-
Ο χρήστης Panosss έγραψε:
Πάντως, δεν ήξερα κανένα, με batchelor, ή μεταπτυχιακά ή οτιδήποτε, που πρωτοδιοριζόμενος στον ιδιωτικό τομέα, να 'παιρνε τα 1000-1200 καθαρά.
Οι φίλοι σου φαίνεται δεν συμπαθούν τις πωλήσεις.
Τι σημασία έχει τι συμπαθούσαν; Αυτοί επέλεγαν;
Δεν ξέρω τι εννοείς πωλήσεις; IT είν' οι άνθρωποι, τι σχέση μπορούν να 'χουν με πωλήσεις;Η βάση για μια ανοδική καριέρα είναι οι πωλήσεις, αν μάθεις να πουλάς μετά όλα σου φαίνονται εύκολα, αλλάζει την συμπεριφορά, εμφάνιση, προσθέτει διαπραγματευτικές ικανότητες-πειθώ κλπ κλπ
Κι εγώ την κορόιδευα την θέση του πωλητή μέχρι που αναγκάστηκα να την κάνω για ένα χρόνο, και είδα ότι οι μεγαλύτεροι μου που μου έλεγαν για τα ωφέλη της.
Εκτός αν θέλεις να μείνεις low level υπάλληλος μια ζωή οπότε πάσο, αλλά η προυπηρεσία σε πωλήσεις είναι ένα πολύ καλό εφόδιο για άνοδο στα υψηλότερα διευθυντικά στρώματα.
π.χ διευθυντής IT dpt εταιρείας με 600 users κάνει τον πωλητή, πουλώντας in house developed software και support σε πελάτες. Θεωρείται επιτυχημένος γιατί φέρνει χρήμα μέσα αν και διευθυντής υποστηρικτικού τμήματος.
-
Συμπαθούσαν εννοώ ότι δεν είχαν ασχοληθεί με το άθλημα.
Νομίζω επιλογή τους είναι να στείλουν βιογραφικό για μια θέση πωλήσεων.
Με τα των ΙΤ δεν έχω ιδιαίτερη επαφή αλλά νομίζω ότι και εκεί έχουν αυτή την εναλλακτική.Το σχόλιο μου έχει να κάνει με το ότι αν ασχολιόταν κάποιος με το άθλημα (περισσότερο στο φαρμακευτικό χώρο), τα 1000 καθαρά ήταν μια πολύ minimum κατάσταση.
-
Ρε παιδιά, τι πωλήσεις λέτε; Ποτέ δεν είχαν καμία σχέση με πωλήσεις, ούτε καν σαν υποψία δεν μου 'χε αναφέρει κανείς τους κάτι σχετικό με πωλήσεις. Οι άνθρωποι τεχνολογία είχαν σπουδάσει, εφαρμογή της και ανάπτυξή της.
Και κατέληξαν στο δημόσιο.
Αυτά.
(αν ήταν να γίνουν πωλητές, δε νομίζω να χρειάζονταν πτυχία και μεταπτυχιακά) -
Ρε παιδιά, τι πωλήσεις λέτε; Ποτέ δεν είχαν καμία σχέση με πωλήσεις, ούτε καν σαν υποψία δεν μου 'χε αναφέρει κανείς τους κάτι σχετικό με πωλήσεις. Οι άνθρωποι τεχνολογία είχαν σπουδάσει, εφαρμογή της και ανάπτυξή της.
Αυτά.
(αν ήταν να γίνουν πωλητές, δε νομίζω να χρειάζονταν πτυχία και μεταπτυχιακά)Ε όλη αυτή την τεχνολογία κάποιος (ειδικός) πρέπει να την πουλήσει
-
Ο χρήστης dimik έγραψε:
Αυτά.
(αν ήταν να γίνουν πωλητές, δε νομίζω να χρειάζονταν πτυχία και μεταπτυχιακά)Ε όλη αυτή την τεχνολογία κάποιος (ειδικός) πρέπει να την πουλήσει
Αυτό που συμπεραίνω απ' αυτά που λέτε, είναι ότι είναι πολύ καλύτερο να μη σπουδάσεις και ν' ασχοληθείς με τις πωλήσεις, παρά να σπουδάσεις π.χ ΙΤ.
-
Το 2003 που αναφέρατε, η ανεργία στο IT/telecom ήταν μηδενική. Σε κάθε αγγελία ερχόταν 5-10 βιογραφικά (πλέον, σε ορισμένες περιπτώσεις μετράμε σε δεκάδες χιλιάδες) και πολλές δουλειές βρισκόνταν μέσω γνωστών, με συνοπτικές διαδικασίες, λόγω μεγάλης ζήτησης. Συνεπώς, κάποιος που μόλις έβγαινε στην αγορά εργασίας - έχοντας σπουδάσει IT/Telecom - ήταν άνευ ουσίας να ασχοληθεί με θέσεις πωλητών. Η μόνη περίπτωση ήταν να έχει κανει κανένα μεταπτυχιακό σε management / marketing / κλπ / κλπ και να θελήσει να μπεί στον χώρο όχι σαν μηχανικός, αλλά σε ανάλογους τομείς.
Όσον αφορά τις αμοιβές, προφανώς υπήρχαν τα ποσά που προαναφέρθηκαν, αλλά υπήρχαν και σαφώς μεγαλύτερα - ακόμη και για άτομα με μηδενική εμπειρία. Η ΙΝΤΡΑΚΟΜ ποτέ δεν φημιζόταν για τις απολαβές των υπαλλήλων της, γι αυτό και όλες οι εταιρείες γέμισαν με μηχανικούς της ΙΝΤΡΑΚΟΜ, που μόλις αποκτούσαν μια σχετική προυπηρεσία και κάποιες γνωριμίες έψαχναν το επόμενο βήμα. Επίσης, ακόμη και στην ΙΝΤΡΑΚΟΜ, οι απολαβές αυξανόταν σημαντικά μετά από 6-12-24 μήνες.
Τέλος το δημόσιο, εκτός πολύ συγκεκριμένων περιπτώσεων, έδινε μέχρι το 2009 - κατά μέσο όρο - ελαφρώς μικρότερες απολαβές από τον ΙΤ. Για τους περισσότερους, δεν μέτρησε τόσο ο μισθός, όσο η 'σιγουριά', το ανθρώπινο ωράριο, κ.α.
-
Το ότι κάποιος που δουλεύει στις πωλήσεις δεν χρειάζεται να έχει πτυχίο πώς προκύπτει;
Γιατί έχω γνωρίσει άτομα με διδακτορικό που ξεκίνησαν ως ιατρικοί επισκέπτες και πέρα από αυτό τώρα κάποιες εταιρείες θέλουν και μεταπτυχιακό για τους πωλητές τους.
-
Αυτά.
Αυτό που συμπεραίνω απ' αυτά που λέτε, είναι ότι είναι πολύ καλύτερο να μη σπουδάσεις και ν' ασχοληθείς με τις πωλήσεις, παρά να σπουδάσεις π.χ ΙΤ.
Ένας 'σπουδαγμένος' γνώστης της τεχνολογίας είναι πολύ πιο εύκολο να πουλήσει και αυτό αυτόματα μεταφράζεται σε bonus και προαγωγές. Simple as that.
Δεν μιλάω για πωλητής π.χ στον Γερμανό, που και πάλι είναι μια προϋπηρεσία αλλά δεν χρειάζεται να έχεις σπουδάσει αλλά σε πιο εξειδικευμένες θέσεις πωλητή. Π.χ να πουλάς servers και όλα τα συναφή σαν ολοκληρωμένες λύσεις για επιχειρήσεις.
edti: επίσης ο έξυπνος πωλητής αν δεν παίρνει αυτά που το αξίζουν με βάση τις επιδόσεις του την κάνει για τον ανταγωνιστή πολλές φορές μαζί με ένα κομμάτι του πελατολογίου με το οποίο έχει αναπτύξει στενές διαπροσωπικές σχέσεις. Άρα τον προσέχει το αφεντικό.
-
Ο χρήστης dimik έγραψε:
Αυτά.
Ένας 'σπουδαγμένος' γνώστης της τεχνολογίας είναι πολύ πιο εύκολο να πουλήσει και αυτό αυτόματα μεταφράζεται σε bonus και προαγωγές. Simple as that.
Δεν μιλάω για πωλητής π.χ στον Γερμανό, που και πάλι είναι μια προϋπηρεσία αλλά δεν χρειάζεται να έχεις σπουδάσει αλλά σε πιο εξειδικευμένες θέσεις πωλητή. Π.χ να πουλάς servers και όλα τα συναφή σαν ολοκληρωμένες λύσεις για επιχειρήσεις.
edti: επίσης ο έξυπνος πωλητής αν δεν παίρνει αυτά που το αξίζουν με βάση τις επιδόσεις του την κάνει για τον ανταγωνιστή πολλές φορές μαζί με ένα κομμάτι του πελατολογίου με το οποίο έχει αναπτύξει στενές διαπροσωπικές σχέσεις. Άρα τον προσέχει το αφεντικό.
Οκ. Πάντως, καμιά δεκαριά άτομα που ξέρω από το χώρο του ΙΤ (φίλοι και γνωστοί) κανείς δεν έχει σχέση με πωλήσεις. Ούτε καν σαν υποψία.
-
καλά εντάξει, υπεργενίκευση των εμπειριών του καθενός σε κανόνες.
Χαλαρώστε, εκτός από το δικό σας career path υπάρχουν και άλλα 500 με τις ίδιες ή και καλύτερες προοπτικές.Άκου εκεί ότι για υψηλόβαθμες θέσεις και καλούς μισθούς είναι σχεδόν απαιτούμενη η προϋπηρεσία σε πωλήσεις
-
Ο χρήστης mjacob έγραψε:
Χαλαρώστε, εκτός από το δικό σας career path υπάρχουν και άλλα 500 με τις ίδιες ή και καλύτερες προοπτικές.Άκου εκεί ότι για υψηλόβαθμες θέσεις και καλούς μισθούς είναι σχεδόν απαιτούμενη η προϋπηρεσία σε πωλήσεις
Ποιος μίλησε για κανόνες, χαίρω πολύ ότι υπάρχουν πολλά paths αλλά από το ότι πωλητής είναι μια δουλειά για απόφοιτους λυκείου κλπ κλπ απέχει πολύ δεν νομίζεις?
-
Ο χρήστης zorz έγραψε:
Θα σας ξενερώσω άσχημα, αλλά εμείς το κάναμε στη 2α Λυκείου...Αμα μου πεις κι οτι κανατε και Hoffstede στην 3η, θα πηδηχτω απο το παραθύρι. Χαχαχα.
Sent from my Neo V using Tapatalk.
-
Ο χρήστης dimik έγραψε:
Ποιος μίλησε για κανόνες, χαίρω πολύ ότι υπάρχουν πολλά paths αλλά από το ότι πωλητής είναι μια δουλειά για απόφοιτους λυκείου κλπ κλπ απέχει πολύ δεν νομίζεις?
Τι εννοείς ποιος μίλησε;
Εσύ δεν έγραψες κάτι πέρι 'αν θέλεις να μείνεις low level υπάλληλος για πάντα'; Ο άλλος ότι δεν έπαιζαν καλοί πρώτοι μισθοί εκτός πωλήσεων κλπ κλπΤέσπα, εγώ προφανώς και δεν αναφέρθηκα στο κομμάτι του αν θες πτυχίο για πωλήσεις ή όχι. Αναφερόμουν σε όλα τα υπόλοιπα.
-
Σε αυτό που λέει ο dimik δεν υπάρχει κανόνας.
Είναι θέμα industry και θέμα κουλτούρας της ίδιας της εταιρείας.Υπάρχει εταιρεία (πολυεθνική) που η συντριπτική πλειοψηφία των εργαζόμενων και όλα τα διευθυντικά στελέχη πλην ενός (και ο CEO) είχαν ξεκινήσει ως πωλητές.
Παράδεισος... -
Ο χρήστης dimik έγραψε:
πωλητής είναι μια δουλειά για απόφοιτους λυκείουΑυτο ειναι η πραγματικοτητα σε γενικες γραμμες παγκοσμιως.
Οι ιατρικοι επισκεπτες πχ ,τι νομιζετε οτι ειναι,ιατροι ή φαρμακοποιοι;
Αποφοιτοι ΙΕΚ και Λυκειου ή ασχετων ΑΕΙΑκομα και σε μεγαλες ξενες εταιρειες που πουλανε θηριωδεις και εξειδικευμενες μηχανες,συνηθως συναντας καποιον αποφοιτο Λυκειου.Σεμιναρια,ενημερωσεις,λιστα με FAQ,και βουρ στην δουλεια.
Αν ο πωλητης χρειαστει εξειδικευμενες πληροφοριες που δεν τις κατεχει,επικοινωνει με τα κεντρικα ή οργανωνει meeting με το τεχνικο τμημα και τον δυνητικο πελατη,δεν χρειαζεται να ειναι ο εφευρετης της πατέντας για να πουλησει το προϊον! -
Ο χρήστης Tiger έγραψε:
Και επισης φανταζομαι οτι κανενας αντιπροσωπος δεν εχει συμφερον να κλεισουν υγιεις οικονομικα πελατες του,κατι ψιλικά που ειναι τελειωμενα οικονομικα προφανως θα τα κανει ξου,αλλα αν καποιος ειναι συνεπης στις υποχρεωσεις του θα τον κρατησει οχι μονο για να εχει κερδος,αλλα και για να μην σπρωξει καποιον σε αλλους δρομους,λαθραια-μαυρα κτλ
Το μεγαλο παιχνιδι φανταζομαι θα παιχτει στα supermarket,αν μπουν εκει μεσα τσιγαρα,εφημεριδες,τοτε ναι,θα εχουμε εκατόμβη.
Μα, τα 7/10 σημεια μικρης λιανικης (ψιλικα μινιμαρκετ περιπτερα) ειναι ηδη οικονομικα τελειωμενα, κ ακριβως επειδη τα τσιγαρα με τον ενα η αλλο τροπο θα φτανουν στα χερια του τελικου καταναλωτη*, χεστηκε κ ο Παπαστρατος κ ο αντιπροσωπος που μονο αυτος θα τα διακινει αν θα κλεισουν ολοι αυτοι.
*εννοειται οτι θα μπουν στα supermarket οπως υπαρχουν στα ΟΚΜαρκετ = ο καταναλωτης δεν χανει τη προσβαση.
-
Ο χρήστης mjacob έγραψε:
Τι εννοείς ποιος μίλησε;
Εσύ δεν έγραψες κάτι πέρι 'αν θέλεις να μείνεις low level υπάλληλος για πάντα'; Ο άλλος ότι δεν έπαιζαν καλοί πρώτοι μισθοί εκτός πωλήσεων κλπ κλπΤέσπα, εγώ προφανώς και δεν αναφέρθηκα στο κομμάτι του αν θες πτυχίο για πωλήσεις ή όχι. Αναφερόμουν σε όλα τα υπόλοιπα.
Διαφωνείς μεν ειρωνευόμενος και χωρίς επιχειρήματα περί του αντιθέτου δε.
Είναι ή δεν είναι γεγονός ότι οι πωλήσεις είχαν συγκριτικά υψηλότερους μισθούς από τις υπόλοιπες θέσεις πρωτοπροσλαμβανόμενων?
Γενικά στις εμπορικές εταιρείες ισχύει ότι οι πωλητές ανέβαιναν σε managerial θέσεις πιο γρήγορα από τους υπόλοιπους γιατί είχαν πιο οφθαλμοφανή αποτελέσματα στην δουλειά τους?
Φυσικά μπορεί και κάποιος π.χ με περγαμηνές και ικανότητες R&D ή άριστος τεχνικός-whatever να πάρει περισσότερα λεφτά ή και προαγωγές αλλά πόσοι θα είναι αυτοί σε μια εταιρεία αν ο σκοπός της εταιρείας δεν είναι καθαρά τεχνικός?
Έτσι κι αλλιώς δεν έχει σημασία πλέον γιατί όπως πάει δεν θα υπάρχει τίποτα από τα παραπάνω
-
Ο χρήστης EDDIE_147 έγραψε:
Είναι θέμα industry και θέμα κουλτούρας της ίδιας της εταιρείας.Μπορούμε να το πούμε και πιο απλά.
Είναι θέμα του τι κάνει η εταιρεία.
Μια εταιρεία που βασίζεται στο R&D, μια άλλη στις πωλήσεις προϊόντων άλλων, μια άλλη σε κάτι άλλο κ.ο.κ.Το industry και η κουλτούρα δεν λένε κάτι απαραιτήτως από μόνα τους.
-
Ο χρήστης pro έγραψε:
Το 2003 που αναφέρατε, η ανεργία στο IT/telecom ήταν μηδενική. Σε κάθε αγγελία ερχόταν 5-10 βιογραφικά (πλέον, σε ορισμένες περιπτώσεις μετράμε σε δεκάδες χιλιάδες) και πολλές δουλειές βρισκόνταν μέσω γνωστών, με συνοπτικές διαδικασίες, λόγω μεγάλης ζήτησης. Συνεπώς, κάποιος που μόλις έβγαινε στην αγορά εργασίας - έχοντας σπουδάσει IT/Telecom - ήταν άνευ ουσίας να ασχοληθεί με θέσεις πωλητών. Η μόνη περίπτωση ήταν να έχει κανει κανένα μεταπτυχιακό σε management / marketing / κλπ / κλπ και να θελήσει να μπεί στον χώρο όχι σαν μηχανικός, αλλά σε ανάλογους τομείς.Όσον αφορά τις αμοιβές, προφανώς υπήρχαν τα ποσά που προαναφέρθηκαν, αλλά υπήρχαν και σαφώς μεγαλύτερα - ακόμη και για άτομα με μηδενική εμπειρία. Η ΙΝΤΡΑΚΟΜ ποτέ δεν φημιζόταν για τις απολαβές των υπαλλήλων της, γι αυτό και όλες οι εταιρείες γέμισαν με μηχανικούς της ΙΝΤΡΑΚΟΜ, που μόλις αποκτούσαν μια σχετική προυπηρεσία και κάποιες γνωριμίες έψαχναν το επόμενο βήμα. Επίσης, ακόμη και στην ΙΝΤΡΑΚΟΜ, οι απολαβές αυξανόταν σημαντικά μετά από 6-12-24 μήνες.
Από τα 870 του 2003, που ξεκίνησε, έφυγε με 1300 (μπορεί και λιγότερα το 2006).
Πέρασε σε θέση ΙΤ με ΑΣΕΠ σε μια ΔΕΚΟ ΝΠΙΔ, δεν θυμάμαι τώρα ποια ήταν, 1400 καθαρά, και σε μια άλλη θέση ΙΤ πάλι, στο ΙΚΑ, με 1800 και κάτι. Φυσικά προτίμησε τη δεύτερη (όχι μόνο για τα +400, αλλά γιατί σκέφτηκε ότι πολύ πιθανόν η ΔΕΚΟ ΝΠΙΔ να ιδιωτικοποιηθεί ). Το 2008 έπαιρνε 2000 παρά κάτι.Τέλος το δημόσιο, εκτός πολύ συγκεκριμένων περιπτώσεων, έδινε μέχρι το 2009 - κατά μέσο όρο - ελαφρώς μικρότερες απολαβές από τον ΙΤ. Για τους περισσότερους, δεν μέτρησε τόσο ο μισθός, όσο η 'σιγουριά', το ανθρώπινο ωράριο, κ.α.
Δεν θυμάμαι περιπτώσεις με μισθό στο δημόσιο μικρότερο από ιδιωτικό τομέα, για αντίστοιχη θέση (υποτίθεται αντίστοιχη, γιατί δύσκολο να αντιστοιχίσεις θέση δυ με ΙΥ, τέσπα...).
Και δεν αποδεικνύεται και από στατιστικές...
Μέτρησε η σιγουριά (σε αντίθεση με τον ιδιωτικό τομέα που το μόνο σίγουρο είναι η ημερομηνία λήξεως), το 'ανθρώπινο ωράριο' (όπως θέλει το μεταφράζει κανείς αυτό ), ΚΑΙ Ο ΜΙΣΘΟΣ.
Δεν του πρόσφερε κανείς, ούτε κατά διάνοια, 1800+ το 2006 στον ιδιωτικό τομέα. Μόνο εξωτερικό, όπου έπαιζαν τότε άλλες αμοιβές, κι εκεί θα πήγαινε αν δεν πέρναγε στο δημόσιο. -
Ο χρήστης dimik έγραψε:
Διαφωνείς μεν ειρωνευόμενος και χωρίς επιχειρήματα περί του αντιθέτου δε.
Είναι ή δεν είναι γεγονός ότι οι πωλήσεις είχαν συγκριτικά υψηλότερους μισθούς από τις υπόλοιπες θέσεις πρωτοπροσλαμβανόμενων?
Γενικά στις εμπορικές εταιρείες ισχύει ότι οι πωλητές ανέβαιναν σε managerial θέσεις πιο γρήγορα από τους υπόλοιπους γιατί είχαν πιο οφθαλμοφανή αποτελέσματα στην δουλειά τους?
Φυσικά μπορεί και κάποιος π.χ με περγαμηνές και ικανότητες R&D ή άριστος τεχνικός-whatever να πάρει περισσότερα λεφτά ή και προαγωγές αλλά πόσοι θα είναι αυτοί σε μια εταιρεία αν ο σκοπός της εταιρείας δεν είναι καθαρά τεχνικός?
Έτσι κι αλλιώς δεν έχει σημασία πλέον γιατί όπως πάει δεν θα υπάρχει τίποτα από τα παραπάνω
Που ακριβώς ειρωνεύτηκα;
Για τους πρώτους μισθούς, όχι δεν είναι γεγονός.
Στις ΕΜΠΟΡΙΚΕΣ χαίρω πολύ (βλ. απάντηση στον eddie παραπάνω).
Το καθαρά τεχνικός σκοπός και μη τεχνικό και κάτι ενδιάμεσο, εμπεριέχει εκατοντάδες περιπτώσεις και δεν έχει νόημα να καθόμαστε να αναλύουμε το αν στην τάδε είναι έτσι και στη δείνα είναι αλλιώς ή αν μπορούν να συμβαίνουν και τα δύο ταυτόχρονα.Λοιπόν γι' αυτό σου είπα εξαρχής. Οι αναφορές σου είναι σε ένα συγκεκριμένο 'είδος' εταιρειών, και εκεί προφανώς και θα ισχύουν αυτά που λες.
Το ότι ισχύουν παντού και πάντα είναι που αμφισβητώ, και δεν καταλαβαίνω τι είδους επιχειρήματα θες;
Εσύ έχεις δει την πλευρά που λες, εγώ κάποια άλλη.
Ελλάδα , εργασία , αμοιβές , κλπ....