-
Ο Ηρόδοτος μού άρεσε (στά Νέα Ελληνικά εννοώ-τα Αρχαία... )περισσότερο σάν...παραμυθάς.
Μπλέκει τα πραγματικά στοιχεία μέ πλήθος θεεικών παρεμβάσεων,χρησμών κ.λ.π.,αλλά τό αποτέλεσμα είναι πολύ ευχάριστο. -
'ΕΣΤΙ ΔΕ ΣΦΙ ΚΑΝΝΑΒΙΣ ΦΥΟΜΕΝΗ ΕΝ ΤΗ ΧΩΡΗ ΠΛΗΝ ΠΑΧΥΤΗΤΟΣ ΚΑΙ ΜΕΓΑΘΕΟΣ
ΤΩ ΛΙΝΩ ΕΜΦΕΡΕΣΤΑΤΗ...ΤΑΥΤΗΣ ΩΝ ΟΙ ΣΚΥΘΑΙ ΤΗΣ ΚΑΝΝΑΒΙΩΣ ΤΟ ΣΠΕΡΜΑ ΕΠΕΑΝ
ΛΑΒΩΣΙ, ΥΠΟΔΥΝΟΥΣΙ ΥΠΟ ΤΟΥΣ ΠΙΛΟΥΣ ΚΑΙ ΕΠΕΙΤΑ ΕΠΙΒΑΛΛΟΥΣΙ ΤΟ
ΣΠΕΡΜΑ ΠΕΙ ΤΟΥΣ ΔΙΑΦΑΝΕΑΣ ΛΙΘΟΥΣ ΤΩ ΠΥΡΙ. ΤΟ ΔΕ ΘΥΜΙΑΤΑΙ ΕΠΙΒΑΛΛΟΜΕΝΟΝ
ΚΑΙ ΑΤΜΙΔΑ ΠΑΡΕΧΕΤΑΙ...
ΟΙ ΔΕ ΣΚΥΘΑΙ ΑΓΑΜΕΝΟΙ ΤΗ ΠΥΡΙΗ ΩΡΥΟΝΤΑΙ..'ΗΡΟΔΟΤΟΥ ΜΟΥΣΑΙ, ΜΕΛΠΟΜΕΝΗ, ΠΑΡ. 74, 75
-
'Εστι μεν ουν που η μεν επί σώματος γυμναστική, η δε επί ψυχής μουσική'
ΠΛΑΤΩΝ -
Φαίνεται αυτός ήταν ο λόγος που επί Βυζαντίου απαγορεύθηκε η μουσική (επί το ακριβέστερον, επιτρεπόταν να μελετάς τη μουσική αλλά όχι να παίζεις).
-
Επί Βυζαντίου - αλλά και πιο πριν , από Ρωμαϊκής Αυτ.- απαγορεύτηκαν και άλλα, πολλά πράγματα!...
-
Εμείς αποκαλούμε τη Ρωμαϊκή αυτοκρατορία Βυζάντιο, αυτοί αποκαλούσαν τους εαυτούς τους Ρωμαίους, Βυζαντινοί λεγόντουσαν μόνο οι κάτοικοι της Κωνσταντινούπολης.
Σε ποια πράγματα αναφέρεσαι ότι απαγορεύθηκαν;
-
Λέγοντας 'μουσική' εννοούσαν τήν μουσική πού εννοούμε σήμερα,ή οτιδήποτε εμπνευσμένο από τίς Μούσες;
-
Ο χρήστης HUNTER έγραψε:
Λέγοντας 'μουσική' εννοούσαν τήν μουσική πού εννοούμε σήμερα,ή οτιδήποτε εμπνευσμένο από τίς Μούσες;Στο συγκεκριμένο, ο ΠΛΑΤΩΝ αναφερόταν μόνο στη Μουσική...
-
Ο.Κ. γιά τό συγκεκριμένο,γενικά όμως χαρακτηρίζονται σάν 'μουσική' άλλα είδη τέχνης;
-
Οχι...
Ο συσχετισμός που αναφέρεις βέβαια, όσον αφορά τις Μούσες είναι σωστός...
Στα 'Μουσεία', που φυσικά δεν είχαν καμμία σχέση με τα σημερινά μουσεία, στα οποία συμπεριλαμβάνονταν χώροι γυμναστικής και βιβλιοθήκη, έπαιζαν μουσική, διάβαζαν, φιλοσοφούσαν και ασχολούνταν με τις τέχνες...Η μουσική στην Αρχαία Ελλάδα έπαιζε πρωτεύοντα ρόλο και ήταν και μέρος της ΠΑΙΔΕΙΑΣ τους (μαζί με τα μαθηματικά & την φιλοσοφία, την ηθική και την ρητωρική)
Παρένθεση: Σε ένα απο τα μεγαλύτερα μουσεία της αρχαιότητας, στην Αλεξάνδρεια, ήταν και η γνωστή σε όλους βιβλιοθήκη της Αλεξανδρειας με χιλιάααααδες τίτλους βιβλίων.
-
Θένκς ρε λοχία.
Αν μπορείς να μου προτείνει κάποιους αρχαίους συγγραφείς πού να έχουν σαν αντικείμενό τους κάποια επιστήμη (Γεωργαφία-Ιστορία-Φυσική) καί όχι φιλοσοφίες,κάντο σέ παρακαλώ.
-
Ιστορία:
Θουκυδίδου Ιστορία (Ολους τους τόμους)
Το σημαντικώτερο (ίσως) έργο στην ιστορία, βασικό σε κάθε σπουδή.
'Ευαγγέλιο' για τους πολιτικάντηδες, το σημείο όπου οι Αθηναίοι καταλαμβάνουν τη Μήλο (Νομίζω στο 5ο βιβλίο)...Γεωργαφία:
ΠΑΥΣΑΝΙΑ Περιήγησις.
Πολύ καλή έκδοση στην ΕΚΔΟΤΙΚΗ ΑΘΗΝΩΝ, αλλά και αλλού...Φυσική-Μαθηματικά-Επιστημη:
Ολους του φυσικούς (πρω-Σωκρατικούς φιλοσόφους)!
αλλά και Ιπποκράτη (θα πάθεις !)Δημόκριτο, Αναξιμένη, Αναξαγόρα, Θαλή, Πυθαγόρα, Ερατοσθένη, αλλά και Ηράκλειτο...
...και αν δεν σε γεμίζει η 'φιλοσοφία' του Πλάτωνα (ούτε εμένα), διάβασε ΕΠΙΚΟΥΡΟ...
και μην ξεχνάς
Αριστοφάνη, Σοφοκλή και Αισχύλο...
και πολλάααα βέβαια ακόμα...
Ξεκινώντας την περίηγησή σου σε αυτή τη γνώση, θα διαπιστώσεις (κατ'εμε) ότι δεν αξίζει να διαβαζεις σχεδόν τίποτα αλλο και να χάνεις τον χρόνο σου ....
-
Ξανά σέ ευχαριστώ.
Η φιλοσοφία ειλικρινά δέν μου 'κάθεται'.
Ούτε καί ο Επίκουρος.
Τουλάχιστον δέν μπορώ να καταφέρω να τα μεταφέρω νοητικά στόν δικό μου τρόπο σκέψης.
Μου φαίνεται ότι,όποιος ήθελε να 'παραστήσει τόν καμπόσο'...φιλοσοφούσε.Μετρήσιμα καί ελέγξιμα μεγέθη δέν υπάρχουν στήν φιλοσοφία,οπότε ο καθένας έλεγε τήν γνώμη του χωρίς να υπάρχει ο κίνδυνος να αποδειχτεί λαθεμένος.
Τουλάχιστον σέ μή-επιστημονικά θέματα. -
Σωστά λες, χωρίς να σημαίνει ότι αυτό είναι και κακό... Το αντίθετο αφού βοηθαει στην διεύρινση του πνεύματος.
Αλλωστε η Φιλοσοφία γέννησε την Επιστήμη...
-
Χτές τελείωσα τόν Θουκυδίδη.
Από τήν αρχή μέχρι το τέλος,όλα τα βιβλία του (οχτώ είναι μόνο) είναι καταπληκτικά.
Οποιος βρεί τήν όρεξη να τα διαβάσει,θα βρεθεί μπροστά σε κείμενα τα οποία άν τους αντικαταστήσεις τα ονόματα (πόλεων,στρατηγών,συμμαχειών) καί τα όπλα (μέ κάποια περισσότερο σύγχρονα) θα βρεί τήν σημερινή ιστορία (καί σίγουρα καί τήν αυριανή ) που συνεχίζεται να γράφετε.Δέν θέλω να κάνω κάποια ανάλυση για το περιεχόμενό τους εδω πέρα,απλά να σας προτρείνω,άν τύχει να πέσει στα χέρια σας κάποιο βιβλίο του,μήν χάσετε τήν (πραγματική) ευκαιρία.
Θα μαγευτείτε(αρχισα Πλούταρχο-άν και φιλοσοφία,είναι περισσότερο λάιτ και ευχάριστη από άλλους)
-
Μετά τόν Πλούταρχο (δώδεκα από τα εκατοντάδες του βιβλία)΄πέρασα στόν Ξενοφώντα
Τα 'απομνημονεύματα',είναι μία προσπάθεια αγιοποίησης του δασκάλου του,Σωκράτη.Δέν μπορώ να πώ ότι με ξετρέλανεΤα 'Ελληνικά' του είναι η συνέχεια τής ιστορίας του Θουκυδίδη.Καλούλι,αλλά....λιγούλι
Η 'Κύρου ανάβασις' είναι κα-τα-πλη-κτι-κό βιβλίο,τό ίδιο και η 'Κύρου παιδεία'
Οτι πρέπει για καλοκαιρινό διάβασμα.
Μπορείς να τα διαβάζεις για ώρες ολόκληρεςΕπειδή κοντεύω να τόν 'τελειώσω' (μου απομένουν οι 'πόροι','περι Ιππασίας','κυνηγετικός','απολογία Σωκράτους' ),θα ήθελα να με βοηθήσετε για τό παρακάτω:
Ηρόδοτο ή Ησίοδο;
(ή κάτι άλλο; )
-
Ησίοδος - Θεογονία : Αν σε ενδιαφέρει να μαθεις την **Ελληνική ** 'θεογονία' και όχι κανενός άλλου λαού που μαθαίνουμε στα σχολεία...
Αν θες φιλοσοφία, προτείνω Επίκουρο, Ηράκλειτο και τους φυσικούς
Αν θες επιστήμη, Ιπποκράτη και Δημόκριτο και Αρχιμήδη
Αν θες να γελάσεις, Αριστοφάνη και Λουκιανό
Αν θες θρησκεία, Ερμή τρισμέγιστο, Πλάτωνα, Ορφικά
Αν θες Τραγωδία, ξέρεις... -
Αντρέα, για το ότι πρέπει να διαβάσεις Ησίοδο είναι σίγουρο. Είναι όλη η φιλοσοφία ζωής των αρχαίων ελληνων και ένας από τους παλαιότερους (700 πχ) ποιητές που σώθηκαν τα γραφόμενα τους. Εκεί βασίστηκαν δεκάδες από τους μεταγενέστερους σοφιστές αλλά και ιστορικοί (Όμηρος). Φαντάζουν μεν παραμυθάκια αλλά κρύβουν πολλά νοήματα στο 'περί ζώης', 'υπάρξης', 'γέννεσης' κλπ. Την εποχή του βέβαια τον κατάκριναν και τον φώναζαν 'τσόμπάνο', λέγοντας ότι με τα γραφόμενα του είχε απήχηση μόνο στους αγρότες. Μετέπειτα υπήρχε κοινή παροδοχή.
Ο Ηρόδοτος από την άλλη είναι κλασσικά ιστορικός και κοσμογυρισμένος. Μεταγενέστερος φυσικά του Ησιόδου κατά 250 χρόνια. Ότι θέλεις να μάθεις για Πέρσες και τους περσικούς πολέμους είναι εκεί σε 9 βιβλία νομίζω.....
-
Μόνο ένα βιβλίο υπάρχει από τόν Ησίοδο στήν σειρά τού 'κάκτου'
Οπότε μάλλον θα το πάρω ούτως ή άλλως,μαζί με κάτι άλλο.Να δοκίμαζα να κάνω ένα άνοιγμα πρός τούς τραγωδούς;
Είμαι λίγο χοντροκομμένος μέν (δυσκολα καταλαβαίνω από τέχνη ) ,αλλά με είχανε συγκλονίσει οι 'Πέρσες' του Αισχύλου
Αισχύλο,Ευρυπίδη ή Σοφοκλή;Η να 'χτυπήσω' μια τα άπαντα τών προσωκρατικών;
http://www.kaktos.gr/catalogue/catalogue.htm
20 βιβλία,ότι πρέπει δεν είναι για καλοκαίρι; -
Ο χρήστης HUNTER έγραψε:
Μόνο ένα βιβλίο υπάρχει από τόν Ησίοδο στήν σειρά τού 'κάκτου'
Οπότε μάλλον θα το πάρω ούτως ή άλλως,μαζί με κάτι άλλο.Είναι 'Απαντα' όμως! Ουσιαστικά 2 είναι από αυτά που έχουν σωθεί και αξίζουν. 'έργα και ημέραι' και 'θεογονία' που περιέχονται στα άπαντα.
Ρε Αντρέα, αλφαβητικά τα αγοράζεις?
Aρχαίοι Ελληνες Κλασικοί