-
Απο οτι καταλαβα εννοεις αυτα που βαζεις και βγαζεις στο παρμπριζ . Το εχω σκεφτει και αυτο απλα επειδη ειναι λιγο σπαστικο το βαλε-βγαλε καθε λιγο και λιγακι για αυτο το λογο ψαχνω μια μονιμη λυση.
-
Έχω τις clima στα πλαϊνά τζάμια. Δεν φαίνονται καθόλου εκτός από μερικές φορές που καθρεφτίζουν λίγο (απ' έξω). Κόβουν σημαντικά το θερμικό φορτίο του ήλιου, μη περιμένεις όμως δροσιά - κόβουν, δεν είναι κλιματισμός.
Αν βάλεις στο παρπριζ, σε ειδικές συνθήκες φωτισμού θα καθρεφτίζεται το εσωτερικό του αυτοκινήτου σου στο τζάμι - θα βλέπεις το ταμπλό σου πεντακάθαρα και λίγο το δρόμο. Άλλες φορές δεν θα τις βλέπεις καθόλου. Εγώ δεν έβαλα.
Το βράδυ η ορατότητα προς τα έξω είναι λίγο μειωμένη. Τη μέρα δεν τις καταλαβαίνεις. Πιο σκούρες δεν θα έβαζα γιατί το βράδυ για να κάνεις μανούβρες σε μέρη χωρίς φωτισμό πρέπει να ανοίξεις παράθυρο.
Όταν πας το αμάξι για πέρασμα να το έχεις πλύνει καλά μέσα-έξω γιατί τις ακουμπάνε στο έξω μέρος του τζαμιού και τις κόβουν και δεν θέλεις σκόνες. Στο πίσω τζάμι δεν έβαλα γιατί 1) στο σιβίκ μου είναι μικρό και σχεδόν κάθετο (δεν μπαίνει ήλιος) 2) κόβει λίγο ορατότητα το βράδυ στην όπισθεν και 3) εκεί που είναι οι γραμμές για το αντιθαμβωτικό η μεμβράνη φαίνεται - αλλού είναι εντελώς αόρατη - μπορεί να μην ισχύει για τις άλλες μεμβράνες γιατί η clima είναι πολύ σκληρή.
Μετά το πέρασμα είχε για αρκετές μέρες φυσαλίδες με νερό που όμως έφυγαν και δεν φαίνεται πλέον τίποτα.
-
Φιλε Λεωνιδα σε ευχαριστω πολυ . Περιμενω την γνωμη και των αλλων που εχουν προσωπικη εμπειρια με το συγκεκριμενο θεμα.
-
και μην περιμενεις να περασεις κτεο με τις μεμβρανες.Γνωστο μου εκοψαν προσφατα γτ ειχε στο πλαι μονο τις μεσαιες..
-
Οι clima περνάνε κανονικά.
-
Εξαρταται και σε ποιον θα πεσεις στο Κτεο
Αλλοι περνανε χωρις λαδωμα γιατι δεν τις προσεξαν καθολου.
Κατεβασμενα παραθυρα και λιγο μπλα μπλα αν πε5τυχεις και σε κανενα καλο έφυγες χωρις να το καταλαβεις
Αλλα αν πεσεις σε περιεργο τότε ξήλωμα
Εχω Τιτανιουμ σε ολα τα πλευρικα και πισω παπριζ και το βραδυ κοβει λιγο ορατότητα να πω την αληθεια αλλά μονο σε τελειως σκοτεινο δρομο το καταλαβαινεις -
Καποια αμαξια εχουν απο το εργοστασιο σκουρα πισσω παραθυρα πχ 307 ...με αυτα τι γινεται? δεν ειναι παρανομα,? ΚΤΕΟ πως περνουν?
-
Είχα κιεγώ τις τιτάνιουμ πίσω και στα πλάγια στο Ξαρά και τώρα τις έχω βάλει στο Getz της γυναίκας.Έχεις πρόβλημα τη νύχτα,στο παρκάρισμα (ή γενικά σε μανούβρα με όπισθεν),σε σκοτεινό στενό.Πουθενά αλλού.Απλά πράγματα.Όχι κάτι τραγικό όμως.Αφού το έχει συνηθίσει η γυναίκα μου
Μπροστά δεν θα σου συνιστούσα,δε νομίζω εξάλλου ότι είναι και τόσο απαραίτητο ακόμη και το καλοκαίρι.Με μια ηλιοπροστασία είσαι ΟΚ. -
Η επισημη νομοθεσια Ε.Ε. επιτρεπει αντιηλιακες μεμβρανες σε ολα τα παραθυρα εκτος οδηγου και συνοδηγου που πρεπει να ειναι ορατοι,και φυσικα οχι στο παρμπριζ.Θα εχεται δει αλλωστε συνηθως σε jeep απο την μανα τους, εχουν δηλ. εγκριση τυπου E.E.
-
Ο χρήστης STAX έγραψε:
Η επισημη νομοθεσια Ε.Ε. επιτρεπει αντιηλιακες μεμβρανες σε ολα τα παραθυρα εκτος οδηγου και συνοδηγου [...και...] παρμπριζ.Σε όλα, εκτός από τα μισά
Ανούσιο σχόλιο, αλλά μου άρεσε το 'όλα' από το οποίο αποκλείονται τα 3 μεγαλύτερα...
EDIT πάντως σχετικό με κάτι που αναφέρθηκε... Τα γαλλικά (π.χ. Renault) δεν έχουν από τη μάνα τους μεμβράνη στο παρμπριζ; Εξού και πάντα το ευδιάκριτο 'καθαρό' τετραγωνάκι για τους τηλεχειρισμούς; Αυτό γιατί επιτρέπεται;... μάλλον θα εντάσσεται στο 'αν το 'χει απ' τη μάνα του δεν μας πειράζει'
-
Ο χρήστης mjacob έγραψε:
EDIT πάντως σχετικό με κάτι που αναφέρθηκε... Τα γαλλικά (π.χ. Renault) δεν έχουν από τη μάνα τους μεμβράνη στο παρμπριζ; Εξού και πάντα το ευδιάκριτο 'καθαρό' τετραγωνάκι για τους τηλεχειρισμούς; Αυτό γιατί επιτρέπεται;... μάλλον θα εντάσσεται στο 'αν το 'χει απ' τη μάνα του δεν μας πειράζει'
ειναι τελειως διαφορετικο και ειναι ενσωματωμενο στο παρ-μπριζ.. δεν εχει καμμια αλλοιωση στο πως βλεπεις.. ειναι τα λεγομενα 'αθερμικα κρυσταλλα' .. τα οποια κανουν και λιγη δουλεια (κατι ειναι κι αυτο.. μην ειμαστε και αχαριστοι!)
-
Ο χρήστης leonp έγραψε:
Αν βάλεις στο παρπριζ, σε ειδικές συνθήκες φωτισμού θα καθρεφτίζεται το εσωτερικό του αυτοκινήτου σου στο τζάμι - θα βλέπεις το ταμπλό σου πεντακάθαρα και λίγο το δρόμο. Άλλες φορές δεν θα τις βλέπεις καθόλου. Εγώ δεν έβαλα.
.Στο μπροστά ΔΕΝ ΒΑΖΟΥΝ ΠΛΕΟΝ. Παλαιότερα έβαζαν αλλά μετά κάτι άλλαξε στη νομοθεσία και δεν βάζουν.
Στο δικό μου πάντως που έχω μπροστά δεν έχω πρόβλημα αντανακλάσεων του ταμπλό στο τζάμι, τουλάχιστον στο 99% των περιπτώσεων.
Προς αποφυγή παρεξήγησης, τις είχα βάλει το 99 και τότε δεν υπήρχε απαγόρευση ήταν συγκεκριμένης σκουρότητας (σχεδόν διάφανη πιο ανοιχτόχρωμη κι από clima select) είναι κι έμπαινε η ίδια ανεξαρτήτως της σκουρότητας της μεμβράνης που επιλεγόταν για τα υπόλοιπα τζάμια.
Για το θέμα Κ.Τ.Ε.Ο. οι απόψεις είναι μοιρασμένες. Ανάλογα στον ελεγκτή που θα πέσεις.
Πάντως να βάλεις μεμβράνες προτίμησε τις clima (αν έβαζα ξανά αυτές θα έβαζα) αν θέλεις μόνο άνεση ή τις titanium light αν θέλεις και 'εμφάνιση'.(Το θέμα αυτό έχει ξανασυζητηθεί και πρέπει να υπάρχουν δυο θέματα αλλά δε τα βρίσκω τώρα. Αν τα βρω θα τα ανεβάσω)
-
Έχω τις Llumar titanium light. Είμαι πολύ ευχαριστημένος.
Το έχουμε ξανασυζητήσει εδώ το θέμα. Ρίξε μια ματιά, έχει πολλές απόψεις και φωτογραφίες.
-
Επαναφερω το θεμα καθως τις επομενες μερες θα προχωρησω στην τοποθετηση των μεμβρανων και ακομα δεν εχω αποφασισει αν θα βαλω και στο παρμπριζ ή οχι. Οσοι αλλοι εχουν τοποθετησει στο παρμπριζ ας πουν την προσωπικη τους αποψη.
-
Eγώ τα τελευταία 12 χρόνια σε 5 αυτοκίνητα έβαλα στα 3 και μπροστά μεμβράνη.
Απο τα 5 αυτοκίνητα τα 4 τα πήγα στην LLUMAR και το τελευταίο στο Κέντρο Ηλιοπροστασίας.Η LLUMAR δεν βάζει μπροστά. Το Κέντρο Ηλιοπροστασίας βάζει.
Προσωπικά δεν έχω αντιμετωπίσει ποτέ πρόβλημα ορατότητας σε κανένα από τα αυτοκίνητα, ούτε με τις αστυνομίες παρόλο που σε κάποιες φορές έβαζα αρκετά σκούρες μεμβράνες (Ηyundai, Astra)H μπροστινή μεμβράνη δεν προσφέρει κάτι το ιδιαίτερο. Αυτό που έχω καταλάβει είναι ότι περιορίζει τις αντανακλάσεις των φώτων των αυτοκινήτων της αντίθετης πορείας, περιορίζει την ηλιακή ακτινοβολία και κάπως μειώνει την εσωτερική θερμοκρασία (το ταμπλό δεν καίει). Από την άλλη λένε ότι προσφέρει ασφάλεια γιατί το παρμπρίζ δεν θρυματίζεται καθώς και δεν θολώνει εύκολα το τζάμι εσωτερικά, το οποίο και έχω διαπιστώσει.
Για όσους κοιτάνε την αισθητική τονίζουν ότι είναι 'άσχημο' ένα αυτοκίνητο να είναι 'περιφερειακά' με σκούρα τζάμια και μπροστά χωρίς μεμβράνη... Αλλά γούστα είναι αυτά... Από την άλλη, οικογενειάρχες με μωρά θέλουν μόνο στα πίσω τζάμια μεμβράνες για να προστετεύονται τα τέκνα από το 'βράσιμο' ...Από την άλλη υπάρχουν αυτοκίνητα π.χ. Peugeot Citroen που δεν παίρνουν μπροστινή μεμβράνη γιατί διαθέτουν εσωτερική στο παρμπρίζ και η επικόλληση μίας 2ης θα είχε καταστροφικά αποτελέσματα για το τζάμι. (πιθανό λιώσιμο ή ράγισμα) (τουλάχιστον αυτά ισχυρίζεται η LLUMAR)...
Αυτά!
-
Ο χρήστης Storm έγραψε:
**Από την άλλη λένε ότι προσφέρει ασφάλεια γιατί το παρμπρίζ δεν θρυματίζεται **καθώς και δεν θολώνει εύκολα το τζάμι εσωτερικά, το οποίο και έχω διαπιστώσει.Ούτως ή άλλως το παρμπρίζ σε κανένα αυτοκίνητο δε θρυμματίζεται, είναι κρύσταλλο ασφαλείας που έχει από την κατασκευή του κάποια μεμβράνη για αυτό το λόγο.
Τα πλευρικά κρύσταλλα θρυμματίζονται σε πολύ μικρά κομματάκια, έτσι ώστε να μην μπορούν να προκαλέσουν σοβαρό τραυματισμό. Τελευταία πολλοί κατασκευαστές αρχίζουν να τοποθετούν κρύσταλλα ασφαλείας (τύπου παρμπρίζ) και στα πλευρικά τζάμια.
-
Ο χρήστης catalyst έγραψε:
**Από την άλλη λένε ότι προσφέρει ασφάλεια γιατί το παρμπρίζ δεν θρυματίζεται **καθώς και δεν θολώνει εύκολα το τζάμι εσωτερικά, το οποίο και έχω διαπιστώσει.
Ούτως ή άλλως το παρμπρίζ σε κανένα αυτοκίνητο δε θρυμματίζεται, είναι κρύσταλλο ασφαλείας που έχει από την κατασκευή του κάποια μεμβράνη για αυτό το λόγο.
Τα πλευρικά κρύσταλλα θρυμματίζονται σε πολύ μικρά κομματάκια, έτσι ώστε να μην μπορούν να προκαλέσουν σοβαρό τραυματισμό. Τελευταία πολλοί κατασκευαστές αρχίζουν να τοποθετούν κρύσταλλα ασφαλείας (τύπου παρμπρίζ) και στα πλευρικά τζάμια.
Μιλάς για αυτοκίνητα καινούρια και για ατύχημα από τρακάρισμα.
Δεν υπολογίζεις όμως την περίπτωση να σου σκάσει μία πέτρα με δύναμη από φορτηγό ή κάποιο άλλο αντικείμενο το οποίο και μου έχει τύχει και παραλίγο να μου έρθει όλο το παρμπρίζ στη μάπα ...Επιπλέον, πριν από 10 και 15 χρόνια υπήρχαν αυτοκίνητα που δεν είχαν παρμπρίζ ασφαλείας π.χ. εγώ είχα τα Hyundai Coupe, Suzuki Swift, Ford Fiesta, Υugo κλπ...
Ορατοτητα μετα την τοποθετηση μεμβρανων στο παρμπριζ