-
Ο χρήστης nass έγραψε:
Για να είσαι τυπικός πρέπει να δηλώνεις ότι οι μελέτες για τον εργοδότη σου έγιναν χρησιμποιώντας τις δικές του εγκαταστάσεις και το δικό του εξοπλισμό. Οπότε πας στο 60%.
Τώρα, πάρα πολλοί δεν το κάνουν αυτό και παρατυπούν... δεν ξέρω αν έχει πιαστεί κανείς γι' αυτό...Νομίζω ότι αν κάνει έλεγχο η εφορία και δει όλες ή τις περισσότερες αποδείξεις παροχής υπηρεσιών προς ένα πελάτη, θεωρεί τη σχέση σας, εξηρτημένης εργασίας και σε χρεώνει 60%
Κι αν έχεις 1-2 σε άλλους πελάτες; Πάλι το ίδιο θα πει; Είναι στην δικαιοδοσία της αυτό λογικά.... Ίσως πρέπει να κυνηγάμε και μερικές δουλειές σε διαφορετικούς πελάτες για να είμαστε καλυμμένοι.. Πχ ένα δυο απλά σχεδιάκια, ή στην τελική, να υπογράψουμε κάτι κάποιου άλλου κι αυτός το ίδιο, να κάνουμε ουσιαστικά 'ανταλλαγή'... Αυτό θα δούλευε άνετα, καθώς ο άλλος θα έκοβε κάτι για τον εργοδότη μας κι εμείς για τον δικό του και η εφορία δεν θα μπορούσε να πει κάτι...
Χμμμ...ενδιαφέρον! Τι λέτε;Σχέση εξαρτημένης εργασίας (60% --> αλλά σχεδόν ποτέ δε μαζεύεις αρκετά έξοδα ώστε να μην υπάρχει 'προφανής δυσαναλογία εσόδων εξόδων' και να πηγαίνεις για 72%) = (α) πληρωμή σε περιοδικά διαστήματα (σαν μισθός) και (β) ο τελικός αποδέκτης της μελέτης που κάνεις ως μηχανικός ΔΕΝ είναι αυτός στον οποίο κόβεις τα δελτία (φαίνεται από τις συμβάσεις που καταθέτεις στην εφορία).
Ο αριθμός των 'εργοδοτών' δεν έχει σημασία, μπορείς μια χαρά να προσφέρεις υπηρεσίες εξαρτημένης εργασίας σε 2 άλλα γραφεία.
Oπότε, πώς ορίζεται η ανεξάρτητη σχέση; Μπορώ πχ να έχω δικό μου γραφείο και να λέω πως έχω μόνον έναν εργοδότη και αυτό να είναι ανεξάρτητη σχέση; Δεν κατάλαβα πως ορίζεται το εξαρτημένο και το ανεξάρτητο!
Οσο γι' αυτό που λέει ο mjacob, να είναι κομματάκι επικίνδυνο και δύσκολο να πετύχει τώρα που το σκέφτομαι... Αν όμως είχα κάτι σαν δεύτερη δουλειά και έκοβα κανονικά τιμολόγιο σε άλλον εργοδότη; Τότε θα μπορούσα να δηλώσω μη εξαρτημένη σχέση; Εχοντας βέβαια δηλώσει δικό μου γραφείο....
Πολύ μπερδεμένα ρε παιδιά, τι να πω!
-
Κατά περιόδους το περιοδικό του ΤΕΕ έχει αναλυτικά άρθρα για τα φορολογικά θέματα για μηχανικούς. Γενικώς ρίχνε μια ματιά στα περιεχόμενα, μπορείς να βρεις πολύ χρήσιμα άρθρα. Και φυσικά και στα http://www.tee.gr, http://www.taxheaven.gr .
Για μια παραπάνω ερώτηση, φυσικά και τα συντάξιμα χρόνια θεωρούνται από τη στιγμή της εγγραφής στο ΤΕΕ/ΤΣΜΕΔΕ.
Κανονικά τα ίδια μετράνε και ως χρόνια προϋπηρεσίας (για τον υπολογισμό του νόμιμου κατώτατου μισθού ) -
Ο χρήστης mjacob έγραψε:
Κατά περιόδους το περιοδικό του ΤΕΕ έχει αναλυτικά άρθρα για τα φορολογικά θέματα για μηχανικούς. Γενικώς ρίχνε μια ματιά στα περιεχόμενα, μπορείς να βρεις πολύ χρήσιμα άρθρα. Και φυσικά και στα http://www.tee.gr, http://www.taxheaven.gr .Για μια παραπάνω ερώτηση, φυσικά και τα συντάξιμα χρόνια θεωρούνται από τη στιγμή της εγγραφής στο ΤΕΕ/ΤΣΜΕΔΕ.
Κανονικά τα ίδια μετράνε και ως χρόνια προϋπηρεσίας (για τον υπολογισμό του νόμιμου κατώτατου μισθού )Ωραία αστειάκια αυτά με τον κατώτατο μισθό, πολύ μού άρεσαν!
Ευχαριστώ για τις πληροφορίες, έμαθα περισσότερα από σένα από όσα κατάφερα να μάθω εδώ και μήνες που προσπαθώ να βγάλω άκρη τι με συμφέρει! -
Ως χρονια προυπηρεσιας του μηχανικου αρχιζει να μετραει απο την στιγμη που πηρες πτυχιο, οχι απο την στιγμη που γραφτηκες στο ΤΕΕ
-
Αυτο μπορεις να το διευκρινισεις πως το εννοείς; Για να αρχισουν να μετρανε τα χρονια ως προϋπηρεσια πρεπει να εισαι γραμμενος στο ΤΣΜΕΔΕ αρα να εχεις και αριθμο μητρωου στο ΤΕΕ...
-
Στον οδηγο νεων μηχανικων του ΤΕΕ λεει οτι μισθολογικα τα χρονια προυπηρεσιας μετρανε απο την ημερομηνια αποκτησης πτυχιου. Πιο απλα δεν μπορω να το γραψω.
EDIT:
http://portal.tee.gr/portal/page/portal ... hresia.htm
Εργάζομαι στον ιδιωτικό τομέα και θα ήθελα να μάθω από πότε μετράει μισθολογικά η προϋπηρεσια μου
Ως προϋπηρεσία για τους Διπλωματούχους Μηχανικούς θεωρείται το χρονικό διάστημα από την απόκτηση του διπλώματος του ΕΜΠ ή Σχολής ισότιμης με το ΕΜΠ ή άλλης Σχολής αναγνωρισμένης ως ισότιμης με το ΕΜΠ από την Ελληνική Πολιτεία.Αυτό προκύπτει από τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας των ΔιπλωματούχωνΜηχανικών που απασχολούνται στον ιδιωτικό τομέα με σχέση εργασίαςιδιωτικού δικαίου ορισμένου ή αορίστου χρόνου , και από την Απόφαση αρ.1033/1987 του Δικαστηρίου του Αρείου Πάγου Β΄ Πολιτικό Τμήμα.
-
Για όποιον μπορεί να ενδιαφέρεται: Μισθός άγαμου Μηχανολόγου Μηχανικού χωρίς προϋπηρεσία, 1.232,04 ευρώ. Συνολικές κρατήσεις ΙΚΑ 45%.
Κρατήσεις εργαζομένου 16%, 197,13 ευρώ.
Κρατήσεις εργοδότη 29%, 357,29 ευρώ.
Συνολικό κόστος για τον εργοδότη, 1.589,33 ευρώ (Χ 14 μήνες)
Καθαρά στην τσέπη του εργαζόμενου 1.034,90 ευρώ.
Συνολική ετήσια επιβάρυνση του εργαζόμενου υπέρ ΙΚΑ 554,43 Χ 14 = 7.762,02 ευρώ.
Ξέρεις τι ιδιωτική ασφάλιση θα είχες μηχανικέ μου, με ένα κλάσμα από αυτά;Δωρεάν περίθαλψη....
-
Ο χρήστης ililias έγραψε:
Για όποιον μπορεί να ενδιαφέρεται: Μισθός άγαμου Μηχανολόγου Μηχανικού χωρίς προϋπηρεσία, 1.232,04 ευρώ. Συνολικές κρατήσεις ΙΚΑ 45%.
Συνολική ετήσια επιβάρυνση του εργαζόμενου υπέρ ΙΚΑ 554,43 Χ 14 = 7.762,02 ευρώ.
Ξέρεις τι ιδιωτική ασφάλιση θα είχες μηχανικέ μου, με ένα κλάσμα από αυτά;Δωρεάν περίθαλψη....
Δεν είμαι καθόλου μα καθόλου σίγουρος για την ποιότητα της ιδιωτικής... Στην Αμερική, οι κρατήσεις τους είναι πολύ μεγαλύτερες από αυτές και η περίθαλψη χάλια, καθώς σχεδόν ποτέ η ασφάλεια δεν καλύπτει όλο το ποσό... Είναι αρκετά πολύπλοκο το ζήτημα, αφορά αμοιβές ιατρών, νοσοκομείων κλπ κλπ...
-
Βγαλε και κανα πενηνταρι το μηνα εφορια απο τα καθαρα
Δεν ειναι μονο ο κλαδος υγειας μεσα, αλλα και τα υπερ συνταξης, επικουρησης κλπ.
Επισης. Ρωτα τη μεγαλη μου αδερφη που πληρωνε καμια 20αρια χρονια ιδιωτικη ασφαλιση, δεν την ειχε χρησιμοποιησει ποτε, κι οταν τη χρειαστηκε, τί πηρε -
Σημειωση:
Οτι συζηταμε για ασφαλιστικα θεματα μηχανικων, πρεπει να διαχωριζουμε τους προ 1993 πρωτοασφαλιζομενους με τους μετα-1993 πρωτοασφαλιζομενους γιατι εχουν διαφορετικα καθεστωτα, διαφορετικες εισφορες, και παει λεγοντας.
Παντως στο site του ΤΕΕ εχει παρα πολλες πληροφοριες.
-
- Για την Αμερική, φίλοι που μένουν εκεί κι άλλοι που γύρισαν, άλλα μου λένε.
- Η ποιότητα της ιδιωτικής έχει ελεγχθεί από εμένα προσωπικά: Έκανα τη μαγνητική μου όταν έπρεπε, το ΤΕΒΕ δεν μου την έγραφε αν πρώτα δεν έκανα αξονική (με ραντεβού 2 μήνες - και μετά άλλους 3 για τη μαγνητική, φαντάσου να περιμένεις 5 μήνες με το μηνίσκο κομμάτια) και από τα έξοδα του νοσοκομείου για την αρθροσκόπηση μου κάλυψε ... 163 ευρώ.
edit
Για τη σύνταξη και το επικουρικό, δε γνωρίζω μηχανολόγους που να έχουν βγει στη σύνταξη, μάλλον τους συμφέρει να βάζουν ... μια υπογραφή το μήνα.
-
Η ιδιωτική ασφάλιση είναι γενικά καλύτερη και φθηνότερη, συγκρινόμενη τουλάχιστον με την ελληνική δημόσια ασφάλιση.
Όμως:
- πάντα υπάρχει ο φόβος για κανόνι από την ασφαλιστική (αν και αυτό αντιμετωπίζεται με τη δέσμευση του ασφαλιστικού κεφαλαίου σε τρίτο πιστωτικό ίδρυμα).
- πολλές φορές η ασφαλιστική δεν σε αναλαμβάνει αν πάσχεις ήδη (ή πρόκειται να... βάσει προδιάθεσης) από βαρειά ασθένεια, πολύ περισσότερο αν την έχεις εκ γενετής.
Πάντως με τα μισά χρήματα που δίνουμε για τη δημόσια ασφάλιση, μπορούμε να έχουμε μια καλή ιδιωτική, που παρέχει πλήρη νοσοκομειακή κάλυψη και εξετάσεις. Άλλωστε οι περισσότεροι πηγαίνουν, αν και ασφαλισμένοι, σε ιδιώτες γιατρούς για να γλιτώσουν από την αναμονή σε εξωτερικά ιατρεία μαζί με δεκάδες τζαμπατζήδες τουρκόγυφτους.
Συμπέρασμα: η δημόσια ασφάλιση είναι απαραίτητη μεν, με κακή οργάνωση και ακριβή δε. -
- Για την Αμερική, φίλοι που μένουν εκεί κι άλλοι που γύρισαν, άλλα μου λένε.
- Η ποιότητα της ιδιωτικής έχει ελεγχθεί από εμένα προσωπικά: Έκανα τη μαγνητική μου όταν έπρεπε, το ΤΕΒΕ δεν μου την έγραφε αν πρώτα δεν έκανα αξονική (με ραντεβού 2 μήνες - και μετά άλλους 3 για τη μαγνητική, φαντάσου να περιμένεις 5 μήνες με το μηνίσκο κομμάτια) και από τα έξοδα του νοσοκομείου για την αρθροσκόπηση μου κάλυψε ... 163 ευρώ.
edit
Για τη σύνταξη και το επικουρικό, δε γνωρίζω μηχανολόγους που να έχουν βγει στη σύνταξη, μάλλον τους συμφέρει να βάζουν ... μια υπογραφή το μήνα.
Σωστό αυτό για την...υπογραφή! Ακριβώς έτσι έχει τόσο καλή αναλογία το ΤΣΜΕΔΕ!
Λάθος και επιμένω αυτό που νομίζεις για την Αμερική! Εχουν εξαιρετικά νοσοκομεία το δίχως άλλο, αλλά για τον ΜΕΣΟ Αμερικανό, οι παροχές είναι ΣΑΦΩΣ χειρότερες από το ΜΕΣΟ Έλληνα... Συγγενής μου με κανονική ασφάλιση έχασε μια τετραώροφη οικοδομή για να καλύψει τα ιατρικά έξοδα γιατί είχε την ατυχία ν'αρρωστήσει από την καρδιά του! Ακόμη χρωστάνε τα νοσήλειά του!
Δεν είναι πανάκεια η ιδιωτική, μην αυταπατάστε! Το δημόσιο είναι σπαταλο και διεφθαρμένο, αλλά οι ιδιώτες είναι καλύτεροι; Δεν έχουν χρεωκοπήσει τράπεζες με παιχνίδια στα παράγωγα; Ασφαλιστικές δεν κλείνουν; Λεφτά δεν τρώγονται; Οι manager δεν τρώνε τρελά λεφτά σε bonus και δεξιώσεις;
Προτιμώ ένα μέτριο ΔΗΜΟΣΙΟ σύστημα υγείας, όπου θα ξέρω πως παρόλη την όποια ταλαιπωρία, ΕΧΩ ΕΛΠΙΔΕΣ να επιβιώσω σε μια δύσκολη στιγμή! Αν κάποιος έχει τα χρήματα, μπορεί να έχει ΚΑΙ ιδιωτική ασφάλεια... Να ξέρει πάντως, πως στα δύσκολα μάλλον σε δημόσιο νοσοκομείο θα τον τραβολογάνε, καθώς στην βιτρίνα οι ιδιώτες είναι τέλειοι, αλλά στην ουσία όχι πάντα... -
http://www.tanea.gr//Article.aspx?d=200 ... 892470&sn=ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
και κυριως εδω:
Το νέο χαράτσι των 9,39 ευρώ στους μισθούς των εν ενεργεία υπαλλήλων υπολογίζεται ως κράτηση στο σύνολο του επιδόματος των 140,80 ευρώ, ενώ η ενσωμάτωσή του στις συντάξεις προβλέπεται να γίνει σε ετήσιες δόσεις, η πρώτη την 1-7-2007 και η τελευταία την 1-7-2010. Δηλαδή η κυβέρνηση θα προεισπράξει για παροχές που θα καταβάλει το 2010.
κι εδω:
*Τα νέα μισθολόγια σχεδιάζεται να νομοθετηθούν εντός του 2007 και θα αρχίσουν να ισχύουν από 1-1-2008 για το 2008. Το επικρατέστερο σενάριο για το μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων προβλέπει τη σταδιακή ενσωμάτωση του κινήτρου απόδοσης στους βασικούς μισθούς όλων των δημοσίων υπαλλήλων. Η ενσωμάτωση του κινήτρου απόδοσης πρόκειται να γίνει σε τέσσερις ετήσιες δόσεις, εκ των οποίων η πρώτη θα χορηγηθεί την 1η Ιανουαρίου 2008. *
-
Ο χρήστης kacey έγραψε:
Ως χρονια προυπηρεσιας του μηχανικου αρχιζει να μετραει απο την στιγμη που πηρες πτυχιο, οχι απο την στιγμη που γραφτηκες στο ΤΕΕ+1
Κιεγώ νόμιζα ότι είναι από την ημερομηνία εγγραφής στο ΤΕΕ,αλλά όταν μου είπαν στη δουλειά ότι συμπλήρωσα 5ετία κάτι μήνες νωρίτερα από ό,τι υπολόγιζα,ρώτησα και έμαθα το παραπάνω
-
**Καθαρά στην τσέπη του εργαζόμενου 1.034,90 ευρώ. **
Τα καθαρά στην τσέπη του εργαζομένου πώς βγαίνουν?
-
Ο χρήστης giannispolo έγραψε:
Τα καθαρά στην τσέπη του εργαζομένου πώς βγαίνουν?Μικτός μισθός, τα 1.232,04 ευρώ, μείον 16% κρατήσεις.
-
Μικτός μισθός, τα 1.232,04 ευρώ, μείον 16% κρατήσεις.
Είναι υπολογισμένο το μερίδιο του συνέταιρου? (aka: εφορία)
-
Ο χρήστης HighFidelity έγραψε:
...Λάθος και επιμένω αυτό που νομίζεις για την Αμερική! Εχουν εξαιρετικά νοσοκομεία το δίχως άλλο, αλλά για τον ΜΕΣΟ Αμερικανό, οι παροχές είναι ΣΑΦΩΣ χειρότερες από το ΜΕΣΟ Έλληνα...Χωρίς να επιμένω, από διάφορες συζητήσεις μου έχει δημιουργηθεί η άποψη ότι στην Αμερική η περίθαλψη είναι ανύπαρκτη για τα κατώτερα στρώματα του πληθυσμού, όχι για τον μέσο Αμερικάνο. Κακό, κάκιστο και προτιμώ το εδώ έστω και άθλιο 'σύστημα'. Ίσως οι Ελληνοαμερικάνοι φίλοι μας μπορούν να μας βοηθήσουν εδώ.
Για τον συγγενή σου, μπορεί να έτυχε η περίπτωση. Φίλος και συνεργάτης, Λογιστής, ασφαλισμένος του ΙΚΑ, πέθανε μέσα σε ένα χρόνο από καρκίνο. Σε αυτό το χρόνο έπαιρνε από το ΙΚΑ γύρω στα 600 ευρώ το μήνα και οι άνθρωποι καταχρεώθηκαν για να καλύψουν τα έξοδα της 'δωρεάν' περίθαλψης, ενώ μετά το θάνατό του η σύνταξη που πέρασε στη γυναίκα του είναι κάποια αστεία 200 ευρώ το μήνα, γιατί λέει είχε λίγα χρόνια προϋπηρεσίας (περίπου 15 - ήταν 43 χρόνων). Έχει 2 παιδάκια, σε ηλικία τότε 3 και 5 χρόνων...
-
Ο χρήστης Lippi έγραψε:
Μικτός μισθός, τα 1.232,04 ευρώ, μείον 16% κρατήσεις.
Είναι υπολογισμένο το μερίδιο του συνέταιρου? (aka: εφορία)
Όχι, μιλάμε μόνο για τις κρατήσεις του ασφαλιστικού φορέα (ΙΚΑ).
Ελλάδα , εργασία , αμοιβές , κλπ....