-
Μισό, για να καταλάβω. Κινούμαι δεξιά σε άδειο αυτοκινητόδρομο με 120. Πλησιάζω όχημα που κινείται στην μεσαία με 100. Πρέπει μα αλλάξω δύο λωρίδες για να τον προσπεράσω αντί να συνεχίσω κανονικά στην λωρίδα μου;
Αυτό που λέει ο ΚΟΚ είναι ότι δεν επιτρέπεται να κάνεις αλλαγή λωρίδας προς τα δεξιά για να περάσεις άλλο όχημα, όχι ότι απαγορεύεται να κινείσαι πιο γρήγορα από κάποιον άλλο στην δεξιά λωρίδα.
-
σωστος
-
Ο χρήστης Χρήστος Λάππας έγραψε:
Μισό, για να καταλάβω. Κινούμαι δεξιά σε άδειο αυτοκινητόδρομο με 120. Πλησιάζω όχημα που κινείται στην μεσαία με 100. Πρέπει μα αλλάξω δύο λωρίδες για να τον προσπεράσω αντί να συνεχίσω κανονικά στην λωρίδα μου;Αυτό που λέει ο ΚΟΚ είναι ότι δεν επιτρέπεται να κάνεις αλλαγή λωρίδας προς τα δεξιά για να περάσεις άλλο όχημα, όχι ότι απαγορεύεται να κινείσαι πιο γρήγορα από κάποιον άλλο στην δεξιά λωρίδα.
A K Ρ Ι Β Ω Σ
-
Υποθετική περίπτωση:
Eίμαι δεξιά λωρίδα. Μπαίνω στη μεσαία για να προσπεράσω φορτηγό και ξανά δεξιά. Την ώρα όμως που κάνω δεξιά, υπάρχει κάποιος πιο αργός στη μεσαία και φαίνεται σαν να τον περνάω απο δεξιά. Στην πραγματικότητα όμως αυτό που κάνω απλά είναι να ξαναμπαίνω δεξιά μετά το προσπέρασμα.
Είμαι παράνομος κατα ΚΟΚ ή όχι; -
Ο χρήστης A-Viper7 έγραψε:
Ο κώδικας λέει ότι 'Το προσπέρασμα από δεξιά επιτρέπεται:- ...
- ...
- Όταν η κίνηση γίνεται σε παράλληλους στοίχους.'
Δε λέει αυτό. Για να δούμε τι ακριβώς λέει (άρθρο 17 του ΚΟΚ
2. Το προσπέρασμα επιτρέπεται, κατά κανόνα, από τα αριστερά. Κατ' εξαίρεση, το προσπέρασμα επιτρέπεται από τα δεξιά αν ο προπορευόμενος οδηγός έχει δώσει σήμα ότι προτίθεται να στρίψει αριστερά και έχει μετακινήσει το όχημα ή τα ζώα του προς την πλευρά αυτήν.
Κατά την άποψή μου, το παραπάνω λέει: η μόνη περίπτωση που επιτρέπεται το προσπέρασμα από δεξιά είναι αν το προπορευόμενο αυτοκίνητο ετοιμάζεται να στρίψει αριστερά.
Υπάρχει όμως και η παρεξηγημένη πρόβλεψη της παραγράφου 8:
*8.α) Σε μονόδρομους και οδούς διπλής κατεύθυνσης, που υπάρχουν δύο τουλάχιστον λωρίδες κυκλοφορίας, κατά κατεύθυνση, μέσα σε κατοικημένες περιοχές και τρείς εκτός αυτών, διαχωριζόμενες με κατά μήκος διαγραμμίσεις, επιτρέπεται η κυκλοφορία σε παράλληλες σειρές (στοίχους).
β) Στην περίπτωση αυτή, αλλαγή λωρίδας επιτρέπεται μόνον εφόσον δεν προκαλείται κίνδυνος ή παρακώλυση της κυκλοφορίας και δίνεται έγκαιρα προειδοποίηση, αύμφωνα με το άρθρο 21 παρ. 2 του παρόντος Κώδικα.
γ) Στην περίπτωση που προβλέπεται στο εδάφιο α' της παρούσας παραγρόφου, ο προβλεπόμενος τρόπος οδήγησης δε θεωρείται ότι αποτελεί προσπέρασμα κατά την έννοια του παρόντος άρ8ρου. Η διάταξη της περίπτωσης στ' της παραγράφου 3 του άρθρου αυτού παραμένει εφαρμόσιμη. *
Και πάλι κατά την άποψή μου, το παραπάνω σημαίνει: Στους δρόμους με τις παραπάνω προδιαγραφές (αυτοκινητόδρομοι εκτός πόλης και οδοί ταχείας κυκλοφορίας στις πόλεις), επιτρέπεται τα αυτοκίνητα να κυκλοφορούν σε παράλληλες σειρές (παράγραφος (α)). ΑΝ κυκλοφορούν σε παράλληλες σειρές, τότε το να προσπερνάς από δεξιά τον αριστερό σου, κινούμενος στο στοίχο σου, ΔΕ θεωρείται προσπέρασμα από δεξιά. Πρόκειται δηλαδή για την προφανή περίπτωση όπου το ρεύμα της μεσαίας λωρίδας πάει με πχ. 80 και εκείνο της δεξιάς με 100, τότε ο ΚΟΚ ΔΕ θεωρεί πως οι δεξιοί προσπερνούν τους αριστερούς και άρα ΔΕΝ είναι παράνομοι.
Ομως, για να συμβαίνει αυτό, η απαραίτητη προϋπόθεση είναι να υπάρχει κυκλοφορία σε στοίχους. Αν ΔΕΝ υπάρχουν στοίχοι, δηλαδή αν είναι ένα αυτοκίνητο στη μεσαία και ένα στη δεξιά, τότε ΝΑΙ φίλε Χρήστο Λάππα, πρέπει να αλλάξεις 2 λωρίδες (*) και να προσπεράσεις από αριστερά.
(*) Και εννοείται πως η παράγραφος (β) λέει πως οι σφήνες χωρίς φλας (άρθρο 21) απαγορεύονται.
Το όλο μπέρδεμα προέρχεται από τους βλάκες στη μεσαία, που δεν ακολουθούν τον άλλο κανόνα του ΚΟΚ (άρθρο 16 του ΚΟΚ), που λέει:
Ο οδηγός κάθε οχήματος υποχρεούται, τηρουμένων των διατάξεων των άρθρων 12 παρ. 1 και 17 παρ. 6 του παρόντος Κώδικα, να οδηγεί το όχημά του πλησίον του δεξιού όκρου του οδοστρώματος και αν ακόμη ολόκληρο το οδόστρωμα είναι ελεύθερο.
Δηλαδή, αν η δεξιά είναι ελεύθερη, με όσα και να πηγαίνεις, είσαι υποχρεωμένος να πας εκεί. Αν το τηρούσαν αυτό όσοι πάνε με 80 στη μεσαία (και λένε 'γιατί απαγορεύεται ? Υπάρχει ελάχιστο όριο ταχύτητας ?'), τότε δεν θα αναγκάζονταν εκ των πραγμάτων να παρανομούν όσοι πάνε με 100 δεξιά (δηλαδή νόμιμα, αλλά παρανομούν όταν προσπερνάνε από δεξιά χωρίς στοίχους).
-
Βρήκες τον κώδικα σε Word;
Τον βρήκα σε pdf και δεν άντεχα να το αντιγράψω εδώ.
Διαφωνεί κανείς με το ότι όταν η κίνηση γίνεται σε στοίχους μπορεί αυτός που είναι στη δεξιά να προσπεράσει (ή να 'προσπεράσει') αυτόν που είναι στη μεσαία;
-
ΟΤΑΝ γίνεται σε στοίχους, ναι, μπορεί.
ΟΤΑΝ δεν γίνεται σε στοίχους, δηλ. αν είσαι μόνος σου στη λωρίδα σου (ή, για να το κάνουμε απλούστερο, αν είναι και οι 2 μόνοι τους στη λωρίδα τους), τότε όχι, δεν μπορεί. Αν είσαι δεξιά με 100 και το επόμενο αυτοκίνητο στα 200 μέτρα και είναι άλλος στη μεσαία με 80 (και το δικό του επόμενο αυτοκίνητο στα 200 μέτρα) τότε πρέπει να τον προσπεράσεις από αριστερά.
Τουλάχιστον αυτή είναι η δική μου ερμηνεία του εν λόγω άρθρου. -
Αυτοί που ισχυρίζονται ότι 'κακώς τους προσπέρασε κάποιος από δεξιά' απλούστατα μαρτυράνε την κουτσουκέλα τους κατά τον κώδικα...
...διότι για να κινηθεί ο άλλος στη δεξιότερη λωρίδα, όπως ισχυρίζεται, σημαίνει ότι αυτή ήταν ελεύθερη. ΚΑΚΩΣ κύριε κινείσαι στη μεσαία λωρίδα , στη συγκεκριμένη περίπτωση!
κινούνται στη μεσαία λωρίδα ... και ζητάνε και το λόγο, από αυτούς που προσπαθούν να παραμείνουν νόμιμοι; ξεφτίλα ρε! $%@^
-
Και οι 2 είναι παράνομοι. Το ό,τι ο άλλος παρανομεί (κινείται στη μεσαία ενώ όφειλε να είναι στη δεξιά) δε σημαίνει πως και εσύ επιτρέπεται να παρανομήσεις (να τον προσπεράσεις από δεξιά ενώ δεν κυκλοφορείς σε στοίχο).
-
Να πάει στα κομμάτια αυτός που κινείται στη μεσαία λωρίδα, δε θα ρισκάρω γω το τομάρι μου να αλλάξω 2 λωρίδες και μετά να αλλάξω πάλι άλλες 2 επειδή αυτός είναι παράνομος.
Τί άλλη επιλογή έχω;
Το σκεπτικό 'ε αυτός πάει στη μεσαία λωρίδα, είναι παράνομος, τι να κάνουμε... εεεπ! πού πας εσύ στη δεξιά! παράνομα προσπερνάς από δεξιά!' το θεωρώ καθαρά υποκριτικό.
εγώ πάντως αν η δεξιά είναι ελεύθερη, ο κώδικας λέει εκεί να πάω.
Αν μου ζητήσει κανείς το λόγο, πρώτα να τον ζητήσει από τον άλλο που κινείται στη μεσαία λωρίδα.
-
Δέχομαι (με επιφύλαξη) την ερμηνεία που δίνεις στην κυκλοφορία σε στοίχους, αλλά ειλικρινά δεν πιστεύω ότι αυτό είναι το πνεύμα του ΚΟΚ, nass.
Νομίζω ότι σε μελλοντική αναθεώρηση, το συγκεκριμένο άρθρο θα πρέπει να διατυπωθεί με μεγαλύτερη σαφήνεια, ίσως κάπως έτσι:
Επιτρέπεται η παράλληλη κίνηση οχημάτων. Απαγορεύεται η αλλαγή πορείας προς τα δεξιά με σκοπό την προσπέραση προπορευόμενου οχήματος που κινείται ευθεία.
-
Η αλήθεια είναι πως και εμένα μου έχει συμβεί το ακόμα χειρότερο, να κινούμαι στη μεσαία με πχ. 140 και να προσπερνώ κάποιον που κινείται στην αριστερή με 100, αντί να κάνω το νόμιμο, δηλ. να βγω αριστερά, να προσπαθήσω να πείσω τον καλό κυριούλη να πάει δεξιά και να προσπεράσω νόμιμα... Στη δεξιά αποφεύγω να κινούμαι γρηγορότερα από τη μεσαία, για λόγους ασφαλείας (και από όσους από τη μεσαία δεν περιμένουν ένα γρήγορο δεξιά τους και όσους από πάρκινγκ, λωρίδες επιτάχυνσης κτλ.) αλλά και επειδή δε θέλω να συνεισφέρω στο γενικότερο χάος και να αποτελώ μέρος του προβλήματος της γενικής αναρχίας στον αυτοκινητόδρομο (η δεξιά να κινείται ταχύτερα από όλες τις λωρίδες).
Και εν γένει παραδέχομαι πως η όλη μαλακία ξεκινά από τον παράνομο στη μεσαία (στις περισσότερες περιπτώσεις η κίνηση στον αυτοκινητόδρομο από εκεί προέρχεται, βλέπεις στη μεσαία ΙΧ με 80, πούλμαν, φορτηγά κτλ...) και πως είναι λογικότερο να συνεχίζεις την πορεία σου στη δεξιά.
Απλά να μη νομίζουμε πως είναι και νόμιμο αυτό.
-
Ο χρήστης Χρήστος Λάππας έγραψε:
Δέχομαι (με επιφύλαξη) την ερμηνεία που δίνεις στην κυκλοφορία σε στοίχους, αλλά ειλικρινά δεν πιστεύω ότι αυτό είναι το πνεύμα του ΚΟΚ, nass.Νομίζω το πνεύμα του ΚΟΚ είναι ξεκάθαρο:
-
Απαγορεύεται η προσπέραση από δεξιά (εκτός της εξαίρεσης του άρθρου 2) ._
-
Επιτρέπεται η κίνηση σε στοίχους και άρα είναι αυτονόητο πως μπορεί να έχει κάποια στιγμή ο δεξιά στοίχος μεγαλύτερη ταχύτητα από τον αριστερά στοίχο, οπότε αυτό δε θεωρείται προσπέρασμα και άρα δεν είναι παράνομο.
-
-
Με αφορμή τα παραπάνω αναρωτιέμαι πόσοι από εμάς αν βρισκόντουσαν σε σχεδόν άδεια Ε.Ο. οδηγώντας στη δεξιά λωρίδα με 100 θα έκοβαν 2 λωρίδες αριστερά και θα έμπαιναν πάλι δεξιά κάθε τόσο, αν οι δύο ακριανές λωρίδες ήταν άδειες και στη μεσαία [κακώς βέβαια] υπήρχαν αυτοκίνητα που πήγαιναν με 70 με μεταξύ τους απόσταση ας πούμε 200 μέτρα....
-
Αν είναι όντως χαλαρές οι συνθήκες, εγώ θα το έκανα! Γενικά, όταν είναι άδεια η ΕΟ και καταλαβαίνω ότι δεν κινδυνεύω, είμαι στη δεξιά και προσπερνά ω νόμιμα. Ποτέ δεν ξέρεις με ποιον άσχετο μπορεί να τραβολογιέσαι στις ασφαλιστικές ή στα νοσοκομεία...
Εδώ οδηγώ δεξιά και στην Περιφερειακή, που σχεδόν σημαίνει ότι είμαι ύποπτος για ατύχημα 80%! Σε μερικές γνωστές κ@ριόλες εισόδους πάντως πιάνω αριστερή όπως και να έχει (π.χ. ύψος Carrefour και είσοδος από Χαλκιδική)...
Γενικά πάντως συμφωνώ με τον lkar ότι η δεξιά λωρίδα δεν προσφέρεται για οδήγηση στην Ελλάδα, πλην Πιερίας-Λάρισας-Εγνατίας...
-
Ο χρήστης funkyreverend έγραψε:
Αν είναι όντως χαλαρές οι συνθήκες, εγώ θα το έκανα!Κι εγώ... Για να ζεστάνω λάστιχα!
-
Ο χρήστης nasos έγραψε:
Αν είναι όντως χαλαρές οι συνθήκες, εγώ θα το έκανα!
Κι εγώ... Για να ζεστάνω λάστιχα!
Φτιάχτε κίνηση να κάνω σφήνες...λέω εγώ τώρα...
-
Πάντως ο ΚΟΚ λέει (και νομίζω ότι αυτό είναι το πρώτο-πρώτο πράγμα που λέει) ότι πρέπει να κινούμαστε στο δεξιό άκρο του οδοστρώματος. Αρα αυτοί που οδηγούν στη μεσαία λωρίδα ή στην αριστερή ενώ η δεξιά λωρίδα είναι δεν έχει εμπόδια ή άλλα οχήματα είναι παραβάτες.
-
Ο χρήστης kinq1 έγραψε:
Πάντως ο ΚΟΚ λέει (και νομίζω ότι αυτό είναι το πρώτο-πρώτο πράγμα που λέει) ότι πρέπει να κινούμαστε στο δεξιό άκρο του οδοστρώματος. Αρα αυτοί που οδηγούν στη μεσαία λωρίδα ή στην αριστερή ενώ η δεξιά λωρίδα είναι δεν έχει εμπόδια ή άλλα οχήματα είναι παραβάτες.και, σύμφωνα με τη λογική κάποιων, παρασέρνουν στην παρανομία όποιον κινείται κανονικά στη δεξιά λωρίδα, τους φτάσει και τους περάσει
-
Νομίζω ότι ο όρος 'προσπέρασμα' δεν έχει σαφή ορισμό! Άρα λέμε όλοι (οι σχεδόν όλοι) το ίδιο απλά δεν μπορούμε να διακρίνουμε τα όρια μεταξύ 'προσπερνώ' και 'κινούμαι στη λωρίδα μου'
Ό,τι και να κάνουμε παράνομοι θα είμαστε αν κάποια σκοτεινή δύναμη θέλει να μας 'γράψει'!
Ζώα ζώα ζώα [#3]