-
Ο χρήστης coyote έγραψε:
Διάβαζα σε ένα περιοδικό ένα άρθρο για τις καταναλώσεις. Εντύπωση κάνει η πολύ μεγάλες διαφορές μεταξύ τυποποιημένης μέτρσης κατανάλωσης (κύκλο πόλης κιόλας στο συγκεκριμένο άρθρο) και μέσης μεικτής κατανάλωσης όπως μετρήθηκε στην διάρκεια των δοκιμών του περιοδικού. Ενδεικτικά μερικές τιμές:
Hyundai Tucson= κατασκευαστής 10,6 μέτρηση 15,4
Kia Sportage=κατασκευαστής 10,6 μέτρηση 15,2
Audi A6 Allroad 3.2=κατασκευαστής 15,6 μέτρηση 19
BMW X5 3.0=κατασκευαστής 13,7 μέτρηση 17,2
Lexus RX400h=κατασκευαστής 8,1 μέτρηση 11,8Γιατί η υπογραφή μου συμβαδίζει με την τυποποιημένη????
Ο Κάβουρας καλά τα λέει, φίλε Σωτήρη. Τα νούμερα τα εργοστασιακά συνήθως πιάνονται, σε εργαστηριακές συνθήκες βέβαια -όπως θα το έλεγε ο charmak 'ταξίδι μεταφυσική εμπειρία', αλλά οι τρελές αποκλίσεις που βλέπεις έχουν να κάνουν και με το ιδιαίτερα βαρύ πόδι που χρειάζεται στη δοκιμή.
Ένας δικός μου μικρός κανόνας, είναι να βλέπεις τη μέση που ανακοινώνεται από την εταιρεία. Αυτή η μέση συνήθως αντιστοιχεί με ταχύτητα ταξιδίου στην πραγματικότητα. Η ανακοινωμένη κατανάλωση πόλης είναι τελείως άσχετη με την πραγματικότητα οπότε απορρίπτεται (και για άλλους λόγους). Η ελάχιστη πάλι (επαρχιακού) για να επιτευχθεί, χρειάζεται απίστευτη υπομονή και γνώση, οπότε πάλι απορρίπτεται.
-
Πιστεύω οι περισσότεροι εδώ δεν πρέπει να έχουμε πιο ελαφρύ πόδι απ'αυτό των δοκιμαστών. Και θεωρείς ότι η χαμηλότερη τυποποιημένη μέση θα έδειχνε πιο πολύ την πραγματικότητα;
Αυτό που μου έκανε περισσότερη εντύπωση είναι ότι στα μη-SUV δεν παρατηρούνται τόσο μεγάλες αποκλίσεις (που λογικά θα τα οδήγησαν και με πιο σπορτίφ διαθέσεις). Επίσης περιμένω να δω τι θα δείξει για τα μοδάτα τουρμπάτα. -
Ο χρήστης sotiris28 έγραψε:
Πιστεύω οι περισσότεροι εδώ δεν πρέπει να έχουμε πιο ελαφρύ πόδι απ'αυτό των δοκιμαστών. Και θεωρείς ότι η χαμηλότερη τυποποιημένη μέση θα έδειχνε πιο πολύ την πραγματικότητα;
Αυτό που μου έκανε περισσότερη εντύπωση είναι ότι στα μη-SUV δεν παρατηρούνται τόσο μεγάλες αποκλίσεις (που λογικά θα τα οδήγησαν και με πιο σπορτίφ διαθέσεις). Επίσης περιμένω να δω τι θα δείξει για τα μοδάτα τουρμπάτα.οι δοκιμαστές θεωρώ ότι γενικά εχουν τα χειρότερα πόδια από όλους μας
-
Καλές οι παρατηρήσεις σου Σωτήρη. Λοιπόν, όσον άφορά τη 2η (περί μη SUV).
Τα SUV είναι ψηλά και καίνε περισσότερο λόγω αεροδυναμικής στις μη νόμιμες ταχύτητες (δηλαδή στα 150+ π.χ. έχουν πολύ μεγάλη διαφορά σε σχέση με τα μη SUV). Η κατανάλωση ταξιδίου του κατασκευαστή όμως 'βγαίνει' από νόμιμες ταχύτητες που είναι αρκετά χαμηλότερες από αυτές που πετυχαίνουν οι δοκιμαστές. Οπότε, μοιραία τα SUV δείχνουν μεγαλύτερες αποκλίσεις.
Για την 1η, νομίζω ότι αφού οι δοκιμαστές ΠΡΕΠΕΙ να δώσουν τη γνώμη τους για επιδόσεις και οδική συμπεριφορά, αναγκάζονται (τραβάτε με και ας κλαίω ) να πιέζουν πολύ περισσότερο από τους ιδιοκτήτες. Το Leon 20VT π.χ. του χτυπούσαν όλα τα περιοδικά 15αρες, ενώ εγώ έχω διαπιστώσει ότι για να φτάσω 15αρα σε επαρχιακό πρέπει να ανέβω τον Όλυμπο με 1η!
Όσον αφορά το rule of thumb μου, αυτό που αναφέρεται ως μέση (ταξίδι/επαρχιακός/πόλη) συνήθως και χοντρικά αντιστοιχεί στο νούμερο που έχει ο μέσος οδηγός σε ταξίδι (αυτοκινητόδρομο και χιλιόμετρα σε επαρχιακό). Δεν είναι ακριβές αυτό που λέω, το ξανατονίζω.
-
Αμάξια με παρόμοια ελάχιστη κατανάλωση έχουν μεγάλες διαφορές στη μέγιστη. Στα τεστ αναφέρεται ΚΑΘΑΡΑ αυτή η κατανάλωση.
Επίσης, για παράδειγμα το (παλιό) Leon Τ έκαιγε πολύ όταν το πίεζες ενώ το Mini S δεν ανέβαζε τόσο τη κατανάλωση. Ίσως εκτός από τον κινητήρα να έχει σημασία το βάρος.
-
Οι τιμές του άρθρου είναι η μέση κατανάλωση της δοκιμής όχι η μέγιστη.
Στα SUV είναι το βάρος, το 4χ4, η κακή αεροδυναμική και οι ακατάλληλοι κινητήρες που προκαλούν τόση διαφορά. Το αξιοπρόσεκτο είναι ότι τα Αμερικάνικα θηρία είχαν την μικρότερη διαφορά!
Π.χ.
Hummer H2 6.0=αστ.κύκλ. κατασκευαστή 25 lt/100km, μέση δοκιμής 25,4
Dodge Nitro 3,7=αστ.κύκλ. κατασκευαστή 17,5 lt/100km, μέση δοκιμής 16 -
Ο χρήστης leonp έγραψε:
Επίσης, για παράδειγμα το (παλιό) Leon Τ έκαιγε πολύ όταν το πίεζες ενώ το Mini S δεν ανέβαζε τόσο τη κατανάλωση. Ίσως εκτός από τον κινητήρα να έχει σημασία το βάρος.Σίγουρα. Η αδράνεια φαίνεται. Και αν σκεφτείς ότι στις εργοστασιακές μετρήσεις προσπαθούν να εκμηδενίσουν την αδράνεια (σταθερές ταχύτητες, υπερ-ήπια φρεναρίσματα και επιταχύνσεις), μάλλον καταλαβαίνουμε γιατί υπάρχει η πρώτη παρατήρηση σου.
Τα αμερικάνικα τώρα, ίσως έχουν διαφορετικό τρόπο μέτρησης από τις εταιρείες σε σχέση με το ευρωπαϊκό μοντέλο.
-
Προφανώς οι μετρήσεις των κατασκευαστών γίνονται σε αεροδρόμιο ώστε να επιτυγχάνονται τα υπερ-ήπια φρεναρίσματα και επιταχύνσεις που ανέφερε ο αιδεσιμότατος.
-
Σε κυλιόμενο διάδρομο γίνονται μερικές από αυτές σίγουρα.
-
Α, ξεχασα να πω ότι την περασμενη βδομαδα κατάφερα κατανάλωση 14,4L/km σε γνωστή και μη εξαιρεταία διαδρομή.
Γεννημένος για rx-8 είμαι ρε πστ μου. -
aserf
για την ουσια κατι ? -
Ο χρήστης aserf έγραψε:
Εσένα και του Amott... είστε η εξαίρεση της εξαίρεσηςαν εννοεις εμενα δωσε μου τον δικο σου επιχειρημα.
-
Ο χρήστης priusprius έγραψε:
Εσένα και του Amott... είστε η εξαίρεση της εξαίρεσης
αν εννοεις εμενα δωσε μου τον δικο σου επιχειρημα.
Στον coyote πήγαινε το σχόλιο
Εγώ σε αμάξι που η εργοστασιακή μέση κατανάλωσή του είναι 7,4 λίτρα/100χλμ έχω 10,2 λίτρα/100 χλμ. Σ' αυτό φταίει σχεδόν αποκλειστικά το πόδι μου.
Ο πατέρας μου σε Corolla με εργοστασιακή μέση κατανάλωση 6,7 λίτρα/100 χλμ έχει 8,8 λίτρα/100χλμ (μέση ωριαία τα 32 χλμ/ώρα, έχει λοιπόν πολύ κέντρο όπως φαίνεται).
Ο αδερφός μου (lokatzis) όπως φαίνεται παραπάνω σε Corolla με εργοστασιακή μέση κατανάλωση 7 λίτρα/100 χλμ έχει 8,3 λίτρα/100 χλμ.
-
Ο χρήστης aserf έγραψε:
Ο πατέρας μου σε Corolla με εργοστασιακή μέση κατανάλωση 6,7 λίτρα/100 χλμ έχει 8,8 λίτρα/100χλμ (μέση ωριαία τα 32 χλμ/ώρα, έχει λοιπόν πολύ κέντρο όπως φαίνεται).Πολύ κέντρο με μέση ωριαία τα 32km/h; Αθήνα δεν μένετε;
-
Ο χρήστης funkyreverend έγραψε:
Ο πατέρας μου σε Corolla με εργοστασιακή μέση κατανάλωση 6,7 λίτρα/100 χλμ έχει 8,8 λίτρα/100χλμ (μέση ωριαία τα 32 χλμ/ώρα, έχει λοιπόν πολύ κέντρο όπως φαίνεται).
Πολύ κέντρο με μέση ωριαία τα 32km/h; Αθήνα δεν μένετε;
Νέα Σμύρνη μένουμε (ας πούμε Αθήνα δηλαδή). Ο πατέρας μου κάνει καθημερινά τη διαδρομή Νέα Σμύρνη-Ταύρος για να πάει στη δουλειά του, όπου και αναλογεί η πλειοψηφία των χιλιομέτρων. Από κει και πέρα περιέχει 1-2 διαδρομές τη βδομάδα μέσω εθνικής και κάποια κίνηση στο κέντρο-κέντρο.
-
32km/h μέση ωριαία είναι πολύ υψηλή για καθημερινή τριβή στην πόλη (δεν ξέρω Νέα Σμύρνη-Ταύρος τι δρόμος και κίνηση παίζει). Σαν να μην το ταλαιπωρείτε καθόλου ακούγεται πάντως.
-
Ο χρήστης funkyreverend έγραψε:
32km/h μέση ωριαία είναι πολύ υψηλή για καθημερινή τριβή στην πόλη (δεν ξέρω Νέα Σμύρνη-Ταύρος τι δρόμος και κίνηση παίζει). Σαν να μην το ταλαιπωρείτε καθόλου ακούγεται πάντως.Ο πατέρας μου οδηγεί πολύ μετρημένα... εγώ και ο αδερφός μου πήραμε από αλλού φαίνεται
Υ.Γ. Το καλοκαίρι που κινείται πολύ στην Αττική οδό έχει μέση κατανάλωση ~8,1-8,2 λίτρα/100 χλμ
-
Ο χρήστης aserf έγραψε:
Ο πατέρας μου σε Corolla με εργοστασιακή μέση κατανάλωση 6,7 λίτρα/100 χλμ έχει 8,8 λίτρα/100χλμ (μέση ωριαία τα 32 χλμ/ώρα, έχει λοιπόν πολύ κέντρο όπως φαίνεται).Αυτά τα δύο στο bold δε συμβαδίζουν με τίποτα.32km/h στο κέντρο της αθήνας?Και λες ότι έχει και πολύ κέντρο?
20km/h μέση ωριαία να έχεις από Ν.σμύρνη-Κέντρο με το δρόμο να βρίσκεται σε κατάσταση μέσης κίνησης και σημαίνει ότι πας μαλλιοκούβαρα και με την ταυτότητα στο στόμα (για να σε αναγνωρίσουν μετά το σίγουρο ατύχημα ).
Μάλλον δε μας τα λες καλά...
Εκτός κι αν τα 32km/h είναι η μέση ωριαία ταχύτητα συμπεριλαμβανομένου και της αττικής οδού τα καλοκαίρια (πχ δεν εχετε μηδενίσει τουλάχιστον για 1 χρόνο τον 2ο μετρητή του trip computer ). -
Tο ΜΙΝΙ μπορω να πω πλεον οτι εχει σταθεροποιηθει στα 9,1 lt/100km.Υπενθυμιζω οτι κινουμαι στην πολη,αλλα με ελαχιστο μποτιλιαρισμα και εκμεταλλευση του πρασινου κυματος των φαναριων.Δε μιλαω για Ελλαδα βεβαια. Αρκετα κινουμαι και σε εθνικη οπου το πιεζω αρκετα...
Αλλο ενα στοχειο ειναι οτι το αυτοκινητο κινειται παντα με τα μεσαια φωτα αναμμενα.Και αυτο υποτιθεται οτι ανεβαζει λιγο τη καταναλωση.
Το ΙΒΙΖΑ 1,4 101 με κινηση αποκλειστικα στο νησι ,οπου πρακτικα δεν κινειται σε μποτιλιαρισμα,3 φαναρια εχουμε...,και κινηση σε επερχιακο αλλα με σκισιμο εχει σταθεροποιηθει στο 8,3. -
Ο χρήστης kostis20 έγραψε:
Tο ΜΙΝΙ μπορω να πω πλεον οτι εχει σταθεροποιηθει στα 9,1 lt/100km.Υπενθυμιζω οτι κινουμαι στην πολη,αλλα με ελαχιστο μποτιλιαρισμα και εκμεταλλευση του πρασινου κυματος των φαναριων.Δε μιλαω για Ελλαδα βεβαια. Αρκετα κινουμαι και σε εθνικη οπου το πιεζω αρκετα...
Αλλο ενα στοχειο ειναι οτι το αυτοκινητο κινειται παντα με τα μεσαια φωτα αναμμενα.Και αυτο υποτιθεται οτι ανεβαζει λιγο τη καταναλωση.
Το ΙΒΙΖΑ 1,4 101 με κινηση αποκλειστικα στο νησι ,οπου πρακτικα δεν κινειται σε μποτιλιαρισμα,3 φαναρια εχουμε...,και κινηση σε επερχιακο αλλα με σκισιμο εχει σταθεροποιηθει στο 8,3.αρα εμείς στην Ελλάδα θα βγάλουμε λιγότερη κατανάλωση,.... Εντάξει μην βγάζει και από την μύγα .....Ξ....
Έρευνα Κατανάλωσης ⛽