-
Αφορμή για το παρών ήταν ένα άρθρο που δημοσιεύτηκε στο ένθετο 'Automotive' της Καθημερινής (20/5/2006) που έπεσε στα χέρια μου, με θέμα την πιθανή υποχρεωτική εφαρμογή της κυκλοφορίας των αυτοκινήτων με ανοικτά τα φώτα ακόμα και την ημέρα.
Με τα φώτα ανοικτά
Την υποχρέωση να κυκλοφορούν όλα τα αυτοκίνητα με αναμένα τα φώτα μέρα και νύχτα, ακόμη και το καλοκαίρι (πρόγραμμα DRL - Daytime Running Lights), στα πρότυπα των σκανδιναβικών χωρών, προωθεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με σχετική οδηγία για εφαρμογή σε όλες τις χώρες μέχρι το 2010. Εκτιμάται ότι με το μέτρο αυτό τα ατυχήματα μπορεί να μειωθούν μέχρι και 15%, κυρίως σε αυτά που εμπλέκονται πεζοί με αυτοκίνητο (βάσει των στοιχείων ατυχημάτων από τις ΗΠΑ, την Αυστραλία και τις σκανδιναβικές χώρες: Νορβηγία, Σουηδία, Δανία).
Το μέτρο έχει ήδη εφαρμοστεί στις μοτοσυκλέτες, όπου καταγράφεται μείωση των ατυχημάτων που συμβαίνουν στη διάρκεια της ημέρας κατά 32%.Βέβαια, μέχρι στιγμής υπάρχουν αντιδράσεις σχετικά με την εφαρμογή του μέτρου, αφού δεν είναι λίγοι εκείνοι που ισχυρίζονται πως έτσι αυξάνεται η κατανάλωση καυσίμου κατά 3%, όπως και οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, μειώνεται κατά 50% η διάρκεια ζωής των λαμπτήρων, ενώ δε θα διακρίνονται πλέον οι μοτοσυκλετιστές.
Πάντως, η Αυστρία και η Τσεχία είναι οι πρώτες χώρες μετά τις σκανδιναβικές όπου από τις 15 Απριλίου το μέτρο έγινε υποχρεωτικό, ενώ στους παραβάτες επιβάλλεται πρόστιμο της τάξης των 15,00 Ευρώ.
Υπάρχει κι ένα θέμα που είχε ανοίξει παλαιότερα σχετικά με το πότε ανάβουμε οι περισσότεροι τα φώτα μας, όπου ένα 80% (63 στους 78 ) είχε απαντήσει 'όταν σκοτεινιάζει', ενώ ένα 5% (4 στους 78 ) ότι τα ανάβει 'κατευθείαν με το που μπει στο αμάξι'.
Τι λέτε για το παρόν 'σχέδιο'? Θα οφελήσει ουσιαστικά να οδηγούμε στην Ελλάδα πρωί-βράδυ όλοι με τα φώτα αναμένα, χειμώνα-καλοκαίρι? Θα μας βλέπουν πιο εύκολα οι άλλοι?
Έχουν ακουστεί πολλές απόψεις από φίλους με τους οποίους το συζήτησα (όπως 'ένας ακόμα τρόπος να μας χώνουν πρόστιμα', 'θα ήταν ηλίθιο κάτι τέτοιο στην Ελλάδα και θα κάνει περισσότερο κακό παρά καλό ειδικά τους μήνες που έχει ήλιο', 'δε θα μπορείς πλέον να κάνεις σήμα στον άλλο που έρχεται κατά πάνω σου προσπερνώντας στο αντίθετο ρεύμα', 'τσάμπα κατανάλωση, λαμπτήρες, θέρμανση του περιβάλλοντος', ή 'αφού το κάνουν αυτοί εκεί πάνω ας το κάνουμε κι εμείς!')....
-
Αφορμή για το παρών ήταν ένα άρθρο που δημοσιεύτηκε στο ένθετο 'Automotive' της Καθημερινής (20/5/2006) που έπεσε στα χέρια μου, με θέμα την πιθανή υποχρεωτική εφαρμογή της κυκλοφορίας των αυτοκινήτων με ανοικτά τα φώτα ακόμα και την ημέρα.
Με τα φώτα ανοικτά
Την υποχρέωση να κυκλοφορούν όλα τα αυτοκίνητα με αναμένα τα φώτα μέρα και νύχτα, ακόμη και το καλοκαίρι (πρόγραμμα DRL - Daytime Running Lights), στα πρότυπα των σκανδιναβικών χωρών, προωθεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με σχετική οδηγία για εφαρμογή σε όλες τις χώρες μέχρι το 2010. Εκτιμάται ότι με το μέτρο αυτό τα ατυχήματα μπορεί να μειωθούν μέχρι και 15%, κυρίως σε αυτά που εμπλέκονται πεζοί με αυτοκίνητο (βάσει των στοιχείων ατυχημάτων από τις ΗΠΑ, την Αυστραλία και τις σκανδιναβικές χώρες: Νορβηγία, Σουηδία, Δανία).
Το μέτρο έχει ήδη εφαρμοστεί στις μοτοσυκλέτες, όπου καταγράφεται μείωση των ατυχημάτων που συμβαίνουν στη διάρκεια της ημέρας κατά 32%.Βέβαια, μέχρι στιγμής υπάρχουν αντιδράσεις σχετικά με την εφαρμογή του μέτρου, αφού δεν είναι λίγοι εκείνοι που ισχυρίζονται πως έτσι αυξάνεται η κατανάλωση καυσίμου κατά 3%, όπως και οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, μειώνεται κατά 50% η διάρκεια ζωής των λαμπτήρων, ενώ δε θα διακρίνονται πλέον οι μοτοσυκλετιστές.
Πάντως, η Αυστρία και η Τσεχία είναι οι πρώτες χώρες μετά τις σκανδιναβικές όπου από τις 15 Απριλίου το μέτρο έγινε υποχρεωτικό, ενώ στους παραβάτες επιβάλλεται πρόστιμο της τάξης των 15,00 Ευρώ.
Υπάρχει κι ένα θέμα που είχε ανοίξει παλαιότερα σχετικά με το πότε ανάβουμε οι περισσότεροι τα φώτα μας, όπου ένα 80% (63 στους 78 ) είχε απαντήσει 'όταν σκοτεινιάζει', ενώ ένα 5% (4 στους 78 ) ότι τα ανάβει 'κατευθείαν με το που μπει στο αμάξι'.
Τι λέτε για το παρόν 'σχέδιο'? Θα οφελήσει ουσιαστικά να οδηγούμε στην Ελλάδα πρωί-βράδυ όλοι με τα φώτα αναμένα, χειμώνα-καλοκαίρι? Θα μας βλέπουν πιο εύκολα οι άλλοι?
Έχουν ακουστεί πολλές απόψεις από φίλους με τους οποίους το συζήτησα (όπως 'ένας ακόμα τρόπος να μας χώνουν πρόστιμα', 'θα ήταν ηλίθιο κάτι τέτοιο στην Ελλάδα και θα κάνει περισσότερο κακό παρά καλό ειδικά τους μήνες που έχει ήλιο', 'δε θα μπορείς πλέον να κάνεις σήμα στον άλλο που έρχεται κατά πάνω σου προσπερνώντας στο αντίθετο ρεύμα', 'τσάμπα κατανάλωση, λαμπτήρες, θέρμανση του περιβάλλοντος', ή 'αφού το κάνουν αυτοί εκεί πάνω ας το κάνουμε κι εμείς!')....
-
Με τα φώτα ανοικτά
-
ναι, όλο το χρόνο
ήδη το κάνω αρκετές φορές και έχω παρατηρήσει διαφορά στο τρόπο που με προσέχουν
βέβαια σε αυτή τη ψηφοφορία θα μπορούν να ψηφίζουν και όσα ΖΩΑ δεν ανάβουν φώτα στα τούνελ της Α.Ο γιατί είναι 'ημέρα' -
και γιατι οχι? επιπλεον ασφαλεια ειναι...
-
Εντάξει, αλλά μόνο αν πέφτουν καμπάνες για τους προβολείς ομίχλης και τα φώτα που είναι ρυθμισμένα στην ψηλότερη σκάλα 'για να βλέπουν'.
-
Το χειμώνα το κάνω πάντα.Δε με έχει σταματήσει κανείς για άσκοπη χρήση. Το βλέπω κι εγώ σα θέμα ασφάλειας.
Μιλάω για τα φώτα πορείας και όχι για τα προβόλια ομίχλης.
Τα τελευταία μόνο στα βουνά (το πρωί έχει ομίχλες) και μόνο όταν υπάρχει λόγος. -
Μεταφορά μήπως;
Φωτα την ημέρα χρησιμοποιώ στην Εθνική Οδό και παντού όταν ο ήλιος είναι χαμηλά και πίσω μου και στραβώνει τους απέναντι.
-
Ο χρήστης wannabe έγραψε:
το κάνω αρκετές φορές και έχω παρατηρήσει διαφορά στο τρόπο που με προσέχουνΚι εγώ το έχω παρατηρήσει όσες φορές το έχω δοκιμάσει (συνήθως τα έχω στο αυτόματο) αλλά το επίμαχο θέμα εδώ είναι ότι τώρα μπορεί να σε προσέχουν περισσότερο επειδή τους κάνουν εντύπωση τα φώτα σου (αφού ελάχιστοι έχουν αναμμένα τα φώτα πορείας την ημέρα), αν όμως τα έχουμε υποχρεωτικά όλοι αναμμένα και την ημέρα τότε θα πάψουν ν' αποτελούν λόγο αυξημένης προσοχής, θα ξεχωρίζουν λιγότερο τα μηχανάκια και οι πεζοί, κλπ.
-
Ο χρήστης nidosan έγραψε:
το κάνω αρκετές φορές και έχω παρατηρήσει διαφορά στο τρόπο που με προσέχουν
Κι εγώ το έχω παρατηρήσει όσες φορές το έχω δοκιμάσει (συνήθως τα έχω στο αυτόματο) αλλά το επίμαχο θέμα εδώ είναι ότι τώρα μπορεί να σε προσέχουν περισσότερο επειδή τους κάνουν εντύπωση τα φώτα σου (ελάχιστοι έχουν αναμμένα τα φώτα πορείας την ημέρα), αν όμως τα έχουν υποχρεωτικά όλοι αναμμένα και την ημέρα τότε απλά συνηθίζουμε την εικόνα και δεν προσέχουμε παραπάνω.
ναι το έχω σκεφτεί αυτό
απλά πιστε'υω οτι εάν εφαρμοστεί θα κάνουμε ασυνείδητο συσχετισμό αναμένα φώτα = αυτοκίνητο σε κίνηση και θα υπάρχει μεγαλύτερη ετοιμότητα -
Εγώ έχω ανοικτή τη μικρή σκάλα ακόμα και ντάλα μεσημέρι. Όσο να 'ναι σε προσέχουν παραπάνω.
-
Εγώ διαφωνώ, κυρίως γι'αυτό:
δε θα διακρίνονται πλέον οι μοτοσυκλετιστές
-
Υπάρχουν επιστημονικές έρευνες ότι τα ανοιχτά φώτα μέρα-νύχτα συμβάλουν στη μείωση ατυχημάτων, ή είναι «εμπειρική» εκτίμηση; Γιατί αν υπάρχουν επιστημονικές έρευνες που δείχνουν ότι μειώνουν τα οδικά ατυχήματα (νομίζω πως αυτό αναφέρεται στο άρθρο), τότε ποιος μπορεί να διαφωνήσει με το νέο μέτρο που προτείνεται;
Jacob
-
Φώτα και την ημέρα? Ναι και πάλι ναι!
Αρκεί οι φίλοι μας τα ζώα να μην ξεχνάνε αναμένα τα μεγάλα!Εγώ πρακτικά έχω καταργήσει τα μικρά φώτα. Όταν έχει πολύ καλή ορατότητα μέσα στην πόλη είμαι με σβηστά. Ανάβω κατευθείαν τα μεσαία όταν είτε από συννεφιά, βροχή ή δύση του ήλιου έχει λιγότερο φως και φυσικά έχω μεσαία στην εθνική οδό. Δεν θα μου ήταν δύσκολο ή περίεργο το 'όλη μέρα αναμένα'.
-
Σε κλιματολογικές συνθήκες όπως στην χώρα μας, δεν μπορώ να σκεφτώ ένα λόγο που θα έπρεπε να έχω τα φώτα ανοιχτά μέρα και με ήλιο!!!
Οχι λοιπόν!
-
Να και μερικά links:
http://www.ibiblio.org/rdu/DRLs/argumnts.htm
http://www.nordicgroup.us/drl/
http://www.mynrma.com.au/safety_drl.asp
http://auto.howstuffworks.com/question424.htm
Και μερικά ερωτήματα:
-
Στις χώρες που δεν το έχουν κάνει (= στις περισσότερες), γιατί δεν το έχουν κάνει? Στις ΗΠΑ, Ιαπωνία, κλπ τι ισχύει?...
-
Χειμώνα, μέρες με συνεφιά, βροχή, κλπ, ΟΚ αλλά μήπως είναι 'ποντιακό' (αλλά και εν γένει επικίνδυνο - βλ.παρακάτω) να κυκλοφορούμε όλοι με τα φώτα πορείας μονίμως αναμμένα ντάλα καλοκαίρι με ήλιο στην Ελλάδα?
Ο χρήστης leonp έγραψε:
Τα φώτα μέρα στην Ελλάδα με ήλιο κάνουν το αυτοκίνητο πιο δυσδιάκριτο από απόσταση. Στη Σουηδία τη μέρα τα φώτα είναι απαραίτητα.Προς γνώση (και συμμόρφωση): τα συμμαχικά αεροπλάνα όταν βομβάρδιζαν ημέρα (με ήλιο) στην Γερμανία είχαν αναμμένους προβολείς (προς τα κάτω) για να διακρίνονται δυσκολότερα.
(από εδώ)
-
-
Ο χρήστης Jacob έγραψε:
Υπάρχουν επιστημονικές έρευνες ότι τα ανοιχτά φώτα μέρα-νύχτα συμβάλουν στη μείωση ατυχημάτων, ή είναι «εμπειρική» εκτίμηση; Γιατί αν υπάρχουν επιστημονικές έρευνες που δείχνουν ότι μειώνουν τα οδικά ατυχήματα (νομίζω πως αυτό αναφέρεται στο άρθρο), τότε ποιος μπορεί να διαφωνήσει με το νέο μέτρο που προτείνεται;Υπάρχουν μελέτες που στηρίζουν το 'φώτα και την ημέρα', το ερώτημα είναι **κατά πόσον ταιριάζουν οι συνθήκες στις οποίες έγιναν οι μελέτες αυτές με τις δικές μας **όπως και με αυτές της κάθε χώρας που σκέφτεται να θεσπίσει δια νόμου κάτι αντίστοιχο.
Σωστό κι αυτό που λέει ο nasos για τους μοτοσυκλετιστές. Από την άλλη, κάποιοι λένε ότι 'οι μοτοσυκλετιστές θα προσέχουν από μόνοι τους περισσότερο αν όλα τα αυτοκίνητα έχουν αναμμένα φώτα πορείας και την ημέρα (όπως και οι πεζοί, διότι οι αυτοκινητιστές σίγουρα δε θα τους βλέπουν αυτούς καλύτερα απ' ότι τώρα!)'...
-
Έχω οδηγήσει στην Ιταλία μερικές φορές, όπου τα φώτα είναι υποχρεωτικά συνεχώς και έχω την αίσθηση ότι είναι καλύτερα. Ίσως να μου φάνηκε, ίσως να μην προσφέρει τίποτα, αλλά επειδή η γνώμη μου είναι εντελώς ΜΗ επιστημονική, ψηφίζω 'ναι'.
Δε νομίζω να υπάρχει επιστημονική απόδειξη ότι ωφελεί ή βλάπτει, γιατί αν υπήρχε, θα ακολουθούσαν τουλάχιστον οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες το μοντέλο αυτό.
-
Ο χρήστης kouk έγραψε:
Σε κλιματολογικές συνθήκες όπως στην χώρα μας, δεν μπορώ να σκεφτώ ένα λόγο που θα έπρεπε να έχω τα φώτα ανοιχτά μέρα και με ήλιο!!!Οχι λοιπόν!
+1
-
Δεν χρειάζονται υπερβολές (υποχρεωτικά φώτα στο ντάλα ήλιο).
Αρκεί να επιβάλλονται κυρώσεις σε όσους δεν τα ανάβουν μέσα σε τούνελ, σε συννεφιά/βροχή, μετά το σούρουπο.
Και σε όσους βέβαια ανάβουν τα μεγάλα ή έχουν κακορυθμισμένα μεσαία.Γενικώς, όπως είπε και ο Εμμανουήλ Ροϊδης, ο μόνος νόμος που έχει ανάγκη η Ελλάς είναι αυτός που θα επιτάσσει την τήρηση [και ορθολογική θέσπιση θα προσέθετα εγώ] των υπολοίπων.
Με τα φώτα ανοικτά μέρα-νύχτα και στην Ελλάδα?...