-
.............φανατικούς και αλκοολικούς με το θέμα.
Τεχνικά θέματα,αναλύσεις,συμβουλές περιποιήσεις......αλλά και οδήγησης.......
Θα προσπαθήσω να φέρω εδώ όσα θέματα τέτοια, έχουμε γράψει στο βασικό θέμα.
Για να βλέπω τους σπουδαγμένους..............γενικά ...
-
.............φανατικούς και αλκοολικούς με το θέμα.
Τεχνικά θέματα,αναλύσεις,συμβουλές περιποιήσεις......αλλά και οδήγησης.......
Θα προσπαθήσω να φέρω εδώ όσα θέματα τέτοια, έχουμε γράψει στο βασικό θέμα.
Για να βλέπω τους σπουδαγμένους..............γενικά ...
-
.............φανατικούς και αλκοολικούς με το θέμα.
Τεχνικά θέματα,αναλύσεις,συμβουλές περιποιήσεις......αλλά και οδήγησης.......
Θα προσπαθήσω να φέρω εδώ όσα θέματα τέτοια, έχουμε γράψει στο βασικό θέμα.
Για να βλέπω τους σπουδαγμένους..............γενικά ...
-
Οδηγίες στησίματος!!!!
-
Ο χρήστης sjx έγραψε:
Ας δώσει κάποιος πληροφορίες για τα ζιγκλέρ, γιατί οι 'πολυ-τάχυτοι' μας σνομπάρουν λέγοντας ότι εμείς οι 'αυτόματοι' δεν ξέρουμε καν τι είναι.
Και, δυστυχώς, έχουν δίκιο...
Ασε τους πολυταχυτους να στην λενε ,βασικα εσυ πρεπει να φορας πανω στο parilla, tillotson, οποτε πες τους εγω δεν ασχολουμαι με αυτα.Κανω την δουλεια μου και με τα βιδακια μου .
Γινε λιγο πιο συγκεκριμενος στο τι θες να μαθεις πανω σε αυτα γιατι θα πρεπει να γραψω κανα κειμενο 2 σελιδες .Βασικα εχω βρει προγραμμα ,για rotax-rok-leopard προς το παρον το οποιο με βαση την θερμοκρασια του αερα,την πυκνοτητα,το βαρομετρικο στο οποιο βρισκεσαι και αλλα το οποιο σου υπολογιζει τι ζιγκλερ πρεπει να φορεσεις, τι μπουζι αλλα και σε ποια θεση πρεπει να ειναι η βελονα του καρμπυρατερ.Στα rotax εχει στο manual καποιες βασικες μετρησεις πανω σε αυτο για να σε βοηθησουνε με το set up του κινητηρα αλλα απ'οτι εχω δει δεν ειναι και πολυ εγκυρες.
Δεν ηθελα να το αναφερω ακομα αλλα το ειχα σκεφτει (μη με φατε) απο περυσι να φτιαξω κατι τετοιο (αν μπορω) με εναν καθηγητη εδω αλλα φετος τον εχω χασει και εχω κολλησει.του αρεσε η ιδεα μιας και ηταν προγραμματιστης πριν ερθει εδω αλλα απο τοτε χαθηκε .Θα δουμε τι μπορει να γινει και βλεπουμε.
Αντε να ανεβει αρκετα το επιπεδο μας
Μας βλεπω σε καμια 2ετια με θερμομετρα,αισθητηρες και VboxIII πανω στα καρτ[/b]
-
Ο χρήστης A-Viper7 έγραψε:
Οδηγίες στησίματος!!!!Για καρτ βέβαια έτσι........... και τέτοιο και παραπομπές σε σελίδες δικτύου για πληροφορίες και απο περιοδικά..
-
Ο χρήστης sxint έγραψε:
Το θέμα του ζιγκλέρ είναι αρκετά δύσκολο και επικίνδυνο.
Κακή επιλογή σημείνει κόλημα.
Βέβαια αυτό συμβαίνει και στα 6τάχυτα αλλά πιο δύσκολα λόγο του κυλίνδρου που έχει και επίστρωση νικασίλ (νικασίλ έχουν και τα rotax).
Τα ζιγκλέρ είναι μικρά βιδάκια με τρύπα στη μέση ανάλογα με τη ποσότητα βενζίνης που θέλουμε να περνάνε στο μοτέρ.
Η βελόνα στην οποία αναφέρθηκε κάποιος είναι πάνω στο slide του καρμπυρατέρ και επίσης ρυθμίζει την ποσότητα ψεκασμού βενζίνης στην εισαγωγή του κινητήρα.
Η μεταβολή του ζιγκλέρ είναι αναγκαία όταν αλλάζουν οι κλιματολογικές συνθήκες αλλά μη νομίζεται ότι οι διαφορές είναι τεράστιες εκτός εάν είναι τελείως λάθος.
Γενικά στα μοτέρ για hobby οι ετερείες βάζουν λίγο μεγαλύτερα ζιγκλέρ για να μειώνεται η πιθανότητα κολήματος.
Στα καρμπυρατέρ υπάρχουν συνήθως 2 ζιγκλέρ. Το μικρό για τις χαμηλές στροφές και το μεγάλο για τις ψηλές.
Μπορείτε να δοκιμάσετε αλλαγή ζιγκλέρ και να δείτε τη διαφορά από δεκάλεπτο σε δεκάλεπτο την ίδια μέρα.
Η ρύθμιση μπορεί να μην είναι ίδια την επόμενη φορά ανάλογα με τον καιρό γι'αυτό πρέπει πάντα να ελέγχετε τα ζιγλέρ.
Τοποθετήστε πρώτα μεγαλύτερο ζιγκλέρ ώστε να μην υπάρχει περίπτωση κολήματος. Εάν το καρτ πάει χειρότερα πιθανώς να είναι μπουκομένο άρα θέλι μικρότερο. Εάν πάει καλύτερα δοκιμάστε ακόμα μεγαλύτερο μέχρι να αρχίσει να πηγαίνει καλύτερα. Όταν αρχίσει να πηγαίνει χειρότερα βάζουμε το προηγούμενο.
Συνήθως τα μοτέρ κολάνε από φτωχό μίγμα στις υψηλές στροφές.
Ένας τρόπος ελέγχου για το εάν ένα μοτέρ έχει φτωχό μίγμα είναι με το τάπωμα του φίλτρου. Όταν ταπώσουμε και το μοτέρ στιγμιαία επιταχύνει σημαίνει ότι το μίγμα είναι φτωχό εάν κόψει αμέσως ίσως είναι πλούσιο.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Πάντα πρώτα δοκιμάζουμε μεγαλύτερο ζιγκλέρΕλπίζω να σας κατατόπισα αρκετά.
Στη διάθεσή σας για παραπάνω πληροφορίες. -
Ο χρήστης sjx έγραψε:
Τι ακριβώς κάνει η επίστρωση νικασίλ? Είχα βρει ένα πιστόνι με ειδική επίστρωση για το τηλεκατευθυνόμενο μου. Το πιστόνι εκείνο είχε πιο σκούρο χρώμα και υποτίθεται ότι είχε την δυνατότητα να σηκώσει περισσότερες στροφές λόγες κάποιας ειδικής επιφανειακής σκλήρυνσης που είχε δεχθεί. Φεύγει με τον καιρό αυτή η επίστρωση??:roll:
To nicasil ειναι ενα πολυ σκληρο και ανθεκτικο κραμα φτιαγμενο απο καρβιδιο του νικελιου και του πυριτιου(λιγο χημεια επεσε ) το οποιο φθειρεται δυσκολα δινοντας μεγαλυτερη αξιοπιστια στην επιφανεια φθορας του εμβολου και στα δαχτυλιδια-ελατηρια του.Αλλο ενα σημαντικο κερδος απο αυτην την χρηση ειναι οτι το nicasil λογο του αλληλοπαντρεματος μεταξυ του κυλινδρου και αυτου, δινει εναν αρκετα χαμηλο συντελεστη τριβης,μειωνοντας κατα πολυ και την θερμοκρασια των κινητηρων.Επισης κερδος βγηκε και στην εκκινηση του κινητηρα παλι λογο χαμηλης τριβης.
Η επιστρωση απο τον κυλινδρο που λες,δεν φευγει αλλα εαν χαρακτει(απο κολλημα αλλα σπανιο) ειναι για πεταμα γιατι στα ιδια λεφτα που θα κανεις την επιστρωση,παιρνεις καινουργιο κυλινδρο.Παντα για το καρτ μιλαω.στα ροταξ η αλλαγη γινεται καθε 50 ωρες λειτουργιας χωρις να κανεις τιποτα στον κυλινδρο.
Ελπιζω να βοηθησαcopyrights 2005 by sjx
-
Ο χρήστης sjx έγραψε:
Η διαδικασία που αναφέρεις εδώ γίνεται στο ρελαντί ή κάνω λάθος? Αν είναι όμως έτσι τότε συμπαιρένουμε για το πόσο πλούσιο ή φτωχό είναι το μείγμα στις χαμηλές στροφές και όχι στις ψηλές. Στα καρτ υπάρχουν δύο βίδες για την ρύθμιση του μείγματος, μία για τις ψηλές και μία για τις χαμηλές όπως στα τηλεκατευθυνόμενα?
Αν είναι φτωχό σηκώνει στροφές αν είναι πλούσιο μπουκώνει - κόβει. Αν είναι νορμάλ (ούτε πλούσιο ούτε φτωχό) τι υποτίθεται ότι πρέπει να κάνει το μοτέρ?Καλυτερος οδηγος για να δεις αν ενα μοτερ αν ειναι φτωχο η πλουσιο,ειναι το μπουζι αρκει να ξερεις να το 'διαβαζεις'.
Στα καρτ συναντας 2 ειδων καρμπυρατερ:αυτα με ζιγκλερ και αυτα με τα διαφραγματα η με τα βιδακια οπως λες.Για τα πρωτα ισχυουν αυτα που ειπε ο sxint παραπανω.στα βιδατα υπαρχουν τα 2βιδα και 3βιδα.Στα 2βιδα ειναι οντως μια για τις χαμηλες και μια για τις ψηλες.Στα 3βιδα απλα εχεις μια εξτρα με ρολο να ψεκαζει στις ψηλες για να απογυγεις το κολλημα αλλα ειναι πολυ δυσκολα στην ρυθμιση τους.Και στις 2 περιπτωσεις δινεις καποιες ρυθμισεις με λιγη περισσοτερη προσοχη σε αυτην των ψηλων στροφων πριν ξεκινησεις και το κοιτας μεσα στην πιστα σιγα σιγα εφοσον καταλαβαινεις αν ειναι φτωχο η πλουσιο. Η συμπεριφορα σε καθε μια περιπτωση ειναι οπως ειπαμε και παραπανω.
τωρα για τα τηλευκατευθυνομενα δεν ξερω πως ακριβως μπορεις να το δεις αλλα καλη επιτυχια . -
Ο χρήστης tm έγραψε:
μακαρι να εχεις χρονο να πηγαινεις για καρτ μια φορα την εβδομαδα!αυτο σημαινει οτι οι υποχρεωσεις σου δεν ειναι αυξημενες για να μπορεσεις να διαθεσεις χρονο για να κανεις κατι που σου αρεσει...
Καινουριο καρτ αγορασμενο Ιανουαριο, με προγραμμα να πηγαινω 1 φορα στις 15 μερες για καρτ (υποσχεση στον εαυτο μου και καλα) και εχω καταφερει μεχρι στιγμης να παω γυρω στις 6-7 φορες αν θυμαμαι καλα και να εχω κανει συνολικα 5 ωρες ..
Βασικα για να κανεις τοσο συχνα θες και χρονο και χρημα, τοσο για τις μετακινησεις σου απο/προς πιστα, αλλα και για την ιδια την πιστα...
λαδια ξεκινουν απο 15 ευρω (Motul), συνεχιζουν στα 18,5 (Bel Ray H1R) για να φτασουμε στο απολυτως ακριβοτερο Silkolene Pro2..Ολα αυτα τα λαδια κανουν για το ροταξ και τα συγκεκριμενα ειναι εστερικης βασης! Αναφερω αυτα τα 3 γιατι αυτα εχω δοκιμασει. Αυτο που ανακαλυψα προχθες στην Αγια Μαριννα, ειναι οτι το Silkolene δικαιολογει το παραπανω κοστος, γιατι το καρτ δουλευε ψηλα αρκετη ωρα και ανεβαζε πιο ομαλα.. Ενδεικτικα αναφερω πως ειδα στο οργανο 13890 στροφες με κοφτη στις 14000 αν θυμαμαι καλα για τον Max. Γενικα ειναι απροβληματιστο μοτερ. Εγω απο τοτε που το πηρα, δεν εχω φαει σχεδον καθολου λαστιχο (παιζει ρολο και πως οδηγεις, κιλα οδηγου κλπ κλπ κλπ) και το μονο που του βαζω ειναι η βενζινη και λαδακι για την αλυσιδα. Δεδομενου οτι θα εισαι σε μια πιστα μονο, δε χρειαζεται να προμηθευτεις και εξτρα γραναζια για να αλλαζεις ωστε να μπορεις να 'παιζεις' σε αλλες πιστες...
Υπολογισε οτι το καρτακι καταναλωνει γυρω στα 10 λιτρα/ωρα πραγμα που συνεπαγεται 200 ml λαδιου. κανε τα μαθηματικα και υπολογισε κοστος. Αν εισαι και λαστιχοβορος, υπολογισε πως καθε 5 ωρες χονδρικα (βαλε 8 για να εισαι μεσα) να θες καινουρια λαστιχα, οποτε εχεις ενα επιπλεον εξοδο απο 130 - 180 ευρω αναλογα με τη μαρκα / γομμα... Επειδη το καρτακι που αναφερεις ειναι Γαλατσης, τα λαστιχα που θα φορας θα ειναι mojo που βγαζουν ανετα 8 ωρες προπονησης συμφωνα με τον ιδιο τον Γαλατση που δεν εχω κανεναν λογο να μην τον πιστεψω!
Το καλο με το καρτ ειναι οτι στο φιναλε, εσυ αποφασιζεις ποσο θα σου κοστισει... Κι εγω ετσι σκεφτομουν πριν την αγορα, ποσο θα πληρωνω το μηνα, αλλα ειναι τοσα λιγα (προς το παρον, ετσι?) που το μονο που θα σε προβληματιζει θα ειναι η ζημια που θα κανεις σε τυχον 'ευγα'! (μακρυα απο μας!)
Πληροφοριακα εχω ενα Rotax/CRG
Χαιρετω,
Τριανταφυλλος
-
Ο χρήστης sjx έγραψε:
Τα εξοδα για την συντηρηση (λαδια,σερβις,λαστιχα,κ.α) ποσο παει πανω κατω?
Λοιπον,εχουμε και λεμε.Για λαδια αναλογως τη μοτερ παρεις αναλογα κοστιζει και το λαδι.Συνηθως στις πιστες θα βρισκεις λαδια της shell τα οποια ειναι και τα καλυτερα που μπορεις να βρεις αυτην την στιγμη στην Ελλαδα.Για 100αρια racing M(12-14 ευρω) και ΡΟΤΑΞ racing Χ(δεν εχω παρει ποτε και δεν ειμαι σιγουρος 20+ ευρω).Στα 100αρια η αναλογια ειναι 6-7% ανα λιτρο αναλογα την βενζινη ενω στα ΡΟΤΑΞ μολις 2% και τα μπουκαλια ειναι του λιτρου.
Τα λαστιχα κοστιζουν απο 140-170 και αναλογα τη γομα που διαλεξεις εξαρτονται και οι γυροι που θα σου βγαλουν.
Σερβις τωρα παλι παει αναλογα τι μοτερ θα παρεις.Για 100αρι θες καθε 10 ωρες αλλαγη πιστονιου(70+ ευρω) .Για ροταξ αλλαγη πιστονιου θες στις 50 ωρες και αλλαγη γραναζιων καπου εκει και αυτα την χρειαζονται.Πιστεψε με οτι ακομα και οι 10 ωρες θα σου φανουν πολλες .
Απο ανταλλακτικα για να μην κατσουμε και γραψουμε ολοκληρο καταλογο κοιτα εδω http://www.drsracing.com/gr/frame.htm τοι οποιο ειναι και στην Ελλαδα και ειναι πολι κοντινες τιμες με οτι εχω αγορασει μεχρι τωρα.
Ρωτα κι αλλα τωρα που γυρναει.....
-
Ο χρήστης tm έγραψε:
Καλως τον jean de xif!!!Χαθηκες ρε γιαννη!
Να συνεχισω για τα λαδια και να πω πως το ροταξ θελει ΜΟΝΟ φουλ συνθετικο λαδι και η τιμη που αναφερει ο sjx (Γιαννης κατα κοσμον) θεωρειται απο τα πιο ακριβα! Μπορεις να βρεις και Motul με 14 - 15 ευρω το λιτρο, μπορεις να βρεις και Bel Ray με 18 ευρω και μπορεις να βρεις και Silkolene με 21 ευρω!!
Το κοστος εξαρταται καθαρα απο τη χρηση!! Εγω καθε φορα που πηγαινω κανω γυρω στη μιση ωρα 'καθαρη' , ενω ο Αγγελος που ξεχναει να βγει απο μεσα θεωρω οτι πλησιαζει τη 1 ωρα τη φορα... Εχε κατα νου οτι το Ροταξ 'καιει' περιπου 10 λιτρα την ωρα, οποτε μπορεις χονδρικα να κανεις υπολογισμους...
Τα λαστιχα κρατανε περιπου γυρω στις 5 - 8 ωρες προπονησης και ξεκινανε απο 135 - 140 ευρω ανεξαρτητως μαρκας. Η διαρκεια των ελαστικων, ομως, εξαρταται απο πολλους παραγοντες, περα απο τη χρηση, οπως το βαρος σου, το πως οδηγεις, το πως τους συμπεριφερεσαι (αν και αυτο το τελευταιο δεν το εχω κατανοησει πληρως - δεν εχει σημασια..)
Περισσοτερα για διαρκειες ελαστικων και συγκριτικο κρατημα, θα σου πει ο Αγγελος που εχει φαει λαστιχα μπολικα.. Εγω εχω λαστιχα που εχουν κανει 4+ ωρες και δεν εχουν 'ακουσει' σχεδον τιποτα.. Και ειναι και μαλακη γομα...Ο Ροταξ θελει καθε 2 και καθε 10 ωρες καποιους ελεγχους και καθαρισμους τους οποιους μπορεις να κανεις μονος σου με καποια εργαλεια, ενω καθε 50 ωρες θελει ενα 'γενικο'!
Στην ουσια, το βασικοτερο που πρεπει να λυσεις ειναι που θα φυλας το καρτ. Αν εχεις χωρο και τροπο να το μεταφερεις, αλλιως θα πρεπει να το αφηνεις στην πιστα (απο 30ε/μηνα και ανεβαινουμε)...
-
Aν υπάρχουν ιδέες για την καλύτερη ταξινόμηση των θεμάτων, θα ήταν χρήσιμο να τις ακούσουμε...
Ευχαριστώ Άγγελος.
-
**CONSTANTLY VARIABLE TRANMISSION FOR KARTS **:o
Ναι,ναι,ναι λεπτομέρειες έρχονται....... -
Δεν με πειράζει πολύ που 'γυρνάω στην πίστα μόνος μου.
Τους περισσότερους γύρους άλλωστε τους έχω κάνει παρέα με το καρτάκι μου.
-
Ο χρήστης ANGEL13 έγραψε:
**CONSTANTLY VARIABLE TRANMISSION FOR KARTS **:o
Ναι,ναι,ναι λεπτομέρειες έρχονται.......Έχω δει CVT για R/C, στο καρτ θα κολλήσουμε;
-
Ο χρήστης A-Viper7 έγραψε:
**CONSTANTLY VARIABLE TRANMISSION FOR KARTS **:o
Ναι,ναι,ναι λεπτομέρειες έρχονται.......Έχω δει CVT για R/C, στο καρτ θα κολλήσουμε;
Έχει μια μικρή διαφορά εεεεεεεεε !!!!!!!!!! αλλά το είδα σε φωτό και διάβασα τεστ και δουλευει, πάνω σε ROTAX
KARTING..... :-))).....για ....λίγους... :-))