-
Ο χρήστης dpolal έγραψε:
Eρώτηση....
Βρε άνθρωπε, έχεις δεί από κοντά για τί πράμα μιλάμε όταν αναφερόμαστε στο παλιό τζαμί στο Μοναστηράκι;;;
Ένα πράμα μια σταλιά είναι κυριολεκτικά...
ΚΑΜΙΑ σχέση, όχι με απλή εκκλησία σε μέγεθος, αλλά ούτε και με ξωκλήση ακόμα.
Ο μόνος λόγος που προτείνεται, από ΕΛΛΗΝΕΣ και [β]OXI[/b] από μουσουλμάνους είναι πολύ απλά το ότι ΥΠΑΡΧΕΙ ΗΔΗ εκεί και ΔΕΝ χρειάζεται να κτιστεί άλλο...Φίλε, ΔΕΝ γνωρίζω ποιός το πρότεινε και ποιός, αν και γιατί το συζητάει, εγώ δεν συμφωνώ.
Και πριν πω ναι ή όχι σε μια υποθετική ερώτηση για τον τόπο ή την ανάγκη ιδρύσεως νέου τζαμιού ή επαναλειτουργίας παλαιού, θα ήθελα πραγματικά στοιχεία για την ύπαρξη μόνιμου Μουσουλμανικού στοιχείου στην περιοχή. Και είμαι αντίθετος στη δημιουργία τεμένους 'όπου θα μπορούν οι Μουσουλμάνοι τουρίστες να προσκυνούν', επειδή δεν είναι στην Ελλάδα η Μέκκα κι επειδή όταν επισκέπτομαι ξένη χώρα, δεν ψάχνω για εκκλησία ν' ανάψω κερί.
Σέβομαι τους τόπους λατρείας όλων των ανθρώπων, σίγουρα θα σεβόμουν το ίδιο και ένα Ινδιάνικο τοτέμ ή νεκροταφείο, και τις θρησκείες τις ίδιες. Αντιδρώ όμως αρνητικά και κάθε φορά που βλέπω καινούριο Χριστιανικό ναό να χτίζεται στην Ελλάδα και το τελευταίο πράγμα που θα ήθελα είναι να δω γειτονιές με τζαμί και εκκλησία απέναντι - ή ένα τζαμί που να χαρακτηρίζει την Ελλάδα, όπως αυτό στο Μοναστηράκι. Αν θεωρείς ότι αυτό είναι λάθος (και θέλεις), το συζητάμε.Πάντως, επαναλαμβάνω ότι δεν περίμενα να λέμε ναι στη δημιουργία τζαμιού τόσο εύκολα και πρωτίστως στο όνομα της 'προόδου'! Κάποιες φορές φαινόμαστε, απλά, αντιχριστιανοί...
-
Ο χρήστης elteo έγραψε:
Αλλά ξέχασα πρέπει να γίνει κάτω από τον Παρθενώνα...Πάντως αν θες τη γνωμη μου, και η Μητρόπολη κατω από τον Παρθενώνα, ε, ειναι κάπως
-
Ο χρήστης Asimov έγραψε:
Αλλά ξέχασα πρέπει να γίνει κάτω από τον Παρθενώνα...
Πάντως αν θες τη γνωμη μου, και η Μητρόπολη κατω από τον Παρθενώνα, ε, ειναι κάπως
H Mητρόπολη χαρακτηρίζει μία χώρα που έχει ως επίσημη θρησκεία της τον Χριστιανισμό ...και όχι το 12θεο. Το τζαμί θα το κάνει χωρίς να ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.
-
Ως επίσημη και κρατούσα κατά 80-90%. Γι' αυτό έχουν σκυλιάσει μερικοί, λες και τους τρώει η εκκλησία το ψωμί.
-
Το οτι ειναι επίσημη ή κρατουσα σημαινει οτι φτιαχνουμε τη Μητρόπολη στη σκιά της Ακροπολης;
Το σχόλιό μου δεν ειχε να κανει με την (οποια) θρησκεια (Χριστιανισμός, Μουσουλμανισμός, δωδεκαθεο το ιδιο μου κάνουν), αλλά με το αντίστοιχο σχόλιο περί χωροθετησης του τζαμιού και του 'αισθητικο-ηθικού' ζητήματος.
Α! Να μην το ξεχάσω. Αυτό με το ψωμί που μας τρωει η εκκλησία, ε, πως να το κανουμε, εχει μια βάση
-
Ο χρήστης manosk έγραψε:
Ως επίσημη και κρατούσα κατά 80-90%. Γι' αυτό έχουν σκυλιάσει μερικοί, λες και τους τρώει η εκκλησία το ψωμί.Μα τα παπάδια τα πληρώνουμε όλοι, απο που πληρώνονται οι μισθοί τους;Όχι πάντως από την αμύθητη εκκλησιαστική περιουσία.
Επιπροσθέτως έχουν βάλει ταρίφες για οτιδήποτε κάνουν, γάμο,βαφτίσια,μνημόσυνα κτλ
-
Ο χρήστης Asimov έγραψε:
Α! Να μην το ξεχάσω. Αυτό με το ψωμί που μας τρωει η εκκλησία, ε, πως να το κανουμε, εχει μια βάση
Τρως ψωμί;
Τόπος: pizzaland
-
Ο χρήστης Tiger έγραψε:
Ως επίσημη και κρατούσα κατά 80-90%. Γι' αυτό έχουν σκυλιάσει μερικοί, λες και τους τρώει η εκκλησία το ψωμί.
Μα τα παπάδια τα πληρώνουμε όλοι, απο που πληρώνονται οι μισθοί τους;Όχι πάντως από την αμύθητη εκκλησιαστική περιουσία.
Αυτό είναι λάθος ...
Οι ιερείς και όχι παπάδια [λίγος σεβασμός] θεσπίστηκε να πληρώνονται από το κράτος όταν η Εκκλησία έδωσε ως δωρεά τεράστιες εκτάσεις και ακίνητη περιουσία στην τότε κυβέρνηση του ελληνικού κράτους.
-
Ο χρήστης elteo έγραψε:
Τρως ψωμί;
Τόπος: pizzaland
Ε, καλά κι εσύ... Τη ζύμη εννοουσα
-
Ο χρήστης Tiger έγραψε:
Μα τα παπάδια τα πληρώνουμε όλοι, απο που πληρώνονται οι μισθοί τους;Όχι πάντως από την αμύθητη εκκλησιαστική περιουσία.
Επιπροσθέτως έχουν βάλει ταρίφες για οτιδήποτε κάνουν, γάμο,βαφτίσια,μνημόσυνα κτλΔεν ισχύει καμία ταρίφα. Αν δεν θες, δεν τους πληρώνεις. Άλλο το φιλοδώρημα ή η κάλυψη κάποιων βασικών εξόδων (που κι αυτά δεν είσαι υποχρεωμένος να τα πληρώσεις αν δεν θέλεις).
Επ' αυτού είχε βγάλει οδηγία ο κακός κοιλαράς Χριστόδουλος/Παρασκευαΐδης, αν δεν το θυμάσαι. -
Ο χρήστης elteo έγραψε:
Αυτό είναι λάθος ...
Οι ιερείς και όχι παπάδια [λίγος σεβασμός] θεσπίστηκε να πληρώνονται από το κράτος όταν η Εκκλησία έδωσε ως δωρεά τεράστιες εκτάσεις και ακίνητη περιουσία στην τότε κυβέρνηση του ελληνικού κράτους.
Τις οποίες τεράστιες εκτάσεις είχε αποκτήσει κατά τη διάρκεια της Τουρκοκρατίας με αμφισβητούμενους τρόπους (πχ. τα μοναστήρια γενικά απαλλάσονταν από τη φορολογία, οπότε οι αγρότες για να γλυτώσουν τους επαχθείς φόρους 'έγραφαν' τα κτήματά τους στο τοπικό μοναστήρι ή με διάφορους 'φετφάδες' των τοπικών μπέηδων κτλ. κτλ.)
Από που και ως που ένα μοναστήρι προκύπτει να έχει τεράστια ακίνητη περιουσία, πέραν των λίγων χωραφιών-περιβολιών που αρκούν για να θρέψουν τους μοναχούς του ?
-
nass
όπως και να τα πήρε ήταν ΔΙΚΑ της και αν ήθελε τα έδινε.
-
Τι σημαίνει 'δικά της' ? Ή η εκκλησία είναι εκτός του ελληνικού έθνους, οπότε να σταματήσουν να πληρώνονται από τον κρατικό προϋπολογισμό ή είναι εντός του ελληνικού έθνους, οπότε δεν είναι δικά της αλλά του έθνους...
Διαφορετικά, θα συμφωνείς φαντάζομαι πως και του Γλυξμπουργκ ΔΙΚΑ ΤΟΥ ήτανε...
-
Ο χρήστης nass έγραψε:
Τι σημαίνει 'δικά της' ? Ή η εκκλησία είναι εκτός του ελληνικού έθνους, οπότε να σταματήσουν να πληρώνονται από τον κρατικό προϋπολογισμό ή είναι εντός του ελληνικού έθνους, οπότε δεν είναι δικά της αλλά του έθνους...Διαφορετικά, θα συμφωνείς φαντάζομαι πως και του Γλυξμπουργκ ΔΙΚΑ ΤΟΥ ήτανε...
Μα το είπα....έδωσε μεγάλη εκκλησιαστική περιουσία σε αντάλλαγμα να μισθοδοτούνται οι ιερείς και κληρικοί από το κράτος.
Δεν τα δίνει το κράτος από ελεημοσύνη... -
Ο χρήστης nass έγραψε:
Τι σημαίνει 'δικά της' ? Ή η εκκλησία είναι εκτός του ελληνικού έθνους, οπότε να σταματήσουν να πληρώνονται από τον κρατικό προϋπολογισμό ή είναι εντός του ελληνικού έθνους, οπότε δεν είναι δικά της αλλά του έθνους...Διαφορετικά, θα συμφωνείς φαντάζομαι πως και του Γλυξμπουργκ ΔΙΚΑ ΤΟΥ ήτανε...
Ουτε της εκκλησίας ούτε του Γλύξμπουργκ,**δικά μου είναι **αλλά μην κοιτάτε που σας εχω αφησει και εχετε παρει φόρα
Αρκετα ομως με το
-
Πέφτουμε στην παγίδα, ενώ τα έχουμε ξαναπεί: Στην εκκλησιαστική περιουσία στηρίχτηκε το κράτος μας για να σταθεί όρθιο.
Αν συγκρίνουμε με τη αντίστοιχη συμπεριφορά της εκκλησίας του Βατικανού, ή συγκρίνουμε περιουσίες, θα καταλάβουμε.
Α, και δεν είναι βέβαιο ότι απέκτησε και τπτ όπως λέει ο φίλτατος nass, ξεχνάμε ότι προερχόμαστε από το Βυζάντιο, μια Θεοκρατική αυτοκρατορία;Πάντως, αν ζητούσαν τη γνώμη μου που να φτιάξουν σήμερα τη Μητρόπολη, σίγουρα δεν θα έλεγα κάτω από την Ακρόπολη. 100 χρόνια πίσω, όμως, δεν ξέρω...
-
Τέλος πάντων, 180 χρόνια τους πληρώνουμε, νομίζω έχουμε (σαν κράτος) πατσίσει, δεν θα τους πληρώνουμε ες αεί. Να αξιοποιήσουν την περιουσία ΤΟΥΣ (όπως λέει και ο elteo), για να βοηθήσουν και στην ανάπτυξη...
-
Ο χρήστης nass έγραψε:
Τέλος πάντων, 180 χρόνια τους πληρώνουμε, νομίζω έχουμε (σαν κράτος) πατσίσει, δεν θα τους πληρώνουμε ες αεί. Να αξιοποιήσουν την περιουσία ΤΟΥΣ (όπως λέει και ο elteo), για να βοηθήσουν και στην ανάπτυξη...Aφού είναι περιουσία τους....τι να σου πω ότι ΔΕΝ είναι;
-
Ο χρήστης elteo έγραψε:
Τέλος πάντων, 180 χρόνια τους πληρώνουμε, νομίζω έχουμε (σαν κράτος) πατσίσει, δεν θα τους πληρώνουμε ες αεί. Να αξιοποιήσουν την περιουσία ΤΟΥΣ (όπως λέει και ο elteo), για να βοηθήσουν και στην ανάπτυξη...
Aφού είναι περιουσία τους....τι να σου πω ότι ΔΕΝ είναι;
''ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ ΤΟΥΣ;;;''
δεν καταλαβα !!!!!!!!!
αυτα ειπε ο ιδρυτης της χριστιανικης θρησκειας;;;;;;;;
και που πηγαν τα ''οποιος εχει δυο χιτωνες κλπ κλπ'';;;;;
μιλανε για ταπεινοτητα ολοι αυτοι οι σαπιοκοιλιαδες που τρωνε με χρυσα κουταλια και κυκλοφορουν με πολυτελη αυτοκινητα ζωντας μεσα στη χλιδη.
δεν ντρεπονται να εμφανιζονται μπροστα στο ''ποιμνιο'' τους με τις χρυσες και τιγκα στο πολυτιμο πετραδι περικεφαλαιες τους με τις φορεσιες των δεκαδων χιλιαδων ευρω.
αν υπηρχε θεος πρωτα αυτους θα ειχε τιμωρησει παραδειγματικα ομως δεν υπαρχει και για αυτο ολοι αυτοι αφου αυτοδιοριστικαν ως δηθεν απεσταλμενοι του ασκουν εξουσια συσσωρευουν πλουτο και ζουν με δια βιου εξασφαλισμενη καλοπεραση.
-
Ο χρήστης elteo έγραψε:
Aφού είναι περιουσία τους....τι να σου πω ότι ΔΕΝ είναι;
Σοβαρό ζήτημα άρτι συζητηθέν εις Παρισίους και πιο συγκεκριμένα στις κατακόμβες του χριστιανικού κοινοβίου εν ονόματι Γεώργιος ο Ε' (4.500 ευρά το κεφάλι τη βραδιά).
Τζαμί στην Αθήνα - ναί ή όχι?