-
Έχουμε πάρει με την σύζυγο ένα παλιό στεγαστικό δάνειο από το 2000 με κυμαινόμενο επιτόκιο το οποίο τρέχει τώρα με επιτόκιο 6,36% .....
Έχει 15ετή διάρκεια και απομένουν άλλα 9 χρόνια για την αποπληρωμή του.Θέλουμε να επαναδιαπραγματευτούμε το επιτόκιο το οποίο έχει ανέβει στα ύψη και η τράπεζα το δέκτηκε αυτό ΑΛΛΑ έχω τις εξής δύο απορίες...
1- μας ενημέρωσε ότι επειδή θα γίνει εκ νέου συμβόλαιο με την τράπεζα θα πρέπει να πληρώσουμε 150 ευρώ σαν έξοδα...
-
Έχουμε πάρει με την σύζυγο ένα παλιό στεγαστικό δάνειο από το 2000 με κυμαινόμενο επιτόκιο το οποίο τρέχει τώρα με επιτόκιο 6,36% .....
Έχει 15ετή διάρκεια και απομένουν άλλα 9 χρόνια για την αποπληρωμή του.Θέλουμε να επαναδιαπραγματευτούμε το επιτόκιο το οποίο έχει ανέβει στα ύψη και η τράπεζα το δέκτηκε αυτό ΑΛΛΑ έχω τις εξής δύο απορίες...
1- μας ενημέρωσε ότι επειδή θα γίνει εκ νέου συμβόλαιο με την τράπεζα θα πρέπει να πληρώσουμε 150 ευρώ σαν έξοδα...
-
-
Κάτσε λίγο, το προηγούμενο δάνειο το είχες πάρει με σταθερό επιτόκιο για όλα τα χρόνια;
Γιατί αν όχι, απλά η τράπεζα είχε βάλει υπέρογκο περιθώριο (κέρδους), το οποίο τώρα επαναδιαπραγματεύεται.
Μπες σε μια άλλη τράπεζα και ρώτα αν μπορείς να μεταφέρεις το δάνειο εκεί και με τι όρους. Ουσιαστικά, αυτοί θα σου δώσουν τα χρήματα να αποπληρώσεις την 'παλιά' τράπεζα, θα μεταφέρουν την υποθήκη και, πλέον, θα πληρώνεις αυτούς. Θα δεις, έτσι, αν το ποσόν που σου λένε είναι μεγάλο, μικρό ή κανονικό.
-
To διόρθωσα...
-
Με το 6.36% αν δεν είναι σταθερό τρως πολύ ξύλο!!!!!
Για πες μας τι λέει η σύμβαση... Κεντρική Τράπεζας + πειθώριο....
βασικό της τράπεζας + περιθώριο, euribor + περιθώριο,Από δω και πέρα πρέπει να δεις το κεφάλαιο που χρωστάς (άληκτο υπόλοιπο) πόσο είναι???? Επίσης πρέπει να τσεκάρεις τι πληρώνεις για κεφάλαιο, τι για τόκο μήπως έχεις εκεί κανα περίεργο όρο!!!! Μήπως είχες καμια περίοδο χαρητος?????
Αντί να αλλάξεις δάνειο αν έχουν κανά τρελό περιυθώριο και είσαι καλοπληρωτής μπορεί να ζητήσεις να στο κατεβάσουν... το λογικό είναι από 1.25% + 1.50% από κει και πάνω άρμεγμα
Τώρα τα εξοδα παράνομα ή μη θα τα φας!!!! Εκτός αν τους κάνεις αγωγή!!!! Νομικός έλεγχος και τεχωικός έλεγχος γίνεται οπότε στα πέρνουν εναλλακτικά από κει.... ενώ α΄λλοι στα παίρνουν μέσω της ασφαλιστικής..... Γενικώς τα παίρνουν..... -
Ο χρήστης dpolal έγραψε:
To διόρθωσα...Τι λες ωρε??????????????????????????????????????????????????????
Μήπως το πήρες ανοικτό χωρίς εγγύηση το σπίτι?????? -
Μεταφορα στεγαστικού οπως ειπε και ο συνφορουμιστας.
Πηγαινε σε αλλες τραπεζες και ρωτα τους.
Μπορεις απο το νετ να δεις προσφορες πχ
http://ttbank.gr/pages/gr/loans/home_lo ... ansfer.php -
Μεγάλε όχι apriori μεταφορά να τα ζυγίσεις καλά πριν και να είσαι σίγουρος ότι συγκρίνεις τα ίδια πράγματα......
επίσης πρόσεχε μήοως στο προηγούμενο δανειο ήταν πρώτης κατοικίας... εκπίτπουν οι τόκοι από την Εφορία ... και δες μήπως στο νέο δάνει οαυτό δεν ισχύει!!!!!
Στην πρόωρη αποπληρωμή του παλιού δανείου θα χτυπήσουν πεναλτυ στο γυμνό κορμί σου!!!! -
H διαφορά είναι μικρή διότι κατά κανόνα στα δάνεια , στις πρώτες δόσεις ( ή κατά τα πρώτα χρόνια ) πληρώνεις περισσότερους τόκους κεφαλαίου παρά το κεφάλαιο. Έτσι μετά από εννέα χρόνια , εσύ έχεις αποπληρώσει την πρόβλεψη των τόκων που έκανε η τράπεζα καθώς και ένα σεβαστό ποσοστό κεφαλαίου. Η διαφορά προκύπτει από την πτώση του τρέχοντος επιτοκίου στο κεφάλαιο που έχει απομείνει ενώ η προηγούμενη δόση ήταν υπολογισμένη στο αρχικό.
Τα έξοδα φακέλου οι τράπεζες συνεχίζουν να τα ζητούν ενώ νομίζω ότι έχει κριθεί παράνομο ( έχουν πάρει χάρη για κανα δύο χρόνια από την απόφαση ). Γενικά είναι καταχρηστικό αλλά τα ζητούν και δεν μπορείς να κάνεις κάτι γι' αυτό.
-
Βρε παιδιά εννοώ ότι διόρθωσα το αρχικό post που δεν φαινόταν ότι το δάνειο ήταν με κυμαινόμενο επιτόκιο...
ΛΟΙΠΟΝ, ιστορικό:
Αρχικό κεφάλαιο 82.000 ευρώ και επιτόκιο 6,72% (το έτος 2000), διάρκεια αποπληρωμής 15έτη.
Μέσα στη δόση συμπεριλαμβανόταν ΚΑΙ ένα ποσό για ασφάλεια πυρός/σεισμού.
Όλα αυτά τα χρόνια το επιτόκιο έπεφτε και η δόση μειωνόταν. (δεν έκατσα ποτέ να ελέγξω πόσο έπεφτε)Τώρα λοιπόν, έχω υπόλοιπο 60.000 ευρώ (κεφάλαιο μόνο), επιτόκιο 6,36% και πληρώνω δόση 708 ευρώ περίπου.
Υπόλοιπο χρονικό διάστημα αποπληρωμής 9 χρόνια.Η τράπεζα λοιπόν μου δίνει τώρα 3% (ΕΚΤ) + 1,9% spead + 0,12% (Ν. 128/75) + 0,24% (ποσοστό για την ασφάλεια πυρός/σεισμού). = 4,96% κυμαινόμενο και η δόση πάει στα 688 αλλά είναι σταθερή για ένα χρόνο, διάρκεια αποπληρωμής 9 έτη.
Προσθέτουμε και 150 ευρώ τα έξοδα του νέου συμβολαίου.
Σε άλλη τράπεζα μου δίνουν 4,02% κυμαινόμενο με τη δόση στα 664 ευρώ (όχι σταθερή περιόδος).
Εδώ προσθέτουμε περίπου 200-250 ευρώ το χρόνο για ασφάλεια πυρός/σεισμού ΚΑΙ για έξοδα προσημείωσης περίπου 375 ευρώ...
Περίοδος αποπληρωμής 9 έτη...Και εδώ η δόση βγαίνει πάλι περίπου στα 680 ευρώ αν υπολογίσουμε και την ασφάλεια μαζί...
-
Sorry ρε μεγάλε το 6.72% μπορείς να μας πεις πως προέκυπτε όπως το 4.96% που σωστά αναλύεις!!!!!!
-
1.9% spread over είναι πολλά!!!!!!!
-
Ο χρήστης cpp έγραψε:
Sorry ρε μεγάλε το 6.72% μπορείς να μας πεις πως προέκυπτε όπως το 4.96% που σωστά αναλύεις!!!!!!Φίλε το 6,72 ήταν το ποιό μικρό επιτόκιο που έπαιζε εκείνη την εποχή στην αγορά από την τράπεζα η οποία μόλις είχε ξεκινήσει τις εργασίες της στη Ελλάδα. (νέα τράπεζα)
Μιλάμε εν έτη 2000, που οι υπόλοιποι ήταν από 7,0% και πάνω.
Δεν κάτσαμε ποτέ να το ψάξουμε πώς αναλύεται αφού τότε ήταν η καλύτερη προσφορά...Το 6,36% που τρέχει τώρα το δάνειο από ότι καταλαβαίνω πρέπει να είναι 3% (ΕΚΤ) + 0,12% (Ν 175) + 0,24% (ποσοστό ασφάλειας) + 3% (spead)
-
Εμένα η Eurobank μου δίνει 1.4% spread ... δεν ξέρω με τι κριτήρια το επιλέγουν....
-
- Καλό είναι να δεις πως στο καλό φτάνεις στο 6,36 % σήμερα, και πως έφτανες στο 6,72 όταν το πρωτοπήρες. 6,72 τότε και 6,36 σήμερα, με κυμαινόμενο επιτόκιο, ΔΕΝ παίζει!
- Όλα εξαρτώνται από τη σύμβαση! Αν είχες κυμαινόμενο επιτόκιο και δυνατότητα αποπληρωμής νωρίτερα, σώθηκες. Αν όχι, πάλεψέ το!
Απαράδεκτο να πληρώνεις τέτοιο επιτόκιο σήμερα!!!
-
Ρε παικτούρα sorry αλλά ίσως είμαι και λίγο βλάκας αν υποθέσουμε ότι το επιτόκιο το 2000 ήταν κοντά στο 5% και τώρα είναι στο 3% δεν εκμεταλέυτηκες καθόλου από αυτήν την πτώση???? Επίσης προκύπτει ότι spread 3% δεν υπήρχε????
Μήπως το είχες πάρει με σταθερό επιτόκιο για τα πρώτα πέντε χρόνια έφαγες το ξύλο και τώρα φθάνει η ώρα του μεταβλητού και αρχίζεις και συνέρχεσαι λίγο λίγο????
-
Ο χρήστης cpp έγραψε:
Ρε παικτούρα sorry αλλά ίσως είμαι και λίγο βλάκας αν υποθέσουμε ότι το επιτόκιο το 2000 ήταν κοντά στο 5% και τώρα είναι στο 3% δεν εκμεταλέυτηκες καθόλου από αυτήν την πτώση???? Επίσης προκύπτει ότι spread 3% δεν υπήρχε????Μήπως το είχες πάρει με σταθερό επιτόκιο για τα πρώτα πέντε χρόνια έφαγες το ξύλο και τώρα φθάνει η ώρα του μεταβλητού και αρχίζεις και συνέρχεσαι λίγο λίγο????
Sorry αλλά δεν καταλαβαίνω τι λέω λάθος...
Το 2000 το χαμηλότερο επιτόκιο που είχα βρεί ήταν 6,72% κυμαινόμενο και σταθερό για έναν χρόνο...
Πήρα το δάνειο και στην συνέχεια (μετά από έναν χρόνο δηλαδή) το επιτόκιο έπεφτε σταδιακά και έφτασε μέχρι το 5,κάτι% (δεν θυμάμαι) έως ότου πριν από λίγο καιρό η ΕΚΤ άρχισε να τα αυξάνει οπότε και το δικό μου πήρε την ανηφόρα...
Τώρα είναι στο 6,36% και κοιτάω να δώ τί θα κάνω.
-
Ο χρήστης Montecarlo έγραψε:
Εμένα η Eurobank μου δίνει 1.4% spread ... δεν ξέρω με τι κριτήρια το επιλέγουν....Υπάρχει σύστημα αξιόλογησης .... ποιότητα εξασφάλισης, ύψος δανείου, εισοδηματικά κριτήρια, ηλικία κλπ κλπ κλπ....... και στο τέλος (χωρίς να εννοώ εσένα) πόσο πόντικας είσαι και αν τσιμπάς!!!!!!
-
Για να το πάμε αλλιώς με 5 και κάτι% χαμηλότερο όπως λες το είχες από τα μέσα του 2003 έως το τελος του 2005 που το βασικό επιτόκιο ηταν στο 2%!!!!!!! Άρα για κάποιο λόγο σου αύξησαν στο δρόμο το περιθώριο κέρδους της τράπεζας!!!!!! Βέβαια το 2000 στην αρχή της χρονιάς το επιτόκιο ήταν στο 3.25% στο τέλος στο 4.75% οπότε παίζει ρόλο και πότε το πήρες το δάνειο το 2000!!!!!!!
Δεν βρίσκω το γιατί η ίδα τράπεζα σου προσφέρει τώρα κυμαινόμενο 4.96% ενώ έχει κυμαινόμενο με την ίδια τράπεζα, την στιγμή που ξέρεις/ ξέρουν ότι τόσα χρόνια σου έπιναν το αίμα!!!!!
Επαναδιαπραγμάτευση στεγαστικού δανείου....Μια βοήθεια pls..