-
Πολύπλοκο, ευαισθητο και διαχρονικό πρόβλημα.
Οι ισορροπίες στην αγορά.Κατ' εμέ όλοι έχουν την θέση τους. Και οι μικροί και οι μεγάλοι.
Ανάλογα με το προϊόν, πρέπει να μπορείς να απευθυνθείς και στο ανάλογο κατάστημα.
Ούτε οι μεγάλοι είναι πανάκεια ούτε οι μικροί είναι σωτηρία.Παράδειγμα.
Κοτόπουλο. Προελεύσεως μεγάλης βιομηχανίας και από SM ή από μικρό παραγωγό?
προσωπικά από μεγάλη βιομηχανία.
Ο μικρός δύσκολα μπορεί να ακολουθήσει όλα εκείνα τα βηματα για να διασφαλίσει την ποιότητα του κοτόπουλου.Νομίζω ότι κανείς δεν πρόκειται να εξαφανισθεί. Για όλους υπάρχει αγορά.
Υπερβάλουμε μερικές φορές, υπερεκτιμόντας τις δυνατότητες των μεγάλων εταιρειών.
Σκεφτήκατε ποτέ ότι μια μεγάλη εταιρεία δεν θέλει/δεν μπορεί να ανταγωνισθεί σε όλο το φάσμα των προϊόντων ή/και υπηρεσιών? Οτι τελικά, και εκείνη έχει ανάγκη την ύπαρξη των μικρών?
Κλασικό παράδειγμα τα McDonalds. Οταν ήρθαν στην Ελλάδα, όλοι λέγαμε ότι θα εξαφανισθούν τα σουβλατζίδικα. Το ανάποδο έγινε!Και βέβαια, όλα έχουν να κάνουν με τον τρόπο που αντιμετωπίζει ο επιχειρηματίας την δουλειά του. Από εκει προκύπτουν και οι διαφορές στην εξυπηρέτηση.
-
Ο χρήστης Christos M έγραψε:
Δυο λόγια και για την άλλη όψη του νομίσματος :'Ψωνίζω ελληνικά προϊόντα για να πάνε τα λεφτά μου στους Έλληνες' : Με αυτή τη λογική όλοι θα έπρεπε να καπνίζουν Παπαστράτο και να μην οδηγούν αυτοκίνητο μιας και δεν υπάρχει ελληνικό. Και τα ξένα προϊόντα Έλληνες τα πουλάνε κι αν το αφεντικό είναι ξένος, απασχολεί και προσφέρει εργασία σε Έλληνες.
Ωπα, μια στιγμη! Επειδη απαντας επ αφορμη των οσων ειπα. Εμμμ, Δεν ειπε κανενας πως σωνει και καλα θα προτιμησουμε το ελληνικο προιον, αλλα θα το προτιμησουμε εφοσον μας καλυπτει... αντι ενος ξενου. Απο εκει και περα νομιζα πως ειναι αυτονοητο πως εφοσον δεν παραγουμε κατι εμεις θα το παρουμε απο αλλου...
Και συμφωνοι, πως και ο ξενος δινει δουλεια, αλλα τα πραγματα δεν ειναι ακριβως ετσι! Αλλο να εχεις διαρροη χρηματος στο εξωτερικο και αλλο να μενει σε μας.Μην μεταφραζεις τα λεγομενα στο σημειο της υπερβολης! Επιασες τα ακρα και δεν νομιζω πως καποιος σκεφτετε ετσι...
Τωρα, το αν καποιος θα πληρωθει ακριβα η φτηνα ειναι συναρτηση και της δουλειας του. Εαν καποιος προσφερει καποιο μοναδικο προιον/υπηρεσια, εαν καποιος προσφερει προστιθεμενη αξια σε κατι που πουλαει/φτιαχνει τοτε ναι θα μπορεσει να ζητησει και το κατι παραπανω.
Και για να το μεταφερουμε στα μετρα μας... τι με προσφερει παραπανω ενα συνοικιακο καταστημα που μου πουλαει πχ τζην παντελονια? Και το πολυκαταστημα μπορει να μου πουλαει την ταδε μαρκα οπως και το συνοικιακο. Το πολυκαταστημα πιθανα ομως να μπορει να μου το πουλαει φθηνοτερα. Εγω γιατι να προτιμησω το καταστημα της γειτονιας? Τι παραπανω θα μου προσφερει? Το ιδιο ερωτημα βαλτε το για το τυρι, για το ηλεκτρικο σιδερο κλπ κλπ... Υποψην πως ρωταω, γιατι δεν μπορω να φανταστω τι καλυτερο θα μπορουσαν να κανουν για μενα τον καταναλωτη.
-
Κι ομως πολλοι θα εξαφανιστουν.Ακολουθούμε ένα καθαρά νοτιο-μεσογειακο προτυπο με παρα πολλες μικρες επιχειρήσεις.
Οταν το σουπερ-μαρκετ εχει κρεοπωλείο,φουρνο κτλ και λειτουργει και παραπανω,τα πραγματα σφιγγουν.Πχ εγω τον φουρνο τον εκοψα.Το κρεοπωλείο όχι γιατι το σουπερμαρκετ φερνει πραγματα που θα τα εδινα μονο στον σκύλο μου -
Ο χρήστης GFON έγραψε:
Διαβαζοντας τον τιτλο νομισα οτι 'τελειωνουν' τα μικρομεσαια αυτοκινητα........κι εγω ετσι νομιζα
ζορικα τα πραγματα παιδες.. συμφωνω κι εγω οτι το μελλον ειναι ...πακετο.
-
Ο χρήστης Tiger έγραψε:
σιγουρα το μικρο μαγαζι δεν μπορει να σου προσφερει τις τιμες μιας αλυσιδας αλλα σιγουρα μπορει να σου προσφερει πολυ καλυτερη εξυπηρετιση και υποστηριξη απο τον υπαλληλο των 600 ευρω και ΙΜΟ αυτα μετρανε..
Δεν νομιζω οτι μπορει να σου προσφέρει καλυτερη εξυπηρετηση,εκτος εαν εξυπηρετηση εννοούμε την κουτσομπολίστικη πάρλα και το πρήξιμο του 'παρε-παρε-ειναι-καλο'.Ο όποιος υπάλληλος και αυτός των 600Ε θα είναι.
Απλως σε καποια μαγαζιά οπως πχ Carfour, ειναι σχεδόν αδυνατον να βρεις πωλητη στα ηλεκτρονικα,και εκει οποιοσδήποτε μπορεί να προσφέρει καλύτερες υπηρεσίες.
οταν το εγραφα ειχα στο μυαλο μου κατι σε οικογενιακη-προσωπικη επιχειρηση και σωστο επαγγελματια που σεβεται και τον πελατη και τον οποιο υπαλληλο του
σε αυτους αξιζει να δωσεις λιγα παραπανω λεφτασε αυτον που παει να βγαλει τα λεφτα μιας χρονιας (η του μηνα) απο μια αγορα δεν αξιζει να δωσεις φραγκο
εχεις δικιο που γραφεις οτι πολλοι θα εξαφανιστουν
οι σωστοι επαγγελματιες ειμαι πεπισμενος πως οχι
-
Δύσκολο το θέμα, και ευαίσθητο.
Πιστεύω ότι ζούμε σε μια περίοδο αλλαγής οικονομικού μοντέλου, το οποίο δυστυχώς θα έχει και τα περισσότερα θύματα. Στο τέλος θα υπάρχουν και οι μεγάλοι και οι, απολύτως ικανότεροι μικρομεσαίοι, αυτοί για τους οποίους πολλοί έγραψαν προηγουμένως. Η χώρα, σε αυτή την παγκοσμιοποιημένη- sic- οικονομία δεν αντέχει πολλούς μικρομεσαίους, αλλά μόνο αυτούς που έχουν κάποιο συγκριτικό πλεονέκτημα έναντι των μεγάλων, Ελλήνων και ξένων. Όσο η οικονομία μας αναπτύσσεται προς ένα ώριμο 'Δυτικό' μοντέλο, ο αριθμός των αυτοαπασχολούμενων μοιραία μειώνεται δραστικά. Μεγάλα ποσοστά αυτοαπασχολούμενων και μικρών επιχειρήσεων έχει, από όσα ξέρω, η Ιταλία, πρόκειται όμως για βιοτεχνικές επιχειρήσεις ενδυμάτων, υποδημάτων, οινοποιεία κλπ οι οποίες κάνουν εξαγωγές και διακρίνονται από έντονο δυναμισμό.
Μακάρι και εμείς να παραδειγματιστούμε από τους γείτονες και να προχωρήσουμε προς τα εκεί. -
Ο χρήστης ΚRΙΕΖΑ έγραψε:
Εγω λεω να ψωνιζουμε απο εκει που ειναι φτηνοτερα.Τα φτηνότερα είναι οι λαϊκές και τα παζάρια... και μάλιστα ακόμα φθηνότερα πουλάνε όσοι δεν έχουν άδειες ή στρώνουν μια κουβέρτα με την 'πραμάτεια' τους μπροστά από τα μαγαζιά των μικρομεσαίων. Κατά προτίμηση δε μπροστά σε μαγαζιά που έχουν αναμένα περισσότερα φώτα για να τους (ετερο)φωτίζουν κιόλας.
Τα ευρω δε μας περισσευουν και βγαινουν δυσκολα.
Το αυτό ισχύει και για τους μικρομεσαίους.
Ο μυθος του φουκαρα μικρομεσαιου πρεπει να λαβει καποτε τελος...
Υποθέτω πάει πακέτο με τον μύθο του φουκαρά καταναλωτή;
Οποιος με σεβεται σαν πελατη και δεν υποτιμα τη νοημοσυνη μου θα παρει και το ευρω μου.
Αν ο σεβασμός και η υποτίμηση της νοημοσύνης εξαντλούνται στην τιμή (εκεί παραπέμπει αυτονόητα το 'Εγω λεω να ψωνιζουμε απο εκει που ειναι φτηνοτερα'), τότε η λύση είναι αυτή που έγραψα παραπάνω: λαϊκές και παζάρια (κατά προτίμηση παράνομα), όπου προφανώς σε σέβονται σαν πελάτη και δεν υποτιμούν τη νοημοσύνη σου.
Όσο για μένα, έχω ένα περίεργο... κόλλημα με την ποιότητα. Για αυτό και ψωνίζω λιγότερα συχνά, αλλά ποιοτικά. Η επιτυχία είναι ο συνδυασμός τους.
Επίσης, από το να τρέχω στο κέντρο για να αγοράσω π.χ. ένα σκληρό δίσκο 5-10 ευρώ λιγότερα, χάνοντας και τρία τέταρτα στο πήγαινε-έλα, τον αγοράζω από το συνοικιακό μαγαζί από το οποίο έχω και καλύτερη εξυπερέτηση (after sale και μη). Έτσι κι αλλιώς τα μισά από τα 5-10 ευρώ που υποτόιθεται θα γλίτωνα, θα τα έτρωγα σε εισιτήρια/βενζίνες (συν ο χρόνος του πήγαινε-έλα).
-
Oπως εγραψα και πιο πανω ο μυθος του 'μικρομεσαιου φουκαρα' πρεπει να τελειωσει.
Οι μικρομεσαιοι ειναι οι κυριοι υπευθυνοι της ακριβειας μετα το ευρω.
Και οσο πιο μικροι τοσο πιο αισχροι.
Παρτε παραδειγμα το μικρο μπουκαλακι νερο που ολοι αγοραζαμε στη προ ευρω εποχη 50 δρχ.
Και ενω στις 31/12 ειχε 100 δρχ μολις μπηκε το ευρω τη 1/1 ο 'φουκαρας μικρομεσαιος' ανεβασε τη τιμη στο μισο ευρω (170 δρχ)...
Φυσικα αυτο εγινε παντου σε ολα τα ειδη και κατα 95% απο το φουκαρα μικρομεσαιο.Ειναι ο ιδιος φουκαρας μικρομεσαιος που δε θα σου κοψει ποτε αποδειξη αν δε του το ζητησεις, ειναι ο ιδιος (μονιμως απειλουμενος απο τις πολυεθνικες) που δε θα αποδωσει τον οποιο ΦΠΑ, ειναι ο ιδιος (που τα τελευταια 150 χρονια απειλειται με λουκετο) που θα φαει απο τον υπαλληλο του τα ενσημα κατηγορωντας παραλληλα τις πολυεθνικες για εργασιακο μεσαιωνα, ειναι ο ιδιος που θα φεσωσει το βιοτεχνη-προμηθευτη του γιατι 'περιμενε λιγο, ξερεις τι ΦΠΑ πληρωσα?' ειναι ο ιδιος (που τον ξεζουμιζει η εφορια) που αφηνει απληρωτα ΔΕΗ ΟΤΕ ΕΥΔΑΠ (αλλα ποτε κινητο τηλεφωνο) κλαψουριζοντας ταυτοχρονα για τα 1000 ευρω ρευμα π.χ.(αποσιωποντας οτι εχει να πληρωσει κανα δυο χρονια), ειναι ο ιδιος που πουλαει το κινεζικο προ'ι'ον σε τιμη Ελβετιας ριχνοντας καταρες στη παγκοσμιοποιηση, ειναι ο ιδιος που κατηγορουσε τα προ'ι'οντα ελληνικων βιοτεχνιων πουλωντας παραλληλα μα'ι'μουδες,ειναι ο ιδιος που πηρε τις επιδοτησεις για εκσυγχρονισμο της 'επιχειρησης' του και τα εκανε Μερσεντε και Λαντκρουζερ,ειναι ο ιδιος
που φεσωσε τους εργατες του και πηρε τη βιοτεχνια του στη Βουλγαρια.....Ε λοιπον οχι κυριοι.
Αυτος ο φουκαρας μικρομεσαιος να κλεισει.Θα προσφερει και κοινωνικο εργο αν μας απαλλαξει απο την παρουσια του.
Ο σωστος ποτε δεν ειχε να φοβηθει τιποτα.
Ακομα και στην πιο αγρια καπιταλιστικη οικονομια των Wall Mart , McDonalds κλπ υπαρχει και το συνοικιακο μαγαζακι, υπαρχει και το μικρο εστιατοριο,μαναβικο ή χασαπικο.Υπαρχουν ομως γιατι σεβονται τον πελατη και δεν προσπαθουν μαζι με τα χρηματα να του παρουν και το τομαρι.....
Μεχρι λοιπον να συμμορφωθει ο 'φουκαρας μικρομεσαιος' εγω προσωπικα θα ψωνιζω απο την 'κακια' πολυεθνικη.
Καπου ειχα γραψει οτι δεν παω S/M γιατι τα δυο μπακαλικα του χωριου μου εχουν τα παντα σε τιμες που δεν ειναι ακριβωτερες απο το S/M και ειναι ανοιχτα 15ωρες τη μερα, αν υπολογισω δε και τα εξοδα μετακινησης, μου ερχονται και φτηνοτερα.
Βεβαια αυτοι για το 'φουκαρα μικρομεσαιο' ειναι 'ζωα' που δουλευουν μερα νυχτα ενω αυτος ειναι 'ανθρωπος που θελει να δει τα παιδια του'. -
Ας γινουν πιο ευελικτοι να επιβιωσουν ...αν δεν τα καταφερουν και ολοι δεν χαλασε και ο κοσμος η ζωη συνεχιζεται και θα ερθουν καποιοι αλλοι που θα τα καταφερουν καλυτερα απο αυτους ....και δεν θα ειναι οι πολυεθνικες αυτες.
-
Ο χρήστης ΚRΙΕΖΑ έγραψε:
Oπως εγραψα και πιο πανω ο μυθος του μικρομεσαιου φουκαρα πρεπει να τελειωσει.
Παρτε παραδειγμα το μικρο μπουκαλακι νερο που ολοι αγοραζαμε στη προ ευρω εποχη 50 δρχ.
Και ενω στις 31/12 ειχε 100 δρχ μολις μπηκε το ευρω τη 1/1 ο 'φουκαρας μικρομεσαιος' ανεβασε τη τιμη στο μισο ευρω (170 δρχ)...
Φυσικα αυτο εγινε παντου σε ολα τα ειδη και κατα 95% απο το φουκαρα μικρομεσαιο.Ειναι ο ιδιος φουκαρας μικρομεσαιος που δε θα σου κοψει ποτε αποδειξη αν δε του το ζητησεις, ειναι ο ιδιος (μονιμως απειλουμενος απο τις πολυεθνικες) που δε θα αποδωσει τον οποιο ΦΠΑ ειναι ο ιδιος (που τα τελευταια 150 χρονια απειλειται με λουκετο) που θα φαει απο τον υπαλληλο του τα ενσημα κατηγορωντας παραλληλα τις πολυεθνικες για εργασιακο μεσαιωνα, ειναι ο ιδιος που θα φεσωσει το βιοτεχνη-προμηθευτη του γιατι 'περιμενε λιγο, ξερεις τι ΦΠΑ πληρωσα?' ειναι ο ιδιος (που τον ξεζουμιζει η εφορια) που αφηνει απληρωτα ΔΕΗ ΟΤΕ ΕΥΔΑΠ (αλλα ποτε κινητο τηλεφωνο) κλαψουριζοντας ταυτοχρονα για τα 1000 ευρω ρευμα π.χ.(αποσιωποντας οτι εχει να πληρωσει κανα δυο χρονια), ειναι ο ιδιος που πουλαει το κινεζικο προ'ι'ον σε τιμη Ελβετιας ριχνοντας καταρες στη παγκοσμιοποιηση, ειναι ο ιδιος που κατηγορουσε τα προ'ι'οντα ελληνικων βιοτεχνιων πουλωντας παραλληλα μα'ι'μουδες,ειναι ο ιδιος που πηρε τις επιδοτησεις για εκσυγχρονισμο της 'επιχειρησης' του και τα εκανε Μερσεντε και Λαντκρουζερ,ειναι ο ιδιος
που φεσωσε τους εργατες του και πηρε τη βιοτεχνια του στη Βουλγαρια.....Ε λοιπον οχι κυριοι.
Αντίστοιχα, τα πολυκαταστήμα, Σ/Μ, κλπ, σου πουλάνε 'φτηνά' ληγμένα προιόντα για καινούρια, 'βαφτίσμένα' ελληνικά κρέατα και ψάρια, σου δείχνουν προσφορές στις ταμπέλες αλλά στο γκισέ στα χρεώνουν κανονικά, εκβιάζουν τους πολιτικούς να τους εξαιρέσουν ή να τους ευνοήσουν σε ισχύοντα ή/και μελλοντικά νομοσχέδια, και πάει λέγοντας.
Έχουμε ξαναπεί πως τα πράγματα δεν είναι ποτέ μονόπλευρα.
Αυτος ο φουκαρας μικρομεσαιος να κλεισει.Θα προσφερει και κοινωνικο εργο αν μας απαλλαξει απο την παρουσια του.
Το ένα θέμα είναι ότι αυτός θα κλείσει, ενώ ο ίδιος & χειρότερος μεγάλος όχι μόνο θα συνεχίσει αλλά θα επιβάλλει κιόλας τους δικούς του ιδιοτελείς κανόνες (συνήθως με την πρόθυμη συγκατάβαση της όποιας κυβέρνησης). Το άλλο θέμα λίγο παρακάτω.
Ο σωστος ποτε δεν ειχε να φοβηθει τιποτα.
Ακομα και στην πιο αγρια καπιταλιστικη οικονομια των Wall Mart , McDonalds κλπ υπαρχει και το συνοικιακο μαγαζακι, υπαρχει και το μικρο εστιατοριο,μαναβικο ή χασαπικο.
Εγώ πάντως στη Βοστόνη (εμπιπτει σαφέστατα στις πιο άγριες καπιταλιστικές οικονομίας) από το 1988 μέχρ ιτο 1992 δεν θυμάμαι ούτε φούρνους, ούτε μανάβικα, ούτε χασάπικα.Υπαρχουν ομως γιατι σεβονται τον πελατη και δεν προσπαθουν μαζι με τα χρηματα να του παρουν και το τομαρι.....
Ενώ οι πολυεθνικές σε σέβονται και κοιτάνε το συμφέρον σου! Και το ατομικό και το κοινωνικό!
Μεχρι λοιπον να συμμορφωθει ο 'φουκαρας μικρομεσαιος' εγω προσωπικα θα ψωνιζω απο την κακια πολυεθνικη.
Το άλλο λοιπόν θέμα είναι πόσους τέτοιους μικρομεσαίους γνωρίζεις σήμερα. Γιατί αυτό που περιγράφεις εμένα προσωπικά με παραπέμπει στη 10ετία του '80. Σήμερα οι μικρομεσαίοι και σε καλές τιμές πουλάνε και δεν κονομάνε.
Καπου ειχα γραψει οτι δεν παω S/M γιατι τα δυο μπακαλικα του χωριου μου εχουν τα παντα σε τιμες που δεν ειναι ακριβωτερες απο το S/M και ειναι ανοιχτα 15ωρες τη μερα, αν υπολογισω δε και τα εξοδα μετακινησης, μου ερχονται και φτηνοτερα.
Βεβαια αυτοι για το 'φουκαρα μικρομεσαιο' ειναι 'ζωα' που δουλευουν μερα νυχτα ενω αυτος ειναι 'ανθρωπος που θελει να δει τα παιδια του'.Δνε ξέρω αν μένεις Αθήνα, αλλά στα είδη πρώτης ανάγκης (τρόφιμα, ένδυση, υπόδυση) δεν υπάρχει περίπτωση να μην βρεις ΚΑΛΥΤΕΡΑ προϊόντα από ότι στις αλυσίδες σε λογικότατες τιμές (καλύτερο ΔΕΝ είναι το φτηνότερο, αλλά εκείνο που συνδυάζει τιμή & ποιότητα... πράγμα -συνειδητά- άγνωστο για την πλειοψηφία των Σ/Μ)
-
Και κάτι ακόμα που ξέχασα...
Ο χρήστης ΚRΙΕΖΑ έγραψε:
Φυσικα αυτο εγινε παντου σε ολα τα ειδη και κατα 95% απο το φουκαρα μικρομεσαιο.Το νερό ανέβηκε πρώτα ή ΟΛΑ τα είδη των Σ/Μ; Και το νερό ποιος το ανέβασε, ο μικρομεσαίος ή η αλυσίδα που του το προμήθευε;
-
Εγώ παιδιά ένα πράγμα ξέρω : Το ολιγοπώλειο (και ακόμα χειρότερα, το μονοπώλειο) είναι ό,τι χειρότερο μπορεί να συμβεί σε ένα οικονομικό σύστημα.
Πάντα, όταν υπάρχει ολιγοπώλειο, καταργείται ο ανταγωνισμός και αρχίζει η ασυδωσία. Επίσης ένα ολιγοπώλειο μπορεί εύκολα (λόγω μεγέθους) να αποκτίσει την εύνοια της εξουσίας.
Πιστεύω ότι πρέπει να στηρίξουμε την μικρομεσαία επιχείρηση στην υγειή της μορφή. Επίσης οι διαπροσωπικές σχέσεις είναι ένα άλλο μεγάλο θέμα, φάρμακο για πολλούς εναντίον της αλλοτρίωσης και της αποξένωσης. Αυτό είναι για 'μένα σημαντικότερο από τις όποιες διαφορές τιμών...
Γι' αυτό και αντιτίθεμαι σθεναρά στα διευρυμένα ωράρια.Επίσης, όταν επικρατήσουν τα ολιγοπώλεια, τότε η ασυδωσία τους Krieza θα είναι 10.000.000 φορές μεγαλύτερη και πιο αισχρή από αυτήν των μικρομεσαίων, που όντως παρατηρείται σε μειρκές περιπτώσεις.
Τόσο και τόσα σκάνδαλα και φήμες κυκλοφορούν για πολυεθνικές
Μπορεί κανείς να δει την Shell, που επιδίδεται σε μια απίστευτη οικολογική καταστροφή σε τρίτες χώρες μέσω των 'επενδύσεών' της εκεί και μετά πουλάει οικολογικό προφίλ σε εμάς, εταιρίες τροφίμων που είναι γνωστό τοις πάσοι τι μεθόδους χρησιμοποιούν για την μεγιστοποίηση του κέδρους τους κ.τ.λ. -
Ο χρήστης migf1 έγραψε:
Το νερό ανέβηκε πρώτα ή ΟΛΑ τα είδη των Σ/Μ; Και το νερό ποιος το ανέβασε, ο μικρομεσαίος ή η αλυσίδα που του το προμήθευε;Άνα γεια σου!!!
Εξάλλου όλα τα Σ/Μ πρωτοστάτησαν στις 'στρογγυλοποιήσεις'...
-
Καταρχη δεν ειπα οτι δεν υπαρχουν και σκαρτες μεγαλες αλυσιδες.
Τα όποια κρουσματα αφορουν στη συντριπτικη τους πλειοψηφια καταστηματα Franchising των οποιων οι ιδιοκτητες εξελιχτηκαν απο 'φουκαραδες μικρομεσαιοι' σε 'επιχειρηματιες'
Οπως επισης αν το προσεξες εγω μιλησα για το 'φουκαρα μικρομεσαιο' και οχι για τον οποιδηποτε σωστο επαγγελματια αυτον που στο χωριο μου ονομαζουμε 'νοικοκυρη'.Δε θελω να μπω σε λεπτομερειες (οχι οτι δεν εχω παραδειγματα) αλλα πιστευω οτι ετσι θα χαθει η ουσια....
Σε γενικες γραμμες το περιβαλλον ειναι αυτο που περιεγραψα και αν κανω λαθος διορθωσε με.
Εξακολουθω να πιστευω οτι ο σωστος επαγγελματιας που σεβεται το ψωμι που τρωει και αυτον που του το δινει συναλασσομενος με την επιχειρηση του, δεν εχει τιποτα να φοβηθει ειτε ειναι μικρομεσαιος (οχι ομως φουκαρας) ειτε ειναι πολυεθνικη αλυσιδα......
edit: ο προεδρος του Εμπορικου συλλογου της περιοχης μου σε συνεντευξη του σε τοπικη εφημεριδα αγανακτισμενος δηλωσε:
'Ειναι απαραδεκτο αυτο που γινεται με τους Κινεζους.Ηρθαν σα λαιλαπα στη περιοχη αναγκαζοντας τα μαγαζια να ριξουν τις τιμες και να περιορισουν το ποσοστο εμπορικου κερδους'.Προσεξε: δεν ειπε αναγκαζοντας τα μαγαζια να 'μπαινουν μεσα' αλλα να περιορισουν τα κερδη τους.
Ε λοιπον αυτο για μενα ειναι κερδος.
Τα υπολοιπα ειναι να εχουμε για να λεμε..... -
Ο χρήστης kouk έγραψε:
...Κλασικό παράδειγμα τα McDonalds. Οταν ήρθαν στην Ελλάδα, όλοι λέγαμε ότι θα εξαφανισθούν τα σουβλατζίδικα. Το ανάποδο έγινε!...Για άλλους λόγους, Νίκο.
Το νερό ανέβηκε πρώτα ή ΟΛΑ τα είδη των Σ/Μ; Και το νερό ποιος το ανέβασε, ο μικρομεσαίος ή η αλυσίδα που του το προμήθευε;
Άνα γεια σου!!!
+1.
Τώρα, το ότι η αλυσίδα ανήκει πλέον σε πολυεθνική που διαθέτει και ΣΜ είναι τελείως τυχαίο, έτσι;Καταρχη δεν ειπα οτι δεν υπαρχουν και σκαρτες μεγαλες αλυσιδες......
Συγνώμη αν απαντάω εγώ, αλλά δεν υπάρχόυν 'σκάρτες' επιχειρήσεις. Η μεγάλη επιχείρηση του σήμερα θέλει υπερκέρδη και κάνει ό,τι μπορεί για να τα πετύχει. Είναι 'σκάρτη' γι αυτό; Εμείς πρέπει, απλά, να αποφασίσουμε αν αυτό μας συμφέρει.
Οι μισοί Έλληνες, βέβαια, ψωνίζουν από τα μεγάλα ΣΜ ΄γιατί ... 'να ψοφήσει η γίδα του γείτονα', αν αυτό μας συμφέρει θα το δείξει το μέλλον. Η άποψή μου είναι ότι προοριζόμαστε όλοι για γκαρσόνια, δίχως αυτό να είναι απαραίτητα κακό. -
Ο χρήστης ililias έγραψε:
Συγνώμη αν απαντάω εγώ, αλλά δεν υπάρχόυν 'σκάρτες' επιχειρήσεις. Η μεγάλη επιχείρηση του σήμερα θέλει υπερκέρδη και κάνει ό,τι μπορεί για να τα πετύχει.Kαταρχη δε νομιζω οτι χρειαζεται συγνωμη.
Το κερδος δεν ειναι κακο ετσι δεν ειναι??
Το κερδος χωρις κοινωνικη ευθυνη και με οποιοδηποτε αθεμιτο μεσο αντιθετα,ειναι απειρες φορες πιο κακο απο το υπερκερδος ειτε το επιδιωκει πολυεθνικη ειτε το επιδιωκει μικρομεσαιος....Οι μισοί Έλληνες, βέβαια, ψωνίζουν από τα μεγάλα ΣΜ ΄γιατί ... 'να ψοφήσει η γίδα του γείτονα', αν αυτό μας συμφέρει θα το δείξει το μέλλον.
Αυτο που θελω να πω ειναι αν η 'γιδα του γειτονα' για να ζησει πρεπει να 'φαει' εμενα προτιμω να τη δω ανασκελα
Η άποψή μου είναι ότι προοριζόμαστε όλοι για γκαρσόνια, δίχως αυτό να είναι απαραίτητα κακό.
Προοριζομαστε απο ποιους για γκαρσονια??
Το θεμα ειναι τι κανουμε εμεις ο καθενας απο τη θεση του ωστε να μη γινουμε γκαρσονια.
Και νασαι σιγουρος οτι αν δουμε το 'φουκαρα μικρομεσαιο' γκαρσονι σε λιγοτερο απ'οτι φανταζομαστε δε θα κανουμε ουτε για γκαρσονια.
Τρανο παραδειγμα τα Rooms to Let του τσιμεντολιθου και του Ελλενιτ (ή οι λιγδικες ταβερνες greek mousaka) αλλα με χρεωσεις ClubMed που διαμαρτυρονται -κλασσικοι 'φουκαραδες μικρομεσαιοι' οντες- για τα μεγαλα ξενοδοχεια και τα all inclusive προγραμματα τους. -
Ο χρήστης ΚRΙΕΖΑ έγραψε:
Προοριζομαστε απο ποιους για γκαρσονια??Από τις πολυεθνικές. Γκαρσόνια στα μεγάλα ξενοδοχειακά συγκροτήματα και πωλητές στα μαγαζιά, δεν είναι νέο. Και οι καλύτεροι από εμάς, ει δυνατόν απόφοιτοι πχ του Κολεγίου Αθηνών, σε διευθυντικές θέσεις.
Το θεμα ειναι τι κανουμε εμεις ο καθενας απο τη θεση του ωστε να μη γινουμε γκαρσονια.
Εμείς εντάξει είμαστε, άλλο αν έχουμε μανία να βλέπουμε μόνο μέχρι τη μύτη μας. Τα παιδιά μας;
*>600 αιτήσεις για 12 θέσεις σε νέο Lidl, σου λέει κάτι;Και νασαι σιγουρος οτι αν δουμε το 'φουκαρα μικρομεσαιο' γκαρσονι σε λιγοτερο απ'οτι φανταζομαστε δε θα κανουμε ουτε για γκαρσονια.
Αμ' το βλέπουμε, δεν το βλέπουμε; Φουκαράδες μικρομεσαίοι, από 'επιχειρηματίες' και γκαρσόνια μέχρι Δημόσιοι Υπάλληλοι. Με τις εξαιρέσεις, απλά, να επιβεβαιώνουν τον κανόνα.
Τρανο παραδειγμα τα Rooms to Let του τσιμεντολιθου και του Ελλενιτ (ή οι λιγδικες ταβερνες greek mousaka) αλλα με χρεωσεις ClubMed που διαμαρτυρονται -κλασσικοι 'φουκαραδες μικρομεσαιοι οντες- για τα μεγαλα ξενοδοχεια και τα all inclusive προγραμματα τους.
Άει γειά σου! 240 € τη βραδιά για 4κλινο στη ... Ζαρούχλα μου ζήτησαν. Και ήσαν όλα κλεισμένα από το καλοκαίρι. Στα δε Τρίκαλα Κορινθίας, για να βρεις δωμάτιο τις γιορτές έπρεπε να έχεις μέσον. 4€ το κιλό η χοιρινή μπριζόλα στο χασάπη, 9 € η μπριζόλα των 200 γραμμαρίων με 10 πλαστικές πατάτες στην ταβέρνα. Και να μην πέφτει καρφίτσα! Άαααα ρε Ελληνάραρε ατελείωτεεεεεε. Ποτέ δεν θα πεθάνεις! (τώρα γιατί εμένα μου φαίνεται ότι είμαστε πεθαμένοι αλλά δεν μας το λένε)....
-
Από την άλλη, περιμένοντας στην ουρά στην εφορία για να πληρώσει το 'κλείσιμο' της 3ετίας φίλος με εμπορικό κατάστημα (είδη ένδυσης) παρά λίγο να κόψει τις φλέβες του, βλέποντας τους εφοριακούς να παζαρεύουν με τσιγγάνους κάτι ...
...
...
...
δερμάτινα.
Όποιος κατάλαβε, κατάλαβε.
-
Ο χρήστης ililias έγραψε:
Προοριζομαστε απο ποιους για γκαρσονια??
Από τις πολυεθνικές. Γκαρσόνια στα μεγάλα ξενοδοχειακά συγκροτήματα και πωλητές στα μαγαζιά, δεν είναι νέο. Και οι καλύτεροι από εμάς, ει δυνατόν απόφοιτοι πχ του Κολεγίου Αθηνών, σε διευθυντικές θέσεις.
Εμείς εντάξει είμαστε, άλλο αν έχουμε μανία να βλέπουμε μόνο μέχρι τη μύτη μας. Τα παιδιά μας;
*>600 αιτήσεις για 12 θέσεις σε νέο Lidl, σου λέει κάτι;Και νασαι σιγουρος οτι αν δουμε το 'φουκαρα μικρομεσαιο' γκαρσονι σε λιγοτερο απ'οτι φανταζομαστε δε θα κανουμε ουτε για γκαρσονια.
Αμ' το βλέπουμε, δεν το βλέπουμε; Φουκαράδες μικρομεσαίοι, από 'επιχειρηματίες' και γκαρσόνια μέχρι Δημόσιοι Υπάλληλοι. Με τις εξαιρέσεις, απλά, να επιβεβαιώνουν τον κανόνα.
Τρανο παραδειγμα τα Rooms to Let του τσιμεντολιθου και του Ελλενιτ (ή οι λιγδικες ταβερνες greek mousaka) αλλα με χρεωσεις ClubMed που διαμαρτυρονται -κλασσικοι 'φουκαραδες μικρομεσαιοι οντες- για τα μεγαλα ξενοδοχεια και τα all inclusive προγραμματα τους.
Άει γειά σου! 240 € τη βραδιά για 4κλινο στη ... Ζαρούχλα μου ζήτησαν. Και ήσαν όλα κλεισμένα από το καλοκαίρι. Στα δε Τρίκαλα Κορινθίας, για να βρεις δωμάτιο τις γιορτές έπρεπε να έχεις μέσον. 4€ το κιλό η χοιρινή μπριζόλα στο χασάπη, 9 € η μπριζόλα των 200 γραμμαρίων με 10 πλαστικές πατάτες στην ταβέρνα. Και να μην πέφτει καρφίτσα! Άαααα ρε Ελληνάραρε ατελείωτεεεεεε. Ποτέ δεν θα πεθάνεις! (τώρα γιατί εμένα μου φαίνεται ότι είμαστε πεθαμένοι αλλά δεν μας το λένε)....
Το θέμα εχει πολλάκις συζητηθεί αλλά... πεσ' τα ρε Ηλία!
Επαναληψη μητηρ πάσης μαθήσεως'Η σύμβαση υπογράφτηκε με μάρτυρες πολλούς
Κι έχει καθαρά, και την υπογραφή μου
Δεμένος μέχρι κόκαλο και όρους πονηρούς
Θα έχω μια ζωή οδηγό κι ερμηνευτή μου
Θυμάμαι ότι υπόγραφα πολύ, πολύ μικρός
Με πέννα από φτερό νομίζω και μελάνι
Μόνο από ανάγνωση δεν ήξερα ο φτωχός
Κι έτσι τον χρόνο κυνηγώ που τρέχει και δεν φτάνει
Όσες φορές χρειάστηκε να την συμβουλευτώ
Μονίμως είχα άδικο κι έπρεπε να πληρώνω
Κι αν κάποτε αποφάσιζα μονάχος να σκεφτώ
Η σύμβαση απαγόρευε να σκέφτομαι και μόνος