-
Edit
-
- Αν έχω δίπλωμα οδήγησης, το οποίο λήγει το 2025 πότε πρέπει να εκδώσω νέο;
Τα διπλώματα οδήγησης σε χάρτινο έντυπο (δηλαδή παλαιού τύπου) που ήδη έχουν εκδοθεί ισχύουν μέχρι το 2033, τηρουμένων των διατάξεων που ισχύουν για την ανανέωσή τους.
Από το 2033 θα ισχύουν υποχρεωτικά τα νέα διπλώματα οδήγησης στο νέο πλαστικοποιημένο έντυπο. Η αντικατάσταση του ισχύοντος διπλώματος οδήγησης, το οποίο είναι εκτυπωμένο σε χάρτινο έντυπο με νέο, πλαστικού τύπου, πριν από το 2033 μπορεί να γίνει οποτεδήποτε. Ωστόσο, συνιστάται οι ενδιαφερόμενοι να καταθέσουν τα δικαιολογητικά τους στις Διευθύνσεις Μεταφορών από την 1/4/2009 για την αποφυγή υπερβολικού φόρτου εργασίας και ταλαιπωρίας για τους πολίτες.http://www.nom-athinas.gov.gr/main/inde ... &Itemid=31
-
Ο χρήστης Dodger έγραψε:
2. Αν έχω δίπλωμα οδήγησης, το οποίο λήγει το 2025 πότε πρέπει να εκδώσω νέο;Τα διπλώματα οδήγησης σε χάρτινο έντυπο (δηλαδή παλαιού τύπου) που ήδη έχουν εκδοθεί ισχύουν μέχρι το 2033, τηρουμένων των διατάξεων που ισχύουν για την ανανέωσή τους.
Από το 2033 θα ισχύουν υποχρεωτικά τα νέα διπλώματα οδήγησης στο νέο πλαστικοποιημένο έντυπο. Η αντικατάσταση του ισχύοντος διπλώματος οδήγησης, το οποίο είναι εκτυπωμένο σε χάρτινο έντυπο με νέο, πλαστικού τύπου, πριν από το 2033 μπορεί να γίνει οποτεδήποτε. Ωστόσο, συνιστάται οι ενδιαφερόμενοι να καταθέσουν τα δικαιολογητικά τους στις Διευθύνσεις Μεταφορών από την 1/4/2009 για την αποφυγή υπερβολικού φόρτου εργασίας και ταλαιπωρίας για τους πολίτες.http://www.nom-athinas.gov.gr/main/inde ... &Itemid=31
Λαθος μου τοτε.
Ας ζουμε μεχρι τοτε
-
πρακτικά κανείς δεν θα κάνει την αλλαγή εκτός αν ας πούμε οδηγεί στο εξωτερικό...
Για πιο λόγο να δώσει 30 ευρώ για την εκτύπωση και 10 για φωτογραφίες συν την ταλαιπωρία να κάνει την αίτηση γνωρίζοντας παράλληλα ότι για 2-3 μήνες θα κυκλοφορεί με αποδεικτικό κατάθεσης από το ΚΕΠ;
Ο χρόνος και η φθορά που συνεπάγεται αποτελούν αιτίες αλλαγής καθώς και αισθητικές ανησυχίες...
(Οι επαγγελματίες ούτως ή άλλως θα συμμορφωθούν αφού ανανεώνουν ανά 5ετία....) -
Aκόμα και σήμερα που μιλάμε οι 65χρονοι φερνουν το πρασινο (παλαιου τυπου) διπλωμα για ανανεωση.
Το 2033 προαναφέρθηκε παραπάνω ισχυεί (για το τριπλότυπο ροζ) αλλα ποιος θα δώσει βάση σε κάτι τέτοιο, εκτός κ αν θελει να ταξιδεψει στο εξωτερικο.
Τα πρασινα διπλώματα που ειχαν ισχυ μεχρι πριν μια δεκαετια δεν έχει ακουσει ποτέ περιπτωση η τροχαιά να έχει γραψει για αυτο το λόγο, διοτι απλά βρισκουν άλλους
Οσο για τις τιμες των διπλώμάτων διαφωτίζοντας σας, για την ιστορια θα πως σημερα που μιλαμε η τιμη ενος ερασιτεχνικου δπλώματος μπορει να την βρειτε απο 400 εως και 1200 ευρω!
Αυτο πολυ απλά έχει να κάνει με τον ανταγωνισμό που έχει κάθε νομος , με πολυ απλα λογια ο νόμος τις προσφορας και τις ζήτησης το καθοριζει.
Βεβαια στις μέρες μας το 400 που αναφερω είναι μια τιμη που μια σχολη οδηγων είναι μεσα πανηγυρικά,απλά η αναδουλεια κ η ανέχεια έχει φτάσει τις επιχειρήσεις στα όρια τις απελπισίας
Σε αντιδιαστολή το 1200 είναι κλοπη , ως σχετικός μπορω να πω οτι με τα σημερινα δεδομένα τα 600-650 ευρω ειναι μια φυσιολογική τιμη για ενα ερασιτεχνικό δίπλωμα και γυρω στα 300 για μοτοσυκλέτα ειναι νορμαλ -
Ο χρήστης spyros.s έγραψε:
πρακτικά κανείς δεν θα κάνει την αλλαγή εκτός αν ας πούμε οδηγεί στο εξωτερικό...
Για πιο λόγο να δώσει 30 ευρώ για την εκτύπωση και 10 για φωτογραφίες συν την ταλαιπωρία να κάνει την αίτηση γνωρίζοντας παράλληλα ότι για 2-3 μήνες θα κυκλοφορεί με αποδεικτικό κατάθεσης από το ΚΕΠ;
Ο χρόνος και η φθορά που συνεπάγεται αποτελούν αιτίες αλλαγής καθώς και αισθητικές ανησυχίες...
(Οι επαγγελματίες ούτως ή άλλως θα συμμορφωθούν αφού ανανεώνουν ανά 5ετία....)Δεν τα λες σωστά...
Άλλαξα πρόσφατα δίπλωμα (για την ακρίβεια, το παρέλαβα σήμερα το καινούριο ) και η διαδικασία είχε ως εξής:
-Χρειάζεσαι 1(μία) φωτογραφία. Το κόστος δεν το ξέρω, ποικίλει, φαντάζομαι από 5-10€.
-Παράβολο 30€ από Εθνική Τράπεζα.
-Πηγαίνεις σε ΚΕΠ και κάνεις την αίτηση όπου κρατούν όλα τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, την φωτογραφία, το παράβολο, αλλά ΔΕΝ κρατούν το δίπλωμά σου. Αυτό, υποχρεούσαι να το παραδώσεις όταν έρθει το νέο.Ο λόγος να βγάλεις καινούριο δίπλωμα είναι η πιθανότητα οδήγησης στο εξωτερικό, αν και το ροζ δίπλωμα νομίζω έκανε κι αυτό. Ο άλλος λόγος είναι πως έχουν περάσει πολλά χρόνια από την έκδοση του διπλώματος και δεν σε αναγνωρίζουν ως νόμιμο κάτοχο!
Σημαντικός λόγος και το μικρό μέγεθος όπως και η ανθεκτικότητα του καινούριου.
-
Ο χρήστης HighFidelity έγραψε:
......Σημαντικός λόγος και το μικρό μέγεθος όπως και η ανθεκτικότητα του καινούριου. -
Δεν τα λες σωστά...
Άλλαξα πρόσφατα δίπλωμα (για την ακρίβεια, το παρέλαβα σήμερα το καινούριο ) και η διαδικασία είχε ως εξής:
-Χρειάζεσαι 1(μία) φωτογραφία. Το κόστος δεν το ξέρω, ποικίλει, φαντάζομαι από 5-10€.
-Παράβολο 30€ από Εθνική Τράπεζα.
-Πηγαίνεις σε ΚΕΠ και κάνεις την αίτηση όπου κρατούν όλα τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, την φωτογραφία, το παράβολο, αλλά ΔΕΝ κρατούν το δίπλωμά σου. Αυτό, υποχρεούσαι να το παραδώσεις όταν έρθει το νέο.Ο λόγος να βγάλεις καινούριο δίπλωμα είναι η πιθανότητα οδήγησης στο εξωτερικό, αν και το ροζ δίπλωμα νομίζω έκανε κι αυτό. Ο άλλος λόγος είναι πως έχουν περάσει πολλά χρόνια από την έκδοση του διπλώματος και δεν σε αναγνωρίζουν ως νόμιμο κάτοχο!
Πίστεψε με, δίχως ίχνος αλαζονείας, το θέμα το γνωρίζουν ελάχιστοι στο φόρουμ όσο εγώ λόγω θεσης..
Το έχω κάνει προσωπικά ...εκατοντάδες φορές από την αρχή του χρόνου. Ποιο πριν μιλώ για μερικές χιλιάδες.
Πράγματι λοιπόν ζητάνε 1 φωτογραφία. Το θέμα είναι ότι τα φωτογραφεία βγάζουν τετράδα τύπου διαβατηρίου οπότε το κόστος είναι 10€+. Σε απλή ανανέωση θέλεις 3 πάντως!
Αυτό για το δίπλωμα που ανέφερες γίνεται με παραλλαγές...έχουν πράγματι στείλει εγκύκλιο από την αστυνομία που αναφέρει ρητά ότι ο πολίτης πρέπει να έχει το πρωτότυπο δίπλωμα του μαζί ακόμα και αν έχει λήξει μαζί με την βεβαίωση υποβολής αιτήματος από τα κεπ που αποδεικνύει τις ενέργειες στις οποίες έχει προβεί και να το παραδίδει με την παραλαβή του νέου. Στην πράξη όμως πολλές δ/νσεις μεταφορών και κυρίως ΚΕΠ, βγάζουν επικυρωμένη φωτοτυπία την οποία δίνουν στον πολίτη να κυκλοφορεί και του παίρνουν το παλιό δίπλωμα μαζί με τα δικαιολογητικά κατάθεσης.
Αυτό γίνεται για 2 λόγους:- Διότι έτσι διευκολύνεται τόσο και το ΚΕΠ όσο και ο υπάλληλος του μεταφορών να κλείσουν την υπόθεση και δεν μπλέκουν με το παλιό δίπλωμα όταν έχει ήδη παραδοθεί στον κάτοχο το νέο και
- Διότι η παραπάνω εγκύκλιο έχει μια ηλίθια αντίφαση. Υποχρεώνει τον πολίτη να προνοήσει για την έκδοση του διπλώματος του 1 μήνα πριν την λήξη του, όταν τα μεταφορών της Αθήνας κάνουν συχνά και 3 μήνες(συνέβη και παραπάνω), να τα εκδώσουν, μην προβλέποντας τι γίνεται στο ενδιάμεσο, ενώ, παράλληλα, ο νόμος καλύπτει τον πολίτη που ήρθε στο ΚΕΠ εγκαίρως να κάνει αίτηση πριν την λήξη του διπλώματος με βάση την ημέρα πρωτοκόλλησης ( * ). Η αστυνομία ενημερώθηκε για το θέμα αλλά ...συνέδεσε με Κάιρο τους εμπλεκόμενους φορείς διότι πρόκειται για αργοκίνητο θεσμό.
Έτσι στην πράξη πολλοί κυκλοφορούν με την επικυρωμένη φωτοτυπία και την βεβαίωση του ΚΕΠ τα οποία παραδίδουν στην αρμόδια υπηρεσία κατά την παράδοση του νέου διπλώματος τους. Ποτέ δεν έγραψαν κανέναν οι τροχαίοι για το γεγονός!!!
Τώρα για την αιτία αλλαγής, πέραν του ταξιδιού στο εξωτερικό που οι ξένοι ενίοτε μπερδεύονται με τα δικά μας ροζ διπλώματα, η απώλεια και η κλοπή αποτελούν τους κύριους λόγους με επόμενη στην σειρά αιτία αλλαγής την φθορά (επιβάρυνση 9€ στα παραπάνω).
(Εδώ υπάρχει ένα άλλο παράδοξο να πληρώνει ο πολίτης πρόστιμο για την απώλεια και την κλοπή 30 ευρώ την πρώτη φορά και 60 την δεύτερη με εξαίρεση όταν το δίπλωμα 'χάνεται' με παράλληλη κλοπή ή διάρρηξη του οχήματος! Και δαρμένος και κουρεμένος δηλαδή... )
( * ) Φαντάσου ότι μιλάμε αναλογικά σαν να έκανε ένας νεαρός αίτηση αναβολής λόγω σπουδών στο ΚΕΠ και μέχρι να λάβει απάντηση και το χαρτί της αναβολής, να του ερχόταν χαρτί στράτευσης και να τον συνελάμβαναν σαν ανυπότακτο... Μικροί θεοί όσοι έγραψαν την σχετική εγκύκλιο στην Αστυνομία! Τους αγαπώ!
-
Ο χρήστης Dodger έγραψε:
Τα διπλώματα οδήγησης σε χάρτινο έντυπο (δηλαδή παλαιού τύπου) που ήδη έχουν εκδοθεί ισχύουν μέχρι το 2033, τηρουμένων των διατάξεων που ισχύουν για την ανανέωσή τουςTo δίπλωμα μου λήγει το 2034, αν ισχύει έως το 2033 δεν βρίσκω ούτε έναν λόγο να ασχοληθώ μαζί του πριν αυτήν την ημερομηνία!!!!!!!!
-
Ο χρήστης amazing έγραψε:
Να κάνω και γω μια ερώτηση.Όσοι έχουν το παλιό πράσινο δίπλωμα,πρέπει να το αλλάξουν?Γιατί από τα όσα ειπώθηκαν δεν έβγαλα άκρηκανείς δεν τους υποχρεώνει μέχρι τα 65 τους όμως ούτε οι ίδιοι δεν αναγνωρίζουν τον εαυτό τους στην φωτογραφία...συχνά οι τροχαίοι τους ζητούν ταυτότητα για να επαληθεύσουν. Για μένα αν ο κάτοχος είναι κοντά στα 65 να μην το αλλάξει. Οι 50 + που έχουν τέτοια ας τα κρατήσουν
-
ΟΚ, μάλλον Σπύρο εργάζεσαι σε ΚΕΠ, εγώ... απλός πελάτης ήμουν και τέτοια ήταν και η εμπειρία μου!
-
Ο χρήστης costaslio έγραψε:
......Σημαντικός λόγος και το μικρό μέγεθος όπως και η ανθεκτικότητα του καινούριου.
γελάς αλλά δεν είναι λίγοι οι συμπολίτες μας που άλλαξαν το δίπλωμα για να χωρά στο πορτοφόλι τους και να αντέχει αφού το παλιό φθειρόταν εύκολα! Πολλοί βέβαια το άλλαξαν με το ζόρι διότι το είχαν αλλοιώσει τόσο που δεν μπορούσαν να το διαβάσουν ούτε οι ίδιοι
-
ΟΚ, μάλλον Σπύρο εργάζεσαι σε ΚΕΠ, εγώ... απλός πελάτης ήμουν και τέτοια ήταν και η εμπειρία μου!Αφού έκανες την δουλειά σου φίλε Γρηγόρη όλα καλά.
-
Ο χρήστης spyros.s έγραψε:
......Σημαντικός λόγος και το μικρό μέγεθος όπως και η ανθεκτικότητα του καινούριου.
γελάς αλλά δεν είναι λίγοι οι συμπολίτες μας που άλλαξαν το δίπλωμα για να χωρά στο πορτοφόλι τους και να αντέχει αφού το παλιό φθειρόταν εύκολα! Πολλοί βέβαια το άλλαξαν με το ζόρι διότι το είχαν αλλοιώσει τόσο που δεν μπορούσαν να το διαβάσουν ούτε οι ίδιοι
Γελάω διότι: το δίπλωμα το έχω από το 1989, τα πρώτα 10 χρόνια το είχα στο πορτοφόλι μου και αυτό στην κολότσεπη ενώ οδηγούσα σχεδόν αποκλειστικά μηχανές , τα επόμενα 13 χρόνια το έχω πότε με τα άλλα χαρτιά μέσα στο ντουλαπάκι του αυτοκινήτου και όταν πάω Αθήνα πάλι στο πορτοφόλι αφού οδηγώ στην Αθήνα μόνο το μηχανάκι μου και αυτό για πάνω από ένα μήνα κάθε έτος. Αλλά και πάλι είναι σε καλή κατάσταση και σχεδόν καθόλου φθαρμένο. 24 χρόνια και είναι ΟΚ !!!!!!!
Πολλοί το άλλαξαν λόγω φθοράς αλλά εαν τους χάλασε το παλιό θα τους χαλάσει και το καινούριο!!!!! -
Εγώ το άλλαξα γιατί δε χώραγε στο -καινούριο- πορτοφόλι και δεν ήθελα νά το αφήνω στο αμάξι. Οπότε, έκανα τη δουλειά μου στη διεύθυνση μεταφορών της περιοχής μου, χωρίς να τρέχω σε ΚΕΠ (και αρπαχτώ με κανέναν αργόσχολο). Αρπάχτηκα στο Μεταφορών
-
το μεταφορών στην περιοχή σου είναι το καλύτερο στην Αττική σε χρόνους εξυπηρέτησης...το χειρότερο είναι της Παλλήνης και έπεται φυσικά το κεντρικό στον Χολαργό...
-
Ο λόγος να βγάλεις καινούριο δίπλωμα είναι η πιθανότητα οδήγησης στο εξωτερικό, αν και το ροζ δίπλωμα νομίζω έκανε κι αυτό. Ο άλλος λόγος είναι πως έχουν περάσει πολλά χρόνια από την έκδοση του διπλώματος και δεν σε αναγνωρίζουν ως νόμιμο κάτοχο!
Το ροζ το δέχονται στο εξωτερικό κατά έναν περίεργο λόγο... Πρέπει να έχεις όμως κ ταυτότητα ή διαβατήριο μαζί για να συγκρίνει κάπως τα ελληνικά γράμματα...
Μου κάνει εντύπωση πάντως μιας κ τα μόνα λατινικά γράμματα είναι μπροστά στην πρώτη σελίδα, που αναγράφει δίπλωμα οδήγησης... Ονόματα κτλ είναι μόνο στα ελληνικά... αλλά μας έχουν μάθει τί καραγκιόζηδες είμαστε κ το δέχονται...Τουλάχιστον η αλλαγή είναι φθηνή στην Ελλάδα ... εδώ έδωσα 46€ για παράβολα κτλ για να αλλάξω το ελληνικό κ να πάρω το γερμανικό σε κάρτα... Για την ακρίβεια δεν το παρέλαβα, αλλά πρέπει να είναι έτοιμο κ ίσως το παραλάβω σε κανένα μήνα όταν βρω χρόνο να περάσω... θα γράψω τότε εντυπώσεις... όλο κ κάποια στραβή περιμένω να κάτσει...
-
τραγικό αυτό που γράφεις αλλά είναι δυστυχώς αλήθεια...η πλάκα είναι ότι αν πέσεις σε περίεργο αστυνομικό θα σε καθυστερήσει δικαίως και αδίκως.
-
Θέλω να αλλάξω το ρόζ τρίπτυχο σε καινούργιου τύπου...Σε ποιά υπηρεσία ειναι καλύτερα να το κάνω?Στο ΚΕΠ,στη Μεταφορών ή να το δώσω σε καμια σχολή οδηγών πληρώνοντας κάτι παραπάνω?
-
Ο χρήστης PeterPan έγραψε:
Ο λόγος να βγάλεις καινούριο δίπλωμα είναι η πιθανότητα οδήγησης στο εξωτερικό, αν και το ροζ δίπλωμα νομίζω έκανε κι αυτό. Ο άλλος λόγος είναι πως έχουν περάσει πολλά χρόνια από την έκδοση του διπλώματος και δεν σε αναγνωρίζουν ως νόμιμο κάτοχο!
Το ροζ το δέχονται στο εξωτερικό κατά έναν περίεργο λόγο... Πρέπει να έχεις όμως κ ταυτότητα ή διαβατήριο μαζί για να συγκρίνει κάπως τα ελληνικά γράμματα...
Μου κάνει εντύπωση πάντως μιας κ τα μόνα λατινικά γράμματα είναι μπροστά στην πρώτη σελίδα, που αναγράφει δίπλωμα οδήγησης... Ονόματα κτλ είναι μόνο στα ελληνικά... αλλά μας έχουν μάθει τί καραγκιόζηδες είμαστε κ το δέχονται...Τουλάχιστον η αλλαγή είναι φθηνή στην Ελλάδα ... εδώ έδωσα 46€ για παράβολα κτλ για να αλλάξω το ελληνικό κ να πάρω το γερμανικό σε κάρτα... Για την ακρίβεια δεν το παρέλαβα, αλλά πρέπει να είναι έτοιμο κ ίσως το παραλάβω σε κανένα μήνα όταν βρω χρόνο να περάσω... θα γράψω τότε εντυπώσεις... όλο κ κάποια στραβή περιμένω να κάτσει...
Δεν είναι καραγκιοζιλίκι τα ελληνικά είναι επίσημη γλώσσα της ΕΕ
Κατα τα άλλα αν έχεις διαβατήριο ή ταυτότητα κανείς δεν θα σου πεί απολύτως τπτ.
Δεν είχα ποτέ κανένα προβλήμα με ελληνικό δίπλωμα και έχω ελεγχθεί στο αστυνομοκρατούμενο Στρασβούργο λόγω συνόδου ΝΑΤΟ 2 φορές.
ΔΙΠΛΩΜΑΤΑ ΟΔΗΓΗΣΗΣ