Navigation

    • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
    • ΑΓΩΝΕΣ
    • ΔΟΚΙΜΕΣ
    • CLASSIC
    • ΤΙΜΕΣ
    • VIDEO
    • 4ΤΡΟΧΟΙ
    • Register
    • Login
    • Search
    • Unread
    • Recent
    • Popular
    Kάνε το μόνος σου (DIY) - επισκευές χτυπημάτων στο αμάξωμα
    1. Home
    2. Τεχνικά Θέματα - Βελτιώσεις
    3. Kάνε το μόνος σου (DIY) - επισκευές χτυπημάτων στο αμάξωμα
    • 1 / 1
    Τεχνικά Θέματα - Βελτιώσεις
    11
    20
    4519
    Loading More Posts
    • Oldest to Newest
    • Newest to Oldest
    • Most Votes
    Reply
    • Reply as topic
    Log in to reply
    This topic has been deleted. Only users with topic management privileges can see it.
    • N
      nidosan last edited by

      Με αφορμή σχετικά πρόσφατη επίσκεψή μου σε μαγαζί που επιδιορθώνει γρατσουνιές και βαθουλώματα στο αμάξωμα με τη μέθοδο της τοπικής βαφής (διαδικασία με τέλεια αποτελέσματα μεν, ουκ αμελητέο κόστος δε) και καθώς έχω διαπιστώσει ότι όσο και να προσέχω πού και πώς παρκάρω το αυτοκίνητό μου, ειδικά στην περιοχή που εργάζομαι, πάντοτε θα υπάρχει κάποιος που είτε δεν έχει συνειδητοποιήσει που αρχίζει και που τελειώνει το αμάξι του, είτε βαριέται να στρίψει όλο το τιμόνι του για να ξεπαρκάρει, είτε δεν τον ενδιαφέρει αν θα ξύσει τα άλλα αυτοκίνητα προκειμένου να 'κάνει τη δουλειά του' γρήγορα, κλπ και άρα και οι 'τραυματισμοί' του αμαξώματος του αυτοκινήτου μου είναι αναπόφευκτοι, αποφάσισα να δοκιμάσω τις δυνάμεις μου στις 'do it yourself' επιδιορθώσεις μικρών χτυπημάτων ή ξυσιμάτων.

      Σκέφτηκα ν΄ανοίξω αυτό εδώ το θέμα για να μοιραστούμε όλοι οι τυχόν ενδιαφερόμενοι (που ίσως θελήσουμε να επιχειρήσουμε ή έχουμε ήδη επιχειρήσει κάτι αντίστοιχο στο αυτοκίνητό μας, πέρα από τις κλασικές μικρο-επιδιορθώσεις με το πινελάκι) εμπειρίες και συμβουλές.

      Το ζητούμενο είναι η όσο το δυνατόν τελειότερη αλλά και με το ελάχιστο δυνατό κόστος (πέρα από κάποια αρχική επένδυση σε υλικά) επιδιόρθωση μικρών χτυπημάτων στα οποία έχει φύγει η μπογιά του αμαξώματος, όπως π.χ. αυτά που άφησαν οι βίδες από τις πινακίδες κυκλοφορίας κάποιου που έκανε όπισθεν επάνω στον [βαμμένο στο χρώμα του αμαξώματος] προφυλακτήρα μας.

      Ως γνωστόν τα πολύ μικρά χτυπηματάκια (όπως αυτά που συχνά προκύπτουν στο δρόμο από μικρά πετραδάκια που εκτόξευσε ο μπροστινός μας) στα οποία έχει φύγει σχεδόν σημειακά η μπογιά, μπορούν να 'εξαφανιστούν' (ή σχεδόν...) με το γνωστό 'κιτ' που μπορούμε να προμηθευτούμε από την αντιπροσωπεία μας και το οποίο περιέχει ένα μπουκαλάκι με μπογιά και πινελάκι, συνήθως μαζί με ένα δεύτερο μπουκαλάκι με διάφανο βερνίκι. Τα καλύτερα αποτελέσματα, σε περίπτωση που πάμε να επιδιορθώσουμε ένα πολύ μικρό χτύπημα από πετραδάκι (διαστάσεων π.χ. 1x1 mm) συχνά προκύπτουν αν αντί για το πινελάκι χρησιμοποιήσουμε μια οδοντογλυφίδα, της οποίας τη μύτη θα 'βρέξουμε' με χρώμα και θα ακουμπήσουμε προσεκτικά στο σημείο που έχει χτυπηθεί η μπογιά του αμαξώματος, έτσι ώστε το χρώμα να καλύψει την 'τρυπούλα' και μόνον αυτή. Αν το κάνουμε αρκετά προσεκτικά και με σταθερό χέρι, το χτυπηματάκι μπορεί να γίνει σχεδόν αόρατο από 1-2μ και πέρα.

      Το δύσκολο είναι όταν το χτύπημα είναι μεγαλύτερο, π.χ. 10x10mm (και βάλε), οπότε οποιαδήποτε επέμβαση με το 'κιτ' μπορεί να καλύψει μεν το τραύμα (για προστασία π.χ. από τη σκουριά) αλλά κάθε άλλο παρά αόρατη θα είναι...

      Τι κάνει λοιπόν ο επαγγελματίας εκεί? Κανονικά, καθαρίζει το τραύμα, το 'μπαλώνει' με στόκο (για πλαστικό ή λαμαρίνα, ανάλογα), το 'γιαλοχαρτίζει' για να έρθει στα ίσα του, το βάφει, το στεγνώνει (από μέσα προς τα έξω συνήθως, με ειδική λάμπα) και το γυαλίζει.

      Σίγουρα για να γίνει σωστά η διαδικασία αυτή απαιτεί πέρα από εμπειρία & κατάλληλα εργαλεία και κάποιο ταλέντο, και υπάρχει λόγος που τα εξειδικευμένα 'μαγαζιά' χρεώνουν όσο χρεώνουν (70-100 Ευρώ ή κάπου τόσο για το κάθε χτύπημα). Έπειτα από κάποια πειράματα που έκανα επάνω σε ξύλινα κομμάτια βαμμένα με αερογράφο στο χρώμα του αμαξώματος του αυτοκινήτου μου συμπέρανα ότι εάν (1) δεν απαιτούμε το 100% τέλειο αποτέλεσμα που θα έχουμε από τα χέρια ενός επαγγελματία φανοποιού αλλά ένα αρκετά καλό 'σβήσιμο' του χτυπήματος, και (2) 'πιάνουν' τα χέρια μας (ειδικά σε ότι έχει να κάνει με κατασκευές, ζωγραφική, κλπ) δεν είναι και τόσο δύσκολο να κάνουμε μια αξιοπρεπέστατη επισκευή οι ίδιοι σε ένα μικρό τραύμα που έχουμε στο αμάξωμα του αυτοκινήτου μας. Αρκετά καθοριστικός παράγοντας βέβαια είναι το που βρίσκεται το σημείο στο οποίο θα επιχειρήσουμε την επισκευή κι επίσης καλό είναι να έχουμε αποφασίσει ότι αν δεν πετύχει η δική μας 'επέμβαση' (και το κάνουμε χειρότερο απ΄ ότι είναι! ) είτε δε θα μας πολυπειράξει (π.χ. αν το αμάξι είναι παλιό) είτε θα 'κεράσουμε' τους επαγγελματίες να μας το φτιάξουν αυτοί!

      Τι χρειαζόμαστε αν θέλουμε να επιχειρήσουμε μια τέτοια επιδιόρθωση:
      (Σημ.: Tα παρακάτω ΔΕΝ είναι απαραίτητα η καλύτερη λύση, απλά ένας πιθανός τρόπος να γίνει η δουλειά - οπότε ό,τι έχετε να προτείνετε που μπορεί να βελτιώσει τη 'συνταγή'... do it! )

      1. Πρώτα απ΄ όλα **μπογιά **στο χρώμα του αμαξώματός μας (ίσως το μπουκαλάκι του 'κιτ' με το πινέλο να είναι αρκετό, ανάλογα το μέγεθος του τραύματος).
      2. **Στόκο **(για μέταλλο ή πλαστικό)
      3. Μέτριο και ψιλό γυαλόχαρτο, π.χ. P120 & P1000
      4. **Χαρτοταινία **και μερικές εφημερίδες
      5. Μικρό σουγιαδάκι
      6. Έναν απλό αερογράφο (airbrush) τον οποίο μπορούμε να προμηθευτούμε π.χ. από καταστήματα μοντελισμού.
      7. **Λάμπα **που να μπορεί να τοποθετηθεί έτσι ώστε να φωτίζει το 'τραύμα' από κοντά
      8. Scratch remover (αλοιφή) που 'γυαλίζει' τις πολύ επιφανειακές και χωρίς βάθος γρατσουνιές
      9. **Χαρτί κουζίνας **κι ένα καθαρό πανάκι που δεν αφήνει χνούδια
      10. Μεράκι, υπομονή και ...λίγη τρέλα (το τελευταίο αρκετά βασικό! )

      Τι κάνουμε:
      (επίσης open to suggestions/corrections, etc)

      1. Τοποθετούμε το αυτοκίνητο σε μέρος στεγνό χωρίς υγρασία, όπου μπορούμε να δουλέψουμε, και φροντίζουμε να φωτίσουμε καλά το σημείο που θέλουμε να επιδιορθώσουμε.
      2. 'Ορίζουμε' με χαρτοταινία την περιοχή του τραύματος (αφήνουμε περί τα ~20 mm γύρω από το τραύμα)
      3. Καθαρίζουμε το τραύμα όσο καλύτερα γίνεται. Σκοπός είναι η επιφάνεια του τραύματος να μπορεί να 'δέσει' με το στόκο. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το σουγιαδάκι για να ξύσουμε ελαφρώς την περιοχή που θα στοκάρουμε.
      4. Στοκάρουμε το τραύμα φροντίζοντας να μην ξεφύγουμε υπερβολικά από το ζητούμενο πάχος (και κάνουμε βουναλάκι!) αλλά και να περιοριστούμε όσο γίνεται στην περιοχή του τραύματος και να μη βγούμε πολύ πιο έξω (σε ακτίνα).
      5. Περιμένουμε ανάλογα με τον τύπο του στόκου να στεγνώσει η επιδιόρθωση.
      6. Γιαλοχαρτίζουμε πολύ προσεκτικά (χωρίς μεγάλη πίεση) την επιδιόρθωση, με κυκλικές κινήσεις, πρώτα με το μέτριο γυαλόχαρτο και στη συνέχεια με το ψιλό, ώστε να τη φέρουμε όσο πιο κοντά στο τέλειο γίνεται. Προσέχουμε κι εδώ όσο γίνεται να μη φύγουμε από τη στοκαρισμένη περιοχή και 'φάμε' και πιο έξω
      7. Καθαρίζουμε με ένα υγρό πανάκι την περιοχή της επιδιόρθωσης και τη σκουπίζουμε. Αν είμαστε ικανοποιημένοι από την 'ομαλότητα' της επιδιόρθωσης είμαστε έτοιμοι να βάψουμε.
      8. Αφαιρούμε την αρχική χαρτοταινία και ορίζουμε με νέα χαρτοταινία την περιοχή που θα βαφτεί γύρω από το 'επουλωμένο τραύμα' (έτσι ώστε να υπάρχει λίγο παραπάνω χώρος για να 'δέσει' η μπογιά που θα ψεκάσουμε με τη μπογιά που είναι γύρω της) και καλύπτουμε με φύλα εφημερίδας τη γύρω περιοχή για να μην τη λερώσουμε.
      9. Γεμίζουμε και δοκιμάζουμε τον αερογράφο ώστε να ρίχνει ελάχιστη μπογιά με πολύ μικρή διασπορά (εδώ θέλει πειραματισμό για να βρούμε την ιδανική πίεση κι απόσταση...) εκεί που σημαδεύουμε, ώστε να μη γίνει κηλίδα στο αμάξωμα αλλά να 'δέσει' η μπογιά που ψεκάζουμε με αυτή γύρω της.
      10. Με πολύ προσοχή ψεκάζουμε με μπογιά το τραύμα σε 2-3 πολύ ψιλά στρώματα (με διάλειμα αρκετή ώρα έπειτα από το κάθε στρώμα ώστε να στεγνώσει τελείως η μπογιά πριν το επόμενο) που τελικά θα έχουν πάχος λίγο μεγαλύτερο από αυτό μιας σελίδας περιοδικού, φροντίζοντας να 'δένει' η μπογιά γύρω από το τραύμα με την υπάρχουσα.
      11. Περιμένουμε να στεγνώσει τελείως η μπογιά και στη συνέχεια 'γυαλίζουμε' τη βαμμένη περιοχή του τραύματος με λίγη αλοιφή scratch remover κι ένα πανάκι (με προσεκτικές κυκλικές κινήσεις, πάντα προσέχοντας να μη 'φάμε' υπερβολικά το στρώμα μπογιάς που ψεκάσαμε).

      Σίγουρα η παραπάνω διαδικασία - την οποία περιέγραψα πολύ 'χοντρικά' - επιδέχεται βελτιστοποιήσεις (ο ίδιος ομολογώ πως δεν έχω καμία σχέση με φαναρτζοδουλειές & φανοποιεία, απλά είχα ασχοληθεί πριν χρόνια με μοντελισμό) και θέλει πολύ προσοχή και υπομονή για να έχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Επίσης είναι αμφίβολο αν αξίζει για μία-δύο επιδιορθώσεις και μόνο να χρεωθούμε το κόστος των υλικών (π.χ. ο δικός μου αερογράφος έκανε 12.000 δραχμές πριν 15 χρόνια, τώρα δεν έχω ιδέα πόσο κάνει ένας αντίστοιχος). Αλλά ΑΝ 'πιάνει' το χέρι μας και ο όγκος της δουλειάς που θέλουμε να κάνουμε για να 'συνεφέρουμε' ένα ταλαιπωρημένο από τραυματισμούς αμάξωμα αξίζει,..... why not?!

      Φωτογραφίες θα ανεβάσω όταν το εφαρμόσω σε 'πραγματικές συνθήκες' μιας και ακόμα πειραματίζομαι.

      1 Reply Last reply Reply Quote 0
      • N
        nidosan last edited by

        Με αφορμή σχετικά πρόσφατη επίσκεψή μου σε μαγαζί που επιδιορθώνει γρατσουνιές και βαθουλώματα στο αμάξωμα με τη μέθοδο της τοπικής βαφής (διαδικασία με τέλεια αποτελέσματα μεν, ουκ αμελητέο κόστος δε) και καθώς έχω διαπιστώσει ότι όσο και να προσέχω πού και πώς παρκάρω το αυτοκίνητό μου, ειδικά στην περιοχή που εργάζομαι, πάντοτε θα υπάρχει κάποιος που είτε δεν έχει συνειδητοποιήσει που αρχίζει και που τελειώνει το αμάξι του, είτε βαριέται να στρίψει όλο το τιμόνι του για να ξεπαρκάρει, είτε δεν τον ενδιαφέρει αν θα ξύσει τα άλλα αυτοκίνητα προκειμένου να 'κάνει τη δουλειά του' γρήγορα, κλπ και άρα και οι 'τραυματισμοί' του αμαξώματος του αυτοκινήτου μου είναι αναπόφευκτοι, αποφάσισα να δοκιμάσω τις δυνάμεις μου στις 'do it yourself' επιδιορθώσεις μικρών χτυπημάτων ή ξυσιμάτων.

        Σκέφτηκα ν΄ανοίξω αυτό εδώ το θέμα για να μοιραστούμε όλοι οι τυχόν ενδιαφερόμενοι (που ίσως θελήσουμε να επιχειρήσουμε ή έχουμε ήδη επιχειρήσει κάτι αντίστοιχο στο αυτοκίνητό μας, πέρα από τις κλασικές μικρο-επιδιορθώσεις με το πινελάκι) εμπειρίες και συμβουλές.

        Το ζητούμενο είναι η όσο το δυνατόν τελειότερη αλλά και με το ελάχιστο δυνατό κόστος (πέρα από κάποια αρχική επένδυση σε υλικά) επιδιόρθωση μικρών χτυπημάτων στα οποία έχει φύγει η μπογιά του αμαξώματος, όπως π.χ. αυτά που άφησαν οι βίδες από τις πινακίδες κυκλοφορίας κάποιου που έκανε όπισθεν επάνω στον [βαμμένο στο χρώμα του αμαξώματος] προφυλακτήρα μας.

        Ως γνωστόν τα πολύ μικρά χτυπηματάκια (όπως αυτά που συχνά προκύπτουν στο δρόμο από μικρά πετραδάκια που εκτόξευσε ο μπροστινός μας) στα οποία έχει φύγει σχεδόν σημειακά η μπογιά, μπορούν να 'εξαφανιστούν' (ή σχεδόν...) με το γνωστό 'κιτ' που μπορούμε να προμηθευτούμε από την αντιπροσωπεία μας και το οποίο περιέχει ένα μπουκαλάκι με μπογιά και πινελάκι, συνήθως μαζί με ένα δεύτερο μπουκαλάκι με διάφανο βερνίκι. Τα καλύτερα αποτελέσματα, σε περίπτωση που πάμε να επιδιορθώσουμε ένα πολύ μικρό χτύπημα από πετραδάκι (διαστάσεων π.χ. 1x1 mm) συχνά προκύπτουν αν αντί για το πινελάκι χρησιμοποιήσουμε μια οδοντογλυφίδα, της οποίας τη μύτη θα 'βρέξουμε' με χρώμα και θα ακουμπήσουμε προσεκτικά στο σημείο που έχει χτυπηθεί η μπογιά του αμαξώματος, έτσι ώστε το χρώμα να καλύψει την 'τρυπούλα' και μόνον αυτή. Αν το κάνουμε αρκετά προσεκτικά και με σταθερό χέρι, το χτυπηματάκι μπορεί να γίνει σχεδόν αόρατο από 1-2μ και πέρα.

        Το δύσκολο είναι όταν το χτύπημα είναι μεγαλύτερο, π.χ. 10x10mm (και βάλε), οπότε οποιαδήποτε επέμβαση με το 'κιτ' μπορεί να καλύψει μεν το τραύμα (για προστασία π.χ. από τη σκουριά) αλλά κάθε άλλο παρά αόρατη θα είναι...

        Τι κάνει λοιπόν ο επαγγελματίας εκεί? Κανονικά, καθαρίζει το τραύμα, το 'μπαλώνει' με στόκο (για πλαστικό ή λαμαρίνα, ανάλογα), το 'γιαλοχαρτίζει' για να έρθει στα ίσα του, το βάφει, το στεγνώνει (από μέσα προς τα έξω συνήθως, με ειδική λάμπα) και το γυαλίζει.

        Σίγουρα για να γίνει σωστά η διαδικασία αυτή απαιτεί πέρα από εμπειρία & κατάλληλα εργαλεία και κάποιο ταλέντο, και υπάρχει λόγος που τα εξειδικευμένα 'μαγαζιά' χρεώνουν όσο χρεώνουν (70-100 Ευρώ ή κάπου τόσο για το κάθε χτύπημα). Έπειτα από κάποια πειράματα που έκανα επάνω σε ξύλινα κομμάτια βαμμένα με αερογράφο στο χρώμα του αμαξώματος του αυτοκινήτου μου συμπέρανα ότι εάν (1) δεν απαιτούμε το 100% τέλειο αποτέλεσμα που θα έχουμε από τα χέρια ενός επαγγελματία φανοποιού αλλά ένα αρκετά καλό 'σβήσιμο' του χτυπήματος, και (2) 'πιάνουν' τα χέρια μας (ειδικά σε ότι έχει να κάνει με κατασκευές, ζωγραφική, κλπ) δεν είναι και τόσο δύσκολο να κάνουμε μια αξιοπρεπέστατη επισκευή οι ίδιοι σε ένα μικρό τραύμα που έχουμε στο αμάξωμα του αυτοκινήτου μας. Αρκετά καθοριστικός παράγοντας βέβαια είναι το που βρίσκεται το σημείο στο οποίο θα επιχειρήσουμε την επισκευή κι επίσης καλό είναι να έχουμε αποφασίσει ότι αν δεν πετύχει η δική μας 'επέμβαση' (και το κάνουμε χειρότερο απ΄ ότι είναι! ) είτε δε θα μας πολυπειράξει (π.χ. αν το αμάξι είναι παλιό) είτε θα 'κεράσουμε' τους επαγγελματίες να μας το φτιάξουν αυτοί!

        Τι χρειαζόμαστε αν θέλουμε να επιχειρήσουμε μια τέτοια επιδιόρθωση:
        (Σημ.: Tα παρακάτω ΔΕΝ είναι απαραίτητα η καλύτερη λύση, απλά ένας πιθανός τρόπος να γίνει η δουλειά - οπότε ό,τι έχετε να προτείνετε που μπορεί να βελτιώσει τη 'συνταγή'... do it! )

        1. Πρώτα απ΄ όλα **μπογιά **στο χρώμα του αμαξώματός μας (ίσως το μπουκαλάκι του 'κιτ' με το πινέλο να είναι αρκετό, ανάλογα το μέγεθος του τραύματος).
        2. **Στόκο **(για μέταλλο ή πλαστικό)
        3. Μέτριο και ψιλό γυαλόχαρτο, π.χ. P120 & P1000
        4. **Χαρτοταινία **και μερικές εφημερίδες
        5. Μικρό σουγιαδάκι
        6. Έναν απλό αερογράφο (airbrush) τον οποίο μπορούμε να προμηθευτούμε π.χ. από καταστήματα μοντελισμού.
        7. **Λάμπα **που να μπορεί να τοποθετηθεί έτσι ώστε να φωτίζει το 'τραύμα' από κοντά
        8. Scratch remover (αλοιφή) που 'γυαλίζει' τις πολύ επιφανειακές και χωρίς βάθος γρατσουνιές
        9. **Χαρτί κουζίνας **κι ένα καθαρό πανάκι που δεν αφήνει χνούδια
        10. Μεράκι, υπομονή και ...λίγη τρέλα (το τελευταίο αρκετά βασικό! )

        Τι κάνουμε:
        (επίσης open to suggestions/corrections, etc)

        1. Τοποθετούμε το αυτοκίνητο σε μέρος στεγνό χωρίς υγρασία, όπου μπορούμε να δουλέψουμε, και φροντίζουμε να φωτίσουμε καλά το σημείο που θέλουμε να επιδιορθώσουμε.
        2. 'Ορίζουμε' με χαρτοταινία την περιοχή του τραύματος (αφήνουμε περί τα ~20 mm γύρω από το τραύμα)
        3. Καθαρίζουμε το τραύμα όσο καλύτερα γίνεται. Σκοπός είναι η επιφάνεια του τραύματος να μπορεί να 'δέσει' με το στόκο. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το σουγιαδάκι για να ξύσουμε ελαφρώς την περιοχή που θα στοκάρουμε.
        4. Στοκάρουμε το τραύμα φροντίζοντας να μην ξεφύγουμε υπερβολικά από το ζητούμενο πάχος (και κάνουμε βουναλάκι!) αλλά και να περιοριστούμε όσο γίνεται στην περιοχή του τραύματος και να μη βγούμε πολύ πιο έξω (σε ακτίνα).
        5. Περιμένουμε ανάλογα με τον τύπο του στόκου να στεγνώσει η επιδιόρθωση.
        6. Γιαλοχαρτίζουμε πολύ προσεκτικά (χωρίς μεγάλη πίεση) την επιδιόρθωση, με κυκλικές κινήσεις, πρώτα με το μέτριο γυαλόχαρτο και στη συνέχεια με το ψιλό, ώστε να τη φέρουμε όσο πιο κοντά στο τέλειο γίνεται. Προσέχουμε κι εδώ όσο γίνεται να μη φύγουμε από τη στοκαρισμένη περιοχή και 'φάμε' και πιο έξω
        7. Καθαρίζουμε με ένα υγρό πανάκι την περιοχή της επιδιόρθωσης και τη σκουπίζουμε. Αν είμαστε ικανοποιημένοι από την 'ομαλότητα' της επιδιόρθωσης είμαστε έτοιμοι να βάψουμε.
        8. Αφαιρούμε την αρχική χαρτοταινία και ορίζουμε με νέα χαρτοταινία την περιοχή που θα βαφτεί γύρω από το 'επουλωμένο τραύμα' (έτσι ώστε να υπάρχει λίγο παραπάνω χώρος για να 'δέσει' η μπογιά που θα ψεκάσουμε με τη μπογιά που είναι γύρω της) και καλύπτουμε με φύλα εφημερίδας τη γύρω περιοχή για να μην τη λερώσουμε.
        9. Γεμίζουμε και δοκιμάζουμε τον αερογράφο ώστε να ρίχνει ελάχιστη μπογιά με πολύ μικρή διασπορά (εδώ θέλει πειραματισμό για να βρούμε την ιδανική πίεση κι απόσταση...) εκεί που σημαδεύουμε, ώστε να μη γίνει κηλίδα στο αμάξωμα αλλά να 'δέσει' η μπογιά που ψεκάζουμε με αυτή γύρω της.
        10. Με πολύ προσοχή ψεκάζουμε με μπογιά το τραύμα σε 2-3 πολύ ψιλά στρώματα (με διάλειμα αρκετή ώρα έπειτα από το κάθε στρώμα ώστε να στεγνώσει τελείως η μπογιά πριν το επόμενο) που τελικά θα έχουν πάχος λίγο μεγαλύτερο από αυτό μιας σελίδας περιοδικού, φροντίζοντας να 'δένει' η μπογιά γύρω από το τραύμα με την υπάρχουσα.
        11. Περιμένουμε να στεγνώσει τελείως η μπογιά και στη συνέχεια 'γυαλίζουμε' τη βαμμένη περιοχή του τραύματος με λίγη αλοιφή scratch remover κι ένα πανάκι (με προσεκτικές κυκλικές κινήσεις, πάντα προσέχοντας να μη 'φάμε' υπερβολικά το στρώμα μπογιάς που ψεκάσαμε).

        Σίγουρα η παραπάνω διαδικασία - την οποία περιέγραψα πολύ 'χοντρικά' - επιδέχεται βελτιστοποιήσεις (ο ίδιος ομολογώ πως δεν έχω καμία σχέση με φαναρτζοδουλειές & φανοποιεία, απλά είχα ασχοληθεί πριν χρόνια με μοντελισμό) και θέλει πολύ προσοχή και υπομονή για να έχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Επίσης είναι αμφίβολο αν αξίζει για μία-δύο επιδιορθώσεις και μόνο να χρεωθούμε το κόστος των υλικών (π.χ. ο δικός μου αερογράφος έκανε 12.000 δραχμές πριν 15 χρόνια, τώρα δεν έχω ιδέα πόσο κάνει ένας αντίστοιχος). Αλλά ΑΝ 'πιάνει' το χέρι μας και ο όγκος της δουλειάς που θέλουμε να κάνουμε για να 'συνεφέρουμε' ένα ταλαιπωρημένο από τραυματισμούς αμάξωμα αξίζει,..... why not?!

        Φωτογραφίες θα ανεβάσω όταν το εφαρμόσω σε 'πραγματικές συνθήκες' μιας και ακόμα πειραματίζομαι.

        1 Reply Last reply Reply Quote 0
        • N
          nidosan last edited by

          Με αφορμή σχετικά πρόσφατη επίσκεψή μου σε μαγαζί που επιδιορθώνει γρατσουνιές και βαθουλώματα στο αμάξωμα με τη μέθοδο της τοπικής βαφής (διαδικασία με τέλεια αποτελέσματα μεν, ουκ αμελητέο κόστος δε) και καθώς έχω διαπιστώσει ότι όσο και να προσέχω πού και πώς παρκάρω το αυτοκίνητό μου, ειδικά στην περιοχή που εργάζομαι, πάντοτε θα υπάρχει κάποιος που είτε δεν έχει συνειδητοποιήσει που αρχίζει και που τελειώνει το αμάξι του, είτε βαριέται να στρίψει όλο το τιμόνι του για να ξεπαρκάρει, είτε δεν τον ενδιαφέρει αν θα ξύσει τα άλλα αυτοκίνητα προκειμένου να 'κάνει τη δουλειά του' γρήγορα, κλπ και άρα και οι 'τραυματισμοί' του αμαξώματος του αυτοκινήτου μου είναι αναπόφευκτοι, αποφάσισα να δοκιμάσω τις δυνάμεις μου στις 'do it yourself' επιδιορθώσεις μικρών χτυπημάτων ή ξυσιμάτων.

          Σκέφτηκα ν΄ανοίξω αυτό εδώ το θέμα για να μοιραστούμε όλοι οι τυχόν ενδιαφερόμενοι (που ίσως θελήσουμε να επιχειρήσουμε ή έχουμε ήδη επιχειρήσει κάτι αντίστοιχο στο αυτοκίνητό μας, πέρα από τις κλασικές μικρο-επιδιορθώσεις με το πινελάκι) εμπειρίες και συμβουλές.

          Το ζητούμενο είναι η όσο το δυνατόν τελειότερη αλλά και με το ελάχιστο δυνατό κόστος (πέρα από κάποια αρχική επένδυση σε υλικά) επιδιόρθωση μικρών χτυπημάτων στα οποία έχει φύγει η μπογιά του αμαξώματος, όπως π.χ. αυτά που άφησαν οι βίδες από τις πινακίδες κυκλοφορίας κάποιου που έκανε όπισθεν επάνω στον [βαμμένο στο χρώμα του αμαξώματος] προφυλακτήρα μας.

          Ως γνωστόν τα πολύ μικρά χτυπηματάκια (όπως αυτά που συχνά προκύπτουν στο δρόμο από μικρά πετραδάκια που εκτόξευσε ο μπροστινός μας) στα οποία έχει φύγει σχεδόν σημειακά η μπογιά, μπορούν να 'εξαφανιστούν' (ή σχεδόν...) με το γνωστό 'κιτ' που μπορούμε να προμηθευτούμε από την αντιπροσωπεία μας και το οποίο περιέχει ένα μπουκαλάκι με μπογιά και πινελάκι, συνήθως μαζί με ένα δεύτερο μπουκαλάκι με διάφανο βερνίκι. Τα καλύτερα αποτελέσματα, σε περίπτωση που πάμε να επιδιορθώσουμε ένα πολύ μικρό χτύπημα από πετραδάκι (διαστάσεων π.χ. 1x1 mm) συχνά προκύπτουν αν αντί για το πινελάκι χρησιμοποιήσουμε μια οδοντογλυφίδα, της οποίας τη μύτη θα 'βρέξουμε' με χρώμα και θα ακουμπήσουμε προσεκτικά στο σημείο που έχει χτυπηθεί η μπογιά του αμαξώματος, έτσι ώστε το χρώμα να καλύψει την 'τρυπούλα' και μόνον αυτή. Αν το κάνουμε αρκετά προσεκτικά και με σταθερό χέρι, το χτυπηματάκι μπορεί να γίνει σχεδόν αόρατο από 1-2μ και πέρα.

          Το δύσκολο είναι όταν το χτύπημα είναι μεγαλύτερο, π.χ. 10x10mm (και βάλε), οπότε οποιαδήποτε επέμβαση με το 'κιτ' μπορεί να καλύψει μεν το τραύμα (για προστασία π.χ. από τη σκουριά) αλλά κάθε άλλο παρά αόρατη θα είναι...

          Τι κάνει λοιπόν ο επαγγελματίας εκεί? Κανονικά, καθαρίζει το τραύμα, το 'μπαλώνει' με στόκο (για πλαστικό ή λαμαρίνα, ανάλογα), το 'γιαλοχαρτίζει' για να έρθει στα ίσα του, το βάφει, το στεγνώνει (από μέσα προς τα έξω συνήθως, με ειδική λάμπα) και το γυαλίζει.

          Σίγουρα για να γίνει σωστά η διαδικασία αυτή απαιτεί πέρα από εμπειρία & κατάλληλα εργαλεία και κάποιο ταλέντο, και υπάρχει λόγος που τα εξειδικευμένα 'μαγαζιά' χρεώνουν όσο χρεώνουν (70-100 Ευρώ ή κάπου τόσο για το κάθε χτύπημα). Έπειτα από κάποια πειράματα που έκανα επάνω σε ξύλινα κομμάτια βαμμένα με αερογράφο στο χρώμα του αμαξώματος του αυτοκινήτου μου συμπέρανα ότι εάν (1) δεν απαιτούμε το 100% τέλειο αποτέλεσμα που θα έχουμε από τα χέρια ενός επαγγελματία φανοποιού αλλά ένα αρκετά καλό 'σβήσιμο' του χτυπήματος, και (2) 'πιάνουν' τα χέρια μας (ειδικά σε ότι έχει να κάνει με κατασκευές, ζωγραφική, κλπ) δεν είναι και τόσο δύσκολο να κάνουμε μια αξιοπρεπέστατη επισκευή οι ίδιοι σε ένα μικρό τραύμα που έχουμε στο αμάξωμα του αυτοκινήτου μας. Αρκετά καθοριστικός παράγοντας βέβαια είναι το που βρίσκεται το σημείο στο οποίο θα επιχειρήσουμε την επισκευή κι επίσης καλό είναι να έχουμε αποφασίσει ότι αν δεν πετύχει η δική μας 'επέμβαση' (και το κάνουμε χειρότερο απ΄ ότι είναι! ) είτε δε θα μας πολυπειράξει (π.χ. αν το αμάξι είναι παλιό) είτε θα 'κεράσουμε' τους επαγγελματίες να μας το φτιάξουν αυτοί!

          Τι χρειαζόμαστε αν θέλουμε να επιχειρήσουμε μια τέτοια επιδιόρθωση:
          (Σημ.: Tα παρακάτω ΔΕΝ είναι απαραίτητα η καλύτερη λύση, απλά ένας πιθανός τρόπος να γίνει η δουλειά - οπότε ό,τι έχετε να προτείνετε που μπορεί να βελτιώσει τη 'συνταγή'... do it! )

          1. Πρώτα απ΄ όλα **μπογιά **στο χρώμα του αμαξώματός μας (ίσως το μπουκαλάκι του 'κιτ' με το πινέλο να είναι αρκετό, ανάλογα το μέγεθος του τραύματος).
          2. **Στόκο **(για μέταλλο ή πλαστικό)
          3. Μέτριο και ψιλό γυαλόχαρτο, π.χ. P120 & P1000
          4. **Χαρτοταινία **και μερικές εφημερίδες
          5. Μικρό σουγιαδάκι
          6. Έναν απλό αερογράφο (airbrush) τον οποίο μπορούμε να προμηθευτούμε π.χ. από καταστήματα μοντελισμού.
          7. **Λάμπα **που να μπορεί να τοποθετηθεί έτσι ώστε να φωτίζει το 'τραύμα' από κοντά
          8. Scratch remover (αλοιφή) που 'γυαλίζει' τις πολύ επιφανειακές και χωρίς βάθος γρατσουνιές
          9. **Χαρτί κουζίνας **κι ένα καθαρό πανάκι που δεν αφήνει χνούδια
          10. Μεράκι, υπομονή και ...λίγη τρέλα (το τελευταίο αρκετά βασικό! )

          Τι κάνουμε:
          (επίσης open to suggestions/corrections, etc)

          1. Τοποθετούμε το αυτοκίνητο σε μέρος στεγνό χωρίς υγρασία, όπου μπορούμε να δουλέψουμε, και φροντίζουμε να φωτίσουμε καλά το σημείο που θέλουμε να επιδιορθώσουμε.
          2. 'Ορίζουμε' με χαρτοταινία την περιοχή του τραύματος (αφήνουμε περί τα ~20 mm γύρω από το τραύμα)
          3. Καθαρίζουμε το τραύμα όσο καλύτερα γίνεται. Σκοπός είναι η επιφάνεια του τραύματος να μπορεί να 'δέσει' με το στόκο. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το σουγιαδάκι για να ξύσουμε ελαφρώς την περιοχή που θα στοκάρουμε.
          4. Στοκάρουμε το τραύμα φροντίζοντας να μην ξεφύγουμε υπερβολικά από το ζητούμενο πάχος (και κάνουμε βουναλάκι!) αλλά και να περιοριστούμε όσο γίνεται στην περιοχή του τραύματος και να μη βγούμε πολύ πιο έξω (σε ακτίνα).
          5. Περιμένουμε ανάλογα με τον τύπο του στόκου να στεγνώσει η επιδιόρθωση.
          6. Γιαλοχαρτίζουμε πολύ προσεκτικά (χωρίς μεγάλη πίεση) την επιδιόρθωση, με κυκλικές κινήσεις, πρώτα με το μέτριο γυαλόχαρτο και στη συνέχεια με το ψιλό, ώστε να τη φέρουμε όσο πιο κοντά στο τέλειο γίνεται. Προσέχουμε κι εδώ όσο γίνεται να μη φύγουμε από τη στοκαρισμένη περιοχή και 'φάμε' και πιο έξω
          7. Καθαρίζουμε με ένα υγρό πανάκι την περιοχή της επιδιόρθωσης και τη σκουπίζουμε. Αν είμαστε ικανοποιημένοι από την 'ομαλότητα' της επιδιόρθωσης είμαστε έτοιμοι να βάψουμε.
          8. Αφαιρούμε την αρχική χαρτοταινία και ορίζουμε με νέα χαρτοταινία την περιοχή που θα βαφτεί γύρω από το 'επουλωμένο τραύμα' (έτσι ώστε να υπάρχει λίγο παραπάνω χώρος για να 'δέσει' η μπογιά που θα ψεκάσουμε με τη μπογιά που είναι γύρω της) και καλύπτουμε με φύλα εφημερίδας τη γύρω περιοχή για να μην τη λερώσουμε.
          9. Γεμίζουμε και δοκιμάζουμε τον αερογράφο ώστε να ρίχνει ελάχιστη μπογιά με πολύ μικρή διασπορά (εδώ θέλει πειραματισμό για να βρούμε την ιδανική πίεση κι απόσταση...) εκεί που σημαδεύουμε, ώστε να μη γίνει κηλίδα στο αμάξωμα αλλά να 'δέσει' η μπογιά που ψεκάζουμε με αυτή γύρω της.
          10. Με πολύ προσοχή ψεκάζουμε με μπογιά το τραύμα σε 2-3 πολύ ψιλά στρώματα (με διάλειμα αρκετή ώρα έπειτα από το κάθε στρώμα ώστε να στεγνώσει τελείως η μπογιά πριν το επόμενο) που τελικά θα έχουν πάχος λίγο μεγαλύτερο από αυτό μιας σελίδας περιοδικού, φροντίζοντας να 'δένει' η μπογιά γύρω από το τραύμα με την υπάρχουσα.
          11. Περιμένουμε να στεγνώσει τελείως η μπογιά και στη συνέχεια 'γυαλίζουμε' τη βαμμένη περιοχή του τραύματος με λίγη αλοιφή scratch remover κι ένα πανάκι (με προσεκτικές κυκλικές κινήσεις, πάντα προσέχοντας να μη 'φάμε' υπερβολικά το στρώμα μπογιάς που ψεκάσαμε).

          Σίγουρα η παραπάνω διαδικασία - την οποία περιέγραψα πολύ 'χοντρικά' - επιδέχεται βελτιστοποιήσεις (ο ίδιος ομολογώ πως δεν έχω καμία σχέση με φαναρτζοδουλειές & φανοποιεία, απλά είχα ασχοληθεί πριν χρόνια με μοντελισμό) και θέλει πολύ προσοχή και υπομονή για να έχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Επίσης είναι αμφίβολο αν αξίζει για μία-δύο επιδιορθώσεις και μόνο να χρεωθούμε το κόστος των υλικών (π.χ. ο δικός μου αερογράφος έκανε 12.000 δραχμές πριν 15 χρόνια, τώρα δεν έχω ιδέα πόσο κάνει ένας αντίστοιχος). Αλλά ΑΝ 'πιάνει' το χέρι μας και ο όγκος της δουλειάς που θέλουμε να κάνουμε για να 'συνεφέρουμε' ένα ταλαιπωρημένο από τραυματισμούς αμάξωμα αξίζει,..... why not?!

          Φωτογραφίες θα ανεβάσω όταν το εφαρμόσω σε 'πραγματικές συνθήκες' μιας και ακόμα πειραματίζομαι.

          1 Reply Last reply Reply Quote 0
          • ?
            A Former User last edited by

            Υπάρχει ήδη ένα topic. Αφορά βέβαια βαθουλωματάκια, αλλά σίγουρα θα υπάρχει και ανάλογο topic για γρατζουνιές...

            http://www.4troxoi.gr/phpBB2/viewtopic.php?t=13397

            Το παρόν μάλλον θα κλειδωθεί τάχιστα!

            1 Reply Last reply Reply Quote 0
            • N
              nidosan last edited by

              Δημήτρη το παραπάνω τόπικ που αναφέρεις έχει να κάνει με το που μπορούμε να απευθυνθούμε για να μας φτιάξει κάποιος άλλος (=επαγγελματίας φανοποιός) τις γρατζουνιές και τα βαθουλώματα που έχουμε στο αμάξωμα του αυτ/του μας.

              Το παρόν αναφέρεται αποκλειστικά και μόνο στο πως θα μπορούσαμε να επιδιορθώσουμε μικρά χτυπηματάκια εμείς οι ίδιοι [εξ ου και το 'DIY'] με τα κατάλληλα υλικά και λίγο μεράκι.

              Kατόπιν της παρέμβασης του 'Δημήτριος' έκανα EDIT τον τίτλο για να γίνει πιο ξεκάθαρο το θέμα.
              [nidosan]

              1 Reply Last reply Reply Quote 0
              • ?
                A Former User last edited by

                Ο χρήστης nidosan έγραψε:
                Δημήτρη το παραπάνω τόπικ που αναφέρεις έχει να κάνει με το που μπορούμε να απευθυνθούμε για να μας φτιάξει κάποιος άλλος (=επαγγελματίας φανοποιός) τις γρατζουνιές και τα βαθουλώματα που έχουμε στο αμάξωμα του αυτ/του μας.

                Το παρόν αναφέρεται αποκλειστικά και μόνο στο πως θα μπορούσαμε να επιδιορθώσουμε μικρά χτυπηματάκια εμείς οι ίδιοι [εξ ου και το 'DIY'] με τα κατάλληλα υλικά και λίγο μεράκι.

                Kατόπιν της παρέμβασης του 'Δημήτριος' έκανα EDIT τον τίτλο για να γίνει πιο ξεκάθαρο το θέμα.
                [nidosan]

                Πάω πάσο!

                1 Reply Last reply Reply Quote 0
                • N
                  nidosan last edited by

                  Ο χρήστης Δημήτριος έγραψε:
                  Πάω πάσο!

                  Η αλήθεια είναι πως έφταιγε και ο τίτλος έτσι όπως τον είχα πριν.
                  (αν δεν είχες παρέμβει ίσως να μπέρδευε κι άλλους!)

                  1 Reply Last reply Reply Quote 1
                  • E
                    eker123 last edited by

                    Παιδια μη δοκιμασετε να βαψετε αμαξι σε ανοιχτο χωρο με αερογραφο ουτε για αστειο....Αν φυσαει εστω και ελαχιστα θα σας κανει δακρυα και θα γινει χειροτερο απο πριν,ασε που στο στεγνωμα θα κολλησει ολη η σκονη επανω......

                    1 Reply Last reply Reply Quote 0
                    • N
                      nidosan last edited by

                      Ο χρήστης eker123 έγραψε:
                      Παιδια μη δοκιμασετε να βαψετε αμαξι σε ανοιχτο χωρο με αερογραφο ουτε για αστειο....Αν φυσαει εστω και ελαχιστα θα σας κανει δακρυα και θα γινει χειροτερο απο πριν,ασε που στο στεγνωμα θα κολλησει ολη η σκονη επανω......

                      Βασικό!

                      1 Reply Last reply Reply Quote 2
                      • N
                        nidosan last edited by

                        Κάτι που μου επεσήμανε ένας φίλος μοντελιστής και ξέχασα να αναφέρω - υπάρχει και το θέμα ότι πρέπει κάπως να αραιώσεις τη μπογιά για να μπορείς να την ψεκάσεις με τον αερογράφο. Αυτό θέλει λίγο ψάξιμο - απ' όσο ξέρω πάντως υπάρχουν μαγαζιά που σου φτιάχνουν μπογιά για τέτοιες χρήσεις ακριβώς στο χρώμα του αυτοκινήτου.

                        1 Reply Last reply Reply Quote 0
                        • A
                          alexandros last edited by

                          Ρε σεις αυτα τα μαγαζια , που κανουν τοπικες επιδιορθωσεις κτλ (πχ chips away ktl) κανουν καλη δουλεια αλλα ειναι κλεφτες.Εμενα για μια γρατζουνια στο φτερο διαστασεων 100χ20mm (χωρις βαθουλωμα) μου ζητησαν 130Ε.Φυσικα πηγα στο φαναρτζη μου και με 100Ε εβαψα κ βερνικαρα ολο το φτερο, χωρις ρισκο για να φαινεται..

                          1 Reply Last reply Reply Quote 1
                          • T
                            toxotis last edited by

                            για επιδιορθωσεις βαθουλωματων ξερει κανεις τιποτα????
                            εψαξα στο ιντερνετ μαλλον καλυτερα το οργωσα αλλα βρηλα λιγα πραγματα:

                            1. κλασσικη βεντουζα
                            2. ενα προιόν με θερμοκόλλα, βεντουζάκια και μια γεφυρούλα για να τραβήξεις ουσιαστικά το βαθούλωμα.

                            Το 1ο θεωρώ ότι ίσως δουλέψει σε μεγάλα βαθουλώματα, για το 2ο γνωρίζει κανείς κάτι ή το έχει δοκιμάσει???

                            1 Reply Last reply Reply Quote 0
                            • I
                              iceman_n last edited by

                              εγω εχω την εξης απορεια :

                              κανουμε τα παραπανω βηματα οπως αναφερονται...και ειμαστε στο σημειο που εχει στεγνωσει ο στοκος και τον εχουμε τριψει...

                              μετα μενει το βαψιμο...το ερωτημα μου ειναι για να βαψουμε βαζουμε χαρτοταινια γυρω γυρω απο το μικρο τραυμα που θελουμε να βαψουμε ?? ρωταω γιατι αν βαλουμε ταινια μολις στεγνωση η μπογια η ταινια που θα αφαιρεθει θα αφησει γραμμες...οποτε πωε γινετε να σβησουμε τις γραμμες αυτες ??

                              τελος αν δε βαλουμε ταινια θα πεσει χρωμα και στο 'καλο' χρωμα του αυτοκινητου και θα αφησει αχνη που θα φενετε οποτε τι κανουμε σε αυτη την περιπτωση ??

                              τελος βερνικι δεν περναμε την περιοχη που βαψαμε ?? πως την κανουμε να φενετε γιαλιστερη οπως το υπολοιπο αμαξι ??

                              1 Reply Last reply Reply Quote 0
                              • B
                                blinkys last edited by

                                Ο χρήστης toxotis έγραψε:
                                για επιδιορθωσεις βαθουλωματων ξερει κανεις τιποτα????
                                εψαξα στο ιντερνετ μαλλον καλυτερα το οργωσα αλλα βρηλα λιγα πραγματα:

                                1. κλασσικη βεντουζα
                                2. ενα προιόν με θερμοκόλλα, βεντουζάκια και μια γεφυρούλα για να τραβήξεις ουσιαστικά το βαθούλωμα.

                                Το 1ο θεωρώ ότι ίσως δουλέψει σε μεγάλα βαθουλώματα, για το 2ο γνωρίζει κανείς κάτι ή το έχει δοκιμάσει???

                                το 2ο το είδα πρόσφατα σε λαμαρινά και δουλεύει πολύ καλά .

                                1 Reply Last reply Reply Quote 0
                                • T
                                  toxotis last edited by

                                  Ο χρήστης jean29 έγραψε:

                                  για επιδιορθωσεις βαθουλωματων ξερει κανεις τιποτα????
                                  εψαξα στο ιντερνετ μαλλον καλυτερα το οργωσα αλλα βρηλα λιγα πραγματα:

                                  1. κλασσικη βεντουζα
                                  2. ενα προιόν με θερμοκόλλα, βεντουζάκια και μια γεφυρούλα για να τραβήξεις ουσιαστικά το βαθούλωμα.

                                  Το 1ο θεωρώ ότι ίσως δουλέψει σε μεγάλα βαθουλώματα, για το 2ο γνωρίζει κανείς κάτι ή το έχει δοκιμάσει???

                                  το 2ο το είδα πρόσφατα σε λαμαρινά και δουλεύει πολύ καλά .

                                  εγω να σου πω την αληθεια το 2ο το ειδα σε διαφορα βιντεακια στο ιντερνετ και εδειχνε να κανει σχετικα καλη δουλεια να επιδιορθωνει σαε μεγαλο βαθμο, το εψαξα και το βρηκα στην ελλαδα απο εναν εισαγωγεα και σκεφτομαι να το δοκιμασω.

                                  1 Reply Last reply Reply Quote 0
                                  • A
                                    axel12p last edited by

                                    Είχα ακούσει πως η 3Μ διαθέτει μία αυτοκόλλητη ταινία η οποία τοποθετείται γύρω από το χτύπημα και έχει την ικανότητα -όταν την αφαιρέσεις- να υπάρχει ομαλή μετάβαση του σημείου που έβαψες με την υπόλοιπη βαφή.

                                    1 Reply Last reply Reply Quote 0
                                    • T
                                      toxotis last edited by

                                      Ο χρήστης axel12p έγραψε:
                                      Είχα ακούσει πως η 3Μ διαθέτει μία αυτοκόλλητη ταινία η οποία τοποθετείται γύρω από το χτύπημα και έχει την ικανότητα -όταν την αφαιρέσεις- να υπάρχει ομαλή μετάβαση του σημείου που έβαψες με την υπόλοιπη βαφή.

                                      μα καλα πως γινεται αυτο?

                                      1 Reply Last reply Reply Quote 0
                                      • A
                                        abba last edited by

                                        Αν μιλαμε για μικρες γρατσουνιες πχ απο κλειδια ,ή πετραδακια στον προφυλακτηρα απο προπορευόμενα οχήματα, υπαρχει φθηνή λύση χωρις μπλεξιμο με μαστορέματα!
                                        Ισως ολοι τη γνωριζετε τη λύση απλα δεν την αναφερετε επειδη τη θεωρείτε αυτονόητη.
                                        Υπαρχει μια καρτέλα με περιπου 15 αυτοκολλητα ΕΙΔΙΚΑ σαν hansaplast στο χρώμα του αυτοκινήτου τα οποία τα κολλας και απο τα 2 μετρα κ πέρα δεν φαίνονται για κανεναν λογο.
                                        Πολυ οικονομική λυση. Και καλύπτουν τελεια γρατσουνιές και χτυπήματα..

                                        Επεξηγήσεις:Η καρτελα αυτη περιεχει μικρα στρογγυλα αυτοκολλητακια,μακροστενα των 5 εκατοστών, πιο λεπτα, πιο χοντρα κλπ
                                        Αν δεν εχει το ΑΚΡΙΒΕΣ χρωμα του αυτοκινήτου,μου είπε ο πωλητής οτι μπορω να παραγγειλω συμφωνα με το χρώμα του δικού μου αυτοκινήτου και να μου τα φέρει σε μια βδομάδα.
                                        Το μαγαζι αυτο εχει είδη αυτοκινήτου γενικά(ψιλοτσιμπαει τις τιμούλες.ΕΛΑΧΙΣΤΑ βεβαια,αλλα το κανει)και βρισκεται στην Κατεχακη.Ισως το ίδιο προ'ι'όν ή και καλύτερο να του πωλούν και αλλού, απλά εκει το είδα εγώ και το αναφέρω για οσους ενδιαφέρονται......

                                        Ελπιζω να βοήθησα!!!

                                        1 Reply Last reply Reply Quote 3
                                        • T
                                          toxotis last edited by

                                          τετοια αυτοκολλητα υπαρχουν και στα praktiker αλλα λενε οτι δεν κανουν και πολυ καλη δουλεια συντομα ξεθωριαζουν ξεκολλανε κτλ κτλ οποτε ειναι λιγο προσωρινη λυση.

                                          1 Reply Last reply Reply Quote 0
                                          • xenos
                                            xenos last edited by

                                            Τα έχουμε πει πολλές φορές στο αντίστοιχο θέμα:

                                            -Γρατζουνιά που δεν έχει φύγει χρώμα δικό μας: χοντρή αλοιφή => ψιλή αλοιφή => πολύ τρίψιμο =>ίσως φύγει

                                            -Γρατζουνιά που έχει φύγει χρώμα δικό μας: δεν διορθώνεται! Μπορούμε τοπικά με χρώμα (από σχετικό μαγαζί όχι πράκτικερ) και πινελάκι να το καλύψουμε αλλά θα φαίνεται ατέλεια εκτός αν είστε ο ντα βίντσι. Αυτοκόλλητα και σαμπουάν με χρώμα είναι παροδικά.

                                            Φληναφήματα και πομφόλυγες...

                                            1 Reply Last reply Reply Quote 0
                                            • 2
                                              21-quadra last edited by

                                              Σωστός ο μάστορας, και λίγα είπε.

                                              1 Reply Last reply Reply Quote 1
                                              • First post
                                                Last post
                                              • 1 / 1
                                              • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
                                                • ΕΛΛΑΔΑ
                                                • ΚΟΣΜΟΣ
                                                • ΕΚΘΕΣΕΙΣ
                                                • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ 4Τ
                                                • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
                                              • ΔΟΚΙΜΕΣ
                                                • TEST
                                                • ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ
                                                • ΣΥΓΚΡΙΤΙΚΕΣ ΔΟΚΙΜΕΣ
                                                • ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΕΣ ΓΝΩΡΙΜΙΕΣ
                                                • ΔΟΚΙΜΕΣ ΕΛΑΣΤΙΚΩΝ
                                                • ΕΙΔΙΚΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ
                                                • ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΑ
                                              • VIDEO
                                                • 4TTV
                                                • ΝΕΑ ΜΟΝΤΕΛΑ
                                                • ΑΓΩΝΕΣ
                                                • CANDID CAMERA
                                              • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
                                                • ΕΙΔΗΣΕΙΣ – ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ
                                                • ΛΕΞΙΚΟ
                                              • ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
                                                • ΔΟΚΙΜΕΣ – ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ
                                                • ΕΙΔΗΣΕΙΣ
                                              • ΑΓΩΝΕΣ
                                                • FORMULA 1
                                                • WRC
                                                • ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΑΓΩΝΕΣ
                                                • ΕΛΛΗΝΙΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ
                                              • ΤΙΜΕΣ
                                              • 4T CLASSIC
                                                • ΜΟΝΤΕΛΑ
                                                • ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΕΣ
                                                • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
                                                • ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΑ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ
                                                • ΑΓΩΝΕΣ/ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ
                                              • ΑΓΟΡΑ
                                                • ΠΩΛΗΣΕΙΣ
                                                • ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
                                                • ΜΕΤΑΧΕΙΡΙΣΜΕΝΑ
                                              • 2ΤΡΟΧΟΙ
                                                • ΟΔΗΓΟΥΜΕ
                                                • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
                                                • ΑΓΩΝΕΣ
                                                • CLASSIC
                                              • ΑΡΧΕΙΟ ΤΕΥΧΩΝ
                                              • MENU
                                              • ΤΙΜΕΣ
                                              • 4ΤΡΟΧΟΙ
                                              • ΣΥΓΚΡΙΣΗ
                                              • ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΕΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ
                                              • ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ
                                              • ΟΔΙΚΗ ΒΟΗΘΕΙΑ
                                              • ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΥ
                                              • ΧΡΗΣΙΜΑ ΤΗΛΕΦΩΝΑ
                                              • ΚΟΚ

                                              logo footer

                                              coty











                                              • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
                                              • ΑΓΩΝΕΣ
                                              • ΔΟΚΙΜΕΣ
                                              • CLASSIC
                                              • ΤΙΜΕΣ
                                              • VIDEO
                                              • FORUM
                                              4T FORUM
                                              4T LIBRARY
                                              • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
                                              • ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ FORUM
                                              • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
                                              • ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ ΣΤΟ 4TROXOI.GR
                                              Powered by nxcode.gr