-
Πρέπει να ήταν ο βεζίρης Ιμπραήμ πασάς που λεγόταν ότι ήταν γυιός του Έλληνα ψαρά Γιάννη Μικέγκου από την Πάργα, τον οποίο αιχμαλώτισε ο Βαγιαζήτ Β' το 1500
-
Ωραια...να ρωτησω κι εγω κατι..γιατι οι Αγγλοι οδηγουν αναποδα απο εμας??
-
O μύθος λέει ότι αυτό οφείλεται στους αμαξάδες.
Συγκεκριμένα οδηγούσαν στην αριστερή πλευρά για να αποφεύγουν να χτυπάνε τους πεζούς με τα μαστίγια... -
Ο χρήστης kouk έγραψε:
O μύθος λέει ότι αυτό οφείλεται στους αμαξάδες.
Συγκεκριμένα οδηγούσαν στην αριστερή πλευρά για να αποφεύγουν να χτυπάνε τους πεζούς με τα μαστίγια...Εγω εχω ακουσει για αλλο μυθο-εξηγηση...πιο παλιο ακομα!
-
Ξίφος... Δεδομένου ότι οι περισσότεροι ήταν δεξιόχειρες, στην εποχή των κάρων και τον αλόγων ήταν πιο εύκολο να τραβήξεις ξίφος και να αμυνθείς έχοντας τον άλλον από δεξιά σου.
-
Ε...για πες...
-
Ο χρήστης drdino έγραψε:
Ξίφος... Δεδομένου ότι οι περισσότεροι ήταν δεξιόχειρες, στην εποχή των κάρων και τον αλόγων ήταν πιο εύκολο να τραβήξεις ξίφος και να αμυνθείς έχοντας τον άλλον από δεξιά σου.Το βρηκες σχεδον!
Λογω των (πολυ διαδεδομενων την εποχη των ιπποτων)κονταρομαχιων που γινονταν με τετοια κατευθυνση καθως οι περισσοτεροι ηταν δεξιοχειρες!
Μραβο Ντινο δεν το περιμενα απο εσενα..νομιζα πως το κεφαλι σου ειχε μονο νερο μεσα!
-
Ο χρήστης Michael-Amott έγραψε:
Ξίφος... Δεδομένου ότι οι περισσότεροι ήταν δεξιόχειρες, στην εποχή των κάρων και τον αλόγων ήταν πιο εύκολο να τραβήξεις ξίφος και να αμυνθείς έχοντας τον άλλον από δεξιά σου.
Το βρηκες σχεδον!
Λογω των (πολυ διαδεδομενων την εποχη των ιπποτων)κονταρομαχιων που **γινονταν με τετοια κατευθυνση καθως οι περισσοτεροι ηταν δεξιοχειρες!
Μραβο Ντινο δεν το περιμενα απο εσενα..νομιζα πως το κεφαλι σου ειχε μονο νερο μεσα!**
Ε τον μ@λ@κ@...
-
Το βρηκες σχεδον!
Λογω των (πολυ διαδεδομενων την εποχη των ιπποτων)κονταρομαχιων που γινονταν με τετοια κατευθυνση καθως οι περισσοτεροι ηταν δεξιοχειρες!
Μραβο Ντινο δεν το περιμενα απο εσενα..νομιζα πως το κεφαλι σου ειχε μονο νερο μεσα!
Και όμως οι κονταρομαχίες γίνονταν από αριστερά....Αφού με το αριστερό κρατούσες την ασπίδα ήταν πολύ πιο εύκολο να φέρεις το δόρυ αριστερά παρά την ασπίδα δεξιά...
φωτο της εποχής....
-
Τι διαολο..μια ερωτηση ειπα να βαλω κι εγω και τελικα θα αποδειχθει οτι ουτε αυτη την ξερω?
-
Και εγώ είχα διαβάσει (κάπου, κάποτε ) ότι είχε σχέση με το χέρι που κρατούσαν το ξίφος.
Όταν ο Ναπολέων εδραίωσε την κυριαρχία του, επέβαλε στις κατεκτημένες περιοχές να οδηγούν από την άλλη μεριά του δρόμου για να τους δείξει ότι η επαρχιακοί δρόμοι πλέον ήταν ασφαλείς από ληστές και δεν χρειαζόταν να μπορείς να τραβήξεις το ξίφος σου γρήγορα για να υπερασπίσεις τον εαυτό σου.
-
Ο χρήστης HighFidelity έγραψε:
Βέβαια, όποιος έχει δει φωτογραφία των Ιωαννίνων ή της Θεσσαλονίκης ακόμη ακόμη από τις αρχές του αιώνα, ούταν οι Έλληνες ήταν μειοψηφία, θα καταλάβει ένα-δυο πράγματα παραπάνω...
Μιλάς για τον αιώνα στον οποίο οι Έλληνες έκλειναν 400 χρόνια ως υπόδουλοι στους Οθωμανούς;
Το λογικό δηλαδή θα ήταν να τους πουν 'Παίδες, μπορεί να μας πηδάγατε, τώρα όμως που καταφέραμε να αποκτήσουμε την ελευθερία μας, θα καθήσουμε να τα βρούμε σαν κύριοι'; -
Ο χρήστης manosk έγραψε:
Το λογικό δηλαδή θα ήταν να τους πουν 'Παίδες, μπορεί να μας πηδάγατε, τώρα όμως που καταφέραμε να αποκτήσουμε την ελευθερία μας, θα καθήσουμε να τα βρούμε σαν κύριοι';Έτσι κάνουν οι πολιτισμένοι.
-
:hmmm:Τι διαολο..μια ερωτηση ειπα να βαλω κι εγω και τελικα θα αποδειχθει οτι ουτε αυτη την ξερω?
H οδηγηση (σχεδον παντα) γινονταν αποκλειστικα στο κεντρο των δρομων. Αρα μιλαμε για τις απο απεναντι διασταυρωσεις. Στην ηπειρωτικη Ευρωπη οι μετακινησεις γινοταν ειτε πεζη ειτε με πεζη φρουρα. Στις περιπτωσεις αυτες περνουσες απο δεξια για να εχεις την ασπιδα σου προς τον αλλον (με το αριστερο χερι) και το δεξι χερι ετοιμο με σπαθι.
Αντιθετως τα καρα περνουσαν απο αριστερα για να εχουν το δεξι χερι με το μαστιγιο προς τον απεναντι. Αυτο συνηθιζονταν στη Μ.Β. πιο πολυ
-
Ο χρήστης greo έγραψε:
Αντιθετως τα καρα περνουσαν απο αριστερα για να εχουν το δεξι χερι με το μαστιγιο προς τον απεναντι. Αυτο συνηθιζονταν στη Μ.Β. πιο πολυ
Γιατι συνηθιζοταν στη ΜΒ πιο πολυ?
Καρα δεν κυκλοφορουσαν αλλου τοτε?
-
Ελα ντε! Η απο αριστερα διασταυρωση παντως ειναι για το μαστιγιο του αμαξά και η απο δεξια για ασπιδα και σπαθι ειναι το σιγουρο. Το γιατι εδω και οχι εκει... δεν ξερω.
Και ειμαι και εναντιον του γκουγκλινγκ σε αυτο το τοπικ
-
Ο χρήστης greo έγραψε:
Ελα ντε! Η απο αριστερα διασταυρωση παντως ειναι για το μαστιγιο του αμαξά και η απο δεξια για ασπιδα και σπαθι ειναι το σιγουρο. Το γιατι εδω και οχι εκει... δεν ξερω.Και ειμαι και εναντιον του γκουγκλινγκ σε αυτο το τοπικ
Έχει καμιά διαφορά με την αναζήτηση στη βιβλιοθήκη σου?
-
Τσιμπησε με τη μια
Οχι ρε! και χωρις παρεξηγηση, δε μ'αρεσει στα quiz να ψαχνω πουθενα. Θελω να τεσταρω τις γνωσεις μου (συνηθως ψαχνω εκ των υστερων αν ειναι ενδιαφερουσα η ερωτηση). Φανταζομαι οτι η αναζητηση ειναι κατι το απολυτως θεμιτο (ειδικα εδω που δεν παιζει και φραγκο), αλλωστε αν εχεις αγνοια επι του θεματος σπανια μπορεις να κανεις σωστη αναζητηση. ΕΓΩ δεν το κανω. Δεν το κατακρινω σε αλλους
Για την οδηγηση εχεις να μας πεις κατι; Αυτα που απαντησα τα ειδα σε ντοκυμοντερ με αναπραστασεις (και καλα)
-
Ο χρήστης greo έγραψε:
.....Το γιατι εδω και οχι εκει... δεν ξερω.......
Για τον ίδιο λόγο που το τιμόνι είναι δεξιά, που τα μετρικά στυστήματα είναι διαφορετικά.....Δεν είναι Continental!!!! Είναι νησιώτες...είναι διαφορετικοί....
ή μήπως επειδή ο Ναπολέων αποφάσισε ότι τα πράγματα στην ''Γαλλική Ευρώπη'' πρέπει να είναι διαφορτικά από ότι στην Αγγλία?
-
Σας θυμίζω ότι οι Lancia για κάμποσα χρόνια μετά τον Β' παγκόσμιο πόλεμο είχαν το τιμόνι δεξιά.... Μήπως λοιπόν δεν είναι οι Αγγλοι οι ανάποδοι αλλά όλοι οι άλλοι που άλλαξαν πλευρά; Ακόμα και κάποια σημεία του ΚΟΚ ταιριάζουν καλύτερα στην οδήγηση στην αριστερή πλευρά του δρόμου: π.χ. η παραχώρηση προτεραιότητας στους ερχόμενους από δεξιά δείχνει να είναι ένα τέτοιο κατάλοιπο γιατί ο οδηγός έχει καλύτερη ορατότητα στα δεξιά του όταν κάθεται δεξιά παρά όταν κάθεται αριστερά.
Quiz γενικών γνώσεων