-
Tι είναι το φορντικο μοντέλο;
-
Το δημιούργησε ένας θετικός επιστήμονας (μου διαφεύγει το όνομά του) που κάθησε και μέτρησε σε μια επιχείρηση πόσο διαρκεί κάθε ενέργεια των εργαζομένων (πχ τόσο το βίδωμα, τόσο το λάδωμα, τόσο το τύλιγμα κλπ). Μετά έφτιαξε ένα μοντέλο εργασίας για το συγκεκριμένο χώρο βάσει του οποίου ο εργάτης ΕΠΡΕΠΕ να ολοκληρώσει τόση εργασία εντός τόσου χρόνου.
Άρα ούτε να φτύσει δεν μπορούσε ο εργάτης. Αυτό το σύστημα το τσίμπησε ο Φορντ (ο γνωστός) και το εφάρμοσε στα εργοστάσιά του (φορντισμός). -
Οκ! Ευχαριστώ.
-
Ο χρήστης manosk έγραψε:
Ούτε φωνή, ούτε ακρόαση...
Πρόσεχε όμως τις λέξεις που χρησιμοποιείς. Το φορντικό μοντέλο αναφέρεται σε εργαζομένους που απομυζούνται κυριολεκτικά σε ολόκληρο το ωράριο χωρίς ανάσα. Οι τύποι αυτοί, όσοι απέργησαν με τέτοιο προκλητικό τρόπο και με τόσο προκλητικά αιτήματα, καλούνται να κάνουν τη δουλειά τους, όχι χάρη.
Αφού αυτό που ονομάζουν λειτούργημα το υποβιβάζουν σε δουλειά παντοπωλείου, φυσικά δεν αξίζουν κανένα κοινωνικό σεβασμό και θα το δουν μπροστά τους σύντομα.
Και φυσικά αυτοαναιρείσαι (όχι ενώπιόν μου, εγώ ξέρω ότι αυτά ισχύουν) αποδεχόμενος ότι το 4μηνο περιέχει τις κανονικές ημέρες άδειας, αλλά ταυτόχρονα ισχυριζόμενος ότι η εργασία στο υπόλοιπο διάστημα που είναι υπεραρκετό για να αναπληρωθούν οι χαμένες διδακτικές ώρες πρέπει να πληρώνεται διπλά. Το ότι προσπαθείς να πείσεις και να πειστείς για πράγματα που δεν ισχύουν φαίνεται από το ότι παραδέχεσαι ακόμα και το ότι ως το τέλος Ιουνίου οι εκπαιδευτικοί οφείλουν να πηγαίνουν στο σχολείο - άρα γιατί να πληρωθούν για μαθήματα που τυχόν θα γίνουν στο συγκεκριμένο διάστημα, ε;
Τέλος, μη μιλάς σε παρακαλώ για τους άλλους μισθωτούς και τις 25 μέρες τους για να στηρίξεις μια αισχρή συμπεριφορά, είναι προσβλητικό για τους ανθρώπους, ειδικά του ιδιωτικού τομέα.-
Αν ειχες την παραμικρη επαφη με την εκπαιδευση στην Ελλαδα (και δεν μυρηκαζες απλως λαικιστικα επικοινωνιακα τσιτατα) θα γνωριζες τι ειδους εργασια προσφερουν οι δασκαλοι κατα το διαστημα του Ιουνιου και, σε γενικες γραμμες, ΓΙΑΤΙ δεν μπορουμε να εντατικοποιησουμε την παροχη εκπαιδευσης μεταχειριζομενοι μοντελα της οικονομιας. Επειδη, επαναλαμβανω, σε μια σειρα θεματων, ΕΚ ΤΟΥ ΠΟΝΗΡΟΥ, παιρνεις ακραιες μανιχαιστικες θεσεις κι επειδη με αναγκασες να συνηγορησω για την υπερασπιση της αξιοπρεπειας μιας ομαδας εργαζομενων, της οποιας ΔΕΝ ειμαι μελος, εξαιτιας της ακραιας, απαξιωτικης, ισοπεδωτικης, μηδενιστικης σου προσεγγισης (που, οχι τυχαια, αναπαραγεται σε πλειαδα θεματων εδω μεσα...), κανοντας απλες λογικες διαπιστωσεις/ερωτησεις στις οποιες η αδυναμια σου να απαντησεις σε οδηγησε σε λογικα σφαλματα, τωρα καταφευγεις σε παραληρημα.
-
Οι χαμενες διδακτικες ωρες ειναι αποτελεσμα ΑΠΕΡΓΙΑΣ και οχι ΑΡΓΙΑΣ. Οταν καταλαβεις (...) ΤΙ σημαινει αυτο, το ξανασυζηταμε, μεχρι τοτε επαναλαμβανομαστε.
-
και γενικο συμπερασμα:
Καποιοι (κι εσυ αναμεσα τους) προσπαθουν, μπουσιζοντας, να μας πεισουν οτι στην Ελλαδα/στην κοινωνια υπαρχει καλο-κακο, ασπρο-μαυρο, θεμιτο-αθεμιτο κ.ο.κ. Καποιοι στα πλαισια στρατηγικης, καποιοι (θυματα των προηγουμενων) στα πλαισια συμπλεγματικης αντιδρασης στην αβασταχτη καθημερινοτητα τους.
Η προσπαθεια αυτη ειναι κομματι της πολιτικης των κατατμησεων για την οποια εγινε λογος παραπανω (δεν εχει νοημα να μακρυγορουμε).Εγω, παλι, πιστευω οτι καλοι και κακοι, ασπροι και μαυροι πεθανανε και το μονο που εμεινε ειναι αποχρωσεις του γκρι, σε καποια απο τις οποιες ανηκουμε ολοι μας (κι εγω αναμεσα τους - θελω να ελπιζω σε καποια φωτεινη αποχρωση ).
Κατσε και σκεψου που τοποθετειται το δικο σου γκρι πριν ξεσπαθωσεις εναντιον δικαιων και αδικων.
Κατσε και σκεψου, επισης, ποσο αποτιμαται η δικη σου αξιοπρεπεια μπας και συνειδητοποιησεις το επαισχυντο των εκφρασεων σου.......ΥΓ. Ζουμε σε παραλληλα συμπαντα, εγραψα. Θα προσθεσω τωρα οτι το δικο σου συμπαν με τρομαζει. Απελθετω εμου.....
-
-
Ο χρήστης Asimov έγραψε:
ΓΙΑΤΙ δεν μπορουμε να εντατικοποιησουμε την παροχη εκπαιδευσης μεταχειριζομενοι μοντελα της οικονομιας.Τελικα τι μπορουμε να κανουμε στην παιδεια;Αξιολογηση παντως οχι, αλλαγες στο συστημα οχι,αυξηση των μισθων ναι.Καπως μονοδιαστατα δεν αντιμετωπιζουν το θεμα οι σύντροφοι ωρέ Asimov;
-
Συντροφε Tiger, **ΟΛΟΙ **μονοδιαστατα το εχουν αντιμετωπισει μεχρι τωρα το θεμα. Σκεψου λιγο πριν βγαλεις τον εαυτο σου απ' εξω.
Προσωπικα προβληματιζομαι καθε μερα (και προβληματιζω και τα συμπερασματα μου)
-
Asimov
λυπάμαι, αλλά επί της ουσίας δεν έγραψες τίποτα άρα το τίποτα δεν μπορώ να το σχολιάσω.
Η πραγματικότητα είναι αυτή που περιέγραψα: χαμένες ώρες, εκβιασμός, απαίτηση για μη έλεγχο, απαίτηση για μεγαλύτερη επιβάρυνση των εξαιρετικά πιο χαμηλόμισθων φορολογούμενων και τώρα το κορυφαίο ΠΛΗΡΩΜΕΝΕΣ 'ΑΠΕΡΓΙΕΣ'.
Το ξανασυζητάμε όταν απελευθερώσεις λίγο το νου σου και δεις τη χώρα σου ως σύνολο κι όχι ως ιδεολογικό πεδίο λαϊκίστικης μάχης για μερικά ανέλπιστα ποντάκια στις εκλογές. -
manosk
Επι της ουσιας γραφω σε 30 σελιδες, αναμεσα τους και σ’ αυτη.
Ο νοων νοειτω.Οταν θα κατεβω στις εκλογες θα σ’ ενημερωσω να μη με ψηφισεις Προς το παρον το τραγουδακι που λεει 'Χαιρετισματα στην εξουσια' με εκφραζει απολυτα.
Ο χρήστης manosk έγραψε:
απαίτηση για μεγαλύτερη επιβάρυνση των εξαιρετικά πιο χαμηλόμισθων φορολογούμενωνκαι δεις τη χώρα σου ως σύνολο κι όχι ως ιδεολογικό πεδίο λαϊκίστικης μάχης
Δεν εχω κατι αλλο να προσθεσω, συμπερασματα εξαγονται ευκολα...
-
ΟΚ, αφού φτάνεις στο σημείο στα 'επί της ουσίας' σου να ισχυρίζεσαι ότι οι πληρωμένες ώρες εργασίας πρέπει να πληρωθούν διπλά, εγώ παραιτούμαι.
Όντως, συμπεράσματα βγαίνουν εύκολα. -
καποια σχολεια παντως ανοιξαν απο τη Δευτερα...
-
Ανοιξαν οντως αρκετα σχολεια,ισως ξεφτίσει η απεργία, δεν ειναι και ευκολο να μην πληρωνεται καποιος για τοσες μερες.
-
Καποίος γονέας έκανε καταγγελία για να βγεί η απεργία παράνομη και καταχρηστική
Αυτό ειναι ανόητο. Όλοι οι γονείς πρέπει ένας ένας να κανουν μυνηση στο κράτος για αποζημίωση για τις χαμένες ώρες και τα ιδιεταιρα που έχουν πληρώσει.
Γιατί εαν πληρώνεις φόρους για δωρεάν παιδεία, πρέπει να την έχεις -
Ο χρήστης Montecarlo έγραψε:
Καποίος γονέας έκανε καταγγελία για να βγεί η απεργία παράνομη και καταχρηστικήΑυτό ειναι ανόητο. Όλοι οι γονείς πρέπει ένας ένας να κανουν μυνηση στο κράτος για αποζημίωση για τις χαμένες ώρες και τα ιδιεταιρα που έχουν πληρώσει.
Γιατί εαν πληρώνεις φόρους για δωρεάν παιδεία, πρέπει να την έχειςτο κρατος φταιει για τις ωρες που χαθηκαν ομως?
-
Ο χρήστης spiros έγραψε:
Καποίος γονέας έκανε καταγγελία για να βγεί η απεργία παράνομη και καταχρηστική
Αυτό ειναι ανόητο. Όλοι οι γονείς πρέπει ένας ένας να κανουν μυνηση στο κράτος για αποζημίωση για τις χαμένες ώρες και τα ιδιεταιρα που έχουν πληρώσει.
Γιατί εαν πληρώνεις φόρους για δωρεάν παιδεία, πρέπει να την έχειςτο κρατος φταιει για τις ωρες που χαθηκαν ομως?
Εαν αγόρασα ενα εισιτήριο για σινέμα και οι εργαζόμενοι κάνουν απεργία,
τότε η εταιρεία μου επίστρέφει τα χρήματα του εισητηρίου.
Τό ιδιο και για στα πλοία και ότι άλλο αγοράσω.Γιατί όχι και με την παιδεία ; Νομίζω οτι οι γονείς δικαιούνται αποζημίωση
-
Asimov αστο καλυτερα...
-
Και μερικα για τα ιδιωτικα ΑΕΙ για να μη δημιουργουνται εντυπωσεις...
Ο χρήστης ΚRΙΕΖΑ έγραψε:
Ελεος επι τελους με την ερευνα, τα πανακριβα εργαστηρια, τα τεραστια κοστη...Η 'ερευνα' στις Ιατρικες σχολες ας πουμε που γινεται??
Στις Πανεπιστημιακες κλινικες των νοσοκομειων ή στα Πανεπιστημιακα νοσοκομεια και διορθωστε με αν κανω λαθος.Σου φαινεται παραξενο που το Πανεπιστημιο κανει ερευνα σε πανεπιστημιακα ιδρυματα;;;;;; Επικοινωνεις;
Τι θα εμποδισει αυριο λοιπον μεγαλα ιδιωτικα Ιατρικα Κεντρα (ξερετε απο αυτα που ολοι θαυμαζουμε για το επιπεδο τους και ζαλιζομαστε με τις τιμες τους) να ιδρυσουν μια Ιατρικη σχολη συνεργαζομενα και με μια δυο Φαρμακευτικες εταιρειες, ωστε με περιορισμενο αριθμο φοιτητων στην αρχη να εξασφαλισουν τις προϋποθεσεις της περιβοητης ερευνας??
Το ιδιο θα μπορουσε να συμβει με μεγαλες τεχνικες εταιρειες για 'παραγωγη' αρχιτεκτονων μεσα απο εργοταξια (καταλαβαινετε τι θελω να πω) κ.ο.κ.
Το ειπα και στον b_x το λεω και σε σενα. Μιλατε για πανεπιστημια και αναφερεστε σε τεχνικες σχολες. Το Πανεπιστημιο δεν ειναι Ευκλειδης. Αυτο ειναι το ενα. Το αλλο ειναι οτι στις χλιδατες κλινικες με τις παχιες μοκετες, αν παθεις κατι σοβαρο σε στελνουν στο κρατικο νοσοκομειο γιου νοου...
Το περί πτυχείου σε 'επισκέπτες' το παρακάμπτω εώς φαιδρό (πιθανότατα δεν υπήρξες ουδέποτε φοιτητής ελληνικού πανεπιστημίου, ειδάλλως δε θα το ανέφερες ούτε για πλάκα).
Η αληθεια ειναι οτι οντως δεν υπηρξα ποτε φοιτητης Ελληνικου Πανεπιστημιου αν και ειχα την ευκαιρια...
Δεν εχω καταληξει στο συμπερασμα ακομα ομως αν αυτο τελικα ηταν καλο ή κακο, αλλα κατι μου λεει πως μαλλον καλο ηταν.Αλλος ενας Ελληναρας που κρινει εχοντας αγνοια, με βασικο στοχο να διακιωσει τις επιλογες του
Ως έλλην γονιός, αν το παιδί μου δεν μάθει στο ιδιωτικό και κατά συνέπεια θα υποψιάζομαι ότι το πτυχίο του δεν θα έχει κανένα αντίκρυσμα, θα τα κάνω λαμπόγυαλο γιατί απαιτώ value for my money.
Ταυτόχρονα, σήμερα, στέλνω το ντουβάρι μου που ήθελε να γίνει κομμώτρια, να σπουδάσει εφαρμοσμένη πληροφορική, και επειδή δεν τα παίρνει τα ρημάδια, βάζω λυτούς και δεμένους να πίασουν τον δάσκαλο να το περάσει το παιδί και αν δεν μου κάνει το χατίρι προσπαθώ να το ξηλώσω ( η αναφορά αυτή ΔΕΝ είναι τυχαία).
Άντε κάνε εκπαίδευση στην Ελλαδα....Ως ελλην γονιος που θα καταλαβεις οτι το ιδιωτικο δεν κανει καλη δουλεια; Μηπως βρηκαμε τον νεο Αριστοτελη που ως πανεπιστημων μπορει να κρινει ολες τις σχολες;
-
montecarlo προχωρημένη άποψη.
Αν είχαμε φτάσει σε τέτοια επίπεδα όμως,νομίζω ότι αυτό το thread δεν θα υπήρχε καν!! -
Ο χρήστης greo έγραψε:
στις χλιδατες κλινικες με τις παχιες μοκετες, αν παθεις κατι σοβαρο σε στελνουν στο κρατικο νοσοκομειο γιου νοου...Μην τα λες αυτα...
Θες να φας το ψωμι του Αποστολοπουλου ? -
Ο χρήστης greo έγραψε:
Το αλλο ειναι οτι στις χλιδατες κλινικες με τις παχιες μοκετες, αν παθεις κατι σοβαρο σε στελνουν στο κρατικο νοσοκομειο γιου νοου......τo οποίο με τη σειρά του θα σε ξαναστείλει για αξονικό σε ιδιωτική κλινική (κι ας διαθέτει αξονικό τομογράφο να αραχνιάζει στο υπόγειο), θα χρεωθούν τα δημόσια ταμεία (που είναι ήδη χρεωμένα για τον αξονικό τομογράφο που αραχνιάζει στο υπόγειο) για την ασφαλιστική σου κάλυψη, για να μπορούμε να λέμε 'τι μπ@@@@λα είναι τα δημόσια νοσοκομεία, να δεις μοκέτες το 'Υγεία''!
Σε κάθε περίπτωση πολύ βολικά λοιπόν 'φταίει το δημόσιο'
-
Απαντώντας στον greo έχω να πω ότι,ναι μεν τα Πανεπιστήμια δεν είναι τεχνικές σχολές,αλλά το Πολυτεχνείο στο οποίο φοίτησα είναι ΚΑΙ τεχνική σχολή.Θεωρητικά τουλάχιστον,γιατί επί της ουσίας τίποτα. Κιεν πάσει περιπτώσει εκεί ήμουν,από εκεί έχω εμπειρία.
Απαντώντας γενικώς στους υπέρμαχους της έρευνας (και ότι δεν θα γίνεται σωστά στα ιδιωτικά πανεπιστήμια) έχω να πω δύο πράγματα:- πώς θα παρακινηθώ εγώ,ως φοιτητής Μηχανολόγος που δεν μπήκε ποτέ σε εργαστήριο σωστό,να κάνω έρευνα; Και δεν θεωρώ ότι είναι πολύ διαφορετική η κατάσταση και στις υπόλοιπες σχολές,τουλάχιστον τις Πολυτεχνικές.Άρα ας ξεκινήσουμε από τα βασικά κιας αφήσουμε την έρευνα σε πρώτη φάση
- Τα κορυφαία πανεπιστήμια της Αμερικής (ΜΙΤ,UCLA,Harvard,κλπ) και όχι μόνο,είναι κρατικά;Εκεί δεν γίνεται έρευνα και μάλιστα υψηλότατου επιπέδου;Αυτοί πώς τα καταφέρνουν;Και μη μου πείτε ότι είναι δέσμιοι των διαφόρων βιομηχανιών και εταιρειών που τα χρηματοδοτούν,γιατί μακάρι και τα δικά μας να ήταν δέσμια της ΔΕΗ,του ΟΤΕ,της ΕΒΟ,της ΕΛΒΟ,των αντίστοιχων τέλος πάντων εταιρειών υψηλής τεχνολογίας (αν είχαμε ) παρά δέσμια των μικροκομματικών συμφερόντων καθηγητών,φοιτητών και πολιτικών...
Ξανατονίζω ότι δεν είμαι υπέρ ή κατά του ενός ή του άλλου.Δεν έχω αποκρυσταλλωμένη άποψη.Δεν μπορώ όμως να διαβάζω για το 'έλειμμα' έρευνας που πιθανόν θα παρουσιαστεί.Αν είναι δυνατόν.Λύσαμε όλα τα υπόλοιπα δηλ στα δημόσια πανεπιστήμια και ανησυχούμε για την έρευνα...
Καθηγητές στα σχολεία