Jun 3, 2007, 10:54 AM

Ο χρήστης nass έγραψε:

Για να είσαι τυπικός πρέπει να δηλώνεις ότι οι μελέτες για τον εργοδότη σου έγιναν χρησιμποιώντας τις δικές του εγκαταστάσεις και το δικό του εξοπλισμό. Οπότε πας στο 60%.
Τώρα, πάρα πολλοί δεν το κάνουν αυτό και παρατυπούν... δεν ξέρω αν έχει πιαστεί κανείς γι' αυτό...

Νομίζω ότι αν κάνει έλεγχο η εφορία και δει όλες ή τις περισσότερες αποδείξεις παροχής υπηρεσιών προς ένα πελάτη, θεωρεί τη σχέση σας, εξηρτημένης εργασίας και σε χρεώνει 60%

Κι αν έχεις 1-2 σε άλλους πελάτες; Πάλι το ίδιο θα πει; Είναι στην δικαιοδοσία της αυτό λογικά.... Ίσως πρέπει να κυνηγάμε και μερικές δουλειές σε διαφορετικούς πελάτες για να είμαστε καλυμμένοι.. Πχ ένα δυο απλά σχεδιάκια, ή στην τελική, να υπογράψουμε κάτι κάποιου άλλου κι αυτός το ίδιο, να κάνουμε ουσιαστικά 'ανταλλαγή'... Αυτό θα δούλευε άνετα, καθώς ο άλλος θα έκοβε κάτι για τον εργοδότη μας κι εμείς για τον δικό του και η εφορία δεν θα μπορούσε να πει κάτι...
Χμμμ...ενδιαφέρον! Τι λέτε;

Σχέση εξαρτημένης εργασίας (60% --> αλλά σχεδόν ποτέ δε μαζεύεις αρκετά έξοδα ώστε να μην υπάρχει 'προφανής δυσαναλογία εσόδων εξόδων' και να πηγαίνεις για 72%) = (α) πληρωμή σε περιοδικά διαστήματα (σαν μισθός) και (β) ο τελικός αποδέκτης της μελέτης που κάνεις ως μηχανικός ΔΕΝ είναι αυτός στον οποίο κόβεις τα δελτία (φαίνεται από τις συμβάσεις που καταθέτεις στην εφορία).

Ο αριθμός των 'εργοδοτών' δεν έχει σημασία, μπορείς μια χαρά να προσφέρεις υπηρεσίες εξαρτημένης εργασίας σε 2 άλλα γραφεία.

Oπότε, πώς ορίζεται η ανεξάρτητη σχέση; Μπορώ πχ να έχω δικό μου γραφείο και να λέω πως έχω μόνον έναν εργοδότη και αυτό να είναι ανεξάρτητη σχέση; Δεν κατάλαβα πως ορίζεται το εξαρτημένο και το ανεξάρτητο!

Οσο γι' αυτό που λέει ο mjacob, να είναι κομματάκι επικίνδυνο και δύσκολο να πετύχει τώρα που το σκέφτομαι... Αν όμως είχα κάτι σαν δεύτερη δουλειά και έκοβα κανονικά τιμολόγιο σε άλλον εργοδότη; Τότε θα μπορούσα να δηλώσω μη εξαρτημένη σχέση; Εχοντας βέβαια δηλώσει δικό μου γραφείο....

Πολύ μπερδεμένα ρε παιδιά, τι να πω!