-
Εβαλα χθες 250 ευρω, 362 λιτρα.
Περυσι με τα ιδια λεφτα θα εβαζα 423 λιτρα.Φαντασου το νεο ετος που θα ακριβυνει πιο πολυ...
-
Ο χρήστης ΓΙΩΡΓΟΣ123 έγραψε:
Δε γράφουν εδώ οι γνώστες 5 πράγματα για το τζάκι και τα ξύλα για εμάς τους άσχετους?
Διάφορα είδη ξύλων και ιδιότητες, τεχνικές ανάμματος και διατήρησης της φωτιάς, tips τέλος πάντων για τη φωτιά της οικιακής μας εστίας
Η ελια ειναι οτι καλυτερο κ παντα μπρατσα κ κορμος , οχι ριζα .Αυτο μπορεις να το ξεχωρισεις απο τον φλοιο . Το πουρναρι αν κ ειναι καλυτερο μακραν ολων δεν παιζει , γιατι δεν υπαρχει στην αγορα .Ποτε πευκο γιατι τα χρηματα που θα δωσεις να βαψεις το σπιτι ειναι αρκετα .
Για να διατηρησεις την φωτια , εαν χρησιμοποιεις ελια δεν χρειαζεται να κανεις τιποτα , απλα την ωρα που πας για υπνο βαζεις ενα κορμο ελιας , οτι μεγαλυτερο διαθετεις .Το αναμμα μπορεις να το κανεις με κουκουναρια , τα οποια πρεπει να μαζεψεις , λιγο βαμβακι βρεγμενο με οινοπνευμα (το φτηνο) κ εισαι ετοιμος .Οταν αγοραζεις ξυλα να φροντιζεις να υπαρχουν κ λεπτα κλαδια βοηθανε στο αναμμα.
Να προσεχεις τα ξυλα σου να ειναι ξερα , αυτο το καταλαβαινεις απο το βαρος .Μην με ρωτησεις που θα βρεις κουκουναρια , σακουλες σκουπιδιων κ στο πλησιεστερο δασος . Εαν εχεις τζακι αεροθερμο εχεις πολυ καλο αποτελεσμα .
Οτι αλλες αποριες , εδω ειμαστε .Μερικες ενστασεις:τα κουκουναρια σκαζουν και ειναι επικινδυνα.Για το αναμμα υπαρχουν κατι κυβακια που ειναι πολυ βολικα.Επισης οι ριζες αρπαζουν ευκολα φωτια οποτε μπορεις να τις βαλεις για προσαναμμα.
-
Ωραία...Σας ευχαριστώ...
Λοιπόν εγώ πέρυσι άναψα τζάκι για πρώτη φορά στη ζωή μου και το επανέλαβα καμιά 10ρια φορές, ίσως και παραπάνω μέσα στη saison...
Ξύλα νομίζω είχα ελιά σίγουρα και άλλο ένα τύπο (οξιά?)...Πεύκο δεν πήρα, νομίζω κάνει έντονη φλόγα, καίγεται γρήγορα, δεν θερμαίνει πολύ και πετάγεται δεξιά κι αριστερά ...Κάνα άλλο ξύλο με ενδιαφέρον?Δυσκολεύομαι γενικώς να ανάψω...Κυβάκια χρησιμοποιώ αλλά μπορεί να ξοδέψω αρκετά μέχρι να ανάψει η φωτιά...Δεν είχα βέβαια, νομίζω, τα κατάλληλα ξύλα, είχα κάτι χοντρά κομμάτια τα οποία δεν παίρνανε με τίποτα...Μάλλον αυτό έφταιγε, θα έρεπε να είχα και μερικά μικρά...Ίσως δεν τα έστηνα και πολύ καλά...
Ο εργολάβος μου άφησε κάτι σακιά με ξύλα μικρά (από πατώματα? ούτε τα κοίταξα ) τα οποία μου είπε ότι είναι καλά για προσάναμμα γιατί λέει είναι εμποτισμένα με κάποια ουσία και παίρνουν εύκολα (ή κάτι τέτοιο )...Ισχύει? Να τα χρησιμοποιήσω?
-
Ξυλο για πατωματα που παιρνει ευκολα φωτια
-
Ο χρήστης BILL33 έγραψε:
Δε γράφουν εδώ οι γνώστες 5 πράγματα για το τζάκι και τα ξύλα για εμάς τους άσχετους?
Διάφορα είδη ξύλων και ιδιότητες, τεχνικές ανάμματος και διατήρησης της φωτιάς, tips τέλος πάντων για τη φωτιά της οικιακής μας εστίας
Η ελια ειναι οτι καλυτερο κ παντα μπρατσα κ κορμος , οχι ριζα .Αυτο μπορεις να το ξεχωρισεις απο τον φλοιο . Το πουρναρι αν κ ειναι καλυτερο μακραν ολων δεν παιζει , γιατι δεν υπαρχει στην αγορα .Ποτε πευκο γιατι τα χρηματα που θα δωσεις να βαψεις το σπιτι ειναι αρκετα .
Για να διατηρησεις την φωτια , εαν χρησιμοποιεις ελια δεν χρειαζεται να κανεις τιποτα , απλα την ωρα που πας για υπνο βαζεις ενα κορμο ελιας , οτι μεγαλυτερο διαθετεις .Το αναμμα μπορεις να το κανεις με κουκουναρια , τα οποια πρεπει να μαζεψεις , λιγο βαμβακι βρεγμενο με οινοπνευμα (το φτηνο) κ εισαι ετοιμος .Οταν αγοραζεις ξυλα να φροντιζεις να υπαρχουν κ λεπτα κλαδια βοηθανε στο αναμμα.
Να προσεχεις τα ξυλα σου να ειναι ξερα , αυτο το καταλαβαινεις απο το βαρος .Μην με ρωτησεις που θα βρεις κουκουναρια , σακουλες σκουπιδιων κ στο πλησιεστερο δασος . Εαν εχεις τζακι αεροθερμο εχεις πολυ καλο αποτελεσμα .
Οτι αλλες αποριες , εδω ειμαστε .Μερικες ενστασεις:τα κουκουναρια σκαζουν και ειναι επικινδυνα.Για το αναμμα υπαρχουν κατι κυβακια που ειναι πολυ βολικα.Επισης οι ριζες αρπαζουν ευκολα φωτια οποτε μπορεις να τις βαλεις για προσαναμμα.
Τα κουκουναρια τα ανοιχτα δεν σκαζουν ποτε . Τα κυβακια τα ξερω , αλλα θελουν ξερα κλαδια για βοηθεια κ ειναι χημικα . Προτεινα την πιο ευκολη,φτηνη κ οικολογικη λυση .Για την ριζα ελιας εγραψα , αυτο το τεραστιο κουτσουρο που ειναι ακριβως κατω απο την επιφανεια του εδαφους , το οποιο κοματιαζουν κ το πουλανε για ελια . Δεν καιγεται το ιδιο διοτι ειναι αγριλια .Οι ριζες απο θαμνους (σχοινο,πουρναρι κτλ) ναι ειναι πολυ καλες .
-
Ο χρήστης Tiger έγραψε:
Ξυλο για πατωματα που παιρνει ευκολα φωτιαΞέρω γω? Μπορεί να κατάλαβα και λάθος, δεν έδωσα καμία σημασία, μου μίλαγε και εγώ σκεφτόμουν άλλα
Το μόνο σίγουρο είναι ότι μου τα άφησε για προσάναμμα..Τώρα γιατί και τι είναι δεν έχω ιδέα, ούτε καν πήγα να τα δω
Θα κατέβω να δω μπας και κατλάβω τι είναι -
Ο χρήστης koutsan έγραψε:
Ωραία...Σας ευχαριστώ...Λοιπόν εγώ πέρυσι άναψα τζάκι για πρώτη φορά στη ζωή μου και το επανέλαβα καμιά 10ρια φορές, ίσως και παραπάνω μέσα στη saison...
Ξύλα νομίζω είχα ελιά σίγουρα και άλλο ένα τύπο (οξιά?)...Πεύκο δεν πήρα, νομίζω κάνει έντονη φλόγα, καίγεται γρήγορα, δεν θερμαίνει πολύ και πετάγεται δεξιά κι αριστερά ...Κάνα άλλο ξύλο με ενδιαφέρον?Δυσκολεύομαι γενικώς να ανάψω...Κυβάκια χρησιμοποιώ αλλά μπορεί να ξοδέψω αρκετά μέχρι να ανάψει η φωτιά...Δεν είχα βέβαια, νομίζω, τα κατάλληλα ξύλα, είχα κάτι χοντρά κομμάτια τα οποία δεν παίρνανε με τίποτα...Μάλλον αυτό έφταιγε, θα έρεπε να είχα και μερικά μικρά...Ίσως δεν τα έστηνα και πολύ καλά...
Ο εργολάβος μου άφησε κάτι σακιά με ξύλα μικρά (από πατώματα? ούτε τα κοίταξα ) τα οποία μου είπε ότι είναι καλά για προσάναμμα γιατί λέει είναι εμποτισμένα με κάποια ουσία και παίρνουν εύκολα (ή κάτι τέτοιο )...Ισχύει? Να τα χρησιμοποιήσω?
Σωστα , δεν θα βγαλεις ακρη με το ματι . Εαν ειναι κυπαρισι η πευκο
θα σκαζουν κ θα πεταγονται σπιθες , εαν ειναι πλατανος , καρυδια μαλλον εκανες την τυχη σου . -
Ο χρήστης ΓΙΩΡΓΟΣ123 έγραψε:
Σωστα , δεν θα βγαλεις ακρη με το ματι . Εαν ειναι κυπαρισι η πευκο
θα σκαζουν κ θα πεταγονται σπιθες , εαν ειναι πλατανος , καρυδια μαλλον εκανες την τυχη σου .Δεν κατάλαβα που πάει το Σωστά, που το μάτι και τι εννοείς?
-
koutsan, τα 'ξυλάκια για πάτωμα' είναι δαδί (ξύλο από πεύκο, που έχει ρετσίνι). Γι' αυτό χρησιμοποιείται για προσάναμμα. Ανάβει πολύ εύκολα.
Για να ανάψεις φωτιά.
- Βάζεις 3-4 δαδιά (2 παράλληλα και το άλλο κάθετα από πάνω). Τοποθετείς ανάμεσά τους ένα βαμβάκι ποτισμένο με οινόπνευμα. Βάζεις 3-4 ψιλά ξύλα από πάνω. Και ανάβεις. Προσέχεις η φωτιά να μπορεί να παίρνει αέρα.
Ποσοστό επιτυχίας:99%
- Παίρνεις πάλι το βαμβάκι και το ποτίζεις με οινόπνευμα.
Με ένα μαχαίρι ξύνεις ένα ξύλο και δημιουργείς πολλές σκλήθρες. Βρίσκεις αρκετά ψιλά ξυλαράκια (πάχος μολυβιού). Τα τοποθετείς με τέτοιο τρόπο, που να σχηματίσουν ένα πύργο γύρω από το βαμβάκι.
Τοποθετείς πιο παχιά ξύλα σε σχήμα ινδιάνικης καλύβας γύρω από τον πύργο των ξύλων. Ανάβεις το βαμβάκι (παίζει και με πολλά ξερά χορτα και τσακμάκι αλλά μείνε στο βαμβάκι).
Ποσοστό επιτυχίας:100%
-
Thx a lot
-
για αερόθερμο τζάκι, αυτό που έχουμε δεν κάνει κάποια ιδιαίτερη δουλειά.
ελιά καίμε εμείς που την κόβουμε οι ίδιοι (α ρε περήφανη αγροτιά)
για προσάναμα εμείς οι χωρικοί χρησιμοποιούμε εφημερίδα και 3-4 ψιλά και ξερά κλαδάκια.
προσοχή όταν βάζεις τα ξύλα στο τζάκι να μην τα στοιβάζεις λες και πάνε για παρέλαση. άφηνε κενά να περνάει ο αέρας. βάζε τα πιο χοντρά πίσω ώστε η ζέστη να μην φεύγει προς τη πλάτη του τζακιού αλλά να έρχεται έξω. το βράδυ που θα πας για ύπνο (πάντα με σίτα μπροστά εννοείται) άμα δεν έχεις πολύ χοντρό κούτσουρο για να κρατήσει βάλε 1-2 κατακόρυφα στηριγμένα στο πίσω μέρος του τζακιού.ψήσε και τίποτα
-
Merci
Δεν αφήνω το τζάκι όταν πάω για ύπνο, αφού δεν το χρησιμοποιώ για θέρμανση αλλά για δημιουργία ατμόσφαιρας, καμιά πατατούλα (κοψίδια τώρα μέσα στο σαλόνι θα τα απέφευγα ως παιδί της πόλης ) και μια μικρή συμβολή στη θέρμανση του σαλονιού...
Τώρα που το λες πάντως μάλλον θα αρχίσω να βάζω σιγά σιγά και κάνα λουκάνικο και βλέπουμε μετά -
και όμως μπορείς να ψήσεις πολλά χωρίς να χάσεις το αστικό σου status
ψωμί και μετά λάδι και ρίγανη
κάστανα!
καλαμπόκι
τύλιξε πατάτα με αλουμινόχαρτο και βάλτη μέσα στη στάχτη που έιναι κοντά στη φωτιά για αρκετή ώρα.
για τέλος αφήνω τα marsmallows για να ταίζεις τη γλυκιά σου στο στόμα -
Ο χρήστης wannabe έγραψε:
κάστανα!
τύλιξε πατάτα με αλουμινόχαρτο και βάλτη μέσα στη στάχτη που έιναι κοντά στη φωτιά για αρκετή ώρα.Ναι μπρε...Τα κάνω αυτά (όχι κάστανα )
Μέσα στο αλουμινόχαρτο με την πατάτα βάζω και βούτυρο και κρεμμύδια
Σλουρπ
-
Γνήσιο τέκνο του 4ΤΦ.
Για ψήσιμο, πρόσεχε.
Το λάδι αρπάζει. Και συνήθως είναι στην εξω μεριά του τζακιού.
Θα σου πρότεινα (για να έχεις και ομοιόμορφο ψήσιμο) να αφήσεις να γίνει θράκα. Παίρνεις μια σχάρα από αυτές που έχουν και ποδαράκια (10-12 εκ), απλώνεις την θράκα και βάζεις την σχάρα από πάνω.
Πάρε σχάρα που να έχει ποδαράκια και από τις δύο πλευρές και έχει δύο πλευρές που ανοίγουν. Ετσι μπορείς να τοποθετείς το κρέας μέσα στην σχάρα και να το γυρίζεις εύκολα χωρίς να καίγεσαι.
Όταν τελειώσεις το ψήσιμο, βάζεις πάλι ξύλα και ανάβεις το τζάκι.
-
-
Ο χρήστης koutsan έγραψε:
κάστανα!
τύλιξε πατάτα με αλουμινόχαρτο και βάλτη μέσα στη στάχτη που έιναι κοντά στη φωτιά για αρκετή ώρα.Ναι μπρε...Τα κάνω αυτά (όχι κάστανα )
Μέσα στο αλουμινόχαρτο με την πατάτα βάζω και βούτυρο και κρεμμύδια
Σλουρπ
Ωπ! Προσφορά του καταστήματος.
Μέσα στο αλουμινόχαρτο βάλε μια ντομάτα.
Πριν την βάλεις, κόψε την κορυφή της οριζόντια, άδειασε το περιεχόμενο και σπάσε 1 ή 2 αυγά (ανάλογα με το πόσο μεγάλη είναι η ντομάτα).Βάλτη στο τζάκι, σκεπασμένη με στάχτη κατά προτίμηση και από πάνω κάρβουνα, για 6-8 λεπτά.
Θα πάθεις πλάκα!!!
-
Σας μερσώ
-
Ο χρήστης kouk έγραψε:
:lol:Γνήσιο τέκνο του 4ΤΦ.
Για ψήσιμο, πρόσεχε.
Το λάδι αρπάζει. Και συνήθως είναι στην εξω μεριά του τζακιού.
Θα σου πρότεινα (για να έχεις και ομοιόμορφο ψήσιμο) να αφήσεις να γίνει θράκα. Παίρνεις μια σχάρα από αυτές που έχουν και ποδαράκια (10-12 εκ), απλώνεις την θράκα και βάζεις την σχάρα από πάνω.
Πάρε σχάρα που να έχει ποδαράκια και από τις δύο πλευρές και έχει δύο πλευρές που ανοίγουν. Ετσι μπορείς να τοποθετείς το κρέας μέσα στην σχάρα και να το γυρίζεις εύκολα χωρίς να καίγεσαι.
Όταν τελειώσεις το ψήσιμο, βάζεις πάλι ξύλα και ανάβεις το τζάκι.
Υπαρχει φτυαρι ειδικο 60χ60 με λαβη στο πισω μερος κ εκει επανω τοποθετεις την σχαρα. Δεν ψηνεσαι κ εσυ μαζι με τα παιδακια γιατι το τραβας προς τα εξω κ προπαντος δεν χρειαζεται να σβησει η φωτια .Ειναι πολυ πρακτικο .
-
Από το πετρέλαιο θέρμανσης γίναμε ειδικοί στα τζάκια.
Για πείτε, υπάρχει κάποιος εύκολος τρόπος να μαζεύεις την στάχτη εκτός από το κλασικό σκουπάκι και φτυαράκι? Κάποιο ηλεκτρική σκούπα ίσως με μεγάλη διάμετρο σωλήνα χωρίς σακούλες ή κάτι άλλο....
Πετρελαιο Θερμανσης