-
TO ΠΟΡΙΣΜΑ-BOMBA ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΕΜΠΕΙΡΟΓΝΩΜΟΝΩΝ
Πάσχει η γέφυρα Ρίου - Αντιρρίου
Σε αστοχία υλικών οφείλεται η πυρκαϊά στο καλώδιο και όχι σε κεραυνό
H γέφυρα Ρίου - Αντιρρίου κλειστή λόγω της πυρκαϊάς της 27ης Ιανουαρίου 2005. Το πόρισμα των εμπειρογνωμόνων θέτει θέμα γενικότερης ασφάλειας της γέφυρας
Σε αστοχία υλικών, καθώς τα μετεωρολογικά στοιχεία δεν επιβεβαιώνουν πλήγμα από κεραυνό την κρίσιμη χρονική περίοδο του συμβάντος, αποδίδει η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων την πυρκαϊά της 27ης Ιανουαρίου 2005 σε καλώδιο πυλώνα της γέφυρας Ρίου - Αντιρρίου. H επιτροπή κρίνει απαραίτητη την περαιτέρω λεπτομερή εξέταση του φορέα της γέφυρας, προκειμένου - όπως αναφέρεται - να διαφυλαχθεί πλήρως το έργο και επιφυλάσσεται να βεβαιώσει τις φυσικομηχανικές ιδιότητες των δομικών υλικών του έργου, με έμφαση τη γήρανση. Με άλλα λόγια, στο πόρισμα προς το ΥΠΕΧΩΔΕ το οποίο αποκαλύπτει «Το Βήμα», τίθεται ζήτημα ασφαλείας του συνόλου του φορέα της γέφυρας Ρίου - Αντιρρίου!
Παράλληλα η επιτροπή αμφισβητεί το πόρισμα της κατασκευάστριας κοινοπραξίας Γέφυρα AE για την πυρκαϊά της 27ης Ιανουαρίου 2005, το οποίο χαρακτηρίζει απλώς περιγραφικό και ενημερωτικό, καθώς δεν συνοδεύεται από πλήρη επιστημονική στήριξη των πορισμάτων των εμπλεκόμενων εργαστηρίων, ενώ υπογραμμίζει ότι η Γέφυρα AE από την πρώτη στιγμή απέδωσε το συμβάν σε κεραυνό, γεγονός που δεν αποδεικνύεται ότι συνέβη. Από την έκθεση του προέδρου του Αστεροσκοπείου Αθηνών και δύο εγκρίτων πανεπιστημιακών προκύπτει ότι το συμβάν δεν συνδυάζεται με κεραυνικό πλήγμα. Το αναφερόμενο στο πόρισμα, που εκπονήθηκε για λογαριασμό της Γέφυρας AE, χτύπημα κεραυνού στις 10 π.μ. δεν προκύπτει από την έρευνα της επιτροπής.
«Με αφετηρία το κεραυνικό πλήγμα και μόνο, η Γέφυρα AE και οι περί αυτήν εμπλεκόμενοι πορεύονται πορείαν μακράν ως προς το είδος του κεραυνού, τη θέση προσβολής, την αιτία ανάφλεξης και σε άλλη προσέγγιση εστιάζουν ως ευπαθές σημείο το υλικό πληρώσεως του δακτυλίου, σε συνδυασμό με τον δακτύλιο. Αλλά όμως τα συγκεντρωθέντα μετεωρολογικά στοιχεία από την επιτροπή δεν επιβεβαιώνουν κεραυνικό πλήγμα την κρίσιμη χρονική περίοδο του συμβάντος» αναφέρεται στο πόρισμα της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων.
H επιτροπή, αποτελούμενη από τους καθηγητές του Μετσοβίου Πολυτεχνείου κκ. Αιμίλιο Κορωναίο, Περικλή Μπούρκα, Κωνσταντίνο Παπασπυρίδη, Χαράλαμπο Γαντέ και τον καθηγητή του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης κ. Αθανάσιο Καραμπίνη, κατέληξε στο τελικό της πόρισμα, αφού έλαβε όλη τη δυνατή ενημέρωση και τεκμηρίωση για το συμβάν. Πάντως στο κείμενο του πορίσματος υπογραμμίζεται ότι τα στοιχεία δόθηκαν στην επιτροπή ύστερα από συνεχείς πιέσεις, ότι τα τμήματα του καλωδίου που της δόθηκαν, έπειτα από πολλές προσπάθειες, χαρακτηρίζονται επιεικώς απαράδεκτα, καθώς δεν πληρούν καμία προϋπόθεση εκτέλεσης δοκιμών, αφού έχουν μηδενική αξιοπιστία, ενώ παραμένουν αναπάντητα ερωτήματα της επιτροπής προς τη Γέφυρα AE.
Ειδικότερα, το πόρισμα αναφέρει:
-
Το χρονοδιάγραμμα παροχής στοιχείων ήτο μακρότατο και απαιτήθηκαν διαδοχικά έγγραφα, τηλεφωνικές υπενθυμίσεις, αλλά και παραστάσεις εις υψηλόν επίπεδον, ώστε να επιτευχθεί η υλοποίηση του πορίσματος. H ευθύνη για τις μακρές καθυστερήσεις δεν ανήκει στην επιτροπή και πρέπει να αναζητηθεί αλλού. Επιπλέον οι επιστημονικές αναδιπλώσεις και διαφοροποιήσεις της AE Γέφυρα ως προς τα αίτια του συμβάντος ανάγκασαν την επιτροπή να στραφεί και σε περαιτέρω αναζήτηση στοιχείων.
-
Το αίτημα της επιτροπής για την προσκόμιση δοκιμίων καλωδίων πιστοποιημένων ουδέποτε εκαλύφθη, ενώ τα κατ' αρχήν επισήμως μη διαθέσιμα και εκ των υστέρων ευρεθέντα παρουσιάζουν εικόνα επιεικώς χαρακτηριζόμενη ως ακατάλληλη, μη δυνάμενα να προσφέρουν ουδεμίαν πληροφορία. Τονίζεται ιδιαιτέρως η μη ύπαρξη «πιστοποιημένων» δοκιμίων, γεγονός που δεν επιτρέπει στην επιτροπή να επιβεβαιώσει πειραματικά αποτελέσματα άλλου φορέα.
-
H επιτροπή θεώρησε ότι τα στοιχεία πρέπει να συγκεντρωθούν ως το τέλος Φεβρουαρίου 2006, ώστε να εκδοθεί το πόρισμα. Τονίζει όμως ότι η διαδικασία προσκομίσεως στοιχείων δεν ήταν η αναμενόμενη, ενώ παραμένουν αναπάντητα ερωτήματα της επιτροπής προς τη Γέφυρα AE.
-
Ο πρόεδρος της επιτροπής, καθηγητής του ΕΜΠ κ. Αιμίλιος Κορωναίος, παρακολούθησε λεπτομερώς την προταθείσα επιπρόσθετη κεραυνική προστασία των πυλώνων της γέφυρας, τις μετρητικές διατάξεις, την ακριβή θέση έναρξης της πυρκαϊάς, ενώ μετέβη και στην Τουλούζη, ύστερα από πρόσκληση του γενικού γραμματέα του ΥΠΕΧΩΔΕ κ. Αθ. Κουλουμπή, όπου έγιναν δοκιμές προσομοιώσεως κεραυνικών πληγμάτων σε δοκίμια καλωδίων.
Καλώδια επιεικώς απαράδεκτα και με μηδενική αξιοπιστία
Από τα στοιχεία που δόθηκαν στην επιτροπή μπορεί κανείς να παρακολουθήσει την έναρξη εξέλιξης του συμβάντος. Το επίμαχο καλώδιο με ανοιχτή φλόγα καίγεται επί ώρα ώσπου να καταπέσει τελικώς, παρασύροντας και το γειτονικό καλώδιο. Τα ερωτήματα που γεννώνται είναι αν πράγματι έγινε προσπάθεια κατάσβεσης της φωτιάς ώστε να περιοριστεί η ζημιά, αν έγιναν οι κατάλληλες ενέργειες και αν υπήρχαν κατάλληλα σωστικά μέσα.Τα τμήματα του επίμαχου καλωδίου, ειδικότερα στη θέση της αστοχίας του, απομακρύνθηκαν γρήγορα από τη θέση του συμβάντος και κατέληξαν σε διάφορα εργαστήρια, χωρίς καμία πιστοποίηση.
Τα δοκίμια που τελικώς προσκομίστηκαν στην επιτροπή, ύστερα από πολύμοχθες διαδικασίες, τα οποία αρχικώς δεν υπήρχαν και ύστερα από σειρά ενεργειών βρέθηκαν, χαρακτηρίζονται επιεικώς απαράδεκτα και δεν πληρούν καμία προϋπόθεση εκτέλεσης δοκιμών, αφού έχουν μηδενική αξιοπιστία.
H επιτροπή διαπίστωσε ότι το έργο είχε αισθητήρες για τον έλεγχο των κεραυνικών πληγμάτων, αλλά αυτοί απλώς κατέγραφαν, χωρίς τη δυνατότητα χρονικού προσδιορισμού. Επομένως δεν μπορεί να δοθεί, από πλευράς έργου, κανένα στοιχείο για κεραυνό χρονικά προσδιορισμένο. Εκ των υστέρων η Γέφυρα AE δήλωσε την αντικατάσταση των αισθητήρων.
Για την αντικεραυνική προστασία του πλέγματος των καλωδίων η επιτροπή παρατηρεί την αλλαγή στις «υποθέσεις του συμβάντος» από οριζόντιο κεραυνό αρχικά σε οποιονδήποτε κεραυνό εν συνεχεία. Ο πρόεδρος της επιτροπής παρακολούθησε τις εργαστηριακές δοκιμές στην Τουλούζη και ενημερώθηκε ότι ο «αγωγός αντικεραυνικής προστασίας» είναι ανεπαρκής για να προστατεύσει το έργο, κάτι όμως που η Γέφυρα AE προτείνει ως λύση.
H επιτροπή παρατηρεί ότι δεν σχολιάζεται πουθενά η καταπόνηση της κατασκευής κατά και μετά την κατάπτωση του επίμαχου καλωδίου. H επιτροπή επιφυλάσσεται να βεβαιώσει τις φυσικομηχανικές ιδιότητες των δομικών υλικών του έργου, με έμφαση τη γήρανση.
Το πόρισμα της Γέφυρας AE εστιάζεται στον ρόλο του δακτυλίου-μαστίχης ως αιτία του συμβάντος. H χρήση του δακτυλίου αυτού είναι εξαιρετικά περιορισμένη διεθνώς και θα έπρεπε να είχε οδηγήσει σε σκέψεις και λύσεις πριν από την πυρκαϊά. H επιτροπή επισημαίνει την ανάγκη λεπτομερούς μελέτης της συμπεριφοράς της νέας μαστίχης σε γήρανση, ενώ τονίζεται ότι κατά την πειραματική προσομοίωση πλήγματος κεραυνού με στόχο την ανάφλεξη καλωδίου, υπό συνθήκες πολύ δυσμενέστερες από αυτές που προκαλούνται στην πράξη, η ανάφλεξη του καλωδίου απέβη δυσχερέστατη.
'Το συμβάν δεν συνδυάζεται άμεσα με κεραυνικόν πλήγμα'
Τα κρίσιμα κεφάλαια του πορίσματος των εμπειρογνωμόνων
3. Επισκέψεις - Παρακολούθηση Επιτροπών - Συνεδρίες ΕπιτροπήςΟ πρόεδρος της Επιτροπής και τα μέλη της γνωρίζουν καλώς τη δομή και τη διαδικασία υλοποιήσεως του έργου.
Επιπλέον ο πρόεδρος της Επιτροπής επεσκέφθη το έργον και παρακολούθησε λεπτομερώς την προταθείσα επιπρόσθετη κεραυνική προστασία των πυλώνων, τας μετρητικάς διατάξεις, την ακριβή θέσιν ενάρξεως της πυρκαϊάς και εν λεπτομερεία την γενικήν διάταξιν του έργου μέσα εις το πλαίσιο της ανατεθείσης εντολής.
Ο πρόεδρος της Επιτροπής επεσκέφθη κατόπιν προσκλήσεως μετά του γεν. γραμματέως ΠΕΧΩΔΕ κ. Αθ. Κουλουμπή τας εργαστηριακάς εγκαταστάσεις εις Τουλούζην, όπου και διεξήχθησαν δοκιμαί προσομοιώσεως κεραυνικών πληγμάτων εις δοκίμια καλωδίων και παρακολούθησαν ανάπτυξη απόψεων των εμπλεκομένων εις την κατασκευή του έργου περί των υποθέσεων αιτίων του συμβάντος και των προτεινομένων μέτρων προστασίας.
Ο πρόεδρος της Επιτροπής και τα μέλη αυτής παρηκολούθησαν ως παρατηρηταί δύο ευρείας κλίμακος συνεδριάσεις με όλους τους εμπλεκομένους εις την κατασκευήν του έργου, συμπεριλαμβανομένων και στελεχών του ΥΠΕΧΩΔΕ όπου εξητάσθησαν εκάστη φορά αι υποθέσεις των αιτίων του συμβάντος και εγένοντο προτάσεις προστασίας και θεραπείας του έργου.
Τέλος, η Επιτροπή λαμβάνουσα υπόψιν τα παρασχεθέντα στοιχεία αλλά και αφού ήκουσε προσεκτικά τα διημευθέντα εις τας περιγραφείσας ανωτέρω συσκέψεις, με διαδοχικάς συνεδρίας κατέληξεν εις το πόρισμά της ως κατωτέρω παρατίθεται εις την παρ. 4 και το Γενικόν της Συμπέρασμα εις παρ. 5.
Σχολιασμός στοιχείων - Συμπεράσματα
4.1. Από τα παρασχεθέντα στοιχεία (κασέτες VHS + οπτικοί δίσκοι) δύναται να παρακολουθήση κανείς την έναρξη και εξέλιξη του συμβάντος. Το επίμαχον καλώδιον με ανοικτήν φλόγα καίεται επί μακρόν μέχρι τελικής καταπτώσεως θίγοντας και το εις την γειτονίαν ευρισκόμενον.
Σελίδες από το πόρισμα της επιτροπής εμπειρογνωμόνων για τη γέφυρα στο Ρίο - Αντίρριο
Γεννάται αβίαστα το ερώτημα εάν πράγματι έγινε προσπάθεια κατασβέσεως της πυρός ώστε να περιορισθή η ζημία, εάν έγιναν οι κατάλληλες ενέργειες, εάν υπήρχαν σωστικά μέσα ή έγινε έστω η παραμικρή προσπάθεια συνδρομής κατάλληλων, εφ' όσον απ' ό,τι προκύπτει τοιαύτη πρόβλεψη σωστικών μέσων δεν υπήρχε πλην των εν γένει συμβατικών.
4.2. Τα δοκίμια, δηλαδή τμήματα καλωδίου θιγέντα ή μη, ειδικώτερον εις την θέσιν αστοχίας, απεμακρύνθησαν παρά τα ειωθότα από την θέσιν του συμβάντος είτε εις την γειτονίαν του είτε εις την αλλοδαπήν και διετέθησαν εις διάφορα εργαστήρια χωρίς ουδεμίαν πιστοποίηση της μίας ή ως έδει αμφοτέρων των πλευρών. Τούτο διεπιστώθη και ιδίοις όμμασι.
Τα κατόπιν πολύμοχθων διαδικασιών προσκομισθέντα εις την Επιτροπή δοκίμια, αρχικώς μη υπάρχοντα και κατόπιν ενεργειών ανευρεθέντα, είναι επιεικώς απαράδεκτα, δεν πληρούν δε καμίαν προϋπόθεσιν εκτελέσεως δοκιμών έχοντα μηδενικήν αξιοπιστίαν.
H Επιτροπή δεν δύναται να βεβαιώση και να πιστοποιήση οποιοδήποτε εργαστηριακό αποτέλεσμα εφ' όσον τα δοκίμια αποκλίνουν των παγκοσμίως παραδεκτών κανόνων δειγματοληψίας.
4.3. H Επιτροπή διεπίστωσε ότι το έργον είχε αισθητήρες διά τον έλεγχον των κεραυνικών πληγμάτων, πλην όμως αυτοί απλώς κατέγραφον χωρίς την δυνατότητα χρονικού προσδιορισμού. Οθεν ουδέν στοιχείον από πλευράς έργου είναι δυνατόν να δοθεί για κεραυνικόν πλήγμα χρονικά προσδιορισμένον.
H «Γέφυρα AE» εδήλωσεν την a posteriori αντικατάστασή των με έτερα παρέχοντα την ικανότητα χρονικού προσδιορισμού.
4.4. H a posteriori ενίσχυσις της αντικεραυνικής προστασίας των πυλώνων κρίνεται θετική διά την περαιτέρω αύξηση της ασφάλειας του έργου.
Οσον αφορά εις την αντικεραυνικήν προστασίαν του πλέγματος των καλωδίων παρατηρούνται τα εξής:
H Επιτροπή παρατηρεί την αλλαγή εις τας «υποθέσεις του συμβάντος» αρχικώς μετ' επιφάσεως εις οριζόντιον κεραυνόν και κατόπιν αδιαφόρως εις κεραυνόν.
Ο πρόεδρος της Επιτροπής παρακολούθησεν τας εργαστηριακάς δοκιμάς εις τα εργαστήρια εις Τουλούζην, όταν επροτείνετο ως λύσις ή διά χαλυβδοσωλήνων προστασία των καλωδίων και είχεν επανειλημμένως ενημερωθή ότι «αγωγός αντικεραυνικής προστασίας» είναι ανεπαρκής διά να προστατεύση το έργον, πράγμα όμως το οποίον εις την τελικήν έκθεσιν προτείνεται ως λύσις.
4.5. Από τα παρασχεθέντα στοιχεία ενδείξεων των αισθητήρων επί του έργου διαπιστώνεται η μη υπέρβαση τόσον εις τας μετακινήσεις του φορέως, όσον και εις τας αναπτυσσομένας τάσεις των καλωδίων καθώς και η επανάταξίς του μετά την εκ νέου ανάρτησιν των βλαφθέντων καλωδίων.
4.6. H Επιτροπή ητήσατο στοιχεία επί της σεισμικής αποκρίσεως του έργου εις τον πρόσφατο σεισμόν των Κυθήρων.
H υπηρεσία δεν επροχώρησε εις την αίτησιν των στοιχείων από τη «Γέφυρα AE».
H Επιτροπή επρομηθεύθη τα στοιχεία και συνεπέρανε την καλή απόκριση του έργου, πράγμα απαραίτητο για τη μόρφωση του τελικού συμπεράσματος.
4.7. H Επιτροπή παρατηρεί ότι ουδαμού σχολιάζεται η καταπόνησις της κατασκευής κατά και μετά την κατάπτωσιν του επιμάχου καλωδίου και εάν αύτη ανελήφθη επιτυχώς υπ' αυτής χωρίς θέσεις υπερβάσεως των επιτρεπομένων τάσεων είτε υπό στοιχείων του καταστρώματος ή αλλαχού.
4.8. H Επιτροπή επιφυλάσσεται να βεβαιώση τις φυσικομηχανικές ιδιότητες των δομικών υλικών του έργου, ειδικότερον δε την περιβαλλοντική τους διάσταση με έμφαση την γήρανση σύμφωνα με την παρ. 4.2.
4.9. Ολη η διαδικασία ερμηνείας του συμβάντος και η περαιτέρω προστασία του έργου εκκινά από την πλευρά της «Γέφυρας AE» με την υπόθεση και μόνον του κεραυνικού πλήγματος.
Από τα εις χείρας της Επιτροπής υπάρχοντα στοιχεία προκύπτει, ότι τα υπό του Εθνικού Αστεροσκοπείου παρασχεθέντα στοιχεία είναι ανεπαρκή λόγω κυρίως της μη λειτουργίας του δορυφορικού συστήματός του.
H Επιτροπή κρίνει ως σημαντικόν στοιχείον την έκθεση του προέδρου του Αστεροσκοπείου Αθηνών και δύο έγκριτων πανεπιστημιακών, από την οποίαν προκύπτει ότι το συμβάν δεν συνδυάζεται άμεσα με κεραυνικόν πλήγμα. Με το στοιχείον αυτό η Επιτροπή οδηγείται εις περαιτέρω σκέψεις και καταλήγει εις το τελικόν συμπέρασμα.
4.10. H Επιτροπή δεν θα υπεισέλθη εις επί μέρους παρατηρήσεις επί του τελικού πορίσματος της «Γέφυρας AE», παρά ταύτα επισημαίνει τα κάτωθι:
4.10.1. Το αναφερόμενον εις το πόρισμα Virlogeux κεραυνικόν πλήγμα περί την 10.00 πρωινήν δεν προκύπτει από την έρευνα της Επιτροπής.
4.10.2. Εις την Επιτροπήν δεν είναι κατανοητή η απομάκρυνση εκ των εκατοντάδων μέτρων καλωδίων και του τελευταίου ίχνους από το εργοτάξιον.
Είθισται διεθνώς, άθικτα τμήματα του επίμαχου αντικειμένου να φυλάσσονται, πιστοποιημένα, επιμελώς, μακρόν χρονικόν διάστημα μετά κάθε συμβάν.
4.10.3. H συχνότης κεραυνικών πληγμάτων θα έπρεπε να μελετηθή, πράγμα απλούστατον, καθ' όλην την διάρκεια κατασκευής του έργου. H αναφορά εις τους υπάρχοντες κανονισμούς δεν αποτελεί επαρκή δικαιολογία για το έργο αυτής της κλίμακος, όταν μάλιστα η αναμενομένη καταπόνησις της γέφυρας από σεισμό ή από άνεμο δεν βασίστηκε σε κανονιστικές διατάξεις, αλλά σε ειδικές μελέτες.
4.10.4. Το όλον πόρισμα εστιάζεται εις τον ρόλον του δακτυλίου-μαστίχης ως αίτιον του συμβάντος, το οποίον και παρατίθεται.
H μακροτάτη εμπειρία 1000 έτη X γέφυρες της κατασκευάστριας εταιρείας και δεδομένου ότι η χρήση δακτυλίου είναι λίαν περιορισμένη διεθνώς (σ. 53/68 του πορίσματος) θα έπρεπε να έχει οδηγήσει εις σκέψεις και λύσεις πριν λάβει χώραν το συμβάν.
4.10.5. Επισημαίνεται η ανάγκη ενδελεχούς μελέτης της συμπεριφοράς της νέας μαστίχης σε γήρανση.
4.10.6. Από την διαδικασίαν πειραματικής προσομοίωσης κεραυνικού πλήγματος με στόχον την ανάφλεξιν του καλωδίου οι πειραματικές συνιστώσες αντιστοιχούσαν σε συνθήκες λίαν δυσμενέστερες των εις την πράξιν προκαλουμένων. H επίτευξις ανάφλεξης του καλωδίου απέβη παρά ταύτα δυσχερεστάτη. Επισημαίνεται όθεν ότι η πιθανότης να συντρέξουν παρόμοιες συνθήκες εις την φύσιν είναι στατιστικώς εξαιρετικά μικρή.
Εν κατακλείδι η Επιτροπή παρατηρεί την απ' αρχής θέσιν της «Γέφυρας AE» ως αίτιον το κεραυνικόν πλήγμα βάσει και του οποίου προβαίνει στις προτεινόμενες λύσεις.
Το πόρισμα εν γένει χαρακτηρίζεται ως περιγραφικό και ενημερωτικό, θα έπρεπε δε να συνοδεύεται από πλήρη επιστημονική στήριξη των πορισμάτων των εμπλεκομένων εργαστηρίων.
- Γενικό συμπέρασμα
Το γενικό συμπέρασμα προκύπτει από την συνεκτίμηση των παρασχεθέντων στοιχείων και αξιολόγηση των πληροφοριών κατά την κρίση της Επιτροπής.
Κύριον ελάττωμα για την ολοκλήρωση της ανάλυσης είναι η απουσία πιστοποιημένων δοκιμίων τόσον εις την ημεδαπήν όσον και εις την αλλοδαπήν, την οποίαν ευθύνη ασφαλώς δεν φέρει η Επιτροπή.
Παρά ταύτα η Επιτροπή καταλήγει εις τα εξής συμπεράσματα τα οποία και τεκμηριωμένα στηρίζει:
-
H αιτιολόγηση του συμβάντος από παρέμβαση ανθρώπινης χειρός είναι μακράν της πραγματικότητας. Ο αντίθετος ισχυρισμός είναι ευχερές να καταρριφθή δεδομένου ότι παρείχοντο ευχερέστερες λύσεις διά την υλοποίησή του.
-
H «Γέφυρα AE» και όλοι οι περί αυτήν εμπλεκόμενοι στηρίζουν ως αίτιον το κεραυνικόν πλήγμα και με αυτό το σκεπτικό οδεύουν εις την επιπρόσθετη αντικεραυνικήν προστασίαν του έργου.
Με αφετηρία το κεραυνικόν πλήγμα και μόνον πορεύονται πορείαν μακράν με αναδιπλώσεις ως προς το είδος του κεραυνικού πλήγματος, την θέσιν προσβολής, το αίτιον ανάφλεξης και εις ετέραν προσέγγιση εστιάζουν ως ευπαθές σημείον το υλικόν πληρώσεως του δακτυλίου σε συνδυασμό με τον δακτύλιο.
Αλλ' όμως τα συγκεντρωθέντα μετεωρολογικά στοιχεία από την Επιτροπή δεν επιβεβαιώνουν κεραυνικόν πλήγμα την κρίσιμον χρονική περίοδον του συμβάντος, πράγμα το οποίον δεν έχει αντικρούσει μέχρις σήμερον η «Γέφυρα AE».
Αρα με τα υπάρχοντα στοιχεία δεν επιβεβαιώνεται η υπόθεσις κεραυνικού πλήγματος και δεν στοιχειοθετούνται προϋποθέσεις μονοσήμαντης επιβεβαίωσης της υπόθεσης της «Γέφυρας AE».
- H Επιτροπή δεν αποκλείει ως εκ τούτου την υπόθεση της τοπικής αστοχίας ενός ή περισσοτέρων εκ των συνιστώντων το καλώδιον υλικών, οφειλομένης εις διάφορα αίτια, είτε ab origo, είτε ενδόσεως κατά την διαδικασίαν μεταφοράς και εφαρμογής, με συνέπειαν τοπικήν υπερκαταπόνησιν.
Εν συμπεράσματι, μη αποκλειομένης της αιτιολόγησης του συμβάντος από αστοχία του υλικού, κρίνεται απαραίτητος η ενδελεχής εξέτασις των ευπαθών, ειδικώτερα υπερκαταπονούμενων σημείων του φορέως προκειμένου να διαφυλαχθή μετά βεβαιότητος πλήρως το έργον.
Αθήνα 28.4.06
Διά την Επιτροπήν
Ο πρόεδρος
Αιμ. Κορωναίος
Καθηγητής
Το ΒΗΜΑ, 28/05/2006 , Σελ.: A04
Κωδικός άρθρου: B14773A041 -
-
TO ΠΟΡΙΣΜΑ-BOMBA ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΕΜΠΕΙΡΟΓΝΩΜΟΝΩΝ
Πάσχει η γέφυρα Ρίου - Αντιρρίου
Σε αστοχία υλικών οφείλεται η πυρκαϊά στο καλώδιο και όχι σε κεραυνό
H γέφυρα Ρίου - Αντιρρίου κλειστή λόγω της πυρκαϊάς της 27ης Ιανουαρίου 2005. Το πόρισμα των εμπειρογνωμόνων θέτει θέμα γενικότερης ασφάλειας της γέφυρας
Σε αστοχία υλικών, καθώς τα μετεωρολογικά στοιχεία δεν επιβεβαιώνουν πλήγμα από κεραυνό την κρίσιμη χρονική περίοδο του συμβάντος, αποδίδει η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων την πυρκαϊά της 27ης Ιανουαρίου 2005 σε καλώδιο πυλώνα της γέφυρας Ρίου - Αντιρρίου. H επιτροπή κρίνει απαραίτητη την περαιτέρω λεπτομερή εξέταση του φορέα της γέφυρας, προκειμένου - όπως αναφέρεται - να διαφυλαχθεί πλήρως το έργο και επιφυλάσσεται να βεβαιώσει τις φυσικομηχανικές ιδιότητες των δομικών υλικών του έργου, με έμφαση τη γήρανση. Με άλλα λόγια, στο πόρισμα προς το ΥΠΕΧΩΔΕ το οποίο αποκαλύπτει «Το Βήμα», τίθεται ζήτημα ασφαλείας του συνόλου του φορέα της γέφυρας Ρίου - Αντιρρίου!
Παράλληλα η επιτροπή αμφισβητεί το πόρισμα της κατασκευάστριας κοινοπραξίας Γέφυρα AE για την πυρκαϊά της 27ης Ιανουαρίου 2005, το οποίο χαρακτηρίζει απλώς περιγραφικό και ενημερωτικό, καθώς δεν συνοδεύεται από πλήρη επιστημονική στήριξη των πορισμάτων των εμπλεκόμενων εργαστηρίων, ενώ υπογραμμίζει ότι η Γέφυρα AE από την πρώτη στιγμή απέδωσε το συμβάν σε κεραυνό, γεγονός που δεν αποδεικνύεται ότι συνέβη. Από την έκθεση του προέδρου του Αστεροσκοπείου Αθηνών και δύο εγκρίτων πανεπιστημιακών προκύπτει ότι το συμβάν δεν συνδυάζεται με κεραυνικό πλήγμα. Το αναφερόμενο στο πόρισμα, που εκπονήθηκε για λογαριασμό της Γέφυρας AE, χτύπημα κεραυνού στις 10 π.μ. δεν προκύπτει από την έρευνα της επιτροπής.
«Με αφετηρία το κεραυνικό πλήγμα και μόνο, η Γέφυρα AE και οι περί αυτήν εμπλεκόμενοι πορεύονται πορείαν μακράν ως προς το είδος του κεραυνού, τη θέση προσβολής, την αιτία ανάφλεξης και σε άλλη προσέγγιση εστιάζουν ως ευπαθές σημείο το υλικό πληρώσεως του δακτυλίου, σε συνδυασμό με τον δακτύλιο. Αλλά όμως τα συγκεντρωθέντα μετεωρολογικά στοιχεία από την επιτροπή δεν επιβεβαιώνουν κεραυνικό πλήγμα την κρίσιμη χρονική περίοδο του συμβάντος» αναφέρεται στο πόρισμα της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων.
H επιτροπή, αποτελούμενη από τους καθηγητές του Μετσοβίου Πολυτεχνείου κκ. Αιμίλιο Κορωναίο, Περικλή Μπούρκα, Κωνσταντίνο Παπασπυρίδη, Χαράλαμπο Γαντέ και τον καθηγητή του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης κ. Αθανάσιο Καραμπίνη, κατέληξε στο τελικό της πόρισμα, αφού έλαβε όλη τη δυνατή ενημέρωση και τεκμηρίωση για το συμβάν. Πάντως στο κείμενο του πορίσματος υπογραμμίζεται ότι τα στοιχεία δόθηκαν στην επιτροπή ύστερα από συνεχείς πιέσεις, ότι τα τμήματα του καλωδίου που της δόθηκαν, έπειτα από πολλές προσπάθειες, χαρακτηρίζονται επιεικώς απαράδεκτα, καθώς δεν πληρούν καμία προϋπόθεση εκτέλεσης δοκιμών, αφού έχουν μηδενική αξιοπιστία, ενώ παραμένουν αναπάντητα ερωτήματα της επιτροπής προς τη Γέφυρα AE.
Ειδικότερα, το πόρισμα αναφέρει:
-
Το χρονοδιάγραμμα παροχής στοιχείων ήτο μακρότατο και απαιτήθηκαν διαδοχικά έγγραφα, τηλεφωνικές υπενθυμίσεις, αλλά και παραστάσεις εις υψηλόν επίπεδον, ώστε να επιτευχθεί η υλοποίηση του πορίσματος. H ευθύνη για τις μακρές καθυστερήσεις δεν ανήκει στην επιτροπή και πρέπει να αναζητηθεί αλλού. Επιπλέον οι επιστημονικές αναδιπλώσεις και διαφοροποιήσεις της AE Γέφυρα ως προς τα αίτια του συμβάντος ανάγκασαν την επιτροπή να στραφεί και σε περαιτέρω αναζήτηση στοιχείων.
-
Το αίτημα της επιτροπής για την προσκόμιση δοκιμίων καλωδίων πιστοποιημένων ουδέποτε εκαλύφθη, ενώ τα κατ' αρχήν επισήμως μη διαθέσιμα και εκ των υστέρων ευρεθέντα παρουσιάζουν εικόνα επιεικώς χαρακτηριζόμενη ως ακατάλληλη, μη δυνάμενα να προσφέρουν ουδεμίαν πληροφορία. Τονίζεται ιδιαιτέρως η μη ύπαρξη «πιστοποιημένων» δοκιμίων, γεγονός που δεν επιτρέπει στην επιτροπή να επιβεβαιώσει πειραματικά αποτελέσματα άλλου φορέα.
-
H επιτροπή θεώρησε ότι τα στοιχεία πρέπει να συγκεντρωθούν ως το τέλος Φεβρουαρίου 2006, ώστε να εκδοθεί το πόρισμα. Τονίζει όμως ότι η διαδικασία προσκομίσεως στοιχείων δεν ήταν η αναμενόμενη, ενώ παραμένουν αναπάντητα ερωτήματα της επιτροπής προς τη Γέφυρα AE.
-
Ο πρόεδρος της επιτροπής, καθηγητής του ΕΜΠ κ. Αιμίλιος Κορωναίος, παρακολούθησε λεπτομερώς την προταθείσα επιπρόσθετη κεραυνική προστασία των πυλώνων της γέφυρας, τις μετρητικές διατάξεις, την ακριβή θέση έναρξης της πυρκαϊάς, ενώ μετέβη και στην Τουλούζη, ύστερα από πρόσκληση του γενικού γραμματέα του ΥΠΕΧΩΔΕ κ. Αθ. Κουλουμπή, όπου έγιναν δοκιμές προσομοιώσεως κεραυνικών πληγμάτων σε δοκίμια καλωδίων.
Καλώδια επιεικώς απαράδεκτα και με μηδενική αξιοπιστία
Από τα στοιχεία που δόθηκαν στην επιτροπή μπορεί κανείς να παρακολουθήσει την έναρξη εξέλιξης του συμβάντος. Το επίμαχο καλώδιο με ανοιχτή φλόγα καίγεται επί ώρα ώσπου να καταπέσει τελικώς, παρασύροντας και το γειτονικό καλώδιο. Τα ερωτήματα που γεννώνται είναι αν πράγματι έγινε προσπάθεια κατάσβεσης της φωτιάς ώστε να περιοριστεί η ζημιά, αν έγιναν οι κατάλληλες ενέργειες και αν υπήρχαν κατάλληλα σωστικά μέσα.Τα τμήματα του επίμαχου καλωδίου, ειδικότερα στη θέση της αστοχίας του, απομακρύνθηκαν γρήγορα από τη θέση του συμβάντος και κατέληξαν σε διάφορα εργαστήρια, χωρίς καμία πιστοποίηση.
Τα δοκίμια που τελικώς προσκομίστηκαν στην επιτροπή, ύστερα από πολύμοχθες διαδικασίες, τα οποία αρχικώς δεν υπήρχαν και ύστερα από σειρά ενεργειών βρέθηκαν, χαρακτηρίζονται επιεικώς απαράδεκτα και δεν πληρούν καμία προϋπόθεση εκτέλεσης δοκιμών, αφού έχουν μηδενική αξιοπιστία.
H επιτροπή διαπίστωσε ότι το έργο είχε αισθητήρες για τον έλεγχο των κεραυνικών πληγμάτων, αλλά αυτοί απλώς κατέγραφαν, χωρίς τη δυνατότητα χρονικού προσδιορισμού. Επομένως δεν μπορεί να δοθεί, από πλευράς έργου, κανένα στοιχείο για κεραυνό χρονικά προσδιορισμένο. Εκ των υστέρων η Γέφυρα AE δήλωσε την αντικατάσταση των αισθητήρων.
Για την αντικεραυνική προστασία του πλέγματος των καλωδίων η επιτροπή παρατηρεί την αλλαγή στις «υποθέσεις του συμβάντος» από οριζόντιο κεραυνό αρχικά σε οποιονδήποτε κεραυνό εν συνεχεία. Ο πρόεδρος της επιτροπής παρακολούθησε τις εργαστηριακές δοκιμές στην Τουλούζη και ενημερώθηκε ότι ο «αγωγός αντικεραυνικής προστασίας» είναι ανεπαρκής για να προστατεύσει το έργο, κάτι όμως που η Γέφυρα AE προτείνει ως λύση.
H επιτροπή παρατηρεί ότι δεν σχολιάζεται πουθενά η καταπόνηση της κατασκευής κατά και μετά την κατάπτωση του επίμαχου καλωδίου. H επιτροπή επιφυλάσσεται να βεβαιώσει τις φυσικομηχανικές ιδιότητες των δομικών υλικών του έργου, με έμφαση τη γήρανση.
Το πόρισμα της Γέφυρας AE εστιάζεται στον ρόλο του δακτυλίου-μαστίχης ως αιτία του συμβάντος. H χρήση του δακτυλίου αυτού είναι εξαιρετικά περιορισμένη διεθνώς και θα έπρεπε να είχε οδηγήσει σε σκέψεις και λύσεις πριν από την πυρκαϊά. H επιτροπή επισημαίνει την ανάγκη λεπτομερούς μελέτης της συμπεριφοράς της νέας μαστίχης σε γήρανση, ενώ τονίζεται ότι κατά την πειραματική προσομοίωση πλήγματος κεραυνού με στόχο την ανάφλεξη καλωδίου, υπό συνθήκες πολύ δυσμενέστερες από αυτές που προκαλούνται στην πράξη, η ανάφλεξη του καλωδίου απέβη δυσχερέστατη.
'Το συμβάν δεν συνδυάζεται άμεσα με κεραυνικόν πλήγμα'
Τα κρίσιμα κεφάλαια του πορίσματος των εμπειρογνωμόνων
3. Επισκέψεις - Παρακολούθηση Επιτροπών - Συνεδρίες ΕπιτροπήςΟ πρόεδρος της Επιτροπής και τα μέλη της γνωρίζουν καλώς τη δομή και τη διαδικασία υλοποιήσεως του έργου.
Επιπλέον ο πρόεδρος της Επιτροπής επεσκέφθη το έργον και παρακολούθησε λεπτομερώς την προταθείσα επιπρόσθετη κεραυνική προστασία των πυλώνων, τας μετρητικάς διατάξεις, την ακριβή θέσιν ενάρξεως της πυρκαϊάς και εν λεπτομερεία την γενικήν διάταξιν του έργου μέσα εις το πλαίσιο της ανατεθείσης εντολής.
Ο πρόεδρος της Επιτροπής επεσκέφθη κατόπιν προσκλήσεως μετά του γεν. γραμματέως ΠΕΧΩΔΕ κ. Αθ. Κουλουμπή τας εργαστηριακάς εγκαταστάσεις εις Τουλούζην, όπου και διεξήχθησαν δοκιμαί προσομοιώσεως κεραυνικών πληγμάτων εις δοκίμια καλωδίων και παρακολούθησαν ανάπτυξη απόψεων των εμπλεκομένων εις την κατασκευή του έργου περί των υποθέσεων αιτίων του συμβάντος και των προτεινομένων μέτρων προστασίας.
Ο πρόεδρος της Επιτροπής και τα μέλη αυτής παρηκολούθησαν ως παρατηρηταί δύο ευρείας κλίμακος συνεδριάσεις με όλους τους εμπλεκομένους εις την κατασκευήν του έργου, συμπεριλαμβανομένων και στελεχών του ΥΠΕΧΩΔΕ όπου εξητάσθησαν εκάστη φορά αι υποθέσεις των αιτίων του συμβάντος και εγένοντο προτάσεις προστασίας και θεραπείας του έργου.
Τέλος, η Επιτροπή λαμβάνουσα υπόψιν τα παρασχεθέντα στοιχεία αλλά και αφού ήκουσε προσεκτικά τα διημευθέντα εις τας περιγραφείσας ανωτέρω συσκέψεις, με διαδοχικάς συνεδρίας κατέληξεν εις το πόρισμά της ως κατωτέρω παρατίθεται εις την παρ. 4 και το Γενικόν της Συμπέρασμα εις παρ. 5.
Σχολιασμός στοιχείων - Συμπεράσματα
4.1. Από τα παρασχεθέντα στοιχεία (κασέτες VHS + οπτικοί δίσκοι) δύναται να παρακολουθήση κανείς την έναρξη και εξέλιξη του συμβάντος. Το επίμαχον καλώδιον με ανοικτήν φλόγα καίεται επί μακρόν μέχρι τελικής καταπτώσεως θίγοντας και το εις την γειτονίαν ευρισκόμενον.
Σελίδες από το πόρισμα της επιτροπής εμπειρογνωμόνων για τη γέφυρα στο Ρίο - Αντίρριο
Γεννάται αβίαστα το ερώτημα εάν πράγματι έγινε προσπάθεια κατασβέσεως της πυρός ώστε να περιορισθή η ζημία, εάν έγιναν οι κατάλληλες ενέργειες, εάν υπήρχαν σωστικά μέσα ή έγινε έστω η παραμικρή προσπάθεια συνδρομής κατάλληλων, εφ' όσον απ' ό,τι προκύπτει τοιαύτη πρόβλεψη σωστικών μέσων δεν υπήρχε πλην των εν γένει συμβατικών.
4.2. Τα δοκίμια, δηλαδή τμήματα καλωδίου θιγέντα ή μη, ειδικώτερον εις την θέσιν αστοχίας, απεμακρύνθησαν παρά τα ειωθότα από την θέσιν του συμβάντος είτε εις την γειτονίαν του είτε εις την αλλοδαπήν και διετέθησαν εις διάφορα εργαστήρια χωρίς ουδεμίαν πιστοποίηση της μίας ή ως έδει αμφοτέρων των πλευρών. Τούτο διεπιστώθη και ιδίοις όμμασι.
Τα κατόπιν πολύμοχθων διαδικασιών προσκομισθέντα εις την Επιτροπή δοκίμια, αρχικώς μη υπάρχοντα και κατόπιν ενεργειών ανευρεθέντα, είναι επιεικώς απαράδεκτα, δεν πληρούν δε καμίαν προϋπόθεσιν εκτελέσεως δοκιμών έχοντα μηδενικήν αξιοπιστίαν.
H Επιτροπή δεν δύναται να βεβαιώση και να πιστοποιήση οποιοδήποτε εργαστηριακό αποτέλεσμα εφ' όσον τα δοκίμια αποκλίνουν των παγκοσμίως παραδεκτών κανόνων δειγματοληψίας.
4.3. H Επιτροπή διεπίστωσε ότι το έργον είχε αισθητήρες διά τον έλεγχον των κεραυνικών πληγμάτων, πλην όμως αυτοί απλώς κατέγραφον χωρίς την δυνατότητα χρονικού προσδιορισμού. Οθεν ουδέν στοιχείον από πλευράς έργου είναι δυνατόν να δοθεί για κεραυνικόν πλήγμα χρονικά προσδιορισμένον.
H «Γέφυρα AE» εδήλωσεν την a posteriori αντικατάστασή των με έτερα παρέχοντα την ικανότητα χρονικού προσδιορισμού.
4.4. H a posteriori ενίσχυσις της αντικεραυνικής προστασίας των πυλώνων κρίνεται θετική διά την περαιτέρω αύξηση της ασφάλειας του έργου.
Οσον αφορά εις την αντικεραυνικήν προστασίαν του πλέγματος των καλωδίων παρατηρούνται τα εξής:
H Επιτροπή παρατηρεί την αλλαγή εις τας «υποθέσεις του συμβάντος» αρχικώς μετ' επιφάσεως εις οριζόντιον κεραυνόν και κατόπιν αδιαφόρως εις κεραυνόν.
Ο πρόεδρος της Επιτροπής παρακολούθησεν τας εργαστηριακάς δοκιμάς εις τα εργαστήρια εις Τουλούζην, όταν επροτείνετο ως λύσις ή διά χαλυβδοσωλήνων προστασία των καλωδίων και είχεν επανειλημμένως ενημερωθή ότι «αγωγός αντικεραυνικής προστασίας» είναι ανεπαρκής διά να προστατεύση το έργον, πράγμα όμως το οποίον εις την τελικήν έκθεσιν προτείνεται ως λύσις.
4.5. Από τα παρασχεθέντα στοιχεία ενδείξεων των αισθητήρων επί του έργου διαπιστώνεται η μη υπέρβαση τόσον εις τας μετακινήσεις του φορέως, όσον και εις τας αναπτυσσομένας τάσεις των καλωδίων καθώς και η επανάταξίς του μετά την εκ νέου ανάρτησιν των βλαφθέντων καλωδίων.
4.6. H Επιτροπή ητήσατο στοιχεία επί της σεισμικής αποκρίσεως του έργου εις τον πρόσφατο σεισμόν των Κυθήρων.
H υπηρεσία δεν επροχώρησε εις την αίτησιν των στοιχείων από τη «Γέφυρα AE».
H Επιτροπή επρομηθεύθη τα στοιχεία και συνεπέρανε την καλή απόκριση του έργου, πράγμα απαραίτητο για τη μόρφωση του τελικού συμπεράσματος.
4.7. H Επιτροπή παρατηρεί ότι ουδαμού σχολιάζεται η καταπόνησις της κατασκευής κατά και μετά την κατάπτωσιν του επιμάχου καλωδίου και εάν αύτη ανελήφθη επιτυχώς υπ' αυτής χωρίς θέσεις υπερβάσεως των επιτρεπομένων τάσεων είτε υπό στοιχείων του καταστρώματος ή αλλαχού.
4.8. H Επιτροπή επιφυλάσσεται να βεβαιώση τις φυσικομηχανικές ιδιότητες των δομικών υλικών του έργου, ειδικότερον δε την περιβαλλοντική τους διάσταση με έμφαση την γήρανση σύμφωνα με την παρ. 4.2.
4.9. Ολη η διαδικασία ερμηνείας του συμβάντος και η περαιτέρω προστασία του έργου εκκινά από την πλευρά της «Γέφυρας AE» με την υπόθεση και μόνον του κεραυνικού πλήγματος.
Από τα εις χείρας της Επιτροπής υπάρχοντα στοιχεία προκύπτει, ότι τα υπό του Εθνικού Αστεροσκοπείου παρασχεθέντα στοιχεία είναι ανεπαρκή λόγω κυρίως της μη λειτουργίας του δορυφορικού συστήματός του.
H Επιτροπή κρίνει ως σημαντικόν στοιχείον την έκθεση του προέδρου του Αστεροσκοπείου Αθηνών και δύο έγκριτων πανεπιστημιακών, από την οποίαν προκύπτει ότι το συμβάν δεν συνδυάζεται άμεσα με κεραυνικόν πλήγμα. Με το στοιχείον αυτό η Επιτροπή οδηγείται εις περαιτέρω σκέψεις και καταλήγει εις το τελικόν συμπέρασμα.
4.10. H Επιτροπή δεν θα υπεισέλθη εις επί μέρους παρατηρήσεις επί του τελικού πορίσματος της «Γέφυρας AE», παρά ταύτα επισημαίνει τα κάτωθι:
4.10.1. Το αναφερόμενον εις το πόρισμα Virlogeux κεραυνικόν πλήγμα περί την 10.00 πρωινήν δεν προκύπτει από την έρευνα της Επιτροπής.
4.10.2. Εις την Επιτροπήν δεν είναι κατανοητή η απομάκρυνση εκ των εκατοντάδων μέτρων καλωδίων και του τελευταίου ίχνους από το εργοτάξιον.
Είθισται διεθνώς, άθικτα τμήματα του επίμαχου αντικειμένου να φυλάσσονται, πιστοποιημένα, επιμελώς, μακρόν χρονικόν διάστημα μετά κάθε συμβάν.
4.10.3. H συχνότης κεραυνικών πληγμάτων θα έπρεπε να μελετηθή, πράγμα απλούστατον, καθ' όλην την διάρκεια κατασκευής του έργου. H αναφορά εις τους υπάρχοντες κανονισμούς δεν αποτελεί επαρκή δικαιολογία για το έργο αυτής της κλίμακος, όταν μάλιστα η αναμενομένη καταπόνησις της γέφυρας από σεισμό ή από άνεμο δεν βασίστηκε σε κανονιστικές διατάξεις, αλλά σε ειδικές μελέτες.
4.10.4. Το όλον πόρισμα εστιάζεται εις τον ρόλον του δακτυλίου-μαστίχης ως αίτιον του συμβάντος, το οποίον και παρατίθεται.
H μακροτάτη εμπειρία 1000 έτη X γέφυρες της κατασκευάστριας εταιρείας και δεδομένου ότι η χρήση δακτυλίου είναι λίαν περιορισμένη διεθνώς (σ. 53/68 του πορίσματος) θα έπρεπε να έχει οδηγήσει εις σκέψεις και λύσεις πριν λάβει χώραν το συμβάν.
4.10.5. Επισημαίνεται η ανάγκη ενδελεχούς μελέτης της συμπεριφοράς της νέας μαστίχης σε γήρανση.
4.10.6. Από την διαδικασίαν πειραματικής προσομοίωσης κεραυνικού πλήγματος με στόχον την ανάφλεξιν του καλωδίου οι πειραματικές συνιστώσες αντιστοιχούσαν σε συνθήκες λίαν δυσμενέστερες των εις την πράξιν προκαλουμένων. H επίτευξις ανάφλεξης του καλωδίου απέβη παρά ταύτα δυσχερεστάτη. Επισημαίνεται όθεν ότι η πιθανότης να συντρέξουν παρόμοιες συνθήκες εις την φύσιν είναι στατιστικώς εξαιρετικά μικρή.
Εν κατακλείδι η Επιτροπή παρατηρεί την απ' αρχής θέσιν της «Γέφυρας AE» ως αίτιον το κεραυνικόν πλήγμα βάσει και του οποίου προβαίνει στις προτεινόμενες λύσεις.
Το πόρισμα εν γένει χαρακτηρίζεται ως περιγραφικό και ενημερωτικό, θα έπρεπε δε να συνοδεύεται από πλήρη επιστημονική στήριξη των πορισμάτων των εμπλεκομένων εργαστηρίων.
- Γενικό συμπέρασμα
Το γενικό συμπέρασμα προκύπτει από την συνεκτίμηση των παρασχεθέντων στοιχείων και αξιολόγηση των πληροφοριών κατά την κρίση της Επιτροπής.
Κύριον ελάττωμα για την ολοκλήρωση της ανάλυσης είναι η απουσία πιστοποιημένων δοκιμίων τόσον εις την ημεδαπήν όσον και εις την αλλοδαπήν, την οποίαν ευθύνη ασφαλώς δεν φέρει η Επιτροπή.
Παρά ταύτα η Επιτροπή καταλήγει εις τα εξής συμπεράσματα τα οποία και τεκμηριωμένα στηρίζει:
-
H αιτιολόγηση του συμβάντος από παρέμβαση ανθρώπινης χειρός είναι μακράν της πραγματικότητας. Ο αντίθετος ισχυρισμός είναι ευχερές να καταρριφθή δεδομένου ότι παρείχοντο ευχερέστερες λύσεις διά την υλοποίησή του.
-
H «Γέφυρα AE» και όλοι οι περί αυτήν εμπλεκόμενοι στηρίζουν ως αίτιον το κεραυνικόν πλήγμα και με αυτό το σκεπτικό οδεύουν εις την επιπρόσθετη αντικεραυνικήν προστασίαν του έργου.
Με αφετηρία το κεραυνικόν πλήγμα και μόνον πορεύονται πορείαν μακράν με αναδιπλώσεις ως προς το είδος του κεραυνικού πλήγματος, την θέσιν προσβολής, το αίτιον ανάφλεξης και εις ετέραν προσέγγιση εστιάζουν ως ευπαθές σημείον το υλικόν πληρώσεως του δακτυλίου σε συνδυασμό με τον δακτύλιο.
Αλλ' όμως τα συγκεντρωθέντα μετεωρολογικά στοιχεία από την Επιτροπή δεν επιβεβαιώνουν κεραυνικόν πλήγμα την κρίσιμον χρονική περίοδον του συμβάντος, πράγμα το οποίον δεν έχει αντικρούσει μέχρις σήμερον η «Γέφυρα AE».
Αρα με τα υπάρχοντα στοιχεία δεν επιβεβαιώνεται η υπόθεσις κεραυνικού πλήγματος και δεν στοιχειοθετούνται προϋποθέσεις μονοσήμαντης επιβεβαίωσης της υπόθεσης της «Γέφυρας AE».
- H Επιτροπή δεν αποκλείει ως εκ τούτου την υπόθεση της τοπικής αστοχίας ενός ή περισσοτέρων εκ των συνιστώντων το καλώδιον υλικών, οφειλομένης εις διάφορα αίτια, είτε ab origo, είτε ενδόσεως κατά την διαδικασίαν μεταφοράς και εφαρμογής, με συνέπειαν τοπικήν υπερκαταπόνησιν.
Εν συμπεράσματι, μη αποκλειομένης της αιτιολόγησης του συμβάντος από αστοχία του υλικού, κρίνεται απαραίτητος η ενδελεχής εξέτασις των ευπαθών, ειδικώτερα υπερκαταπονούμενων σημείων του φορέως προκειμένου να διαφυλαχθή μετά βεβαιότητος πλήρως το έργον.
Αθήνα 28.4.06
Διά την Επιτροπήν
Ο πρόεδρος
Αιμ. Κορωναίος
Καθηγητής
Το ΒΗΜΑ, 28/05/2006 , Σελ.: A04
Κωδικός άρθρου: B14773A041 -
rio antirio