-
Ο χρήστης Hellenic tifosi έγραψε:
Σε κάθε περίπτωση πάντως, επαναλαμβάνω ό,τι είπα και πριν: Δεν είναι όλες οι περιπτώσεις ίδιες. Μια περικοπή μισθού μπορεί να είναι από καθαρή αλητεία του εργοδότη μέχρι και απολύτως αναγκαία κίνηση.
Πάρα πολύ σωστό το παραπάνω!
Όπως και να έχει πάντως, το να σου προτείνουν απλά και καθαρά -40% μισθό, χωρίς ταυτόχρονα να σου περιορίζουν αντίστοιχα την εργασία μου φαίνεται ληστρικό.
Ναι, αλλά μέχρι ποιό ποσοστό δεν ισχύει το ληστρικό του πράγματος; στο 30%; στο 20%; στο 10%;
Σίγουρα είναι ένα σκηνικό που γκρεμίζει όση αξιοπιστία είχε ο 'αφεντικός' στα μάτια του υπαλλήλου, ειδικά αν εκ πρώτης όψεως οι δουλειές πάνε καλά και 'λεφτά υπάρχουν'. Αλλά πάλι, έστω και αυτή η option δεν είναι καλύτερη από την απευθείας απόλυση; -
Ο χρήστης Hellenic tifosi έγραψε:
Από την άλλη, συμπεριφορές του στυλ '-40% για ίδιο φόρτο δουλειάς', μάλλον ταιριάζουν περισσότερο σε σχέσεις φεουδαρχών με κολλίγους, και προφανώς δεν τις ασπάζομαι καθόλου.
Αν ο εργοδοτης λεει 'μαγκες -40% κ οποιος δεν γουσταρει, ιδου η πορτα' επειδη εχει τρεις porsche να πληρωνει, τοτε ΝΑΙ ΕΙΝΑΙ ΜΑΛΑΚΑΣ.
Συμφωνουμε. We agree, ich stimme, je suis d'accord, το γραφω σε πολλες γλωσσες για να το διαβασουν μερικοι εδω μεσα πριν αρχισουν να λενε πιπες για το επομενο που θα πω:
Υπαρχει ομως κ η περιπτωση 'παιδια, δεν πανε καλα τα πραγματα, δεν βγαινει το πραμα, οποτε πρεπει ή να κοψω 40% απο ολους για να σας κρατησω ολους, ή καποιοι απο εσας να φυγουν, γιατι δεν εχουμε την ιδια δουλεια με παλια κ απλα δεν βγαινει η μισθοδοσια'. Σωστα?
Οταν βεβαια:
Δεν βγήκε στο αφεντικό και οδηγεί τον κόσμο στην παραίτηση. Δεν είναι ότι δεν υπάρχουν χρήματα να μας πληρώσει, απλά έτσι θέλει.
τοτε ειπαμε, μαλακας. Αυτο βεβαια αν το παραπανω ειναι ελεγμενο κ καρατσεκαρισμενο, κ δεν αντιστοιχει στο 'ο ιδιοκτητης εχει λεφτα απο αλλου/απο παλιοτερα κ να βγαλει απο τη τσεπη του να πληρωνει υπερβαλλοντες (=περαν του αναγκαιου, οχι 'υπερβολικους') μισθους.
χαχα, λεει ο xenos οτι του κοψανε 40% μισθο και αντι ο κοσμος να προβληματιστει για το που παμε λετε ο ενας καλα να παθεις, ο αλλος υπαρχουν και χειροτερα σιγα το κανονι και ο αλλος τον ρωταει αν ηταν υψηλομισθος η οχι και μετα να τον λυπηθει η να του πει και αυτος με τη σειρα του καλα να παθεις
Σε λίγο θα ζητήσω και συγγνώμη να δεις...
Δεν ρωταει για αυτο το λογο ρε μαστορα, ρωταει για να καταλαβει αν το -40% σου δημιουργει προβλημα επιβιωσης, ή αν απλα θα αναγκαστεις να κοψεις καποια πραγματα κ να προσγειωθεις αποτομα σε αλλο τροπο ζωης (αλλα βιωσιμης). Κοινως αλλο το -40% οταν επαιρνες 5 χιλιαρικα κ αλλο οταν επαιρνες 1. Αυτο ρωταει.
Αλλά έχω μία απορία:
Οι εργαζόμενοι που κάνουν απεργία στη Χαλυβουργία, διεκδικώντας ότι -δίκαια ή άδικα- διεκδικούν, με -σωστό ή λάθος- τρόπο, **δεν μπορούν να καταλάβουν το αυτονόητο οτι αν δεν υπάρχει οικοδομική δραστηριότητα δεν υπάρχει τζίρος=> η παραγωγή μειώνεται => αυτομάτως χρειάζονται λιγότεροι ?
Μόνο εμένα μου φαίνεται φως φανάρι;
Υπάρχει κάτι που δεν κατάλαβα;**Edit: Γιατί αν κάποιος θέλει πραγματικά να δουλεύει 24/7 ένα εργοστάσιο, αυτός είναι ο ιδιοκτήτης!
Οχι αγορακι μου, αν ο εργοδοτης απολυει κοσμο ή κοβει μισθους, ΕΝΝΟΕΙΤΑΙ οτι η ΜΟΝΑΔΙΚΗ εξηγηση ειναι οτι θελει να παει διακοπες στις Μπαχαμες ή/και θελει να δωσει πισω την F458 επειδη του γυαλισε η F458 spider.
ΑΠΟΚΛΕΙΕΤΑΙ να εχει πεσει η δουλεια, να εχει προβληματα η επιχειρηση που ειναι περαν του ελεγχου της. ΑΠΟΚΛΕΙΕΤΑΙ. Αφου η ελληνικη οικονομια καλπαζει κ ολα γυρω μας ειναι ανθηρα, δεν το βλεπεις? Μα που ζεις?
Χωρίς αποζημίωση, δεν γίνεται να φύγεις, αν έχεις υπογράψει σύμβαση. Αν του πεις πως δεν δέχομαι το 40% είναι υποχρεωμένος ή να συνεχίσει να σου δίνει τα προηγούμενα συμφωνηθέντα, ή να σε απολύσει καταβάλλοντας την νόμιμη αποζημίωση.
Οτι ειπε.
Όπως και να έχει πάντως, το να σου προτείνουν απλά και καθαρά -40% μισθό, χωρίς ταυτόχρονα να σου περιορίζουν αντίστοιχα την εργασία μου φαίνεται ληστρικό.
Μηπως ομως ο φορτος εργασιας εχει ΗΔΗ μειωθει τραγικα, και ΓΙΑ ΑΥΤΟ χρειαζονται τετοιες αγριες κινησεις? Και μεχρι τωρα το εσωζαν οπως μπορουσαν, κ τωρα απλα δεν σωζεται παραπερα?
-
Ο χρήστης kacey έγραψε:
χαχα, λεει ο xenos οτι του κοψανε 40% μισθο και αντι ο κοσμος να προβληματιστει για το που παμε λετε ο ενας καλα να παθεις, ο αλλος υπαρχουν και χειροτερα σιγα το κανονι και ο αλλος τον ρωταει αν ηταν υψηλομισθος η οχι και μετα να τον λυπηθει η να του πει και αυτος με τη σειρα του καλα να παθεις
Σε λίγο θα ζητήσω και συγγνώμη να δεις...
Δεν ρωταει για αυτο το λογο ρε μαστορα, ρωταει για να καταλαβει αν το -40% σου δημιουργει προβλημα επιβιωσης, ή αν απλα θα αναγκαστεις να κοψεις καποια πραγματα κ να προσγειωθεις αποτομα σε αλλο τροπο ζωης (αλλα βιωσιμης). Κοινως αλλο το -40% οταν επαιρνες 5 χιλιαρικα κ αλλο οταν επαιρνες 1. Αυτο ρωταει.
ένας άνθρωπος που κατάλαβε γιατί ρώτησα ...
το πιασες τώρα bibendum? δεν σκέφτονται όλοι όπως εσύ (δηλ πονηρά).
-
Ο χρήστης saxon_747 έγραψε:
Λοιπον, ερωτησεις για δυνατους λυτες. Η απαντηση δεν χρειαζεται να ειναι κατι παραπανω απο ναι ή οχι:
Δεν ειδα να σου απανταει κανεις και ειπα να το κανω εγω.
Εχω μια επιχειρηση που δινει δουλεια σε τρια ατομα. Η δουλεια εχει πεσει 10,5% σε ετησια βαση (2011 vs 2010) κ 25% το τελευταιο τριμηνο του 2011 σε σχεση με του 2010. Υπενθυμιζω οτι πουλαω προιον που ΘΑ καταναλωθει no matter what κ εχω την περιοχη μου, στην οποια πουλαω μονο εγω. Ολα αυτα σημαινουν οτι οτι κ να κανω εγω, ΟΠΟΙΟΣ θελει να αγορασει ΘΑ αγορασει, κ ΘΑ αγορασει απο εμενα. Οποτε δεχομαστε οτι ο κοσμος απλα δεν καταναλωνει το προιον οσο πριν. Δεν μπορω να κανω κατι για αυτο.
Σε πρωτη φάση θα μειωνα το οποιοδηποτε κστος της επιχειρησης μου κατα 12%.
Λοιπον, τα εξοδα του μαγαζιου ειναι:
Μισθοδοσια
Ασφαλιστικα
ΔΕΚΟ
Βενζινες+εξοδα οχηματων (σερβις ασφαλειες κλπ)
Προμηθειες εγγυητικων επιστολων
ΛογιστηςΑυτα μπορω να σκεφτω τωρα. Λοιπον, ο λογιστης πες οτι παζαρευω κ παιρνει κατι λιγοτερο απο οτι τωρα. Σε καθε περιπτωση το κοστος του (εξωτερικου) λογιστη ειναι αμελητεο σε σχεση με τα υπολοιπα. @@ δηλαδη.
Προμηθειες εγγυητικων, ειναι ΤΟΣΟ κ δεν αλλαζει με τιποτα, να μην σου πω οτι θα αυξηθει κιολας.
Βενζινες κ εξοδα οχηματων, δεν αλλαζουν. Τα οχηματα κινουνται μονο οσο χρειαζεται, δεν τα κανουμε βολτες για πλακα. Κ εν πασει περιπτωσει μιλαμε για ενα Opel Combo κ ενα παπι. @@ δηλαδη κ εδω.
ΔΕΚΟ (ουσιαστικα το ρευμα, γιατι νερο ειναι αστειο ποσο κ τηλεφωνο χρησιμοποιειται μονο οσο χρειαζεται για επικοινωνια με τους πελατες = δεν μειωνεται) θα μπορουσα να ελαττωσω. Αυτο βεβαια σημαινει οτι το καλοκαιρι θα βραζουμε κ το χειμωνα θα παγωνουμε. Αντε λοιπον, κατι κοψαμε απο εκει. Σε καθε περιπτωση, μιλαμε για ποσοστιαια ελαχιστα ποσα σε σχεση με:
Μισθοδοσια (κ ασφαλιστικα που πανε πακετο). 40 χιλιαρικα το χρονο ΜΟΝΟ η μισθοδοσια (χωρις τις ασφαλειες κ το ΦΜΥ), για 3 ατομα, 2 υπαλληλους γραφειου κ ενα οδηγο, αποφοιτους λυκειου κ οι τρεις.
Για πες μου, απο που θα κοψω αν ΧΡΕΙΑΣΤΕΙ? ή μηπως να κοψω απο την τσεπη μου, στην οποια καταληγει το 1% του τζιρου απο το 2,9% που ειναι το μεικτο μου κερδος? ΕΝΩ η δουλεια εχει πεσει κ δεν δικαιολογουνται τρια ατομα (οπως θα εξηγησω παρακατω)?
α) Εχω δικαιωμα, ως ιδιοκτητης της επιχειρησης, να κρινω αν χρειαζονται κ οι τρεις υπαλληλοι, βασει των επιπεδων της τωρινης μου δουλειας?
Φυσικα. Τι να κανει ο υπαλληλος χωρις δουλεια; Ιδιαιτερα αν εισαι σιγουρος οτι δε θα χρειαστεις τις υπηρεσιες του στο αμεσο μελλον...
Οσον αφορα το αμεσο μελλον, θεωρω ΔΕΔΟΜΕΝΟ οτι τουλαχιστον για τα επομενα 5 χρονια το πραγμα θα πηγαινει μονο προς τα κατω, αν δεν παθουμε και κανα καραμπαμ ως χωρα. Οποτε...Τι συζηταμε ρε παιδια, εδω σταματησε ο Ελληνας να καπνιζει επειδη δεν εχει λεφτα.
β) Εχω δικαιωμα, ως ιδιοκτητης της επιχειρησης, να απολυσω 1-2-3 ατομα αν θεωρησω οτι δεν μου χρειαζονται? Ειδικα οταν βλεπω οτι τωρα πια ΚΑΘΕ μερα, καποιες στιγμες της ημερας κ για αρκετη ωρα, καθομαστε κ ξυνομαστε?
Εχεις δικαιωμα, εφ'οσον βεβαια καταβαλεις τη νομιμη αποζημιωση κτλ.
Εννοειται
Βεβαια βρισκω ενα σφαλμα στη διατυπωση σου: μπορει καποιες στιγμες και για αρκετη ωρα να καθεστε και να ξυνεστε αλλα τι γινεται οταν 'πεφτει' δουλεια τις υπολοιπες στιγμες; Μηπως εαν διωξεις ενα ατομο δε θα 'βγαινεις' τις ωρες αιχμης? Μηπως διωχνωντας ενα ατομο μειωνεις την ποιοτητα υπηρεσιων σου; Μπορουν οι υπαλληλοι που θα μεινουν να δουλευουν πιο εντατικα αλλα θα εχεις -2 χερια, ματια, αυτια και -1 μυαλο. Τα βαζεις κατω και κρινεις λοιπον.
Οταν πεφτει δουλεια, δουλευουμε με ενα φυσιολογικο ρυθμο κ η δουλεια διεκπεραιωνεται: Λαμβανεται η παραγγελια, ετοιμαζεται, ελεγχεται, πακεταρεται κ φευγει οταν μαζευτουν κ αλλες παραγγελιες κ βγει δρομολογιο. Οταν τελειωσει η φουρια του rush hour 7:30-10 κ 13:00-14:00 (που ξαναλεω, δεν σημαινει οτι δουλευουμε σαν τρελλοι, απλα δουλευουμε), τοτε αρχιζει το ξυσιμο.
γ) Εχω δικαιωμα, ως ιδιοκτητης της επιχειρησης, να τους προτεινω να παιρνουν λιγοτερα για να μεινουν κ οι τρεις με δουλεια κ να μην απολυθει κανεις? Χωρις να ξεχναμε παρακαλω, οτι αν απολυθει καποιος, οπου κ να προσληφθει μετα, κατα πασα πιθανοτητα θα παιρνει ΑΚΟΜΑ λιγοτερα απο τα μειωμενα που θα του εδινα εγω?
Εχεις το δικαιωμα αλλα αρχιζεις και εκβιαζεις καταστασεις. Αν ξαφνικα η επιχειρηση εμφανισει κερδοφορια θα πραξεις αναλογα-αντιστροφα; Θα δωσεις περισσοτερα € ασχετα με το αν η αγορα δινει λιγοτερα;
Αν θες να μειωσεις το εργατικο κοστος, εχεις ψαξει για αλλες λυσεις; (επιδοτησεις κτλ)Γιατι ρε φιλε? Αντιθετως θεωρω οτι κανω πολυ καλα που προσφερω την εναλλακτικη. Προτιθεμαι αντι να καταστησω ενα ατομο ανεργο, να εχουν κ οι τρεις δουλεια αλλα να παιρνουν λιγοτερα γιατι τοσα κουκια βγαινουν. Απλο δεν ειναι?
Κ ναι, αν παραμεινουν κ οι τρεις κ τα πραγματα φτιαξουν του χρονου, θα ξαναανεβει ο μισθος τους. Για ενα πολυ απλο λογο: γιατι αν κατεβει ειναι επειδη ΧΡΕΙΑΣΤΗΚΕ. ΟΧΙ επειδη ΜΠΟΡΟΥΣΑ ΝΑ ΤΟ ΚΑΝΩ.
επιδοτησεις σε εταιριες εμποριας καπνου-τσιγαρων-ειδων καπνιστου δεν δινονται. Τουλαχιστον μεχρι περσι. Εξαιρουνται, οπως πχ τα μπαρ, κτηνοτροφικες κλπ επιχειρησεις (που εχουν δικα τους προγραμματα). Κοινως, the penis.
δ) Εχω υποχρεωση, ως ιδιοκτητης της επιχειρησης, να παρεχω εγγυημενες θεσεις εργασιας με εγγυημενους μισθους (οταν αυτοι ειναι υψηλοτεροι απο το νομιμο)? Γενικα, σκοπος μιας επιχειρησης ειναι να παρεχει δουλεια στο κοσμο, ακομα κ εις βαρος του ιδιοκτητη της?
Οχι. Η επιχειρηση δημιουργειται για να κερδισει ο ιδρυτης της πανω απο ολα και γι'αυτο το λογο ειναι και αυτος που ρισκαρει το κεφαλαιο του και τα εσοδα του. Απο την αλλη, δουλεια του εργαζομενου δεν ειναι να προσφερει υπηρεσιες στον εργοδοτη; Δικαιο μου φαινεται.
ε) Εχω υποχρεωση, ως ιδιοκτητης της επιχειρησης, εφ'οσον εχει μειωθει η δουλεια μου, να βγαζω λεφτα απο την τσεπη μου για να τα δινω στους υπαλληλους που τωρα εργαζονται λιγοτερο (κ σε ωρες αλλα κυριως σε ενταση), απο τη στιγμη που επαιρναν περισσοτερα λεφτα απο τα νομιμα? Οταν εγω τις δικιες μου υποχρεωσεις τις πληρωνω απο τη τσεπη μου κ δεν ζητησα απο κανενα να με καλυψει? Κ ΘΑ συνεχισω να κανω οσο κ αν πεσει η δουλεια μου?
Το εργαζονται λιγοτερο κυριως σε ενταση ειναι σχετικο. Μπορει να θες να λιποθυμουν απο την κουραση.
Ο υπαλληλος εχει να κανει συγκεκριμενα πραματα, σε συγκεκριμενο χρόνο με συγκεκριμενο αντιτιμο. Κλεινεις (υπογραφοντας μια συμβαση) μια συμφωνια.
Αν πχ αγορασεις ενα αυτοκινητο 3000cc και αργοτερα ανακαλυψεις οτι ειχες αναγκη για 1200cc τι κανεις; το πας πισω στον αντιπροσωπο και ζηταςσ μειωση τιμης;Οπως εξηγησα πιο πανω, δεν παιζει 'το να λιποθυμουν απο την κουραση'. Κ για να το καταλαβεις, θα σου πω το εξης:
Πολυ παλια, η δουλεια εβγαινε απο τον τοτε 60χρονο πατερα μου, την 59χρονη μανα μου, κ την υπαλληλο Α. Πριν καποια χρονια, η δουλεια εβγαινε απο τον τοτε 65χρονο πατερα, την ιδια υπαλληλο Α κ τον υπαλληλο Β, που ειναι 20κατι χρονων κ ΣΙΓΟΥΡΑ μπορει - κ πρεπει...- να δουλεψει πιο εντατικα (εντατικα ΔΕΝ σημαινει να ψοφησει απο τη δουλεια) απο την 59χρονη μανα μου. Εδω κ καποια χρονια η δουλεια εβγαινε απο εμενα (που ΣΙΓΟΥΡΑ δουλευω πιο εντατικα ΚΑΙ αποδοτικα απο τον 65χρονο πατερα μου), την υπαλληλο Α, τον υπαλληλο Β ΚΑΙ ΕΝΑΝ ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΥΠΑΛΛΗΛΟ Γ.
Κ φετος ειχαμε μειωση 10.5% στο ετος κ 25% στο τελευταιο τριμηνο, σε ΟΓΚΟ δουλειας. Οπως καταλαβαινεις, καποιος περισσευει...
στ) Εχω δικαιωμα, ως ιδιοκτητης της επιχειρησης, αν γουσταρω, αυριο να της βαλω φωτια κ να την καψω, αφου απολυσω τους παντες ακολουθωντας τη νομιμη διαδικασια κ δινοντας τους τις αποζημιωσεις τους? Ή πρεπει να την κραταω ενω δεν θελω ή ακομα χειροτερα δεν μπορω, 'για να δινω δουλεια στον κοσμο'?
Εννοειται. Αλλα αμα ειναι ετσι γιατι ανοιξες εξ'αρχης την επιχειρηση?
Η απαντηση θα μπορουσε να ειναι πολυ απλη: για τον ιδιο λογο, γιατι ηθελα. Ηθελα να εχω επιχειρηση, ηθελα να εχω επιχειρηση στον ταδε κλαδο, ηθελα να εχω επιχειρηση σε αυτη τη χωρα. Ενω τωρα μπορει να μη θελω. Μπορει να βρηκα μια πλουσια 50αρα κ να με ταιζει. Μπορει να μου εκατσε το τζοκερ. Μπορει να κουραστηκα.
Βεβαια στη δικια μου περιπτωση η απαντηση ειναι αλλη: γιατι η επιχειρηση ειναι οικογενειακη κ υπαρχει απο το 1953 σε αυτη τη μορφη κ προπολεμικα σε αλλη, κ εκτος απο το οτι καποιος επρεπε να τη συνεχισει, οι δικες μου επιλογες θα ηταν ή μισθωτος στον κλαδου αυτοκινητου (που παει να κλεισει εντελως), ή μισθωτος μηχανολογος σε καμμια κατασκευαστικη, ή να αναλαβω και συνεχισω την ετοιμη κ επικερδη επιχειρηση οπου θα ημουν κ το αφεντικο. Εσυ τι θα εκανες?
Επιτελους διαβασα κ καποια αυτονοητα... Κ αυτα που προσθετω, πιστευω οτι ειναι απλα πραγματα. Αν εχεις καποια ενσταση ή προταση, ακουω.
-
@ Kacey
Αυτα που γραφεις ειναι λογικα και αυτο που εγω θα ελεγα ειναι να μειωσεις το μισθο τους τοσο ωστε να βγαινουν τα νουμερα.
Ομως θα επρεπε να μειωσεις και τον δικο σου μισθο αναλογα, για να ειναι πιο δικαια τα πραγματα .Αυτο ομως οι περισσοτεροι εργοδοτες σε μικρες επιχειρησεις το ξεχνουν. Δηλ , αν εχουν 3 εργαζομενους του 1000αρικου και αυτοι περνουν 3000, μειωνουν το μισθο των εργαζομενων μονο και οχι τον δικο τους.
Επειδη στις μικρες επιχειρησεις τα πραγματα ειναι πιο 'οικογενειακα', για να ειναι ανεκτες οι μειωσεις μισθων θα πρεπει να μετεχουν ολοι οι εμπλεκομενοι.
-
Κάθε περίπτωση είναι διαφορετική. Αλλά πάντα τα αφεντικά είναι κακά και οι εργαζόμενοι έχουν το δίκιο. Εφόσον είναι περισσότεροι, διαμορφώνουν άποψη.
Συμφωνώ 100% με όσα είπε ο vice.Το κάθε αφεντικό έχει μια κόκκινη γραμμή κερδών. Υποκειμενικά τα κριτήριά της. Ξέρω άνθρωπο με aston martin που απασχολεί προσωπικό με μαθητεία από πρώην ανατολικές χώρες. Ενώ ΑΝΕΤΑ θα μπορούσε να έχει κανονικό προσωπικό.
Και στα μάτια των περισσοτέρων είναι 'μλκς','αγιογδύτης','φραγκοκίλερ' κλπ κλπ. Αυτός όμως, και πολλοί σαν και αυτόν, έβαλαν υποθήκη στην αρχή τη ζωή τους όλη. Και αν δεν τους είχε βγει, τώρα θα είχαν χάσει τα πάντα.
Επίσης ο υπάλληλος δεν μπορεί να έχει ιδέα, για τα πραγματικά τρέχοντα έξοδα λειτουργίας. Βλέπει μόνο τα έσοδα. Το Χ αφεντικό δεν είναι υποχρεωμένο να δίνει λογαριασμό στον κάθε υπάλληλο,για το τι δάνεια έχει π.χ.Στα 'καλά' χρόνια ήταν ηθικά σωστό να αλλάζει τη δουλειά του ο υπάλληλος για 5 φράγκα παραπάνω. Τώρα είναι όμως ανήθικο να μειώνεται ο μισθός του...
Από την άλλη είναι προφανές ότι κάποιοι εργοδότες θα εκμεταλευτούν αυτήν την κατάσταση για να μεγαλώσουν το κέρδος. Υπάρχουν όμως και πολλοί που θα το κάνουν για την επιβίωση.
-
Ο χρήστης kyr80 έγραψε:
Κάθε περίπτωση είναι διαφορετική. Αλλά πάντα τα αφεντικά είναι κακά και οι εργαζόμενοι έχουν το δίκιο. Εφόσον είναι περισσότεροι, διαμορφώνουν άποψη.
Συμφωνώ 100% με όσα είπε ο vice.Το κάθε αφεντικό έχει μια κόκκινη γραμμή κερδών. Υποκειμενικά τα κριτήριά της. Ξέρω άνθρωπο με aston martin που απασχολεί προσωπικό με μαθητεία από πρώην ανατολικές χώρες. Ενώ ΑΝΕΤΑ θα μπορούσε να έχει κανονικό προσωπικό.
Και στα μάτια των περισσοτέρων είναι 'μλκς','αγιογδύτης','φραγκοκίλερ' κλπ κλπ.Τι άλλο θα μπορούσε να είναι;
Αυτός όμως, και πολλοί σαν και αυτόν, έβαλαν υποθήκη στην αρχή τη ζωή τους όλη.
Και; Τους υποχρέωσε κανείς; Επειδή το έκαναν αυτό, τους χρωστάει κανείς τίποτα;
Και αν δεν τους είχε βγει, τώρα θα είχαν χάσει τα πάντα.
Γι αυτό λέγεται 'επιχειρείν' και όχι 'δημοσιουπαλληλίζειν'.
Επίσης ο υπάλληλος δεν μπορεί να έχει ιδέα, για τα πραγματικά τρέχοντα έξοδα λειτουργίας. Βλέπει μόνο τα έσοδα. Το Χ αφεντικό δεν είναι υποχρεωμένο να δίνει λογαριασμό στον κάθε υπάλληλο,για το τι δάνεια έχει π.χ.
Είπε κανείς ότι είναι υποχρεωμένο να δίνει λογαριασμό στους υπαλλήλους του;
Στα 'καλά' χρόνια ήταν ηθικά σωστό να αλλάζει τη δουλειά του ο υπάλληλος για 5 φράγκα παραπάνω.
Ναι.
Τώρα είναι όμως ανήθικο να μειώνεται ο μισθός του...
Ναι.
Από την άλλη είναι προφανές ότι κάποιοι εργοδότες θα εκμεταλευτούν αυτήν την κατάσταση για να μεγαλώσουν το κέρδος. Υπάρχουν όμως και πολλοί που θα το κάνουν για την επιβίωση.
Οκ.
'Αρχή άνδρα δείκνυσι', και το παράδειγμα του επιχειρηματία που περιγράφεις δείχνει χάλια χαρακτήρα. Για να μιλήσω επιεικώς.
-
Επειδή λοιπόν, αν και κανένας κανένας δεν τους ανάγκασε, αυτοί 'επιχειρείν' και δε 'δημοσιουπαλλήζειν'. Και αυτό τους δίνει το πάνω χέρι στη διαπραγμάτευση.
Αν στον 'υπαλληλείν' δεν του αρέσει, μπορεί άνετα να δοκιμάσει να 'επιχειρείν'. Δεν του το απαγορεύει κανείς.Επίσης όπως είπε και ο vice, λίγοι υπάλληλοι πονάνε πραγματικά την δουλειά τους
-
Ο χρήστης kyr80 έγραψε:
Επίσης όπως είπε και ο vice, λίγοι υπάλληλοι πονάνε πραγματικά την δουλειά τους
Ναι, αυτά είναι, σιγα σιγά θα αποκτήσουμε την κουλτούρα, θα αγαπήσουμε την δουλειά, τα αφεντικά και θα σταματήσουμε να λέμε ανοησίες όπως ότι δουλεύουμε για το ψωμί μας και τέτοια. Θα δουλεύουμε καθαρά απο αγάπη ( | )
-
Ο χρήστης kyr80 έγραψε:
Επειδή λοιπόν, αν και κανένας κανένας δεν τους ανάγκασε, αυτοί 'επιχειρείν' και δε 'δημοσιουπαλλήζειν'. Και αυτό τους δίνει το πάνω χέρι στη διαπραγμάτευση.Δεν ξέρω γιατί το αναφέρεις αυτό. Είπε κανείς ότι το πάνω χέρι το 'χει ο υπάλληλος;
Αν στον 'υπαλληλείν' δεν του αρέσει, μπορεί άνετα να δοκιμάσει να 'επιχειρείν'. Δεν του το απαγορεύει κανείς.
Μα, είπε κανείς το αντίθετο;
Επίσης όπως είπε και ο vice, λίγοι υπάλληλοι πονάνε πραγματικά την δουλειά τους
Για αυτό λέγεται δουλειά. Δεν είναι τυχαία η προέλευση της λέξης.
Το θέμα είναι αν κάνεις τη δουλειά σου σωστά, όχι τα συναισθηματικά, πόνοι κλπ. -
Ο χρήστης nikospappas έγραψε:
Ομως θα επρεπε να μειωσεις και τον δικο σου μισθο αναλογα, για να ειναι πιο δικαια τα πραγματα .
Αφου το παιδι λεει οτι περνει οσα περισσευουν αφου πληρωσει τις υποχρεωσεις του.
-
Ο χρήστης kyr80 έγραψε:
Ε
Αν στον 'υπαλληλείν' δεν του αρέσει, μπορεί άνετα να δοκιμάσει να 'επιχειρείν'. Δεν του το απαγορεύει κανείς.Παιζει και το αντιθετο ομως ε?
-
επιχειρηματιας στην Ελλαδα σημαινει*:
- μισθους πεινας, μαυρα, ανασφαλιστους εργαζομενους, χρεη στο ΙΚΑ, Μικα, Συκα, φακελακι στον εφορα (4-4-2)
- πορσε με λιζινγκ και 1ο τραπεζι πιστα
- ξαπλωστρα στην Ψαρου
- υπαρχουν πολλες εξαιρεσεις φυσικα!
-
@saxon
Οχι, ειπα οτι εχω βαλει κ στον εαυτο μου μισθο (που ειναι φιξ καθε μηνα κ δεν ανεβαινει αν εγω αποψε θελω να παω να πεταξω λελουδα, και ειναι ισος με το μισθο της υπαλληλου Α), κ απο κει κ περα οτι περισσεψει αφου πληρωσω τα παντα, ΑΝ περισσεψει, μπαινει στη τσεπη μου.
Το οποιο κ αυτο δεν ειναι αληθεια. Οτι περισσεψει μπαινει κατα 1/3 στη τσεπη μου κ κατα 2/3 σε λογαριασμο-καβατζα του μαγαζιου, ωστε να υπαρχουν λεφτα για δυσκολες μερες/ατυχες στιγμες. Κ για να προλαβω μερικους, ΟΧΙ αυτα τα δυο (η τσεπη μου κ η 'καβατζα' του μαγαζιου) ΔΕΝ ειναι συγκοινωνουντα δοχεια...
Απο κει κ περα δεν θα κοψω το δικο μου μισθο για το λογο που εξηγω πιο κατω.
tasosdev
Ελεος ρε μεγαλε, τον εχεις κανει λαστιχο. Καλος ο κομμουνισμος αλλα κ η Παπαρηγα στο Deree εστειλε τη κορη της...
Ξερεις ποια ειναι η πλακα? Οτι δεν εχω καμμια προθεση να μειωσω κανενα μισθο αυτη τη στιγμη, αντιθετως οπως ειπα ακομα κ την αυξηση του ΦΜΥ που ειναι ΔΙΚΙΑ τους φορολογια κ εγινε επειδη το ΔΙΚΟ τους αφορολογητο μειωθηκε, δηλαδη το κρατος αποφασισε ΑΠΟ ΤΟ ΔΙΚΟ ΤΟΥΣ εισοδημα να εισπραξει περισσοτερους φορους.
Και ολα αυτα εδω κ καμποσες σελιδες τα γραφω για να καταλαβουν κατι αγωνισταραδες μερικα αυτονοητα, οτι μπορει καποια εταιρεια για 1002 ΒΑΣΙΜΟΥΣ λογους να ΧΡΕΙΑΣΤΕΙ να προβει σε μειωση μισθων ή ατομων.
Απο κει κ περα οχι, εφ'οσον εχει μειωθει ο ογκος της εργασιας κ πολυ απλα εχω περισσοτερα ατομα απο οσα χρειαζομαι, ΔΕΝ θα βαλω χερι στη δικια μου τσεπη. Θα μεινουν οσοι χρειαζονται για να βγαινει η δουλεια που υπαρχει οταν αυτοι θα δουλευουν με ενα λογικο ρυθμο (οχι να δουλευουν υπο μαστιγιο), δεν θα πληρωνω υπαλληλοωρες που δεν μου χρειαζονται.
Κ στην τελικη, τι σημαινει 'να μειωσεις κ το δικο σου μισθο για να ειναι πιο δικαια τα πραγματα'? Δεν ειμαι μισθωμενος μανατζερ καποιας επιχειρησης ρε παιδια, σε ιδιο εργασιακο καθεστως με τους υπολοιπους υπαλληλους, που κοβω απο τους μισθους των αλλων για να βγαινουν τα νουμερα που θελει ο ιδιοκτητης χωρις να χρειαστει να πειραξω το μισθο μου. Ο ιδιοκτητης ειμαι. Τι σημαινει 'αυτο ειναι πιο δικαιο'?
Ο χρήστης Panosss έγραψε:
Αυτός όμως, και πολλοί σαν και αυτόν, έβαλαν υποθήκη στην αρχή τη ζωή τους όλη.
Και; Τους υποχρέωσε κανείς; Επειδή το έκαναν αυτό, τους χρωστάει κανείς τίποτα;
Και αν δεν τους είχε βγει, τώρα θα είχαν χάσει τα πάντα.
Γι αυτό λέγεται 'επιχειρείν' και όχι 'δημοσιουπαλληλίζειν'.
Επίσης ο υπάλληλος δεν μπορεί να έχει ιδέα, για τα πραγματικά τρέχοντα έξοδα λειτουργίας. Βλέπει μόνο τα έσοδα. Το Χ αφεντικό δεν είναι υποχρεωμένο να δίνει λογαριασμό στον κάθε υπάλληλο,για το τι δάνεια έχει π.χ.
Είπε κανείς ότι είναι υποχρεωμένο να δίνει λογαριασμό στους υπαλλήλους του;
Στα 'καλά' χρόνια ήταν ηθικά σωστό να αλλάζει τη δουλειά του ο υπάλληλος για 5 φράγκα παραπάνω.
Ναι.
Τώρα είναι όμως ανήθικο να μειώνεται ο μισθός του...
Ναι.
Οκ.
'Αρχή άνδρα δείκνυσι', και το παράδειγμα του επιχειρηματία που περιγράφεις δείχνει χάλια χαρακτήρα. Για να μιλήσω επιεικώς.
Μαλιστα. Δηλαδη ο υπαλληλος εχει δικαιωμα να κοιταει μονο τη παρτη του κ το συμφερον του, αλλα ο επιχειρηματιας που το κανει αυτο ειναι λαμογιο αρπακτικο που καταστρεφει τη κοινωνια και παταει επι πτωματων εργαζομενων για να τα τσεπωσει.
Ο-ΜΟ-ΡΦΑ.
Δηλαδη ας προσεχε που ρισκαρε τα παντα για να στησει μια επιχειρηση, δικο του προβλημα αν εχανε τα παντα αν αυτη δεν πηγαινε καλα (γιατι 'αυτος επιχειρει, ας προσεχε, δεν τον αναγκασε κανεις'), εμεις οι εργαζομενοι θα πηδαγαμε απο το καραβι αν αυτο βουλιαζε Ή/ΚΑΙ αν το διπλα καραβι ηταν πιο ωραιο, αλλα τωρα αυτος δεν εχει το δικαιωμα να κοιταξει την παρτη του.
Πλακα εχετε μερικοι. Καθιστε να σκεφτειτε ομως, εσυ κ οι αλλοι οι αγριοι ο G60 που εχει μοιρασει 50 σετ @@ σε ολο το κοσμο (ρε, μηπως να γινεις αρχιδοπωλης? Αφου βλεπω εχεις τσαμπα στοκ) κ ο eleos που μου εχει ευχηθει να τρωω απο τα σκουπιδια για να με φτυνει κ να γελαει, αν δεν υπηρχαν ολοι αυτοι που 'επιχειρουν', εσεις ΠΟΥ θα δουλευατε? Πουθενα μηπως? Γιατι δεν θα υπηρχαν δουλειες μηπως? Οταν λοιπον μου ευχεται ο αλλος να αναγκαστω να τρωω σκουπιδια, σκεφτειτε αν ολοι αυτοι που 'επιχειρουν, ας προσεχαν' αναγκαστουν να τρωνε σκουπιδια, εσεις ΤΙ θα τρωτε αραγε?
ΥΓ Γιατι ειναι ανηθικο να μειωνεται ο μισθος του υπαλληλου? Εσεις δεν γραφεται οτι ο μισθος ειναι αποτελεσμα διαπραγματευσης και συμφωνιας μεταξυ εργοδοτη κ εργαζομενου? 'Εγω δινω τοσα ε για να μου δινεις τοση+ταδε δουλεια'? Αυτη η διαπραγματευση κ συμφωνια γιατι ειναι ανηθικο να γινει προς τα κατω, ΕΙΔΙΚΑ οταν οι συνθηκες το επιβαλλουν?
-
Βασικά, αν όλοι είχαν δικαίωμα στην εργασία με τον τρόπο που έχουν ορισμένοι κατά νου, θα έπαιρναν κουπόνια για Σέρτικα Λαμίας κι εσύ θα έπαιρνες μια μερίδα @@.
Davidoff και άλλα τέτοια θα κάπνιζαν οι Κιμ Γιου Ναν της λαϊκής δημοκρατίας, αλλά άμα δεν τα δοκιμάζεις, δεν σου λείπουν. -
Σε ποιον απευθυνεσαι τωρα?
-
Και σ' εσένα. Πολλαπλών παραληπτών.
Σημασία τελικά έχει το τι θέλει ο καθένας, πού θέλει να καταλήξει.
Σήμερα έχουμε κρίση, μεθαύριο δεν θα έχουμε κρίση αλλά ανάπτυξη. Μπορεί να φάμε παλούκι για 10 χρόνια, αλλά μετά κάπου θα ισορροπήσουμε. Ως τότε βέβαια θα μας τα έχουν κάνει τσουρέκια οι θεωρητικοί της ουτοπίας. -
Δεν καταλαβα. Συμφωνεις/διαφωνεις με (κατι απο) αυτα που λεω? Βασικα αν ο κοσμος καπνιζε Σερτικα με κουπονια, δεν θα υπηρχαν πρατηρια τσιγαρων. Κ αν υπηρχαν, δεν θα ημουν εγω ο μαλακας που θα ειχε ενα
-
Ο χρήστης kacey έγραψε:
tasosdev
Ελεος ρε μεγαλε, τον εχεις κανει λαστιχο. Καλος ο κομμουνισμος αλλα κ η Παπαρηγα στο Deree εστειλε τη κορη της...
Χαλάρωσε και μίλα πιο όμορφα.
-
Ο χρήστης tasosdev έγραψε:
Γενικά δεν χρειάζεται να με ρωτήσεις για τίποτα, τις αντιλήψεις σου τις έχω αντιμετωπίσει δισεκατομμύρια φορές στη ζωή μου και live, για την ακρίβεια απο** έναν τέτοιον εργοδότη** την έκανα τελευταίο καιρό και είμαι και πολύ χαρούμενος που τον άφησα με το πουλί στο χέρι. Και ας έμεινα και άνεργος για ένα διάστημα, ανέλαβα το ρίσκο μου.
Μια χαρα μιλαω.
Ελλάδα , εργασία , αμοιβές , κλπ....