-
Ο χρήστης Calibrator έγραψε:
Εσπρεσσιέρα-μπρίκι, αυτή που μπαίνει στο μάτι της κουζίνας, έχει κανείς?
Έχουμε εμείς, γαμήλιο δώρο ψαγμένου φίλου, που μας υποχρέωσε να την ξεπλένουμε απλά και να μην την πλένουμε με σαπουνάδα για να αποκτήσει 'χαρακτήρα'... Βέβαια μέχρι τώρα μάλλον για βρωμιάρη παλιοχαρακτήρα την κόβω, αλλά τέλος πάντων...
Καπουτσίνο νοστιμότατο, το αφρόγαλα το καταφέρνουμε χτυπώντας εβαπορέ με το Dynamix...
Σωστός! (εχμ... σωστοί εννοούσα ωχ.. κλοπς... ΠΑΦ... εντάξει Μαίρη μη βαράς ΑΛΛΟΟΟΟΟΟ )
Ρωτάω, γιατί τον καλύτερο εσπρέσσο (πλην επαγγελματικής μηχανής βέβαια) τον έχω πιει από τέτοιο μπρίκι. Μια χαρά και οικονομικά
-
Έχω μια Krups. Κάνει ωραίο espresso, αλλά καϊμάκι δεν αφήνει. Υποψιάζομαι ότι το διαλύει ο ατμός που βγαίνει με δύναμη όταν τελειώνει το νερό.
Αφρόγαλα, αν και υπάρχει ειδικό ακροφύσιο. προτιμώ να φτιάχνω με το χτυπητήρι για τον φραπέ (ένα μεγάλο όρθιο πάγκου) χτυπώντας φρέσκο κρύο γάλα. Ξύνω λίγη κουβερτούρα με μαχαίρι, ρίχνω λίγη κανέλα, να ο καπουτσίνο.
Freddo πολύ εύκολα, φτιάχνω μια-μιάμιση δόση espresso, τον χτυπάω λίγο με ζάχαρη και του ρίχνω 5-6 παγάκια (καθόλου νερό). Ανακάτεμα κι έτοιμος.
Είχα παλιά μια συσκευή οκτάγωνη. Δεν μ' ενθουσίαζε, ίσως γιατί την έβαζα ελλείψει στρογγυλού ματιού σε γκαζάκι. Είχε αρκετό μπελά πάντως και αν ήσουν λίγο απρόσεκτος κινδύνευες να καείς από το μέταλλο. -
Στη δουλεια ειχαμε μια krups, αλλα λογω των 12 καφεδων που εφτιαχνε την ημερα, και του εμφιαλωμενου νερου που την ποτιζουμε, μας αφησε χρονους. Πάντως ηταν 15 bar και εφτιαχνε πολυ καλο καιμάκι.
Στη συνεχεια πηραμε μια MULINEX. Υποτίθεται οτι ειναι 15 bar αλλα καιμακι γιοκ... δεν βγαζει καθολου ( ή ντιπ που λεμε στο χωριο ). Ευτηχως κοντευει να φαει τα ψωμια της απο τα αλατα, οποτε θα παρουμε καινουργια.
Το αφρογαλα με τα ακροφυσια πως το φτιαχνετε ρε παιδια??
Δεν μπορω να το πετυχω με τιποτα. -
Δεν έχω πολυπαιδευτεί να φτιάξω αφρόγαλα με το ακροφύσιο (πιο βολικό το χτυπητήρι όπως έγραψα), αλλά χρησιμοποιώ τον ατμό που βγάζει για να ζεστάνω καφέ που έχει κρυώσει. Πολύ καλό αποτέλεσμα, αφού αν πας να τον ζεστάνεις σε μπρίκι πικραίνει, ενώ με τον ατμό μοιάζει με φρέσκος.
Θεωρητικά το ακροφύσιο φτιάχνει και ελληνικό καραβίσιο (ξέρετε, το φσσουυτττ - '3 ευρώ' ), αλλά είναι ψιλομάπα και δεν το συνιστώ γι' αυτή τη χρήση.
Για τα άλατα δεν πιάνει το κόλπο με το ξύδι; -
Ο χρήστης Calibrator έγραψε:
Εσπρεσσιέρα-μπρίκι, αυτή που μπαίνει στο μάτι της κουζίνας, έχει κανείς?
Έχουμε εμείς, γαμήλιο δώρο ψαγμένου φίλου, που μας υποχρέωσε να την ξεπλένουμε απλά και να μην την πλένουμε με σαπουνάδα για να αποκτήσει 'χαρακτήρα'... Βέβαια μέχρι τώρα μάλλον για βρωμιάρη παλιοχαρακτήρα την κόβω, αλλά τέλος πάντων...
Καπουτσίνο νοστιμότατο, το αφρόγαλα το καταφέρνουμε χτυπώντας εβαπορέ με το Dynamix...
Εννοείται ποτέ πλύσιμο μόνο ξέβγαλμα,και πάντα γεμίζουμε την θήκη του καφέ αν και ο πραγματικός espresso κατά τους Ιταλούς μόνο σε μηχανή γίνεται αυτόν που βγαίνει από το μπρίκι τον λένε Μόκα αν θυμάμαι καλά.
-
To κολπο με το ξυδι και το νερο πιάνει αλλα δεν κάνει και θαυματα, δυστηχως. Καθαρίζει,αλλα σε 2 εβδομάδες η μηχανή πάλι εχει αρκετα αλατα
-
Δοκίμασε να αυξήσεις την περιεκτικότητα του διαλυματος σε ξύδι ή λεμόνι. Ισως να μην είναι αρκετό αυτό που βάζετε.
Αλλά να αφήνει τόσα άλατα, εμφιαλωμένο νερό, περίεργο μου φαίνεται. -
Εγώ ρε παιδιά 2 χρόνια τώρα η μηχανή των 50 ευρώ, ουτε μια φορά δεν έχω ρίξει ξύδι και είναι μια χαρά. Με 1 καφέ τη μέρα πάντως, όχι 12.
Πάντως άμα την βρείτε την καφετιέρα της Bluesky για τα 50 ευρώ της είναι καλή αγορά. Η κατασκευή είναι πολύ καλή και στιβαρή, και τον καφέ της τον κάνει. Εγώ απλώς ψάχνω για κάτι που να κάνει καφέ ίδιας ποιότητας με μαγαζί. (αν και το βλέπω δύσκολο με 300 ευρώ για budget).
-
κλαψ σημερα χαλασε η καφετιερα μας... Τρυπησε κατι και εχυνε νερα... Μετα απο 4 χρονια χρησης με μεσο όρο 3 εσπρεσσο τη μερα...
-
Άλλος ένας άνθρωπος του καφέ εδώ
Πίνω τα πάντα με συμπάθεια στον εσπρέσσο ή εσπρέσσο με γάλα το χειμώνα και στον φραπέ ή κρύο καπουτσίνο το καλοκαίρι.
Έχω κι εγώ μία Krups 7 χρόνια τώρα (γαμήλιο δώρο ) που έχει βγάλει τα λεφτά της (2-5 καφέδες τη μέρα, έχει και γαλλικο μαζί). Πριν χρησιμποιούσα κι εγώ εσπρεσσιέρα ματιού. Κανεί πολύ καλό καφέ αλλά χωρίς καϊμάκι.
Ένας καλός εσπρέσσο θέλει τα παρακάτω:
[b]EASY WAY FOR ESPRESSO[/b] Τα μυστικά για να φτιάξουμε και να απολαύσουμε ένα σωστό και γευστικό καφέ espresso η ένα cappuccino στο γραφείο ή το σπίτι μας αποκαλύπτονται από τον 'νόμο των 4 Μ' του Illy Caffe και από τις συμβουλές των ειδικών του καφέ. Όλοι οι τελειομανείς στην γεύση πρέπει να επιδιώξουμε και να εξασφαλίσουμε την ποιότητα τεσσάρων παραμέτρων, απαραίτητων για το επιθυμητό αποτέλεσμα. • το Μίγμα του καφέ (το χαρμάνι και την προέλευση του) • ο Μύλος του καφέ (δηλαδή το σωστό κόψιμο και την κατάλληλη δόση) • η Μηχανή του καφέ ποιότητα και καθαριότητα • ο 'Μαγικός' χειρισμός από τον άνθρωπο Αν χρησιμοποιούμε επαγγελματική μηχανή και αλεσμένο καφέ τότε η σωστή δόση υπολογίζεται όσο μία μεζούρα καφέ της μηχανής. Εάν χρησιμοποιούμε καβουρδισμένους κόκκους καφέ τότε εκτός από το σωστό χαρμάνι πού θα χρησιμοποιήσουμε μεγάλη σημασία έχει το κόψιμο, αλλά και η δόση πού πρέπει να βρίσκεται μεταξύ των 7 και 7.5 gr. Ο καφές πιέζεται όχι όμως υπερβολικά, ώστε το νερό να παρασύρει από την αρχή όλα τα επιθυμητά γευστικά και αρωματικά συστατικά του καφέ. Ο καφές πιέζεται όχι όμως υπερβολικά, ώστε το νερό να παρασύρει από την αρχή όλα τα επιθυμητά γευστικά και αρωματικά συστατικά του καφέ. Τέλος καθαρίζουμε την μηχανή μας και ειδικά τα κλείστρα καθημερινά και κάνουμε αφαλάτωση τουλάχιστον 3 φορές τον χρόνο. Μην ξεχνάμε ότι τα βασικά χαρακτηριστικά του καφέ, άρωμα και γεύση, βρίσκονται στην αρχή της εκχύλισης όπου η περιεκτικότητα σε καφείνη είναι ελάχιστη γι'αυτό και οι γνώστες πίνουν espresso ristretto παίρνοντας όλη την γεύση και την ελάχιστη καφείνη. Με τη φιλοσοφία του Εasy Serving Espresso (E.S.E) κατασκευαστές προτείνουν μηχανές που προσαρμόζονται όλες στη χρήση μίας στάνταρτ 'δόσης' ειδικά κομμένης και πρεσαρισμένης μέσα σε ειδικό χάρτινο περιτύλιγμα. Η δόση αυτή συνδυάζει τα μυστικά ενός τέλειου espresso δηλαδή την ποιότητα του καφέ, το σωστό κόψιμο, την σωστή δόση και την σωστή πίεση. Εσείς θα βάλετε το μεράκι και την διάθεση για να απολαύσετε υπέροχο espresso. CAPPUCCINO Εάν η παρασκευή ενός espresso φάνηκε εύκολη υπόθεση τα δύσκολα αρχίζουν με την παρασκευή της κρέμας για το cappuccino. Η κρέμα αυτή φτιάχνεται από το πλήρες φρέσκο γάλα και χρειάζεται πολύ καλή μηχανή με δυνατότητα παραγωγής ατμού υψηλής πίεσης αλλά και πολύ έμπειρο χέρι, γι'αυτό μην απογοητευτείτε από τις πρώτες προσπάθειες. Η σωστή κρέμα είναι παχύρρευστη χωρίς φουσκάλες και μοιάζει μάλλον με ελαφρά χτυπημένη σαντιγί. Γεμίζουμε ένα μεταλλικό δοχείο μέχρι την μέση με γάλα και τοποθετούμε το άκρο του στομίου του ατμού ένα εκατοστό κάτω από την επιφάνεια τουγάλακτος. Ανοίγουμε τον ατμό και κρατώντας σταθερά το δοχείο στη θέση που βλέπετε στην φωτογραφία. (Προσοχή να μη βράσει σε καμμία περίπτωση το γάλα) Φουσκώνοντας το γάλα κατεβάζουμε σιγά σιγά το δοχείο ώστε το άκρο του στομίου να είναι πάντα μέσα στο γάλα αρχίζουν να σχηματίζονται πολύ μικρές φουσκάλες και το γάλα σιγά σιγά θα φθάσει στο χείλος του δοχείου. Η κρέμα μας είναι έτοιμη. Κουνάμε το δοχείο με κυκλικές κινήσεις για λίγο και με ένα κουτάλι της σούπας αφαιρούμε το επάνω μέρος της κρέμας με τις πιο μεγάλες φουσκάλες. Με απαλές κινήσεις ρίχνουμε την κρέμα σιγά σιγά μαζί και με λίγο γάλα στο φλιτζάνι του cappuccino που έχουμε βάλει μία δόση espresso. Μόλις φτιάξαμε τον τέλειο cappuccino Λόγω της μεγάλης δυσκολίας στην παρασκευή της κρέμας, έχουν κυκλοφορήσει στο εμπόριο οι καπουτσινιέρες που με απλές και εύκολες κινήσεις έχουμε μία πολύ καλή κρέμα.
http://www.sottovoce.gr/4way.html
Όσο για τις μάρκες, ο illly δεν μ'αρέσει. Αγοράζω συνήθως Lavazza Black (προσέξτε). Επίσης κοιτάξτε αυτούς που γράφουν πάνω '100% Arabica'. Οι υπόλοιποι ίσως είναι μείγματα διαφόρων καφέδων.
Αυτός που μου άρεσε πάρα πολύ είναι ο Pelini TOP άλλα δεν τον βρίσκω πουθενά, παρά μόνο σε κάτι ντελικατέσεν. Αν κάποιος τον έχει δει κάπου άλλου ας το πει. Επίσης και ο hausbrandt μου αρέσει πολύ. -
hausbrandt απλα κορυφη
-
Έχουμε πάρει την μηχανή της Krups και εμείς εδώ και 3 περίπου χρόνια...
Το καλό είναι ότι περιέχει 2 ακροφύσια (ματζαφλάρια) είτε για κανονικό καφέ είτε για δόση.
Επίσης για τον κανονικό καφέ το μαζταφλάρι της έχει δύο σουρωτήρια (μικρό για έναν καφέ και μεγάλο για 2).15 bar πίεση ατμού, κουμπί όμως, όχι στρόφιγγα.
Το ακροφύσιο του αέρα έχει ένα ελαστικό κομμάτι που αν βρεις τον τρόπο κάνει απίστευτο καϊμάκι.Θερμαινόμενη πλάκα για τα φλυτζάνια.
Στην διαδικασία παρασκευής αναφέρει να κάνεις πρώτα ένα φλυτζάνι για να κάψει το ματζαφλάρι και το φλυτζάνι και μετά τον κανονικό καφέ.
Αρκετά καλή πάντως και όχι ιδιαίτερα ακριβή.
Επίσης ΠΟΛΛΕΣ μηχανές έχει σε καταστήματα Coffeway ή παρόμοια ΑΛΛΑ μιλάμε για 300ευρώ+...
-
Εγώ πάντως,ο μόνος καφές που με κάνει να τόν απολαμβάνω,είναι ο βαρύγλυκος ο Ελληνικός
καί να κάνω και 'Φρρρρρ' να με ακούνε και οι γείτονες
μασιαλαχ
-
Ο χρήστης HUNTER έγραψε:
Εγώ πάντως,ο μόνος καφές που με κάνει να τόν απολαμβάνω,είναι ο βαρύγλυκος ο Ελληνικόςκαί να κάνω και 'Φρρρρρ' να με ακούνε και οι γείτονες
μασιαλαχ
Σωστός! Με 2 καφέ + 3,5 ζάχαρη σε διπλό φλυτζάνι!
-
Ρε παιδιά πήρα τον παρακάτω Lavazza. Σίγουρα πήρα τον σωστό? Γιατί δεν βγάζει καϊμάκι με τίποτα! Βάζω μια δόση και γίνεται κατράμι σαν γαλλικός! Βάζω μετά μια δόση illy και γίνεται μια χαρά! Μήπως έκανα καμιά μαλακία?
[]](http://img318.imageshack.us/my.php?image=lavazza9qh.jpg)
-
Ναι αυτός είναι που λέει ο 'cmarin'. Aν λέει 100% arabica είσαι εντάξει. Δοκίμασε και τη 'χρυση' συσκευασία. Για το καϊμάκι δεν έχει να κάνει ο καφές.Τα bar εχουν σχεση. Αν με τους προηγούμενους έβγαζε, 'ψάξε' τη μηχανή.
-
Ο χρήστης TRAVELLER έγραψε:
Ναι αυτός είναι που λέει ο 'cmarin'. Aν λέει 100% arabica είσαι εντάξει. Δοκίμασε και τη 'χρυση' συσκευασία. Για το καϊμάκι δεν έχει να κάνει ο καφές.Τα bar εχουν σχεση. Αν με τους προηγούμενους έβγαζε, 'ψάξε' τη μηχανή.Aυτός είναι! Ο TRAV έχει δίκιο για το καϊμάκι.
-
Αυτος ειναι. Προσωπικη μου αποψη ειναι οτι ειναι καλυτερος απο τον 'Χρυσο'
Μηπως φταιει η καφετιέρα? Εμας βγαζει καιμακι κανονικα..
-
Πιθανον θελει αλλη ρυθμιση η μηχανή για τον συγκεκριμενο καφε.
Αρκετα περιεργο προβλημα παντως γιατι ειναι τεραστια η διαφορα. -
Ο χρήστης apopol έγραψε:
Αυτος ειναι. Προσωπικη μου αποψη ειναι οτι ειναι καλυτερος απο τον 'Χρυσο'Συμφωνώ
Περί καφέ και καφετιέρων (κυρίως Espresso!)