-
Είναι μερικές φορές που είμαι απόλυτος μέχρι αηδίας.
Κατηγορήθηκα από τα παιδιά μου μέχρι ως εκφοβιστικός. Μπορεί και να έχουν δίκαιο.
Αλλά όταν το θέμα είναι κάτι που έχεις αντιμετωπίσει 1000 φορές σ' αυτή τη ζωή και το 'χεις συζητήσει μέχρι εξάντλησης, το ξανασυζητάς; Ή λες την άποψή σου και τέλος;
Κι όταν το παιδάκι σου γυρίσει και σε κατηγορήσει για δική του, προσωπική επιλογή ('δεν μου αρέσουν αυτά τα 2 φροντιστήρια, θα πάω στο τρίτο' - και μετά σου πει ότι δεν του άφησες επιλογή), τι να συζητήσεις;
Απάντησα ΚΑΘΕΤΑ: 'Να μάθεις, παιδί μου, να λούζεσαι τις δικές σου αποφάσεις. Η δική μου πρόταση ήταν το άλλο φροντιστήριο, αλλά εσένα δεν σου άρεσε η καθηγήτρια'...
Κατηγορούμαι γι' αυτό. Αλλά αν χρειαστεί, θα το ξανακάνω. Έδωσα τρεις επιλογές κι αν ήθελε θα έβρισκα κι άλλες. Διάλεξε τη μία. Είχα προτείνει άλλη. Κανένα πρόβλημα από μέρους μου, αλλά δεν ανέχομαι να φταίω αν κάτι πάει στραβά! Και δεν το συζητώ.
Λάθος μου;Edit
Το 'στραβά' σ' αυτή την περίπτωση είναι ότι ο καθηγητής θέλει να κάνουν μαθήματα μέχρι αρχές Αυγούστου. Εγώ λέω ότι είναι Η Λ Ι Θ Ι Ο να βάζει το κωλοσύστημά μας τα παιδιά των 15 ετών σε τέτοια ταλαιπωρία κι ότι ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ δυο μήνες θα έπρεπε να τους έχουν ελεύθερους. Αλλά το σύστημα μου απαντάει ότι θα ήταν καλό να τελειώσουν την ύλη της χρονιάς πριν αυτή αρχίσει. Ευτυχώς υπάρχουν ένας - δυο φροντιστηριούχοι που λένε ότι ένας 15χρονος μαθητής του 20 δεν έχει λόγο να κάνει φροντιστήριο το καλοκαίρι, αλλιώς θα ήμουν βέβαιος ότι είμαι μαλάκας... -
Ίσως ναι, Ηλία. Κι εγώ το ίδιο κάνω, αλλά, μάλλον, είμαστε λάθος. Δεν είναι υποχρεωμένοι να κάνουν την επιλογή που τους προτείνουμε. Αλλά, είμαστε υποχρεωμένοι να στηρίξουμε μέχρι τελους την επιλογή που θα κάνουν εκείνα! Ακόμα και αν, στην πορεία, δουν ότι είναι λάθος.
Ισορροπίες του τρόμου!
-
Ίσως αύριο γελάω κι εγώ, Νίκο.
Αλλά σήμερα μου έχει πέσει βαρύ... -
Πριν λίγο ξαναπήγε στο ντουλάπι και πηγε να ακουμπησει τα γάλατα.
'Κατερινα θυμασαι τί έγινε πριν λίγο;' της λέω με ψιλοαυστηρό υφοςΑυτη με τη σειρα της ψιλοκοκκάλωσε για λίγο, έκανε μεταβολη, εκλεισε το ντουλαπι και πηγα να ασχοληθει με κάτι αλλο.
Συμφωνω πάντως ότι τα παιδια πρεπει να μαθουν να ζουν με τις επιλογές άρα και τα σφάλματα τους.
Γι αυτο κι εγω θα προσπαθησω μέχρι η κοράκλα μου να ενηλικιωθει - κάπου στα 45 - να την καθοδηγω και να της δίνω παντα τις σωστες συμβουλες!!! -
Ο χρήστης ililias έγραψε:
Το 'στραβά' σ' αυτή την περίπτωση είναι ότι ο καθηγητής θέλει να κάνουν μαθήματα μέχρι αρχές Αυγούστου. Εγώ λέω ότι είναι Η Λ Ι Θ Ι Ο να βάζει το κωλοσύστημά μας τα παιδιά των 15 ετών σε τέτοια ταλαιπωρία κι ότι ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ δυο μήνες θα έπρεπε να τους έχουν ελεύθερους. Αλλά το σύστημα μου απαντάει ότι θα ήταν καλό να τελειώσουν την ύλη της χρονιάς πριν αυτή αρχίσει. Ευτυχώς υπάρχουν ένας - δυο φροντιστηριούχοι που λένε ότι ένας 15χρονος μαθητής του 20 δεν έχει λόγο να κάνει φροντιστήριο το καλοκαίρι, αλλιώς θα ήμουν βέβαιος ότι είμαι μ@λ@κ@ς...Ο καθηγητής έχει αναγκαστεί να φτάσει σε αυτό το σημείο (να πιέζει μέχρι εξαντλήσεως τα παιδιά) γιατί οι γονείς δεν του έχουν αφήσει άλλες επιλογές. Αν πει 'δεν χρειάζονται μαθήματα όλο το καλοκαίρι' όλο και κάποιος καλοθελητής γονιός θα αρχίσει να γκρινιάζει οτι 'δε δουλεύει' και 'δεν θα προετοιμάσει σωστά τα παιδιά'. Όχι μόνο στον ίδιο, αλλά και στον κύκλο του. Ίσως ακομά να τον ωθήσει εκτός αγοράς, αναλόγως της επιρροής των 'γκρινιάριδων' γονιών.
[...]
Τα παιδιά έχουν ελάχιστα ανέμελα καλοκαίρια πριν τα ζόρια της ενηλικίωσης και τους τα στερείτε έτσι γμτ
-
Ελάχιστα, το εξής ένα: Αυτό πριν την 1η Λυκείου.
Μετά, ο γολγοθάς των πανελλήνιων.
Μην πω τι να πάει να κάνει η 'δωρεάν παιδεία', γιατί θα έχω το μπαν στο τσεπάκι... -
ε όχι και καλοκαιρινά μαθήματα στα 15
-
Kαι μένα μου φαίνεται τρελή υπερβολή και πραγματικά αχρείαστη. Σιγά την ύλη δλδ της 1ης (ή 2ας, δεν κατάλαβα) λυκείου, που χρειάζεται να την τελειώσουν πριν αρχίσει το σχολείο
-
Ελάχιστα, το εξής ένα: Αυτό πριν την 1η Λυκείου.
Μετά, ο γολγοθάς των πανελλήνιων.
Μην πω τι να πάει να κάνει η 'δωρεάν παιδεία', γιατί θα έχω το μπαν στο τσεπάκι...Ψυχραιμία κατ αρχάς για τις πανελλήνιες. Μια χαρά θα είναι, τουλάχιστον εγώ θυμάμαι πως στη χρονιά των πανελληνίων περνούσα καλύτερα από το 4ο έτος ηλεκτρολόγων με τις εργασίες που έχουμε να κάνουμε
Όσο για την παραπαιδεία αυτοί που τη δημιουργούν και τη συντηρούν δεν είναι τόσο οι ιδιαιτεράδες-φροντιστηριάδες, αλλά οι γονείς και οι μαθητές:
-Μπαμπά, ο Γιωργάκης άρχισε μαθήματα από τον Ιούλιο, να αρχίσω και εγώ, να μην μείνω πίσω.
-Να αρχίσεις παιδί μου, να αρχίσεις και πιο νωρίς, να τα μάθεις καλύτερα από το καλοκαίρι ακόμα.Συνεχίζοντας αυτό που είπε ο charmak:
Και άντε και την τελειώνεις την ύλη (ακόμα και στην τριτη λυκείου), μετά τι; Όσο περισσότερος χρόνος για επαναλήψεις τόσο καλύτερα τα μαθαίνεις;
Ειδικά στην τριτη λυκείου, νομίζω πως χρειάζεται ένα πολύ ξέγνοιστο καλοκαίρι για να έχει το παιδί δυνάμεις για την υπόλοιπη χρονιά. Στην οποία χρονιά φυσικά δεν πρέπει να είναι συνέχεια στην τσίτα. Ήρεμα... -
Παιδιά, όσο γράφετε τόσο μου 'ρχεται ν' αρπάξω το παιδάκι μου απ' το μαλλί, να το σύρω στη θάλασσα και να το βγάλω από εκεί τέλη Αυγούστου.
ΥΓ. Πρώτη Λυκείου θα πάει.
-
ΘΑ ΠΑΕΙ???
Δλδ θα κάνει όλο τον Αύγουστο μαθήματα για να βγάλει την ύλη της πρώτης λυκείου?
Ηλία ψυχραιμία! Ψάξε για φουσκωτά, μέτρα μέχρι το 10, το 100, το 1000000000, αν χρειαστεί
-
είναι πάντως μεγάλος κίνδυνος τα μαθήματα.
Ξεκίνησα πριν 2μιση χρόνια να κάνω βοηθητικά μαθήματα (Β Γυμνασίου) στο γιο οικογενειακής φίλης, μια έξτρα βοήθεια στα μαθηματικά.
Απ το 15 που ήταν άρχισε να κατρακυλά και τα μαθήματα να γίνονται εντονότερα. Φέτος τελείωσε την Α λυκείου. Πέρασε την τάξη απλά και μόνο με το φοβερό σύστημα του μέσου όρου άνω του 9,5...(μ.ο. 10 και κομμένος σε 5!!!)
Τα μαθήματα κάνουν πολλά παιδιά τεμπέληδες
-
Από το : 'ΔΙΑΒΑΖΕ ΠΑΙΔΑΚΙ ΜΟΥ ΝΑ ΠΡΟΚΟΨΕΙΣ' περάσαμε στο 'ΠΑΝΕ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΛΙΑ ΠΑΙΔΑΚΙ ΜΟΥ ΝΑ ΗΡΕΜΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΞΑΝΑ ΤΟ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΑΤΑ'
Και κάτι άλλο να πω για τα φροντιστήρια κτλ μιας και τα χω πρόσφατα. Συμβουλή: να μην κάνουν να καημένα τα παιδάκια βοηθητικά μαθήματα σε όλα τα μαθήματα που έχουν. Δυστυχώς, λόγω της δήθεν ασφάλειας που προκύπτει απ τις φροντιστηριακές ώρες(αναμασώντας τα ιδια που γίνονται στο σχολείο) χάνουν πολύτιμες ώρες που μπορούσαν πραγματικά να διαβάσουν ή να ξεκουραστούν. -
+1 Θάλασσα και γρήγορα
-
Παιδιά, όσο γράφετε τόσο μου 'ρχεται ν' αρπάξω το παιδάκι μου απ' το μαλλί, να το σύρω στη θάλασσα και να το βγάλω από εκεί τέλη Αυγούστου.ΥΓ. Πρώτη Λυκείου θα πάει.
ΔΙΑΚΟΠΕΣ ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΗΛΙΑ...Αν και απο συζητήσεις που έχω ακούσει το συνηθίζουν πολύ στα μέρη σας οι γονείς να στέλνουν τα παιδιά για μαθήματα καλοκαιριάτικα και φυσικά οι φροντιστιριάρχες τρίβουν τα χέρια τους. Ποτέ ( ούτε καν πριν την Γ λυκείου ) δεν έχω κάνει καλοκαιρινά μαθήματα. Έκλεινε το σχολείο, έκλεινα κι εγώ τα σχολικά μου και διάβαζα οτι άλλο ήθελα. Ένα παιδί που δουλεύει σωστά τους 9 μήνες δεν χρειάζεται να διαβάζει καλοκαιριάτικα ούτε για την επόμενη τάξη ούτε να κάνει επαναλήψεις ούτε να τρέχει για αγγλικά, γαλλικά κλπ. Οι διακοπές είναι διακοπές και πρέπει το παιδί να ξεκουραστεί και να χαλαρώσει, να πάρει δυνάμεις για την επόμενη χρονιά και να ξεφύγει από την σχολική ρουτίνα. Απο το μαλλί και στην παραλία λοιπόν
-
εφ' οσον ολα τα παιδακια επιβαλεται να γινουν ιατροι και δικηγοροι, καλα τους κανουν και τα λιωνουν.. Αν δεν νιωθει ο γονιος, ας τα λουστει! και μαζι με αυτον και το παιδι, βεβαιως-βεβαιως...
-
Ποιά είναι η ποιό κατάλληλη ηλικία για να αρχίσει να ασχολείται με υπολογιστές το παιδί ;;;;
Ο γιός μου με βλέπει όλη μέρα που ασχολούμε εγώ, έχει αρχίσει να αποκτά μια εξοικείωση με το ποντίκι, βάζω και κανένα παιχνίδι και παίζουμε μαζί πότε πότε αλλά μέχρι εκεί.
Μόνος του δεν τον πλησιάζει.Είναι 5,5 χρονών.
-
εγω στα 8 μου ειχα τον πρωτο μου κομπιουτερ!
αν με δεις, ειμαι μια χαρα παιδι! (φςςςς - μποϊνγκ!) -
Ο χρήστης dpolal έγραψε:
Ποιά είναι η ποιό κατάλληλη ηλικία για να αρχίσει να ασχολείται με υπολογιστές το παιδί ;;;;
Ο γιός μου με βλέπει όλη μέρα που ασχολούμε εγώ, έχει αρχίσει να αποκτά μια εξοικείωση με το ποντίκι, βάζω και κανένα παιχνίδι και παίζουμε μαζί πότε πότε αλλά μέχρι εκεί.
Μόνος του δεν τον πλησιάζει.
Είναι 5,5 χρονών.Εγώ δεν πολυασχολούμαι, γιατί κεντρίζει του δικού μου το ενδιαφέρον αρκετά (με άγνωστες συνέπειες για τον lap-top μου ). Μια φορά δε, μου τον έκλεισε κιόλας πατώντας το κουμπί (δεν τον πρόλαβα ...) !!
Έχουμε μάθει να λέμε και τη λέξη 'γουίντος' εδώ και κάποιους μήνες ...
Πόσο είναι; ...2 χρονών σε τρεις βδομάδες ... -
Ο χρήστης dpolal έγραψε:
Ποιά είναι η ποιό κατάλληλη ηλικία για να αρχίσει να ασχολείται με υπολογιστές το παιδί ;;;;Ο γιός μου με βλέπει όλη μέρα που ασχολούμε εγώ, έχει αρχίσει να αποκτά μια εξοικείωση με το ποντίκι, βάζω και κανένα παιχνίδι και παίζουμε μαζί πότε πότε αλλά μέχρι εκεί.
Μόνος του δεν τον πλησιάζει.Είναι 5,5 χρονών.
Μην το βάλεις με το ζόρι κατά τη γνώμη μου. Άσε τον να το αποφασίσει μόνος του.
Επί πλέον, εφόσον έχει αποκτήσει μια σχετική εξοικίωση με το ποντίκι, περισσότερη πρόοδο μπορεί να κάνει μόνο αφού μάθει να διαβάζει (β' δημοτικού και πέρα δηλαδή).Παιδιά, όσο γράφετε τόσο μου 'ρχεται ν' αρπάξω το παιδάκι μου απ' το μαλλί, να το σύρω στη θάλασσα και να το βγάλω από εκεί τέλη Αυγούστου.
ΥΓ. Πρώτη Λυκείου θα πάει.
ΔΙΑΚΟΠΕΣ ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΗΛΙΑ...Αν και απο συζητήσεις που έχω ακούσει το συνηθίζουν πολύ στα μέρη σας οι γονείς να στέλνουν τα παιδιά για μαθήματα καλοκαιριάτικα και φυσικά οι φροντιστιριάρχες τρίβουν τα χέρια τους. Ποτέ ( ούτε καν πριν την Γ λυκείου ) δεν έχω κάνει καλοκαιρινά μαθήματα. Έκλεινε το σχολείο, έκλεινα κι εγώ τα σχολικά μου και διάβαζα οτι άλλο ήθελα. Ένα παιδί που δουλεύει σωστά τους 9 μήνες δεν χρειάζεται να διαβάζει καλοκαιριάτικα ούτε για την επόμενη τάξη ούτε να κάνει επαναλήψεις ούτε να τρέχει για αγγλικά, γαλλικά κλπ. Οι διακοπές είναι διακοπές και πρέπει το παιδί να ξεκουραστεί και να χαλαρώσει, να πάρει δυνάμεις για την επόμενη χρονιά και να ξεφύγει από την σχολική ρουτίνα. Απο το μαλλί και στην παραλία λοιπόν
Συμφωνώ κι επαυξάνω. Και από ότι βλέπω συμφωνούν και όσοι άλλοι έχουν απαντήσει και τελείωσαν σχετικά πρόσφατα το σχολείο:
Τα θερινά μαθήματα και αγγαρεία είναι, και δεν προσφέρουν τίποτα ουσιαστικό εφόσον γίνεται σωστή δουλειά τον υπόλοιπο χρόνο.
FORUM Γονεων και Κηδεμονων...