-
Ο χρήστης Hellenic tifosi έγραψε:
Μα τι κολλημα ρε παιδια.
Αν οι Ελληνικες ναυτιλιακες εταιρειες ειναι μεγαλες οι μικρες και πως συγκρινονται με αλλες στο εξωτερικο δεν εχει σημασια (εχει αμα συναγωνιζονται). Το να ειναι πετυχημενες και να απασχολουν προσωπικο ειναι το πραγμα.
ΝικοςΑν δεν κάνω λάθος ακριβώς αυτό λέμε και εμείς τόσες σελίδες. Αν διαβάσεις με προσοχή θα δεις ποιός είναι αυτός που ανάγει το μέγεθος σε θέμα ύψιστης σημασίας.
Το μεγεθος ειναι αποδειξη ΝΙΚΗΣ! (for lack of a better word). Νικης με την εννοια οτι, 'στο θεμα ΑΒΓ ειμαι ο καλυτερος!' Και παραμενω ως καλυτερος. ΕΠισης με την εννοια οτι 'μπορω να διοργανωσω κατι κολλωσιαιο και να το κρατησω οργανωμενο!'
Επισης υπαρχουν τα αλλα καλα. Οτι η μεγαλυτερη εταιρια θα κανει περισσοτερες προσληψεις και κατι τετοιο κατεβαζει το unemployment, το οτι θα μπορεσει να πληρωσει υψηλοτερους μισθους και ετσι να μαγνητισει better talent στον τομεα. Οτι θα μπορεσει να επεκταθει ισως και σε αλλους τομεις. Οτι θα τραβηξει ταλεντα απο το εξωτερικο. Το οτι θα μπορεσει να περασει μια εθνικη οικονομικη κριση πιο ευκολα. Κτλ, κτλ.
Δεν μπορω να καταλαβω πως τα παραπανω δεν ειναι οφθαλμοφανες και πρεπει να τα γραψω.
-
Κατα τη γνωμη μου, μετα την ανεξαρτησια της, η Αμερικη αρχισε να αναπτυσσεται ραγδαια.
Σημερα εχει φτασει σε σημειο να εχει ξεπερασει ακομα και τη μαμα Αγγλια και να βρισκεται τουλαχιστον 20 χρονια πιο μπροστα σε αναπτυξη απο την Ελλαδα.
Ισως να πρεπει να κοιταμε λιγοτερο ανεπτυγμενες χωρες οπως π.χ. το Βελγιο ή τη Γερμανια οι οποιοι ειναι μια δεκαετια πιο μπροστα και ετσι να μας επιτραπει πιο ρεαλιστικα να δουμε σε πιο κοντινο πλανο το μελλον της χωρας μας(οτι εγινε πριν 10 χρονια στο Βελγιο π.χ. γινεται σημερα στην Ελλαδα)
και να προετοιμαστουμε καταλληλως.
Στον οριζοντα ομως, πρεπει να υπαρχει ο στοχος για κατι μεγαλο και δυνατο οπως π.χ. η Αμερικη. Πραγματικα στην Αγγλια που ζω βλεπω οτι οι ανθρωποι ειναι μπροστα. Εμεις θελουμε τουλαχιστον 15 χρονια ετσι ωστε να ειμαστε οπως ειναι σημερα οι Αγγλοι. Και να σκεφτομαστε οπως σκεφτονται οι Αγγλοι...
Το πιο σωστο ειναι, οπως εχουν πει κατα καιρους και τα παιδια απο την αμερικη, οτι πρεπει να βλεπουμε τι γινεται εξω απο τη χωρα μας, να περνουμε ιδεες και να τις φερνουμε στην Ελλαδα και να τις εφαρμοζουμε.
Οταν λεω ιδεες δεν εννοω μονο εφευρεσεις, αλλα ιδεες σε θεματα οργανωσης , διοικησης και τροπου σκεψης.Απο οτι καταλαβα μερικα παιδια λενε, παρε την ιδεα, εφαρμοσε τη, και μετα καθεσαι να την καταλαβεις και να την βελτιωσεις. Μου αρεσει σαν τροπος σκεψης αυτο. Συμφωνειτε ομως οτι το να φερεις κατι καινουριο απο το εξωτερικο και να το εφαρμοσεις αυτουσιο, ειναι λιγο επικινδυνο ?
Υ.Γ. Βαρεθηκα αυτην την συζητηση. Σε ποιο τοπικ μιλαμε για πιπινια ???
-
Ο χρήστης gavriil1 έγραψε:
...αν και ο αγαπητός Γαβριήλ διαφωνεί εγώ επαναλαμβάνω ότι κατά τη γνώμη μου το πρόβλημά μας έχει τη ρίζα του στην ελλειπή εκπαίδευση και τις συνεπακόλουθες ελλειπείς γνώσεις μας...
Ξανα διαφωνω για την εκπεδευση.....Π.χ. Δεν εχει σημασια ποση ιστορια ξερει καποιος και ποσο καλα.....
Βλέπεις; Γνώση, λέω εγώ, Ιστορία, λες εσύ. Εσύ μιλάς για στείρα γνώση, όπως αυτή που δίνουν με τα τσουβάλια τα σχολεία σήμερα. Εγώ μιλάω για εκπαίδευση. Έχει διαφορά - ή μάλλον δεν έχει καμία σχέση.
... Εδω θες να εισαι υπαλληλος ....
Τι μου λές;
Αυτος που δεν καταλαβαινει εισαι ακριβως ΕΣΥ! Και ακριβως αυτο ειναι ενα αλλο τεραστιο παραδειγμα της αποδειξης του λαθους τροπου σκεψης απο Ελληνες για το τι ετσι μια υγιεις, μεγαλη εθνικη οικονομια. Εαν νομιζεις οτι οι ΗΠΑμερικανικοι κολλωσοι δεν νοιαζονται για την πορεια του εθνους, τοτε κανεις 100% λαθος και ξερω γιατι. Ετσι σκεφτονται ολοι στην Ελλαδα. Οτι οι μεγαλες εταιριες σκεφτονται μονο το χρημα και τιποτε αλλο και οτι ειναι οδοστρωτηρες και πατουν τους παντες και τα παντα για το συμφερον τους και μονο, εχουν μηδεν morals, zero values, κτλ, κτλ.
Απλως σου λεω οτι αξιζει να αλλαξεις γνωμη για το παραπανω διοτι δεν ειναι καθολου ετσι. Οι μεγαλες εταιριες βασιοντε! στην υγεια του εθνους και το αναγνωριζουν αυτο. Αυτο εδω ονομαζεται 'Social responsibility' απο πλευρας των εταιριων. Ποσα παραδειγματα θες εαν ακομη το αμφισβητεις.Έχει πλάκα όταν απαντάς εσύ στις ερωτήσεις που θέτεις.
Το μέγεθος των ΗΠΑμερικάνικων κολοσσών είναι ανάλογο με το μέγεθος της οικονομίας των ΗΠΑ. Αν δεν καταλαβαίνεις ότι μια εταιρία τέτοιου μεγέθους δεν χωράει στην Ελλάδα, τι μένει να πω; Αν, πάλι, το καταλαβαίνεις, γιατί ζητάς Ελληνική εταιρία με τζίρους μεγάλης των ΗΠΑ;
Για το ενδιαφέρον τους για τα έθνη ξέρω, προτιμάνε να χάνουν αυτές αρκεί το έθνος να στηρίζεται. Γι' αυτό πχ στις ΗΠΑ χρηματοδοτούν και τους δυο υποψήφιους προέδρους, για το καλό του έθνους. Και αυτούς που απολύουν για το καλό του έθνους τους απολύουν, που τυχαίνει μερικές φορές να είναι και το δικό τους καλό. Γι’ αυτό και η Βόνταφον στην Ελλάδα έχει γραμμένη την Ελληνική βουλή στα αρ@|»δια της και κανένας δεν τολμάει να αγγίξει το Σωκράτη.
Οι εταιρίες – κολοσσοί κυβερνούν, σήμερα. Και το μοναδικό όπλο των λαών είναι να μην τις υποστηρίζουν. Γι’ αυτό οι άνθρωποι μένουν αγράμματοι, για να μην το καταλαβαίνουν.
Δεν μου αρέσει τα παιδιά μου να ονειρεύονται να γίνουν υπάλληλοι εταιριών, καταλαβαίνεις; Το βλέπω σαν ευνουχισμό, αντίστοιχο με των φανατικών θρησκόληπτων που κόβουν κλειτορίδες (από αγόρια και κορίτσια).
Από την άλλη, βέβαια, αν έλθει μια εταιρία – κολοσσός και μου δώσει τπτ καλά λεφτά να της πουλήσω την εταιριούλα μου, μάλλον θα το σκεφτώ. Άβυσσος η ψυχή του ανθρώπου. -
Ο χρήστης gavriil1 έγραψε:
...
Οι ΗΠΑ είναι η χώρα των μικρομεσαίων υπαλληλίσκων, που τους γεμίζουν τις τσέπες με κάτι χαρτιά που τους λένε ότι είναι χρήματα και τα οποία σπανίως τους φτάνουν για να κάνουν αυτά που τους λένε ότι πρέπει να θέλουν να κάνουν. Όλοι ελπίζουν, απλά, ότι θα βγούν πλούσιοι στη σύνταξη, αυτό μας το έχει πει και ο Γαβριήλ μερικές φορές.
...$39,452.74 per capita στις ΗΠΑ.
http://www.nationmaster.com/graph-T/eco_gdp_percap
Κατέχει τη Νο6 θέση στη λίστα. Ρίχνοντας μια ματια στις χωρες που είναι απο πάνω εύκολα μπορεί κάποιος να βρεί στις στατιστικές οτι έχουν ΠΟΛΥ υψηλότερο cost of living απο τις ΗΠΑ. Eidika Νοrway , το Oslo φέτος θεωρήθηκε η ακριβότερη πόλη στο κόσμο.
Επομένως επέτρεψέ μου να θεωρώ οτι και τα χρήματα φτάνουν στις ΗΠΑ, και ατό που είπε ο Γαβριήλ είναι απόλυτα εφικτόΜε ειλικρινή εκτίμηση,
ΔημήτρηςΤο περιφημο με το νουμερα $39,452.74 Δημητρη δεν ειναι οτι οι πιο πανω χωρες εχουν ακριβο cost of living. Για μενα, το περιφημο ειναι οτι το $39,452.74 το κατεχει μια χωρα με ολικο πλυθησμο 300,000,000 ανθρωπους. ΑΥΤΟ ειναι το πιο δυσκολο απο ολα.
Το να εχω 10εκ ανθρωπους και να ειναι ολοι ΟΚ is one thing. Το αν εχω 300εκ is a lot more complicated than that.
Και η #29η θέση για την Ελλάδα με τα $19,066.46 per capita είναι επίσης
άθλος κατά την άποψή μου για μία χώρα μόλις 10 εκατομμυρίων έχοντας 4
αιώνες υπό Οθωμανική κατοχή, 2 παγκόσμιους πολέμους και μία 7ετία
δικτατορίας. -
Θα μπορούσαμε και πολύ καλύτερα.
-
Ο χρήστης manosk έγραψε:
Θα μπορούσαμε και πολύ καλύτερα.Δεν αντιλέγω...τρανό παράδειγμα η Γερμανία!
Αλλά και η 29η θέση μεταξύ όλων των κρατών της υφηλίου δεν είναι λίγο πράγμα!
*** η Κύπρος είναι μόλις 700$ επάνω από εμάς...
-
Ο χρήστης manosk έγραψε:
Θα μπορούσαμε και πολύ καλύτερα.Πώς;
-
Αν είχαμε επενδύσει αντί να φάμε τα Α' και Β' ΚΠΣ. Αν οι Ολυμπιακοί είχαν κοστίσει όσα έπρεπε αντί για τα τριπλάσια. Αν είχαμε κλείσει τις προβληματικές επιχειρήσεις δίνοντας τα χρήματα που ξοδέψαμε για να λειτουργούν για 10 χρόνια κάποια ζόμπι σε αναπτυξιακά έργα και μελετημένες επιχορηγήσεις. Αν είχαμε συνδέσει την τριτοβάθμια εκπαίδευση με την παραγωγή.
-
Ο χρήστης ililias έγραψε:
Θα μπορούσαμε και πολύ καλύτερα.
Πώς;
Με σοφότερες επιλογές στον τομέα του τουρισμού (ενασχόληση και με άλλα είδη τουρισμού εκτός του 'ήλιος και θάλασσα') και κυρίως στον τομέα της γεωργίας (τα έχεις γράψει πολλές φορές).
Καλό θα ήταν να είχαμε επενδύσει πραγματικά τα χρήματα της Ε.Ε. και να είχαν δημιουργηθεί οι συνθήκες αν όχι για την επέκταση, τουλάχιστον για την παραμονή και διατήρηση των υπάρχοντων βιοτεχνιών-βιομηχανιών.
Η Ισπανία που ήταν στα ίδια και χειρότερα χάλια με μας πριν από 30 χρόνια, αν δεν λανθάνω, βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στον τουρισμό της...
Θα μπορούσαμε επίσης να έχουμε εκμεταλλευτεί και την Γροιλανδία!
-
Ή τον Άρη!
-
Κάντε τώρα τον Μάνο ΥΠΟΥΡΓΟ!
Κάντε τώρα τον Μάνο ΥΠΟΥΡΓΟ!
Κάντε τώρα τον Μάνο ΥΠΟΥΡΓΟ![με ρυθμό σαν σύνθημα]
κοιτάξτε τι μπάνερ βρήκα στο fleamarket?
-
Αυτούς που ευθύνονται γι' αυτά που αναφέρεις, φίλε Μάνο, τους ψηφίζαμε, τους ψηφίσαμε και θα τους ξαναψηφίσουμε.
Κυριολεκτικά, τα ίδια πρόσωπα. Αλλά και μεταφορικά, τις ίδιες πολιτικές.
Γίνονται κάπου εδώ κοντά εκλογές στα επιμελητήρια. Χθες, λοιπόν, ενώ ζητούσα πληροφορίες για ένα αυτοκίνητο, ο αντιπρόσωπος άρχισε να μου μιλάει για ένα συνδυασμό που διεκδικεί την προεδρία του επιμελητηρίου και του οποίου είναι υποψήφιος. Απεδείχθη και μάλιστα χωρίς ιδιαίτερη προσπάθεια, ότι είτε δεν είχε ο συνδυασμός του πρόγραμμα, είτε αυτός είχε μαύρα μεσάνυχτα. Στην ερώτηση 'τι παραπάνω θα κάνετε εσείς από τους άλλους' είχε μόνο να απαντήσει 'ε, τότε εσύ είσαι βολεμένος'. Αλλαγή για την αλλαγή, τπτ για την ουσία. Στην 'αφελή' μου ερώτηση, τέσσερα χρόνια τώρα σαν αντιπολίτευση πόσες επιχειρήσεις του Νομού επισκέφτηκαν, μήπως και πάρουν μια ιδέα για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι επαγγελματίες ώστε να διαμορφώσουν άποψη και πρόγραμμα, μου απάντησε ότι ούτε οι άλλοι πήγαν. Κι αυτά σε ένα Νομό, όπου στο τμήμα βιομηχανίας του επιμελητηρίου δεν υπάρχουν αρκετές επιχειρήσεις ώστε να βρεθούν ... 5 υποψήφιοι για τον κάθε συνδυασμό... -
Αυτούς που ευθύνονται γι' αυτά που αναφέρεις, φίλε Μάνο, τους ψηφίζαμε, τους ψηφίσαμε και θα τους ξαναψηφίσουμε.
Κυριολεκτικά, τα ίδια πρόσωπα. Αλλά και μεταφορικά, τις ίδιες πολιτικές.
Γίνονται κάπου εδώ κοντά εκλογές στα επιμελητήρια. Χθες, λοιπόν, ενώ ζητούσα πληροφορίες για ένα αυτοκίνητο, ο αντιπρόσωπος άρχισε να μου μιλάει για ένα συνδυασμό που διεκδικεί την προεδρία του επιμελητηρίου και του οποίου είναι υποψήφιος. Απεδείχθη και μάλιστα χωρίς ιδιαίτερη προσπάθεια, ότι είτε δεν είχε ο συνδυασμός του πρόγραμμα, είτε αυτός είχε μαύρα μεσάνυχτα. Στην ερώτηση 'τι παραπάνω θα κάνετε εσείς από τους άλλους' είχε μόνο να απαντήσει 'ε, τότε εσύ είσαι βολεμένος'. Αλλαγή για την αλλαγή, τπτ για την ουσία. Στην 'αφελή' μου ερώτηση, τέσσερα χρόνια τώρα σαν αντιπολίτευση πόσες επιχειρήσεις του Νομού επισκέφτηκαν, μήπως και πάρουν μια ιδέα για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι επαγγελματίες ώστε να διαμορφώσουν άποψη και πρόγραμμα, μου απάντησε ότι ούτε οι άλλοι πήγαν. Κι αυτά σε ένα Νομό, όπου στο τμήμα βιομηχανίας του επιμελητηρίου δεν υπάρχουν αρκετές επιχειρήσεις ώστε να βρεθούν ... 5 υποψήφιοι για τον κάθε συνδυασμό...Άρα; Τι κάνετε/κάνουμε;
-
Ο χρήστης charmak66 έγραψε:
Άρα; Τι κάνετε/κάνουμε;Έλα ντε; Αυτό δεν ψάχνουμε να βρούμε;
Edit. Χθες βράδυ σε δελτίο ειδήσεων, πήρε το αυτί μου ότι δεν υπήρχαν κάπου στην Ελλάδα αρκετοί αλλοδαποί εργάτες να μαζέψουν τα σπαράγγια! Σε ερώτηση δημοσιογράφου σε νεαρούς που έπιναν τη φραπεδιά τους σε καφετέρια γιατί δεν πάνε να μαζέψουν σπαράγγια, πήρε απαντήσεις του τύπου 'δύσκολη δουλειά', 'έχει λάσπες', 'καλύτερα εδώ με το καφεδάκι μας', 'σιγά, τώρα, για 25 - 30 ευρά' κλπ.
Για αρχή, θα μπορούσαμε να πάμε να μαζεύουμε σπαράγγια! 25 ευράκια + 5 ο καφές που δεν θα πάρουμε + που θα δούμε πως μαζεύεται το σπαράγγι! Άσχημα είναι; -
Καλά η τεμπελιά είναι εθνικό σπορ!
Αλλά και οι δουλειές που αναφέρονται στην tv δεν είναι κ ότι καλύτερο
για έναν πτυχιούχο. Γιατί να πληρώνει αυτός τα χάλια της ελληνικής
οικονομίας που δεν μπορεί να απορροφήσει αυτούς τους μορφωμένους
εργαζόμενους; -
Άλλα:
Να βάλουμε τα κωλόπαιδά μας να δουλεύουν τα καλοκαίρια. Γκαρσόνια, μάζεμα αγροτικών προϊόντων, ό, τι βρεθεί.
Να πείσουμε τους φοιτητές μας ότι δεν κάνουν διακοπές στα Πανεπιστήμια. Και ότι η θεωρία δίχως πράξη είναι άχρηστη.
Να τσακίσουμε τους «δασκάλους» που δεν μαθαίνουν τα παιδιά μας γράμματα το πρωί στα σχολεία, για να τους τα «μάθουν» το απόγευμα.
Να εκπαιδεύσουμε τους αγρότες μας. Μια σχολή αγροτών, γμγ, τόσο δύσκολο είναι;
Αν (λέμε, τώρα) γίνουν έστω μόνον αυτά τα 4, πιστεύω ότι σε 10 χρόνια το πολύ η Ελλάδα θα μπορούσε να αλλάξει πέραν αναγνωρίσεως.Σάββα, δεν πιστεύω ότι ο Έλληνας είναι τεμπέλης.
Επίσης, τα σπαράγγια θα τα μαζεύουμε για λίγο, δεν θα το κάνουμε επάγγελμα.
Αν ο φοιτητής μπει στην παραγωγή νωρίς, πιστεύω ότι σαν πτυχιούχος δεν θα αντιμετωπίσει τόσο μεγάλο πρόβλημα απασχόλησης. -
Να ρωτήσω κάτι;
Τι ακριβώς πιστεύετε πως προσφέρει η δουλειά σε ένα φοιτητή (σε άσχετο αντικείμενο με τις σπουδές του); Πέρα από τα πρακτικά (χαρτζηλίκι και 'εκτίμηση' των χρημάτων)
Γιατί το θεωρείτε τόσο σημαντικό;
-
Το να ξεκολλήσει από το τρίπτυχο καφές-μπαρ-γκόμενες και να κατανοήσει πως θα πρέπει να δραστηριοποιηθεί μόλις πάρει το πτυχίο του. Κάποτε αυτή τη δουλειά την έκανε ο στρατός, σήμερα που κι αυτός έχει γίνει ξενοδοχείο πρέπει να βρεθεί άλλος τρόπος για να βγει ο φοιτητής από το βρακί της μάνας του. Στο εξωτερικό που δεν έχουν θητείες και άλλα παρόμοια, η τακτική αυτή εφαρμόζεται εδώ και πολλές δεκαετίες: ο γόνος πρέπει να δουλέψει από νωρίς. Βέβαια το να πάει στα χωράφια ο νέος ή η νέα είναι κάπως υπερβολικό, αλλά είναι αναγκαίο να βρει δουλειά σε κάποιο γραφείο, ακόμα και ως γραφιάς με τον βασικό μισθό.
-
manosk, +1.
Φορτώναμε μαζί με το Μήτσο κι άλλους συμμαθητές, φορτηγά με καρπούζι κάθε καλοκαίρι, σαν μαθητές Γυμνασίου - Λυκείου.
Ο Μήτσος τελείωσε ΑΣΟΕΕ και διευθύνει μεγάλη επιχείρηση εξαγωγών αγροτικών προϊόντων, που έστησε μόνος του. Ποιός καρπουζοπαραγωγός, καρπουζέμπορος, οδηγός ή εργάτης νομίζετε ότι μπορεί να τον κοροϊδέψει;Σαν Α'ετής φοιτητής Πολυτεχνείου, ο φίλος έπιασε δουλειά σαν σχεδιαστής σε γραφείο Πολιτικού Μηχανικού, για ένα ποσό το μήνα που αντιστοιχούσε στο 1/4ο του ενοικίου του. Σημερινά, περίπου 100 €. Μαλάκας πιάστηκε, έ;
Λέω, αν δεν μπορείς αλλιώς, καλά. Αλλά μια δουλίτσα σχετική με το αντικείμενο των σπουδών σου μπορείς να τη βρεις, συνήθως. Κι ας φαίνεται και κακοπληρωμένη, δες την σαν επένδυση...
-
Λέω, αν δεν μπορείς αλλιώς, καλά. Αλλά μια δουλίτσα σχετική με το αντικείμενο των σπουδών σου μπορείς να τη βρεις, συνήθως. Κι ας φαίνεται και κακοπληρωμένη, δες την σαν επένδυση...
απο τη στγμη που προσφερεις σε μια θεση γιατι να μην πληρωνεσε και αναλογα???
Tελικα που βρισκεται το προβλημα της ελληνικης οικονομιας;