Ο χρήστης manosk έγραψε:
Όμως ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟ ΤΟ ΖΗΤΗΜΑ!
Ακόμα περιμένω 2 επιχειρήματα της προκοπής για τα εξής 2 ουσιώδη θέματα:
ΠΡΩΤΟΝ: γιατί είναι άχρηστος ο στρατός κληρωτών που υπηρετούν στα σύνορα 12 μήνες;
Ένας λόγος είναι το ότι λόγω του ότι είναι ανεκπαίδευτοι δεν θα μπορέσουν να κάνουν πολλά περισσότερα από την προσευχή τους...
Ένας άλλος λόγος είναι ο ίδιος λόγος που ο Χίτλερ κατέλαβε τόσο γρήγορα τη Γαλλία το 1940, ενώ ο Γαλλικός στρατός και το Βρετανικό εκστρατευτικό σώμα είχαν αριθμητική υπεροχή και καλύτερης ποιότητας άρματα (τα πάντσερ το '40 δεν είχαν καμία σχέση με αυτά του '43-'45 και τα αντίστοιχα γαλλικά άρματα ήταν καλύτερης ποιότητας, αλλά υστερούσαν σημαντικά σε δόγμα). Πλέον ο όγκος του στρατεύματος δεν λέει πολλά, ιδίως όταν δεν πρόκειται ν' αλλάξει τους αριθμητικούς συσχετισμούς. Ακόμα και ο κάθε διαθέσιμος άντρας παρουσιαστεί για υπηρεσία στο στρατό, και πάλι οι αριθμοί θα είναι συντριπτικά εναντίον μας. Χαμένη υπόθεση ούτως ή άλλως...
Το θέμα όμως είναι το πως χρησιμοποιείς το στρατό και όχι το πόσες μπριζόλες έχεις για τα κανόνια... Και εδώ έρχεται το θέμα της εκπαίδευσης, του στρατηγικού δόγματος και των εξοπλισμών! Προσωπικά δεν δέχομαι ότι εγώ πρέπει να κάνω το χρέος μου προς την πατρίδα, χωρίς αυτή να μου δώσει κατ' ελάχιστο τα μέσα για να κάνω αυτό που θεωρείται χρέος μου σωστά! Αν η πατρίδα με στέλνει σαν πρόβατο στη σφαγή, ε θα προτιμήσω να το αποφύγω... Και δεν με νοιάζει αν θα με πει κάποιος δειλό... Πολλοί γενναίοι βλέπουν τα ραδίκια ανάποδα, λίγοι δειλοί όμως...
Ένας άλλος λόγος είναι ότι κανένας σύγχρονος πόλεμος δεν κερδίθηκε με το ντουφέκι...
Προσωπικά, αν και επί της αρχής είμαι κατά του στρατού, θα ήμουν διαλλακτικότερος εάν έβλεπα ότι η εκπαίδευση ήταν πιο σοβαρή και κάποιος μ' έκανε να πιστέψω ότι υπάρχει κάποιο σχέδιο εκτός από το 'αέρα' και το 'εμείς νικήσαμε τους Πέρσες / Τούρκους / Ιταλούς κοκ'. Έτσι όπως τα είδα (ναι, το δέχομαι ότι η εμπειρία μου είναι πολύ μικρή) κατά τη θητεία μου, πραγματικά τρέμω στο ενδεχόμενο να χρειαστούμε αυτόν το στρατό.
ΔΕΥΤΕΡΟΝ: πώς θα προστατευθούν επαρκώς η συνοριακή γραμμή και τα δεκάδες νησιά του Αιγαίου με έναν ολιγομελή (συγκριτικά) επαγγελματικό στρατό χωρίς μόνιμες πολυπληθείς δυνάμεις κληρωτών;
Δηλαδή, τώρα το μόνο που κρατάει τον Τούρκο από το να εισβάλλει είναι τα φανταράκια που σκυλοβαριούνται στα νησιά και κάνουν την κάθε πιθανή και απίθανη αγγαρεία;;;
Πέρα από το πολιτικό σκέλος του θέματος, από στρατιωτικής μεριάς, για να πραγματοποιήσει κάτι τέτοιο θα πρέπει να έχει εξασφαλίσει υπεροχή από αέρος και από θάλασσα. Ούτε στα F-16 ούτε στις φρεγάτες υπηρετούν κληρωτοί... Από τη στιγμή που έχει εξασφαλιστεί η από αέρος και θαλάσσης υπεροχή, τότε και 200.000 κληρωτούς να έχει το κάθε νησί, είναι απλά θέμα χρόνου να εξαντληθούν τα εφόδιά τους (και τα τρόφιμα), οπότε ο Τούρκος θα καταλάβει όσα νησιά θέλει διά περιπάτου και χωρίς ιδιαίτερο κόπο...
Άρα, οι κληρωτοί και σε αυτή την περίπτωση το μόνο που θα κάνουν είναι να προβάλλουν την τελευταία αντίσταση για την τιμή των όπλων και προσωπικά, το επαναλαμβάνω, θεωρώ τη ζωή μου πολύ πολύτιμη για να γραφτεί το όνομά μου σε έναν κατάλογο ηρωικώς πεσόντων και να το θυμούνται με ψέυτικα δάκρια μερικοί πολιτικάντηδες την επέτειο του ομαδικού θανάτου μας... Ναι, είμαι εγωιστής και καθόλου πατριώτης!
Και τέλος η ερώτηση μπόνους: Πόσο βέβαιοι είστε ότι ΔΕΝ θα γίνει πόλεμος με την Τουρκία ή άλλο κράτος τις επόμενες δεακετίες και γιατί;
Απολύτως σίγουρος. Άντε να πω 99,999%. Οι λόγοι είναι πολλοί... Ευρώπη, οικονομία (δεν συμφέρει ούτε εμάς ούτε τους Τούρκους), το ότι είμαστε αποικία και δε νομίζω ότι οι επικυρίαρχοι (είτε είναι οι Αμερικάνοι είτε οι Ρώσοι είτε η ΕΕ, δεν με πολυνοιάζει) θα χαλάσουν την καλύτερή τους αποικία! Το ότι μπορεί να έχουμε κάποια θερμά επεισόδια ναι (για ν' αγοράζουμε και κανένα όπλο), αλλά για πόλεμος σε χώρα της Ε.Ε., αυτό προσωπικά το θεωρώ επιστημονική φαντασία.
Προσωπικά, αν κι έφαγα μαυρίλα, δεν έπαθα τίποτα. Ίσα-ίσα ανακάλυψα τις σωματικές και ψυχικές αντοχές μου πριν βγω στην άλλη μαυρίλα, της ζωής.
Και απάντηση μπόνους ( )
α) Δεν είχα καμία όρεξη να ανακαλύψω το ότι μετά από 2 ώρες στο -15 μπορείς να ζεις ακόμα. Άμα αποκλειστώ στην Ανταρκτική θα ανακαλύψω και άλλα πράγματα, αλλά αυτός δεν είναι λόγος να τρέχω μέχρι εκεί πέρα. Είναι και μακριά...
β) Επίσης έξω έχω αντιμετωπίσει πολύ δυσκολότερες καταστάσεις, αλλά ποτέ την απύθμενη βλακεία που συνάντησα στον ΕΣ. Η αντιμετώπιση των δυσκολιών του ΕΣ είναι πάρα πολύ απλή: Απάθεια. Στον κανονικό κόσμο αυτό δεν δουλεύει, θα πρέπει να αντιμετωπίσεις το πρόβλημα. Ειλικρινά 12 μήνες δεν μπόρεσα να καταλάβω πως ο στρατός σε μαθαίνει να αντιμετωπίζεις τη ζωή...
γ) Τη μαυρίλα της ζωής την ήξερα μια χαρά και πριν υπηρετήσω, όπως επίσης την ξέρουν πολύ καλά χιλιάδες παιδιά που πρέπει να δουλέψουν για να συντηρήσουν την οικογένειά τους, αλλά πρέπει να κάνουν τη θητεία τους 'για το καλό της πατρίδας τους'