-
Επτά Κυριακές τον χρόνο θα μπορούμε να ψωνίζουμε και την Κυριακή. Αν ”περάσει”, φυσικά, η πρόταση του κ. Σιούφα.
Διαπιστωνω μια εντονα αρνητικη διάθεση των μικρομεσαίων εμπόρων απεναντι σε τετοιου είδους κινήσεις.Αναρωτιέμαι γιατί καποιος μαγαζάτορας δεν θα ήθελε να...πουλάει!
Εγω αν μπορουσα να ψωνισω την Κυριακή πχ θα αγοραζα σιγουρα περισσότερα πράγματα απο ότι τωρα που τρεχω για ψωνια πανικόβλητος Σάββατο μεσημέρι (το πρωι κοιμάμαι βαθια).
Για να μην το προχωρησω πιο πολυ και πω οτι αν ημουνα καταστηματάρχης θα ήθελα να ήμουνα ανοιχτός μόνο τις ωρες που οι υπηρεσιες και τα γραφεία ειναι κλειστά.
-
Επτά Κυριακές τον χρόνο θα μπορούμε να ψωνίζουμε και την Κυριακή. Αν ”περάσει”, φυσικά, η πρόταση του κ. Σιούφα.
Διαπιστωνω μια εντονα αρνητικη διάθεση των μικρομεσαίων εμπόρων απεναντι σε τετοιου είδους κινήσεις.Αναρωτιέμαι γιατί καποιος μαγαζάτορας δεν θα ήθελε να...πουλάει!
Εγω αν μπορουσα να ψωνισω την Κυριακή πχ θα αγοραζα σιγουρα περισσότερα πράγματα απο ότι τωρα που τρεχω για ψωνια πανικόβλητος Σάββατο μεσημέρι (το πρωι κοιμάμαι βαθια).
Για να μην το προχωρησω πιο πολυ και πω οτι αν ημουνα καταστηματάρχης θα ήθελα να ήμουνα ανοιχτός μόνο τις ωρες που οι υπηρεσιες και τα γραφεία ειναι κλειστά.
-
-
Eίναι λογικό να διαμαρτύρονται οι μικρές επιχειρήσεις... Άνθρωποι είναι και όχι ρομπότ να ανοίγουν το μαγαζί 7 μέρες την εβδομάδα, τη στιγμή που για μεγάλα καταστήματα είναι πανεύκολο, απλά μια βάρδια παραπάνω... Είναι ψιλοάδικο...
-
Η βασική αντίρρηση των μικρομεσαίων είναι ότι αυτοί δε θα μπορούν να ανταπεξέλθουν στο νέο ωράριο, ειδικά αυτοί που δεν απασχολούν προσωπικό, γιατί δε θα μπορούν να δουλεύουν 7 ημέρες τη βδομάδα. Άρα τις Κυριακές θα μπορούν να ανοίγουν μόνο τα μεγαλύτερα καταστήματα, τα οποία έτσι θα παίρνουν μεγαλύτερο μέρος της αγοραστικής 'πίττας'.
Επιπλέον, άποψή μου είναι ότι το πόσα ψώνια κάνει κανείς εξαρτάται από το πόσα λεφτά μπορεί να διαθέσει, και όχι από το πόσες ώρες είναι ανοικτά τα μαγαζιά. Αν είναι ανοικτά περισσότερες ώρες ο αγοραστής μάλλον θα κάνει περισσότερες βόλτες στην αγορά, αλλά δε θα ψωνίσει και πολύ περισσότερα από όσα θα έπερνε αλλιώς.
Προσωπικά δε θεωρώ κακή ιδέα το να ανοίγουν συγκεκριμένες Κυριακές το χρόνο. Αλλά είμαι αντίθετος στο να επεκταθεί σε όλες τις Κυριακές. Επίσης θεωρώ ότι η επέκταση του ωραρίου του Σαββάτου είναι πολύ εξυπηρετική για μένα, αναγνωρίζω όμως ότι έχει φέρει σε δύσκολη θέση κάποιους άλλους εργαζόμενους.
-
.
Αν δεν κυκλοφορεί το χρήμα όσο ανοιχτός και να μείνει κάποιος δε θα αλλάξει τίποτα.
Άλλο να διευκολύνεις τη διαδικασία επιλογής και αγοράς με προσφορά περισσότερου χρόνου και άλλο να προσπαθήσεις να αυξήσεις τις πωλήσεις.
.
-
Να μένουν κλειστά τη Δευτέρα.
Να μη σου πω και Τρίτη πρωί
Και να είναι ανοιχτά Σαββατο - Κυριακή.λέμε τώρα...
-
εχετε κανεναν γνωστό/η που δουλεύει σε κατάστημα?
Ρωτήστε τον τι ζόρι είναι το νεό ωράριο (Σαββάτο μέχρι τις 20.00 και καθημερινές μέχρι τις 21.00)
Δεν ειναι σωστό να σκεφτόμαστε μόνο τονν εαυτό μας, σκεφτείτε και αυτούς που δουλεύουν σε καταστήματα αν μπορουν να ζουν ανθρώπινα με αυτα τα ωράρια....
και να πω οτι πληρώνονται καλα, @@ λεφτά παίρνουν.
-
Να πω λίγο τη γνώμη μου;
Στην Ελλάδα, τα πράγματα ερμηνεύονται και αξιοποιούνται πάντα εις βάρος του εργαζόμενου, γι' αυτό προσοχή στα βήματά μας!
ΠΛΑΙΣΙΟ:
Με την απελευθέρωση του ωραρίου, οι υπάλληλοι στο Ηράκλειο εργάζονται 9:00-21:00 τις καθημερινές (με κάποιο διάλειμμα υποθέτω ενδιάμεσα, αλλιώς θα έπρεπε να τους μαστιγώνουν κιόλας) και Σάββατο 9:00-16:30. Αν θεσπιστεί και η Κυριακή ως εργάσιμη, οι μεγάλες επιχειρήσεις προφανώς θα εκμεταλλευτούν ακόμα και την μία και μοναδική αργία της εβδομάδας δίνοντας απλά μία 'μικρή αύξηση μισθού' στους υπαλλήλους. Υποθέτω ότι κανείς δεν σκέφτηκε να προσλάβει μερικούς ακόμα, ώστε να τηρείται το 35-ωρο (τι λέμε τώρα) και να δουλεύει παρόλα αυτά αρμονικά το κατάστημα.Το παραπάνω παράδειγμα δείχνει ΔΥΣΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ του μέτρου απελευθέρωσης του ωραρίου, εις βάρος προφανώς του εργαζόμενου.
Απ' την άλλη, η γνώμη μου είναι η εξής: Αν ιδανικά λειτουργήσει το πράγμα και αυξηθούν οι βάρδιες, θα μειωθεί η ανεργία. Έτσι, περισσότεροι άνθρωποι θα έχουν χρήματα, τα οποία θα ξοδεύονται περισσότερο στα ανοιχτά μαγαζιά ΚΑΙ τις Κυριακές. Έτσι, θεωρητικά πάντα, η αγορά θα βρει πάλι την ισορροπία της σε ένα πιο υψηλό επίπεδο κατανάλωσης και κυκλοφορίας χρήματος. Μπορεί η 'οικονομική' μου ανάλυση να μην ήταν επιπέδου, αλλά το νόημα το έχετε πιάσει υποθέτω!
Αλλά το ερώτημα παραμένει: Είναι η ελληνική κοινωνία ώριμη για κάτι τέτοιο; (ΚΑΙ κάτι τέτοιο; ) ή θα περάσουμε πάλι στη στιγμή εκμετάλλευση του εργαζόμενου που δεν μπορεί να πει όχι στο αφεντικό, γιατί η απόλυση καραδοκεί;
(Δεν είμαι ιδιωτικός υπάλληλος και δεν κινδυνεύω από αυτά που φοβάμαι! Το αντίθετο, με ευνοεί η απόλυτη απελευθέρωση, γιατί θα κάνω τις βόλτες μου όποτε θέλω! Αλλά προσπαθώ να βλέπω τα πράγματα απ' όσο περισσότερες οπτικές γωνίες γίνεται!)
-
Απαραδεκτο.
-
Eγω απορω ποτε θα παρθει επιτελους εστω και ΕΝΑ μετρο υπερ των εργαζομενων...
-
Ο χρήστης nasos79 έγραψε:
Να πω λίγο τη γνώμη μου;Στην Ελλάδα, τα πράγματα ερμηνεύονται και αξιοποιούνται πάντα εις βάρος του εργαζόμενου, γι' αυτό προσοχή στα βήματά μας!
ΠΛΑΙΣΙΟ:
Με την απελευθέρωση του ωραρίου, οι υπάλληλοι στο Ηράκλειο εργάζονται 9:00-21:00 τις καθημερινές (με κάποιο διάλειμμα υποθέτω ενδιάμεσα, αλλιώς θα έπρεπε να τους μαστιγώνουν κιόλας) και Σάββατο 9:00-16:30. Αν θεσπιστεί και η Κυριακή ως εργάσιμη, οι μεγάλες επιχειρήσεις προφανώς θα εκμεταλλευτούν ακόμα και την μία και μοναδική αργία της εβδομάδας δίνοντας απλά μία 'μικρή αύξηση μισθού' στους υπαλλήλους. Υποθέτω ότι κανείς δεν σκέφτηκε να προσλάβει μερικούς ακόμα, ώστε να τηρείται το 35-ωρο (τι λέμε τώρα) και να δουλεύει παρόλα αυτά αρμονικά το κατάστημα.Το παραπάνω παράδειγμα δείχνει ΔΥΣΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ του μέτρου απελευθέρωσης του ωραρίου, εις βάρος προφανώς του εργαζόμενου.
Απ' την άλλη, η γνώμη μου είναι η εξής: Αν ιδανικά λειτουργήσει το πράγμα και αυξηθούν οι βάρδιες, θα μειωθεί η ανεργία. Έτσι, περισσότεροι άνθρωποι θα έχουν χρήματα, τα οποία θα ξοδεύονται περισσότερο στα ανοιχτά μαγαζιά ΚΑΙ τις Κυριακές. Έτσι, θεωρητικά πάντα, η αγορά θα βρει πάλι την ισορροπία της σε ένα πιο υψηλό επίπεδο κατανάλωσης και κυκλοφορίας χρήματος. Μπορεί η 'οικονομική' μου ανάλυση να μην ήταν επιπέδου, αλλά το νόημα το έχετε πιάσει υποθέτω!
Αλλά το ερώτημα παραμένει: Είναι η ελληνική κοινωνία ώριμη για κάτι τέτοιο; (ΚΑΙ κάτι τέτοιο; ) ή θα περάσουμε πάλι στη στιγμή εκμετάλλευση του εργαζόμενου που δεν μπορεί να πει όχι στο αφεντικό, γιατί η απόλυση καραδοκεί;
(Δεν είμαι ιδιωτικός υπάλληλος και δεν κινδυνεύω από αυτά που φοβάμαι! Το αντίθετο, με ευνοεί η απόλυτη απελευθέρωση, γιατί θα κάνω τις βόλτες μου όποτε θέλω! Αλλά προσπαθώ να βλέπω τα πράγματα απ' όσο περισσότερες οπτικές γωνίες γίνεται!)
Στο Πλαίσιο πήγε κι εμένα αμέσως το μυαλό μου!
Στην Αργυρούπολη κλείνει πλέον στις 6 το Σαββατα κι επίκειται 8... Καταλαβαίνετε τι σημαινει αυτό για κάποιον που δουλεύει εκεί και με τους ρυθμούς που δουλεύουν εκεί και αλλού...Η ανεργία δεν πρόκειται να μειωθεί γιατί θα κλείσουν ενα σωρό μικρές επιχειρήσεις αυτοαπασχολούμενων που θα (ψάχνουν να) γίνουν υπάλληλοι των αλυσίδων-πολυεθνικών. Κι αυτό με επαχθείς όρους. Όλοι ξέρουμε για τους ημιαπασχολούμενους των πολυκαταστημάτων-σουπερμάρκετ που δουλεύουν υπερωριακά 8αωρα-10ωρα με ελαστικούς όρους (ελέω νέων εργασιακών ρυθμίσεων) ώστε να παρακάμπτονται τα εμπόδια των ΣΣΕ και των ορίων απολύσεων. Στην ουσία αυτό σημαίνει σκληρή εργασία ελαστικού οκταώρου, με αποδοχές κατω από την σχετική ΣΣΕ και αυξημένη (ουσία μόνιμη ) εργασιακή ανασφάλεια. Οι εργαζόμενοι των Κυριακών θα είναι κατα κανόνα τέτοιοι και θα προέρχονται κυρίως από τις τάξεις αυτών που σε άλλες εποχές θα είχαν ένα μικρό μαγαζάκι που θα τους εξασφάλιζε πιο αξιοπρεπές εισόδημα και με πιο ανθρώπινους όρους δουλειάς.
Το χρήμα που κυκλοφορεί δεν πρόκειται ν' αυξηθεί, ούτε η κατανάλωση. Άνεργοι και υποαπασχολούμενοι θα διαθέτουν πολύ λιγότερα χρήματα για κατανάλωση πέραν των αναγκαίων. Τα κέρδη των πολυκαταστημάτων όμως θ' αυξηθούν σίγουρα, καθώς θα αποσπάσουν από τους μικρομεσαίους ενα μεγαλύτερο μερίδιο της αγοράς μέχρι να τους εξαφανίσουν και να τα καρπωθούν όλα. Οι σχετικές ρυθμίσεις παγκοσμίως έχουν αυτόν ακριβώς τον στόχο και έφεραν αυτό το αποτέλεσμα. Αυτός είναι και ο στόχος και στην Ελλάδα (που φυσικά σε τίποτα δεν πρωτοπορεί, απλά αντιγράφει)
Τόνισα το υποαπασχολούμενοι γιατί εκεί οδηγούμαστε. Μικρότερη ανεργία στα νούμερα, αλλά φενάκη, καθώς στους απασχολούμενους προσμετρώνται οι τεχνητοί ωρομίσθιοι που όλο και πληθαίνουν (και με 300-400 ευρώ το μήνα είναι αστείο να τους ορίζουμε καταναλωτές!)
Ουτ' εγώ είμαι ιδιωτικός υπάλληλος. Ιδιοτελώς σκεπτόμενος κι εγώ θα συμφωνούσα απόλυτα με το μέτρο. Έχω όμως συναίσθηση της κοινωνικής πραγματικότητας και καταλαβαίνω πως όταν πάρει πάρει φωτιά το σπίτι του γείτονά μου δε θ' αργήσει να καψαλιστεί ή και να λαμπαδιάσει και το δικό μου...
-
Δεν καταλαβαίνω γιατί δεν εφαρμόζουν το Λονδρέζικο σύστημα.
Μία Κυριακή να ανοίγει πχ το Κέντρο , την επόμενη τα Β.Π. , την μεθεπόμενη Κυριακή τα Ν.Π. μετά τα Δ.Π. και ο Πειραιάς ή κάπως έτσι!
Έτσι θα έχουν μόνο μία Κυριακή κάθε μήνα , ενώ ο κόσμος κάλιστα θα μπορεί να εξυπηρετηθεί και σε μία άλλη περιοχή.
-
Νομιζω οτι καποια στιγμη πρεπει να περασουμε στην νεα εποχη.
Οι περισσότεροι θα θυμόσαστε την εποχη που ολα ηταν μεχρι τις 13.30, τραπεζες,ΔΕΗ,ΕΥΔΑΠ,σουπερμαρκετ,και επρεπε την ωρα της δουλειας σου να κανεις ταυτοχρονα τα παντα(!),παγιες εντολες κτλ δεν υπήρχαν.Αν καποιος εχει ενα μαγαζάκι και σκοπευει να μην προσλαβει ποτε κανεναν στην ζωη του, μαλλον δεν χρειάζεται νέο ωράριο για να εξαφανιστει απο τον χάρτη.Αρκει να ανοιξουν 1-2 μαγαζια στην περιοχη του που θα εργάζονται με σκοπο την μεγιστοποιηση του κερδους και οχι την απλη επιβίωση.
Το κακο στην νεα αυτη ιστορια του ωραρίου ειναι αυτο που αναφερατε ήδη πολλοι, οτι αντι να λυθει το προβλημα της ανεργίας οδηγούμαστε σε υπερ-εργασία.Ισως ομως μια γενναια ρυθμιση στο ωραριο να αναγκαζε τις επιχειρήσεις να κανουν τις αναλογες προσλήψεις.
-
Ο χρήστης Tiger έγραψε:
Το κακο στην νεα αυτη ιστορια του ωραρίου ειναι αυτο που αναφερατε ήδη πολλοι, οτι αντι να λυθει το προβλημα της ανεργίας οδηγούμαστε σε υπερ-εργασία.Ισως ομως μια γενναια ρυθμιση στο ωραριο να αναγκαζε τις επιχειρήσεις να κανουν τις αναλογες προσλήψεις.ηδη το 8ωρο εχει ουσιαστικα καταργηθει στον ιδιωτικο τομεα. Τα λεφτα βεβαια παρεμειναν τα ιδια.
δικο μου προσωπο ψαχνει αυτο το διαστημα για δουλεια. ΚΑΝΕΝΑΣ εργοδοτης δεν ειπε οτι θα υπαρχει 8ωρο, ολοι μιλησαν για 9-10 ωρες δουλεια, χωρις φυσικα ουτε ενα ευρω υπερωρια! Αν μαλιστα εισαι ατυχος και μενεις μακρια, μιλαμε οτι θα λειπεις απο το σπιτι για 10-12 ωρες την ημερα. Και ολα αυτα για να παρεις 700-850ε (για καποιον με προυπηρεσια).
Ολα αυτα βεβαια με την προυποθεση οτι θα σε προσλαβουν...
-
Εδω στις εκπτωσεις και δεν ανοιγουν ουτε μια ωρα παραπανο .... θα δεχτουν χωρις λογο να ανοιξουν.
Για καποιες Κυριακες του χρονου δεν θα ελεγα οχι....για τελειως απελευθερωμενο ωραρειο μαλλον αναρχια θα δημιουργηση.
Εδω 2 ωρες το Σαββατο το επεκτειναν και εξυπηρετηθηκαν πολυς κοσμος.
Παντως θα προτειμουσα να συζηταμε για τις δημοσιες υπηρεσιες που εξυπηρετουν τον πολιτη, και κλεινουν στις 1 ή 2 το μεσημερι για επεκταση παρα για τα μαγαζια.
Σε αυτους γιατι δεν βαζουν βαρδιες να μπορουμε να εξυπηρετουμαστε????
Οποιαδηποτε υπηρεσια εχει να κανει με την εξυπηρετηση του πολιτη επρεπε να λειτουργει και απογευμα.
-
Ο χρήστης GFON έγραψε:
Οποιαδηποτε υπηρεσια εχει να κανει με την εξυπηρετηση του πολιτη επρεπε να λειτουργει και απογευμα.Συμφωνώ!!
-
Ο χρήστης GFON έγραψε:
Οποιαδηποτε υπηρεσια εχει να κανει με την εξυπηρετηση του πολιτη επρεπε να λειτουργει και απογευμα.+1
και επιπλεον πρεπει να αναπτυχθουν οι ηλεκτρονικες τους υπηρεσιες για να μην χρειαζεται ο πολιτης να χανει 1-2 μερες για να παρει 1 χαρτι...
παντως, εχουν γινει μεγαλα βηματα:
Χρειαστηκα ενα αντιγραφο του πτυχιου μου. Με ενα τηλεφωνημα στο 1502, εδωσα τα στοιχεια μου και της σχολης μου και σε 8 μερες περιπου ηρθε με συστημενη επιστολη στο σπιτι μου! Φυσικα η υπηρεσια αυτη ειναι χρεωσιμη, αλλα ουτε καν θελω να σκεφτω ποσες ωρες + καυσιμα θα χρειαζομουν εαν αποφασιζα να το κανω μονος μου... -
Εμενα παλι το πτυχιο μου θα μου ερθει 7 χρονια μετα την αποφοίτηση.
Οι μαυροι εκει στην Αιγυπτο που φτιαχνουν τον παπυρο σε ρθμους Jack Daniels, εχουν την καταρα μου -
Παντως προσφατα εγιναν καποιες εξαγγελίες για τις ΔΕΚΟ,για να παραταθει το ωράριο τους μέχρι τις 16.00.Οι εργαζόμενοι όμως θα αντισταθουν σθεναρά.
Μαγαζιά ανοιχτά και την Κυριακή;