-
Νομιζω οτι το ιδιο ειναι και σε παλια φιατ
-
Ο χρήστης alexx έγραψε:
Θα μπορούσες να μιλήσεις ευθέως όπως μιλάνε και οι υπόλοιποι στο φόρουμ...Πόσο πιο ευθέως να στο πω?
Κοροϊδεύεις το Yugo που μηχανικά έχει πολλές ομοιότητες με το δικό σου αυτοκίνητο. Έχουν ομοιότητες στο πάτωμα στην ανάρτηση στις μικρές εκδόσεις των 903 cc φοράνε ακριβώς τον ίδιο κινητήρα.
Τα Yugo είχαν μια χαρά συμπεριφορά στο δρόμο όπως και το Ibiza σου.Κατάλαβες τώρα?
-
Έχει 2 σελίδες που το πάτε γύρω-γύρω...
Yugo=Ibiza=Fiat 127.
Με το = εννοώ ότι είναι βασισμένα στο φιατάκι.
-
Είπαμε κάτι άλλο
-
Παει το μαμισαμε το thread...
-
Και εγώ που είχα την εντύπωση οτι αυτό είχε γίνει απο το πρώτο post
-
Να το αφήσουμε ή να 'σχωρεθεί'?
-
Να το αφήσετε
-
Ο χρήστης kouk έγραψε:
:hmmm: Να το αφήσουμε ή να 'σχωρεθεί'?Να το πατε στο Σουβλατζίδικο!
-
-
Ο χρήστης kouk έγραψε:
:hmmm: Να το αφήσουμε ή να 'σχωρεθεί'?το δευτερο (ετσι οπως εξελιχθηκε)
-
Πρώτα να δούμε φωτογραφία.
-
+100000
-
για να κοροιδεψετε το φιλο μου;
-
Α είναι φίλος σου, ε;
-
Ο χρήστης skye έγραψε:
για να κοροιδεψετε το φιλο μου;Όχι, απλή περιέργεια.
-
Ο χρήστης drdino έγραψε:
Α είναι φίλος σου, ε;δε φαινεται;
δεν ειναι απλως φιλος μου..
ειναι η πρωτη μου αγαπη.. και μοναδικη -
Να με διορθώσετε αν κάνω λάθος, αλλά νομίζω πως το πρώτο Ibiza βασίζεται στο Ritmo και όχι στο 127 και μιλάω για το αυτοφερόμενο. Βέβαια η ανάρτησή τους, όπως και η ανάρτηση των 128, Autobianchi, Delta κλπκλπ ήταν ΑΚΡΙΒΩΣ ίδια σε σύλληψη, άλλαζε η εκτέλεση μόνον... Τα μικρότερα είχαν την μπροστά αντιστρεπτική ενσωματωμένη ουσιαστικά στην ανάρτηση να παίζει και ρόλο του μισού ψαλιδιού... Γι' αυτό και ασκούσαν μπόλικα φορτία στο πλαίσιο. Στα Ritmo νομίζω ήταν διαφορετική η σχεδίαση...
Η πίσω ήταν ακριβώς ίδια, ψαλίδια βάση με εγκάρσιο φύλλο σούστας, συνήθως 2 φύλλα, εννώ τα 101 και τα 128 wagon (υπήρχαν και τέτοια!) είχαν 2,5 για ν' αντέχουν το φόρτωμα!
Ακριβώς λόγω του σχεδιασμού της, αν έβαζες καινούρια αμορτισερ, πίεζαν την ανάρτηση με αποτέλεσμα να εκτείνεται περισσότερο και να αποκτούσε θετικό κάμπερ. Για να το μειώσεις έβαζες αποστάτες πάνω στα ψαλίδια εκεί που δένουν τα φύλλα της σούστας και το έφερνες στο ίδιο ύψος. Με τον ίδιο εύκολο τρόπο το χαμήλωνες... Στο δικό μου 101 είχαμε κόψει (ντροπή ντροπή!) τα μπροστά ψαλίδια κατά 2,5 σπείρες και είχαμε βάλει αποστάτες πίσω. Ετσι αποκτούσε μπροστά μηδενικό ή αρνητικό κάμπερ και αρνητικό πίσω. Αν το παράκανε κάποιος στο χαμήλωμα (υπήρχαν κάποια 101 και 128 σαύρες...), τότε οι πίσω τροχοί είχαν πολύ εντονο αρνητικό κάμπερ.
Αν δείτε και στο BTCC το αρνητικό κάμπερ μπροστά πίσω είναι πολύ έντονο...
Το αποτέλεσμα μετά από τέτοιες παρεμβάσεις ήταν να πάει περίπατο η άνεση, να βελτιώνεται ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ το κράτημα (χαμήλωνε τραγικά το κέντρο βάρους...) και να γίνεται πιο νευρικό το αυτοκίνητο όταν έφευγε και φυσικά είχε βαρύνει αρκετά το τιμόνι.
Επίσης, εύκολο ήταν να βάλει κάποιος μπροστά αεριζόμενα φρένα (είχα βάλει από Uno Turbo) απλά βιδώνεις τις δαγκάνες και τους δίσκους και πίσω μπορούσες να φτιάξεις βάσεις (πλακάκια) για να βάλεις δισκόφρενα (αφήνοντας τα ταμπούρα για το χειρόφρενο...). Μετατροπές που στοίχιζαν ελάχιστα χρήματα...
Μοτέρ έμπαιναν από το Grouppo μέχρι 1.6. Αν είχε διπλά Weber είχες εύκολα πάνω από 100 ίππους, χωρίς κανένα άνοιγμα του μοτέρ ή άγριους εκκεντροφορους. Σασμάν έβαζες από Ritmo ή Delta ένα 5άρι. Εγώ είχα 1.3 μοτέρ από Ritmo κι ένα διπλό Weber και όχι 2 διπλά. Κάπου 80-90 ίππους (πριν σας φανεί κάπως, σκεφτείτε πως δεν υπήρχε κόφτης και η αναπνοή ήταν αρκετά ελεύθερη...).
Κρατώντας τις ζάντες στις 13 ίντσες και αλλάζοντας απλώς το πλάτος τους (για να βάλεις κάτι παραπάνω από τα 165...) οι επιδόσεις ήταν ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΚΑΛΕΣ!Μέχρι τα 140 η Xsara 1.6 110HP δεν μπορούσε να το φτάσει με τίποτε! Μόνον μετά κάλυπτε τη διαφορά και μετά από αρκετό χρόνο. Η τελική ήταν κάπου στα 170, το κοντέρ έγραφε 180 κάτι αλλά στα 100 είχε μια απόκλιση 6χιλ από το GPS που το μέτρησα...
Ολα τα παραπάνω σαν ανταλλακτικά κοστίζουν ελάχιστα, με 500 ευρώ αγοράζεις από κινητήρα-σασμάν, μέχρι φρένα κλπ και λέω και πολλά μάλλον. Χρειάζεσαι ένα μηχανικό που θα σου πάρει άλλα 300-500 γιατί θα χρειαστεί μια -δυο μέρες. Φυσικά μπορείς να τα βάλεις σε δόσεις και όχι μία φορά (κι εγώ το αυτοκίνητο το πατέρα μου έφτιαξα που είχε αλλάξει το μοτερ-σασμάν μετά από 250.000 με τον απλό 1100...).
Αρα, σύμφωνοι τα Zastava είναι αργά με τα σημερινά δεδομένα...Αλλά με τα δεδομένα του τότε, ήταν μια χαρά (μιλάμε για αρχές 80...). Αλλά και σήμερα, αν κάποιος θέλει ένα αυτοκίνητο παιχνίδι (βάρος λιγότερο από 800 κιλά...) που με ελάχιστα χρήματα το κάνει γρήγορο , μπορεί να το σκεφτεί! Και μιλάω σοβαρά!
Επίσης, βρίσκω αστείο κάποιοι με αντίστοιχα αυτοκίνητα να γελάνε... Ειδικά όταν κάποια Yugo και Zastava εκεί έξω είναι ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΓΡΗΓΟΡΑ! Και δεν τους έχουν πιάσει κορόιδα κάποιοι δίνοντας ένα σκασμό λεφτά για...'βελτίωση πρώτου σταδίου' με κέρδος....3,5 άλογα!
Φυσικά, θεωρώ ηλίθιο να αλλάξεις οτιδήποτε στην εξωτερική εμφάνιση εκτός από ένα καλό βάψιμο για να μην σου σκουριάσει... Και οι ζάντες καλύτερα να είναι σιδερένιες... Εγώ μόνον....καθρέπτες είχα βάλει, γιατί οι μαμά....λύγιζαν από τον αέρα μετά τα 140...
(Πριν γελάσει κάποιος, έχω κλήση με 140 στην Περιμετρική Πατρών...δεν πρόλαβα να φρενάρω αρκετά, πριν πήγαινα με 170...)
Είπατε κάτι;
Οσο για την αξιοπιστία τώρα...Ενα καλοσυντηρημένο αυτοκίνητο εκείνης της εποχής, ΔΕΝ χαλούσε! Γιατί ήταν πολύ απλά σε κατασκευή! Δεν έμεινα ποτέ με το Zastava. Δεν είχα κάνει οδική βοήθεια! Μια φορά έσπασε η κεντρική βάση της μηχανή που πιάνει στην κυλινδροκεφαλή, την έδεσα με σύρμα και έκανα 100 χιλιομετρα μέχρι το σπίτι μου, αγόρασα την άλλη μέρα μια καινουρια (12 ευρώ αν θυμάμαι έκανε...), και την έβαλα μόνος κάτω από το σπίτι μου...
Ολα τα παραπάνω ισχύουν για πολλά παραγνωρισμένα αυτοκίνητα που είχαν σωστό σχεδιασμό , αλλά είχαν την ατυχία να είναι...φτηνά! -
+1
-
Ο χρήστης HighFidelity έγραψε:
Στο δικό μου 101 είχαμε κόψει (ντροπή ντροπή!) τα μπροστά ψαλίδια κατά 2,5 σπείρες και είχαμε βάλει αποστάτες πίσω.Προφανώς έχω κάνει λαθάκι, όχι τα ψαλίδια, αλλά τα ελατήρια εννοούσα!
ζασταβα που κερναει τσαγια