-
Ο χρήστης nass έγραψε:
Ρε παιδιά μια στιγμή, πως συγκρίνετε το GSM με το GPS ?Το GSM (+ GPRS κτλ.) είναι τεχνολογία μετάδοσης φωνής και δεδομένων. Το GPS είναι τεχνολογία εντοπισμού θέσης. Οταν το GSM χρησιμοποιείται για εντοπισμό θέσης (με τριγωνισμό κτλ.) οι επιδόσεις του δεν είναι ικανοποιητικές, μιλάμε για ακρίβειες εκατοντάδων μέτρων -πόσο δε μάλλον σε ένα βουνό, όπου δεν έχει κυψέλες ανά 1-2 χιλιόμετρα αλλά το πιθανότερο είναι πως υπάρχει μια κυψέλη-'ομπρέλλα' σε κάποια κορυφή που καλύπτει μια περιοχή 10 τετραγωνικών χιλιομέτρων.
Το GPS έχει την απαιτούμενη ακρίβεια και σε ταχύτητα και σε θέση. Δεν είναι τυχαίο που στο WRC το χρησιμοποιούμενο σύστημα βασίζεται σε GPS και τους αρκεί για να βγάζουν ακόμα και splits. Αλλά η μετάδοση των δεδομένων γίνεται με συνδυασμό δορυφόρων (Inmarsat) και RF (UHF) (ένα αεροπλάνο πετάει πάνω από την περιοχή του αγώνα), διότι αυτοί που σχεδίασαν το σύστημα δεν θεωρούσαν και σωστά πως μπορεί να υποθέσει κανείς σωστή κάλυψη GSM στην Ανω Ραχούλα.
Τα εμπορικά συστήματα (πχ. της Wackenhut) βασίζονται σε GPS για εντοπισμό θέσης και GSM για μετάδοση αλλά μην ξεχνάτε πως απευθύνονται σε κάλυψη στόλου φορτηγών (πχ.) σε αστικό περιβάλλον ή σε εθνικό οδικό δίκτυο. Οπου έχω δει τέτοιο σύστημα σε δύσκολη εφαρμογή (πχ. κάλυψη του ράλι Αιγαίου), οι επιδόσεις δεν ήταν τόσο καλές (πχ. οι θέσεις ή οι ταχύτητες των σκαφών ήταν πολλές φορές άλλα-αντι-άλλων). Μην ξεχνάμε όμως πως εδω δε συζητάμε για ένα 'added bonus' με σκοπό τη δημοσιότητα του αγώνα (όπως στο ράλι Αιγαίου) αλλά για ένα 100% 'επιχειρησιακό' σύστημα, το οποίο δεν πρέπει να κάνει λάθη, είτε προς την κατεύθυνση της υπόδειξης προβλήματος που δεν υπάρχει (false positive) είτε προς την κατεύθυνση της απόκρυψης προβλήματος που υπάρχει (false negative), διαφορετικά κανείς δεν θα το εμπιστεύεται και θα είναι μόνο 'φρου-φρου και αρώματα'.
Δε θέλω να πω πως δεν είναι χρήσιμο ένα τέτοιο σύστημα, αλοίμονο, είναι πολύ σημαντικό. Απλά μη νομίσετε ούτε ότι είναι εύκολο να γίνει σωστά, ούτε ότι είναι φτηνό (κόστος κάθε μονάδας 500-1000 ευρώ).
Ηλεκτρονικός δεν είμαι αλλά το σύστημα το είδα να δουλεύει με τα μάτια μου. Και σίγουρα σε ένα αγώνα που προσμετρά στα FIA Baja, όπως το Ιταλικό, όλα αυτά που λέμε θα τα έχουν σκεφτεί και θα έχουν δώσει τις απαραίτητες λύσεις. (Αεροπλάνο πάντως δεν χρησιμοποιούσαν !) . Το κόστος υποχρεωτικής ενοικίασης του από κάθε όχημα ήταν 350 ευρώ ή 200 εφόσον το πλήρωμα είχε ξανατρέξει στον ίδιο αγώνα. Πανάκριβο αλλά υπολόγισε ότι αυτό συνέβαινε γιατί ήταν ένας μεμονωμένος αγώνας από μία μεμονωμένη Λέσχη. Υποθέτω ότι αν η CSAI , η FIF ή η ΕΘΕΑ έκαναν διαπραγμάτευση για συνολικό πακέτο πολλών ή όλων των αγώνων, τότε το κόστος ανά συμμετοχή θα έπεφτε.
-
Αγαπητοί φίλοι,
Η δικιά μου εμπειρία με GPS τόσο marine όσο και επίγεια δείχνει ότι η ακρίβεια τους δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για χρονομέτρηση με τίποτα.
Τα παρακάτω είναι μερικές πληροφορίες σχετικά με την ακρίβεια τους και τις εφαρμογές GPS σήμερα. Αν κάνετε λίγο ψάξιμο στο Internet υπάρχει άφθονο σχετικό υλικό.Φιλικά
SpeedyThe combination of GPS accuracy and complex error correction from the server allows EGPS to pinpoint callers quickly despite multipath error or high signal attenuation. A CDMA test group, including AirTouch Communications, Ameritech Cellular, BellSouth Mobility, GTE Wireless, PrimeCo Personal Communications, Sprint PCS and US West Wireless, conducted extensive testing, which showed that EGPS consistently located callers within an acceptable accuracy range of five to 50 meters. When used outside, in cars, houses, and 2- and 3-story buildings, EGPS pinpointed callers to within three to 20 meters consistently. Inside skyscrapers, shopping malls and in deep urban canyons where extreme signal blockage and severe multipath present serious problems for many location technologies, EGPS located callers to within 30 to 80 meters, substantially better than the FCC's 125-meter standard. Most stand-alone GPS solutions cannot even function in these environments today. Currently, a group of GSM carriers is performing these same tests on GSM networks.
-
Η χρονομέτρηση στους τερματισμούς των ειδικών γίνεται από κλασσικά φωτοκύταρα.
Τα splits βγαίνουν από το GPS αυτόματα. Αν είναι differential GPS (όπως αυτό που έχει το VBOX) τότε η ακρίβεια είναι 2-3 μέτρα.
-
Ο χρήστης nass έγραψε:
Η χρονομέτρηση στους τερματισμούς των ειδικών γίνεται από κλασσικά φωτοκύταρα.Τα splits βγαίνουν από το GPS αυτόματα. Αν είναι differential GPS (όπως αυτό που έχει το VBOX) τότε η ακρίβεια είναι 2-3 μέτρα.
Συμφωνώ απόλυτα πως η χρονομέτρηση πρέπει να γίνεται με φωτοκύτταρα μόνο.
Η ακρίβεια των 2 – 3 μέτρων, δηλαδή η απόσταση 2- 3 μέτρων όπως όλοι ξέρουμε «χωράει» πολλά αυτοκίνητα μέσα... σε ένα τερματισμό.
Πληροφοριακά για τις τιμές δείτε στο παρακάτω link όπου ακόμη και αυτά που κοστίζουν μερικές χιλιάδες δολάρια το κομμάτι δεν έχουν την απαιτούμενη ακρίβεια για χρονομέτρηση αλλά μόνο για εντοπισμό με ασφάλεια. Επίσης κάτι που δεν αναφέρεται στις προδιαγραφές σχεδόν ποτέ είναι η ακρίβεια της συσκευής εν κινήσει... γιατί άλλο είναι να εντοπίσεις ένα ορειβάτη που έχει τραυματισθεί και είναι σταθερός και άλλο ένα αυτοκίνητο που κινείται με 150 χλμ/ω. σε ένα βουνό όπως στην δική μας περίπτωση όπου πρέπει να γίνεται tracking σε πραγματικό χρόνο με ακρίβεια μερικών (πολύ λίγων) εκατοστών.http://landmarksystemsstore.org/shopsit ... page1.html
Πάντα φιλικά
Speedy -
Διαφωνώ πως χρειάζεται ακρίβεια μεγαλύτερη από 2-3-5, έστω και 10 μέτρα για τη συγκεκριμένη εφαρμογή. Για εντοπισμό είναι άριστη, για δε τα splits, δεδομένου του πληροφοριακού χαρακτήρα των τελευταίων, είναι υπερ-ικανοποιητική. Δηλαδή αν είναι +- 1 δευτερόλεπτο ο χρόνος στο split παίζει κάποιο ρόλο ?
-
που σημαίνει ότι όλα τα συστήματα τηλεμετρίας που χρησιμοποιουνται οπως έγραψα και πιο πάνω απο τόσες ομάδες και τόσους οδηγους στο εξωτερικό κατά τις δοκιμές τους σε πιστες είναι άχρηστα?
-
Ο χρήστης Nikos_bugsR έγραψε:
που σημαίνει ότι όλα τα συστήματα τηλεμετρίας που χρησιμοποιουνται οπως έγραψα και πιο πάνω απο τόσες ομάδες και τόσους οδηγους στο εξωτερικό κατά τις δοκιμές τους σε πιστες είναι άχρηστα?Απ΄όσο γνωρίζω, οι τηλεμετρίες σε πίστες λειτουργούν τελείως διαφορετικά, με χρήση transponders (σαν αυτούς που συζητάμε στο παρόν θέμα) και καλώδια (επαγωγικούς βρόχους) κάτω από το οδόστρωμα ή και απλές κεραίες στο πλάι της πίστας. Δεν υπάρχει λόγος να έχεις GPS σε πίστα όπου μπορείς να βάλεις ό,τι κεραία θέλεις.
Αν υπάρχουν τηλεμετρίες βασισμένες σε GPS, τότε θα είναι όπως το VBOX (differential GPS). Αλλά το VBOX έχει κάποιες χιλιάδες ευρώ, έτσι δεν είναι ?
-
Ο χρήστης nass έγραψε:
Διαφωνώ πως χρειάζεται ακρίβεια μεγαλύτερη από 2-3-5, έστω και 10 μέτρα για τη συγκεκριμένη εφαρμογή. Για εντοπισμό είναι άριστη, για δε τα splits, δεδομένου του πληροφοριακού χαρακτήρα των τελευταίων, είναι υπερ-ικανοποιητική. Δηλαδή αν είναι +- 1 δευτερόλεπτο ο χρόνος στο split παίζει κάποιο ρόλο ?Ναι συμφωνώ για τα splits που είναι μόνο πληροφοριακού χαρακτήρα.
Εγώ αναφέρθηκα σε χρήση χρονομέτρου για χρόνο ειδικής ή ανάβασης ή σιρκουί όπου δεν μπορεί να γίνει μόνο με GPS.
Και φυσικά για εντοπισμό σε ατύχημα επίσης βοηθά.Φιλικά
Speedy -
Ο χρήστης Nikos_bugsR έγραψε:
που σημαίνει ότι όλα τα συστήματα τηλεμετρίας που χρησιμοποιουνται οπως έγραψα και πιο πάνω απο τόσες ομάδες και τόσους οδηγους στο εξωτερικό κατά τις δοκιμές τους σε πιστες είναι άχρηστα?Αυτά που σου απάντησε ο Nass είναι απόλυτα σωστά.
Απλά να διευκρινίσω ότι τα gadgets τύπου Vbox είναι καλά μόνο για συγκριτική χρήση αποτελεσμάτων και όχι για τελικά αποτελέσματα όπως γίνεται από πολλά περιοδικά...
Επειδή έχω κάνει αυτή τη δουλειά για αρκετά χρόνια μετρώντας αυτοκίνητα τίποτα δεν συγκρίνεται με τον παλιό καλό τροχό Peiseler σε ακρίβεια μετρήσεων. Αλλά φυσικά άλλο είναι να κολλάς μια βεντούζα στο παρμπρίζ και άλλο ο τροχός που θέλει ολόκληρη διαδικασία για να μονταριστεί στο αυτοκίνητο, να καλιμπραριστεί κλ.π.
Είναι κάτι σαν τα δυναμόμετρα τροχών και πάγκου. Τα πρώτα είναι καλά για συγκριτικούς λόγους μόνο ενώ τα δεύτερα είναι αυτά που λένε την «αλήθεια», αλλά αυτό είναι ένα άλλο θέμα για άλλο topic.Φιλικά
Speedy -
Ο χρήστης SPEEDY έγραψε:
Επειδή έχω κάνει αυτή τη δουλειά για αρκετά χρόνια μετρώντας αυτοκίνητα τίποτα δεν συγκρίνεται με τον παλιό καλό τροχό Peiseler σε ακρίβεια μετρήσεων.
Αφού το έχεις κάνει χρόνια, τότε με αριθμούς για πόση διαφορά μιλάμε;
-
Ο χρήστης nass έγραψε:
Δε θέλω να πω πως δεν είναι χρήσιμο ένα τέτοιο σύστημα, αλοίμονο, είναι πολύ σημαντικό. Απλά μη νομίσετε ούτε ότι είναι εύκολο να γίνει σωστά, ούτε ότι είναι φτηνό (κόστος κάθε μονάδας 500-1000 ευρώ).Για HANS είναι λογικό το έξοδο 1500 ευρώ (χωρίς να συνυπολογίζω τα έξοδα για κράνη - ζώνες - καθίσματα) το οποίο έχει και μειονεκτήματα (σίγουρα δυσκολεύει την έξοδο από το όχημα), ενώ για να να ξέρω ότι θα με βρούν κάτων από το γκρεμό είναι πολλά 1000?
-
Στα σεμιναρια χτες ρωτησα τον κυριο Γκουρτσουλη μου ειπε οτι ειναι μια 'επενδυση' και επισης οτι στα σπριντακια ΔΕΝ θα χρειαζεται γιατι ειναι μια ειδικη.
αυτη την περιοδο ετοιμαζω το αυτοκινητο για τη νεα χρονια (μη φανταστειτε τιποτα τρελλο)πολλη αιμοδοδια ρε γαμωτο
-
Ο χρήστης nass έγραψε:
Ρε παιδιά μια στιγμή, πως συγκρίνετε το GSM με το GPS ?Το GSM (+ GPRS κτλ.) είναι τεχνολογία μετάδοσης φωνής και δεδομένων. Το GPS είναι τεχνολογία εντοπισμού θέσης. Οταν το GSM χρησιμοποιείται για εντοπισμό θέσης (με τριγωνισμό κτλ.) οι επιδόσεις του δεν είναι ικανοποιητικές, μιλάμε για ακρίβειες εκατοντάδων μέτρων -πόσο δε μάλλον σε ένα βουνό, όπου δεν έχει κυψέλες ανά 1-2 χιλιόμετρα αλλά το πιθανότερο είναι πως υπάρχει μια κυψέλη-'ομπρέλλα' σε κάποια κορυφή που καλύπτει μια περιοχή 10 τετραγωνικών χιλιομέτρων.
Το GPS έχει την απαιτούμενη ακρίβεια και σε ταχύτητα και σε θέση. Δεν είναι τυχαίο που στο WRC το χρησιμοποιούμενο σύστημα βασίζεται σε GPS και τους αρκεί για να βγάζουν ακόμα και splits. Αλλά η μετάδοση των δεδομένων γίνεται με συνδυασμό δορυφόρων (Inmarsat) και RF (UHF) (ένα αεροπλάνο πετάει πάνω από την περιοχή του αγώνα), διότι αυτοί που σχεδίασαν το σύστημα δεν θεωρούσαν και σωστά πως μπορεί να υποθέσει κανείς σωστή κάλυψη GSM στην Ανω Ραχούλα.
Τα εμπορικά συστήματα (πχ. της Wackenhut) βασίζονται σε GPS για εντοπισμό θέσης και GSM για μετάδοση αλλά μην ξεχνάτε πως απευθύνονται σε κάλυψη στόλου φορτηγών (πχ.) σε αστικό περιβάλλον ή σε εθνικό οδικό δίκτυο. Οπου έχω δει τέτοιο σύστημα σε δύσκολη εφαρμογή (πχ. κάλυψη του ράλι Αιγαίου), οι επιδόσεις δεν ήταν τόσο καλές (πχ. οι θέσεις ή οι ταχύτητες των σκαφών ήταν πολλές φορές άλλα-αντι-άλλων). Μην ξεχνάμε όμως πως εδω δε συζητάμε για ένα 'added bonus' με σκοπό τη δημοσιότητα του αγώνα (όπως στο ράλι Αιγαίου) αλλά για ένα 100% 'επιχειρησιακό' σύστημα, το οποίο δεν πρέπει να κάνει λάθη, είτε προς την κατεύθυνση της υπόδειξης προβλήματος που δεν υπάρχει (false positive) είτε προς την κατεύθυνση της απόκρυψης προβλήματος που υπάρχει (false negative), διαφορετικά κανείς δεν θα το εμπιστεύεται και θα είναι μόνο 'φρου-φρου και αρώματα'.
Δε θέλω να πω πως δεν είναι χρήσιμο ένα τέτοιο σύστημα, αλοίμονο, είναι πολύ σημαντικό. Απλά μη νομίσετε ούτε ότι είναι εύκολο να γίνει σωστά, ούτε ότι είναι φτηνό (κόστος κάθε μονάδας 500-1000 ευρώ).
Για να μη μπερδευόμαστε GSM (Global System for Mobile) είτε GPS ( Global Positioning System) είναι για να περναει DATA ,οπότε περναει οτιδήποτε ψηφιακό ,είτε εικόνα ,είτε ήχο ,είτε σήμα ,όλο το θέμα είναι τι ακρίβεια έχει ,πάντως αν δεν κάνω λάθος το θέμα μας είναι ποιος θα το πληρώσει ,και ποιος ο λόγος ,τη κονόμα άλλων να τη πληρώνει όπως πάντα ο αγωνιζόμενος ,και πότε ποια θα σταματήσουμε να είμαστε ΕΛΛΑΔΙΣΤΑΝ, μόνο ο Μάκης μας σωνει και όχι ο γιαλαντζι αλλά ο γνήσιος
-
Ο χρήστης takinen έγραψε:
Επειδή έχω κάνει αυτή τη δουλειά για αρκετά χρόνια μετρώντας αυτοκίνητα τίποτα δεν συγκρίνεται με τον παλιό καλό τροχό Peiseler σε ακρίβεια μετρήσεων.
Οι διαφορές είναι της τάξης και ενός ολόκληρου δευτερόλεπτου τουλάχιστον στα 0-100. Αλλά το πιο τραγικό είναι ότι αυτή η διαφορά άλλοτε είναι + και άλλοτε – από το σωστό χρόνο. Δεν υπάρχει δηλαδή απόκλιση πάντα θετική ή πάντα αρνητική όπου μπορείς ίσως να λάβεις κάποια μέτρα μερικές φορές... Επίσης από το «μαγείρεμα» που ξέρω ότι πέφτει μετά τις μετρήσεις για να είναι οι χρόνοι «πραγματικοί» η άποψη μου επιβεβαιώνεται απόλυτα.
Φιλικά
Speedy -
Ο χρήστης Lef205 έγραψε:
Στα σεμιναρια χτες ρωτησα τον κυριο Γκουρτσουλη μου ειπε οτι ειναι μια 'επενδυση' και επισης οτι στα σπριντακια ΔΕΝ θα χρειαζεται γιατι ειναι μια ειδικη.αυτη την περιοδο ετοιμαζω το αυτοκινητο για τη νεα χρονια (μη φανταστειτε τιποτα τρελλο)πολλη αιμοδοδια ρε γαμωτο
-
Ο χρήστης SPEEDY έγραψε:
Οι διαφορές είναι της τάξης και ενός ολόκληρου δευτερόλεπτου τουλάχιστον στα 0-100. Αλλά το πιο τραγικό είναι ότι αυτή η διαφορά άλλοτε είναι + και άλλοτε – από το σωστό χρόνο. Δεν υπάρχει δηλαδή απόκλιση πάντα θετική ή πάντα αρνητική όπου μπορείς ίσως να λάβεις κάποια μέτρα μερικές φορές... Επίσης από το «μαγείρεμα» που ξέρω ότι πέφτει μετά τις μετρήσεις για να είναι οι χρόνοι «πραγματικοί» η άποψη μου επιβεβαιώνεται απόλυτα.
Φιλικά
SpeedyΜάλλον η racelogic που βγάζει το Vbox θα διαφωνεί μαζί σου, δεδομένου ότι πιστεύει πως τα 'gadgeτάκια' της όπως τα χαρακτήρισες δίνουν ακρίβεια κλάσματος του δευτερολέπτου...http://www.racelogic.co.uk/?show=VBOX-Accuracy
-
Ο χρήστης takinen έγραψε:
Φιλικά
SpeedyΜάλλον η racelogic που βγάζει το Vbox θα διαφωνεί μαζί σου, δεδομένου ότι πιστεύει πως τα 'gadgeτάκια' της όπως τα χαρακτήρισες δίνουν ακρίβεια κλάσματος του δευτερολέπτου...http://www.racelogic.co.uk/?show=VBOX-Accuracy
Ναι σίγουρα διαφωνεί. Λογικό είναι... Αυτό που δεν σου λένε είναι η έκφραση «υπό συνθήκες»... όπου βέβαια η απάντηση είναι «άντε βρές τες, τις συνθήκες» και μάλιστα κάθε φορά!…
Είναι άλλο πράγμα να πάρουμε ένα τέτοιο απίθανο γκατζετάκι και να πάμε να παίξουμε στην ευθεία της Θήβας με τα αυτοκινητάκια μας και άλλο να μετράμε αυτοκίνητα και να δημοσιεύουμε τα «έγκυρα» αποτελέσματα μας με τα οποία επηρεάζουμε σοβαρά την κοινή γνώμη... και φυσικά τις πωλήσεις του Χ μοντέλου και φυσικά τα οικονομικά του Χ εισαγωγέα-αντιπρόσωπου... θα μπορούσα να σου γράψω πολλά αλλά είναι εκτός θέματος...Φιλικά
Speedy -
Ο χρήστης Amaxopoulos έγραψε:
Στα σεμιναρια χτες ρωτησα τον κυριο Γκουρτσουλη μου ειπε οτι ειναι μια 'επενδυση' και επισης οτι στα σπριντακια ΔΕΝ θα χρειαζεται γιατι ειναι μια ειδικη.
αυτη την περιοδο ετοιμαζω το αυτοκινητο για τη νεα χρονια (μη φανταστειτε τιποτα τρελλο)πολλη αιμοδοδια ρε γαμωτο
+1
-
Ο χρήστης nass έγραψε:
που σημαίνει ότι όλα τα συστήματα τηλεμετρίας που χρησιμοποιουνται οπως έγραψα και πιο πάνω απο τόσες ομάδες και τόσους οδηγους στο εξωτερικό κατά τις δοκιμές τους σε πιστες είναι άχρηστα?
Απ΄όσο γνωρίζω, οι τηλεμετρίες σε πίστες λειτουργούν τελείως διαφορετικά, με χρήση transponders (σαν αυτούς που συζητάμε στο παρόν θέμα) και καλώδια (επαγωγικούς βρόχους) κάτω από το οδόστρωμα ή και απλές κεραίες στο πλάι της πίστας. Δεν υπάρχει λόγος να έχεις GPS σε πίστα όπου μπορείς να βάλεις ό,τι κεραία θέλεις.
Αν υπάρχουν τηλεμετρίες βασισμένες σε GPS, τότε θα είναι όπως το VBOX (differential GPS). Αλλά το VBOX έχει κάποιες χιλιάδες ευρώ, έτσι δεν είναι ?
Δεν είναι όπως τα λές Νάσο.
Σήμερα υπάρχουν πολλά συστήματα τηλεμετρίας που χρησιμοποιουν GPS (σε συνδιασμό με κάποια g-sensors) και τα οποία χρησιμοποιούνται από σοβαρές αγωνιστικές ομάδες του εξωτερικου, αλλά και απο εργοστάσια κατά την διάρκεια κάποιων δοκιμών (πχ Lotus). (το ποιοι χρησιμοποιουν πχ το VBOX μπορείτε να το δείτε εδώ
Μία τέτοια τηλεμετρία είναι το VBOX όπως αναφέρθηκε, που είναι απο τα πιο ακριβά συστήματα που μπορεί να άρει ένας ιδιώτης, αλλά υπάρχουν και αρκετά φθηνότερες λύσεις και απο την ίδια ετιαρία (racelogic) και από από άλλες (πχ race-technology)
Ενδεικτικά αναφέρω ότι τα GPS data loggers της race-techology παίρνουν σήμα 10 φορές το δεπτερόλεπτο δηλ ανά 100msec (το 'φθηνό') και 20 φορές το δεπτερόλεπτο (δηλ ανά 50msec) το πιο ακριβό.
Το VBOX3 με δέκτη GPS 100Hz έχει sample rate ανά 10msec (ή 100 φορές το δεπτερόλεπτο).
Τα παραπάνω συστήματα μπορουν να εξασφαλίσουν σύμφωνα με τους κατασκευαστές τους ακρίβεια από 3m εως 1m και αν συνδιαστουν ειδικά με επιπρόσθετα hardwares (differential GPS), μπορουν να δώσουν ακρίβεια μέχρι 2cm. Το τελευταίο το αναφέρω εντελώς πληροφοριακά, αφού για να επιτευχθεί αυτή η ακρίβεια το κόστος αυτών των dat loggers είναι πολύ υψηλό και φτάνει ακόμα και τα 6000 ευρώ.
Φυσικά δεν μιλάμε για το κόστος μονο του GPS αλλά ολόκληρου του συστήματος data logging + το software.Κατά τα άλλα, το κόστος του μικρου VBOX (mini VBOX) είναι γύρω στα 650 ευρώ αν θυμάμαι καλά.
Αντε, και δική μου να ήταν η racelogic τέτοια διαφήμιση δεν θα έκανα
-
Τα τεχνικα στοιχεια των πομπων(για τους οποιους μαλιστα πουθενα δεν αναφερεται η εγκυκλιος της ΕΛΠΑ) ειναι ασχετο με το θεμα 'αλλη μια επιβαρυνση για τους αγωνιζομενους'.
ΜΙΑ ΑΚΟΜΑ ΕΠΙΒΑΡΥΝΣΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΓΩΝΙΖΟΜΕΝΟΥΣ