-
Ειναι χαζη ερωτηση το ξερω,αλλα μπορει κανεις να μου πει οταν ανοιγουμε το καπακι σε ενα μοτερ και βλεπουμε τον εκκεντροφορο και τα 'ωστηρια' των βαλβιδων πως ξεχωριζουμε ποιες ειναι εισαγωγης και ποιες ειναι εξαγωγης??
Αν δεν κανω λαθος πανε χιαστη,δηλαδη αν στο εσωτερικο του κυλινδρου η βαλβιδα εισαγωγης ειναι η επανω,σε αυτη αντιστοιχει το κατω ωστηριο..Μεχρι σημερα μετραγα τα διακενα και αυτη με το μεγαλυτερο ηταν η εξαγωγης.Αλλα επειδη αυτο ειναι για τα πανηγυρια μπορει καποιος να μου εξηγησει πως τις ξεχωριζουμε.........Αλλη μεθοδος θα ηταν γυριζοντας το λουρι του ανορθωτη με το χερι βγαζοντας τα μπουζι να δουμε,ποιες ανοιγουν αμεσως μετα το κυκλο της συμπιεσης-καυσης οπου ειναι ολες κλειστες,οποτε αυτες θα ειναι οι βαλβιδες εξαγωγης.......
Με λιγα λογια οταν εχω το πιστονι στο TAC χωρις να το γυρισω αλλο πως μπορω να τις ξεχωρισω??Ελπιζω η μην γραφουν πουθενα intake aspiration valve και να γινω ρομπα
-
Ειναι χαζη ερωτηση το ξερω,αλλα μπορει κανεις να μου πει οταν ανοιγουμε το καπακι σε ενα μοτερ και βλεπουμε τον εκκεντροφορο και τα 'ωστηρια' των βαλβιδων πως ξεχωριζουμε ποιες ειναι εισαγωγης και ποιες ειναι εξαγωγης??
Αν δεν κανω λαθος πανε χιαστη,δηλαδη αν στο εσωτερικο του κυλινδρου η βαλβιδα εισαγωγης ειναι η επανω,σε αυτη αντιστοιχει το κατω ωστηριο..Μεχρι σημερα μετραγα τα διακενα και αυτη με το μεγαλυτερο ηταν η εξαγωγης.Αλλα επειδη αυτο ειναι για τα πανηγυρια μπορει καποιος να μου εξηγησει πως τις ξεχωριζουμε.........Αλλη μεθοδος θα ηταν γυριζοντας το λουρι του ανορθωτη με το χερι βγαζοντας τα μπουζι να δουμε,ποιες ανοιγουν αμεσως μετα το κυκλο της συμπιεσης-καυσης οπου ειναι ολες κλειστες,οποτε αυτες θα ειναι οι βαλβιδες εξαγωγης.......
Με λιγα λογια οταν εχω το πιστονι στο TAC χωρις να το γυρισω αλλο πως μπορω να τις ξεχωρισω??Ελπιζω η μην γραφουν πουθενα intake aspiration valve και να γινω ρομπα
-
-
Οι βαλβίδες εξαγωγής 'καίγονται' απο τα καυτά καυσαέρια και αποκτούν διαφορετικό χρώμα (αν και νομίζω οτι και ολοκαίνουριες έχουν διαφορετικό χρώμα καθώς είναι απο διαφορετικό υλικό).
Επίσης στα περισότερα αυτοκίνητα οι βαλβίδες (και οι αυλοί) εξαγωγής είναι λίγο πιό μεγάλες απο της εισαγωγής.
Αυτοί είναι δύο γρήγοροι εμπειρικοί τρόποι για να τις ξεχωρίσεις. Δέν είμαι μηχανικός, απλά έχω δεί μερικά καπάκια ανοιγμένα, οπότε μπορεί να κάνω και λάθος.
-
Ο χρήστης dog80 έγραψε:
Επίσης στα περισότερα αυτοκίνητα οι βαλβίδες (και οι αυλοί) εισαγωγής είναι λίγο πιό μεγάλες απο της εξαγωγής.Εξαγωγή: γύρω στο 80% της επιφάνειας εισαγωγής.
-
Οταν αφαιρουμε μονο το επανω καπακι που κραταει τα λαδια φαινεται αυτη η διαφορα μεγεθους?? Νομιζα οτι μονο βλεποντας το καπακι απο την κατω μερια του φαινεται η διαφορα στη διαμετρο...
-
εχω Ignis Sport 1500 vvti και το manual γραφει καθε 30000χλμ ελεχος - διακενου βαβιδων
εχω κανει 37000χλμ. πειραζει αν το αφησω και αλλο?
μηπως ειναι νωρις για ρυθμιση βαλβιδων και δε καταλαβω διαφορα σε αποδοση αν την κανω?40 εργατικα (ανοιγμα - ελεγχος) και απο κει και περα οσες ροδελες χρειαστουν αλλαγμα.
η καθε ροδελα κοστιζει 11 ευρω.! πρεπει να αλλαχτουν ολες μια που θα ανοιχτει το καπακι ή μονο οσες εχουν ζημια? -
Ο χρήστης eker123 έγραψε:
Οι βαλβίδες εισαγωγής είναι αυτές όπου καταλήγουν και οι αυλοί της πολλαπλής εισαγωγής και οι εξαγωγής αντιστοιχα.
Μια άλλη μέθοδος είναι γυρνώντας τον κινητήρα κατά τη φορά του, βλέπεις τα έκεντρα του ενός οποιοδήποτε κυλίνδρου τα οποία ανοίγουν τις βαλβίδες.
Στη πλευρά που τα έκεντρα είναι σχεδόν μαζί αυτό που ανοίγει πρώτο τη βαλβίδα είναι η εξαγωγής και στο καπάκι ανοίγει και την εισαγωγής.
Το μέσο αυτης της κατάστασης ονομάζετε παλάντζο.
Πες μας για ποιό μοτέρ μιλάς -
Ρε παιδια μπορει καποιος να μου εξηγησει τι στο καλο ειναι το διακενο στις βαλβιδες?
-
Ο χρήστης Evgenios έγραψε:
Ρε παιδια μπορει καποιος να μου εξηγησει τι στο καλο ειναι το διακενο στις βαλβιδες?Είναι το κενό ανάμεσα στο έκεντρο και τη βαλβιδα.
Ο χρόνος αυτός που παραμένει η βαλβίδα κλειστή λόγω του διακένου βοηθά στην καλύτερη εφαρμογή της με την έδρα και την ψύξη της -
Λογω θερμοκρασιακης διαστολης στα 'καλαμια' των βαλβιδων οταν ο κινητηρας λειτουργει, θα πρεπει να υπαρχει ενα μικρο κενο αναμεσα στο ωστηριο της βαλβιδας και τον βασικο κυκλο του εκκεντρου του εκκεντροφορου...
-
Οι βαλβίδες που είναι στην πλευρά της εξαγωγής είναι οι βαλβίδες εξαγωγής, και αντίστοιχα οι βαλβίδες που είναι στην πλευρά της εισαγωγής είναι οι βαλβίδες εισαγωγής.
Το διάκενο των βαλβίδων εξαγωγής είναι πάντα μεγαλύτερο λόγω της διαστολής τους επειδή λειτουργούν σε υψηλότερες θερμοκρασίες.
Μικρότερο διάκενο στις βαλβίδες εξαγωγής από αυτό που ορίζει ο κατασκευαστής συνήθως καίει τις βαλβίδες, και επειδή ανοίγουν περισσότερο, αν ο κινητήρας έχει μεγάλη συμπίεση ενδέχεται να βρούν και στα έμβολα όταν ο κινητήρας γυρίζει κοντά στον κόφτη και οι βαλβίδες πέσουν σε αδράνεια αν τα ελατήρια τους έχουν μαλακώσει.
Μεγαλύτερο διάκενο τις κάνει να χτυπάνε και να μην ανοίγουν όσο πρέπει με αποτέλεσμα την πτώση της απόδοσης.Το ίδιο ισχύει ως προς το διάκενο και για τις βαλβίδες εισαγωγής, με την διαφορά ότι δεν κινδυνεύουν από κάψιμο, η πτώση της απόδοσης όμως είναι δεδομένη.
-
Επίσης ο κατασκευαστής ορίζει αν η ρύθμιση των βαλβίδων γίνεται με κρύο ή ζεστό τον κινητήρα.
-
Ο χρήστης 21 Quadra έγραψε:
Οι βαλβίδες που είναι στην πλευρά της εξαγωγής είναι οι βαλβίδες εξαγωγής, και αντίστοιχα οι βαλβίδες που είναι στην πλευρά της εισαγωγής είναι οι βαλβίδες εισαγωγής.Kι αν είναι οχταβάλβιδος με τις βαλβίδες στη σειρά?
Το διάκενο των βαλβίδων εξαγωγής είναι **πάντα **μεγαλύτερο λόγω της διαστολής τους επειδή λειτουργούν σε υψηλότερες θερμοκρασίες.
Δεν είναι ο κανόνας
Μικρότερο διάκενο στις βαλβίδες εξαγωγής από αυτό που ορίζει ο κατασκευαστής συνήθως καίει τις βαλβίδες,
Σωστα
και επειδή ανοίγουν περισσότερο, αν ο κινητήρας έχει μεγάλη συμπίεση ενδέχεται να βρούν και στα έμβολα όταν ο κινητήρας γυρίζει κοντά στον κόφτη και οι βαλβίδες πέσουν σε αδράνεια αν τα ελατήρια τους έχουν μαλακώσει.
Αυτά δε γίνονται ούστε στα έργα
Μεγαλύτερο διάκενο τις κάνει να χτυπάνε και να μην ανοίγουν όσο πρέπει με αποτέλεσμα την πτώση της απόδοσης.
αλλά δεν καίγονται
Το ίδιο ισχύει ως προς το διάκενο και για τις βαλβίδες εισαγωγής, με την διαφορά ότι δεν κινδυνεύουν από κάψιμο, η πτώση της απόδοσης όμως είναι δεδομένη.
yes
-
bad boy
Oι ροδέλλες που λες λέγονται καπελώτα ή παστίλιες και δεν παθαίνουν ζημιά, απλά οι μηχανικοί έχουν ένα βαλιτσάκι με όλα τα νούμερα και σε κάθε βαλβίδα αν θέλει άλλαγμα το διάκενο που μετράνε, βάζουν το αντίστοιχο καπελώτο απλά αλλάζοντας το με άλλο, και αυτό που βγάζουν από την μιά βαλβίδα το βάζουν σε άλλη στο δικό σου ή σε άλλο αυτοκίνητο, η χρέωση είναι βαθειά το χέρι στην τσέπη του πελάτη και δεν πρέπει να γίνεται.Σε κάθε περίπτωση, αν σου χρεώσουν καπελώτα, ζήτησε να τα πάρεις πίσω τα παλαιά, να δείς που θα γκρινιάξουν.
-
G60
Έχεις δίκηο, οι βαλβίδες δεν πέφτουν σε αδράνεια ποτέ και δεν βρίσκουν στα έμβολα, και δεν σπάνε οι κινητήρες ποτέ, και τα σκληρότερα ελατήρια οι σε ειδικές περιπτώσεις τα διπλά ελατήρια τα βάζουν γιατί τους περισσεύουν και δεν ξέρουν τι να τα κάνουν.
Συγχαρητήρια
-
bad boy
Oι ροδέλλες που λες λέγονται καπελώτα ή παστίλιες και δεν παθαίνουν ζημιά, απλά οι μηχανικοί έχουν ένα βαλιτσάκι με όλα τα νούμερα και σε κάθε βαλβίδα αν θέλει άλλαγμα το διάκενο που μετράνε, βάζουν το αντίστοιχο καπελώτο απλά αλλάζοντας το με άλλο, και αυτό που βγάζουν από την μιά βαλβίδα το βάζουν σε άλλη στο δικό σου ή σε άλλο αυτοκίνητο, η χρέωση είναι βαθειά το χέρι στην τσέπη του πελάτη και δεν πρέπει να γίνεται.Δεν πρέπει να γίνετε η ρύθμιση βαλβίδων γιατί κοστίζει?
Απλά είναι πολύ μεγαλύτερα τα διαστήματα συντήρησης σε σχέση με τα κοκοράκια.
Ας πανε μια και καλή για βαλβίδες που είναι και τσάμπα.Αν θυμάμαι καλά το κάθε πλακάκι πρέπει να κοστίζει στα 5 ευρώ.
Αν χρειαστεί κάποιος 8 έχουμε 5χ8=40 + φλάντζα βαλβίδων και πες εσύ πόσο πρέπει να πάρει ο μηχανικός εργατικά.Σε κάθε περίπτωση, αν σου χρεώσουν καπελώτα, ζήτησε να τα πάρεις πίσω τα παλαιά, να δείς που θα γκρινιάξουν.
no problem
-
G60Έχεις δίκηο, οι βαλβίδες δεν πέφτουν σε αδράνεια ποτέ και δεν βρίσκουν στα έμβολα, και δεν σπάνε οι κινητήρες ποτέ, και τα σκληρότερα ελατήρια οι σε ειδικές περιπτώσεις τα διπλά ελατήρια τα βάζουν γιατί τους περισσεύουν και δεν ξέρουν τι να τα κάνουν.
Mη γενικολογείς
Δεν έσπασε κανένα μοτέρ και δε βρήκε καμία βαλβίδα σε πιστόνι λόγω μεγαλύτερου διακένου των βαλβίδων ή δήθεν μαλακότερων ελατηρίων.Δε μιάμε για αγωνιστικά μοτέρ αλλά παραγωγής.Αν ο κινητήρας μπορεί να βγάλει ένα μύριο χλμ δουλεύουν απροβλημάτιστα.
Μη τρελαθούμε τελείως τώρα.
Πόσα αυτοκίνητα έχει δει να πάνε σε συνεργείο γιατί έχουν πρόβλμα στα......ελατήρια των βαλβίδων?
Και 2 χιλιοστά να τη δώσεις αέρα τη βαλβίδα να χτπάει σαν τανκς δε βρίσκει στο έμβολο.
Ολοι μα όλοι οι κινητήρες έχουν περιθώριο να δουλέψουν ακόμα και δυό δόντια στο χρονισμό φευγάτα,κάτι το οποίο αντιστοιχεί σε πολλά χιλιοστά διακένου των βαλβίδων.
Ακόμα και σε κινητήρες diesel όπου τα περιθώρια στη σχέση συμπίεσης είναι πολύ ποιό περιορισμένα.Συγχαρητήρια
ευχαριστώ
-
ευχαριστω για τις απαντησεις σας (αν και μαλωνετε ) αλλα με απλα ελληνικα, δε θα παθει το μοτερ τιποτα αν δεν κανω ρυθμιση βαλβιδων απλα θα χασω σε αποδοση?
-
Ο χρήστης bad boy έγραψε:
δηλαδη με απλα ελληνικα δε θα παθει το μοτερ τιποτα αν δεν κανω ρυθμιση βαλβιδων απλα θα χασω σε αποδοση?Σε απόδοση χάνεις έτσι κι αλλιως.
Απλά αν ελατωθεί το διάκενο σε κάποια βαλβίδα κινδυνεύει να καεί.
Καλά είναι να τις ρυθμίσεις.Αυτό δε σημαίνει απαραίτητα ότι θα αλλαχθούν όλα τα πλακάκια.
Ρυθμισμα διακενου στις Βαλβιδες