-
Ο χρήστης spiros έγραψε:
εσυ προσωπικα τι θα επελεγες;
Προσωπικα θα κοιτουσα να διαφυλαξω τη βιωσιμοτητα και το μελλον της εταιριας.
IMHO η εξοδος ομως στο εσωτερικο δεν ειναι η μονη λυση και ισως κρυβει και παγιδες αν δε γινει σωστη μελετη.
Sent from my iPhone 4 using Tapatalk
-
Ο χρήστης Kωνσταντίνος έγραψε:
Σαφως και οι επιχειρήσεις δεν είναι κοινωφελή ιδρύματα.
Το ερώτημα είναι αν κατά τη μεγιστοποίηση του κέρδους προβλέπεται και η επιστροφή στην κοινωνία ενός μέρους του υπό μορφή νέων επενδύσεων.Ακριβώς και έτσι θα έπρεπε και να συμβαίνει! Όταν έχεις υψηλή φορολογία πρέπει και να την δικαιολογείς. Στις ΗΠΑ, όταν τις δεκαετίες μετά τον WW2 ο corporate tax ήταν υψηλός, τα αυξημένα έσοδα από τους φόρους δεν τα χρησιμοποιούσαν για να θρέφουν κομματικούς στρατούς αλλά τα επανεπένδυαν στην πραγματική οικονομία για νέες επενδύσεις και νέες τεχνολογίες (και για να θρέψουν την τεράστια πολεμική μηχανή τους - που δεν τους βγήκε σε κακό).
Ενώ εμείς αγρόν αγοράζαμε. Και δίναμε-δίνουμε τη δυνατότητα σε επιχειρηματίες τύπου Λαναρά και Λαυρεντιάδη και να βγάζουν χοντρά λεφτά και να την σκαπουλάρουν αναίμακτα.
Οι απατεώνες βρίσκουν πρόσφορο έδαφος και κάνουν ό,τι κάνουν... -
Ο χρήστης spiros έγραψε:
Εγώ είμαι υπάλληλος, σκέφτομαι με άλλο τρόπο, άσε με εμένα.
-
Το κλίμα μέσα στο οποίο κινήθηκε η Μικρομεσαία Ελληνική επιχείρηση (στην πραγματικότητα , η πολύ μικρή Ελληνική επιχείρηση). Ελέγχοντας πιο ψύχραιμα αυτά τα χαρακτηριστικά , θα δούμε οτι το μισθολογικό κόστος είναι αποτέλεσμα και οχι ο δημιουργός του προβληματικού χαρακτήρα τους.
**Το μεταβαλλόμενο πλαίσιο των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων **
- Ανάπτυξη των υπερκαταστημάτων
- Επέκταση της τεχνολογίας πληροφοριών και του Ιντερνετ
- Εμφάνιση μιας παγκόσμιας οικονομίας
Διεθνής Ταξινόμηση των επιχειρήσεων με βάση την απασχόληση:
•1-9 άτομα: πολύ μικρές (περίπου 720.000 επιχειρήσεις απασχολούν 0-3 υπαλλήλους)
•10-99 άτομα: μικρές
•100-499 άτομα: μεγάλες
•500 και άνω: πολύ μεγάλες**Ποιοτικά χαρακτηριστικά των ΜΜΕ στην Ελλάδα **
◦69 επιχειρήσεις στους 1000 κατοίκους (ο μεγαλύτερος αριθμός στην ΕΕ)
◦Μέσο μέγεθος επιχειρήσεων: 3 άτομα (ο μικρότερος αριθμός στην ΕΕ)
◦% απασχόλησης σε επιχειρήσεις μέχρι 9 άτομα: 61% (ο μεγαλύτερος αριθμός στην ΕΕ)
◦% αυτοαπασχόλησης στην Ελλάδα: περίπου 30% (το μεγαλύτερο στην ΕΕ)** Επιπλέον **
◦«Θνησιμότητα» των ΜΜΕ:το 50% των νέων ΜΜΕ κλείνουν δύο έως τρία χρόνια μετά την ίδρυσή τους.
◦Παραγωγικότητα των ΜΜΕ: μικρότερη των μεγάλων επιχειρήσεων.
◦Ερευνητική και τεχνολογική δραστηριότητα: ανύπαρκτη**Τα εμπόδια στη λειτουργία των ελληνικών ΜΜΕ **
◦Χρηματοδοτικά (εγγενή)
Μεγαλύτερα επιτόκια
Βραχυπρόθεσμος δανεισμός
Λιγότερες ευκαιρίες χρηματοδότησης
Λιγότερα χρηματικά μέσα
◦Φορολογικά
◦Διοικητικά -
Ο χρήστης elteo έγραψε:
ε και οι επιχειρηματιες σκεφτονται με αλλον τροπο. Στην Ελλαδα σε οποιαδηποτε επιχειρηματικη δραστηριοτητα, εαν θελεις να παιζεις τιμια, το κρατος καθισταται μεγαλομετοχος σου με το ζορι, ο οποιος μαλιστα παιρνει το μεριδιο του ειτε εχεις κερδη ειτε ζημιες. Ε συγνωμη, κανεις δε θα καθησει να δουλεψει/επενδυσει/ρισκαρει για να κερδιζει ψιχουλα ή να μπαινει μεσα, οταν μπορει να μεταφερει τη δουλεια του στο εξωτερικο και να εχει κερδη!
-
Ο χρήστης elteo έγραψε:
Ακριβώς, στα @@ σου το αφεντικό, εσύ υπάλληλος είσαι, μειώσεις μισθού δεν θέλεις να βλέπεις.
-
Ο χρήστης Mercyful_Fate έγραψε:
Ακριβώς, στα @@ σου το αφεντικό, εσύ υπάλληλος είσαι, μειώσεις μισθού δεν θέλεις να βλέπεις.
Αυτό κατάλαβες;
Επειδή σκέπτομαι σαν υπάλληλος θα συμβιβαζόμουν με το 100αρι κέρδος ως αφεντικό για πολλούς λόγους. -
Στα @@ του εργαζόμενου το αφεντικό όταν τα έξοδα της εταιρείας συμπεριλαμβάνουν leasing από Καγιεν, δάνεια για βίλα του αφεντικού και άλλα τέτοια ωραία....φυσικά από την άλλη όταν το αφεντικό είναι 'σωστό' θα δεχθείς και μείωση και δωρεάν εργασία αμα λάχει γιατί πιστεύεις στην επιχείρηση και θέλεις να επιβιώσετε και οι 2.
-
το Κράτος βάζει άγριο χέρι παντού πλέον...
ερώτηση 1...πόσο σίγουρος είναι ο επιχειρηματίας ότι η Βουλγαρία θα συνεχίσει να είναι παράδεισος όπως είναι ως τώρα και πως θα διασώσει τα κεκτημένα σε ενδεχόμενες άμεσες αλλαγές...
ερώτηση 2...αυτός που υπέγραψε να μπει η Βουλγαρία στην ΕΕ φαντάζομαι οτι δεν είχε ιδέα για το συστημά της και τους κινδύνους για το ελληνικό σύστημα..ή είχε?
η πλάκα είναι ότι και η Ρουμανία έχει ακριβώς το ίδιο πρόβλημα με τη Βουλγαρία...υγ. έχει πολύ χαβαλέ η επίκληση πατριωτισμού όταν μπερδευονται με το αυτόν ευρώ που ο μέσος έλληνας θα πούλαγε και τη μάνα του για 1 παραπάνω αυτό ήταν κακία αλλά μισή ντροπή δική μου, μισή δική σου που το διάβασες
-
Γιατι το βλεπεις ετσι?
Ναι μεν ο υπαλληλος δε θελει να βλεπει μειωσεις μισθου αλλα γιατι απαραιτητα να γραφει στα @@ το αφεντικο?
Αν οι μειωσεις μισθου εγιναν λογω του αφεντικου? Ή το αφεντικό παντα 'ξερει τι κανει'? -
Ρε σεις, υπάρχει το αφεντικό που βλέπει ως ευκαιρία την μεταφορά στη Βουλγαρία, υπάρχει και το αφεντικό που το βλέπει ως μοναδική λύση (αλλιώς λουκέτο). Ο συνφορουμίτης πιο πάνω μίλησε για μια κατάσταση οριακή (είτε μειώονται οι μισθοί όλων, είτε απολύονται τρεις), οπότε έδωσε την εντύπωση μιας επιχείρησης που κινείται οριακά και έχει κακές προοπτικές. Πως φτάσαμε σε αφεντικά που χρεώονουν το leasing της Καγιέν κλπ. κλπ.?
-
Παιδια ειναι σιγουρο οτι οπως δεν εχουμε σωστα κομματα δεν εχουμε και σωστους Επιχειρηματιες... στη ΜΜ κλιμακα.... προσωπικα οταν ακουω τη Λεξη- χαρακτηρισμο= Επιχειρηματιας απο Ελληνα.... ειμαι 90% διακειμενος οτι με δουλευει... και στην ουσια ειναι της αρπαχτης.... Τωρα οι πιο μεγαλοι με τη βοηθεια των κομματων αρπαζαν οτι μπορουσαν απο τραπεζες με την απειλη του οτι θα φυγουν για αλλου και θα αφησουν ανεργους... λιγοι εχουν συνειδηση επιχειρηματια.... που βλεπει μακρυα= αναπτυξη της επιχειρησης με επενδυσεις οταν χρειαζεται απο ιδια κεφαλαια εστω και τα κερδη τους... απο την αλλη παλι και οι εργαζομενοι ειναι της 'ελασσωνας προσπαθειας' εκει βεβαια παιζει και η μορφωση που εχουν και η παιδεια απο το σπιτι τους....
-
Ο χρήστης adis4gr έγραψε:
ερώτηση 1...πόσο σίγουρος είναι ο επιχειρηματίας ότι η Βουλγαρία θα συνεχίσει να είναι παράδεισος όπως είναι ως τώρα και πως θα διασώσει τα κεκτημένα σε ενδεχόμενες άμεσες αλλαγές...
ερώτηση 2...αυτός που υπέγραψε να μπει η Βουλγαρία στην ΕΕ φαντάζομαι οτι δεν είχε ιδέα για το συστημά της και τους κινδύνους για το ελληνικό σύστημα..ή είχε?
η πλάκα είναι ότι και η Ρουμανία έχει ακριβώς το ίδιο πρόβλημα με τη Βουλγαρία...Ερωτηση 3: Οι μειωσεις μισθων ειναι πανακεια?
πχ μια ελληνικη βιομηχανικη επιχειρηση κατασκευης κουφωματων και πορτων: τι να τους κανει τους 100 εργατες των 300€ ?
Επενδυει σε τεχνολογια (CNC μηχανηματα) και χρειαζεται 10 ατομα εξειδικευμενο σχετικα προσωπικο και ας δινει και 2000€ μικτα. Το αποτελεσμα ομως ειναι αριστο και οχι 'στο χερι'.(Το παραδειγμα δεν ειναι φανταστικο, προκειται για εταιρια φιλου που μαλιστα εξαγει σε Αλβανια, Βουλγαρια, Ιταλια, Τουρκια οπου υποτιθεται το εργατικο κοστος ειναι φθηνοτερο...)
-
Ο χρήστης saxon_747 έγραψε:
Γιατι το βλεπεις ετσι?
Ναι μεν ο υπαλληλος δε θελει να βλεπει μειωσεις μισθου αλλα γιατι απαραιτητα να γραφει στα @@ το αφεντικο?
Αν οι μειωσεις μισθου εγιναν λογω του αφεντικου? Ή το αφεντικό παντα 'ξερει τι κανει'?Και για να το πάω ένα βήμα παρακάτω: όταν το αφεντικό είχε κέρδη στα προηγούμενα καλά χρόνια ευημερίας δεν νομίζω ότι έκανε γενναιόδωρες αυξήσεις μισθών σαν τις μειώσεις που ζητά τώρα γιατί η επιχείρηση δεν πάει καλά.
Να βάλει πλάτη ο 'αχάριστος' εργαζόμενος αλλά όχι μόνο όταν ζοριζόμαστε. -
elteo
Ναι, εσυ μπορει να εισαι ικανοποιημενος με το 100αρι. Αλλα δεν εχεις κανενα δικαιωμα να κρινεις τον αλλο που δεν συμβιβαζεται με το 100αρι κ θελει το 1000αρι, οταν μπορει να το αποκτησει με νομιμους τροπους.
2ον, για να ζηταει μειωσεις, υποθετω οτι πριν εδινε περισσοτερα απο οσα ειναι υποχρεωμενος. Οποτε...
Ο χρήστης BILL33 έγραψε:
και φταίνε οι υπάλληλοι για τις βλάβες?
drift και χιροφρενιές έκαναν?Σε αυτον που πληρωνει ποιος θα εφταιγε;Η ανυπαρξια συντηρησης ;
Μην προτρεχεις...Κ στο δικο μου φορτηγακι, με δυο οδηγους (ενας ο μονιμος κ ο αλλος ο περιστασιακος), ειχαμε δυο λαστιχα σκισμενα απο πεζοδρομιο κ μια κρεμαγιερα off επισης απο κοπανηματα στα πεζοδρομια. Δεν φταιει η συντηρηση για αυτα...
Δεν ειναι ολες οι περιπτωσεις ιδιες.Στην δικια σου περιπτωση ξερεις φυσικα εσυ καλυτερα,στην δικια μου μαλλον εγω.
Προφανως δεν διαβασα καλα, νομιζα οτι υπεθετες.
Χτες ο ιδιοκτητης της εταιρειας που δουλευω πέταξε τη βομβα οτι σκέφτεται από του χρόνου να τη βγάλει εκτός Ελλάδας.
Και άλλος έλληνας επιχειρηματίας που λακίζει....
Σαν τις βιοτεχνίες στην βόρειο ελλάδα που έκλεισαν όλες εν μία νυκτί αφήνοντας χιλιάδες εργαζόμενες άνεργες και με το λιπού στο χέρι και τις ξανάνοιξαν στην Βουλγαρία με το 1/10 του μεροκάματου.Ιταλοι επιχειρηματίες vs Ελληνες επιχειρηματίες σημειώσατε 1
γελοίοι...
Γιατι ακριβως ειναι γελοιοι? Δεν εχει δικαιωμα ο επιχειρηματιας να απολυσει τους παντες (δινοντας τους τα ΝΟΜΙΜΑ, χωρις λαμογιες κ παραθυρακια), κ να μετακομισει την επιχειρηση του ακομα κ στην Ουγκαντα, αν τον συμφερει αυτο? Λογαριασμο θα δωσει στους εργαζομενους? Μπα...
Και τι θα γινόταν αν τελικά αφαιρώντας τη συμμετοχή στα κέρδη του ιδιοκτήτη, η επιχείρηση γινόταν βιώσιμη;
Ξαναμανα, τι εννοεις?
και αν το διλημμα ειναι 'λουκετο ή Βουλγαρια';
δεν ειναι τοσο απλα τα πραγματα μερικες φορες
Οπως ειπα, το διλημμα δεν ειναι καν αυτο. Το διλημμα ειναι 'με συμφερει να την εχω στην Ελλαδα, ή στην Βουλγαρια?'. Κ θα την παει οπου τον συμφερει κ δεν θα ρωτησει κ κανεναν. Η επιχειρηση δεν ειναι ΜΚΟ που υπαρχει για να προσφερει δουλειες. Η επιχειρηση ειναι προσπαθεια καποιου/καποιων, με σκοπο το κερδος.
Σπύρο τότε που έγινε το δίλημμα ήταν : κέρδος 100 ή κέρδος 10000...
Ακριβως. Που ειναι το παραξενο? Κ τι σε κανει να νομιζεις οτι α) δεν πρεπει να ειναι ετσι, κ οτι β) δικαιωμα στο να απαντησουν αυτο το διλημμα εχουν αλλοι εκτος απο τον επιχειρηματια.
Και αντε ας πούμε ότι υπάρχει κακό ελληνικό κράτος. Οταν όμως αυτό βοηθά επιχειρήσεις τύπου Λαναράς και αυτός αφού εισπράτει πτωχεύει τότε ποιος φταίει; Είμαστε παρτάκηδες τελεία και παύλα.
1ον ο επιχειρηματιας ωφειλει να ειναι παρτακιας, 2ον φυσικα κ θα ειναι, ποιον θα ρωτησει κ ποιος εχει το δικαιωμα να τον κρινει για αυτο? Κανεις.
Απο κει κ περα, στο θεμα 'Λαναρας', ειπαμε οχι λαμογιες.
Στα @@ του εργαζόμενου το αφεντικό όταν τα έξοδα της εταιρείας συμπεριλαμβάνουν leasing από Καγιεν, δάνεια για βίλα του αφεντικού και άλλα τέτοια ωραία.
Αν εγω μπορω να παρω την επιχειρηση, να τη στησω στην Βουλγαρια, να εχω Cayenne (κ με βουλγαρικες πινακιδες να μην πληρωνω τα γαμησιατικα του ελληνικου αυτοκινητου...), να πληρωνω τη βιλα μου, να βγαζω τα ιδια η κ περισσοτερα για να τα καιω στα μπουζουκια, κ να εχω κ οσους υπαλληλους χρειαζομαι πληρωνοντας τους νομιμα, γιατι να μην το κανω?
Ρε σεις, υπάρχει το αφεντικό που βλέπει ως ευκαιρία την μεταφορά στη Βουλγαρία, υπάρχει και το αφεντικό που το βλέπει ως μοναδική λύση (αλλιώς λουκέτο).
Κ αυτος που το κανει απλα επειδη ειναι ευκαιρια/συμφερουσα λυση, ειναι κακος?
-
Ο χρήστης kacey έγραψε:
Ρε σεις, υπάρχει το αφεντικό που βλέπει ως ευκαιρία την μεταφορά στη Βουλγαρία, υπάρχει και το αφεντικό που το βλέπει ως μοναδική λύση (αλλιώς λουκέτο).
Κ αυτος που το κανει απλα επειδη ειναι ευκαιρια/συμφερουσα λυση, ειναι κακος?
κατά τη γνώμη μου όχι, απλώς δεν είναι το παράδειγμα από το οποίο ξεκίνησε η κουβέντα.
-
kacey εγραψε:
Αν εγω μπορω να παρω την επιχειρηση, να τη στησω στην Βουλγαρια, να εχω Cayenne (κ με βουλγαρικες πινακιδες να μην πληρωνω τα γαμησιατικα του ελληνικου αυτοκινητου...), να πληρωνω τη βιλα μου, να βγαζω τα ιδια η κ περισσοτερα για να τα καιω στα μπουζουκια, κ να εχω κ οσους υπαλληλους χρειαζομαι πληρωνοντας τους νομιμα, γιατι να μην το κανω?
Γιατι αν το κανεις, οι πρωην εργαζομενοι σου , δεν θα μπορουν να αγορασουν αυτο που παραγεις.
Αν αυτο το κανουν πολλοι, τοτε.......Σκεψου οτι οι περισσοτερες ελληνικες επιχειρησεις πουλουν στην Ελλαδα, δεν πωλουν στο εξωτερικο.
-
Πάντως στην περίπτωση της εταιρείας που εργάζομαι, μιλάμε για μια επιχείρηση που ΕΧΕΙ ακόμα δουλειά, ΕΧΕΙ ακόμα κέρδη κ μάλιστα το αφεντικό πρόσφατα πήρε κ μια 3λιτρη Χ5 με λίζινγκ προς αντικατάσταση ενό άλλου μεγάλου suv που έπαθε ζημιά σε ατύχημα. Σε μια επιχείρηση με τόσο σοβαρό πρόβλημα,ώστε να σκέφτεσαι να τη βγάλεις εκτός δεν κανείς τέτοια κίνηση. Απλά τα κέρδη είναι λιγότερα από παλιά κ αυτό εκνευρίζει τον ελληνα επιχειρηματία που πιστεύει ότι το μόνο αποδεκτό είναι κάθε χρόνο τα κέρδη να αυξάνονται,αλλιώς ήρθε η συντέλεια.
-
Ρε σεις, υπάρχει το αφεντικό που βλέπει ως ευκαιρία την μεταφορά στη Βουλγαρία, υπάρχει και το αφεντικό που το βλέπει ως μοναδική λύση (αλλιώς λουκέτο). Ο συνφορουμίτης πιο πάνω μίλησε για μια κατάσταση οριακή (είτε μειώονται οι μισθοί όλων, είτε απολύονται τρεις), οπότε έδωσε την εντύπωση μιας επιχείρησης που κινείται οριακά και έχει κακές προοπτικές. Πως φτάσαμε σε αφεντικά που χρεώονουν το leasing της Καγιέν κλπ. κλπ.?Συνήθως οι σωστές εταιρείες οι οποίες δεν επωμίζονται και τα έξοδα (κάθε είδους) του ιδιοκτήτη έχουν ένα περιθώριο ακόμα και με πτώση του τζίρου να παραμένουν βιώσιμες, όταν όμως γίνεται κακοδιαχείριση και η εταιρεία πληρώνει πέρα από μισθούς και πάγια έξοδα όλες τις μ@λακιες του αφεντικού φυσικό είναι να φτάσει στο σημείο να πρέπει να κόψει μισθούς ή να φύγει από την Ελλάδα για να μειώσει το λειτουργικό κόστος.
Έχω εργαστεί σε εταιρεία όπου τα προσωπικά δάνεια των ιδιοκτητών ήταν πολύ περισσότερα (οι δόσεις) από την μισθοδοσία.
Τι προοπτική μπορεί να έχει μια τέτοια επιχείρηση που αντί να επενδύει σε προσωπικό-εγκαταστάσεις-τεχνογνωσία ξοδεύει σε λούσα των ιδιοκτητών?Οπότε αν ο άλλος είναι @ρχιδια επιχειρηματίας (70% στην Ελλάδα) οφείλει να πάρει ότι του αξίζει.....γιατί? γιατί πολύ απλά εκμεταλλεύεται κόσμο και παίζει με τις ζωές τους.
-
Το θέμα της φθηνότερης εργασίας σε άλλες χώρες το έχουν αντιμετοπίσει πολλά κράτη, δεν είναι μόνο η Ελλάδα που έχει μια Βουλγαρία δίπλα.
Αλλά τι να κάνουμε, όταν παράγεις μόνο καρφιά και πινέζες, παραγωγικές διαδικασίες τις οποίες μπορεί να τις μάθει σχεδόν ο οποιοσδήποτε ανειδίκευτος, τότε είναι λογικό να μην τίθεται θέμα τεχνογνωσίας, παρά μόνο φθηνών εργατικών χεριών.Η λύση που βρέθηκε στον δυτικό κόσμο ήταν η παραγωγή εξελιγμένων, τεχνολογικών προϊόντων (και όχι μόνο στον IT τομέα, αλλά και σε άλλους όπως π.χ. τα χημικά, οι κατασκευές, η ιατρική κλπ.), κάτι το οποίο μπορούσε να γίνει μόνο από το ντόπιο, υψηλά εξειδικευμένο όμως, εργατικό δυναμικό. Έτσι δεν τέθηκε θέμα ανεργίας όταν οι trivial παραγωγικές διαδικασίες μεταφέρθηκαν σε Μεξικά, Αφρικές, Ινδίες, Βουλγαρίες κλπ.
Αντιθέτως, εδώ στην Ελλάδα η πρώτη (και μοναδική έως τώρα) αντίδραση στο φαινόμενο αυτό ήταν να καταραστούμε τον εργοδότη, το αφεντικό, και φυσικά τον καπιταλισμό, διότι ως γνωστόν φταίει αυτό και όχι η δικός μας δεινοσαυρισμός που δεν μας επιτρέπει να εξελιχθούμε ως παραγωγική κοινωνία όπως κάνουν ένα σωρό άλλες χώρες.
Ελλάδα , εργασία , αμοιβές , κλπ....