο σε χωρες οπως οι ΗΠΑ, η βρετανια και η δανια απ'οτι στις μεσογειακες χωρες.
νομιζω οτι πολλες φορες αντι να μεινουμε μονο στα σωστα (που λεει αρκετα απ'αυτα το αρθρο), υπερβαλλουμε και παρουσιαζουμε τα πραγματα πολυ απλοϊκα, χωρις 'neutral point of view', και ο,τι δικαιο και αν εχουμε το χανουμε.Τα σχετικά με τις Γαλλικές Προεδρικές εκλογές μεταφέρθηκαν στο http://www.4troxoi.gr/forum/viewtopic.php?t=24239
(Moderator nass)
-
Καμιά φορά παίζει και το τι πιστευεις.
Αν δείτε τους δείκτες βάσει των οποίων βγήκε η μελέτη είναι - μεγάλο μέρος αυτών τουλάχιστον- θέματα για τα οποία έχουμε σοβαρό (περισσότερο ή λιγότερο) θέμα στην Ελλάδα όπως: διαφθορά, εκπαίδευση, εισόδημα, παραοικονομία, υπογεννητικότητα.Βέβαια ο βαθμός ευδιαμονίας είναι ένα μέτρο καθαρά υποκειμενικό για κάθε χώρα και έχει να κάνει όχι μόνο με το ποιοι δείκτεσ συμπεριλαμβάνονται αλλά και με το πως τους μετράς.
Σημαντική παρατήρηση: Το ποσοστό αυτοκτονιών στις ευδαιμονούσες σκανδιναυικές χώρες ποιο είναι σε σχέση με τις αυτές που υπολείπονται.
Μήπως τελικά η ευδαιμονία - στην καπιταλιστική της μορφή (υλική ευημερία)- δεν σημαίνει και ψυχική ισοοροπία-προσωπική ευτυχία κλπ κλπ. -
Ο χρήστης skye έγραψε:
η προσεγγιση στο αρθρο που παραθετει ο lippi, μου φαινεται υπερβολικα εγκαθετη και μονοπλευρη.
πρωτα απ'ολα, ειμαι βεβαιος οτι οι ελληνες και οι ιταλοι ειναι πιο ευτυχισμενοι απο τους αγγλους (υποψιν, εχω ζησει και στις τρεις χωρες). καταλαβαινω πως οταν λες κατι τετοιο, κανονικα πρεπει να αναφερεις πηγες απο ερευνες ή γκαλοπ οταν το λες, ομως δεν εχω κατι υποψιν, κ εξαλλου ουτε το αρθρο παραθετει καποια ερευνα συγκεκριμενα.
δευτερον, στην αγγλια υπαρχει ανεργια (και ας θελει να αποδειξει το αντιθετο το αρθρο), το εγκλημα ειναι πολυ χειροτερο και πιο βιαιο σε χωρες οπως οι ΗΠΑ, η βρετανια και η δανια απ'οτι στις μεσογειακες χωρες.
νομιζω οτι πολλες φορες αντι να μεινουμε μονο στα σωστα (που λεει αρκετα απ'αυτα το αρθρο), υπερβαλλουμε και παρουσιαζουμε τα πραγματα πολυ απλοϊκα, χωρις 'neutral point of view', και ο,τι δικαιο και αν εχουμε το χανουμε.+1
-
Ο χρήστης Lippi έγραψε:
Βέβαια ο βαθμός ευδιαμονίας είναι ένα μέτρο καθαρά υποκειμενικό για κάθε χώρα και έχει να κάνει όχι μόνο με το ποιοι δείκτεσ συμπεριλαμβάνονται αλλά και με το πως τους μετράς.
Συμφωνώ Lippi....Και η αλήθεια είναι πως το παραπάνω ευτυχόμετρο έχει αρκετά κενά....
Οσο για τις αυτοκτονίες στις Σκανδιναβικές χώρες....
-
Blair
will stand down on 27 JuneTony Blair has announced he will stand down as prime minister on 27 June.
Mr Blair's announcement will trigger the leadership contest
'Good riddance to bad rubbish' λοιπόν, ή μήπως 'there goes a great political leader'; Αναμφίβολα ο Tony Blair άφησε το στίγμα του στην Μ. Βρετανία, ίσως όχι τόσο έντονο όσο η Margaret Thatcher, αλλά με ένα περίεργο μείγμα κοινωνικής πολιτικής και οικονομικού ρεαλισμού. Γνώμη μου είναι ότι ακόμα και αν εμείς οι Έλληνες βλέπουμε πολλές από τις αποφάσεις του ως τραγικά εσφαλμένες, σε βάθος χρόνου θα αποδειχτεί ότι η πολιτική Blair ωφέλησε την χώρα του. Σίγουρα είναι ένα όνομα που θα θυμόμαστε για πολλά χρόνια.
-
http://www.in.gr/news/article.asp?lngEn ... gDtrID=252
Οπως είπε και ε΄νασ φίλος μου η Heather Brooke είναι υγιέστατη!
-
Eκδίκηση λες;
-
Σιγουρα γυναικες το κάνανε αυτό το πείραμα!
-
Ο χρήστης Χρήστος Λάππας έγραψε:
'Good riddance to bad rubbish' λοιπόν, ή μήπως 'there goes a great political leader'; Αναμφίβολα ο Tony Blair άφησε το στίγμα του στην Μ. Βρετανία, ίσως όχι τόσο έντονο όσο η Margaret Thatcher, αλλά με ένα περίεργο μείγμα κοινωνικής πολιτικής και οικονομικού ρεαλισμού. Γνώμη μου είναι ότι ακόμα και αν εμείς οι Έλληνες βλέπουμε πολλές από τις αποφάσεις του ως τραγικά εσφαλμένες, σε βάθος χρόνου θα αποδειχτεί ότι η πολιτική Blair ωφέλησε την χώρα του. Σίγουρα είναι ένα όνομα που θα θυμόμαστε για πολλά χρόνια.
(μερικες χυμα σκεψεις)
ο blair, οσον αφορα την εσωτερικη πολιτικη εκανε πολλα σωστα πραγματα, οπως τα εβλεπα εγω τουλαχιστον απο την αγγλια -και αλλα λαθος, κατα την αποψη μου παντα. η κοινη γνωμη στην ευρωπη ειναι απογοητευμενη απο τον blair περισσοτερο για την εξωτερικη πολιτικη.
ομως, σε μια χωρα οπως η βρετανια, που υπαρχει μεγαλη μαχη μεταξυ των στρατοπεδων -αλλα και μεσα σε αυτα αυτων που θελουν την βρετανια ενεργο κομματι της ΕΕ και των 'eurosceptics', ο blair καταφερε να κρατησει τις ισσοροπιες σε ΕΕ, ΗΠΑ, Τουρκια, Ιραν, κρατωντας παραλληλα καποια αποσταση απ'ολους αυτους. και εγω αυτο το θεωρω πολιτικη επιτυχια.
απο την αλλη, εχει δεχθει αρκετη κριτικη (και δικαια) για το γεγονος οτι ειναι το τσιρακι του μπους (λεω ακριβως αυτο που τον κατηγορουν και οι ιδιοι οι αγγλοι) και επειδη δεν εχει κρατησει τις ισσοροπιες με τις πρωην αποικιες, σχεση την οποια πολλοι αγγλοι θεωρουν πιο σημαντικη και απο αυτη με την ΕΕ.
η αγγλια εχει να αντιμετωπισει τωρα και τους σκωτσεζους, οι οποιοι πιστευω οτι τελικα θα ανεξαρτητοποιηθουν. το δημοψηφισμα θα γινει. σιγουρα θα σκεφτονται οτι ισως τους κοστισει, αλλα απ'οσο τους ειδα, υπαρχει τετοια αντιπαθεια στους σκωτσεζους για τους αγγλους (οπως και οι ουαλοι αντιπαθουν τους αγγλους σε ενα βαθμο στη δυτικη, νοτιοδυτικη και βορεια ουαλια) που τελικα πιστευω θα ζητησουν ανεξαρτησια. για τους ουαλους δεν πιστευω οτι θα ζητησουν, γιατι δεν εχουν το χρημα που εχουν οι σκωτσεζοι. οι σκωτσεζοι εχουν πετρελαια στο aberdeen και εκει γυρω, τουρισμο (το εδιμβουργο ειναι η τριτη πολη σε ποσοστο επιλογης ξενων επισκεπτων στη μ.βρετανια), αλιεια κλπ κλπ -
Ο χρήστης skye έγραψε:
ο blair, οσον αφορα την εσωτερικη πολιτικη εκανε πολλα σωστα πραγματα, οπως τα εβλεπα εγω τουλαχιστον απο την αγγλια -και αλλα λαθος, κατα την αποψη μου παντα. η κοινη γνωμη στην ευρωπη ειναι απογοητευμενη απο τον blair περισσοτερο για την εξωτερικη πολιτικη.
Ποια ήταν τα σωστά ρε skye στο εσωτερικό της Βρετανίας; Υγεία, παιδεία, μεταφορές, ανεργία; Δίχασε και το κόμμα του σε πολλά πράγματα.
Πότε ήσουν πάνω; εγώ '97 με '03. -
Αναφορικά με τα εσωκομματικά τους, πριν τον Blair θυμάσαι πότε ήταν η τελευταία φορά που είχαν δει οι εργατικοί εξουσία;
-
Αναφορικά με τα εσωκομματικά τους, πριν τον Blair θυμάσαι πότε ήταν η τελευταία φορά που είχαν δει οι εργατικοί εξουσία;Ναι το 79 που βγήκε η Θάτσερ (4 εκλογικές αναμετρήσεις στη σειρά έχασαν 1979-1997)
-
Και αν εξακολουθούσαν να εκλέγουν αριστερούς ηγέτες σαν τον Κίνοκ, ακόμα αντιπολίτευση θα ήταν.
-
Και αν εξακολουθούσαν να εκλέγουν αριστερούς ηγέτες σαν τον Κίνοκ, ακόμα αντιπολίτευση θα ήταν.Αν και υποθετικά δεν έχει νόημα να μιλάμε, δεν το νομίζω...
Ήδη το 1992 η νίκη του Major θεωρήθηκε έκπληξη και το 1997 οι συντηρητικοί εξαϋλώθηκαν παντελώς...Δεν νομίζω ότι θα την είχαν γλυτώσει ακόμα και με άλλον στην ηγεσία του Εργατικού κόμματος...(ίσως να μην είχαν πάρει όμως οι εργατικοί 179! έδρες παραπάνω - Η μεγαλύτερη κυβερνητική πλειοψηφία από το 1935)...Ο Blair έπεσε και στη συγκυρία... -
Έχεις δίκιο σε αυτό. Ακόμα θυμάμαι τον τίτλο του TIME τότε. 'A victory of Major proportions!'
ΤΙΣ ΟΙΔΕΝ?... [#3]