-
Ο χρήστης kozo έγραψε:
εχω πατησει πολυ χιονι αυτο το διαστημα στον παρνασσο και το G012 τα παει παρα πολυ καλα. και σε παγωμενο οδοστρωμα (εχτες και προχθες στο χιονοδρομικο) δεν καταλαβαινε τιποτα. με την δεουσα προσοχη φυσικα και χωρις τις μαγκιες που κανουν αρκετοι. οπου ομως εβρισκα την ευκαιρια παταγα αποτομα φρενο ή γκαζι να τα δοκιμασω και εκει καταλαβαινες ποσο καλα πατανε.Προφανώς τα πάει πάρα πολύ καλά σε σχέση με τις δικές σου εμπειρίες. Το χιόνι και ο πάγος είναι το αδύνατο σημείο του G012. Δεν είναι άχρηστο, αλλά σε σύγκριση με τον ανταγωνισμό υστερεί.
Αυτό το κολπάκι το κάνω καμιά φορά και εγώ. Θέλει όμως προσοχή και να το κάνεις σε σημεία που είσαι μόνος σου και υπάρχουν μεγάλα περιθώρια ώστε να μη βγεις από το δρόμο στα καλά καθούμενα. -
Ο χρήστης meco έγραψε:
εχω πατησει πολυ χιονι αυτο το διαστημα στον παρνασσο και το G012 τα παει παρα πολυ καλα. και σε παγωμενο οδοστρωμα (εχτες και προχθες στο χιονοδρομικο) δεν καταλαβαινε τιποτα. με την δεουσα προσοχη φυσικα και χωρις τις μαγκιες που κανουν αρκετοι. οπου ομως εβρισκα την ευκαιρια παταγα αποτομα φρενο ή γκαζι να τα δοκιμασω και εκει καταλαβαινες ποσο καλα πατανε.
Προφανώς τα πάει πάρα πολύ καλά σε σχέση με τις δικές σου εμπειρίες. Το χιόνι και ο πάγος είναι το αδύνατο σημείο του G012. Δεν είναι άχρηστο, αλλά σε σύγκριση με τον ανταγωνισμό υστερεί.
Αυτό το κολπάκι το κάνω καμιά φορά και εγώ. Θέλει όμως προσοχή και να το κάνεις σε σημεία που είσαι μόνος σου και υπάρχουν μεγάλα περιθώρια ώστε να μη βγεις από το δρόμο στα καλά καθούμενα.σε σχεση με τον ανταγωνισμο δεν ξερω περαν σχολιων απο αλλους χρηστες και γενικα ερευνας αγορας που εκανα πριν καταληξω σε αυτα. γενικα εισαι ο πρωτος που λεει οτι υστερει στο χιονι και παγο. φυσικα δεν μπορει να συγκριθει με οποιο χιονολαστιχο αλλα η δικη μου εμπειρια σε σχεση με (τα παλια) scorpion str που ειχε επανω ειναι η μερα με την νυχτα στο χιονι. αλλα και γενικα κυκλοφορω στον παρνασσο καθε σ/κ δεν μασανε πουθενα σε βαθμο που η τετρακινηση να μην δουλευει σχεδον καθολου.
φυσικα το τεστ το κανω οταν ειμαι μονος μου και σε νορμαλ σημεια
-
Ο χρήστης kozo έγραψε:
σε σχεση με τον ανταγωνισμο δεν ξερω περαν σχολιων απο αλλους χρηστες και γενικα ερευνας αγορας που εκανα πριν καταληξω σε αυτα. γενικα εισαι ο πρωτος που λεει οτι υστερει στο χιονι και παγο. φυσικα δεν μπορει να συγκριθει με οποιο χιονολαστιχο αλλα η δικη μου εμπειρια σε σχεση με (τα παλια) scorpion str που ειχε επανω ειναι η μερα με την νυχτα στο χιονι. αλλα και γενικα κυκλοφορω στον παρνασσο καθε σ/κ δεν μασανε πουθενα σε βαθμο που η τετρακινηση να μην δουλευει σχεδον καθολου.φυσικα το τεστ το κανω οταν ειμαι μονος μου και σε νορμαλ σημεια
Σε σύγκριση με το STR φυσικά και είναι πολύ καλύτερο.
Το ξέρω ότι εσύ το κάνεις έτσι. Για τους άλλους το έγραψα.
Υ.Γ. Βάζε και κανένα τόνο. Κρίμα είναι.
Υ.Γ.2 Τι αυτοκίνητο οδηγάς; -
ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΓΝΩΜΕΣ ΓΙΑ ΛΑΣΤΙΧΑ 50/50 ΣΕ ΝΙSSAN NAVARA D40
-
Καλησπέρα, θέλω να αντικαταστήσω τα ελαστικά στο land cruiser και θα ήθελα τη γνώμη σας.
Το αυτοκίνητο το εχω για ταξίδια και για εκτός δρόμου εξορμήσεις και δεν το χρησιμοποιώ για τις καθημερινές μεταφορικές μου ανάγκες. Γι'αυτό το λόγο θέλω να κινηθώ σε ένα ελαστικό 50/50.Αυτή τη στιγμή έχω τα michelin synchrone 4x4 τα οποία είναι πολυ καλα στην άσφαλτο αλλά εκτός δεν με ικανοποιούν.
Σκεύτομαι να βάλω τα yokohama geolandar at-s
Ποιά η γνώμη σας?
Έχετε να προτείνετε τίποτα άλλο? -
Ο χρήστης sakisalfa έγραψε:
Καλησπέρα, θέλω να αντικαταστήσω τα ελαστικά στο land cruiser και θα ήθελα τη γνώμη σας.
Το αυτοκίνητο το εχω για ταξίδια και για εκτός δρόμου εξορμήσεις και δεν το χρησιμοποιώ για τις καθημερινές μεταφορικές μου ανάγκες. Γι'αυτό το λόγο θέλω να κινηθώ σε ένα ελαστικό 50/50.Αυτή τη στιγμή έχω τα michelin synchrone 4x4 τα οποία είναι πολυ καλα στην άσφαλτο αλλά εκτός δεν με ικανοποιούν.
Σκεύτομαι να βάλω τα yokohama geolandar at-s
Ποιά η γνώμη σας?
Έχετε να προτείνετε τίποτα άλλο?οπως εγραψα παραπανω εγω εχω βαλει τα yokohama και ειμαι ευχαριστημενος. γενικα απο την ερευνα που ειχα κανει δεν ειχα βρει καποιον να πει αρνητικο για αυτα τα λαστιχα. τωρα βεβαια η διαφορα μας ειναι κατ αρχη το αυτοκινητο που τα εχω φορεσει- Honda HRV- και το οποιο δεν εχει καμια σχεση με το δικο σου. επισης η χρηση που εγω εχω κανει εκτος απο ασφαλτο ειναι σε χιονισμενο δρομο οπου τα παει πολυ καλα (για λαστιχο 50-50). προσωπικα ειχα καταληξει στα yokohama και στα Cooper discoverer ATR τα οποια ειναι ποιο σκληρα και αρα καλυτερα σε εκτος καταστασεις (χωμα κλπ). τελικα πηγα στα yokohama γιατι η προτεραιοτητα μου στα 'εκτος' ειναι πιο πολυ το χιονι παρα το χωμα
-
παιδες μια ερωτηση.αν αλλαξει το βημα του τζιπ βαζοντας αλλα ελαστικα υπαρχει περιπτωση να ενεργοποιουνται πιο γρηγορα η πιο αργα τα ηλεκτρονικα βοηθηματα του ; [tcs abs-esp]. ειμαι κατοχος του jeep compass το οποιο φοραει ελαστικα215/60/17 96h. ποια λαστιχα πρεπει να του βαλω[διασταση] κρατωντας την 17αρα ζαντα και το υψος του ελαστικου να γινει 55. thanks προκαταβολικα
-
περιμενω απαντησεις. αν καποιος γνωριζει
-
Ο χρήστης dinkat έγραψε:
παιδες μια ερωτηση.αν αλλαξει το βημα του τζιπ βαζοντας αλλα ελαστικα υπαρχει περιπτωση να ενεργοποιουνται πιο γρηγορα η πιο αργα τα ηλεκτρονικα βοηθηματα του ; [tcs abs-esp].ειμαι κατοχος του jeep compass το οποιο φοραει ελαστικα215/60/17 96h. ποια λαστιχα πρεπει να του βαλω[διασταση] κρατωντας την 17αρα ζαντα και το υψος του ελαστικου να γινει 55. thanks προκαταβολικα
Όχι δεν υπάρχει τέτοιο πρόβλημα για μικρές διαφορές. Όταν όμως ξεπερνάς το 3% διαφορά στη διάμετρο (είτε προς τα πάνω είτε προς τα κάτω) τότε τα φρένα αρχίζουν και έχουν προβλήματα. Όταν μικραίνεις τη διάμετρο μειώνεται το ίχνος του ελαστικού στην άσφαλτο οπότε και η τριβή. Συνεπώς τα φρένα δεν επαρκούν. Τα πατάς περισσότερο και συχνότερα και έτσι υπερθερμαίνονται. Όταν αυξάνεις τη διάμετρο αυξάνεται μεν το ίχνος και η τριβή με την άσφαλτο όμως αυξάνεται πάρα πολύ η στροφορμή του τροχού, αφού αυξάνεται και η γραμμική του ταχύτητα παρόλο που η γωνιακή μένει σταθερή (γραμμική ταχύτητα = γωνιακή ταχύτητα επί την ακτίνα) οπότε και πάλι τα φρένα ζορίζονται για να σταματήσουν τον τροχό συνεπώς και πάλι υπάρχει κίνδυνος υπερθέρμανσής τους. Επίσης με μεγάλο ίχνος ελαστικού στην άσφαλτο αυξάνεται ο κίνδυνος υδρολίσθισης, ενώ με πολύ μικρό μειώνεται η πρόσφυση
Θεωρητικά το 225/55/17 είναι που ταιριάζει, αλλά τη μικρότερη διαφορά στη διάμετρο θα την έχεις με το 235/55R17 (μόλις αύξηση 0.08% σε αντίθεση με το 1.52% μείωση του 225/55/17). Οπότε πήγαινε για το 235/55/17.
Γιατί όμως να θέλεις να αλλάξεις ελαστικά και να βάλεις 2 νούμερα μεγαλύτερα;
Σίγουρα θα χάσεις πολύ περισσότερα από αυτά που θα κερδίσεις. -
thanks meco απλα θεωρω πολυ ψηλο το 60 αρι προφιλ μου αφου κινουμαι 99 τοις εκατο στην ασφαλτο εσυ τι λες να το κανω θα παταει καλυτερα το τζιπ και με τα abs-tcs-esp θα εχω προβλημα ;
-
Ο χρήστης dinkat έγραψε:
thanks meco απλα θεωρω πολυ ψηλο το 60 αρι προφιλ μου αφου κινουμαι 99 τοις εκατο στην ασφαλτο εσυ τι λες να το κανω θα παταει καλυτερα το τζιπ και με τα abs-tcs-esp θα εχω προβλημα ;Μαλλον δεν καταλαβες καλα. Η διασταση στα ελαστικα σου με τις διαστασεις που σου πρωτεινει ο meco εχου πρακτικα σχεδον το ιδιο υψος προφιλ. Ο μονος τροπος για να χαμηλωσεις το προφιλ του ελαστικου χωρις να αλλαξεις το βημα ειναι να πας σε 18αρες ζαντες.
-
Ο χρήστης dinkat έγραψε:
thanks meco απλα θεωρω πολυ ψηλο το 60 αρι προφιλ μου αφου κινουμαι 99 τοις εκατο στην ασφαλτο εσυ τι λες να το κανω θα παταει καλυτερα το τζιπ και με τα abs-tcs-esp θα εχω προβλημα ;Αφού κινείσαι 99% στην άσφαλτο αγόρασες λάθος αυτοκίνητο. Τώρα όμως είναι λιγάκι αργά για τέτοιες συζητήσεις οπότε πάμε παρακάτω.
To 215/60/17 δεν είναι ελαστικό με ψηλό προφίλ. Είναι μια χαρά. Εγώ φοράω 225/70/16 δεν αντιμετωπίζω ιδιαίτερο πρόβλημα και δεν θα με χαρακτήριζα και τόσο συντηρητικό στην οδήγηση, ειδικά στις στροφές.Σου έχω απαντήσει ήδη στα ερωτήματά σου. Αν παρόλα αυτά κάτι δεν κατάλαβες θα στα ξαναπώ ακόμα μία φορά.
Όχι δεν θα έχεις πρόβλημα παρά μόνο αν αυξομειώσεις τη διάμετρο πάνω από 3%.- Με το 225/55/17 θα έχεις μείωση της διαμέτρου κατά 1,52%
- Με το 235/55/17 θα έχεις **αύξηση **κατά 0,08%.
Και στις δύο περιπτώσεις δεν θα έχεις κανένα απολύτως πρόβλημα. Με τη δεύτερη επιλογή είσαι απλά πιο κοντά στις εργοστασιακές προδιαγραφές για τη διάμετρο αλλά μεγαλώνεις δύο νούμερα το φάρδος του ελαστικού. Οπότε κάνε ότι νομίζεις. Αν έχει σημασία σου λέω ότι εγώ στη θέση σου θα άφηνα τη μαμά διάσταση. Ο κατασκευαστής ξέρει πάντα καλύτερα.
Από εκεί και μετά:
Ο Σάκης Άλφα έχει δίκιο σε αυτό που σου λέει. Το 55 δεν μετράει το ύψος του προφίλ αλλά τη σχέση που έχει το ύψος του προφίλ του ελαστικού με το πλάτος του ελαστικού. Εγώ με τις διαστάσεις που σου προτείνω μένει πάντα όσο το δυνατόν σταθερή η συνολική διάμετρος της ζάντας και κατά συνέπεια το ύψος του πλαϊνού του ελαστικού σε σχέση με την εργοστασιακή διάσταση. Αν αλλάξουμε σε μεγάλο βαθμό το ύψος του προφίλ τότε ναι το αυτοκίνητο ΔΕΝ θα πατάει σωστά στο δρόμο. Διάβασε στην προηγούμενη δημοσίευσή μου το γιατί. Αν θέλεις να μειώσεις το προφίλ του ελαστικού κρατώντας σταθερή τη διάμετρο του τροχού που είναι και το σωστό, τότε πρέπει να βάλεις μεγαλύτερες ζάντες. π.χ 18 ιντσών με ελαστικά 235/50/18 ή 225/50/18. Με τη πρώτη και πάλι μένεις πιο κοντά στη μαμά διάσταση (+0,37%) με τη δεύτερη ξεφεύγεις λίγο περισσότερο (-1.11%). Το κόστος σε αυτή την περίπτωση είναι υψηλό και δεν είμαι και τόσο σίγουρος ότι είναι σώφρον να βάλεις 50προφίλ σε ένα αυτοκίνητο τύπου SUV κάνοντάς το πιο απόλυτο στο όριο και με απρόβλεπτες αντιδράσεις τις οποίες πιθανότατα οι αναρτήσεις του αυτοκινήτου και η γενικότερη φιλοσοφία του πλαισίου αδυνατούν ή έστω δυσκολεύονται να ελέγξουν. -
παιδια ευχαριστω εχω καταλαβει πολυ καλα τι μου λετε !!! τα γνωριζα ολα αυτα. μια δευτερη γνωμη και επιβεβαιωση ηθελα.ενα απλο suv 4χ4 αγορασα με αυτοματη τετρακινηση.αυτο ειναι μια αλλη ιστορια.και ο κατασκευαστης δεν βαζει παντα το καλυτερο. λογω κοστους.
-
Λοιπόν, έχω νότερα απο το μέτωπο. Βρέθηκε γνωστός έμπορος ο οποιός μου έδωσα Good Year Wrangler AT/SA σε 245/70R16 προς 570 ευρώ. Μου είπε ότι είναι καινούργια τεχνολογία σε ελαστικά με πολύ καλύτερο φρενάρισμα στο βρεγμένο δρόμο, χωρίς θόρυβο στο ταξίδι και ικανότατο εκτός δρόμου.
Τα πήρα και τα έβαλα αμέσως. Στην άσφαλτο που τα δοκίμασα, όντως θόρυβο δεν έκαναν καθόλου.Σχόλια απο γνώστες?
Να μην ξεχάσω, ημερομηνία παραγωγής των ελαστικών είναι γύρω στα τέλη Σεπτεμβρίου 2009
-
καλησπερα σε ολους και χρονια πολλα και καλη ανασταση.
εχω ενα τεριος2 και εχει ερθει η ωρα του για λαστιχα και θα ηθελα την γνωμη σας.
η χρηση κατα 99% ειναι ασφαλτινη και γενικα κανω πολλα χιλιομετρα οποτε θα ηθελα κατι που να αντεχει και βεβαια (λογω της κρισης που υπαρχει) οσο γινεται οικονομικο.
σε ενα λαστιχα που ρωτησα μου συνεστησε τα hankook R23 στα 370ευρω ως αρκετα τιμια και οικονομικα σε διασταση 215/65/16.
οσους ρωτησα αλλοι ελεγαν οτι ειναι καλα ενω αλλοι το αντιθετο και οι δυο τα ειχαν επανω σε VITARA και λενε οτι ειναι ευχαριστημενοι.
επισης λογω καλοκαιριου να τα αφησω για νοεμβρη?εχουν ηδη 50.000km τα μαμα επανω τους.
γνωριζει κατι καποιος για αυτα? μην κανουμε καμμια πατατα.
ευχαριστω. -
τι λετε για αυτο το λαστιχακι?
θα ειναι καλο για τεριος?το εχει σε διασταση 215/65/16. -
Εχω ένα Rav4 του 2004 και θέλω να αλλάξω τα ελαστικά. Φοράω τα εργοστασιακά Bridgestone Dueler 687 και μπορώ να πω ότι είμαι ικανοποιημένος. Με ενδιαφέρει κυρίως ο ασφάλτινος χαρακτήρας αλλά να μπορώ που και που να βρεθώ και σε αφιλόξενους δρόμους. Με ενδιαφέρει η ασφάλεια κατα κύριο λόγω και ο ελάχιστος θόρυβος. Τι μου προτείνεται? Ξέχασα τις διαστάσεις. 235/60 R16
-
Ο χρήστης toyo έγραψε:
Εχω ένα Rav4 του 2004 και θέλω να αλλάξω τα ελαστικά. Φοράω τα εργοστασιακά Bridgestone Dueler 687 και μπορώ να πω ότι είμαι ικανοποιημένος. Με ενδιαφέρει κυρίως ο ασφάλτινος χαρακτήρας αλλά να μπορώ που και που να βρεθώ και σε αφιλόξενους δρόμους. Με ενδιαφέρει η ασφάλεια κατα κύριο λόγω και ο ελάχιστος θόρυβος. Τι μου προτείνεται? Ξέχασα τις διαστάσεις. 235/60 R16Στις 10-11-2009 είχα γράψει το παρακάτω:
Έχει δοκιμάσει κανείς τα νέα michelin latitude cross?
Έχουν φορά περιστροφής;Δεν τα έχω δοκιμάσει αλλά όσοι τα έχουν τοποθετήσει έχουν μείνει απόλυτα ευχαριστημένοι.
Μάλιστα έχω αποφασίσει πως αν άλλαζα λάστιχα σήμερα αυτά θα έβαζα (215/70/16 σε RAV4MK2).Δεν έχει αλλάξει κάτι από τότε. Θα σου πρότεινα μάλιστα να πας και εσύ σε 215/70/16. Θα είσαι κερδισμένος σε όλα τα επίπεδα. Το 235/60/16 μόνο για μούρη το έβαζε η toyota στο f/l RAV4 ΜΚ2 και μάλλον τελικά δεν πρόσφερε και τόσα, αφού στο ΜΚ3 βάζουν 225 ή 215 που είναι και βαρύτερο αυτοκίνητο.
-
Ευχαριστώ για την απάντηση.
Το συγκεκριμένο λάστιχο δεν βγαίνει σε 235/60? Δεν θέλω να αλλάξω διάσταση και λόγω ομορφιάς όπως λές αλλά και λόγω βήματος του αυτοκινήτου. Σίγουρα με διαφορετική διάσταση ελαστικού θα αλλάξει και το βήμα του αυτοκινήτου. Συμφωνώ η toyota το έβαλε για μούρη αλλά δεν πάυει να το δοκίμασε και να το εξέλιξε πάνω σε τέτοιο λάστιχο άρα είναι και το κατάλληλο για το αυτοκίνητο. Υπάρχει κάποιο καλό ελαστικό σ'αυτό το μέγεθος 235/60 R15 με περισσότερο ασφάλτινο χαρακτήρα? Και δίνω μεγάλη βαρύτητα στην ασφάλεια και στον θόρυβο. -
Η διάσταση που σου πρότεινε δεν αλλάζει το βήμα και επίσης είναι επίσημη και δοκιμασμένη.
Θα είναι πιο αθόρυβο και πιο οικονομικό σε αγορά και σε κατανάλωση, λόγω μειωμένου βάρους θα έχεις και καλύτερες επιταχύνσεις. Καλύτερο και σε βρεγμένο και για ίδιο πέλμα και στη λάσπη χιόνια...
Σε τέτοιου είδους αυτοκίνητο για ασφάλτινη χρήση η πρόσφυση δεν περιορίζεται από το πλάτος ελαστικού αλλά από το ύψος του κέντρου βάρους του οχήματος και τις κλίσεις αυτού. Άλλωστε και το 215 δεν είναι καθόλου στενό λάστιχο...
ΛΑΣΤΙΧΑ ΓΙΑ 4Χ4 Κ.Α.