-
Ο χρήστης cosneo έγραψε:
Link plz
Aπό εδω μάλλον!
Mαλλον δεν διαφωνεις μαζι μου αλλα με τον νομο
...
Αν ο εργαζόμενος μέσα στο ίδιο εργασιακό έτος αρρωστήσει μια φορά για τρεις ημέρες και μια άλλη για περισσότερες από τρεις ημέρες, τη δεύτερη φορά το ΙΚΑ θα καταβάλλει επίδομα ασθενείας για όλες της ημέρες ασθένειας (και για τις 3 πρώτες) * όπως επίσης ο εργοδότης θα του καταβάλλει τη διαφορά για όλες τις ημέρες της απουσίας. **- Σε αυτό το σημείο μάλλον λαθος εχει γίνει η 'μεταφραση' του νόμου.
Το Ολοκληρωμενο Πληροφοριακό Σύστημα του ΙΚΑ δεν μετράει/υπολογίζει/γνωρίζει αν υπάρχουν ή όχι προηγούμενες 3ήμερες άδειες. Οταν ο εργαζόμενος παει για πρώτη (και μόνη) φορά με την πχ 5ήμερη άδεια του τότε θα του 'ξανα'-κρατηθεί ο χρόνος αναμονής. Το ίδιο θα συμβεί ακόμα και αν έχει τις απορριπτικές αποφασεις μη πληρωμής για τις προηγούμενες 3ήμερες (παει δηλαδή στο ΙΚΑ και για αυτές).
** Πολύ αόριστη μεταφραση ... μαλλον!
Μαλλον αφορά τις πρώτες 15 μερες άδειας 'Δεκαπενθήμερο' που αμέσως μετα τον ΧΑ και πριν την επιδότηση ΜΟΝΟ απο το ΙΚΑ.Το τονιζα ο δολιος
Δεν λες το ιδιο ,μονο οι τρεις πρωτες μερες δεν επιδοτουνται απο το ΙΚΑ ,ολες οι επομενες αδειες ασθενειας (αρκει να ειναι πανω απο τρεις μερες ) επιδοντουνται κ ολες αφορουν το ΙΚΑ .[/color] - Σε αυτό το σημείο μάλλον λαθος εχει γίνει η 'μεταφραση' του νόμου.
-
Αυτό σου λεω. Μάλλον υπάρχει λαθος στο κείμενο (απο το λινκ) που έχεις παραθέσει.
Αν υπάρχει μια 3ήμερη και μια 6ήμερη άδεια ...
Για τις 3 μερες θα παρει μόνο απο τον εργοδότη 1μιση ημερομίσθιο. Στην δευτερη άδεια θα παρει πάλι για τις 3 μερες 1μιση ημερομίσθιο απο τον εργοδότη και τις άλλες 3 ένα μερος απο το ΙΚΑ και το υπολοιπο απο τον εργοδότη.
Η περίπτωση να παρει μια φορά 1μιση ημερομίσθιο υπάρχει μόνο αν μετά τη 3ήμερη ακολουθεί κολλητά η 6ήμερη οποτε τοτε 3 μερες ΧΑ και 6 μερες Δεκαπενθήμερο. -
Ο χρήστης kacey έγραψε:
Aλλο παραδειγμα
Παιρνεις 4πενθημερα αδεια οχι κολλητα 5+5+5+5 (σε διαφορετκους μηνες)
Στο πρωτο 5ημερ0 ,για τις τρεις πρωτες μερες δεν συμμετεχει το ΙΚΑ ,ΤΙς δυο τελευταιες τις πληρωνεσαι κανονικα απο εργοδοτη κ ΙΚΑ .
Τα τρια επομενα 5ημερα τα πληρωνεσαι χωρις καμια παρακρατηση (απο ικα κ εργοδοτη .Διαφωνω. Σε ΚΑΘΕ απουσια, οι τρεις πρωτες μερες ειναι οι λεγομενες 'αναμονης', οπου ο εργοδοτης πληρωνει τα μισα κ τα αλλα μισα τα χανεις.
Τρομερά λογικό...
Αυτός να τα πληρώνει, αλλά να πρέπει να περάσεις από το ΙΚΑ να σου δώσουν αυτοί χαρτί ότι ήσουν άρρωστος (αν κατάλαβα καλά πώς πάει).... -
Nίκο το λογικό φτάνει ως το σημείο ο εργαζόμενος να ΠΡΕΠΕΙ να πάει σε καποιον Δημόσιο Φορέα που να πιστοποιεί ότι είναι πράγματι άρρωστος. Είτε ΙΚΑ, είτε Νοσοκομείο. Και το ΙΚΑ είναι απαραίτητο διότι σχετίζεται μετά και με τις εισφορές και έχει και ο εργοδότης θέση και συμφέρον σ' αυτό.
-
Ο χρήστης ΓΙΩΡΓΟΣ123 έγραψε:
Σε αντίθεση δηλαδή με τον εργαζόμενο που απουσιάζει για άλλο σπουδαίο λόγο και δικαιούται πλήρεις αποδοχές, ο εργαζόμενος που απουσιάζει λόγω ασθένειας και η απουσία του είναι μέχρι και τρεις (3) ημέρες δικαιούται μόνο το ήμισυ των αποδοχών. Αυτό ισχύει ακόμη κι αν αρρωστήσει περισσότερες φορές μέσα στο έτος αλλά** κάθε φορά** απουσιάζει μέχρι και 3 ημέρες. Κάθε φορά θα λάβει το 1/2 των αποδοχών, παρόλο που το ασφαλιστικό ταμείο δεν θα του καταβάλλει τα υπόλοιπα.
Ρε μαστορα, αυτο δεν λεω κ εγω? Που χανουμε το νοημα? Καθε φορα που λειπεις, μεχρι τρεις μερες, την μιαμιση δεν την πληρωνεσαι. Αυτο δεν γραφεις απο πανω?
EDIT
Χμμμ, κατσε γιατι το βρηκα. Κ πιο πανω γραφω αλλο πραγμα, μαλλον με πειραζει το 4τφ αργα το βραδυ .
Εσυ λες οτι σε μεγαλυτερη των τριων ημερων απουσια, την πρωτη φορα οι πρωτες τρεις μερες πληρωνονται μισες απο τον εργοδοτη κ ΙΚΑ γιοκ, αλλα στην επομενη μεγαλυτερη των τριων ημερων απουσια πληρωνεσαι κανονικα για ολες τις μερες, ξεκινωντας απο την 1η, μισα-μισα απο εργοδοτη κ ΙΚΑ?
-
Ο χρήστης kacey έγραψε:
Σε αντίθεση δηλαδή με τον εργαζόμενο που απουσιάζει για άλλο σπουδαίο λόγο και δικαιούται πλήρεις αποδοχές, ο εργαζόμενος που απουσιάζει λόγω ασθένειας και η απουσία του είναι μέχρι και τρεις (3) ημέρες δικαιούται μόνο το ήμισυ των αποδοχών. Αυτό ισχύει ακόμη κι αν αρρωστήσει περισσότερες φορές μέσα στο έτος αλλά** κάθε φορά** απουσιάζει μέχρι και 3 ημέρες. Κάθε φορά θα λάβει το 1/2 των αποδοχών, παρόλο που το ασφαλιστικό ταμείο δεν θα του καταβάλλει τα υπόλοιπα.
Ρε μαστορα, αυτο δεν λεω κ εγω? Που χανουμε το νοημα? Καθε φορα που λειπεις, μεχρι τρεις μερες, την μιαμιση δεν την πληρωνεσαι. Αυτο δεν γραφεις απο πανω?
Oxi εγω δεν λεω αυτο γιατι μονο την πρωτη φορα λειπω τρεις μερες ολες τις αλλες τις κανω 4μερες για να μην χανω τιποτα ,μου στοιχιζει βεβαια κατι παραπανω ο γιατρος του ΙΚΑ (10ΕΥΡΩ Η ΜΕΡΑ ΠΑΕΙ)
Το κουρασαμε, οκ πλακα κανωΧμμμ, κατσε γιατι το βρηκα. Κ πιο πανω γραφω αλλο πραγμα, μαλλον με πειραζει το 4τφ αργα το βραδυ .
Εσυ λες οτι σε μεγαλυτερη των τριων ημερων απουσια, την πρωτη φορα οι πρωτες τρεις μερες πληρωνονται μισες απο τον εργοδοτη κ ΙΚΑ γιοκ, αλλα στην επομενη μεγαλυτερη των τριων ημερων απουσια πληρωνεσαι κανονικα για ολες τις μερες, ξεκινωντας απο την 1η, μισα-μισα απο εργοδοτη κ ΙΚΑ?
-
Ο χρήστης cosneo έγραψε:
Nίκο το λογικό φτάνει ως το σημείο ο εργαζόμενος να ΠΡΕΠΕΙ να πάει σε καποιον Δημόσιο Φορέα που να πιστοποιεί ότι είναι πράγματι άρρωστος. Είτε ΙΚΑ, είτε Νοσοκομείο. Και το ΙΚΑ είναι απαραίτητο διότι σχετίζεται μετά και με τις εισφορές και έχει και ο εργοδότης θέση και συμφέρον σ' αυτό.Δεν αντιλέγω Κώστα, αρκεί η πιστοποίηση της ασθένειας να είναι θέμα ΟΥΣΙΑΣ και όχι τυπικό (του στυλ 'πάω μόλις γίνω καλά να μου δώσουν ένα χαρτί ότι ήμουν άρρωστος'). Αν δε μπορεί να ξέρει το ΙΚΑ αφού εσύ γίνες καλά αν ήσουν όντως άρρωστος, δεν έχει κανένα νόημα να τρέχεις να πάρεις χαρτί. Αυτό λέω.
-
Ο χρήστης nidosan έγραψε:
Nίκο το λογικό φτάνει ως το σημείο ο εργαζόμενος να ΠΡΕΠΕΙ να πάει σε καποιον Δημόσιο Φορέα που να πιστοποιεί ότι είναι πράγματι άρρωστος. Είτε ΙΚΑ, είτε Νοσοκομείο. Και το ΙΚΑ είναι απαραίτητο διότι σχετίζεται μετά και με τις εισφορές και έχει και ο εργοδότης θέση και συμφέρον σ' αυτό.
Δεν αντιλέγω Κώστα, αρκεί η πιστοποίηση της ασθένειας να είναι θέμα ΟΥΣΙΑΣ και όχι τυπικό (του στυλ 'πάω μόλις γίνω καλά να μου δώσουν ένα χαρτί ότι ήμουν άρρωστος'). Αν δε μπορεί να ξέρει το ΙΚΑ αφού εσύ γίνες καλά αν ήσουν όντως άρρωστος, δεν έχει κανένα νόημα να τρέχεις να πάρεις χαρτί. Αυτό λέω.
Aυτό φαίνεται απο τις ημερομηνίες αλλα και απο τον Κανονισμό του ΙΚΑ που ορίζει ότι μέσα σε δύο εργασιμενς απο την έναρξη της ανικανότητας πρέπει να βρεθεί σε γιατρό του ΙΚΑ και μαλιστα με ένα χαρτί που να πιστοποιεί ότι ήταν άρρωστος. Το να πεις τον γιατρό γραψε μου απο τοτε ... δεν ισχύει. Εξαλλου όταν υπάρχει θεμα ανικανότητας παει καποιος σε νοσοκομείο,, φωνάζει ιδιώτη γιατρό ακόμα και τον 'κατ'οίκον γιατρό του ΙΚΑ' ο οποιος απευθείας εξεταζει, συνταγογραφεί και δίνει και την άδεια.
Η αναγγελία της άδειας ξεκινά απο την ημέρα που παει καποιος σε γιατρό του ΙΚΑ. Αν υπάρχει μια καθυστερηση (σε περιπτωση που είναι πανω απο 4 μερες άδεια) δεν πληρώνεται με έναρξη την άδεια του αλλα απο την ημερα που πήγε στον γιατρό του ΙΚΑ. Η διαφορά αυτων των ημερών ... δεν πληρώνεται απο το ΙΚΑ και ο εργοδότης ... θα ζητήσει εξηγήσεις. -
Μου εγινε προσφορά για εργασία με μισθο κάτω απο 700 ευρω καθαρά. Προηγουμενος μισθος 1150 επισης καθαρα. Ανεργος 9 μηνες. Αντικειμενο ΙΤ. Αποψεις;
-
Ο χρήστης GA14DE έγραψε:
Μου εγινε προσφορά για εργασία με μισθο κάτω απο 700 ευρω καθαρά. Προηγουμενος μισθος 1150 επισης καθαρα. Ανεργος 9 μηνες. Αντικειμενο ΙΤ. Αποψεις;Καλιο 5 και στο χερι..........
Εχεις την δυνατοτητα να μεινεις και αλλο διαστημα ανεργος; -
Δέχεσαι την προσφορά και συνεχίζεις να ψάχνεις.
-
του λές 'άμα ήθελα χαρτζιλίκι ζητούσα κι απ τη γιαγιά μου' και τον χαιρετάς
-
Ο χρήστης j.marr έγραψε:
του λές 'άμα ήθελα χαρτζιλίκι ζητούσα κι απ τη γιαγιά μου' και τον χαιρετάςΉ σου στελνει πμ με τον λογαριασμο του να του βαλεις χρηματα.
-
Ο χρήστης GA14DE έγραψε:
Μου εγινε προσφορά για εργασία με μισθο κάτω απο 700 ευρω καθαρά. Προηγουμενος μισθος 1150 επισης καθαρα. Ανεργος 9 μηνες. Αντικειμενο ΙΤ. Αποψεις;Πηγαίνεις και μαζεύεις λεφτά για την κάνεις εξωτερικό.....
-
Ο χρήστης Hellenic tifosi έγραψε:
Δέχεσαι την προσφορά και συνεχίζεις να ψάχνεις.Ακριβώς αυτό...
-
Ευχαριστώ παιδιά για τις άμεσες απαντήσεις. Έστειλα αντιπρόταση και περιμένω απάντηση, αν και δεν το βλέπω...
-
Ο χρήστης GA14DE έγραψε:
Μου εγινε προσφορά για εργασία με μισθο κάτω απο 700 ευρω καθαρά. Προηγουμενος μισθος 1150 επισης καθαρα. Ανεργος 9 μηνες. Αντικειμενο ΙΤ. Αποψεις;Aρνεισαι καθετα,οι δουλειες σημερα κρεμονται σαν τσαμπια με ωριμα σταφυλια,γιατι να ασχολεισαι με ψιλικατζήδες,μπορεις να τρεφεσαι δωρεαν με αερα και να πλενεσαι με νερο απο τα ποταμια.
-
Ο χρήστης GA14DE έγραψε:
Ευχαριστώ παιδιά για τις άμεσες απαντήσεις. Έστειλα αντιπρόταση και περιμένω απάντηση, αν και δεν το βλέπω...Γιατί δεν πας για 1 - 2 μήνες, ώστε να δουν τι μπορείς να κάνεις κ να δεις πως εξελίσσεται η κατάσταση, κ ζητάς αύξηση μετά?
Αν δεν σου κάνουν, μπορείς πάντα να φύγεις! -
Ο χρήστης ililias έγραψε:
Ευχαριστώ παιδιά για τις άμεσες απαντήσεις. Έστειλα αντιπρόταση και περιμένω απάντηση, αν και δεν το βλέπω...
Γιατί δεν πας για 1 - 2 μήνες, ώστε να δουν τι μπορείς να κάνεις κ να δεις πως εξελίσσεται η κατάσταση, κ ζητάς αύξηση μετά?
Αν δεν σου κάνουν, μπορείς πάντα να φύγεις!ακριβως αυτο. Αν εισαι χρησιμος εκει, αποκλειεται να μην σου δωσουν κατι καλυτερο αργοτερα.
-
Ο χρήστης BILL33 έγραψε:
Μου εγινε προσφορά για εργασία με μισθο κάτω απο 700 ευρω καθαρά. Προηγουμενος μισθος 1150 επισης καθαρα. Ανεργος 9 μηνες. Αντικειμενο ΙΤ. Αποψεις;
Καλιο 5 και στο χερι..........
Εχεις την δυνατοτητα να μεινεις και αλλο διαστημα ανεργος;Δέχεσαι την προσφορά και συνεχίζεις να ψάχνεις.
Αυτά, οι υπόλοιποι μιλάνε εκ τους ασφαλούς..
Ελλάδα , εργασία , αμοιβές , κλπ....